Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Αγνώριστα τα εκκαθαριστικά του 2012

Αγνώριστα τα εκκαθαριστικά του 2012

Εκμηδενισμός των φοροαπαλλαγών
Οι νέες διατάξεις στη φορολογία εισοδήματος προσθέτουν βάρη στους οικονομικά ασθενέστερους
Τα μικρά εισοδήματα και οι... τρίτεκνοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο» για την πάταξη της φοροδιαφυγής που έχει καταντήσει άπιαστο όνειρο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή για τη νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος, αφαιρούνται με το καλημέρα 700 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο ενώ φόρο θα πληρώσουν και οι έχοντες εισόδημα 420 ευρώ το μήνα. Την ίδια ώρα οι ακόμα...
πιο κουτσουρεμένες φοροαπαλλαγές (σε σύγκριση με τις ανακοινώσεις του Ιουλίου) θα ισχύσουν για όλα τα εισοδήματα και όχι αυτά που ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ. Δείτε αναλυτικά τις νέες ρυθμίσεις, οι οποίες θα ισχύσουν για τα φετινά εισοδήματα, στο αφιέρωμα του enet.gr που ακολουθεί.

Η επιβολή του φόρου, για τα εισοδήματα του 2011, θα ξεκινάει από τις 5.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή τα 420 ευρώ το μήνα. Αυτό μεταφράζεται σε επιβάρυνση 700 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα από 12.000 ευρώ το χρόνο και πάνω. Η νέα κλίμακα εισοδήματος έχει ως εξής:
Κλιμάκιο Εισοδήματος Συντελεστής
%
Φόρος Σύνολο Εισοδ. Σύνολο φόρου
5000 0 0 5000 0
7000 10 700 12000 700
4000 18 720 16000 1420
10000 25 2500 26000 3920
14000 35 4900 40000 8820
20000 38 7600 60000 16420
40000 40 16000 100000 32420
>100.000 45


Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενος που δηλώνει 7.000 ευρώ το χρόνο, θα κληθεί να πληρώσει 200 ευρώ φόρο, 10% των 2.000 που υπερβαίνουν τις 5.000. Για τους νέους ηλικίας έως και 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, το αφορολόγητο θα μειωθεί λιγότερο, στις 9.000 ευρώ. Και σε αυτή τη ρύθμιση όμως, το υπουργείο την τελευταία στιγμή έβαλε τον περιορισμό ότι το εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνάει αυτό το όριο.

Δηλαδή για να έχει κάποιος νέος και συνταξιούχος αφορολόγητο 9.000 ευρώ θα πρέπει τα εισοδήματα τους να μην ξεπερνούν αυτό το όριο. Εάν δηλώσουν π.χ. 10.000 ευρώ, θα έχουν αφορολόγητο μόλις 5.000 ευρώ και θα πληρώσουν φόρο 500 ευρώ.

Αποδείξεις
Το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που θα πρέπει να μαζέψουν οι φορολογούμενοι για να... αποκτήσουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ είναι το 25% του εισοδήματος τους.
Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τα ποσά που χρειάζονται για δεδομένο ύψος εισοδήματος. Το ταβάνι των αποδείξεων είναι 15.000 ευρώ κατ άτομο, ενώ όποιος φέρει λιγότερες από όσες πρέπει θα πληρώσει φόρο 10%.

Παράδειγμα:
Φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ, πρέπει να συγκεντρώσει 5.000 ευρώ αποδείξεις. Εάν φέρει 4.000 θα πληρώσει 100 ευρώ φόρο (5000-4000)*10%.

Το ποσό των αποδείξεων, μπορεί να επιμεριστεί μεταξύ των συζύγων, ενώ για του χρόνου ήδη η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει αύξηση του ποσού που θα ζητείται.

