Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Επιτρέπεται μεταφορά έως 500 ευρώ τον μήνα στο εξωτερικό



Περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Οικονομικών και η οποία δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς έως και 500 ευρώ τον μήνα, για κάθε καταθέτη, στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

• Επιτρέπεται η εντολή μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από ελληνικές τράπεζες μέχρι το ποσό των 500 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο ανά μήνα και μέχρι του μηνιαίου ορίου σε ευρώ που προβλέπεται για το σύνολο τραπεζικών ιδρυμάτων.

• Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού ειδικού σκοπού χωρίς δικαίωμα ανάληψης από φυσικό πρόσωπο για την εξυπηρέτηση ρυθμίσεων οφειλών σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς και το άνοιγμα λογαριασμού από φορείς κοινωνικής ασφάλισης αποκλειστικά για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών οφειλών.

• Επιτρέπεται το άνοιγμα αποκλειστικά και μόνον ενός λογαριασμού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης, για την εξυπηρέτηση δανείου που έχει ληφθεί πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας από το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο ανοίγεται ο λογαριασμός, ακόμη και σε περίπτωση ύπαρξης τραπεζικού λογαριασμού σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

• Απαγορεύεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα με εξαίρεση: α) την αποπληρωμή με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό και β) την αποπληρωμή μέσω χορήγησης νέου δανείου, με σκοπό την αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου.

• Επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού 5.000 ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, ηλεκτρονικά μέσω πιστωτικού ιδρύματος, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο τον φοιτητή. Στις περιπτώσεις όμως που τα ανωτέρω ποσά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση μισθωτήριου συμβολαίου ή άλλων σχετικών δικαιολογητικών, τότε επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού 8.000 ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα ανά ημερολογιακό τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον, με βάση παλαιότερη απόφαση της κυβέρνησης, οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες χωρίς περιορισμούς αν τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Στην περίπτωση που τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού, οι κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται (εντός του ημερήσιου ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών) για: αγορές εισιτηρίων αεροπορικών εταιρειών, πληρωμές ξενοδοχείων, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, πληρωμές ταξιδίων και μεταφορών, πληρωμές ψηφιακών παρόχων μουσικού περιεχομένου και εφαρμογών (applications), πληρωμές συνδρομών, για εγγραφή ή ανανέωση συμμετοχής μέλους σε επαγγελματικούς συλλόγους (δικηγορικούς/ ιατρικούς συλλόγους, κ.λπ.) ή/και για επιστημονικά και λοιπά έντυπα, πληρωμή υπηρεσιών εκπαίδευσης (δίδακτρα/ εστίες διαμονής/ συνδρομή βιβλιοθηκών, κ.λπ.), πληρωμή ασφαλιστικών, ιατρικών και φαρμακευτικών εξόδων, πληρωμές ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο προς διεθνείς παρόχους υπηρεσιών, απαραίτητων για τη λειτουργία των εν λόγω επιχειρήσεων, όπως, ενδεικτικά, συνδρομή φιλοξενίας σε server, συνδρομή domain name, συνδρομή σε παρόχους φύλαξης αρχείων, συνδρομή σε παρόχους cloud-based υπηρεσιών λειτουργίας, όπως πλατφόρμες ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shop), πλατφόρμες επικοινωνίας με χρήστες, συνδρομή για συντήρηση ελάχιστης παρουσίας για λόγους διαφήμισης (Google/ Facebook).

Μόνο για τους νέους συνταξιούχους η μείωση της κατώτατης σύνταξης


Μόνον όσους συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά με την κατώτατη σύνταξη αφορά η μείωση που καθορίστηκε με εγκύκλιο που υπεγράφη στις 14 Αυγούστου 2015 από τον υφυπουργό Εργασίας Παύλο Χαϊκάλη. Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της εγκυκλίου, ο υφυπουργός διευκρινίζει ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος αφορά την εφαρμογή διατάξεων νόμου του 2010 (ν. 3863/2010, αρ. 3 παρ. 3) βάσει του οποίου προβλέφθηκε ότι από 1-1-2015 η κατώτατη σύνταξη θα ισούται με 15 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έτους 2015.

