Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

«Βουλιάζει» και ο τουρισμός

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται σχεδόν όλος ο τουριστικός κόσμος της χώρας, καθώς από την περασμένη Δευτέρα οι online κρατήσεις στα ξενοδοχεία συνεχίζουν για 8η μέρα να είναι μειωμένες κατά 50% σε σχέση με τον περσινό Μάιο

Η πολιτική αστάθεια διώχνει τους τουρίστες. Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται σχεδόν όλος ο τουριστικός κόσμος της χώρας, καθώς από την περασμένη Δευτέρα η ροή των κρατήσεων παρουσιάζει σημαντική πτώση, της τάξης του 50%.

Οι online κρατήσεις στα ξενοδοχεία συνεχίζουν για 8η μέρα να είναι μειωμένες κατά 50% σε σχέση με τον περσινό Μάιο. Ενώ στο σύνολό τους οι κρατήσεις εμφανίζουν πτώση πάνω από 20%.

Ας σημειωθεί ότι ο Μάιος είναι ο μήνας-βαρόμετρο για την πορεία της τουριστικής σεζόν και πραγματοποιούνται τουλάχιστον 3 εκατ. κρατήσεις.

Και οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για μεγάλη μείωση στα τουριστικά έσοδα φέτος, που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 15% (11 δισ. ευρώ τα έσοδα του 2011 και 16 εκατ. άτομα οι αφίξεις).

«Οι κρατήσεις του Μαΐου δείχνουν πώς θα εξελιχθεί η χρονιά και η εικόνα σήμερα κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι», αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ηρακλείου, Ανδρέας Μεταξάς, και σημειώνει πως αντί να έχουμε επιτάχυνση στις κρατήσεις, αυτές βαίνουν μειούμενες.

Στο μεταξύ, υπήρξαν και οι πρώτες ακυρώσεις γκρουπ, που είχαν κλείσει πακέτα για τον Ιούλιο στην Κρήτη.

Οι πράκτορες επικαλούνται λόγους πολιτικής αστάθειας για το σπάσιμο των συμβολαίων και παράλληλα εκφράζουν τον φόβο «για ανεξέλεγκτα επεισόδια» και απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας.

«Αν η πτώση του 50% διατηρηθεί, τότε θα χάσουμε 1,5 εκατομμύριο τουρίστες, που είναι εξαιρετικά σημαντικό νούμερο και δύσκολα θα αναπληρωθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, και υπογραμμίζει πως «αν η πολιτική αστάθεια παραταθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου, τότε ο τουρισμός θα έχει μεγάλο πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ελληνικών Τουριστικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), Γιώργο Τελώνη, «ξένοι tour operators παγώνουν τα συμβόλαια μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα».

Μαύρη πρόβλεψη
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Ρέτσος, προβλέπει διψήφιο ποσοστό μείωσης στα τουριστικά έσοδα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «αν η μείωση διατηρηθεί στο επίπεδο του 10%, τότε θα είμαστε τυχεροί.

Με δεδομένη την έως τώρα πτώση στις αφίξεις, αν συνεχιστεί η μείωση στον ρυθμό των κρατήσεων, και όσο διατηρείται το κλίμα ακυβερνησίας, περιορίζονται όλο και περισσότερο οι δυνατότητες αντιστροφής της κατάστασης».

Ο φόβος για την πολιτική αστάθεια έχει κυριολεκτικά «παγώσει» τη ροή κρατήσεων στα ξενοδοχεία του Ιονίου. Η κατάσταση μόνο ως τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί, αναφέρει η κ. Χριστίνα Τετράδη, πρόεδρος των ξενοδόχων Λαγανά-Ζακύνθου και μέλους του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, και συμπληρώνει: «αν η αβεβαιότητα συνεχιστεί, τότε η κατάσταση για τον τουρισμό θα είναι μη αναστρέψιμη».

Τα «φέσια» στην αγορά έφτασαν τα 682 εκατ. €

Τον Απρίλιο έμειναν απλήρωτες 9.652 συναλλαγματικές, αξίας 13,44 εκατ. ευρώ

Στα 682 εκατ. ευρώ έφτασαν τα «φέσια» στην αγορά από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές, στο πρώτο τετράμηνο του έτους.

Ωστόσο, τον Απρίλιο -σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τειρεσίας ΑΕ- τόσο τα ποσά των ακάλυπτων επιταγών όσο των των απλήρωτων συναλλαγματικών κινήθηκαν πτωτικά.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο σφραγίστηκαν 12.263 επιταγές, συνολικής αξίας 109,6 εκατ. ευρώ, έναντι 13.952 τεμαχίων και συνολικής αξίας 202 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 45,76% σε επίπεδο μήνα και 20,46% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Επίσης, τον Απρίλιο έμειναν απλήρωτες 9.652 συναλλαγματικές, συνολικής αξίας 13,44 εκατ. ευρώ, έναντι 10.870 τεμαχίων συνολικής αξίας 17,58 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο. Η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών εμφάνισε πτώση 23,57% σε επίπεδο μήνα τον Απρίλιο, ενώ σε επίπεδο έτους υποχώρησε σε ποσοστό 13,99%. Στο τετράμηνο τα ποσά των ακάλυπτων επιταγών διαμορφώθηκαν στα 610 εκατ. ευρώ και στα 72 εκατ. ευρώ των απλήρωτων συναλλαγματικών.

Τα λουκέτα «πνίγουν» την αγορά

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2012 δείχνουν λιγότερες τις επιχειρήσεις που άνοιξαν σε σχέση με εκείνες που έκλεισαν: Εγιναν 8.361 νέες εγγραφές και διαγράφηκαν 10.315 επιχειρήσεις (1.954 περισσότερα τα λουκέτα)

Αργοπεθαίνει... η επιχειρηματική δραστηριότητα στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, με αποτέλεσμα τα λουκέτα να είναι περισσότερα σε σχέση με το άνοιγμα νέων εταιρειών.

Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία των εγγραφών και διαγραφών επιχειρήσεων, από το σύνολο των επιμελητηρίων της χώρας. Τα έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης και αφορούν τα 2009, 2010, 2011 και το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Μάλιστα, τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του διαστήματος Ιανουαρίου-Μαρτίου 2012 δείχνουν λιγότερες τις επιχειρήσεις που άνοιξαν σε σχέση με εκείνες που έκλεισαν. Πιο συγκεκριμένα, έγιναν 8.361 νέες εγγραφές και διαγράφηκαν 10.315 επιχειρήσεις. Δηλαδή η διαφορά ήταν -1.954 ή, με πιο απλά λόγια, εκείνοι που έπαυσαν να λειτουργούν τις εταιρείες τους ήταν περισσότεροι κατά 1.954.