Μεγαλύτερο το βάρος για τους τρίτεκνους
Η σημαντική έκπτωση φόρου που εξασφάλιζε σε οικογένειες το τρίτο παιδί χάνεται εν μια νυκτί, κάτι που θα φέρει τους πολύτεκνους αντιμέτωπους με σημαντική αύξηση φόρου για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2011. Για το 2010, το αφορολόγητο για τα τρία παιδιά ήταν 11.500 ευρώ και με τις νέες διατάξεις μειώνεται στις 7.000 (2.000 για κάθε ένα από τα δύο παιδιά και 3.000 για το τρίτο). Αυτό σημαίνει ότι μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ σε μια χρονιά μια οικογένεια πολύτεκνων έχασε 11.500 ευρώ αφορολόγητο. Δείτε αναλυτικά σε πίνακες τι σημαίνει η μείωση αυτή σε φόρο εδώ.

Το υπουργείο, λίγο πριν ψηφιστεί ο νόμος, υποσχέθηκε γενικώς και αορίστως επιδοματική πολιτική που θα βοηθάει πραγματικά όσους πολύτεκνους δεν έχουν σημαντικά εισοδήματα, αλλά για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστή κάποια πρόβλεψη.

Ανύπαρκτες οι φοροαπαλλαγές
Προς την πλήρη κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών οδεύει η κυβέρνηση καθώς μόνο για φέτος τις έχει μειώσει στο μισό, δύο φορές, η πρώτη τον Ιούλιο που δεν πρόλαβε καν να εφαρμοστεί. Διαβάστε εδώ αναλυτικά παραδείγματα για το κόψιμο των φοροαπαλλαγών. Οι αλλαγές ενδεικτικά:

Ασφαλιστικές εισφορές:
Πριν : Έκπτωση από το εισόδημα
Τώρα: Έκπτωση 10% από το φόρο
Δεν προκύπτει όφελος για κανέναν φορολογούμενο. Χαμένοι θα βγούν ακόμη και όσοι έχουν εισοδήματα από 12.000 ευρώ ετησίως. Αυτό διότι μέχρι πρότινος η έκπτωση γινόταν από το εισόδημα (δηλαδή μεταφραζόταν σε έκπτωση φόρου από 16% έως 45% για μεγάλα εισοδήματα) και πλέον γίνεται από τον φόρο σε ποσοστό μόλις 10%.

Τόκοι στεγαστικών δανείων Α κατοικίας
Πριν : Γινόταν διαχωρισμός με βάση το πότε είχε συναφθεί το δάνειο. Οι τόκοι για τα δάνεια πριν από το 2002 αφαιρούνταν από το εισόδημα, ενώ για τα μεταγενέστερα παρεχόταν έκπτωση από το φόρο 20%.
Tώρα: Έκπτωση 10% από τον φόρο
Ζημιωμένοι βγαίνουν όσοι είχαν συνάψει στεγαστικό δάνειο πριν από το 2002.

Ιατρικές δαπάνες
Πριν : Αφαιρούνταν από το φορολογητέο εισόδημα (δηλαδή έκπτωση φόρου από 16 έως 45%) μέχρι ποσού φόρου 6.000 ευρώ
Τώρα: Έκπτωση 10% από το φόρο, έως ποσό 3.000 ευρώ

Σβήνουν οι μηχανές στην ακτοπλοΐα


Στα «βράχια» οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια η ακτοπλοΐα, λόγω των τιμών του πετρελαίου και της έλλειψης τραπεζικής χρηματοδότησης.

Μπορεί η απεργία της ΠΝΟ να έληξε και τα πλοία να ξεκίνησαν και πάλι τα δρομολόγια, όμως δεν αποκλείεται, σύντομα, ορισμένα εξ αυτών τουλάχιστον να ξαναδέσουν, λόγω οικονομικών συνθηκών.

Οπως υπολογίζουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, ούτε ένα δρομολόγιο δεν είναι κερδοφόρο, ενώ και τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, που περιλαμβάνουν τη θερινή περίοδο, δεν κάλυψαν τις ζημίες του πρώτου εξαμήνου, με αποτέλεσμα το εννεάμηνο να είναι ζημιογόνο.

