Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

17 Ιουνίου 2012....ψηφίζουμε :

Πώς γίνεται η έξοδος με 4.500 ένσημα

image

Mε 4.500 ημέρες ασφάλισης -δηλαδή με 15 χρόνια- ανοίγουν οι πόρτες εξόδου από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αναγκαία προϋπόθεση είναι και η συμπλήρωση του απαιτούμενου ορίου ηλικίας, που παρουσιάζει διακυμάνσεις τόσο μεταξύ αντρών και γυναικών όσο και μεταξύ των φορέων (καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγείται μειωμένη σύνταξη).

Hδη νωρίτερα (2009) είχε καταργηθεί σχετική διάταξη, που χορηγούσε σύνταξη με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης τα 12 έτη και πλέον από όλα τα ταμεία είναι απαραίτητη η ασφάλιση για τουλάχιστον 15 χρόνια ώστε να δικαιωθεί κάποιος συνταξιοδοτικής παροχής.

Πλασματικά
Η εν λόγω 15ετία μπορεί να είναι πραγματικής ασφάλισης αλλά και να συμπληρώνεται με πλασματικούς χρόνους ή άλλα επιδοτούμενα χρονικά διαστήματα ώστε ο ασφαλισμένος να έχει τη δυνατότητα εν τέλει να του χορηγηθεί η παροχή.

Διαφορετικές είναι οι κατώτατες προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης σε ειδικές κατηγορίες (π.χ. στις περιπτώσεις αναπηρίας, θανάτου του ασφαλισμένου). Σε αυτές τις περιπτώσεις ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης πρέπει να είναι αποκλειστικά πραγματικός και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από πλασματικούς.

ΙΚΑ: ΚΛΕΙΔΙ ΟΙ 100 ΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 5ΕΤΙΑ


Πώς γίνεται η έξοδος με 4.500 ένσημα


H συμπλήρωση 4.500 ημερών ασφάλισης «ξεκλειδώνει» την έξοδο στη σύνταξη στο ΙΚΑ. Ανάλογα με την ηλικία χορηγείται είτε πλήρης είτε μειωμένη σύνταξη, ενώ διαφορετικές ρυθμίσεις ισχύουν για άντρες και γυναίκες. Σημειώνεται πως ο εν λόγω χρόνος αφορά πραγματική ασφάλιση, αυτασφάλιση, πλασματικούς χρόνους (μόνο για τις γυναίκες) και επιδοτούμενα διαστήματα. Μπορεί δε να συμπληρωθεί και με χρονικά διαστήματα από άλλους φορείς ασφάλισης σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Με τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ασφάλισης οι άντρες που καλύπτονται από το ΙΚΑ μπορούν να ανοίξουν την... πόρτα εξόδου σε ηλικία 60 ετών με μειωμένη σύνταξη και 65 με πλήρη.

Δεν μπορούν ωστόσο να εξαγοράσουν πλασματικά έτη για να συμπληρωθεί χρόνος ασφάλισης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της μειωμένης σύνταξης είναι να υφίστανται τουλάχιστον 100 ημέρες ασφάλισης κάθε χρόνο τα τελευταία 5 έτη πριν από την αίτηση. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά τόσο το έτος το επόμενο από την τελευταία ασφάλισης (που όμως πρέπει οπωσδήποτε να είναι 100 ημέρες) όσο και το ίδιο έτος εντός του οποίου διανύθηκαν οι 100 ημέρες. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως 100 ημέρες μπορεί να προέρχονται από πραγματική ασφάλιση, αυτασφάλιση και (σύμφωνα με τελευταίο έγγραφο της Διοίκησης του ΙΚΑ) μπορούν να προέρχονται και από επιδοτούμενη ανεργία.

Πώς γίνεται η έξοδος με 4.500 ένσημα

Οι γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης στο όριο ηλικίας που θεμελίωσαν το σχετικό δικαίωμα. Η θεμελίωση γίνεται όχι με τη συμπλήρωση του απαραίτητου χρόνου ασφάλισης αλλά παράλληλα και του αντίστοιχου ορίου ηλικίας.

Ετσι για να κατοχυρώσει γυναίκα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ τις κατώτατες προϋποθέσεις για «έξοδο» με μειωμένη σύνταξη χρειάζεται εκτός από τις 4.500 ημέρες ασφάλισης να συμπληρώσει και το 55ο έτος της ηλικίας της. Οταν συντρέξουν παράλληλα αυτές οι δύο προϋποθέσεις θα κατοχυρωθεί το σχετικό δικαίωμα. Στην περίπτωση δε της μειωμένης, για την κατοχύρωση είναι απαραίτητη και η ύπαρξη 100 ημερών ασφάλισης κάθε έτος τα τελευταία 5 έτη πριν από τα 55, αλλιώς δεν κατοχυρώνεται το σχετικό δικαίωμα. Αντίστοιχα για την πλήρη σύνταξη χρειάζεται συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας. Σε αντίθεση με τους άντρες, οι γυναίκες που καλύπτονται από το ΙΚΑ μπορούν να εξαγοράσουν πλασματικά έτη για να συμπληρώσουν τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης.