Με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου - ΠΥΣ 6/2012 μειώθηκε μονομερώς ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο. Ετσι το ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη από 33,57 ευρώ το 2012, μειώθηκε σε 26,18 ευρώ. Ως εκ τούτου με νομοθεσία του 2010 και του 2012 προβλέφθηκε μειωμένη κατώτατη σύνταξη: 26,18 ευρώ Χ 15 ημερομίσθια = 392,7 ευρώ.

Μάλιστα, ο υφυπουργός ξεκαθαρίζει ότι οι ήδη συνταξιούχοι δεν θα δουν μείωση στην κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ, αφού η ως άνω καθαρά διευκρινιστική εγκύκλιος αφορά μόνον όσους συνταξιοδοτούνται από 1-1-2015 και εξής σύμφωνα με τον νόμο 3863/2010.

Και επισημαίνει ότι εάν τυχόν κριθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ότι οι μειώσεις που επήλθαν στον κατώτατο μισθό ή στο κατώτατο ημερομίσθιο από έτους 2012, είναι αντισυνταγματικές, τότε η ελληνική πολιτεία θα συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή, όπως οφείλει τηρώντας το Σύνταγμα, αναζητώντας ισοδύναμα μέτρα αντιστάθμισης.

Εν τω μεταξύ, με νομοτεχνική παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, στον νόμο με τον οποίο κυρώθηκε το τρίτο μνημόνιο, η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση διατηρείται σε ισχύ έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί ότι η αρχική διατύπωση οδηγούσε στην κατάργηση της διάταξης που άλλαζε το καθεστώς της μετενέργειας, έβαζε όμως ακαριαία τέλος και στην ισχύ της συλλογικής σύμβασης που έχουν υπογράψει ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να κινδύνευαν με περικοπές της τάξης του 10% που αντιστοιχούν στην κατάργηση του επιδόματος γάμου.

Οκτώ επικουρικά ταμεία ενσωματώνονται στο ΕΤΕΑ


Ξεκίνησε  αντίστροφη μέτρηση για την ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων και κλάδων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), όπως προβλέπεται από το πακέτο μέτρων που ψήφισε η ελληνική βουλή στις 15 Ιουλίου.

Πηγές του Capital.gr από το Υπ. Εργασίας αναφέρουν ότι μέχρι την Παρασκευή 21 Αυγούστου αναμένεται η υπουργική απόφαση του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου και του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Παύλου Χαϊκάλη, με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της ενσωμάτωσης οχτώ επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ.

Τα ταμεία αυτά ανήκουν στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), στους τραπεζοϋπαλλήλους (Εθνικής Τράπεζας, Εθνικής Ακινήτων, Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην Λαϊκής και Ιονικής Τράπεζας κλπ.), στους ναυτικούς (επικουρικό ΝΑΤ), στους αρτοποιούς και στους ελευθέρους επαγγελματίες.

Το σύνολο των ασφαλισμένων των επικουρικών ταμείων πλην ΕΤΕΑ ανέρχονται περίπου σε 100.000, ενώ το σύνολο των ασφαλισμένων του ΕΤΕΑ ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο.

 Έξι στους δέκα συνταξιούχους του ΕΤΕΑ είναι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως ασφαλισμένοι του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ) και σε κλάδους επικουρικής ασφάλισης των πρώην ΔΕΚΟ.

 Στελέχη της διοίκησης του ΕΤΕΑ, αναφέρουν στο Capital.gr πως από Δευτέρα, θα ζητηθούν στοιχεία από τα παραπάνω επικουρικά ταμεία ακριβή στοιχεία σχετικά με τους προϋπολογισμούς τους, μαζί και για τα περιουσιακά στοιχεία τους τα οποία θα ενσωματωθούν στην περιουσία του ΕΤΕΑ.

 Οι ίδιες πηγές από το ΕΤΕΑ αναφέρουν πως η περιουσία του εν λόγω ταμείου ανέρχεται σήμερα σε 2,7 δις. ευρώ. Από αυτά, τα 1,2 δις. ευρώ βρίσκονται κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας, τα 500 εκατ. ευρω είναι επενδυμένα σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα 500 εκατ. ευρώ είναι επενδυμένα σε αμοιβαία κεφάλαια ενώ στα 500 εκατ. ευρώ αποτιμάται η ακίνητη περιουσία του ΕΤΕΑ.

