Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Από τον Απρίλιο αναδρομικά οι μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου

Από τον Απρίλιο θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, στους οποίους δεν είχαν εφαρμοστεί οι περικοπές του ενιαίου μισθολογίου. Οι μειώσεις θα είναι αναδρομικές από τον προηγούμενο Νοέμβριο, οπότε και τέθηκε σε ισχύ το ενιαίο μισθολόγιο.

Αυτό προβλέπεται σε κοινή υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ντίνου Ρόβλια.

Συγκεκριμένα, οι μειώσεις που προβλέπονται στο ενιαίο μισθολόγιο θα αφορούν στη μισθοδοσία τους από την 1η Νοεμβρίου 2011 και θα παρακρατηθούν ισόποσα από τους μισθούς των επόμενων μηνών έως και τον Ιούνιο.

Στην ίδια απόφαση καθορίζονται, επίσης, οι αποζημιώσεις εφημεριών γιατρών αλλά και οι αποδοχές προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που απασχολείται στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Κίνημα για φθηνά τρόφιμα

Διαστάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα παίρνει το κίνημα για την εξασφάλιση συνθηκών που θα επιτρέψουν τη διάθεση στην αγορά φθηνών τροφίμων. Ομάδες εθελοντών αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να παραμεριστούν οι μεσάζοντες, οι οποίοι επιβαρύνουν υπέρμετρα τις τιμές των αγαθών, σε μια χρονική περίοδο που η οικονομική κρίση οδηγεί τα νοικοκυριά σε δεινή θέση

Το «κίνημα της πατάτας» και η προσπάθεια για το κτύπημα των μεσαζόντων που ξεκίνησε με την Ομάδα Εθελοντικής Δράσης της Πιερίας επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις της χώρας και διευρύνεται με τη διάθεση και άλλων προϊόντων.

Ενώ η Ομάδα ετοιμάζεται να διαθέσει το ερχόμενο Σάββατο στην Κατερίνη άλλους 75 τόνους πατάτες, που θα μεταφέρουν τρεις παραγωγοί από το Νευροκόπι και θα τις παραδώσουν σε 1.100 (!) πολίτες οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή, τη σκυτάλη παίρνουν και άλλες ομάδες εθελοντών στη Βέροια, στον Βόλο και στη Δράμα αλλά και στη Λάρισα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Παλιές και νέες ομάδες εθελοντών που στήνονται τώρα αναλαμβάνουν δράση και όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι της Ομάδας της Πιερίας στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πανελλαδική πρωτοβουλία-κίνηση που θα συντονίζει τη δράση.

Εκτός από τις πατάτες, το επόμενο προϊόν που θα διακινηθεί απευθείας από τους παραγωγούς είναι λάδι από την Κρήτη, κάτι που επέλεξαν οι ίδιοι οι καταναλωτές της Πιερίας με ποσοστό 52%, παίρνοντας μέρος σε ψηφοφορία στη σελίδα της Ομάδας στο διαδίκτυο καθώς και φασόλια από τις Πρέσπες.

Επίσης ψηλά στην ιεράρχηση έρχονται και το αλεύρι, το ρύζι καθώς και τα μακαρόνια.

Στον Βόλο την πρωτοβουλία πήρε μια νεοσύστατη ομάδα με τον τίτλο «Ανωση - Εθελοντές Βόλου». Ξεκίνησε αρχικά από το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο του Βόλου, αλλά πολύ γρήγορα ξεπέρασε τα όριά του και βρήκε ευρύτερη ανταπόκριση.

Πολίτες, δήμοι ακόμη και μοναστήρια τηλεφωνούν ήδη για να δώσουν παραγγελίες, ενώ πολλοί φορείς όπως η Ενωση Κταναλωτών Βόλου, το παράρτημα της ΑΔΕΔΥ στον Βόλο, το Εργατικό Κέντρο Βόλου κ.ά. συμπαρίστανται και στηρίζουν την πρωτοβουλία.