Το κόστος

Σύμφωνα με ακτοπλοϊκούς κύκλους, ένα επιβατηγό πλοίο, προκειμένου να διατηρηθεί δρομολογημένο, θα πρέπει να καλύπτει με την καθημερινή του λειτουργία το κόστος καυσίμων και πληρώματος. Αυτό σημαίνει ένα κόστος περί τα 50.000 ευρώ την ημέρα, εκ των οποίων τα 40.000 ευρώ είναι τα καύσιμα, αν πρόκειται για σύγχρονο πλοίο.

Το ίδιο πλοίο, συνυπολογιζομένων και των υπολοίπων εξόδων (χρηματοοικονομικά, συντήρηση, λιμενικά τέλη, διοικητικά έξοδα τελών κ.λπ.) έχει κόστος που ξεπερνά τα 80.000 ευρώ την ημέρα.

Με τις σημερινές πληρότητες, είναι αδύνατον να καλυφθεί το κόστος αυτό, παρά μόνο ορισμένες ημέρες της θερινής περιόδου. Ετσι εξηγούνται και οι μεγάλες ζημιές, ύψους 244 εκατ. ευρώ, των πέντε μεγαλύτερων εταιρειών (ΑΝΕΚ, Attica, Hellenic Seaways, Minoan Lines και ΝΕΛ) για το 2010.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των ναυτιλιακών καυσίμων έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο το εννεάμηνο του 2011, σε σύγκριση με το 2010, από 27,5% έως 32%, ανάλογα με τον τύπο καυσίμου. Πρόκειται για πολύ μεγάλη αύξηση, εάν ληφθεί υπόψη η επιβάρυνση που προκαλεί στα αποτελέσματα της εταιρείας.

Σύμφωνα με το ετήσιο οικονομικό δελτίο της ΑΝΕΚ, μια αύξηση ή μείωση κατά 5% της τιμής των καυσίμων επιβαρύνει το κόστος κατά 5 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η πιστωτική χρηματοδότηση έχει περιορισθεί δραματικά, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης. Οπως σημειώνει παράγοντας της ακτοπλοΐας, οι τράπεζες δεν δέχονται πλέον να χρηματοδοτούν τις εταιρείες έναντι, με βάση τις συμβάσεις των αγόνων γραμμών.

Η μόνη διέξοδος είναι ο περιορισμός των δρομολογίων στα απολύτως απαραίτητα. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες εξετάζουν ήδη ποια δρομολόγια θα περικόψουν, με βάση τα παραπάνω κριτήρια, και ποια πλοία θα δέσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «σιωπηρά» ήδη ορισμένα πλοία έχουν δέσει, μειώνοντας έτσι τα δρομολόγια από και προς Πειραιά.

Ο τζίρος

Αδιέξοδο επίσης χαρακτηρίζεται και το «παιχνίδι με τον τζίρο». Μία αύξηση του τζίρου που οδηγεί και σε αύξηση των ζημιών στην παρούσα συγκυρία δεν θα αποβεί ωφέλιμη, εάν δεν μειωθούν σημαντικά τα κόστη καυσίμων και αυξηθεί η επιβατική κίνηση, εκτιμούν ακτοπλοϊκοί παράγοντες. Οσοι πιστεύουν ότι, δίνοντας βάρος στον τζίρο, θα μπορέσουν στο μέλλον να επιβιώσουν, κάνουν λάθος, προσθέτουν οι ίδιοι παράγοντες.

Η ακτοπλοΐα οδηγείται στα «βράχια», τονίζουν οι ακτοπλόοι και στρέφονται προς το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ζητώντας να εξετάσει τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς από τον κλάδο.

Ομαλοποίηση

Στο μεταξύ, ομαλοποιήθηκε, χθες, από το μεσημέρι, η κατάσταση στο λιμάνια του Πειραιά, καθώς η ΠΝΟ ανέστειλε, μέχρι την προσεχή Δευτέρα, τη συνδικαλιστική δράση κατά εταιρειών που δεν έχουν καταβάλει τα αναδρομικά με βάση τη συλλογική σύμβασης εργασίας που υπέγραψε για το 2010 και 2011 με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, πριν από τη συγχώνευσή του με την Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ).

