Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Τι σημαίνει για τους Έλληνες το πακέτο διάσωσης

Το νέο πακέτο διάσωσης δεν θα επηρεάσει τις τραπεζικές καταθέσεις επισημαίνει στο NEWS 247 ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Μιχάλης Γκλεζάκος. Κρούει ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουμε τα πλεονεκτήματα και το κράτος θα αναζητά έκτακτα έσοδα από μισθωτούς και συνταξιούχους

Με το βλέμμα στραμμένο στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Μιχάλης Γκλεζάκος, εξηγεί στο News 247 τι συνεπάγεται για τη χώρα και τους Έλληνες το νέο πακέτο διάσωσης της χώρας.

Οι πολίτες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τις καταθέσεις τους, καθώς, όπως αναφέρει, οι τράπεζες δεν διατρέχουν κίνδυνο χρεοκοπίας, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διαβεβαιώνει ότι θα παρέχει την αναγκαία ρευστότητα.

Επισημαίνοντας ότι το πακέτο διάσωσης βελτιώνει τα δεδομένα του ελληνικού χρέους, σημειώνει ότι θα χάσουμε τα πλεονεκτήματα σε περίπτωση που δεν προχωρήσουμε με τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως τονίζει, το κράτος θα ψάχνει εκ νέου για έκτακτα έσοδα που θα τα επιδιώξει από τους εύκολους στόχους, δηλαδή τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

"Προϋπόθεση να βγούμε από την κρίση είναι η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών, η μείωση του κόστους του δημόσιου τομέα και ο περιορισμός φοροδιαφυγής και σπατάλης. Αν δεν επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, θα χρεοκοπήσουμε, αφού προηγουμένως θα έχουμε εξαρθρώσει την οικονομία μας", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το νέο πακέτο διάσωσης συνεπάγεται νέα μέτρα για τους πολίτες;

Λογικά όχι, διότι βελτιώνει τα δεδομένα του Ελληνικού χρέους. Ειδικότερα, η Ελλάδα θα απαλλαγεί από ένα μέρος του σημερινού χρέους της, θα πληρώνει λιγότερα για τόκους και θα εξοφλήσει το εναπομένον ποσό σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όμως, αν δεν προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία αλλά και στον δημόσιο τομέα, θα χάσουμε όλα αυτά τα πλεονεκτήματα και το Κράτος θα ψάχνει πάλι για έκτακτα έσοδα, τα οποία θα επιδιώξει για μία ακόμη φορά να τα αντλήσει από τους εύκολους στόχους, δηλαδή τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Είναι επομένως εθνικά επιβεβλημένο να μειωθεί το κόστος του δημόσιου τομέα και να περιορισθεί η φοροδιαφυγή και η σπατάλη, ώστε σε συνδυασμό με τη βελτίωση της οικονομίας να συρρικνωθούν τα ελλείμματα και να αμβλυνθούν τα ήδη μεγάλα βάρη που έχουν επωμισθεί οι νομοταγείς πολίτες.

Θα επηρεαστούν οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες;

Σε καμιά περίπτωση. Αρχικά διότι οι Ελληνικές τράπεζες δεν διατρέχουν κίνδυνο χρεοκοπίας, όπως άλλωστε απέδειξαν και τα πρόσφατα crash tests. Επίσης, διότι δόθηκε η ρητή διαβεβαίωση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει την αναγκαία ρευστότητα στις τράπεζες μας.

Τι συνέπειες θα έχει το γεγονός ότι η Fitch μας υποβάθμισε σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας;

Η υποβάθμιση αυτή ήταν αναμενόμενη, μετά την απόφαση της ΕΕ να αλλάξουν οι όροι δανεισμού της Χώρας μας, με αντίστοιχη επιβάρυνση των ιδιωτών που κατέχουν Ελληνικά ομόλογα.

Γι' αυτό, άλλωστε, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται τα Ελληνικά ομόλογα και μετά από μια τέτοια εξέλιξη.

Επομένως, η χρηματοδότηση των τραπεζών μας δεν θα ανακοπεί. Ακόμη, η χρηματοδότηση της Χώρας είναι εξασφαλισμένη με βάση τις χθεσινές αποφάσεις, αλλά και το δάνειο των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε εγκριθεί παλαιότερα.

Όλα αυτά συνηγορούν στην άποψη ότι η υποβάθμιση μας στην κατηγορία Restricted Default ή περιορισμένης χρεοκοπίας δεν θα επηρεάσει ούτε το τραπεζικό σύστημα ούτε την κάλυψη των αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου.

