Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

"Έσοδα έως 15 δισ. αν φορολογηθούν οι καταθέσεις στην Ελβετία"

Έσοδα έως 15 δισ. αν φορολογηθούν οι καταθέσεις στην Ελβετία

Μια φορολογική συμφωνία Ελλάδας-Ελβετίας θα απέφερε στο ελληνικό δημόσιο 10 - 15 δισεκ. ευρώ, υπολογίζει ο Φρίντριχ Σνάιντερ, Αυστριακός οικονομολόγος και ειδικός σε ζητήματα παραοικονομίας.
Με αφορμή την ανακοίνωση της ελβετικής κυβέρνησης ότι εντός της εβδομάδας ξεκινούν στην Αθήνα συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με το διευθυντή της υπηρεσίας Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων Ζακ Βατεβίλ -προφανώς για το ζήτημα της φοροδιαφυγής- ο Αυστριακός καθηγητής Οικονομικών Φρίντριχ Σνάιντερ υπολογίζει ότι η υπογραφή μιας φορολογικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας θα απέφερε στο ελληνικό δημόσιο περίπου 10 με 15 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λιντς δηλώνει σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ότι «οι ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία πρέπει να ανέρχονται σε τουλάχιστον 80 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι περίπου τα δύο τρίτα είναι μαύρο χρήμα». Υπολογίζει τους Έλληνες φοροφυγάδες με καταθέσεις στην Ελβετία στους 10.000, οι οποίοι μόλις τα τελευταία χρόνια μετέφεραν τα χρήματά τους. Θεωρεί ότι «οι συνολικές καταθέσεις διπλασιάστηκαν τα τελευταία 4 - 5 χρόνια».
Κατά την άποψή του μια φορολογική συμφωνία θα ήταν ο πιο γρήγορος και πιο αποδοτικός τρόπος φορολόγησης των καταθέσεων. Εξέφρασε μάλιστα την έκπληξή του για το γεγονός ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μέχρι σήμερα ελάχιστα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά και για το γεγονός ότι οι διεθνείς πιστωτές δεν ζητούν επιτακτικά από την Αθήνα να αναλάβει πρωτοβουλίες.
Όχι σε ελέγχους στη ροή κεφαλαίων
Οι γερμανικές τράπεζες απορρίπτουν το σενάριο ελέγχων στη ροή κεφαλαίων, όπως πρότεινε πριν μερικές μέρες ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο ολλανδικό ραδιόφωνο. Ο γενικός διευθυντής του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών (BdB) Μίχαελ Κρέμερ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung ότι ο περιορισμός της ελεύθερης ροής κεφαλαίων «δεν αποτελεί πανάκεια». Ενδεχομένως να αποδώσει βραχυπρόθεσμα, είπε. Χωρίς όμως συγκεκριμένο πρόγραμμα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας οι έλεγχοι στη ροή κεφαλαίων δεν θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Πηγή: DW

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για τη συντριβή του Airbus στις Άλπεις

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για τη συντριβή του Airbus στις Άλπεις