Στήριξη
Οπως λέει η πρόεδρος του σωματείου Γαρυφαλλιά Τσιώμου, που είναι και η ψυχή της προσπάθειας των εθελοντών, στόχος τους είναι σε μια περίοδο που μειώνονται οι μισθοί των εργαζομένων και οι τελευταίοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση να προμηθευτούν αγροτικά προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες και στηρίζοντας συγχρόνως τους ίδιους τους παραγωγούς.

Ετσι ήρθαν σε επαφή με τους παραγωγούς στο Νευροκόπι και δέχονται μέχρι αύριο Παρασκευή παραγγελίες για μια πρώτη ποσότητα 30 τόνων με πατάτες που θα παραδοθούν το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο. Οπως και στην Κατερίνη, η τιμή διάθεσης της πατάτας θα είναι στα 25 λεπτά το κιλό.

Επίσης έχουν γίνει επαφές και με αγρότες των Σερρών για να τους προμηθεύσουν ρύζι καθώς και με αγρότες της Καστοριάς για την προμήθεια φασολιών και περιμένουν τις προσφορές τους.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Συμμετοχή 1.100 πολιτών

Η κίνηση περισσότερων από 1.100 πολιτών στην Πιερία που δήλωσαν συμμετοχή για την προμήθεια πατάτας από το δεύτερο φορτίο (70 τόνοι), μετά τους 533 που είχαν δηλώσει συμμετοχή στο πρώτο φορτίο που διατέθηκε το περασμένο Σάββατο, δείχνει το εύρος της απήχησης που είχε στο κοινό το όλο εγχείρημα και ότι παίρνει διαστάσεις κινήματος.

Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να δηλώσουν συμβολικά συμμετοχή και να στηρίξουν την όλη προσπάθεια, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης στη σημερινή κρίση ζητώντας να γίνει πράξη το χτύπημα των μεσαζόντων.

Σύμφωνα με το μέλος της Ομάδας Κώστα Τζομίδη, έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία για την προμήθεια απευθείας από παραγωγούς, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες, ποσοτήτων λαδιού που θα διατεθούν σε χαμηλές τιμές.

25 ΤΟΝΟΙ ΠΑΤΑΤΑΣ
Σπάει και στη Βέροια το κύκλωμα διακίνησης

Στην Ημαθία τα μέλη της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας γνωρίζουν από πρώτο χέρι πολύ καλά όλο το κύκλωμα της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων, αφού η περιοχή τους είναι από τις πιο παραγωγικές περιοχές της χώρας και οι αγρότες δίνουν συνεχώς μάχη με τους μεσάζοντες, όπως λέει ο εκπρόσωπος της ομάδας Νίκος Ασλάνογλου.

Στην περιοχή παράγονται ροδάκινα, μήλα, αχλάδια και πολλά άλλα προϊόντα, και οι αγρότες βρίσκονται συχνά στη δυσάρεστη θέση ακόμη και να αφήσουν να σαπίσει η παραγωγή τους στο χωράφι αφού οι τιμές των μεσαζόντων είναι εξευτελιστικές, όπως αναφέρει.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Κατερίνης και με πυρήνα τα μέλη της Οικολογικής Ομάδας, δημιουργήθηκε και στη Βέροια μια διευρυμένη ομάδα εθελοντών που ως κίνηση πρωτοβουλίας ανέλαβε να βοηθήσει ώστε να διοχετευτούν και στην περιοχή απευθείας από τους παραγωγούς και σε χαμηλές τιμές μια σειρά προϊόντων.

«Ακολουθούμε την ''τεχνογνωσία'' της Εθελοντικής Ομάδας Ν. Πιερίας και στοχεύουμε στο να βοηθήσουμε ώστε να παραμεριστούν οι μεσάζοντες» λέει ο Ν. Ασλάνογλου.

«Με το που ανακοινώσαμε την πρωτοβουλία συγκεντρώθηκαν παραγγελίες άνω των 10 τόνων πατάτας. Η πρώτη παραγγελία θα είναι για 25 τόνους και η παράδοση θα γίνει από έναν παραγωγό του Νευροκοπίου απευθείας στους καταναλωτές στο κέντρο της Βέροιας, το μεθεπόμενο Σάββατο στις 10 Μαρτίου».