Μετά την ενοποίηση, πιθανές περικοπές

Πληροφορίες του Capital.gr από στενούς συνεργάτες του διοικητή του ΕΤΕΑ, κ. Θανάση Καποτά, αναφέρουν  πως η διαδικασία ενοποίησης όλων των επικουρικών ταμείων υπό το ΕΤΕΑ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου.

Εξάλλου, οι ελληνικές αρχές είναι δεσμευμένες από το νέο Μνημόνιο να βρουν, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2015, εναλλακτικούς τρόπους για την αυτοχρηματοδότηση του ΕΤΕΑ αν δεν επιθυμούν να τεθεί και φέτος σε ισχύ η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος.

Αν ίσχυε η σχετική ρήτρα, τότε θα έπρεπε να περικοπούν 1,4 δις. ευρώ ή κοντά στο 30% των δαπανών των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, μιας και σ’ αυτό το ποσοστό εκτιμούν αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας το έλλειμμά τους το 2015 -16.
πηγη: www.capital.gr

Στα 2 δισ. ευρώ τα senior ομόλογα των τραπεζών


Ξένες τράπεζες και funds είναι οι κάτοχοι των ομολόγων υψηλής εξασφάλισης των ελληνικών τραπεζών, οι οποίοι απειλούνται με ζημίες από τη συμμετοχή τους στην ανακεφαλαιοποίηση. Πρόκειται για συνολική συμμετοχή που προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ (1,994 δισ. ευρώ) και η οποία αφορά senior ομόλογα ύψους 400 εκατ. ευρώ της Alpha Bank με λήξη το 2017, 500 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς με λήξη επίσης το 2017, 750 εκατ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας με λήξη το 2019 και 294 εκατ. ευρώ της Eurobank με λήξη το 2018.
Μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής 14/8, ότι εκτός από τους μετόχους και οι ομολογιούχοι υψηλής εξασφάλισης (senior bond holders) θα επιβαρυνθούν με το bail in των τραπεζών, οι ομολογιούχοι μπαίνουν στην ίδια θέση με τους μετόχους και κινδυνεύουν αναλογικά με dilution. Πλήρης προστασία παρέχεται μόνο στους καταθέτες, καθώς επίσης στα καλυμμένα ομόλογα (οι τράπεζες τα έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ και την ΤτΕ για την παροχή ρευστότητας, ενώ έχουν ακυρώσει και "γυρίσει" σε δάνεια πολλά εξ αυτών) και τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης.
Η διαδικασία για τη συμμετοχή των κατόχων senior bonds στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών περνά μέσα από τα στάδια διεξαγωγής των stress tests, υπολογισμού των νέων κεφαλαιακών αναγκών, καθορισμού από την ΕΚΤ των ποσών που θα πρέπει να αντλήσουν οι τράπεζες, κάλυψης των ποσών αυτών από τους ιδιώτες επενδυτές και σε περίπτωση αδυναμίας, εισόδου του ESM μέσω ΤΧΣ στις αυξήσεις κεφαλαίου. Εάν στο τελευταίο στάδιο, κάποια τράπεζα έχει κεφαλαιακές ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν στο σύνολό τους από ιδιώτες, τότε πριν χρησιμοποιηθούν τα 10 δισ. ευρώ του ESM, θα μετατραπούν υποχρεωτικά σε μετόχους της τράπεζας οι ομολογιούχοι των senior bonds.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή λείπουν από την "εξίσωση" της επιβάρυνσης των ομολογιούχων δύο παράμετροι που καθιστούν ακόμη ασαφή την επαπειλούμενη ζημία τους. Ειδικότερα:
Δεν υπάρχει ο νόμος για το πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση ο οποίος είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που θα ισχύσει για το ΤΧΣ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, ο συγκεκριμένος νόμος θα είναι έτοιμος στα τέλη Σεπτεμβρίου ώστε να ψηφιστεί τον Οκτώβριο.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχος νόμος είχε ψηφιστεί στα τέλη του 2012 και περιέγραφε τη διαδικασία ανακεφαλαιοποιήσεων του 2013 με την έκδοση των warrants.
Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξουν ειδικές διευκρινίσεις για το πώς θα μπουν οι κάτοχοι των ομολόγων κύριας εξασφάλισης στις αυξήσεις κεφαλαίου. Θα μπουν ανεξαρτήτως ποσού και ανεξαρτήτως κεφαλαιακών αναγκών; Θα υπάρξει δείκτης ανταλλαγής (exchange ratio) για την τιμή με την οποία θα αποκτήσουν τις μετοχές των τραπεζών;
Τα ζητήματα αυτά είναι που θα βάλουν άμεσα και τους ομολογιούχους, μετά τους ξένους μεγαλομέτοχους, στο τραπέζι των "διαπραγματεύσεων" για την ελαχιστοποίηση των ζημιών τους από τη συμμετοχή τους στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Σε υπερ – ταμείο μετατρέπεται το ΙΚΑ μέχρι τα Χριστούγεννα !!!!