Πώς γίνεται η έξοδος με 4.500 ένσημα


Πότε ανοίγει ο δρόμος για τα πλασματικά

H συμπλήρωση τουλάχιστον 12 ετών ασφάλισης αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να χρησιμοποιήσει κάποιος τα πλασματικά έτη που χορηγεί ο νόμος για να συμπληρώσει τις κατώτατες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Ετσι, δεν μπορεί να εξαγοράσει ή να αναγνωρίσει πλασματικά έτη για να φτάσει την κρίσιμη 15ετία κάποιος με μόνο 11 -για παράδειγμα- έτη στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα. Προσοχή χρειάζεται να δείξουν οι άντρες σε αυτές τις περιπτώσεις χρήσης των πλασματικών ετών για συμπλήρωση των κατώτατων προϋποθέσεων.

Αυτό γιατί ο νόμος ορίζει ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πλασματικά έτη οι ασφαλισμένοι για τους οποίους άλλαξαν όρια ηλικίας με τον ν. 3863/2010 και μόνον αυτοί. Επομένως, οι άνδρες που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με τις κατώτατες προϋποθέσεις, μια και αυτές δεν άλλαξαν για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων, δεν έχουν τη δυνατότητα της εξαγοράς. Επομένως, ο μόνος πρόσθετος χρόνος που μπορούν να χρησιμοποιήσουν είναι αυτός του στρατού ή της ανεργίας (ΟΑΕΔ). Αντίθετα, οι γυναίκες μπορούν κανονικά να χρησιμοποιήσουν όλες τις κατηγορίες των πλασματικών ετών και να επισπεύσουν την έξοδο στη σύνταξη.

Τα όρια ηλικίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες

Στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών οι ασφαλισμένοι για να συμπληρώσουν τις κατώτατες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης πρέπει να έχουν 15 έτη ασφάλισης. Στην περίπτωση αυτή η ηλικία συνταξιοδότησης διαμορφώνεται στο 65ο έτος για τους άντρες, ενώ για τις γυναίκες ξεκινά από το 60ό έτος και σταδιακά αυξάνεται.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί κάποια να θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση αθροιστικά τόσο του χρόνου ασφάλισης όσο και του αντίστοιχου ορίου ηλικίας. Ετσι οι ασφαλισμένες που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν οφείλουν πέραν της 15ετίας να έχουν συμπληρώσει και το 60ό τους έτος.

Αντίστοιχα το δικαίωμα θα θεμελιώνεται για το όριο ηλικίας που κάθε φορά ισχύει. Ετσι, εάν ασφαλισμένη που έχει 15 έτη ασφάλισης συμπληρώσει τα 60 το 2013, τότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 63 ετών.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως στους εν λόγω φορείς ασφάλισης δεν χορηγείται μειωμένη σύνταξη με τη συμπλήρωση μόνο 15 ετών ασφάλισης.

Οι γυναίκες ασφαλισμένες μπορούν να συμπληρώσουν τη 15ετία και με πλασματικά έτη ενώ οι άντρες μόνο με τη στρατιωτική τους θητεία και προαιρετική ασφάλιση.

Διαβατήριο τα 65 χρόνια στον ΟΑΕΕ

Η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας είναι αναγκαία προϋπόθεση για συνταξιοδότηση με 15 έτη ασφάλισης από τον φορέα των ελευθέρων επαγγελματιών.

Η διαφοροποίηση σε σχέση με τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία είναι στο ότι ο ΟΑΕΕ δεν χορηγεί μειωμένη σύνταξη. Επομένως, ο ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ απαραίτητα θα πρέπει να περιμένει τη συμπλήρωση του 65ου έτους να λάβει σύνταξη από τον φορέα.

Αντίστοιχα και σε αυτήν την περίπτωση δεν υπήρξαν αλλαγές σε όρια ηλικίας από τον ν. 3863/2020 και επομένως δεν δύνανται οι ασφαλισμένοι να συμπληρώσουν τον απαραίτητο χρόνο με εξαγορά πλασματικών. Μόνο ο στρατός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προαιρετική ασφάλιση.