Η αναμενόμενη εξέλιξη είναι να λειτουργήσει αυτή η υποβάθμιση μόνο βραχυπρόθεσμα και μόνο σε τεχνικό επίπεδο, χωρίς να μας προκαλέσει νέα προβλήματα.

Το πακέτο διάσωσης αποτελεί προάγγελο για την έκδοση ευρωομολόγου;

Σε ένα βαθμό, ναι. Ειδικότερα, οι χθεσινές αποφάσεις εμπεριέχουν μια εντονότερη εμπλοκή της ΕΕ στην υπόθεση διάσωσης της Ελλάδας, με την ανάληψη πρόσθετων κινδύνων από την ΕΚΤ και τον Προσωρινό Μηχανισμό Διάσωσης.

Είναι πολύ πιθανό, επίσης, να χρειασθούν ανάλογες αποφάσεις για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, στο μέλλον, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί η συμμετοχή των λοιπών μελών της ΕΕ στο κόστος και τους κινδύνους χρηματοδότησης των χωρών αυτών.

Μια τέτοια εξέλιξη θα διαμορφώσει συνθήκες οι οποίες θα είναι de facto συναφείς με την έκδοση ευρωομολόγου. Διότι το ευρωομόλογο σημαίνει στην ουσία του ότι οι οικονομικά ισχυρές χώρες παρέχουν εγγυήσεις στους δανειστές των οικονομικά ασθενέστερων χωρών.

Οι χθεσινές αποφάσεις της ΕΕ θα βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κρίση χρέους; Αν ναι, πότε εκτιμάτε ότι θα εξέλθουμε από αυτή την κατάσταση;

Οι χθεσινές αποφάσεις μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε την απίστευτα δύσκολη σημερινή συγκυρία η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλό χρέος, υψηλό κόστος δανεισμού και ύφεση της οικονομίας μας, με τους εξής τρόπους:

1) Μειώνεται το χρέος μέσω των αγορών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εξοικονομηθούν 20-30 δισεκατομμυρίων ευρώ

2) Δημιουργείται μια αξιόλογη ελάφρυνση του χρέους μέσω της "συμμετοχής ιδιωτών", δηλαδή μέσω της ευνοϊκής για τη Χώρα μας διαφοροποίησης των όρων δανεισμού της. Από αυτή τη διευθέτηση θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν επίσης 20-30 δισεκατομμυρίων ευρώ

3) Διευκολύνεται η αποπληρωμή των υποχρεώσεων μας μέσω της μετακύλισης τους στο μέλλον. Δηλαδή αυτά που χρωστάμε και έπρεπε να τα πληρώσουμε στα επόμενα 8-10 χρόνια, θα μπορούμε πλέον να τα καταβάλλουμε στα επόμενα 30 χρόνια

4) Μειώνεται το κόστος δανεισμού μέσω της μείωσης των αντίστοιχων επιτοκίων

5) Προβλέπεται η ενίσχυση των παραγωγικών προσπαθειών, ώστε να αναζωπυρωθεί η οικονομική δραστηριότητα. Αν αυτό συμβεί, τα έσοδα του Κράτους θα αυξηθούν με αποτέλεσμα να του επιτρέπουν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του χωρίς νέες αφαιμάξεις των μικρομεσαίων εισοδημάτων.

Δεν είναι εύκολο να προσδιορισθεί ο χρόνος εξόδου από τη σημερινή κρίση. Μπορούμε να πούμε όμως με βεβαιότητα τα εξής:

Προϋπόθεση να βγούμε από την κρίση είναι η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών, η μείωση του κόστους του δημόσιου τομέα και ο περιορισμός φοροδιαφυγής και σπατάλης. Αν δεν επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, θα χρεοκοπήσουμε, αφού προηγουμένως θα έχουμε εξαρθρώσει την οικονομία μας.

Ο καθένας μας έχει ευθύνη και ρόλο σε αυτή την κρίσιμη στιγμή:

* Ως καταναλωτές, να ενισχύσουμε τις προσπάθειες των εγχώριων επιχειρήσεων και να μη διευκολύνουμε τη φοροδιαφυγή

* Ως επιχειρηματίες να περιορίσουμε τη ψαλίδα των τιμών παραγωγού-καταναλωτή που τροφοδοτούν την ακρίβεια και υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα

* Ως δημόσιοι υπάλληλοι, να εξυγιάνουμε τον χώρο εργασίας μας και να προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στην επίτευξη των στόχων που εξυπηρετούν το κοινό συμφέρον

* Ως φορολογούμενοι να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας

Θα κατορθώσει η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις (π.χ αποκρατικοποιήσεις);

Η Κυβέρνηση έχει ένα τεράστιο έργο να επιτελέσει, σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αλλαγές που έπρεπε να γίνουν σε διάστημα 30-40 χρόνων και σε ευνοϊκό οικονομικό κλίμα, πρέπει να γίνουν σε 1-2 χρόνια σε συνθήκες ύφεσης. Αυτό τα λέει όλα.