Και οι εθελοντές της Βέροιας ετοιμάζουν τη σχετική φόρμα ώστε να δέχονται τις παραγγελίες για τις πατάτες μέσω του Διαδικτύου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα προϊόντα.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΑΣ
Οργανώνονται και οι Κρητικοί

Στη ρότα των πατατοπαραγωγών του Νευροκοπίου ετοιμάζονται να κινηθούν και οι αγρότες της Κρήτης με το λάδι, τη σταφίδα, τα κηπευτικά και τα άλλα προϊόντα του νησιού. Παραγωγοί και αγροτικά στελέχη της Κρήτης μιλώντας στο «Εθνος» χαρακτήρισαν «επανάσταση» το επίτευγμα των συναδέλφων τους στο Νευροκόπι.

Παράλληλα, επεσήμαναν ότι πρέπει να υπάρξει πανελλαδική αντίδραση κατά των κερδοσκόπων και ότι οι ίδιοι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν ενημερωτική συνάντηση στο Ηράκλειο για τον συντονισμό των δράσεων, που θα ακολουθήσουν.

«Υπάρχει στην Κρήτη μεγάλο ενδιαφέρον για κάτι ανάλογο με το Νευροκόπι. Εξετάζουμε με ενδιαφέρον και προσοχή το θέμα, ώστε ό,τι γίνει να είναι οργανωμένο και παράλληλα αποτελεσματικό και μόνιμο», δήλωσαν στο «Εθνος» ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Γιώργος Τζωρτζάκης και Γιώργος Ντισπυράκης.

«Εγώ όπως και άλλοι παραγωγοί θέλουμε να πουλάμε τα προϊόντα μας από το χωράφι. Δεν ανεχόμαστε άλλο να μας πίνουν το αίμα οι μεσάζοντες. Με σωστή οργάνωση και θέληση, αγρότες, συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών θα νικήσουμε. Εδώ από το Διαδίκτυο έπεσαν πρόσφατα αυταρχικά καθεστώτα στη βόρεια Αφρική, οι μεσάζοντες δεν θα πέσουν;», επισημαίνει ο αγροτοσυνεταιριστής Μιχάλης Χαιρέτης.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Τυμπακίου, Γιώργος Ντισπυράκης, εκτιμά ότι το εγχείρημα μπορεί να ξεκινήσει σε πρώτη φάση με το ελαιόλαδο και τη σταφίδα, που μπορούν να αποθηκευτούν.

«Η λύση είναι οι παραγωγοί με τη βοήθεια των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών να κλείνουν απευθείας μέσω Διαδικτύου παραγγελίες σε σούπερ μάρκετ και τα προϊόντα να είναι τυποποιημένα. Τέρμα το χύμα λάδι. Τέρμα οι μεγάλες αγορές των χονδρεμπόρων», λέει με έμφαση ο Γ. Ντισπυράκης και προσθέτει «Είναι παραλογισμός το λάδι να έχει τιμή στα πολυκαταστήματα 10 ευρώ το λίτρο και ο ελαιοπαραγωγός να το πληρώνεται από τον έμπορο 1.70 το κιλό!».

ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
Στο παιχνίδι και ο δήμος της Παλλήνης

«Πράξη αλληλεγγύης» προς όφελος των Ελλήνων αγροτών και των καταναλωτών χαρακτηρίζει η δημοτική αρχή της Παλλήνης την πρωτοβουλία να έρθει σε απευθείας συνεννόηση με παραγωγούς από το Νευροκόπι, ώστε να διαθέσουν τα προϊόντα τους στους πολίτες σε χαμηλές τιμές.

Χωρίς την παρέμβαση των μεσαζόντων, που οδηγεί τις τιμές στα ύψη, οι κάτοικοι του δήμου Παλλήνης θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν πατάτες προς 28 λεπτά το κιλό, δηλαδή περίπου 50% φθηνότερα σε σχέση με το σούπερ μάρκετ.

Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές μέχρι τις 8 Μαρτίου είναι να συμπληρώσουν ένα έντυπο με τα στοιχεία και την ποσότητα που επιθυμούν να αγοράσουν ώστε οι παραγωγοί να γνωρίζουν την ποσότητα του προϊόντος που θα μεταφέρουν στην Αθήνα.

Οπως λέει ο δήμαρχος Παλλήνης Αθ. Ζούτσος, η ανταπόκριση των κατοίκων της περιοχής ήταν εντυπωσιακή από την πρώτη μέρα.

«Μόνο την πρώτη μέρα δεχτήκαμε 50 αιτήσεις. Είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η πρωτοβουλία μας, αλλά τα πρώτα δείγματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στους Ελληνες αγρότες», λέει ο κ. Ζούτσος «ότι τους στηρίζουμε. Ηρθε η ώρα να καταλάβουν οι μεσάζοντες ότι ειδικά αυτή την περίοδο δεν μπορούν να κερδοσκοπούν σε βάρος όλων. Θεωρούμε απαράδεκτο να πωλούν πάμφθηνα οι αγρότες και το προϊόν να φτάνει πανάκριβο στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, είναι κρίμα να εισάγουμε προϊόντα τα οποία μπορούμε να έχουμε σε πολύ καλές τιμές από Ελληνες παραγωγούς».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις τιμές

Τέλος εποχής... για τους χονδρεμπόρους των αγροτικών προϊόντων σηματοδοτούν οι κινήσεις οργανωμένων ομάδων πολιτών να αγοράζουν κηπευτικά και άλλα τρόφιμα απευθείας από τους παραγωγούς.

Αυτό υποστήριξε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, ο οποίος ταυτόχρονα προανήγγειλε τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου αγρότες θα δημοσιοποιούν τις τιμές πώλησης και τις διαθέσιμες ποσότητες των προϊόντων τους και έμποροι αλλά και καταναλωτές από την άλλη πλευρά θα προχωρούν σε απευθείας αγορές αγαθών.

Στο ίδιο ηλεκτρονικό δημοπρατήριο θα υπάρχει και βάση δεδομένων με ιδιοκτήτες φορτηγών, στους οποίους οι συναλλασσόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται για τη μεταφορά των εμπορευμάτων τους. Η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας θα προκηρυχθεί τον Μάρτιο και έχει υποβληθεί προς χρηματοδότηση από την «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ.

Εγκρίθηκε ο εφαρμοστικός νόμος για την Υγεία

Με 213 ψήφους υπέρ, 58 κατά και 12 παρών, εγκρίθηκε από την Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος που αφορά ενοποίηση επικουρικών ταμείων, απελευθέρωση ωραρίου των φαρμακείων και κυκλοφορία γενόσημων φαρμάκων.

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενώ το ΚΚΕ δήλωσε όχι σε όλα, όπως και ο ΛΑ.Ο.Σ. πλην του άρθρου 35 το οποίο υπερψήφισε, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του οποίου ψήφισαν «παρόντες» μόνο για το άρθρο 89.