Προϋποθέσεις για χορήγηση λόγω θανάτου

Στην περίπτωση θανάτου συνταξιούχου λόγω γήρατος ή αναπηρίας τα μέλη της οικογένειάς του δικαιούνται σύνταξη, αρκεί να υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:

  • Εφόσον είχε συμπληρώσει ο θανών 4.500 ημέρες ασφάλισης.
  • Εφόσον είχε συμπληρώσει 1.500 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες τουλάχιστον 300 την τελευταία 5ετία πριν από τον θάνατό του.
  • Εφόσον είχε συμπληρώσει 300 ημέρες ασφάλισης και δεν είχε συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του. Οι ημέρες αυτές αυξάνονται κατά 120 κάθε έτος μετά το 21ο και μέχρι τη συμπλήρωση 4.200 ημερών στο 54ο έτος της ηλικίας. Από τις απαιτούμενες για κάθε έτος ηλικίας ημέρες ασφάλισης οι 300 τουλάχιστον ημέρες θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί την τελευταία πριν από τον θάνατο πενταετία. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως αν ο θάνατος του ασφαλισμένου οφείλεται σε εργατικό ατύχημα ή σε επαγγελματική ασθένεια, τα μέλη της οικογένειάς του δικαιούνται σύνταξη, αρκεί η απλή ασφάλιση χωρίς χρονικές προϋποθέσεις (με μια ημέρα ή και λίγες ώρες). Σε περίπτωση θανάτου από ατύχημα εκτός εργασίας (που δεν αποτελεί εργατικό ατύχημα) τα μέλη της οικογένειας δικαιούνται σύνταξη, εφόσον ο ασφαλισμένος είχε συμπληρώσει τις μισές ημέρες από αυτές που απαιτούνται για σύνταξη, λόγω θανάτου από κοινή ασθένεια.

Οι όροι για το βοήθημα αναπηρίας

Ο ασφαλισμένος που έλαβε από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή του ΚΕΠΑ ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω, μπορεί να πάρει σύνταξη με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Eφόσον έχει συμπληρώσει 1.500 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες 600 ημέρες την τελευταία 5ετία που προηγείται του έτους κατά το οποίο έγινε ανάπηρος.
  • Εφόσον έχει συμπληρώσει 4.500 ημέρες ασφάλισης.
  • Eφόσον συμπληρώσει ανάλογα με την ηλικία του τον αριθμό ημερών ασφάλισης που παρουσιάζονται αναλυτικά στον πίνακα.

Ποιοι εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος

Tη δυνατότητα να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος που ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες που είτε έχουν ανενεργό το δελτίο παροχής υπηρεσιών είτε δεν ασκούν πλέον το επάγγελμα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μεταβούν στις εφορίες τους μέχρι τις 14 Ιουνίου για να κλείσουν τα βιβλία τους. Οσοι αποφασίσουν να το διατηρήσουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα πληρώσουν και το τέλος επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2011 ανεξάρτητα εάν είχαν δραστηριότητα ή όχι.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έστειλε σε 240.000 φορολογούμενους, ειδοποιητήρια με τα οποία ενημερώνει τους υπόχρεους για τη δυνατότητα της εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών. Συγκεκριμένα στο ειδοποιητήριο αναφέρεται ότι: «οι επιτηδευματίες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών στο Μητρώο της αρμόδιας ΔΟΥ, ενώ δεν ασκούν πλέον τη δραστηριότητα του ελευθερίου επαγγέλματος ή της εμπορικής επιχείρησης, δύνανται μέχρι τη 14η Ιουνίου 2012 να πραγματοποιήσουν εκπρόθεσμη διακοπή, με ημερομηνία διακοπής πριν από την 1-1-2011. Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί εκπρόθεσμη διακοπή, θεωρείται ότι η δραστηριότητα ασκήθηκε κατά τη χρήση 2011 και θα επιβληθεί για το οικονομικό έτος 2012 τέλος επιτηδεύματος ακόμα και αν δεν έχει δηλωθεί εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα ή ατομική επιχείρηση».

Οσοι αποφασίσουν να κλείσουν τα βιβλία τους θα πληρώσουν στην εφορία πρόστιμο 40 ευρώ λόγω εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών. Σε περίπτωση που η δραστηριότητα ασκείται κανονικά, οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να κάνουν καμία ενέργεια.

Ωστόσο, η ΓΓΠΣ έστειλε και ειδοποιητήρια σε αποβιώσαντες. Και αυτό διότι δεν έχει γίνει ενημέρωση του συστήματος taxis για τον θάνατό τους. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών τονίζεται ότι σε περίπτωση θανάτου οι κληρονόμοι οφείλουν να ενημερώσουν το Μητρώο TAXIS της αρμόδιας ΔΟΥ χωρίς να δεσμεύονται από την ανωτέρω ημερομηνία, εφόσον δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης Ε1.