Υπενθυμίζεται ότι τη συγκεκριμένη σύμβαση δεν την είχαν αποδεχθεί οι εταιρείες - μέλη τής τότε ΕΕΝ και είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

"Κούρεμα" με την ψιλή, χωρίς ανακοινώσεις

Μετωπική ΕΕ-τραπεζών για το ύψος του κουρέματος. Πιθανό να μην μάθουμε το ποσοστό την Τετάρτη. Ματαιώθηκε το Ecofin. Διαβάστε στο NEWS 247 όλα τα τελευταία σενάρια

Ένα θρίλερ για γερά νεύρα είναι σε εξέλιξη στην ευρωζώνη, μια μέρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.

Την ώρα που όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι έρχεται μεγάλο "κούρεμα" για το ελληνικό χρέος, η είδηση για την ακύρωση του Ecofin, που επρόκειτο να διεξαχθεί το πρωί της Τετάρτης, προκαλεί ανησυχία.

Την ακύρωση του Ecofin, επιβεβαίωσε και η Πολωνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η σύνοδος του Ecofin ματαιώθηκε διότι οι λεπτομέρειες επί ζητημάτων που επρόκειτο να συζητηθούν δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Αρκετές κυβερνήσεις, προσπαθώντας να υποβαθμίσουν το θέμα, σημειώνουν ότι οι συνεδριάσεις των συμβουλίων είναι περιττές, καθώς οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο.

Ενδεικτικό πάντως του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-τραπεζών, είναι το γεγονός ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν η Σύνοδος Κορυφής να μην ανακοινώσει συγκεκριμένο ποσοστό "κουρέματος" (!)

Επίσης, δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει οριστική απόφαση και για το μέγεθος της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ή τη μόχλευση των κεφαλαίων του EFSF, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε άλλη μια Σύνοδο χωρίς αποτέλεσμα, κάτι που θα εντείνει την πίεση των αγορών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος των Βρυξελλών, είναι πιθανό οι Ευρωπαίοι ηγέτες, απλώςν να υποδηλώσουν το επιθυμητό επίπεδο του κουρέματος, ανακοινώνοντας το ύψος της βοήθειας που θα λάβει η Ελλάδα από τον κρατικό τομέα και τον στόχο για το ύψος του Δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ το 2020.

Κούρεμα με την ψιλή

Την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις για το ύψος του κουρέματος συνεχίζονται με το "60%" να ακούγεται όλο και περισσότερο.

Όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκυ Φέρχοφσταντ, ο οποίος τόνισε ότι το σχέδιο απόφασης προβλέπει κούρεμα 60%.

Ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής μάλιστα επέδειξε στην Ολομέλεια αντίγραφο του σχετικού εγγράφου που, όπως κατήγγειλε, έχει έκταση δυόμισι σελίδων και κυκλοφορεί στους διαδρόμους της γερμανικής Βουλής.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδέου το απόγευμα της Τρίτης είχε σύσκεψη με τεχνοκράτες και νομικούς στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο τις τελευταίες λεπτομέρειες ενόψει του κουρέματος. Στις συναντήσεις συμμετείχαν και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη.

FT: Κλείδωσε το 60%

"Η Ευρωζώνη ζήτησε από τις τράπεζες και τους άλλους ιδιώτες επενδυτές να δεχθούν μια μείωση κατά 60% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους", αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times που επικαλείται αξιωματούχους που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στους ιδιώτες επενδυτές, η μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 60% ισοδυναμεί με μείωση κατά 75% έως 80% της παρούσας αξίας των τίτλων αυτών.

Η διαφορά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με τη συμφωνία της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, η οποία προέβλεπε μείωση της παρούσας αξίας των ομολόγων κατά 21% και δεν υποχρέωνε τους επενδυτές να αποδεχθούν μείωση της ονομαστικής αξίας τους, καθώς είχαν την επιλογή της ανταλλαγής των ομολόγων τους με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας.

Η αντίδραση των τραπεζών

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι διαπραγματευτές του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τους ιδιώτες επενδυτές, έχουν δεχθεί μία μείωση κατά 40% της παρούσας αξίας των ομολόγων τους και όχι της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.

