Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Κάννες 2015: Στον Γιώργο Λάνθιμο το Βραβείο της Επιτροπής


Σπουδαία διάκριση για τον Έλληνα σκηνοθέτη στο 68ο φεστιβάλ των Καννών. Ο "Αστακός" έλαβε το ειδικό Βραβείο της Επιτροπής
Με το ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του 68ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών τιμήθηκε ο "Αστακός" του δικού μας Γιώργου Λάνθιμου.
Το σενάριο του "Αστακού" συνυπογράφει ο Λάνθιμος με τον μόνιμο συνεργάτη του, Ευθύμη Φιλίππου με τον οποίο έγραψε τον "Κυνόδοντα" και τις "Αλπεις".
Ο Λάνθιμος ευχαρίστησε την επιτροπή και τον Τιερί Φρεμό, τον Ευθύμη Φιλίππου "χωρίς τον οποίο δε θα μπορούσε να κάνει την ταινία", τους συμπαραγωγούς του απ' όλον τον κόσμο, τους ηθοποιούς του που του επέτρεψαν να τους μεταφέρει στην ιστορία του και κατάλαβαν το όραμά του, όπως αναφέρει το Flix.gr που καλύπτει ζωντανά την τελετή απονομής των φετινών βραβείων.
H ταινία του, ο "Αστακός" έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 68ου Φεστιβάλ.
Πρόκειται για μια συμπαραγωγή Ιρλανδίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ολλανδίας.

Σενάριο:
Η ιστορία λαμβάνει χώρα σε ένα κοντινό μέλλον όπου οι άνθρωποι που μένουν μόνοι, είτε επειδή χωρίζουν είτε επειδή πεθαίνει ο σύντροφός τους, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο.
Εκεί είναι υποχρεωμένοι - σε διάστημα 45 ημερών- να βρουν κάποιον με τον οποίο ταιριάζουν και να γίνουν ζευγάρι.
Αν δεν τα καταφέρουν μετατρέπονται σε κάποιο ζώο της επιλογής τους. Ένας άντρας, μεταφέρεται στο Ξενοδοχείο, και απελπισμένος κάποια στιγμή δραπετεύει στο Δάσος όπου ζουν οι Μοναχικοί. Εκεί ερωτεύεται μια γυναίκα, πράγμα το οποίο είναι ενάντια στους κανόνες των Μοναχικών.
Παίζουν οι:
Colin Farrell, Rachel Weisz, Jessica Barden, Olivia Colman, Ashley Jensen, Ariane Labed, Aγγελική Παπούλια, John C. Reilly, Léa Seydoux, Michael Smiley, Ben Whishaw

"Εύγε στον Γιώργο Λάνθιμο" από τον αναπληρωτή υπουργό πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη
Μόλις πληροφορήθηκε την είδηση της βράβευσης του Γιώργου Λάνθιμου στο 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Πριν από λίγες μέρες είχαμε τη χαρά και την τιμή να χειροκροτήσουμε μαζί με όλο τον κινηματογραφικό κόσμο της Ευρώπης τον Κώστα Γαβρά, που τιμήθηκε από το Φεστιβάλ των Καννών. Σήμερα χειροκροτούμε ακόμα έναν διεθνή Έλληνα σκηνοθέτη, της νέας γενιάς, που απέσπασε ένα από τα σημαντικότερα βραβεία του φετινού φεστιβάλ. Εύγε στον Γιώργο Λάνθιμο! Είναι πολύ ωραίο για να είναι τυχαίο: Στο πρόσωπο του Γιώργου Λάνθιμου χαιρετίζουμε έναν προικισμένο καλλιτέχνη με σύγχρονη και προπάντων προσωπική δημιουργική γραφή, ο οποίος άνοιξε τα φτερά του στην Ελλάδα και ήδη πετάει στον κόσμο.Η χώρα μας είναι παρούσα στην Ευρώπη του πολιτισμού, στην πιο αυθεντική, στην ανθρωπιστική εκδοχή της Ευρώπης. Το Υπουργείο Πολιτισμού, με τη νέα διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και με κάθε άλλο θεσμικό μέσο θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον κινηματογράφο και τους δημιουργούς του".