Μέχρι σήμερα, νομίζω ότι η Κυβέρνηση δεν είχε την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα. Ας ευχηθούμε να τη δείξει από τώρα και μετά.

Χρειάζεται όμως και τη συμπαράσταση των λοιπών πολιτικών δυνάμεων αλλά και της Ελληνικής κοινωνίας, γιατί το έργο που πρέπει να επιτελέσει είναι μεγάλο, όπως μεγάλο είναι και το διακύβευμα.

Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις συγκρούεται το εθνικό συμφέρον της υλοποίησης τους με τα συντεχνιακά συμφέροντα της διατήρησης της σημερινής κατάστασης.

Επισημαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να κάνει πίσω στο όνομα του πολιτικού κόστους ή κάτω από τις πιέσεις συνδικαλιστικών ομάδων ή κοινωνικών ομάδων των οποίων θίγονται τα συμφέροντα.

Η άποψη μου είναι ότι τελικά θα προχωρήσουν ικανοποιητικά οι αποκρατικοποιήσεις, κυρίως λόγω της ανελαστικότητας του Μνημονίου, που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πισωγυρίσματα.

Στη μάχη ενάντια στους "Αγανακτισμένους"

Νέα "όπλα" ενάντια στους "Αγανακτισμένους" ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει η αστυνομία για να αντιμετωπίσει το οργισμένο πλήθος. Χειροβομβίδες από καουτσούκ, ειδικά όπλα paint ball και το βαρύ πυροβολικό της αστυνομίας, το ειδικό όχημα Αίας

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, γνωρίζοντας ότι το φετινό φθινόπωρο θα είναι ιδιαίτερα θερμό λόγω των κινητοποιήσεων, με δυναμική επιστροφή ακόμα περισσότερων "Αγανακτισμένων" στην Πλατεία Συντάγματος, οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ ετοιμάζουν τις κινήσεις τους ώστε να αποφύγουν επανάληψη των άγριων σκηνικών που είδαμε στις 29 Ιουνίου με την αλόγιστη χρήση χημικών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αν και ακόμα οι εισηγήσεις είναι αντικρουόμενες και κανείς δεν ξέρει τελικά ποια τακτική θα επιλεγεί και με ποια μέσα, το σίγουρο ότι θα δούμε στους δρόμους της Αθήνας, τον Αίαντα, το ειδικό όχημα εκτόξευσης νερού με πίεση, ενώ θα αγοραστεί και νέο τείχος από πλέξιγκλας για το μπλοκάρισμα των διαδηλωτών.

Μάλιστα θα γίνει προσπάθεια μείωσης της χρήσης χημικών και ασφυξιογόνων ουσίων.

Το ειδικό όχημα Αίας

Ο Αίαντας είναι ισραηλινής κατασκευής και έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 5,5 τόνων νερού καθώς και 100 κιλών ειδικής μπογιάς. Αγοράστηκε πριν από δύο χρόνια έναντι 350.000 ευρώ από την αστυνομία.

Μάλιστα, οι χειριστές προγραμματίζουν με υπολογιστή την πίεση του νερού που εκτοξεύεται στο πλήθος και μπορούν να μαρκάρουν και διαδηλωτές. Ο κίνδυνος να τραυματιστεί κάποιος διαδηλωτής από την μεγάλη πίεση νερού είναι κάτι παραπάνω από ορατός γι' αυτό η Αστυνομία έχει εκπαιδεύσει δέκα στελέχη στο χειρισμό του οχήματος.

Εκτός του Αίαντα, στο τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις για την αξιοποίηση όλου του οπλοστασίου της Αστυνομίας: πλαστικές σφαίρες, ειδικά όπλα paint ball για το μαρκάρισμα των άτακτων διαδηλωτών, χειροβομβίδες από καουτσούκ.