Ειδικότερα:
Ψήφισαν συνολικά επί της αρχής και επί των άρθρων 283 βουλευτές. «Ναι» ψήφισαν 213 βουλευτές, 58 «όχι», ενώ 12 δήλωσαν «παρών».
Επί των άρθρων:
  • Αρθρο 1: ναι 219, όχι 42 και 12 παρών
  • Αρθρο 11: ναι 215, όχι 68
  • Αρθρο 15: ναι 216, όχι 63, και 4 παρών
  • Αρθρο 21: ναι 227, όχι 56
  • Αρθρο 27: ναι 206, όχι 66
  • Αρθρο 30: ναι 223, όχι 60
  • Αρθρο 31: ναι 225, όχι 58
  • Αρθρο 32: ναι 224, όχι 59
  • Αρθρο 35: ναι 227, όχι 55 και 1 παρών
  • Αρθρα 36, 37, 38,39, 40: ναι 211, όχι 77, και 1 παρών
  • Αρθρα 41, 42: ναι 209, όχι 73 και 1 παρών
  • Αρθρα 43, 44, 45, 46, 47, 48: ναι 211, όχι 71 και 1 παρών
  • Αρθρο 80: ναι 230, όχι 53
  • Αρθρο 89: ναι 229, όχι 66, και 1 παρών
  • Αρθρο 98: ναι 216, όχι 66 και 1 παρών
Τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου που δεν είχε ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία έγιναν δεκτά κατά πλειοψηφία.
Οσον αφορά τους προσφάτως διαγραφέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «ναι» ψήφισαν ο Αλ. Αθανασιάδης και Χρήστος Μαγκούφης, «όχι» ψήφισαν ο Χρ. Κατσούρας και ο Γιάννης Αμοιρίδης, «παρών» δήλωσαν δώδεκα βουλευτές οι: Λάμπρος Μίχος, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Βασίλειος Τόγιας, Γ. Κασσάρας, Χάρης Καστανίδης, Γ. Παπαμανώλης, Ηλ. Θεοδωρίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Μαρία Κυριακοπούλου, Λούκα Κατσέλη, Κυριακή Τεκτονίδου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν η Αννα Βαγενά, η Βάσω Παπανδρέου, ο Θεόδωρος Παραστατίδης και Οδυσσέα Βουδούρης και Τσετίν Μαντατζί, Σπύρος Κουβέλης.

Συντεταγμένα ψήφισαν και κατά την αποψινή ψηφοφορία (όπως στην χθεσινοβραδυνή) και οι εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν προειδοποιηθεί ότι δεν θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος επειδή είχαν καταψηφίσει πριν από λίγες ημέρες το άρθρο για τα εργασιακά στην τελευταία δανειακή σύμβαση.

Πρόκειται για τους βουλευτές Γιάννη Κουτσούκο, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, Παναγιώτη Δημητρουλόπουλο, Δημήτρη Κουσελά, Βασίλη Κεγκέρογλου, Χρύσα Αράπογλου, Δημήτρη Καρύδη, Μαρία Μίχου και Μιχάλη Τζελέπη.

Από τη Νέα Δημοκρατία, «ναι» σε όλα ψήφισαν επτά διαγραφέντες από την Κ.Ο. και το κόμμα, οι: Τάσος Καρυπίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Ζήσης Τζηκαλάγιας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Κώστας Παπασιώζος Και Γ. Βαγιωνάς.

Αλλοι επτά από τους βουλευτές που διαγράφηκαν υπερψήφισαν επί της αρχής και είπαν όχι σε άρθρα. Πρόκειται για τους Γ. Βλάχο, Μ. Γιαννάκη, Κ. Μαρκόπουλο, Κ. Γκιουλέκα, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Γ. Καρασμάνη και Μ. Τζήμα.

Στο «όχι» επέμειναν ο Δημήτρης Σταμάτης και η Έλενα Κουντουρά, ενώ απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι Σπύρος Γαληνός, Τσαμπίκα Ιατρίδου, Παναγιώτης Μελάς και Χρ. Ζώης.

Παράθυρο για εξαιρέσεις ανέργων από τη μείωση επιδόματος

Την εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών ανέργων από τις μειώσεις του επιδόματος ανεργίας μελετά το υπουργείο Εργασίας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% δεν θα συμπαρασύρει προς το παρόν τουλάχιστον το επίδομα ανεργίας βάσει νομοτεχνικής βελτίωσης που κατέθεσε ο ίδιος στην σχετική τροπολογία.

Οι κατηγορίες των ανέργων που θα εξαιρεθούν, θα προσδιοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση, που θα εκδοθεί άμεσα και μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης συνεχίζεται το καθεστώς επιδότησης που ίσχυε μέχρι 31/12/2011.