Μια δήλωση της Γαλλίδας υπουργού Μεταφορών, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, έρχεται να δώσει άλλη διάσταση στην αεροπορική τραγωδία με το Airbus της Germanwings, που στοίχισε τη ζωή σε 150 ανθρώπους.
Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ ανέφερε ότι οι πιλότοι σταμάτησαν την επικοινωνία στις 10.30 π.μ.. Αυτό σημαίνει ότι το Α320 της γερμανικής εταιρείας βρισκόταν σε πορεία καθόδου όχι για 8, αλλά για 18 λεπτά, συνεπώς υπάρχει το ενδεχόμενο το αεροσκάφος να πραγματοποιεί κανονική προσγείωση και όχι απότομη "βουτιά". Να έπεσε δηλαδή από τα 28.000 πόδια στα 2.000 χωρίς σήμα κινδύνου.
Σύμφωνα με την  υπουργό, τα 18 λεπτά είναι η λύση του μυστηρίου.
Lufthansa: "Ανεξήγητο" το δυστύχημα
Ο επικεφαλής του ομίλου Lufthansa Κάρστεν Σπορ δήλωσε σήμερα ότι το αεροπλάνο της χαμηλού κόστους εταιρείας Germanwings που συνετρίβη χθες Τρίτη στις νότιες γαλλικές Άλπεις ήταν «τεχνικά άμεμπτο», ενώ χαρακτήρισε «ανεξήγητο» το δυστύχημα.
«Για όλους εμάς είναι ανεξήγητο», δήλωσε ο Σπορ από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή από όλους τους εργαζόμενους της Lufthansa, μητρική εταιρεία της Germanwings. «Το αεροπλάνο ήταν τεχνικά άμεμπτο και οι δύο πιλότοι έμπειροι», πρόσθεσε.
Από τη συντριβή χθες του Airbus A320, που πραγματοποιούσε την πτήση Βαρκελώνη- Ντίσελντορφ, σκοτώθηκαν και οι 150 επιβαίνοντες.
Από αύριο Πέμπτη η Lufthansa θα πραγματοποιεί πτήσεις από το Ντίσελντορφ και τη Βαρκελώνη προς τη Μασσαλία προκειμένου να διευκολύνει τους συγγενείς των θυμάτων, πολλοί από τους οποίους είναι από τη Γερμανία και την Ισπανία, να μεταβούν κοντά στο σημείο της τραγωδίας, εξήγησε ο Σπορ.
«Προτεραιότητα τώρα είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες», υπογράμμισε ο ίδιος.
Μιλώντας λίγο πριν τον Σπορ, η οικονομική διευθύντρια του ομίλου Ζιμόνε Μένε έκανε λόγο για «πολύ δύσκολες ημέρες, αναμφίβολα για την πιο δύσκολη ημέρα (στην ιστορία) της Lufthansa». «Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε κάτι παρόμοιο», σημείωσε.
Οι πληροφορίες για τεχνικά προβλήματα στο airbus μία ημέρα πριν τη μοιραία πτήση
Ένα νέο στοιχείο έρχεται στο φως της δημοσιότητας για τη συντριβή του μοιραίου Airbus της εταιρείας Germanwings στις γαλλικές Άλπεις.
Όπως μετέδωσε το Star, το αεροπλάνο, μία ημέρα πριν από τη μοιραία πτήση παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα προσγείωσης και γι' αυτό το λόγο είχε παραμείνει καθηλωμένο στο έδαφος για τέσσερις ώρες προκειμένου να επισκευαστεί.

Μπλοκάκια: Ποιοι υπάγονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ και ποιοι όχι

Μπλοκάκια: Ποιοι υπάγονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ και ποιοι όχι