Αν εξετάσει κανείς διαχρονικά, και συγκεκριμένα από το 2009, το ισοζύγιο των εγγραφών-διαγραφών, θα διαπιστώσει πως οι επιχειρήσεις που άνοιγαν σε σχέση με εκείνες που έκλειναν μειώνονταν όλο και περισσότερο. Κι αυτό συνδυάζεται με την «υφεσιακή» τροχιά της χώρας, όπως φυσικά και με την αναγκαιότητα της λήψης κάθε χρόνο και περισσότερων μέτρων λιτότητας.

Ετσι, το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία των επιμελητηρίων, άνοιξαν 7.526 περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με εκείνες που έβαλαν «λουκέτο». Το 2010 ο αριθμός περιορίστηκε στις 6.744 και το 2011 κατέβηκε στις 4.423. Το πρώτο τρίμηνο του έτους οι επιχειρήσεις που διαγράφηκαν από τα επιμελητήρια της χώρας ήταν περισσότερες κατά 1.954.

Ελλειψη ζήτησης
Η κατάσταση βέβαια, στην αγορά, γίνεται χειρότερη. Και αυτό επειδή δεν υπάρχει καταναλωτική ζήτηση λόγω των φορολογικών μέτρων, της μείωσης των μισθών και της αύξησης της ανεργίας. Το αποτέλεσμα είναι, αν αναλογιστεί κανείς και τη μηδαμινή τραπεζική χρηματοδότηση, η αγορά να έχει στεγνώσει από ρευστό, αλλά και οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι των προμηθευτών και των εργαζομένων τους αλλά και του Δημοσίου.

ΕΣΕΕ
5 «κλειδιά» ανάκαμψης της αγοράς

  • Πέντε απαιτούμενα για να σταθεί ξανά στα πόδια της η αγορά θέτει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
  • Να κυβερνηθεί η χώρα και να γίνει αναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.
  • Να ενταχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε καθεστώς διάσωσης, όπως οι μεγάλες με το άρθρο 99.
  • Να κατευθυνθούν οι ενισχύσεις των τραπεζών προς την αγορά.
  • Να εκλογικευτούν οι φορολογικοί συντελεστές εισοδήματος, αλλά και να μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ.
  • Να «παγώσουν» όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για όλες τις υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2012.

1.161.768 οι επιχειρήσεις στη χώρα μας

Στις 1.161.768 ανέρχονται, σήμερα, οι επιχειρήσεις στη χώρα μας. Αυτό προκύπτει από την καταγραφή τους που έχει γίνει στο νεοσύστατο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Στις 1.161.768 ανέρχονται, σήμερα, οι επιχειρήσεις στη χώρα μας. Αυτό προκύπτει από την καταγραφή τους που έχει γίνει στο νεοσύστατο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και εκείνες που βρίσκονται υπό εκκαθάριση αλλά και αυτές που έχουν κλείσει. Τα στοιχεία αυτά, όπως και την πορεία εφαρμογής του ΓΕΜΗ, έκαναν γνωστά, χθες, στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης. Το μητρώο (www.businessregistry.gr ) θα λειτουργεί πλήρως στο τέλος του χρόνου, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεσή του με τα μητρώα του TAXIS, ενώ υπάρχουν ακόμη προβλήματα στη σύνδεσή του με τον ΟΑΕΕ και τα ΚΕΠ.

Στον ΟΑΕΕ υπάρχει πρόβλημα με το λογισμικό του, ενώ στα ΚΕΠ το υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης δεν έχει δείξει καμία διάθεση συνεργασίας και ενδιαφέρον ώστε αυτά να λειτουργούν ως Υπηρεσίες Μίας Στάσης. Στο μεταξύ, από τον Ιούνιο θα πρέπει 200.000 επιχειρήσεις ΑΕ, ΟΕ, ΕΠΕ και ΕΕ να έχουν «αυτοαπογραφεί» στο ΓΕΜΗ. Από τον Μάρτιο του 2011 έχουν μεταπέσει όλα τα στοιχεία των επιχειρήσεων που έχουν τα επιμελητήρια στο ΓΕΜΗ, ενώ από τις 4 Απριλίου του 2011, οπότε και άρχισε να λειτουργεί η Υπηρεσία Μίας Στάσης, υπάρχουν ήδη όλα τα στοιχεία των επιχειρήσεων που έχουν ιδρυθεί από εκείνη την ημερομηνία. Σημειώνεται ότι σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα 1.161.768 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 841.824 είναι ατομικές, 45.770 ΑΕ, 158.888 ΟΕ, 692 ΣΥΝ.ΠΕ, 38.977 ΕΕ, 22.339 Φυσικά πρόσωπα, 50.571 ΕΠΕ, 2.646 Κοινωνία και 61 Αλλο.

Τα σούπερ μάρκετ έδωσαν 1.600 νέες θέσεις εργασίας

Κι όμως υπάρχει ένας κλάδος στην ελληνική οικονομία που αύξησε τις θέσεις απασχόλησης κατά την τριετία της κρίσης 2008-2011.

Κι όμως υπάρχει ένας κλάδος στην ελληνική οικονομία που αύξησε τις θέσεις απασχόλησης κατά την τριετία της κρίσης 2008-2011.

Ο λόγος για το λιανικό εμπόριο καταστημάτων διατροφής, κοινώς τα σούπερ μάρκετ, που έδωσαν 1.600 νέες θέσεις εργασίας.

Αυτό προκύπτει από το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), που επεξεργάστηκε τα στοιχεία απασχόλησης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Εξετάστηκαν οι κλάδοι των σούπερ μάρκετ, των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, των τουριστικών καταλυμάτων και εστιατορίων, της μεταφοράς και αποθήκευσης, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, της μεταποίησης και των κατασκευών.

Από το 2008 έως το 2011 η απασχόληση έχει μειωθεί κατά 10,28% σε αυτούς τους κλάδους, δηλαδή έχουν χαθεί περισσότερες από 460.000 θέσεις εργασίας. Σε ορισμένους η μείωση είναι μεγαλύτερη.

Κατασκευές
Οπως για παράδειγμα στις κατασκευές μειώθηκαν κατά 145.000 οι θέσεις εργασίας και στη μεταποίηση κατά 122.000. Στο εμπόριο, συνολικά, η εξέλιξη ήταν επίσης αρνητική, αν και σε μικρότερο βαθμό από το σύνολο της οικονομίας. Χάθηκαν περίπου 72.000 θέσεις εργασίας.

