Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Κύπρος: Επεισόδια και προπηλακισμοί στο μνημόσυνο των Ισαάκ και Σολωμού

Επεισόδια προκλήθηκαν από μέλη της Χρυσής Αυγής και του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου στο μνημόσυνο των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από Τούρκους εξτρεμιστές το 1994.
Στο κοιμητήριο Παραλιμνίου, μέλη του Ε.ΛΑ.Μ και της Χρυσής Αυγής προπηλάκισαν τους υπουργούς Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη και Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκο Κουγιάλη, καθώς και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και τοπικών φορέων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτός από ύβρεις και χαρακτηρισμούς, κινήθηκαν εναντίον των επισήμων και πέταξαν μπουκάλια με νερό, φωνάζοντας «προδότες», «ομοσπονδιακοί» και «αλήτες».
Επιπλέον, όταν ο υπουργός Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος εκπροσωπούσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη, κατάθεσε στεφάνι και προπηλακίστηκε, ο πατέρας του Σολωμού Σολωμού πήρε το μικρόφωνο και ζήτησε από αυτούς που προκάλεσαν τα επεισόδιο να αποχωρήσουν.
Το μνημόσυνο διακόπηκε και άνδρες της αστυνομίας προσπάθησαν να προστατεύσουν επισήμους και κοινό. Χρειάστηκε η παρέμβαση του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Βασίλειου, και της μητέρας του Τάσου Ισαάκ για να κατευνάσουν τα πνεύματα.
Σε δηλώσεις τους, οι δύο υπουργοί καταδίκασαν τα επεισόδια ως απαράδεκτα και ανάρμοστα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι εκπρόσωποί της, αλλά και εκπρόσωποι της Πολιτείας θα παρίστανται και θα τιμούν τη μνήμη των Ισαάκ και Σολωμού στο εθνικό μνημόσυνο.
Τα επεισόδια καταδίκασαν με δηλώσεις τους ο δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, καθώς και ο προεδρεύων της Δημοκρατίας και πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος δήλωσε: «Καταδικάζω με βδελυγμία τους σημερινούς τραμπουκισμούς στο εθνικό μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Ισαάκ και Σολωμού. Η υπονόμευση της Δημοκρατίας, η μισαλλοδοξία και οι φασιστικές συμπεριφορές οδήγησαν στην προδοσία και την τραγωδία του 1974. Δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής. Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε τη δημοκρατική ομαλότητα από τους υπονομευτές της».

Τα αβάσταχτα μέτρα


«Κούρεμα» των ευνοϊκών όρων της ρύθμισης των 100 δόσεων, οριακές αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περισσότεροι από έξι εκατ. φορολογούμενοι, ανατροπές στη φορολογία των αγροτών, παρεμβάσεις στην κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, σταδιακή αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αύξηση της φορολογίας στη ναυτιλία και μείωση του ακατάσχετου ορίου των 1.500 ευρώ για τους μισθούς και τις συντάξεις περιλαμβάνει το φορολογικό πακέτο της συμφωνίας με τους εταίρους. Ο χρόνος νομοθέτησης των μέτρων αυτών είναι ένα ζήτημα που παραμένει ανοικτό. 

Όπως αναφέρει η «Ημερησία», ορισμένα από τα μέτρα, όπως οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη λήψη της πρώτης δόσης του νέου δανείου από τον ESM, ενώ τα υπόλοιπα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου.

Στα φορολογικά μέτρα που φέρνει το νέο μνημόνιο περιλαμβάνονται:

1. ΕΝΦΙΑ: Ο φόρος διατηρείται φέτος και το 2016, με στόχο την είσπραξη εσόδων 5,3 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016. Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών δεν προλαβαίνει να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή τους. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο συζητά με τους θεσμούς οριακές αλλαγές που θα δίνουν μια «γεύση» δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών στα ακίνητα. Με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ δεν αλλάζει, οι αλλαγές που εξετάζονται προβλέπουν:
• αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και μείωση του αφορολόγητου ορίου που σήμερα ανέρχεται στα 300.000 ευρώ
• παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κυρίου φόρου με μείωση των συντελεστών για κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία και αύξηση συντελεστών για τις ακριβές κατοικίες
• μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

2. Ρύθμιση 100 δόσεων: Η ρύθμιση δεν ακυρώνεται. Ωστόσο, για τους περίπου 900.000 φορολογουμένους οι οποίοι εντάχθηκαν στην ευνοϊκότερη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών που έχει υπάρξει ποτέ, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη λήψη της πρώτης δόσης του νέου δανείου από τον ESM φέρνει ανατροπές, καθώς πολλοί θα κληθούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε λιγότερες δόσεις. Όσο λιγότερες είναι οι δόσεις, τόσο μεγαλύτερο το ποσό της μηνιαίας δόσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που προωθούνται αφορούν:
• στον αριθμό των δόσεων με εισαγωγή περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων. Με τη θέσπιση κριτηρίων θα περιοριστεί ο αριθμός των δόσεων που έχουν επιλέξει φορολογούμενοι - οφειλέτες οι οποίοι διαθέτουν σημαντική περιουσία και εισόδημα, και θα αυξηθεί το ποσό της μηνιαίας δόσης για τις εναπομείνουσες δόσεις.
• στην αύξηση του επιτοκίου για τις ρυθμισμένες δόσεις. Σήμερα, ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 5.000 ευρώ ρυθμίζονται άτοκα, ενώ το επιτόκιο για μεγαλύτερα ποσά είναι 3%. Εξετάζεται το επιτόκιο να διαμορφωθεί περίπου στο 5%.
• στην αυτόματη «αποβολή» από τη ρύθμιση των φορολογουμένων - οφειλετών που δεν εκπληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Η πληρωμή των τρεχουσών οφειλών ή εναλλακτικά η ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα αποτελεί προϋπόθεση για να μη χαθεί η «χρυσή» ρύθμιση των 100.