Με τους κωδικούς του Taxisnet η υποβολή των δηλώσεων

Με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet που ήδη διαθέτουν, χωρίς να απαιτείται ο κλειδάριθμος, μπορούν οι φορολογούμενοι να υποβάλουν φέτος ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση.

To υπουργείο Οικονομικών, δεδομένης της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής των εμπρόθεσμων αρχικών δηλώσεων εισοδήματος των Φυσικών Προσώπων με ατομικά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (εκτός των συνταξιούχων) για το Οικονομικό Έτος 2012, υπενθυμίζει την Απόφαση ΠΟΛ 1079/2012, η οποία μεταξύ άλλων ορίζει:

- Όλοι οι κωδικοί πρόσβασης των υφιστάμενων χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ που δεν έχουν προβεί στη διαδικασία λήψης και εισαγωγής κλειδαρίθμου ισχύουν ως έχουν μέχρι τις 31/12/2012 και οι δηλώσεις εισοδήματος των φυσικών αυτών προσώπων μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά με τη χρήση των υφιστάμενων κωδικών χωρίς να απαιτείται κλειδάριθμος

- Σε όσους φορολογούμενους δεν σταλούν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος σε έντυπη μορφή, λόγω υποχρέωσής τους σε ηλεκτρονική υποβολή (φορολογούμενοι που δήλωσαν το προηγούμενο έτος εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ πλήν των συνταξιούχων) και δεν είναι ήδη πιστοποιημένοι χρήστες του TAXISNET, η Γ.Γ.Π.Σ. αποστέλλει με συστημένη επιστολή τους απαραίτητους κωδικούς πρόσβασης, προκειμένου να υποβάλουν την δήλωσή τους μέσω διαδικτύου.

Οι πολίτες που δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση των παραπάνω υφιστάμενων διευκολύνσεων που αποφασίστηκαν προς αποφυγή συνωστισμού, μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ., για την υποβολή αίτησης και την απόκτηση κλειδαρίθμου, ανεξάρτητα από την αποστολή των συστημένων επιστολών, είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία είτε με απλή εξουσιοδότηση, πλην όμως προτείνεται να αναμένουν τη λήψη των συστημένων επιστολών.

Morgan Stanley: Τέσσερα μετεκλογικά σενάρια

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, σύμφωνα με έκθεση της Morgan Stanley που αναλύει τέσσερα πιθανά σενάρια διακυβέρνησης της χώρας.

Σύμφωνα με την έκθεση της Morgan Stanley για τις εκλογές του 2012, η νέα Βουλή θα είναι και πάλι επτακομματική, ενώ κανένα κόμμα δε θα καταφέρει να έχει αυτοδυναμία με αποτέλεσμα να υπάρξει εκ νέου η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Με δεδομένη την αμφίρροπη εκλογική μάχη η Morgan Stanley θεωρεί ότι ακόμη και αν η ΝΔ έρθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων. Τα πιθανά σενάρια σύμφωνα με την Morgan Stanley είναι τέσσερα.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζει με άλλα αριστερά κόμματα κυβέρνησης συνεργασίας. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν η πιο αρνητική αφενός γιατί υπάρχει μεγάλη διάσταση πολιτικών απόψεων αφετέρου γιατί μια αριστερή κυβέρνηση θα προκαλούσε μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σε μια κεντρώα κυβέρνηση και μειώνει τις πολιτικές του απαιτήσεις. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν θετική, ωστόσο σύμφωνα με την Morgan Stanley δεν το θεωρεί πιθανό η ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ κατά του μνημονίου να αλλάξει, σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο.

Η τρίτη πρόταση θέλει να σχηματίζεται μια κυβέρνηση τεχνοκρατών. Σε μια τέτοια περίπτωση οι αγορές θα είναι άκρως επιφυλακτικές για το αν και κατά πόσο θα είχε διάρκεια μια τέτοια κυβέρνηση. Ωστόσο η κυβέρνηση τεχνοκρατών θα εξαρτηθεί από το αν και κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει αυτή την κυβέρνηση.

Τέλος η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με την στήριξη και άλλων μικρότερων κομμάτων σχηματίζουν κυβέρνηση συνεργασίας. Το σενάριο αυτό έχει περίπου 50% πιθανότητες επιβίωσης. Αν σχηματιστεί τέτοια κυβέρνηση θα είναι θετική εξέλιξη γιατί θα εξασφαλίσει χρόνο ώστε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το μνημόνιο.