Επιπλέον, το IIF ζήτησε να καλυφθούν τα νέα ομόλογα με εγγυήσεις συνολικού ύψους 55 δισ. ευρώ, ποσό που είναι 20 δισ. ευρώ υψηλότερο σε σχέση με τη συμφωνία του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δέχθηκε μία μεγαλύτερη μείωση του ελληνικού χρέους με τον όρο ότι αυτή θα γίνει σε εθελοντική βάση (με τη συμφωνία, δηλαδή, των επενδυτών).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής διαπραγματευτής του IIF Τσαρλς Νταλάρα δήλωσε χθες ότι "υπάρχουν όρια στο τι θα μπορούσε να θεωρηθεί εθελοντικό".

"Προσπαθούμε να αποφύγουμε ένα πιστωτικό γεγονός" (σ.σ.: που θα προκύψει αν η μείωση του χρέους γίνει αναγκαστική για τους ιδιώτες και προκαλέσει την πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου ή CDS), ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της Γερμανίας.

Σκληρή γραμμή από την ΕΕ

Η Γαλλία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προσθέτει το δημοσίευμα, έδωσαν το "πράσινο φως" στον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωζώνης Βιτόριο Γκρίλι να ζητήσει από τις τράπεζες το "κούρεμα" των ομολόγων, προσχωρώντας στη σκληρή διαπραγματευτική γραμμή.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι ανησυχούν μήπως η σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις οδηγήσει στην πληρωμή ασφαλίστρων στους ομολογιούχους και προκαλέσει πανικό στους επενδυτές, εξ αιτίας της αβεβαιότητας σχετικά με το ποιες τράπεζες θα καταγράψουν ζημιές από την πληρωμή των CDS.

Αξιωματούχοι από άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, είναι λιγότερο ανήσυχοι για ένα πιστωτικό γεγονός, προσθέτει το δημοσίευμα. Οι ιδιώτες επενδυτές, κυρίως ευρωπαϊκές και ιδιαίτερα ελληνικές και κυπριακές

Δεύτερο κύμα εφεδρείας

Ετοιμάζεται με εξαιρετική σπουδή και πρωτόγνωρους για το Δημόσιο ρυθμούς η εφεδρεία νούμερο 2, που θα προκύψει πρώτα απ' όλα από το δραστικό μαχαίρι κατά 30% σε όλες τις οργανικές μονάδες της δημόσιας διοίκησης που σχεδιάζει η κυβέρνηση από τις αρχές του νέου χρόνου.

«Αόρατο» το μέλλον χιλιάδων υπαλλήλων στις υπό κατάργηση μονάδες «Αόρατο» το μέλλον χιλιάδων υπαλλήλων στις υπό κατάργηση μονάδες Ο στόχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι μία στις τρεις υπηρεσίες να καταργηθεί. Ετσι με... ψύχραιμους υπολογισμούς αναμένεται να κοπούν τουλάχιστον 10.000 οργανικές μονάδες σε όλο το Δημόσιο (αφού συνολικά υπολογίζονται σε 30.000), ενώ «αόρατο» είναι το μέλλον χιλιάδων υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτές.