Ο κλάδος που ξεχώρισε και άντεξε ήταν των σούπερ μάρκετ, αφού οι θέσεις απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 1.600.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αλυσίδες προσφέρουν εργασία σε ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, με μεγαλύτερες δυσκολίες στην εύρεση εργασίας, όπως είναι οι νέοι, οι ανειδίκευτοι εργάτες, οι γυναίκες αλλά και η επαρχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα σούπερ μάρκετ το 60 με 65% των απασχολούμενων είναι γυναίκες, ενώ το 60% των καταστημάτων βρίσκεται εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.

Δημοψήφισμα για το ευρώ οι εκλογές

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε πως αν η χώρα μας θέλει να παραμείνει στο κοινό νόμισμα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες. «Οι Ελληνες έχουν στα χέρια τους την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας» δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ

Μήνυμα για τη σημασία της νέας εκλογικής αναμέτρησης έστειλαν χθες Βερολίνο, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να τη χαρακτηρίζει «δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να προειδοποιεί ανοιχτά για τον κίνδυνο «συντεταγμένης εξόδου» από το κοινό νόμισμα αν η Αθήνα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί εμφανίστηκαν την ίδια ώρα οι κοινοτικοί ιθύνοντες, οι οποίοι όμως μετά το ναυάγιο για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα δεν διστάζουν πλέον να πάρουν διακριτικές αποστάσεις σε σχέση με τα πολιτικά δρώμενα στη χώρα μας.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ecofin στις Βρυξέλλες, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε: «Εάν η Ελλάδα -και αυτή είναι η βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας των ψηφοφόρων- θέλει να παραμείνει στο ευρώ, τότε πρέπει να αποδεχτεί τους όρους των συμφωνιών.

Διαφορετικά, η παραμονή στο ευρώ δεν είναι δυνατή. Κανένας υπεύθυνος υποψήφιος δεν μπορεί να το κρύψει αυτό από το εκλογικό σώμα».

Τα σχόλια του κ. Σόιμπλε απήχησαν και τα λόγια του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, σε γραπτή του δήλωση.

«Το διακύβευμα δεν είναι μονάχα η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, είναι η δέσμευση του ελληνικού λαού στην Ευρώπη και το ευρώ» υπογράμμισε και χαρακτήρισε το πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα ως «σοβαρή αντιξοότητα».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χαρακτηριστική ήταν εξάλλου η απάντηση της προέδρου του Συμβουλίου Ecofin, Δανής υπουργού Οικονομικών, Μάργκρετ Βεστάγκερ, η οποία όταν κλήθηκε να σχολιάσει το πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα περιορίστηκε να δηλώσει: «Στην Ελλάδα διεξήχθησαν εκλογές οι οποίες δεν κατέληξαν στον σχηματισμό κυβέρνησης. Θα γίνουν νέες εκλογές. Ετσι έχουν τα πράγματα».

Ευθύνες
Με τη μερική αποστασιοποίησή τους οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες θέτουν τις ελληνικές αρχές προ των ευθυνών τους, με τον επίτροπο για την εσωτερική αγορά Μισέλ Μπαρνιέ να δηλώνει ότι «οι Ελληνες πολιτικοί και ο ελληνικός λαός έχουν στα χέρια τους την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας».

O Γάλλος επίτροπος αναγνώρισε ότι οι προσπάθειες που καλείται να καταβάλει ο ελληνικός λαός είναι στα όρια του δυσβάσταχτου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι προτιμότερο η Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, που συνδυάζει πειθαρχία και αλληλεγγύη, μαζί με τους εταίρους της και όχι μόνη της.

Πάντως, κοινοτικές πηγές δεν έκρυβαν χθες την απογοήτευσή τους για την αδυναμία των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα να καταλήξουν σε συμφωνία.

Οπως τόνιζαν, με την απόφασή της η Ελλάδα δεν άδραξε την ευκαιρία που της παρουσιάστηκε στο Eurogroup της Δευτέρας και το παράθυρο που άνοιξε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να της δοθεί χρονική παράταση για τη μείωση του ελλείμματος υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα είχε σχηματιστεί κυβέρνηση που θα μπορούσε να εγγυηθεί την εφαρμογή του Μνημονίου.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΩΣΗ
Το ερώτημα «ευρώ ή δραχμή»

Εκδηλη ήταν χθες στις Βρυξέλλες η ανησυχία για το κλίμα μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί η νέα προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα και έντονος ο προβληματισμός για την πιθανή πόλωση που θα καλλιεργηθεί. Κοινοτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι το δίλημμα μεταξύ Μνημονίου και απόρριψής του -που κυριάρχησε στις εκλογές της 6ης Μαΐου- θα μετεξελιχθεί τις επόμενες ημέρες στο δραματικό ερώτημα «ευρώ ή δραχμή». Με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τις απρόβλεπτες επιπτώσεις και τις ανυπολόγιστες συνέπειές του.

Παράταση από το υπ. Παιδείας για το password

Παρατείνεται από το υπουργείο Παιδείας η προθεσμία που δόθηκε για την απόκτηση κωδικού ασφαλείας (password) από όλους τους υποψηφίους Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικού Λυκείου για υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου, αλλά και για την υπαγωγή των υποψηφίων στις ειδικές περιπτώσεις (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια).

Συγκεκριμένα η διαδικασία για την απόκτηση του κωδικού ασφαλείας αλλά και την υπαγωγή τους σε μία ειδική περίπτωση, θα διακοπεί προσωρινά στις 18-5-2012 λόγω της έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων τέσσερις ημέρες μετά, αλλά θα συνεχιστεί κανονικά από την Τετάρτη 6 Ιουνίου ως και την Παρασκευή 22 Ιουνίου.

Oπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας όλοι οι υποψήφιοι είτε των Γενικών Λυκείων (90% και 10%) είτε των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδες Α΄ και Β΄) πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι. Παράλληλα, όσοι από τους υποψηφίους εμπίπτουν σε κάποια ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), πρέπει να προσκομίσουν στο Λύκειό τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ελεγχθούν και να χαρακτηριστούν ως ειδική περίπτωση.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερώνονται για τη διαδικασία (δικαιολογητικά, εγκύκλιοι, συχνές ερωτήσεις κλπ.) και αργότερα να επεξεργαστούν και να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο, σε προθεσμία που θα ανακοινωθεί.

Σε υποτονικό κλίμα και φέτος οι φοιτητικές εκλογές

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι φοιτητές στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, προκειμένου να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στα διοικητικά συμβούλια των σχολών τους.

Παρά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, το κλίμα στα Πανεπιστήμια είναι υποτονικό, ενώ δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που αναμένουν μεγάλη αποχή.