Υπό τη σκέπη του ΙΚΑ θα πρέπει να βρεθούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ. ΕΤΑΑ, Δημοσίου) μέχρι τέλος του 2015, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Μνημόνιο που ψήφισε η ελληνική βουλή στις 14 Αυγούστου. 
Η δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση με το νέο Μνημόνιο είναι σαφής, κάθε άλλο όμως παρά εύκολη να εφαρμοστεί και, μάλιστα, σε τεσσεράμισι μήνες από σήμερα.
"Έως τον Δεκέμβριο του 2015 η κυβέρνηση θα ενοποιήσει όλα τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης σε μια ενιαία οντότητα", αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Για να ενοποιηθούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση "θα προβεί σε κατάργηση όλων των υφιστάμενων ρυθμίσεων για τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση, θα συγκροτήσει νέο διοικητικό συμβούλιο και ομάδα διαχείρισης χρησιμοποιώντας την υποδομή και οργάνωση του ΙΚΑ, θα εφαρμόσει κεντρικό μητρώο συνεισφερόντων (σ.σ. εκείνων που καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές) και θα δημιουργήσει κοινές υπηρεσίες".
Εξάλλου, η κυβέρνηση "θα εγκρίνει επίσης πρόγραμμα για τη δημιουργία κοινού συνόλου κεφαλαίων που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2016".
Σύμφωνα με το Μνημόνιο, "οι αρχές θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης της δήλωσης, της πληρωμής και της είσπραξης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση πριν από τα τέλη του 2017".
Εξάλλου, από τις 15 Ιουλίου έχει ψηφιστεί διάταξη σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα υπαχθούν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης όλα τα ταμεία επικουρικών συντάξεων και θα διασφαλιστεί ότι όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από ίδιες εισφορές από την 1η Ιανουαρίου 2015.

ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ

Τη διαδικασία για τη διόρθωση τυχόν λανθασμένων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για όσους δικαιούνται εκπτώσεις από τον φόρο ή και πλήρη απαλλαγή καθορίζει εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, σε περίπτωση που στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ διαπιστώσουν ότι δεν έχουν υπολογισθεί οι απαλλαγές ή έχει χρεωθεί φόρος, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στον προϊστάμενο της εφορίας προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να ζητήσουν νέα εκκαθάριση του φόρου.
Πρόκειται για ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, πολύτεκνους που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ιδιοκτήτες ακινήτων ειδικών κατηγοριών, καθώς και ιδιοκτήτες που αμφισβητούν τη φορολογητέα αξία του ακινήτου όπως αυτή έχει προσδιορισθεί από τις φορολογικές αρχές.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για την απαλλαγή ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων από τον ΕΝΦΙΑ, στις περιπτώσεις που το ακίνητο έχει υπαχθεί σε φόρο ενώ απαλλάσσεται, απαιτείται η υποβολή αίτησης στον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ με συνυποβαλλόμενα τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να ισχύουν την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας. Η αίτηση αυτή υποβάλλεται ανά αιτία χορήγησης της έκπτωσης ή απαλλαγής.
Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή εκδίδεται νέα δήλωση ΕΝΦΙΑ, η οποία κοινοποιείται από τον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ και αναρτάται ηλεκτρονικά στον λογαριασμό του φορολογουμένου στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο (www.gsis.gr). Στην περίπτωση που η αίτηση δεν γίνει αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης και ενημερώνεται ο φορολογούμενος.
Σε περιπτώσεις αμφισβήτησης της φορολογητέας αξίας ακινήτων ή των εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων, όπως έχει προσδιοριστεί στη δήλωση ΕΝΦΙΑ - πράξη προσδιορισμού φόρου, και εφόσον τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου είναι ορθά, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει στον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ αίτηση και εφόσον γίνει αποδεκτή, εκδίδεται κατά περίπτωση νέα δήλωση ΕΝΦΙΑ - πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ ή δήλωση ΕΝΦΙΑ - πράξη διορθωτικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ, η οποία κοινοποιείται ηλεκτρονικά και αναρτάται στον λογαριασμό του φορολογουμένου στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο στο TAXISnet.
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτείται η πληροφορία του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που ήταν ανενεργός καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, αυτή λαμβάνεται αποκλειστικά από τα ηλεκτρονικά αρχεία του ΔΕΔΔΗΕ, που έχουν σταλεί στη ΔΗΛΕΔ.
Σύμφωνα με τον νόμο, οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ είναι:
• Εκπτωση 20% επί του τελικού ποσού του φόρου για τους ιδιοκταήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.
• Εκπτωση 50% στον φορολογούμενο, τον ή την σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής και εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Εκπτωση 100% εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
γ) Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω.
Επίσης, με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης μπορεί να χορηγείται αναστολή πληρωμής του φόρου σε νομικά πρόσωπα. Για τη χορήγησή της πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Ο συνολικός κύκλος εργασιών του νομικού προσώπου, κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου.
β) Ο συνολικός κύκλος εργασιών, όπως ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, έχει παρουσιάσει μείωση άνω του 30% σε σχέση με το προηγούμενο προς αυτό φορολογικό έτος.
γ) Ο συνολικός κύκλος εργασιών λαμβάνεται όπως προκύπτει μετά από έλεγχο της Φορολογικής Διοίκησης, ο οποίος διενεργείται υποχρεωτικά εντός τριών μηνών από την υποβολή σχετικής αίτησης.

Διαγράφονται χρέη σε τράπεζες και Δημόσιο έως 20.000 ευρώ! Ποιά είναι τα κριτήρια

Η διαγραφή μικρών χρεών προς τράπεζες και Δημόσιο, ύψους μέχρι και 20.000 ευρώ προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στην Βουλή μαζί με το νέο μνημόνιο.

Η νέα ρύθμιση, περιλαμβάνεται στο νόμο Κατσέλη και ανοίγει την πόρτα σε χιλιάδες οφειλέτες που έχουν μηδενικά εισοδήματα και δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία να προσφύγουν στα Ειρηνοδικεία και να πετύχουν το σβήσιμο όλων των υποχρεώσεών τους αρκεί να μην ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ.

Με άλλες διατάξεις που περιέχονται στην τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα μεσα από τις διατάξεις του Νομου 3869/2010 για ρύθμιση ή για διαγραφή χρεών και προς τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δήμους κ.λ.π.

Για τους μικροοφειλέτες η τροπολογία προβλέπει αρχικά εφόσον κερδίσουν την απόφαση του Ειρηνοδικείου να απαλλάσσονται προσωρινά για 18 μήνες από τις οφειλές τους και εφόσον μετά την πάροδο των 2,5 χρόνων δεν έχει μεταβληθεί η οικονομική τους κατάσταση τότε απαλλάσσονται πλήρως.

Αφορά περίπου 35.000 πολίτες οι οποίοι έχουν κόκκινα καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες αλλά και ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ή στα σφαλιστικά ταμεία ή σε δήμους.

Όλα τα βήματα:

1) Την ημέρα υποβολής της αίτησης και της επικύρωσης ο οφειλέτης δεν πρέπει να διαθέτει ακίνητη περιουσία και να μην έχει προβεί σε πράξη διάθεσης ακίνητης περιουσίας την τελευταία τριετία πριν από την κατάθεση της αίτησης.
2) Τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία του, είτε ως δικαιούχου, είτε ως συνδικαιούχου συμπεριλαμβάνομενων των καταθέσεών του σε τράπεζες δεν υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ.
3) Οι οφειλές που περιλαμβάνονται στην αίτησή του συνιστούν το σύνολο των υποχρεώσεών του.
4) Το ύψος των οφειλών δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ μαζί με τους τόκους, τα έξοδα και τις προσαυξήσεις.
5) Δεν υπάρχουν εμπραγμάτως ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ασφαλισμένοι πιστωτές.
6) Τα πάσης φύσεως εισοδήματά του καθ’ όλη την διάρκεια του τελευταίου έτους πριν από την ημερομηνία επικύρωσης να είναι μηδενικά.
7) Είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης συμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών.