Επίσης, στην τροπολογία υπάρχει πρόβλεψη για τους άνεργους ναυτικούς, τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς Τύπου. Έτσι μετά από βεβαίωση ανεργίας από τον ασφαλιστικό φορέα οι άνεργοι θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι άνεργοι που διαθέτουν κάρτα του ΟΑΕΔ.

Επίσης θα μπορούν να εφαρμόζονται και στους ανέργους αυτής της κατηγορίας προγράμματα αντίστοιχα με αυτά που εφαρμόζονται για τους ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην τροπολογία "η βεβαίωση πιστοποίησης της ιδιότητας των ανέργων α) εγγεγραμμένων στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων αυτού, β) εγγεγραμμένων στο λογαριασμό ανεργίας προσωπικού ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και γ) του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης εξομοιούται ως προς τα έννομα αποτελέσματά της με την κάρτα ανεργίας των ανέργων εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ".

Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μετά από γνώμη των Διοικητικών Συμβουλίων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας

α)είναι δυνατό να εφαρμόζονται προγράμματα για τους ανέργους εγγεγραμμένους στους καταλόγους τους αντίστοιχα με αυτά που εφαρμόζονται για τους ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ,

β) καθορίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση της βεβαίωσης πιστοποίησης της ιδιότητας των ανέργων των περιπτώσεων α) και β) και γ) ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τα δικαιώματα και τις παροχές των εξομοιούμενων ανέργων των περιπτώσεων α) και β) της παραγράφου 1 με τους ανέργους του ΟΑΕΔ".

Δεν έρχονται οι Γερμανοί εφοριακοί

Δεν έρχονται Γερμανοί εφοριακοί στην Αθήνα.

Η απάντηση του γερμανικού Συνδικάτου Εφοριακών (DSTG), στην απόφαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να στείλει στην Αθήνα 160 Γερμανούς εφοριακούς προκειμένου να ενισχύσουν τον ελληνικό φορολογικό μηχανισμό, ήταν ξεκάθαρα αρνητική.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του DSTG, η οποία μάλιστα αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από την ΑΣΚΙ Εφοριακών, οι Γερμανοί εφοριακοί υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα γνώσης της φορολογικής νομοθεσίας. Τόσο απλά.

Εντούτοις, λένε οι Γερμανοί "υστερεί σε ότι αφορά την πολιτική βούληση για αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις φορολογικών νόμων, στις εισπράξεις φόρων και προπάντων στις κατακρατήσεις φόρων και την αποτροπή και πάταξη της φοροδιαφυγής".

Επομένως, ως πρωταρχικό πρόβλημα, οι εφοριακοί της Γερμανίας, μίας χώρας της οποίας το σύστημα λειτουργεί σχεδόν τέλεια, αναγνωρίζουν την έλλειψη πολιτικής βούλησης αλλά και τους "σκουριασμένους" φορολογικούς νόμους.

Επιπλέον αναφέρουν ότι υπάρχει έλλειψη υποδομών στην Ελλάδα και αντιπροτείνουν να σταλούν Έλληνες εφοριακοί και ελεγκτές επιχειρήσεων στην Γερμανία προκειμένου να παρακολουθήσουν τον τρόπο εργασίας των Γερμανών συναδέλφων τους και να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.

"Αυτή η διαδικασία αφήνει στη χώρα την αξιοπρέπεια της και δίνει τη σωστή βοήθεια μετατρέποντας την σε αυτοβοήθεια", σημειώνει το γερμανικό Συνδικάτο Εφοριακών.

Επαναφέρουν την πρόταση για ειδικό Επίτροπο για την Ελλάδα!

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ
Από τη πίσω πόρτα επιχειρούν να εγκαταστήσουν οι Κοινοτικοί ειδικό Επίτροπο για την Ελλάδα, καθώς παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ομολογουμένως πιο ωμή ανάλογη πρόταση των Γερμανών, το θέμα επανέρχεται και μάλιστα δια στόματος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ!