Οι ασφαλισμένοι από 1/1/1993 και εφεξής, οι οποίοι λόγω πολυαπασχόλησης, ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ και στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει λιγότερες από είκοσι πέντε (25) ημέρες ασφάλισης ανά μήνα από 7/4/2014 και εφεξής, δεν έχουν δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα και υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ για όλο το χρόνο της παράλληλης απασχόλησής τους.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΑΕΕ η οποία αναφέρει και παραδείγματα ειδικά για τους απασχολούμενους ως ρητινοσυλλέκτες και δασεργάτες και τους απασχολούμενους στην εξόρυξη σμύριδας η ως άνω υπαγωγή στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ είναι προαιρετική εφαρμοζομένων στην περίπτωσή τους των διατάξεων του άρθρου 3 του Π.Δ. 258/2005 (καταστατικό ΟΑΕΕ).Τα πρόσωπα αυτά εφόσον ασφαλίζονται στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ για την δραστηριότητά τους αυτή και παράλληλα ασκούν αυτοτελή δραστηριότητα υπαγόμενη στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, λαμβάνουν από τον 4/2014 (έναρξη ισχύος Ν.4254/2014) οριστική απαλλαγή από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ (βλ. συν. υπόδειγμα).
Οι ανωτέρω, με αίτηση τους, μπορούν να υπαχθούν προαιρετικά στην ασφάλιση του κλάδου σύνταξης του ΟΑΕΕ. Το δικαίωμά τους υπαγωγής στην προαιρετική ασφάλιση ασκούν άπαξ και δεν δύνανται να επανέλθουν εφόσον διακόψουν ή απωλέσουν αυτή.
Η προαιρετική ασφάλιση των παραπάνω προσώπων διακόπτεται:
α) Με αίτησή τους από την πρώτη του επόμενου μήνα της υποβολής της.
β) Με την διακοπή της ασφάλισής τους στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ οπότε υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ εφόσον συνεχίζουν την αυτοτελή δραστηριότητά τους.
► Οι διατάξεις περί επιλογής φορέα δεν εφαρμόζονται στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ οι οποίοι αμείβονται μέσω εργοσήμου (άρθρο 21 παρ. 6 ν. 3863/2010 όπως αντικαταστάθηκε με άρθρο 74 ν.4144/2013).
1.2. – «Νέοι» ασφαλισμένοι που είχαν λάβει εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ έως τις 6/4/2014, με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν.2084/1992 όπως ίσχυαν, εξετάζονται ως προς την προϋπόθεση της πραγματοποίησης των 25 ημερών ασφάλισης ανά μήνα στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4254/2014 και της άνω υπουργικής απόφασης, μετά τη λήξη της χορηγηθείσας εξαίρεσης.
2. – Δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα συνεχίζουν να έχουν οι «νέοι» ασφαλισμένοι που απασχολούνται παράλληλα με δραστηριότητες υπαγόμενες στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και στον ΟΑΕΕ, μόνον εφόσον συμπληρώνουν 25 ημέρες ασφάλισης ανά μήνα στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ για όλο το χρονικό διάστημα που διαρκεί κάθε φορά η παράλληλη απασχόλησή τους.
2.1 – Η προϋπόθεση της πραγματοποίησης των 25 ημερών ασφάλισης ανά μήνα στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ δεν εξετάζεται για τον μήνα κατά τον οποίο γίνεται η πρόσληψη καθώς και για τον μήνα κατά τον οποίο λήγει η εργασία και η ασφάλιση στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
– Για τους ενδιάμεσους μήνες της ασφάλισης στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, το χρονικό διάστημα που ο μισθωτός απουσιάζει από την εργασία του με επιδότηση λόγω ασθενείας ή τακτικής ανεργίας ή λόγω άδειας κυήσεως, λοχείας ή γονικής άδειας ανατροφής τέκνων ή λόγω εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών ή λόγω απεργίας συνυπολογίζεται για την συμπλήρωση των 25 ΗΑ ανά μήνα για όλη τη διάρκεια των περιόδων αυτών, με την προϋπόθεση ότι συνυπολογιζόμενων των ανωτέρω συμπληρώνονται 25 ΗΑ ανά μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια των περιόδων αυτών. Π.χ. Πολυαπασχολούμενος που έχει επιλέξει το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ως φορέα ασφάλισής του πραγματοποίησε κατά τον μήνα Ιανουάριο 2015 απεργία χρονικού διαστήματος δύο ημερών. Ο ανωτέρω θεωρείται ότι πραγματοποίησε 25 ΗΑ για τον εν λόγω μήνα εφόσον με συνυπολογισμό των ημερών απεργίας συμπληρώνει 25 ΗΑ στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
– Ειδικά κατά τον μήνα Φεβρουάριο κάθε έτους, και προκειμένου για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, θεωρείται ότι πληρούται η προϋπόθεση των 25 ΗΑ εφόσον ο εργαζόμενος έχει πραγματοποιήσει τον κατά περίπτωση πλήρη αριθμό ημερών ασφάλισης του μήνα αυτού. Ως πλήρης αριθμός ημερών ασφάλισης νοείται το σύνολο των εργάσιμων ημερών του μήνα Φεβρουαρίου.
3. – Οι «νέοι» ασφαλισμένα, α οποίοι έχουν κατά τα ανωτέρω δικαίωμα επιλογής φορέα μεταξύ ΟΑΕΕ και ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, υποβάλλουν σχετική δήλωση στον ασφαλιστικό φορέα της επιλογής τους καθώς και στον μη επιλεγέντα ασφαλιστικό φορέα και στον εργοδότη ή εργοδότες εντός έξι (6) μηνών από το χρονικό σημείο κατά το οποίο κάθε φορά δημιουργείται η υποχρέωση ασφάλισης στο δεύτερο φορέα.
Η δήλωση αυτή για όσο χρόνο διαρκεί η παράλληλη απασχόληση είναι δεσμευτική και δεν μπορεί να γίνει μεταβολή στον αρχικά επιλεγμένο ως υποχρεωτικό φορέα ασφάλισης.