Ολα αυτά με φόντο τις τεταμένες σχέσεις του Δημήτρη Ρέππα και του Γιάννη Ραγκούση, οι οποίοι συναγωνίζονται στη σπουδή να εκδώσουν εγκυκλίους ή προπαρασκευαστικά σημειώματα για την εφεδρεία, αφού αμέσως μόλις ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο και πριν καν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ώστε να έχει και τυπικά ισχύ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέστειλε εγκύκλιο σε κάθε δημόσια υπηρεσία με την εντολή μέσα σε δύο εργάσιμες ημέρες και πάντως όχι αργότερα από τις 31 Οκτωβρίου να του έχουν δώσει «ραπόρτο» με τα πλήρη και αναλυτικά στοιχεία όλων των υπηρεσιακών μονάδων του δημόσιου τομέα ξεχωριστά ανά οργανωτικό επίπεδο. Δηλαδή: οι Γενικές Διευθύνσεις, οι Διευθύνσεις, οι Υποδιευθύνσεις, τα Τμήματα, αυτοτελή ή όχι, καθώς και τα αυτοτελή Γραφεία των υπουργείων, των Γενικών Γραμματειών, των Ανεξάρτητων Αρχών, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων των ΟΤΑ, καθώς και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Με βάση τις συντεταγμένες που θα δώσει αυτός ο αναλυτικός χάρτης θα περιοριστεί το Δημόσιο κατά το ένα τρίτο, γεγονός που θα σημάνει δεύτερο κύμα εφεδρείας για τους υπαλλήλους που υπηρετούν σε μονάδες που θα καταργηθούν ή θα συμπτυχθούν με άλλες, αλλά και μετακινήσεις υπαλλήλων από μία υπηρεσία σε άλλη με βάση τη λογική του πλεονάζοντος προσωπικού. Η κατάργηση των υπηρεσιών θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην καλύτερη περίπτωση σε ανακατατάξεις προσωπικού και χιλιάδες μετακινήσεις υπηλλήλων από τη μία υπηρεσία στην άλλη και στη χειρότερη στην προαναγγελθείσα απόλυση που περιλαμβάνει η εφεδρεία.

Στην εγκύκλιο τονίζονται δύο πράγματα: αφενός η σπουδαιότητα του ζητήματος, καθώς «η μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική τομή στην οργάνωση και λειτουργία του κράτους αποτελεί προτεραιότητα» για την κυβέρνηση και αφετέρου το «πιεστικό χρονοδιάγραμμα» που απαιτεί οι δράσεις να πραγματοποιηθούν «το ταχύτερο δυνατόν» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και πάντως όχι αργότερα από το τέλος του μήνα (31 Οκτωβρίου) δηλαδή σε έξι ημέρες, από τις οποίες οι τρεις είναι αργίες... Υπεύθυνοι για να συντονίσουν όλες αυτές τις ενέργειες ορίζονται οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για τους Δήμους και τις Περιφέρειες και οι πρόεδροι των Ανεξάρτητων Αρχών.

Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρύθμισης, οι εγκύκλιοι για την εφαρμογή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου θα έχουν εκδοθεί μέχρι την προσεχή Δευτέρα και σε κάθε περίπτωση τα θέματα αυτά θα ρυθμιστούν συνολικά, αποστροφή που ερμηνεύεται και ως αιχμή για τον υπουργό Υποδομών κ. Γ. Ραγκούση, ο οποίος από προχθές έχει ζητήσει με επιστολή του ενημερωτικό σημείωμα από 14 φορείς, τους οποίους εποπτεύει, σχετικά με την εφεδρεία, προκειμένου να προχωρήσει σε προγραμματισμό για το προσωπικό τους.

Μεταξύ των εγκυκλίων που αναμένεται να εκδοθούν θα ρυθμιστεί επίσης η εφαρμογή των διατάξεων για το νέο βαθμολόγιο και την κατάταξη των ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων στους νέους βαθμούς, την κατάργηση των κενών θέσεων κ.ά.

«Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις στις τράπεζες»

«Κρανίου τόπο» θα θυμίζει το 2012 η ελληνική κοινωνία. Την πρόβλεψη κάνει ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. Παράλληλα σημειώνει ότι «το «κούρεμα» του ιδιωτικού αποκλειστικά χρέους έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις και μικρές θετικές» και, πάντως, «δεν κάνει το χρέος βιώσιμο».

Σχετικά μικρό όφελος 20-30 δισ. και πολλές αρνητικές συνέπειες από το «κούρεμα» προβλέπει ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σταθάκης Σχετικά μικρό όφελος 20-30 δισ. και πολλές αρνητικές συνέπειες από το «κούρεμα» προβλέπει ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σταθάκης Επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες δεν κινδυνεύουν ενώ για την άποψη περί... επιστροφής στη δραχμή υπογραμμίζει ότι «είναι μια παρακινδυνευμένη επιλογή για μία χώρα που έχει μεγάλο εμπορικό έλλειμμα και στηρίζεται σε συναλλαγματικούς πόρους για την κάλυψή του, όπως είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία». Τονίζει, πάντως, ότι η σημερινή πολιτική είναι εντελώς αδιέξοδη και υπάρχει εναλλακτική πολιτική.