Λίγες ώρες μετά την ωμή παρέμβαση του προέδρου του Eurogroup στα εσωτερικά της Ελλάδας, όταν προειδοποίησε πως τυχόν... λάθος συσχετισμός δυνάμεων μετά τις εκλογές θα σημάνει διακοπή της χρηματοδότησης, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοιου είδους στάση απέναντι στη χώρα μας, επανήλθε και με δηλώσεις του στη γερμανική - τυχαίο;- Die Welt επανέφερε την ιδέα της...
εγκατάστασης ειδικού Επιτρόπου στην Ελλάδα! "Υποστηρίζω σε μεγάλο βαθμό την ιδέα να ανατεθεί σε έναν Επίτροπο της Ε.Ε. να αναπτύξει τις ελληνικές οικονομικές δομές", σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, για να συμπληρώσει ότι με δεδομένη τη διαφορετική διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, η εγκατάσταση Επιτρόπου είναι απαραίτητη.

Αν και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέρριψε τη σύγκριση με την ανάλογη γερμανική πρόταση, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων κι εντός της Γερμανίας, το γεγονός πως σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπόρεσε έως τώρα να ευθυγραμμίσει την οικονομική υποδομή της χώρας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, συμπληρώνοντας με νόημα ότι «γι' αυτό θα πρέπει να αναλάβουμε οι ίδιοι την εφαρμογή», δείχνει αν μη τι άλλο τις διαθέσεις των Κοινοτικών για τη συνέχεια.

Όσο υπάρχουν ελλείμματα στα επικουρικά ταμεία,....

Η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο Γιώργος Κουτρουμάνης μας υπενθυμίζει αυτό που προβλέπει το μνημόνιο: Κάνουμε αναλογιστικές μελέτες στα ταμεία. Αν προκύψει έλλειμμα, εκδίδουμε μια υπουργική απόφαση και «κουρεύουμε» τη σύνταξη για να κλείσει η «τρύπα» καθώς. κάθε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό απαγορεύεται.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της τροπολογίας: «Εάν και μετά την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας προκύψει οποιοδήποτε έλλειμμα, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ύστερα από τεκμηριωμένη πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, το ποσό της σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται πριν από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, με την προϋπόθεση την μη ύπαρξη ελλείμματος σε αυτό και το επόμενο έτος, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό θα πρέπει να επανεξετάζεται σε τριμηνιαία βάση και αν απαιτούνται περισσότερες προσαρμογές θα λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους».

Είναι σαφής ρύθμιση: Όσο υπάρχουν ελλείμματα στα επικουρικά ταμεία, οι εκάστοτε υπουργοί Εργασίας θα έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τις συντάξεις και μάλιστα ανά τρίμηνο.

Για όλους τους ασφαλισμένους ενεργοποιείται νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων. Περισσότερο, θα πληγούν όσοι έχουν πιάσει δουλειά μετά την 1η Ιανουαρίου του 2001 και λιγότερο αυτοί που έχουν ασφαλιστεί νωρίτερα από τη συγκεκριμένη προθεσμία. Καθόλου δεν θα θιγούν μόνο όσοι θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι το τέλος του 2014. Ο νέος τρόπος υπολογισμού θα βγάζει μικρότερη σύνταξη καθώς ουσιαστικά θα λαμβάνονται υπόψη εισφορές που θα έχει πληρώσει ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Όπως αναφέρεται και στην τροπολογία, το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης θα διαμορφώνεται με βάση:

α) τα δημογραφικά δεδομένα τα οποία στηρίζονται σε εγκεκριμένους αναλογιστικούς πίνακες θνησιμότητας,

β) το πλασματικό ποσοστό επιστροφής που θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές και το οποίο θα προκύπτει από την ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων,

γ) την επιλογή ή όχι της μεταβίβασης της σύνταξης στα δικαιοδόχα μέλη κατά τη στιγμή της συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου από τον επικουρικό του φορέα και

δ) τον συντελεστή βιωσιμότητας, ο οποίος θα πρέπει να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τις νέες και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μέσω ενός μηχανισμού μειωμένης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές, έτσι ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων στο ταμείο, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)