3.1. – Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης επιλογής ασφαλιστικού φορέα εντός της εξάμηνης προθεσμίας ο ασφαλισμένος υπάγεται υποχρεωτικά στον φορέα που ανήκει η πρώτη, κατά σειρά, αναληφθείσα δραστηριότητα σε κάθε διάστημα παράλληλης απασχόλησης.
Εάν προηγείται η ανάληψη της μισθωτής απασχόλησης καθίσταται υποχρεωτικός φορέας ασφάλισης το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ εφόσον κάθε μήνα της παράλληλης απασχόλησης συμπληρώνονται 25 ΗΑ στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Εάν κάποιο μήνα (πλην του πρώτου μήνα μισθωτής απασχόλησης που δεν εξετάζεται) δεν έχει 25 ΗΑ υπάγεται στον ΟΑΕΕ. Εάν προηγείται χρονικά η ανάληψη της αυτοαπασχόλησης ο ασφαλισμένος υπάγεται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ.
3.2. – Στην περίπτωση μεταβολής εργοδότη από παράλληλα απασχολούμενο που έχει επιλέξει ως υποχρεωτικό φορέα ασφάλισης το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και εφόσον μεσολαβεί κενό χρονικό διάστημα ημερών στον ίδιο μήνα από την απόλυση μέχρι την επαναπρόσληψη, υποβάλλεται νέα δήλωση επιλογής φορέα εντός εξαμήνου. Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης επιλογής εντός της προθεσμίας αυτής καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ εφαρμοζομένων όσων αναφέρθηκαν στην παρ. 3.1.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ο πολυαπασχολούμενος επαναπροσλαμβάνεται από τον ίδιο εργοδότη.
Εάν δεν μεσολαβεί οποιοδήποτε κενό διάστημα από την απόλυση μέχρι την επαναπρόσληψη – από τον ίδιο ή από διαφορετικό εργοδότη – δεν απαιτείται η υποβολή νέας δήλωσης επιλογής φορέα.
4. – Οι «νέοι» ασφαλισμένοι που έχουν δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα κατά τα ανωτέρω, ασφαλίζονται στους φορείς ασθένειας, επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας που αντιστοιχούν στο συνταξιοδοτικό φορέα κύριας ασφάλισης της επιλογής τους. Εάν ο φορέας επιλογής τους δεν περιλαμβάνει όλους τους κλάδους ασφάλισης τότε, ως προς τους ελλείποντες κλάδους, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στους αντίστοιχους κλάδους του φορέα που θα μπορούσαν να υπαχθούν λόγω μισθωτής απασχόλησης ή αυτοαπασχόλησης αν δεν ασκούσαν το δικαίωμα επιλογής.
4.1. – Ο αυτοαπασχολούμενος που επέλεξε ως υποχρεωτικό φορέα ασφάλισής του το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ λόγω παράλληλης μισθωτής εργασίας δύναται να ασφαλιστεί προαιρετικά και στον ΟΑΕΕ, με δήλωσή του που υποβάλλεται εντός εξαμήνου από την ανάληψη της δεύτερης απασχόλησης.
5. – Εκκρεμείς την 7/4/2014 (ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4254/2014) αιτήσεις και ενστάσεις ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών οργάνων που κρίνονται μετά την ημερομηνία αυτή, αντιμετωπίζονται με τις προϋποθέσεις του Ν. 4254/2014 και της Υπουργικής Απόφασης.
6. – Η εξαίρεση από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ ή του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ αρχίζει από τον πρώτο μήνα της παράλληλης απασχόλησης, διαρκεί για όσο διάστημα ασκούνται παράλληλα οι δύο δραστηριότητες και λήγει όταν παύσει η μία εκ των δύο.
Για την εξαίρεση από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ απαιτείται στη σχετική Υπεύθυνη Δήλωση του ασφαλισμένου να αναφέρεται ότι οι ημέρες ασφάλισής του στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ είναι 25 ανά μήνα και ότι υποχρεούται να γνωστοποιεί στον ΟΑΕΕ την τυχόν διακοπή της ασφάλισής του στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ καθώς και ενδεχόμενη επαναπρόσληψή του σε άλλο εργοδότη.
7. – Σε περίπτωση χορήγησης εξαίρεσης από τον ΟΑΕΕ όπου διαπιστώνεται μετά τη λήξη της ότι ο ασφαλισμένος δεν συμπληρώνει 25 ΗΑ ανά μήνα στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ καθίσταται υποχρεωτική για όλο το χρονικό διάστημα της παράλληλης δραστηριότητας που έπεται της τελευταία χορηγηθείσας εξαίρεσης ή συνέχισης/παράτασης αυτής.
8. – Για τον έλεγχο της συνδρομής της προϋπόθεσης πραγματοποίησης 25 ΗΑ ανά μήνα στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ η χορηγούμενη κάθε φορά εξαίρεση από τον ΟΑΕΕ (αρχικά ή συνέχιση/παράταση αυτής) είναι εξάμηνης διάρκειας.
8.1 – Στην περίπτωση των συμβασιούχων με σύμβαση διάρκειας μικρότερης του εξαμήνου, και εφόσον προκύπτει η ασφάλισή τους στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ για 25 ΗΑ ανά μήνα, η χορηγούμενη εξαίρεση από τον ΟΑΕΕ είναι ίση χρονικά με τη διάρκεια της σύμβασης.
8.2 – Η αίτηση του ενδιαφερόμενου για συνέχιση της ήδη χορηγηθείσας εξαίρεσης δεν επέχει θέση νέας δήλωσης επιλογής φορέα.
9. – Στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4254/2014 και της άνω υπουργικής απόφασης εμπίπτουν όλοι οι εντασσόμενοι τομείς στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και στον ΟΑΕΕ.
10. – Η παρούσα εγκύκλιος έχει εφαρμογή μόνο στους νεοασφαλισμένους, για τους οποίους προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ και στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ λόγω παράλληλης απασχόλησής τους. Για τους λοιπούς νεοασφαλισμένους για τους οποίους προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ και σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης (π.χ ΕΤΑΑ) εξακολουθούν να ισχύουν οι εγκύκλιοι με τις οποίες παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων της επιλογής φορέα ασφάλισης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν. 2084/1992 όπως ισχύει.