Ο Χρυσός Φοίνικας στην ταινία Dheepan του Ζακ Οντιάρ

Ο Χρυσός Φοίνικας του κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών 2015 απονεμήθηκε σήμερα στον γάλλο σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ για την ταινία του "Dheepan" η οποία παρακολουθεί τη διαδρομή στη Γαλλία προσφύγων από τη Σρι Λάνκα οι οποίοι ξεφεύγουν από τον πόλεμο, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι με τη βία σε ένα προάστιο του Παρισιού.
Με το δεύτερο βραβείο, το Μεγάλο Βραβείο (Grand Prix), τιμήθηκε ο ούγγρος σκηνοθέτη Λάζλο Νέμες για την ταινία "Son of Saul" ( Ο γιός του Σαούλ), ενώ η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου "The Lobster" (Αστακός) ήρθε τρίτη, όπως γράψαμε παραπάνω, κερδίζοντας το βραβείο της Επιτροπής.
"Το να παίρνω ένα βραβείο από τους αδελφούς Κοέν είναι κάτι αρκετά εξαιρετικό", "σκέφτομαι τον πατέρα μου", δήλωσε πολύ συγκινημένος ο Ζακ Οντιάρ κατά την απονομή του βραβείου. Οι αμερικανοί σκηνοθέτες Τζόελ και Ίθαν Κοέν ήταν οι πρόεδροι του φετινού φεστιβάλ. "Ευχαριστώ τον Μίχαελ Χάνεκε (σ.σ.: τον αυστριακό σκηνοθέτη) επειδή δεν γύρισε φέτος ταινία", αστειεύτηκε.
Η ταινία του Λάζλο Νέμες "Ο γιός του Σαούλ" αφηγείται την καθημερινότητα ενός μέλους των Ζόντερκομάντος, των εβραίων που είχαν εξαναγκαστεί να συνεργασθούν για την Τελική Λύση.
"Το θέμα στοιχειώνει ακόμη την ήπειρο αυτή", σχολίασε ο σκηνοθέτης παραλαμβάνοντας το βραβείο του.
Το βραβείο σκηνοθεσίας κέρδισε ο Ταϊβανέζος Χου Χσιάο-Χσιέν για την ταινία "The Assassin" που αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας εκδικητή στην Κίνα του 9ου αιώνα.
Ο Γάλλος Βενσάν Λεντόν κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για την ταινία "La Loi du Marche" (Ο νόμος της αγοράς), στην οποία υποδύεται έναν άνδρα ο οποίος χάνει τη δουλειά του και υποχρεώνεται να πιάσει δουλειά σ' ένα σουπερ μάρκετ.
"Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που κερδίζω βραβείο", είπε ο Λεντόν. "Το αφιερώνω σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που θεωρούνται ότι δεν ανταποκρίνονται στις περιστάσεις και έχουν λίγο εγκαταλειφθεί ως πολίτες".

Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας μοιράσθηκαν οι Ρούνεϊ Μάρα και Εμανουέλ Μπερκό

Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας του κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών 2015 μοιράσθηκαν οι Ρούνεϊ Μάρα για την ταινία "Carol" και Εμανουέλ Μπερκό για την ταινία "Mon Roi" (Ο βασιλιάς μου).
Τον Χρυσό Φοίνικα για μικρού μήκους ταινίες κέρδισε η ταινία "Waves ‘98" του λιβανέζου σκηνοθέτη Ελί Νταγκέρ. Πρόκειται για μια 15λεπτη ταινία κινουμένων σχεδίων που αφηγείται τις περιπλανήσεις του Όμαρ σε ένα απομονωμένο προάστιο της Βηρυτού.
Το βραβείο Χρυσή Κάμερα δόθηκε στον Κολομβιανό Σεζάρ Αουγκούστο Ασεβέδο για την ταινία "La Tierra y la sombra”, που είναι αφιερωμένη στη ζωή των κολομβιανών χωρικών.