Ελληνική πρωτιά στην ανεργία των νέων

Ο αριθμός των ατόμων χωρίς εργασία στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε τον Απρίλιο σε νέο ιστορικό υψηλό όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat συνολικά 17,4 εκατ. άτομα ήταν χωρίς εργασία τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη, μια αύξηση 110.000 ατόμων από τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση καταγράφεται αύξηση κατά 1,8 εκατ. άτομα.

Είναι το μεγαλύτερο μέγεθος από την έναρξη καταγραφής συγκρίσιμων στοιχείων τον Ιανουάριο του 1995.

Ο δείκτης ανεργίας για την Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός στο 11% τον Απρίλιο επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα στοιχεία του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν από 10,9% αρχικά στο 11%.

Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στη Γερμανία στο 5,4% τον Απρίλιο από 5,5% το Μάρτιο, ενώ αυξήθηκε στην Ισπανία φτάνοντας το 24,3% από 24,1%. Στην Πορτογαλία ο δείκτης αναρριχήθηκε στο 15,2% από 15,1%.

Για την Ελλάδα τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν άνοδο της ανεργίας στο 21,7% το Φεβρουάριο από 21,3% τον Ιανουάριο.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 10,3% τον Απρίλιο από 10,2% ένα μήνα νωρίτερα.

Τέλος, μόνο τον περασμένο Απρίλιο έχασαν την δουλειά τους 38.000 άτομα.

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας από την άλλη, σημειώνουν η Αυστρία (3.9%), το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία (και οι δύο με 5.2%) και Γερμανία (5.4%).

Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2011, τον φετινό Απρίλιο το ποσοστό ανεργίας των ανδρών αυξήθηκε από 9,7% στο 10,9% στην Ευρωζώνη και από 9,4% στο 10,2% στην ΕΕ. Το αντίστοιχο ποσοστό ανεργίας των γυναικών αυξήθηκε από 10,2% στο 11,2% στην Ευρωζώνη και από 9,6% στο 10,3% στην ΕΕ.

Πρωτιά της Ελλάδας στην ανεργία των νέων

Η ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών τον Απρίλιο έφτασε τους 5.462.000 στην ΕΕ, από τους οποίους οι 3.358.000 ήταν στην ζώνη του ευρώ, ενώ σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2011 αυξήθηκε κατά 268. 000 στην ΕΕ και κατά 214. 000 στην Ευρωζώνη.

Τον ίδιο μήνα, το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν 22,4% στην ΕΕ και 22,2% στη ζώνη του ευρώ, σε αντίθεση με τον Απρίλιο του 2011 που κυμαινόταν στο 20,9% και στο 20,4% αντίστοιχα.

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων παρατηρήθηκαν στη Γερμανία (7,9%), την Αυστρία (8,9%) και την Ολλανδία (9,4%), ενώ την πρωτιά στην ανεργία των νέων έχει η Ελλάδα (52,7% το Φεβρουάριο του 2012) και έπεται η Ισπανία (51,5%).

Bild: Έλληνες τι κάνατε τα δισεκατομμύρια μας;

Με τον τίτλο "Έλληνες, τι κάνατε τα δισεκατομμύρια μας;", η γερμανική Bild προσπαθεί να απαντήσει στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης και να εξηγήσει το που πηγαίνουν τα χρήματα από τα πακέτα βοήθειας που έλαβε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια.

"Η Ελλάδα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ενώ ο φόβος να χαθούν τα δισεκατομμύρια της ευρωπαϊκής στήριξης αυξάνεται καθημερινά. Από την άνοιξη του 2010 η Ελλάδα έχει λάβει δύο πακέτα βοήθειας. Περίπου 148 δισεκατομμύρια σε πιστώσεις μπήκαν στα ελληνικά ταμεία. Οι εγγυήσεις του γερμανικού δημοσίου ανέρχονται συνολικά σε 35 δισεκατομμύρια.

Η Bild σας λέει που πήγαν τα χρήματα: Γεγονός είναι ότι ελάχιστα έφθασαν στους απλούς Έλληνες. Από το 1ο πακέτο 73 δισεκατομμυρίων τα 55 διατέθηκαν για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ τα 18 διοχετεύθηκαν στην καταβολή μισθών και συντάξεων. Από το 2ο πακέτο 74,7 δισεκατομμυρίων τα 30 πήγαν και πάλι στην μείωση του χρέους, 5 δισ. σε τόκους, ενώ 18 δισ. προβλέφθηκαν για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

Τέλος 14 δις διατέθηκαν για αποπληρωμή ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ. Σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας χάνονται όλα τα χρήματα. Ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών Μπερντ Λούκε υπολογίζει την πιθανή ζημιά για τη Γερμανία σε τουλάχιστον 25 δισεκατομμύρια", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Handelsblatt: Να ενοποιηθεί ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος

Από τη μεριά της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, υποστηρίζει ότι η μόνη λύση είναι η ενοποίηση του6 ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

"Για να αποφευχθούν οι πανικόβλητες αναλήψεις από τους Ευρωπαίους καταθέτες ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η Κομισιόν προωθούν την ενοποίηση του τραπεζικού κλάδου. Γεγονός που θα σήμαινε όχι μόνο περισσότερη Ευρώπη, αλλά και ένα σημαντικό βήμα προς την δημοσιονομική ενοποίηση".