Ατισυνταγματικη η ευθυνη μικρομετοχων για ασφαλιστικές οφειλες της εταιρείας

ΕΥΘΥΝΗ ΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΩΝ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Σύμφωνα με το άρθρο 31 του ήδη ψηφισθέντα νόμου 4321/2015 για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, προσδιορίζονται τα άτομα εκείνα που έχουν αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών μιας εταιρίας κατά το χρόνο διάλυσης ή συγχώνευσής της, στα οποία περιλαμβάνονται τόσο οι νόμιμοι εκπρόσωποι, πρόεδροι, διαχειριστές, διευθύνοντες σύμβουλοι, εντεταλμένοι στη διοίκηση όσο και οι εκκαθαριστές των νομικών προσώπων, ακόμη και οι μέτοχοι ή εταίροι κεφαλαιουχικών εταιρειών με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον δέκα (10%) τοις εκατό . Ειδικότερα, το κείμενο του νόμου έχει ακριβώς ως εξής:
Άρθρο 31
Αλληλέγγυα ευθύνη
1. Τα πρόσωπα που είναι νόμιμοι εκπρόσωποι, πρόεδροι, διαχειριστές, διευθύνοντες σύμβουλοι, εντεταλμένοι στη διοίκηση και εκκαθαριστές των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, όπως αυτές προσδιορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 4174/2013, Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας (Α΄ 170), κατά το χρόνο της διάλυσης ή συγχώνευσής τους, ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα και εις ολόκληρον για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων που οφείλονται από αυτά τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ανεξάρτητα από το χρόνο βεβαίωσής τους. Στα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που συγχωνεύονται, ευθύνεται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον μαζί με τα πιο πάνω πρόσωπα, για την πληρωμή των κατά το προηγούμενο εδάφιο οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών του διαλυόμενου νομικού προσώπου και εκείνο ή εκείνη η νομική οντότητα που το απορρόφησε ή το νέο νομικό πρόσωπο ή η νέα νομική οντότητα που συστήθηκε, ανεξάρτητα από το χρόνο βεβαίωσής τους. Η προσωπική και αλληλέγγυα ευθύνη των προσώπων που έχουν τις παραπάνω ιδιότητες για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων που οφείλονται από τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες υπάρχει και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας που εκπροσωπούν.
2. Αν κατά το χρόνο διάλυσης νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας δεν έχουν εξοφληθεί όλες οι υποχρεώσεις του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι, κατά το χρόνο διάλυσης αυτών, μέτοχοι ή εταίροι κεφαλαιουχικών εταιρειών με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον δέκα (10%) τοις εκατό ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο με το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα για την καταβολή των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, προσθετών τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων. Επίσης και κάθε πρόσωπο που υπήρξε μέτοχος ή εταίρος κεφαλαιουχικών εταιρειών με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον δέκα (10%) τοις εκατό, ευθύνεται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο με το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα για την καταβολή των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, προσθετών τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, που δημιουργήθηκαν κατά τη χρονική περίοδο της ιδιότητας του μετόχου ή εταίρου. Οι ρυθμίσεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ή αναγνωρισμένο χρηματιστήριο σε άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε..
3. Τα πρόσωπα που κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα για τις οφειλές νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας προς Φ.Κ.Α., κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατό να εξοφλήσουν αυτοτελώς τις οφειλές του νομικού προσώπου προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.), που υπήρχαν κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, καθώς και αυτές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσής τους. Στην περίπτωση αυτή αναστέλλεται η λήψη ή η εκτέλεση κάθε αναγκαστικού μέτρου σε βάρος τους και χορηγείται σε αυτούς αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας για κάθε χρήση.
4. Πρόσωπα ευθυνόμενα για την καταβολή ασφαλιστικών οφειλών εκ μέρους του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, σύμφωνα με το παρόν άρθρο, δύνανται να ασκήσουν έναντι των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, παράλληλα με το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα, οποιοδήποτε δικαίωμα θα είχε στη διάθεσή του το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα.
5. Το άρθρο αυτό ισχύει από την ημερομηνία κατάργησης του άρθρου 115 του ν. 2238/1994 για τα πρόσωπα που ήταν υπεύθυνα με βάση τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 2556/1997 (Α΄270), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 69 του ν. 2676/1999 (Α΄ 1). Για τα υπόλοιπα πρόσωπα ισχύει από την ψήφιση του παρόντος.