Τέλος, επανεξετάζεται το γεγονός να πέσουν στη μάχη των διαδηλώσεων και τα δέκα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά της ΕΛ.ΑΣ.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Ο λογαριασμός της συμφωνίας για το χρέος

Προοπτική δύσκολης και επώδυνης οικονομικά λύσης στο άλυτο μέχρι προχθές πρόβλημα του ελληνικού χρέους έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το νέο πρόγραμμα υποστήριξης που αποφάσισε το βράδυ της Πέμπτης.

Είναι καλό ή όχι το σχέδιο για την Ελλάδα; Ηταν η πρώτη απόφαση που έπεισε τις αγορές γιατί ήταν καλά μελετημένη νομικά, χρηματοδοτικά και χρηματοοικονομικά. Τα spreads των ελληνικών ομολόγων έπεσαν θεαματικά, τα premiums στα CDS (που μετρούν την πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας) επίσης. Επιπλέον οι τιμές των ελληνικών μετοχών και ειδικά των τραπεζών πέταξαν στα ύψη, ανακτώντας μέρος της χαμένης αξίας τους.

Το πρόγραμμα είναι εμπροστοβαρές, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί να πληρώσει τις λήξεις ομολόγων που λήγουν τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2014 και μέχρι το 2020. Η επιλογή αυτή έγινε για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές το συντομότερο δυνατό.

Ομως για να πετύχει το πρόγραμμα και η χώρα να επιστρέψει στις αγορές πρέπει:

α) Να υλοποιηθεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων (τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν άμεσα για τη μείωση του χρέους).

β) Το κράτος να εισπράττει τουλάχιστον όσα ξοδεύει, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν νέα ελλείμματα, που προστίθενται και αυξάνουν το χρέος. Ως προς τον δεύτερο στόχο τα πράγματα θα παραμείνουν σφικτά.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΒΑΡΗ

Το φορολογικό βάρος θα παραμείνει στους ενεργούς πολίτες της χώρας, οι οποίοι πρέπει από τον Σεπτέμβριο να ξαναβάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τους φόρους, που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι. Εάν μάλιστα το Δημόσιο δεν περιορίσει τα έξοδά του και τις σπατάλες, τότε οι ίδιοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν. Ομως η συνεχής αφαίμαξη των πολιτών που δηλώνουν τα εισοδήματά τους θα παρατείνει την ύφεση και θα δημιουργήσει νέα ελλείμματα. Αρα το σχέδιο θα αποτύχει. Σε αυτό βέβαια το σημείο κάποιο ρόλο θα κληθεί να παίξει το νέο σχέδιο Μάρσαλ, που προετοιμάζει η Ε.Ε. και συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα βοήθειας (δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για την αξία του και το πώς θα εφαρμοστεί).

Σε κάθε περίπτωση το κλειδί που θα κρίνει την έκβαση του προγράμματος μακροπρόθεσμα είναι η εξέλιξη των δημόσιων οικονομικών.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Στους ενεργούς πολίτες εντάσσονται και οι μελλοντικοί συνταξιούχοι, οι οποίοι αναμένεται να θυσιάσουν μέρος των συντάξεων στη διάσωση του κράτους, δεδομένου ότι και τα ασφαλιστικά ταμεία θα συμμετάσχουν στο κομμάτι της ανταλλαγής των ομολόγων στο πρόγραμμα διευθέτησης του ελληνικού χρέους, όπως και οι τράπεζες (τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα συμμετάσχουν όμως στο hair cut).

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ως προς την επίτευξη του στόχου των αποκρατικοποιήσεων η κατάσταση αναμένεται να γίνει καλύτερη. Η προοπτική λύσης θα οδηγήσει σε ανάκτηση μέρος της αξίας των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων. Ετσι, τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία αναμένεται να πουληθούν σε καλύτερες τιμές απ' αυτές που θα ξεπουλιούνταν πριν από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο στόχος των 50 δισ. ευρώ παραμένει ανέφικτος, σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς. Ομως, εάν δεν δινόταν αυτή η λύση τότε θα είχαμε εκποίηση της δημόσιας περιουσίας σε τιμές ευκαιρίας. Το κράτος δεν θα μάζευε ούτε 15 δισ. ευρώ, λένε. Τώρα υπάρχει τουλάχιστον προοπτική για καλύτερα αποτελέσματα στις αποκρατικοποιήσεις και για εισροή ξένων επενδύσεων (είναι κάτι βέβαια που θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των δημόσιων οικονομικών, και από το πόσο σταθερό και φιλικό θα γίνει ή όχι το περιβάλλον), ενεργοποιώντας συνολικά ιδιωτικά κεφάλαια.

ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ

Σε ό,τι αφορά τους καταθέτες, μπορεί να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια, αφού μειώνεται το βάρος στις τράπεζες. Απομακρύνεται για κάποιο διάστημα, όχι μόνιμα, το ενδεχόμενο χρεοκοπίας του Δημοσίου (ακόμα κι αν οι οίκοι δώσουν χαρακτήρα default, δηλαδή χρεοκοπίας στο πρόγραμμα). Επίσης, προσδιορίζεται το ύψος της ζημιάς (αποδέχονται hair cut 20% για το 50% των ομολόγων που κατέχουν, ύψους 45 δισ. ευρώ) η οποία όμως ζημιά μετακυλίεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα, των 15 και 30 ετών, για τα ομόλογα που θα επιλέξουν. Ακόμα κι αν οι διάφοροι οίκοι θέσουν τα ελληνικά ομόλογα σε κατάσταση χρεοκοπίας, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, αφού θα την εγγυώνται οι χώρες της Ε.Ε. μέσω του ταμείου EFSF.

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Τα δείγματα βελτίωσης φάνηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι τιμές των μετοχών των τραπεζών ανέβηκαν περίπου 20% σε δύο μόνο ημέρες. Διψήφια ποσοστά ανόδου είχαν αρκετές μετοχές εταιρειών που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων (Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΕΥΑΠΣ κ.λπ.)

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Οι μέτοχοι των τραπεζών θα κληθούν να καλύψουν την τρύπα από το hair cut των ομολόγων. Ομως το κόστος υπολογίζεται σε 5-6 δισ. ευρώ, είναι διαχειρίσιμο και σε μακρά περίοδο διευθετήσιμο. Με άλλα λόγια, το κόστος είναι σαφέστατα μικρότερο από τον κίνδυνο χρεοκοπίας που αντιμετώπιζαν και γι' αυτό ανέβηκαν οι τιμές των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι επιχειρηματίες αισθάνονται ικανοποιημένοι και ταυτόχρονα σκεπτικοί για την υλοποίηση. Απομακρύνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας, άρα και αρκετά από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στις συναλλαγές τους με τη διεθνή και εγχώρια τραπεζική και επιχειρηματική κοινότητα. Το κατά πόσο θα αυξηθεί η ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους θα εξαρτηθεί από την ανταγωνιστικότητά τους και από το κατά πόσο θα βοηθήσει το νέο «σχέδιο Μάρσαλ».

Νεκρή βρέθηκε η Amy Winehouse!

H 27χρονη, Amy Winehouse, σταρ της ποπ με τη σπάνια φωνή και γνωστή για τα προβλήματά της με τον αλκοολισμό και τα ναρκωτικά βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στο βόρειο Λονδίνο.

Εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας επιβεβαίωσε το θάνατο της 27χρονης εκκεντρικής τραγουδίστριας και συνθέτριας με την χαρακτηριστική φωνή, στο σπίτι της στο Κάμντεν, με τα αίτια να μην έχουν γίνει γνωστά ακόμα.

«Εξελίσσεται, ήδη, έρευνα για τα αίτια θανάτου», αναφέρει από την πλευρά της η Σκότλαντ Γιάρντ.

Υπενθυμίζεται ότι ένα μήνα πριν, η Winehouse είχε διακόψει την ευρωπαϊκή της περιοδεία, αφού στην εμφάνισή της στο Βελιγράδι (λίγο πριν από αυτήν στην Αθήνα που ματαιώθηκε) βγήκε στη σκηνή τρεκλίζοντας και μουρμουρίζοντας αντί να τραγουδώντας, απογοητεύοντας τους θαυμαστές της.

Η προσωπική της υγεία αντιμετώπισε «προβλήματα με το αλκοόλ και με τις ναρκωτικές ουσίες», σχολίασαν το Γαλλικό και το Γερμανικό πρακτορείο μεταδίδοντας την είδηση του θανάτου της νεαρής τραγουδίστριας.

Δηλώσεις, γεμάτες συγκίνηση, για τον πρόωρο θάνατο της 27χρονης Βρετανίδας τραγουδίστριας Εϊμι Ουαϊνχάουζ, έκαναν οι συνάδερφοί της Κέλι Όσμπορν και Λι Αν Ράιμς, ο γνωστός παρουσιαστής ψυχαγωγικών προγραμμάτων στη βρετανική τηλεόραση, Πιρς Μόργκαν, αλλά και η Σάρα Μπράουν, η σύζυγος του τέως πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν.