Και στη συνέχεια αναφέρει: "Υπάρχουν όμως δύο μειονεκτήματα: Το πρώτο είναι ότι η ενοποίηση του τραπεζικού κλάδου αφορά όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. και όχι μόνο την ευρωζώνη. Στο όχι της Βρετανίας στο δημοσιονομικό σύμφωνο μπορεί να διαπιστώσει οποιοσδήποτε τι αντιστάσεις θα συναντήσει ένα τέτοιο φιλόδοξο σχέδιο. Το δεύτερο είναι ότι η ενοποίηση του τραπεζικού κλάδου συνεπάγεται την αλληλεγγύη του Ευρωπαίου καταθέτη. Πώς μπορούν να πειστούν οι Γερμανοί καταθέτες να στηρίξουν ισπανικές τράπεζες όταν ακόμα και για τη σωτηρία γερμανικών τραπεζών προβάλλουν αντιστάσεις;

Όπως και να έχει όμως η ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου είναι ο μόνος τρόπος να σπάσει ο δεσμός μεταξύ κρατών και τραπεζών. Η ανακεφαλαιοποίηση της ισπανικής τράπεζας Bankia έδειξε ξανά πως δημοσιονομικά ελλείμματα και τράπεζες συμβάλλουν στην όξυνση της ευρωκρίσης. Μόνο μια ανεξάρτητη εποπτική αρχή είναι σε θέση να επιβάλει τη διαφάνεια στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Μόνο μια κοινή εγγύηση καταθέσεων θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στις τράπεζες.

Και στην περίπτωση ενοποίησης του τραπεζικούς κλάδου τίθεται ωστόσο το ερώτημα: Πόσο μακριά φθάνει η αλληλεγγύη των ισχυρότερων στους ασθενέστερους; Την απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν μπορούμε να την αποφύγουμε".

El Pais: Ευθύνεται η ισπανική κυβέρνηση

Αλλά και η El Pais αναφέρεται εκτενώς στην οικονομική κρίση που ταλανίζει την Ευρωζώνη και τη χώρα, καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση. "Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι περιέγραψε την διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση με τα σωστά λόγια: ’Δεν θα μπορούσε να γίνει με χειρότερο τρόπο’. Το ίδιο όμως ισχύει και για τις άλλες κυβερνήσεις που αντιμετώπισαν παρόμοια κρίση. Οι πολιτικοί υποτιμούν συστηματικά τις κεφαλαιακές ελλείψεις των προβληματικών τραπεζών. Αρνούνται να αποδεχθούν την πραγματικότητα.

Είναι επίσης λάθος της κυβέρνησης να αποδώσει την ευθύνη για την κρίση στο διοικητή της ισπανικής κεντρικής τράπεζας ή στο πολιτικό χάος που επικρατεί στην Ελλάδα. Ο βασικός λόγος για την όξυνση της κρίσης είναι ο κακός χειρισμός της προβληματικής Bankia από την κυβέρνηση".

Στα 360 δισ. το κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Η Societe Generale σε έκθεση της, υπολόγισε το πιθανό κόστος από την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισημαίνοντας πως η χώρα μας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία "Lehman Brothers της Ευρώπης".

Μετά τις κινδυνολογίες λοιπόν και τις προειδοποιήσεις, τα σενάρια πλέον αποκτούν και "τιμή". Και πόσο κοστίζει μια αρνητική εξέλιξη σύμφωνα με την Societe Generale; 360 δις.

Στην έκθεσή της η τράπεζα λέει πως η έξοδος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία "εξάντληση των επίσημων πηγών χρηματοδότησης". Την έκθεση την υπογράφουν 13 οικονομολόγοι οι οποίοι επισημαίνουν πως το "GRexit" θα δημιουργούσε ανεξέλεγκτους κινδύνους διάχυσης της κρίσης,

Συγκεκριμένα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ντόμινο σε Ισπανία και Ιταλία και πάντως θα δημιουργούσε αμφιβολίες στις αγορές αναφορικά με το μέλλον της Ευρωζώνης.