Γ. Κατρούγκαλος: Δεν έχω δικαίωμα είσπραξης ούτε 1 ευρώ από εκκρεμείς υποθέσεις, στη δημοσιότητα τα συμφωνητικά

Στη δημοσιότητα όλα τα τα εργολαβικά συμφωνητικά της εταιρείας που είχε μέχρι την υπουργοποίηση του έδωσε χθες ο Γ. Κατρούγκαλος, ζητώντας παράλληλα με επιστολή του προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών την κοινοποίησή τους προς κάθε ενδιαφερομένο.

Photo Copyright – Eurokinissi
Την ίδια στιγμή, ο δημόσιος υπάλληλος στον οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα του «Βήματος» της Κυριακής επιβεβαιώνει ότι η υποθεσή του δεν έχει καμία σχέση με επαναπρόσληψη ή διαθεσιμότητα, αλλά με μισθολογική διαφορά, όπως δηλαδή είχε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή ο Γ. Κατρούγκαλος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης προχώρησε χθες στην ενέργεια ενημέρωσης για όλα τα συμφωνητικά, ξηλώνοντας και την τελευταία κλωστή του συκοφαντικού μανδύα, με τον οποίο, όπως κατήγγειλε ευθύς εξαρχής, επιχείρησε να τον ενδύσει το δημοσίευμα του «Βήματος» της Κυριακής, που έκανε λόγο για την αποκόμιση προμήθειας 12% από διαθέσιμους ή απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους -οι οποίοι θα επαναπροσληφθούν- με βάση συμφωνητικό με ημερομήνια κατάθεσης την 27η Ιανουαρίου.
Με αναλυτική χθεσινή δήλωσή του, ο Γ. Κατρούγκαλος θέλησε να αποδομήσει τις αιτιάσεις, ενημερώνοντας, κατ’ αρχάς, ότι έχει ζητήσει με επιστολή του από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας «να κοινοποιήσει σε κάθε ενδιαφερόμενο τα εργολαβικά συμφωνητικά της εταιρείας που είχα μέχρι την υπουργοποίησή μου, σε μια κίνηση πρωτοφανούς, νομίζω, διαφάνειας». Τα συμφωνητικά αυτά αφορούν τις εξής ομαδικές αγωγές:
1. Αγωγή για μισθολογικές διαφορές με δημόσια εταιρεία, όχι με το δημόσιο, σε συνεργασία με δικηγόρο Ηρακλείου, με εργολαβικά της 7/11/2014.
2. Αγωγές για διεκδίκηση διαφορών εφάπαξ των εξής ημερομηνιών: 19/9/2014, 2/10/2014, 9/10/2014, 7/11/2014, 4/12/2014, 11/12/2014, 19/12/2014 και 23/12/2014
3. Αγωγή για μισθολογικές διαφορές με το Δημόσιο με εργολαβικά της 26/1/2015 και 27/1/2015.
Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο, στην τελευταία αυτή κατηγορία «ανήκει και το επίδικο συμφωνητικό της λαθροχειρίας του ‘Βήματος’. Όπως πληροφορήθηκα όμως από την πρώην συνεταίρο μου μετά τις αρχικές δηλώσεις μου επί του θέματος, οι εργαζόμενοι τους οποίους αφορά το εν λόγω συμφωνητικό δεν επιθυμούν τη συνέχιση της σχετικής αγωγής, όπως μας πληροφόρησαν με το από 2/2/2015 έγγραφό τους. Η υπόθεση αυτή, συνεπώς, δεν είναι πλέον ενεργή» σημειώνει με έμφαση ο αναπληρωτής υπουργός.