«Τώρα, που μιλώ, ανασαίνω δύσκολα, κλαίω πολύ, αφού έχασα μία από τις καλύτερές μου φίλες. Ποτέ δεν θα λησμονήσω, ποια πραγματικά υπήρξες», δήλωσε η Κέλι Όσμπορν.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση της Ουάϊνχάουζ έγινε την Τετάρτη, 20 Ιουλίου. Η 27χρονη τραγουδίστρια πήγε να συμπαρασταθεί στη συναυλία της βαφτισιμιάς της, Ντιόν Μπρόμφιλντ, στο «Ράουντχάουζ», στο Κάμντεν. Χόρεψε επί σκηνής γι αρκετή ώρα με την Μπρόμφιλντ, ενθαρρύνοντας μάλιστα το κοινό να αγοράσει τον τελευταίο της δίσκο.


Ας τη θυμηθούμε στις καλές στιγμές... τότε που μονοπωλούσε το ενδιαφέρον όλων με τη βαθιά «μαύρη» φωνή της, τους σκοτεινούς στίχους της και το εκκεντρικό physique μίας καλλιτέχνιδος που αφήνει πίσω της τραγούδια που ενορχήστρωσαν διαφορετικά τη βρετανική σύγχρονη μουσική στον 21ο αιώνα...
H 27χρονη, Amy Winehouse, σταρ της ποπ με τη σπάνια φωνή και γνωστή για τα προβλήματά της με τον αλκοολισμό και τα ναρκωτικά βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στο βόρειο Λονδίνο.

Εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας επιβεβαίωσε το θάνατο της 27χρονης εκκεντρικής τραγουδίστριας και συνθέτριας με την χαρακτηριστική φωνή, στο σπίτι της στο Κάμντεν, με τα αίτια να μην έχουν γίνει γνωστά ακόμα.

«Εξελίσσεται, ήδη, έρευνα για τα αίτια θανάτου», αναφέρει από την πλευρά της η Σκότλαντ Γιάρντ.

Υπενθυμίζεται ότι ένα μήνα πριν, η Winehouse είχε διακόψει την ευρωπαϊκή της περιοδεία, αφού στην εμφάνισή της στο Βελιγράδι (λίγο πριν από αυτήν στην Αθήνα που ματαιώθηκε) βγήκε στη σκηνή τρεκλίζοντας και μουρμουρίζοντας αντί να τραγουδώντας, απογοητεύοντας τους θαυμαστές της.

Η προσωπική της υγεία αντιμετώπισε «προβλήματα με το αλκοόλ και με τις ναρκωτικές ουσίες», σχολίασαν το Γαλλικό και το Γερμανικό πρακτορείο μεταδίδοντας την είδηση του θανάτου της νεαρής τραγουδίστριας.

Δηλώσεις, γεμάτες συγκίνηση, για τον πρόωρο θάνατο της 27χρονης Βρετανίδας τραγουδίστριας Εϊμι Ουαϊνχάουζ, έκαναν οι συνάδερφοί της Κέλι Όσμπορν και Λι Αν Ράιμς, ο γνωστός παρουσιαστής ψυχαγωγικών προγραμμάτων στη βρετανική τηλεόραση, Πιρς Μόργκαν, αλλά και η Σάρα Μπράουν, η σύζυγος του τέως πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν.

«Τώρα, που μιλώ, ανασαίνω δύσκολα, κλαίω πολύ, αφού έχασα μία από τις καλύτερές μου φίλες. Ποτέ δεν θα λησμονήσω, ποια πραγματικά υπήρξες», δήλωσε η Κέλι Όσμπορν.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση της Ουάϊνχάουζ έγινε την Τετάρτη, 20 Ιουλίου. Η 27χρονη τραγουδίστρια πήγε να συμπαρασταθεί στη συναυλία της βαφτισιμιάς της, Ντιόν Μπρόμφιλντ, στο «Ράουντχάουζ», στο Κάμντεν. Χόρεψε επί σκηνής γι αρκετή ώρα με την Μπρόμφιλντ, ενθαρρύνοντας μάλιστα το κοινό να αγοράσει τον τελευταίο της δίσκο.

Ας τη θυμηθούμε στις καλές στιγμές... τότε που μονοπωλούσε το ενδιαφέρον όλων με τη βαθιά «μαύρη» φωνή της, τους σκοτεινούς στίχους της και το εκκεντρικό physique μίας καλλιτέχνιδος που αφήνει


tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)