3. Προκαταβολή φόρου: Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις (εμπόρους, βιοτέχνες και επιτηδευματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία), όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλες τις προσωπικές εταιρείες από το 55% στο 100% μέχρι το 2017.

4. Εισφορά αλληλεγγύης: Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Ήδη οι θεσμοί έχουν ζητήσει τη μείωση του συντελεστή 8% της εισφοράς που επιβάλλεται στους φορολογουμένους με εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 500.000 ευρώ. Για τα εισοδήματα του 2016 η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα ενσωματωθεί στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων, η οποία συνεπάγεται και μείωση του αφορολογήτου της εισφοράς κάτω από τα 12.000 ευρώ.

5. Αγρότες: Οι θεσμοί επιμένουν στην κατάργηση του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος. Τα καθαρά εισοδήματα των αγροτών φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ και επιπλέον επιβαρύνονται με προκαταβολή φόρου εισοδήματος 27,5% .

Επιπλέον, οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν είναι αφορολόγητες, ενώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις έχει καθιερωθεί αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα διεκδικήσει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ευνοϊκά μέτρα για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους νέους αγρότες, όπως:
• τη φορολόγηση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ και όχι 26% που θα ισχύει για τους υπόλοιπους και με προκαταβολή φόρου 50%
• τη μείωση κατά 30% του φορολογικού συντελεστή και της προκαταβολής φόρου για τους νέους αγρότες για τα πρώτα 3 ή 5 χρόνια της δραστηριότητάς τους.

Ζητείται λύση σε πέντε «αγκάθια»

Μπορεί να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας, ωστόσο ανάμεσα σε δανειστές και κυβέρνηση υπάρχουν στο τραπέζι εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν άμεσα.

Τα πέντε «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης που παραμένουν ανοιχτά, αλλά δεν είναι ικανά να ανατρέψουν τη συμφωνία, αφορούν τα εξής:

1. «Κόκκινα» δάνεια: Η κυβέρνηση κατέθεσε ένα νέο βελτιωμένο πλαίσιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, αλλά δεν έχει γίνει γνωστή ακόμη η γνωμοδότηση του «κουαρτέτου» των θεσμών. Οι θεσμοί ζητούν να υπάρξει μία συνολική λύση, έτσι ώστε να εκλείψουν τα «παράθυρα» από τους νόμους Κατσέλη και Δένδια. Επιδίωξη των πιστωτών είναι να προστατευθούν οι πραγματικά αδύναμοι. Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων προνομιακής μεταχείρισης.

2. Δημοσιονομικό κενό: Θα καθορίσει τις ανάγκες για τη λήψη νέων μέτρων και το ύψος αυτών. Φαίνεται να προκρίνεται η πρόβλεψη για ύφεση το 2015 στο 3% και στο 1% για το 2016 που οδηγεί σε πρωτογενές έλλειμμα στα επίπεδα του 0,7% - 1% του ΑΕΠ. Με βάση το σενάριο αυτό θα απαιτηθεί η επιπλέον λήψη μέτρων ύψους 1,5 - 2 δισ. ευρώ.

3. Ανακεφαλαιοποίηση: Η ελληνική πλευρά θέλει επιπλέον εμπροσθοβαρές δάνειο, προκειμένου να ξεκινήσει μια στοιχειώδης λειτουργία των τραπεζών, ώστε να στηριχθεί η οικονομία. Οι δανειστές θεωρούν ότι η λύση πρέπει να είναι συνολική και την προσδιορίζουν χρονικά προς το τέλος του έτους. Η λύση θα συνδυαστεί με τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

4. Αποκρατικοποιήσεις: Οι δανειστές θέλουν να υλοποιηθεί χωρίς εκπτώσεις το τρέχον πρόγραμμα και ζητούν από την κυβέρνηση πολιτική δέσμευση ότι οι υπουργοί δεν θα συνεχίσουν να τορπιλίζουν την προσπάθεια, αλλά αντίθετα θα στηρίξουν και θα υλοποιήσουν τις αποφάσεις που θα υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση.

5. Μεταρρυθμίσεις: Το «κουαρτέτο» των θεσμών ζητεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μια σειρά ζητημάτων, όπως άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, αναδιάρθρωση των δομών στο Δημόσιο, νέο μισθολόγιο, αλλαγές στη Δικαιοσύνη για ταχύτερη απονομή της κ.ά.


tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)