Υπάλληλος: Πρόκειται για μισθολογική διαφορά

Ο Γ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ακόμη ότι το επίμαχο συμφωνητικό, που εμφάνισε το κυριακάτικο «Βήμα» ως τεκμήριο της αποκόμισης οφέλους του ίδιου από την επαναπρόσληψη των απολύμενωνκαι διαθεσίμων, όπως έχει δρομολογηθεί με το νέο νομοσχέδιο, δεν αφορά τέτοια υπόθεση, «αλλά εντελώς άλλη υπόθεση, μια μισθολογική διαφορά ανθρώπου που ήδη υπηρετεί στο Δημόσιο». Τον ισχυρισμό του υπουργού επιβεβαίωσε μάλιστα χθες, με δήλωσή του στην τηλεόραση του Star, ο εν λόγω υπάλληλος του Ναύσταθμου Σαλαμίνας, τονίζοτας ότι το ζήτημά του δεν έχει να κάνει με επαναπρόσληψη, αλλά με διεκδίκηση μαζί και με άλλους συναδέλφους του προκειμένου «να επανεφαρμοστεί το οικονομικό μέρος της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που υπήρχε και παλιότερα, και το 2011 μονομερώς καταργήθηκε».
Πρόκειται για τον Νόμο 4024/2011 για το ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, ο οποίος, αν και καταγράφεται στο συμφωνητικό (επί λέξει, αγωγή για την είσπραξη της «διαφοράς από τη μείωση των κάθε είδους αποδοχών του λόγω εφαρμογής των διατάξεων που θέσπισαν ο Νόμος 4024/2011 και η σχετική μεταγενέστερη νομοθεσία»), δεν αποδίδεται από τον συντάκτη του «Βήματος» τι ακριβώς περιλαμβάνει. Τουναντίον, αυθαίρετα αποδίδεται σε ζήτημα αποκατάστασης διαθέσιμου, που συνδέεται μάλιστα με τις επαναπροσλήψεις των διαθέσιμων του νομοσχεδίου, ενώ επιπλέον σημειώνεται από τον συντάκτη ότι ο Γ. Κατρούγκαλος θα εισπράξει το 12% εφόσον οι διάθεσιμοι επιστρέψουν στην εργασία τους και εισπράξουν τις αποδοχές που στερήθηκαν, δηλαδή το 25% των μηνιαίων αποδοχών τους.
Η αυθαιρεσία του συμπεράσματος διαστέλλεται περαιτέρω, καθώς ο Γ. Κατρούγκαλος, σε ανοιχτή συνάντηση που είχε με όλους τους διαθέσιμους – απολυμένους στα μέσα Φεβρουαρίου στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, είχε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και προς απογοήτευση αρκετών παρευρισκόμενων ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τους επιστραφεί αναδρομικά το 25% λόγω της οικονομικής στενότητας του Δημοσίου (βλ.το σχετικό δημοσίευμα της «Αυγής» της Κυριακής 15/02), ενώ ούτε στο νέο νομοσχέδιο περιλάμβανεται σχετική ρύθμιση για αποκατάσταση του 25% που έχασαν οι διαθέσιμοι.

Αμοιβή μόνο σε περίπτωση ευδοκίμησης δίκης, όχι σε περίπτωση νομοθετικής ρύθμισης

Ο αναπληρωτής υπουργός ήδη από το Σάββατο, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, είχε παραδεχτεί ότι είχε αναλάβει στο παρελθόν και πριν εκλεγεί ευρωβουλευτής τις υποθέσεις 20 σχολικών φυλάκων, η αμοιβή για τις οποίες αντιστοιχούσε σε μισό μισθό από τον καθένα. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει στη χθεσινή του δήλωση, τις σχετικές υποθέσεις τις αναλάμβανε «με την ελάχιστη αμοιβή ή και χωρίς αμοιβή όταν υπήρχε πραγματική αδυναμία του εντολέα μου», προσθέτοντας πως «μόνο όταν εμπλέκονταν και άλλοι συνεργάτες μου, σε δίκες σε πολιτικά δικαστήρια, είχα συνάψει ελάχιστα εργολαβικά συμφωνητικά και αυτά στο όνομα της παλιάς μου εταιρείας, στην οποία συμμετείχα πριν από την εκλογή μου ως ευρωβουλευτή.
Αυτά, όπως προκύπτει από τη σχετική δήλωση της συγκεκριμένης εταιρείας και το καταστατικό της, είναι πλέον περιουσία δική της, όχι δική μου. Σε κάθε περίπτωση προβλέπουν ότι θα εισπραχθεί αμοιβή μόνο σε περίπτωση ευδοκίμησης της δίκης, όχι σε περίπτωση νομοθετικής επίλυσης του θέματος».