Αυτοί που περιμένουν να αυξήσουν τα ποσοστά τους είναι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων των Αριστερών Κινήσεων, που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια της ανόδου του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές.

"Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ"

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσαν το βράδυ της Τρίτης από το Βερολίνο ότι επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Αθήνα πρέπει να γνωρίζει ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει ενέργειες για να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη.

Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της είπε ότι στο θέμα της ανάπτυξης πιστεύει ότι υπάρχουν "σημεία συμφωνίας" με τον Γάλλο πρόεδρο. Η Γερμανία και η Γαλλία κατανοούν την κοινή ευθύνη που έχουν για την Ευρώπη και πρέπει να προτείνουν από κοινού ιδέες για την οικονομική ανάπτυξη στην επόμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε.

"Θα ήταν πολύ σημαντικό η Γερμανία και η Γαλλία να παρουσιάσουν μαζί τις ιδέες τους σε αυτήν τη σύνοδο και να συνεργαστούν στενά για να την προετοιμάσουν", είπε η Μέρκελ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ολάντ στο Βερολίνο.

Νωρίτερα η καγκελάριος είχε τονίσει ότι η ίδια και ο Ολάντ θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. "Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη", είπε η Μέρκελ επισημαίνοντας ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τη χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και ο Γάλλος πρόεδρος συμπλήρωσε: "Εύχομαι όπως και η κυρία Μέρκελ να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ".

Η Άγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε και στο περιστατικό με τον κεραυνό που χτύπησε το αεροσκάφος του Ολάντ, κάνοντας λόγο για... καλό οιωνό (!)

Επίσκεψη Ολάντ στη Γερμανία

Ο Ολάντ έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο. Μπροστά σε ένα πλήθος φωτορεπόρτερ, αντάλλαξε χειραψία και χαμόγελα με την Μέρκελ.

Σύμφωνα με το Βερολίνο η συνάντηση αυτή δεν στοχεύει στη "λήψη αποφάσεων" αλλά στη γνωριμία της καγκελαρίου με το νέο πρόεδρο της Γαλλίας.

Ευρώ ή δραχμή το δίλημμα των εκλογών για τους Ευρωπαίους

Πρώτο θέμα για τα υψηλά στελέχη της ΕΕ και του ΔΝΤ έχει γίνει η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Το "ναυάγιο" σχηματισμού κυβέρνησης, συνοδεύτηκε από εκτενή σχόλια από υψηλά στελέχη της ΕΕ και του ΔΝΤ, οι περισσότεροι εκ των οποίων προειδοποιούν για την επόμενη μέρα, για την πολιτική αστάθεια, και για τους κινδύνους εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Λαγκάρντ: Ανυπολόγιστες οι συνέπειες αν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν και η πρώτη που έκανε δηλώσεις. Παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και δήλωσε ότι ελπίζει πως η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ. Συμπλήρωσε πάντως ότι "πρέπει να είμαστε τεχνικώς έτοιμοι για κάτι τέτοιο".

Προειδοποίησε όμως ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν "αρκετά ακατάστατη", καθώς, όπως είπε, οι πλήρεις συνέπειες είναι δύσκολο να υπολογιστούν.

Σόιμπλε: Οι επόμενες εκλογές θα κρίνουν αν η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ

Νωρίτερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έθεσε το δίλημμα των εκλογών με τον ίδιο τρόπο που είχε τεθεί το φθινόπωρο όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προσπαθήσει να φέρει σε δημοψήφισμα τα μέτρα. Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι οι εκλογές θα κρίνουν την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ.

Ο ίδιος άλλωστε δήλωσε, πως "το πρόγραμμα προσαρμογής που έχει συσταθεί για την σταθεροποίηση του χρέους στην Ελλάδα δεν είναι υπό συζήτηση".

"Χθες στην συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, δεν συζητήθηκε το κατά πόσο μπορεί να αλλάξει η "αρχιτεκτονική" του προγράμματος", δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά το σημερινό Ecofin. Το πολιτικό αδιέξοδο καθιστά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα "δύσκολη", επεσήμανε ο Σόιμπλε.

"Οι εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ μπορούν να περιμένουν μόνο το αποτέλεσμα της πολιτικής διαδικασίας", είπε χαρακτηριστικά.

Ολάντ: Επιστροφή στην ανάπτυξη

Λίγα λεπτά πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο, για την προγραμματισμένη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, έκανε την εξής δήλωση στο κανάλι TF1:

"Ανεβαίνω στο αεροπλάνο για να συναντήσω την Γερμανίδα Καγκελάριο σκοπεύοντας να της πω αυτό που σκέφτομαι, για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Να συζητήσω μαζί της για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βρούμε από κοινού λύσεις, ώστε να μην θεωρείται η λιτότητα ως κάτι μοιραίο, για να επιστρέψει η ανάπτυξη και για να δείξουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην ανησυχία που μας δημιουργεί η κατάσταση στην Ελλάδα".

Το γεγονός ότι επισκέπτεται την Γερμανίδα Καγκελάριο την ίδια μέρα της ορκωμοσίας του, ερμηνεύεται από τους πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές ως ενδεικτικό "του επείγοντος" με το οποίο αξιολογεί την κατάσταση στην Ευρώπη και στη χώρα μας.

Να σημειωθεί ότι το αεροπλάνο του κ. Ολάντ τελικά επέστρεψε στη Γαλλία καθώς εν ώρα πτήσης χτυπήθηκε από κεραυνό.

Μπαρνιέ: Στήριξη στην Ελλάδα

"Οι Έλληνες πολιτικοί και ο ελληνικός λαός έχουν στα χέρια τους την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας", δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, κληθείς να σχολιάσει, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin, την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης ενότητας στην Ελλάδα.

Συνεχίζοντας, ο Μ. Μπαρνιέ αναγνώρισε ότι οι προσπάθειες που καλείται να καταβάλει ο ελληνικός λαός είναι στα όρια του δυσβάσταχτου, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι προτιμότερο η Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση που συνδυάζει πειθαρχία και αλληλεγγύη, μαζί με τους εταίρους της και όχι μόνη της.

Φέκτερ: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες εκλογές, θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύεις τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματική βοήθεια, επανέλαβε το απόγευμα, μετά τη λήξη της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, τονίζοντας χαρακτηριστικά "απαιτούμε να τηρηθούν οι κανόνες".

H κ. Φέκτερ υποστήριξε πως, εξαιτίας της επικρατούσας κατάστασης στην Ελλάδα, "η υπομονή και των δύο πλευρών θα ταλαιπωρείται πιθανόν για πολύ ακόμη χρόνο".