Το συγκινητικό κείμενο της Νατάσσας Καραμανλή που μιλάει για τη μάχη της με τον καρκίνο.


Ένα πολύ συγκινητικό κείμενο δημοσιέυσε η Νατασσα Καραμανλη στο fyllada.gr για τον καρκίνο.
Καρκίνος. Μια λέξη ταυτόσημη του φόβου και της αγωνίας.
Μια λέξη σκληρή, που καθορίζει τη ζωή, τις σχέσεις και την ανθρώπινη υπόσταση μας. Τίποτα στη ζωή αυτή, δεν μας προετοιμάζει επαρκώς, για να αντιμετωπίσουμε σε εμάς ή σε κάποιο δικό μας άτομο, μια τόσο σοβαρή κατάσταση όσο ο καρκίνος.
Ο ψυχίατρος Victor Frankl που επέζησε από 3,5 χρόνια εγκλεισμού στο Άουσβιτς, αναφέρει το εξής: «Αν η ζωή έχει νόημα στη χαρά, τότε έχει νόημα και στον πόνο και στην αρρώστια, αρκεί ο καθένας να βρει αυτό το νόημα για τον εαυτό του».
Αυτό το νόημα, ανακάλυψε και επαναπροσδιόρισε πάλι από την αρχή, η Χριστίνα.
«Ένα black out, αυτό είναι μόνο», λέει και πίνει αργά το φρεσκοστυμμένο χυμό της.
Την κοιτάζω και απορώ με την ηρεμία που αποπνέει η μορφή της. Τα μάτια της αστράφτουν από αισιοδοξία και στα χείλη της βρίσκεται μόνιμα κρεμασμένο, ένα ολόφωτο χαμόγελο.
Αγωνίστηκε για καιρό, πάλεψε το σώμα της που την πολεμούσε και είναι σήμερα νικήτρια της ζωής.
-Θεωρούσα την ευημερία δεδομένη και ξαφνικά, σαν καταιγίδα στη μέση του πουθενά, με χτύπησε ο καρκίνος. Αισθάνθηκα την αβεβαιότητα που επιφέρει το άκουσμα αυτής της ασθένειας. Την αγωνία, την οργή. Κι ύστερα τον πόνο, τη φρίκη.
Που πάω τώρα, σκέφτηκα. Τι θα γίνει από δω και πέρα; Είμαι πολύ νέα για να είμαι μελλοθάνατη, κι όμως είμαι.
Γιατί, Θεέ μου; Γιατί σε μένα, τώρα; Αυτό το αχανές γιατί, σερνόταν πάνω μου, μαύρο και απειλητικό, σφηνωμένο κάθε στιγμή στο μυαλό μου.
Ο καρκίνος είχε φτάσει σε 3ο στάδιο όταν αποφασίστηκε η μαστεκτομή.
Μήνες μετά την επέμβαση, δυσκολευόμουν ακόμα να συλλάβω τις αλλαγές στο σώμα μου. Δεν είχα χάσει μόνο το μαστό μου, αλλά και τη γυναίκα μέσα μου. Και φυσικά, ως παράπλευρες απώλειες, τα μαλλιά μου, τις βλεφαρίδες, τα φρύδια μου.
Φοβόμουν τους ανθρώπους, τα αδιάκριτα βλέμματα, τους ψιθύρους. Ντρεπόμουν να ομολογήσω πως έπασχα, κρυβόμουν.
Η περίοδος των θεραπειών ήταν η κάθοδος στην κόλαση. Όταν άνοιγε η πόρτα της χημειοθεραπείας ένιωθα απέραντα μόνη. Απροστάτευτη.
Έτσι κι αλλιώς εκεί δεν χωρούν άλλοι. Είναι αυτός που πονά και οι πόνοι του. Το φάρμακο περνούσε μέσα μου και έκαιγε τη φλέβα μου και εγώ φανταζόμουν τον καρκίνο σαν ένα τεράστιο κόκκινο φίδι, που με είχε πιασμένη από το λαιμό και με έσφιγγε δυνατά, μέχρι να σταματήσω να ανασαίνω.
Πως θα μπορούσα να του ξεφύγω;