Αναλυτικά η συνέντευξη με τον κ. Σταθάκη:

* Πώς βλέπετε την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία;

* Η ελληνική οικονομία βρίσκεται για τρίτη συνεχή χρονιά σε συρρίκνωση και έχει απολέσει περίπου το 10% του ΑΕΠ που είχε τρία χρόνια πριν. Δυστυχώς, με τις σημερινές εξελίξεις, αναμένεται να απολέσει το 2012 ακόμη 5%-6%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενώ το ΑΕΠ ήταν 250 δισ. το 2008, το 2012 θα είναι περίπου 210 δισ. Στις συνθήκες αυτές η προσπάθεια εξισορρόπησης του προϋπολογισμού είναι πρακτικά αδύνατη.

Δημόσιες δαπάνες και δημόσια έσοδα είναι περίπου 50 δισ. και άλλα 50 δισ. είναι οι ασφαλιστικές εισφορές και οι δαπάνες των ταμείων - συνταξιοδοτικές και υγείας.

Το έλλειμμα είναι περίπου 20 δισ. και εκπορεύεται από τα εξοπλιστικά προγράμματα, τους τόκους των δανείων και τα σχετικά μικρά τρέχοντα ελλείμματα προϋπολογισμού.

Κρανίου τόπος με συντάξεις μείον 25%

Η ισοσκέλιση του προϋπολογισμού προβλέπεται να γίνει με ακόμα βαθύτερες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και δημόσιες δαπάνες της τάξης των 25 δισ., συνεπώς περικοπές της τάξης του 25% σε ό,τι έχει ήδη γίνει. Η ελληνική κοινωνία το 2012 θα θυμίζει κρανίου τόπο.

* Τι σημαίνει «κούρεμα» του χρέους; Τι επιπτώσεις θα έχει στη ζωή μας;

* Το «κούρεμα» του ιδιωτικού αποκλειστικά χρέους έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις και μικρές θετικές. Τα 2/3 του χρέους είναι τα 120 δισ. που μας έδωσαν πέρυσι, και τα 100 δισ. που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλοι θεσμοί.

Περίπου 100 δισ. έχουν οι ιδιώτες, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία και άλλα 50 δισ. είναι στη δευτερογενή αγορά, υποτιμημένα κατά 60%. Το «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους θα δώσει όφελος περίπου 50-60 δισ., ενώ ταυτόχρονα θα απαιτήσει περίπου 30 δισ. για την αποζημίωση των τραπεζών και των ταμείων.

Συνεπώς το όφελος είναι σχετικά μικρό. Οι αρνητικές συνέπειες είναι πολλές.

Δεν κάνει το χρέος βιώσιμο. Εκκρεμεί το τι θα συμβεί με τον κύριο όγκο του χρέους που είναι σε δημόσιους και ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η πιο αρνητική συνέπεια είναι όμως ότι στέλνει μήνυμα στις αγορές να μην τολμήσουν να δανείσουν ξανά την Ελλάδα ή άλλες χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα (Ιταλία, Ισπανία κ.λπ.), διότι θα κινδυνεύσουν να υποστούν σημαντικές απώλειες στο μέλλον.

Αυτό αναμένεται να έχει δραματικές συνέπειες τόσο στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα όσο και στο δανεισμό πολλών άλλων χωρών. Για την Ελλάδα, τη θέτει οριστικά εκτός αγορών για πολλά πολλά χρόνια.

* Κινδυνεύουν οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες;

* Οχι. Οι τράπεζες θα ενισχυθούν και δεν υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας καμιάς τράπεζας με βάση την εμπειρία των τελευταίων 60 χρόνων στον δυτικό κόσμο.