Απορρίπτοντας προφανώς τις αιτιάσεις για προσαρμογή του ελληνικού προγράμματος λιτότητας και επικρίνοντας την Ελλάδα πως "έχει προκαλέσει τώρα έναν πολύ μεγάλο παράγοντα ανασφάλειας", η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών στις απογευματινές δηλώσεις της τόνισε πως "δεν μπορούμε να αλλάζουμε κάθε μήνα τις θέσεις μας".

Πρόσθεσε δε, πως με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου εξασφαλίζονται τα ελληνικά δημοσιονομικά για κάποιο χρονικό διάστημα, όμως, όπως παρατηρούσε με αρκετή δόση ειρωνείας, έχει επισημανθεί στην Ελλάδα ότι "δεν αναμένουμε και τόσα πολλά χρήματα για τον προεκλογικό αγώνα" σε περίπτωση νέων εκλογών.

Η κ. Φέκτερ σημείωσε, επιπλέον, στις δηλώσεις της, πως η μείωση του ελληνικού χρέους θα χρειαστεί πολύ καιρό και η ίδια κάνοντας μια σύγκριση με τη Γερμανία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παραδέχτηκε πως οι Γερμανοί αποπλήρωσαν τα τελευταία πολεμικά χρέη μόλις πριν από ένα χρόνο. Για την Ελλάδα, όπως είπε, ο χρονικός ορίζοντας είναι το 2020 και σε κάθε περίπτωση θα τηρηθεί, ενώ επισήμανε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανεξάρτητα κάτω από ποιο σενάριο τις βλέπει κάποιος.

Υπενθυμίζεται πως στις πρωινές δηλώσεις της, η κ. Φέκτερ, είχε τονίσει χαρακτηριστικά πως "εκείνο που με εκπλήσσει ιδιαίτερα, είναι το ότι δεν θα παραμείνει στην εξουσία η τωρινή κυβέρνηση, αλλά θα έλθουν και πάλι νέα πρόσωπα, μια νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών και θα πρέπει και πάλι να ξεκινήσουμε από τον Αδάμ και την Εύα και να εξηγούμε, πώς πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία".

Μόλτερερ: Η επόμενη δόση του δανείου στην Ελλάδα θα εκταμιευθεί, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών

Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Βίλχελμ Μόλτερερ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Κλάινε Τσάιτουνγκ", σημειώνοντας πως οι δόσεις που θα ακολουθήσουν θα εξαρτηθούν ωστόσο από τη στάση της νέας κυβέρνησης απέναντι στις δεσμεύσεις της χώρας.

Ο κ. Μόλτερερ, επισήμανε πως το μήνυμα που στέλνουν οι Έλληνες είναι ότι πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές και ότι θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Οι Έλληνες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, αλλά στο τέλος θα πρέπει να προχωρήσουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, γιατί δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή", κατέληξε.

JP Morgan: Οι συνέπειες από Ευρωζώνη χωρίς Ελλάδα

Σημαντική πτώση του ευρώ τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του ιαπωνικού γεν και 400 δισεκατομμύρια άμεσες απώλειες για τους ξένους οι συνέπειες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σύμφωνα με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο JP Morgan.

Η JP Morgan παρουσιάζει σε έκθεσή της μία πρώτη ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων που θα προκύψουν σε περίπτωση που η Ελλάδα επιλέξει το δρόμο της αποχώρησης.

Το ευρώ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα με τους αναλυτές της, θα υποχωρήσει ακόμη και στα 1,10 δολάρια, ενώ έναντι του ιαπωνικού νομίσματος προβλέπει πτώση στα 88 γεν. Επισημαίνεται ότι το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,2846 δολάρια, ενώ άγγιξε τη Δευτέρα άγγιξε χαμηλό 4 μηνών, στα 1,2814 δολάρια.

Στο σενάριο επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή εντός των 12 επόμενων μηνών δίνουν πιθανότητα κάτω του 50%, επισημαίνοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτήσει ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Οι συνέπειες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι καθαρά αρνητικές, αν όχι καταστροφικές, όπως αναφέρει η JP Morgan.

Υψηλός πληθωρισμός, έλλειψη αποθεμάτων, μεγάλη μείωση του βιοτικού επιπέδου, κοινωνικές εντάσεις, διεθνής πολιτική απομόνωση. Γι’ αυτούς τους λόγους οι πιθανότητες εξόδου της χώρας από το ευρώ είναι κάτω από το 50%.

Οι κύριες άμεσες απώλειες θα είναι τα 240 δισεκατομμύρια ευρώ ελληνικού χρέους που διακρατείται από τους ξένους πιστωτές, με περίπου 130 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον που είναι η έκθεση του ευρωσυστήματος μέσω του προγράμματος TARGET2 και επιπλέον 25 δισεκατομμυρίων ευρώ των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Αν και τον περασμένο χρόνο οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να πείσουν τις αγορές ότι η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση, κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές αναταραχές σε Ιταλία και Ισπανία.

Η εμπειρία των προηγούμενων μηνών δείχνει ότι τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα λειτουργούν ως οιωνός για το τι πρόκειται να γίνει στις υπόλοιπες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης.

Τα προβλήματα θα είναι μεγάλα αν αναλογιστεί κανείς τα 800 δισεκατομμύρια ευρώ ιταλικών και ισπανικών ομολόγων που διακρατούνται από ξένους επενδυτές, προσθέτοντας και τα περίπου 500 δισεκατομμύρια ιταλικών και ισπανικών τραπεζικών τίτλων.

Ποιοι είναι οι τρεις πιθανοί υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί

Μετά το ναυάγιο των συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπούλιας αναθέτει, όπως ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 37) στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό Κυβέρνησης (υπηρεσιακής) όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.

Σημειώνεται, ότι τελευταίος Έλληνας υπηρεσιακός πρωθυπουργός ήταν ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Γρίβας, για την περίοδο από 12 Οκτωβρίου μέχρι 23 Νοεμβρίου 1989, ο οποίος διορίστηκε ύστερα από την παραίτηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη, προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές του Νοεμβρίου του 1989.

Τα τρία πρόσωπα, που προΐστανται των Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι η κα Ρένα Ασημακοπούλου (Άρειος Πάγος), ο κ. Παναγιώτης Πικραμένος (Συμβούλιο της Επικρατείας) και ο κ. Ιωάννης Καραβοκύρης (Ελεγκτικό Συνέδριο).