Με είχε καταβάλει ο καρκίνος, αλλά πιο πολύ ο θρύλος που τον ακολουθεί. Η νοοτροπία μας απέναντι του, ο τρόπος που μάθαμε να τον φοβόμαστε, ακόμα και τα ονόματα που πλάσαμε για να τον καλύψουμε. Το θεριό, η κακιά αρρώστια, το σαράκι, η «επάρατη νόσος».
Τότε συνειδητοποίησα πως ο καρκίνος μπορεί να είναι μόνο ένα πρόβλημα και όπως όλα τα προβλήματα, έπρεπε πρώτα να το αποδεχτώ για να το λύσω.
Για να τον νικήσω, έπρεπε να τον ονοματίσω, να τον κοιτάξω κατάματα δίχως να τον αφήσω να με τρομοκρατήσει.
Όταν το κατάφερα αυτό, είχα ήδη τη μισή λύση. Παραδέχτηκα ότι έχω έναν εχθρό και ετοίμασα το οπλοστάσιο μου.
Και εκεί που λίγο καιρό πριν, δεν υπήρχαν αισθήματα, παρά μονάχα κενό, ένα πηχτό σκοτάδι, ένιωσα σα να βρέθηκα ξαφνικά στο φως του ήλιου.
Ο διακόπτης είχε ανάψει. To blackout είχε τελειώσει. Τέρμα στην άρνηση, στο πένθος, στην οργή. Όλα στο on. Οn στη ζωή, στις μικρές στιγμές που της δίνουν αξία, on στην αισιοδοξία και στη θετική σκέψη.
Είχα κηρύξει εγώ τώρα πόλεμο μαζί του. Μου είχε στερήσει ένα μαστό, δεν θα του επέτρεπα να μου πάρει τη ζωή μου.
Άλλαξα τα πάντα γύρω μου, εκτός από τους ανθρώπους που με αγαπούσαν. Έδωσα ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή μου και ξεκίνησα να κάνω όλα αυτά που αμελούσα να κάνω για μένα, καθώς πίστευα πως θα έχω αρκετό χρόνο μπροστά μου για να τα κάνω.
Ήταν λάθος αυτό το σκεπτικό και η εμπειρία μου με τον καρκίνο, με βοήθησε να καταλάβω τη σπουδαιότητα κάθε μέρας που κυλούσε.
Έμαθα πως κάθε μέρα είναι πολύ σημαντική, για να την σπαταλώ σε ασήμαντα πράγματα και έπαψα να αγχώνομαι για καταστάσεις και ανθρώπους που δεν μπορούσα να αλλάξω. Κάθε μέρα είναι και μια νίκη ενάντια στο θάνατο, συνεπώς έμαθα να τη ζω σαν γιορτή.
Ο καρκίνος μου έδειξε επίσης, πόσοι και ποιοι με αγαπούν πραγματικά. Οι άνθρωποι που έμειναν δίπλα μου, είναι αυτοί που δε λύγισαν από την εικόνα μου, που δεν με κοίταξαν ποτέ με οίκτο. Αυτοί που μου κρατούσαν το χέρι όταν έκανα εμετό και άντεχαν τα ουρλιαχτά και τη θλίψη μου.
Ήταν πολύ σκληρό να με βλέπουν να ξεφτιλίζομαι, γιατί ο καρκίνος έχει την ιδιότητα να σε ξεφτιλίζει, αλλά, όταν πίστεψα ότι αυτό το πράγμα θα τελειώσει, όταν είδα πως είχα τη στήριξη των δικών μου ανθρώπων, τότε άντεχα κι εγώ μαζί τους. Αντλούσα δύναμη από την ενέργεια τους και έτσι το νίκησα, δε με νίκησε.
Η ζωή ποτέ δεν σταματά να μας δίνει μαθήματα και με τον καρκίνο, πήρα κι εγώ το δικό μου. Ευτυχώς ήταν μόνο ένα blackout.
Της Νατάσσας Καραμανλή

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)