Στην συνέχεια σε μία προσπάθεια αποτίμησης μίας τέτοιας εξέλιξης, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, υπολογίστηκε στα 360 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό το 3,8% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

"Είναι δύσκολο να προβλεφθεί μια κατάσταση όπου οι διαθέσιμες επίσημες πηγές χρηματοδότησης θα εξαντληθούν αμέσως", αναφέρεται στην έκθεση, και υποστηρίζεται πως η διάχυση θα πραγματοποιηθεί μέσω τριών βασικών "οδών":

-Της εκροής καταθέσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

-Της σημαντικής αύξησης του κόστους δανεισμού των τραπεζών

-Της ανόδου των spreads.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές αγορές θα ήταν καταστροφικές, αφού θα μπορούσαν να τις οδηγήσουν σε απομείωση της αξίας τους έως και κατά 50%.

Το ΔΝΤ εξετάζει το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, το ΔΝΤ υπολογίζει το κόστος της Ελλάδας από το ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση, θα πρέπει οι αγορές να ετοιμάζονται και για τα χειρότερα σενάρια. Ακόμα όμως και αν τελικά σχηματιστεί συγκυβέρνηση από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και πάλι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις αποπληρωμές, που μπορούν να έχουν δυσάρεστες συνέπειες καθώς σύμφωνα με ΔΝΤ και ΕΚΤ, δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών στο χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η κυβέρνηση Ομπάμα παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση, καθώς μια διακοπή του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας και μια έξοδός της από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κύμα αναταράξεων σε όλη την Ευρώπη ή και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αγωνία επικεντρώνεται στο γεγονός ότι, εάν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, οι επενδυτές θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους και για τις άλλες προβληματικές χώρες, όπως για την Ισπανία και την Ιταλία που ακολουθούν παρόμοια πορεία.

«Κάποιοι βιάζονται να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ»

«Κάποιοι φαίνεται πως βιάζονται να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ, είτε από ερασιτεχνισμό, είτε από σκοπιμότητα» δήλωσε ο υπηρεσιακός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τσιόδρας, με αφορμή ασκήσεις προσομοίωσης σχετικά με το νόμισμα της χώρας.

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι το νόμισμα της Ελλάδας αποτελεί πρωτίστως επιλογή του ελληνικού λαού και όχι των αγορών και σύνεστησε «ψυχαραιμία»

Στη δήλωσή του κατέληξε λέγοντας ότι πολλές φορές έχουμε δει ασκήσεις προσομοίωσης να μετατρέπονται σε κινήσεις κερδοσκοπίας

Τονίζεται ότι το πρωί της Παρασκευής, σε μια σελίδα των ισοτιμιών έχουν του Bloomberg είχαν εντάξει την ελληνική δραχμή (Greek Drachma - μετά Ευρώ), προκειμένου να είναι έτοιμοι για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Εισαγγελική έρευνα για τη μη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών της Αθήνας διέταξε εισαγγελική έρευνα κατά των φαρμακοποιών που δε χορηγούν φάρμακα σε χρόνια πάσχοντες και ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η εισαγγελική έρευνα ανατέθηκε ήδη σε εισαγγελέα Πρωτοδικών, με σκοπό να διερευνηθεί αν οι φαρμακοποιοί διαπράττουν το αδίκημα της έκθεσης ζωής σε κίνδυνο.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατηγορεί με εξώδικο τον ΕΟΠΥΥ ότι δεν έχει καταβάλει έως σήμερα στους φαρμακοποιούς την αξία των συνταγών που έχουν υποβάλει για λογαριασμό των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για το μήνα Μάρτιο 2012.

Επίσης αναφέρει ότι οι οφειλές του Ταμείου προς τους φαρμακοποιούς ξεπερνούν για το ως άνω διάστημα το ποσό των διακοσίων εβδομήντα δύο εκατομμυρίων ευρώ και λαμβανομένων υπ’ όψιν των οφειλών για το 2011, τα συσσωρεμένα χρέη προς τα φαρμακεία ανέρχονται σε πεντακόσια σαράντα εκατομμύρια ευρώ.

Σε 129 υποθέσεις, αστυνομικοί, εφοριακοί και πολεοδόμοι οργίαζαν

Στο πρώτο τετράμηνο του 2012, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βάρος 21 ατόμων και έχουν συλληφθεί 17.

Περί τις 130 ποινικές διώξεις (σσ. 129) ασκήθηκαν μέσα στο 2011 από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, σε βάρος δημοσίων υπαλλήλων (αστυνομικών, εφοριακών και υπαλλήλων πολεοδομιών) για διαφθορά, χρηματισμό κ.λπ. αδικήματα, ενώ έγιναν 38 συλλήψεις.