Επιβεβαιώνει τον υπουργό η πρώην εταιρεία

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Γ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε πως δεν έχει να λάβει «ούτε ένα ευρώ» από εκκρεμείς υποθέσεις από καμία εταιρεία, είτε την παλαιότερη, από την οποία έφυγε όταν εξελέγη ευρωβουλευτής τον Ιούνιο του 2014, είτε τη νεότερη, η οποία έχει ήδη λυθεί. Μάλιστα, η παλιότερη εταιρεία εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας ότι «όσα εργολαβικά δίκης είχαν συναφθεί με πελάτες από τον πρώην εταίρο της δικηγορικής εταιρείας μας πριν την αποχώρησή του από αυτή, αυτά πλέον αφορούν και δεσμεύουν, κατά ρητή πρόβλεψη του καταστατικού της, αποκλειστικά και μόνο τη δικηγορική εταιρεία μας».
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος για το ζήτημα στη χθεσινή του δήλωση, «δεν έχω δικαίωμα είσπραξης ούτε ενός ευρώ από εκκρεμείς υποθέσεις απολυμένων ή διαθέσιμων, γιατί ανήκουν στην παλιά μου εταιρεία. (Ούτε αυτή, βεβαίως, θα εισπράξει τίποτα, γιατί τα εργολαβικά ισχύουν μόνο σε περίπτωση δικαστικής νίκης.) Δεν έχω δικαίωμα είσπραξης ούτε ενός ευρώ από εκκρεμείς υποθέσεις της νέας εταιρείας, η οποία έχει ήδη λυθεί, γιατί με το από 28 Ιανουαρίου συμφωνητικό παραιτήθηκα από κάθε σχετική αμοιβή. Ούτως ή άλλως, δεν θα δικαιούμουν σχετική αμοιβή, παρά την πρόβλεψη που είχαν ορισμένα από αυτά, καθώς είμαι σε αυτοδίκαιη αναστολή της δικηγορικής ιδιότητας. Κι αυτό γιατί κάθε μεταβίβαση σχετικού δικαιώματος προϋποθέτει ενεργή δικηγορία» καταλήγει ο αναπληρωτής υπουργός.

Αγωγή κατά «Βήματος» και «Βild»

Ο Γ. Κατρούγκαλος προανήγγειλε, τέλος, την κατάθεση αγωγής «κατά του συκοφάντη δημοσιογράφου, του ‘Βήματος’ και της ‘Bild'», η οποία ανηπαρήγαγε το δημοσίευμα.

Βόμβα ΣτΕ: 120.000 μηχανικοί θα πληρώσουν αναδρομικά από το '11 αυξήσεις στο ΤΣΜΕΔΕ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Απόφαση-βόμβα με την οποία 120.000 μηχανικοί ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2011 αυξημένες εισφορές στο Ταμείο τους εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η απόφαση δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί επισήμως από το ΣτΕ αλλά ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», την έχει στα χέρια του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και έχει ανάψει φωτιά σε όλο τον κλάδο των μηχανικών γιατί ουσιαστικά τους υποχρεώνει να καταβάλουν αναδρομικά τις αυξημένες εισφορές που θεσπίστηκαν με το νόμο 3986/2011, καθώς το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι είναι συνταγματικές, απορρίπτοντας την προσφυγή του ΤΕΕ που ζητούσε να μην ισχύουν οι νέες εισφορές λόγω αντισυνταγματικότητας.
Σημειώνεται ότι μέχρι να τελεσιδικήσει η προσφυγή το Ταμείο των μηχανικών (ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ) πήρε απόφαση να παγώσει την εφαρμογή του νόμου από τον Απρίλιο του 2013. Παρότι η απόφαση αυτή δεν βρήκε τότε σύμφωνα όλα τα μέλη της Διοίκησης, εντούτοις η πλειοψηφία της διοικούσας επιτροπής του ΤΣΜΕΔΕ επέβαλε το «δεν πληρώνω» και ακύρωσε την εφαρμογή του νόμου.
Οπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», σθεναρή αντίδραση στην αύξηση των εισφορών είχε προβάλει τότε, από τη θέση του προέδρου του ΤΕΕ, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος σήμερα είναι αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι ο κλάδος των μηχανικών αδυνατούσε να επωμιστεί την αύξηση των εισφορών εξαιτίας της κρίσης που είχε προκαλέσει στον κατασκευαστικό τομέα η οικονομική ύφεση.
Παρά ταύτα όμως, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας στην αύξηση των εισφορών, απορρίπτοντας την προσφυγή του ΤΕΕ.
Η επιβάρυνση για τον κάθε ασφαλισμένο αγγίζει τα 2.800 ευρώ
Οι 120.000 μηχανικοί είναι πλέον αντιμέτωποι με την εφαρμογή ενός νόμου που «τους υποχρεώνει» να καταβάλουν αυξημένες τις ασφαλιστικές εισφορές 8 εξαμήνων, δεδομένου ότι οι πληρωμές στο Ταμείο τους είναι εξαμηνιαίες.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά μέσο όρο η μηνιαία εισφορά είναι 350 ευρώ, προκύπτει ότι το συνολικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ αγγίζει τα 336 εκατ. ευρώ, δηλαδή το κατά κεφαλήν κόστος από τις οφειλές των απλήρωτων εισφορών της περασμένης τετραετίας είναι 2.800 ευρώ στον κάθε ασφαλισμένο!
Το θέμα είναι ήδη γνωστό στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και μάλιστα έχουν βολιδοσκοπηθεί πιθανές λύσεις, όπως η ένταξη των οφειλών από τη μη πληρωμή των αυξημένων εισφορών στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)