  • Ρένα Ασημακοπούλου

Γεννήθηκε στην Κοινότητα Χατζή Πυλίας Μεσσηνίας το 1946. Έλαβε απολυτήριο εξαταξίου Γυμνασίου της Κοινότητας Χατζή Πυλίας Μεσσηνίας κατά το 1964. Το ίδιο έτος εισήχθηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Μετά την αποφοίτηση διορίσθηκε το 1969, βοηθός Εισηγητού Δικαστού και υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας.

Κατά το έτος 1972 έλαβε επιτυχώς μέρος ως βοηθός εισηγητού στις οικείες εξετάσεις και διορίσθηκε δικαστικός πάρεδρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών και στη συνέχεια προάχθηκε:

Το 1974 στο βαθμό του πρωτοδίκη και υπηρέτησε στα Πρωτοδικεία: Μεσολογγίου (επί ένα και μισό περίπου έτος), Πατρών (επί έξι περίπου μήνες), Κορίνθου (επί πέντε περίπου έτη) και Αθηνών (επί πέντε έτη).

Το έτος 1985 στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών και υπηρέτησε στα Πρωτοδικεία Σπάρτης (επί ένα και μισό έτος περίπου) και Αθηνών (επί τέσσερα έτη).

Το έτος 1990 στο βαθμό του Εφέτη και υπηρέτησε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης (επί δύο έτη περίπου) στο τμήμα ενοχικού και εμπορικού δικαίου και στο Εφετείο Αθηνών (επί έντεκα περίπου έτη) στο τμήμα ενοχικού και εμπορικού δικαίου και σε τμήμα βουλευμάτων.

Το έτος 2003 στο βαθμό του προέδρου εφετών και υπηρέτησε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης (έξι μήνες περίπου) στο τμήμα βουλευμάτων και στο Εφετείο Αθηνών (δύο έτη περίπου) στο τμήμα του ενοχικού και εμπορικού δικαίου.

Το έτος 2005 στον βαθμό του Αρεοπαγίτη, στο Α2 τμήμα του Αρείου Πάγου, Ενοχικό και Εμπορικό Δίκαιο και Αναγκαστική Εκτέλεση και το έτος 2010 στον βαθμό του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου στο ανωτέρο τμήμα.

  • Παναγιώτης Πικραμένος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945 και είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (1963) και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών (1968).

Δικηγόρος Αθηνών με εξειδίκευση σε θέματα ναυτικού δικαίου (1969 -1973), εργάσθηκε στο δικηγορικό γραφείο Ince&Co στο Λονδίνο (1972). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris II απ' όπου έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο DES de Droit Public (1974).

Το 1976 διορίσθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν διαγωνισμού, ως Εισηγητής και το 1981 προήχθη στο βαθμό του Παρέδρου.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του αδείας παρακολούθησε μαθήματα ευρωπαϊκού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II. Το 1993 προήχθη στο βαθμό του Συμβούλου. Έχει διατελέσει μέλος δικαστικών και υπηρεσιακών συμβουλίων, νομοπαρασκευαστικών επιτροπών καθώς και του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.

Το 2007 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και τον Ιούλιο του 2009 σε πρόεδρο του ιδίου Δικαστηρίου.

Διετέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Κωνσαντίνου Μητσοτάκη σε θέματα δημοσίου δικαίου (1991 - 1993) και μέλος της ΚΕΝΕ (1990-1991).

Από τον Οκτώβριο του 2005 άσκησε, παραλλήλως με τα καθήκοντά του ως δικαστικού λειτουργού, καθήκοντα Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, θέση από την οποία υπέβαλε παραίτηση μετά την προαγωγή του σε πρόεδρο του Δικαστηρίου.

  • Ιωάννης Καραβοκύρης

Γεννήθηκε στο Σολομό Κορινθίας το 1947. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του τμήματος Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών του ίδιου Πανεπιστημίου.

Το 1974 διορίστηκε δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών και το 1975 Δικαστής της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης.

Υπηρέτησε διαδοχικά στα Πρωτοδικεία του Πειραιά ως Πάρεδρος, της Κυπαρισσίας, του Ναυπλίου και των Αθηνών ως Πρωτοδίκης, της Πρέβεζας και των Αθηνών ως Πρόεδρος Πρωτοδικών και στο Εφετείο Αθηνών ως Εφέτης.

Το 1999 διορίστηκε Σύμβουλος στο Ελεγκτικό Συνέδριο και το 2003 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει δε συνολική δικαστική υπηρεσία 35 ετών.

Το 1994 εκλέχτηκε από την Ολομέλεια των Δικαστών του Πρωτοδικείου Αθηνών, ως ο πρώτος αιρετός Πρόεδρος (Προϊστάμενος) αυτού, θεσμό τον οποίο υπηρέτησε επί μία διετία, αναπτύσσοντας πολλές πρωτοβουλίες (τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά το γραφείο έρευνας και νομολογίας, το οποίο πραγματοποίησε σειρά επιστημονικών εκδηλώσεων στο αμφιθέατρο του Πρωτοδικείου, καθώς και ιατρείο στο χώρο των δικαστηρίων για την παροχή πρώτων βοηθειών στους εργαζόμενους, τους Δικηγόρους και τους προσερχόμενους πολίτες, ξεκίνησε δε η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών, η μισθοδοσία του προσωπικού μέσω τράπεζας και εγκαταστάθηκαν ΑΤΜ) και διατηρώντας άριστες σχέσεις με τους συναδέλφους του Δικαστές, τους Γραμματείς των Δικαστηρίων, τους Δικηγόρους και τους πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα σταδιοδρομίας του δημοσιεύθηκαν πολλές αποφάσεις του στον ημερήσιο και νομικό τύπο με θετικά σχόλια.

Συμμετείχε σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης και στην Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης (ΚΕΚ) της νομοθεσίας, καθώς και σε πολλά συνέδρια επιστημονικού ενδιαφέροντος ως Εισηγητής, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρακολούθησε δε, μετά από πρόσκληση του Ελληνα Δικαστή και Εισαγγελέα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διεθνείς δίκες.

Διετέλεσε, μετά από πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης, μέλος του ομίλου Διαιτητών (Arbitrators) στο International Centre for Settlement of Investment Disputes του ΟΗΕ, είναι δε τακτικό μέλος της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών.

Εκλέγεται επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. και σήμερα είναι Αντιπρόεδρος της «Εταιρείας Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες», η οποία αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών (MEDL).

Κατά τα έτη 1997-2002, μετά από απόφαση του υπουργού Οικονομικών, σε εκτέλεση σχετικού όρου της διαθήκης των Ευάγγελου και Κωνσταντίνου Ζάππα, υπηρέτησε, παράλληλα με τα δικαστικά του καθήκοντα, ως Πρόεδρος του Δ.Σ. της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων η οποία είχε την ευθύνη της διαχείρισης του Ζαππείου Μεγάρου και της εν γένει περιουσίας του κληροδοτήματος Ζάππα.