* Δίνει λύσεις η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική; Υπάρχει εναλλακτική λύση;

Αντληση φόρων από τους ευκατάστατους

* Η σημερινή πολιτική είναι εντελώς αδιέξοδη. Φυσικά και υπάρχει εναλλακτική πολιτική. Στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, θα έδινε έμφαση στη σταδιακή αύξηση των εσόδων κυρίως και αποκλειστικά από τα πιο ευκατάστατα στρώματα. Αυτή η αύξηση των εσόδων θα έφερνε τα έσοδα από το 38% στο 42% του ΑΕΠ χωρίς να προκαλέσει ιδιαίτερη ύφεση στην οικονομία.

Δεύτερον, οι δημόσιες δαπάνες μπορούσαν επίσης να μειωθούν σταδιακά στο 43%-44% που είναι ο μέσος όρος της τελευταίας 15ετίας, με προφανείς βελτιώσεις στη κατασπατάληση πόρων, τη διαφθορά και στοιχειώδεις εξορθολογισμούς. Η ισοσκέλιση σε βάθος 5ετίας θα ήταν τότε δυνατή χωρίς να οδηγήσει στη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας.

Για την ακρίβεια, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων όχι μόνο δεν έπρεπε να συρρικνωθεί, αλλά να αυξηθεί.

Προϋπόθεση γι' αυτά θα ήταν η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από την πρώτη στιγμή, από τα τέλη δηλαδή του 2009. Η αναδιάρθρωση θα ήταν εθελοντική με ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές (περίπου το μισό χρέος), τότε σε τάξη περίπου 20%, και θα περιελάμβανε μια στοιχειώδη αναχρηματοδότηση του υπόλοιπου μισού χρέους από ευρωπαϊκούς θεσμούς με μακροχρόνια αποπληρωμή (από 7 σε 15 χρόνια).

Μια κοινωνικά δίκαιη πολιτική θα ήταν ταυτόχρονα πιο αποτελεσματική. Το κυριότερο είναι ότι θα καθιστούσε το Μνημόνιο και την εμπλοκή του ΔΝΤ περιττή.

* Κάποιοι προτείνουν επιστροφή στη... δραχμή. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη; Τυχόν έξοδός μας από το ευρώ θα ανακούφιζε ή θα οδηγούσε στα χειρότερα την οικονομία και την κοινωνία;

* Η επιστροφή στη δραχμή είναι μια παρακινδυνευμένη επιλογή για μία χώρα που έχει μεγάλο εμπορικό έλλειμμα και στηρίζεται σε συναλλαγματικούς πόρους για την κάλυψή του, όπως είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία. Οι συναλλαγματικοί πόροι απαιτούν σταθερό και ισχυρό νόμισμα. Αντίθετα, είναι επιλογή για χώρες με πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο.

Πολύ καλό για την Αργεντινή

* Η Αργεντινή αποτελεί παράδειγμα προς... μίμηση ή προς αποφυγή;

* Η Αργεντινή αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα των επιλογών που έχει μια χώρα, μια μεγάλη οικονομία, κατά παράδοση πλεονασματική στο εξωτερικό της εμπόριο, άρα με δυνατότητα να έχει συνάλλαγμα.

Ταυτόχρονα αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα ότι υπάρχουν επιλογές οικονομικής πολιτικής πέρα από τη νεοφιλελεύθερη συνταγή. Από την άλλη, βίωσε μια κρίση συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 60% (επέστρεψε μόλις φέτος στα επίπεδα του 2001) και παραμένει εκτός διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών μέχρι και σήμερα.

Αποτελεί επιλογή για πολλές χώρες που βρέθηκαν στο δεσμευτικό πλαίσιο του ΔΝΤ στη δεκαετία του 1990, αλλά είναι πολύ πολύ διαφορετική περίπτωση από την Ελλάδα, μια μικρή οικονομία με πολύ υψηλό βαθμό ενσωμάτωσης στην ευρωπαϊκή οικονομία. Εδώ υπάρχουν πολλά περιθώρια αλλαγής πολιτικής χωρίς να οδηγηθεί η οικονομία σε ολισθηρές ατραπούς.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)