Τα στοιχεία δόθηκαν στον υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριο Οικονόμου, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα την Υπηρεσία, συνοδευόμενος από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο.

Αφού ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της Υπηρεσίας και για τον προγραμματισμό νέων δράσεων, ο υπουργός έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες. Επιπλέον, τόνισε την αποτελεσματικότητά της και εξήρε το έργο της.

«Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, όπου και η αξιοπιστία της χώρας μας δοκιμάζεται, η εδραίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Κράτος αποτελεί πρώτιστο μέλημα. Στο πλαίσιο αυτό η πάταξη της διαφθοράς θα πρέπει να αποτελεί το βασικό πυλώνα των προσπαθειών μας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Οικονόμου.

ΣτΕ: “Ναι” σε προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου

"Πράσινο φως" για την πρόσληψη 1500 εποχικών πυροσβεστών, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, "άναψε" η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η επιτροπή γνωμοδότησε ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για να επιτραπούν, κατά την προεκλογική περίοδο, οι συγκεκριμένες προσλήψεις.

Παράλληλα, η επιτροπή του ΣτΕ γνωμοδότησε υπέρ της πρόσληψης πέντε ιδιωτών χειριστών ελικοπτέρων, 120 ψυχολόγων, 120 κοινωνικών λειτουργών και 60 μεταφραστών-διερμηνέων.

Ακόμη, εγκρίθηκαν προσλήψεις και άλλων ειδικοτήτων που θα καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας πέντε μαθητικών κατασκηνώσεων.

Πιο αναλυτικά, η επιτροπή του ΣτΕ γνωμοδότησε υπέρ της πρόσληψης 1500 εποχικών πυροσβεστών με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας τουλάχιστον πέντε και όχι πλέον των έξι μηνών. Επίσης, εγκρίθηκε η πρόσληψη πέντε ιδιωτών χειριστών ελικοπτέρων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου διάρκειας 24 μηνών. Τις προσλήψεις είχε ζητήσει ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να καλυφθούν σοβαρές και επείγουσες ανάγκες δασοπυρόσβεσης κατά τη διάρκεια των αντιπυρικών περιόδων.

Ακόμη, κρίθηκε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για πρόσληψη 120 ψυχολόγων, 120 κοινωνικών λειτουργών και 60 μεταφραστών-διερμηνέων με σύμβαση μίσθωσης έργου διάρκειας έως 30.6.2013. Το σχετικά αίτημα είχε υποβάλει η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να αντιμετωπιστούν επείγουσες και σοβαρές ανάγκες που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την παράνομη μετανάστευση. Συμφώνα ακόμη με το αίτημα της ΕΛ.ΑΣ., είναι αναγκαία η ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την απορρόφηση των πιστώσεων που χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής, προκείμενου να υλοποιηθούν οι δράσεις του ετήσιου προγράμματος από 1.7.2012, χωρίς να προκύψουν χρονικά κενά.

Ακόμη, η επιτροπή του ΣτΕ έκανε δεκτό αίτημα του υπουργείου Παιδείας για να προσληφθούν τρεις φύλακες με σχέση εργασίας οκτάμηνης διάρκειας, καθώς και 66 άτομα διάφορων ειδικοτήτων (γιατροί, νοσοκόμοι, μάγειροι κ.λπ.) για ένα μήνα, για τις ανάγκες λειτουργίας πέντε μαθητικών κατασκηνώσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τέλος, η επιτροπή του ΣτΕ έκρινε ότι δεν συντρέχει ανάγκη για πρόσληψη επιπλέον 406 εποχικών πυροσβεστών.

Παράταση για τους οφειλέτες του ΙΚΑ

Μέχρι τις 29 Ιουνίου, παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής οφειλετών σε καθεστώς ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών, για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Προηγήθηκε σχετική πρόταση του διοικητή του ΙΚΑ, προς τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αντώνη Ρουπακιώτη, η οποία έγινε δεκτή.

Με την υπαγωγή στη ρύθμιση αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα, παρέχεται έκπτωση κατά 40% στα πρόστιμα, τέλη και προσαυξήσεις, ενώ δίδεται η δυνατότητα για εφάπαξ εξόφληση ή ρύθμιση έως και έξι δόσεις με έκπτωση 100% και ρύθμιση από επτά έως δέκα δόσεις με έκπτωση 75%.

Μετά την καταβολή της πρώτης δόσης, ο οφειλέτης θεωρείται ασφαλιστικά ενήμερος.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ενώ σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΙΚΑ τονίζει ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)