Συμμετέχει στην Επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και του πόθεν έσχες των βουλευτών.

Είναι παντρεμένος με τη συνταξιούχο καθηγήτρια φιλόλογο - γυμνασιάρχη Ζωή Δενδρινέλλη-Καραβοκύρη και πατέρας δύο τέκνων, διαμένει δε στην Αθήνα.

Οι φοβισμένοι Έλληνες αδειάζουν τις τράπεζες

Περίπου 700 εκατ. ευρώ είχαν διαρρεύσει μέχρι τη Δευτέρα από τις καταθέσεις που διατηρούν στις τράπεζες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια το απόγευμα της Δευτέρας για τις συνολικές εκροές καταθέσεων, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Προεδρίας της Δημοκρατίας που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τη Δευτέρα τους κκ Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη, αναφέροντας ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο τελευταίος του γνωστοποίησε ότι: "Η κατάσταση στις τράπεζες είναι πάρα πολύ δύσκολη. Οι αναλήψεις και οι εκροές μέχρι τις 16.00 η ώρα που τον πήρα, ξεπερνούσαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, έφτασαν τα 700 εκατομμύρια ευρώ"

Σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει πανικός αλλά μεγάλος φόβος ο οποίος μάλιστα μπορεί να εξελιχθεί σε πανικό. Επιπροσθέτως ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι "η αντοχή των τραπεζών είναι πολύ μικρή αυτή τη στιγμή."

Ο κ. Παπούλιας έκανε γνωστό ακόμη ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο "που αγωνιά", όπως είπε, και επεσήμανε με δραματικούς τόνους την ανάγκη να σχηματισθεί κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά: "Αν λοιπόν κι αυτή η προσπάθεια που κάνουμε τώρα -που επιθυμούμε- να σχηματιστεί κυβέρνηση αποτύχει, τότε τα πράγματα δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν. Έχουμε μεγάλη ευθύνη και την αισθάνομαι προσωπικά. Σκέφτηκα ότι δεν μπορώ να πάρω μόνος μου την ευθύνη ότι απέτυχα στην προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση. Πρέπει να βγω αύριο και να πω στον ελληνικό λαό ότι απέτυχα. Αλλά δεν απέτυχα εγώ. Δεν ήταν στο χέρι μου εγώ να σχηματίσω κυβέρνηση. Έπρεπε όλοι να συμπέσουμε επί το αυτό να σχηματίσουμε κυβέρνηση".

Θα ''κλάψει'' 395 δις ευρώ η ευρωζώνη εαν βγει η Ελλάδα από το ευρώ

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα για την Ευρώπη, κατά τους Financial Times, θα είναι πως ''η μετάδοση της κρίσης θα γίνει ένα κανόνι που θα βάλει εναντίον της Ισπανίας''.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Στα 395 δισ. ευρώ το κόστος του Grexit

''Κίνδυνος μετάδοσης: Ο φόβος των αγορών από τότε που ξεκίνησε η κρίση χρέους της ευρωζώνης. Η έξοδος της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα θα φέρει αυτόν τον κίνδυνο στο επίκεντρο, και μάλιστα με τρόπο που ουδείς μέχρι σήμερα δεν είχε φανταστεί.

Η αποκαλούμενη Grexit θα θέσει υπό αμφισβήτηση τα τείχη προστασίας της ευρωζώνης -που πολλοί επενδυτές χαρακτηρίζουν ανεπαρκή- και θα ασκήσει τρομακτική πίεση στον τραπεζικό της κλάδο. Για τους περισσότερους στις αγορές, όμως, η βασική ανησυχία δεν αφορά τον άμεσο αντίκτυπο, αλλά κυρίως το παράδειγμα που θα θέσει η Ελλάδα για τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης.

«Η βασική ανησυχία κατά την άποψή μας δεν είναι κατ’ ανάγκην ο πρώτος αντίκτυπος, αλλά το τι συνεπάγεται για την αδιάσπαστη φύση της ευρωζώνης» αναφέρει ο Jim Reid της Deutsche Bank και συμπληρώνει: «Ειδικότερα, το τι θα συμβεί εάν στο μέλλον και άλλες χώρες της ευρωζώνης εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι επιπτώσεις, στο σύνολό τους μπορεί να μην γίνουν αισθητές αμέσως, καθώς πολλά μπορούν να συμβούν με τον καιρό. Η αποχώρηση της Ελλάδας μπορεί να είναι επικίνδυνο παράδειγμα, εάν οι άλλες οικονομίες συνεχίσουν να αποδυναμώνονται».

Το άμεσο κόστος κρίνεται ότι δεν θα είναι μικρό, δεδομένου ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα κηρύξει στάση πληρωμών στο χρέος της. Χαρακτηρίζεται, όμως, διαχειρίσιμο.

Ο Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου, της JPMorgan, εκτιμά ότι το άμεσο κόστος για την ευρωζώνη ανέρχεται στα 395 δισ. ευρώ - σε αυτά συνυπολογίζονται τα 240 δισ. ευρώ των πακέτων στήριξης για τη χώρα, τα 130 δισ. ευρώ του Target 2 με δανεισμό από κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών της ευρωζώνης και 25 δισ. ευρώ από τον δανεισμό εμπορικών τραπεζών.

Το μεγάλο και αναπάντητο μέχρι τώρα ερώτημα είναι πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης. Οι αρχές της ευρωζώνης επεδίωξαν τη δημιουργία νέων θεσμών, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), με μόνιμα και προσωρινά εργαλεία στήριξης αντιστοίχως, που συνδυαστικά έχουν δυνατότητα χρηματοδότησης ύψους 750 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παράλληλα, έχει δείξει την ετοιμότητά της να στηρίξει τα κρατικά ομόλογα των χωρών της περιφέρειας όποτε κρίνεται απαραίτητο.

Παρ' όλα αυτά, πολλοί στις αγορές ανησυχούν μήπως, αν οι θεσμικοί δανειστές όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση χάσουν όλα τα χρήματα που εμπιστεύθηκαν στην Ελλάδα, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν τη Ρώμη και τη Μαδρίτη. Το premium που πληρώνει η Ισπανία για να δανειστεί συγκριτικά με το γερμανικό επιτόκιο άγγιξε χθες νέο ρεκόρ, στις 481 μονάδες βάσης.

Πράγματι, οι ξένοι επενδυτές φαίνεται ότι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Τους τελευταίους εννέα μήνες, οι ξένοι επενδυτές πούλησαν ιταλικά κρατικά ομόλογα ύψους 200 δισ. ευρώ. Αντιστοίχως, για τα ισπανικά ομόλογα, οι πωλήσεις από ξένους επενδυτές άγγιξαν τα 80 δισ. ευρώ με βάση τις εκτιμήσεις της JPMorgan. Επισημαίνεται ότι ξένοι επενδυτές κατέχουν κρατικά ομόλογα των δύο χωρών συνολικά 800 δισ. ευρώ.

Δύο είναι τα πιθανά σενάρια: Το πρώτο είναι εκείνο της άτακτης χρεοκοπίας στην Ελλάδα και το πανδαιμόνιο που θα ακολουθήσει με μαζικές πωλήσεις ιταλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων. Το δεύτερο είναι λιγότερο καταστροφικό και αφορά μία τεράστια, συντονισμένη πολιτική δράση. Η ΕΚΤ θα θέσει και πάλι σε ισχύ το πρόγραμμα άμεσης αγοράς κρατικών τίτλων όπως επίσης και τη στήριξη των τραπεζών της ευρωζώνης. Θα πρέπει επίσης να ανακοινωθεί κάποια μορφή δημοσιονομικής ενοποίησης, που να αφορά μεταφορές από τις ισχυρές χώρες στις πιο αδύναμες.

Η κρίση θα αγγίξει πρώτα τις τράπεζες, των οποίων το κόστος χρηματοδότησης θα ενισχυθεί καθώς θα συρρικνώνεται η αξία των ομολόγων της περιφέρειας που παραμένει στην κατοχή τους. Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη επειδή ορισμένες ισπανικές και ιταλικές τράπεζες χρησιμοποίησαν τα φθηνά δάνεια από την ΕΚΤ για να αγοράσουν εγχώριους κρατικούς τίτλους.

Ο τραπεζικός κόσμος, όμως, φαίνεται διχασμένος από το πόση αναστάτωση θα φέρει η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ο Stuart Gulliver, διευθύνων σύμβουλος της HSBC, υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα ότι «η ευρωζώνη θα επιβιώσει αλώβητη».

Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι ως προς την προετοιμασία του χρηματοοικονομικού κλάδου έχουν γίνει όλα όσα μπορούσαν να γίνουν. Πολλές τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεσή τους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της περιφέρειας. Έχουν δημιουργηθεί σχεδιασμοί εκτάκτου ανάγκης ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να αντεπεξέλθουν με την εισαγωγή της δραχμής εντός 24 ωρών.

«Υπάρχουν δύο βασικά θέματα» αναφέρει ο Piers Le Marchang, της Nomura, και συμπληρώνει: «Κανείς δεν ξέρει ποια όπλα θα βγάλει η Ε.Ε. από τη φαρέτρα της και δεν ξέρουμε τι θα πράξει η Ελλάδα, η οποιαδήποτε άλλη χώρα, ως προς την αλλαγή της νομοθεσίας, αν θα υπάρξουν έλεγχοι στο συνάλλαγμα ή άλλα μέτρα που θα εμποδίσουν την πληρωμή μας».

«Βασικά, είναι μία τεράστια παρτίδα στο σκάκι, όπου είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς πέρα από την επόμενη κίνηση», προσθέτει.

Οι τράπεζες προετοιμάζονται για μία περίοδο με προβλήματα στην παροχή ρευστότητας ακόμη και στην περίπτωση ελεγχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, καθώς το κόστος δανεισμού θα ενισχυθεί και θα υπάρξουν περιορισμοί στη ροή του συναλλάγματος.

«Είναι τουλάχιστον αφελές να νομίζει κανείς ότι μπορεί να περιοριστεί ο αντίκτυπος», αναφέρει ανώτατο στέλεχος βρετανικής τράπεζας και συμπληρώνει: «Από τη στιγμή που η Ελλάδα αποχωρήσει ή χρεοκοπήσει, τότε η μετάδοση της κρίσης θα γίνει ένα κανόνι που θα βάλει εναντίον της Ισπανίας».

Οι τράπεζες δηλώνουν ότι οι εποπτικές αρχές, το τελευταίο διάστημα, διεύρυναν τις απαιτήσεις τους και τους ζήτησαν να προετοιμαστούν όχι μόνο απέναντι στην ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη, αλλά και στην πλήρη κατάρρευση της ένωσης. «Πριν από πέντε ή έξι εβδομάδες οι απαιτήσεις διευρύνθηκαν» αναφέρει ένας τραπεζίτης και συμπληρώνει: «Ειλικρινά όμως, δεν χρησίμευσε πολύ».

Οι τραπεζίτες παραπονούνται ότι οι εποπτικές αρχές και οι αξιωματούχοι δεν έπραξαν αρκετά για να παράσχουν απαντήσεις ως προς αβεβαιότητες που παραμένουν - πώς θα επαναπροσδιοριστεί η ονομαστική αξία των συμβολαίων και σε ποιο βαθμό θα πυροδοτηθούν σημαντικές ρήτρες με αρνητικό αντίκτυπο. Υποστηρίζουν, πάντως, ότι δεδομένων των υφιστάμενων περιορισμών έχουν προετοιμαστεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο κ. Le Marchant υποστηρίζει: "Η μεγάλη μου ανησυχία είναι η πλήρης έλλειψη προετοιμασίας για την παγκόσμια πραγματική οικονομία, για τον αντίκτυπο στις υπηρεσίες και τα προϊόντα".

Ο Ολάντ γνωρίζει την ημερομηνία των ελληνικών εκλογών;

Το μενού Μέρκελ - Ολάντ είχε χθες κύριο πιάτο την Ελλάδα, όμως αξίζει να σταθεί κανείς σε μια φράση του νέου γάλλου Προέδρου. Ξέρει κάτι παραπάνω από εμάς;Είπε λοιπόν ο κ.Ολάντ: "Θα γίνουν νέες εκλογές στην Ελλάδα στις 17 Ιουνίου. Και εκεί είναι επιθυμία μου οι Έλληνες με αφορμή αυτες τις εκλογές να ενισχύσουν την προσήλωσή τους στην ευρωζώνη. Και λέω ότι πρέπει να πούμε στους Έλληνες ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να υποστηρίξεις δράσεις για πρόσθετα αναπτυξιακά μέτρα για να επιστρέψει η Ανάπτυξη στην Ελλάδα, γιατί γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βιώνει ύφεση. Ανελήφθησαν δεσμεύσεις και πρέπει να τηρηθούν".

Άρα, κύριε Ολάντ να αποκλείσουμε το 10 Ιουνίου; Ρωτάμε για να κάνουμε και τον προγραμματισμό μας....

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)