Επιβεβαιώνεται το μαχαίρι στις δαπάνες



Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,103 δισ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός για το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2015, επιβεβαιώνοντας το μεγάλο μαχαίρι στις δαπάνες ώστε το πρωτογενές αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερο.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2015, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 510 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1.146 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και του στόχου για έλλειμμα 2.918 εκατ. ευρώ.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.103 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1.046 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 310 εκατ. ευρώ.
Η διαφοροποίηση στο ύψος του πρωτογενούς αποτελέσματος του κρατικού προϋπολογισμού σε σχέση με το προσωρινό δελτίο Ιανουαρίου -Απριλίου 2015 κατά 60 εκατ. ευρώ οφείλεται σε διαφορετική λογιστική αποτύπωση του ύψους των τόκων και του διαχωρισμού των προμηθειών και των δαπανών δημοσίου χρέους, σύμφωνα με την μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA).
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 15.815 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 371 εκατ. ευρώ ή 2,4 % έναντι του στόχου.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 14.290 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 94 εκατ. ευρώ ή 0,7 % έναντι του στόχου.
Το σύνολο των φορολογικών εσόδων ανήλθε στα 12.221 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 884 εκατ. ευρώ ή κατά 6,7% έναντι του στόχου.
Η υστέρηση οφείλεται:
1. Στους άμεσους φόρους που την περίοδο του Ιανουαρίου-Απριλίου 2015 ανήλθαν στα 4.869 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας απόκλιση από το στόχο -625 εκατ. ευρώ ή -11,4 %. Ειδικότερα, υστέρηση έναντι του στόχου παρουσίασαν: οι άμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 389 εκατ. ευρώ ή 34,0%.
2. Στους έμμεσους φόρους οι οποίοι διαμορφώθηκαν στα 7.352 μειωμένοι κατά 259 εκατ. ευρώ ή 3,4% έναντι του στόχου.
• Ο ΦΠΑ λοιπών ήταν μειωμένος έναντι του στόχου κατά 252 εκατ. ευρώ ή 6,5%.
• Αντίθετα οι φόροι κατανάλωσης ήταν αυξημένοι κατά 133 εκατ. ευρώ ή 5,7% έναντι του στόχου.
Τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα υπερέβησαν το στόχο κατά 475 εκατ. ευρώ ή 38,9%.
Στην κατηγορία των μη τακτικών εσόδων, τα έσοδα καταργηθέντων ειδικών λογαριασμών ήταν μειωμένα κατά 182 εκατ. ευρώ ή 64,9% έναντι του στόχου. Τα έσοδα του προγράμματος ενίσχυσης ρευστότητας λόγω χρηματοπιστωτικής κρίσης ήταν αυξημένα κατά 629 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 943 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 100 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (844 εκατ. ευρώ).
Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 1.525 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 465 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Ειδικότερα, τον Απρίλιο το σύνολο των καθαρών εσόδων του Κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3.795 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 279 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 493 εκατ. ευρώ.
Τον Απρίλιο οι φόροι στην περιουσία ήταν αυξημένοι έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 97 εκατ. ευρώ, ενώ ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων ήταν μειωμένος σε σχέση με τον στόχο κατά 130 εκατ. ευρώ.
Οι έμμεσοι φόροι ήταν μειωμένοι κατά 26 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα οι φόροι συναλλαγών ήταν μειωμένοι κατά 71 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι φόροι κατανάλωσης παρουσίασαν αύξηση έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 67 εκατ. ευρώ.
Τα μη τακτικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 550 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν στα 148 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 35 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 16.324 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2.037 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (18.361 εκατ. ευρώ).
Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 15.503 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1.628 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1.455 εκατ. ευρώ και των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 168 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 κατά 381 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 2,4%, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί επιπλέον 90 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων, 32 εκατ. ευρώ για δαπάνες εκλογών, 24 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας και 87 εκατ. ευρώ για αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 821 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 409 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1.230 εκατ. ευρώ) και μειωμένες κατά 577 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Ειδικά για τον μήνα Απρίλιο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.802 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 521 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.523 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 290 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Το μειωμένο ύψος δαπανών οφείλεται κυρίως στην αναδιάρθρωση του ταμειακού προγραμματισμού με βάση τις επικρατούσες ταμειακές συνθήκες.

Όλες οι αλλαγές στα εργατικά από το 2010 μέχρι σήμερα

Όλες οι αλλαγές στα εργατικά από το 2010 μέχρι σήμερα
Από το 2010 και μετά και με το πρόσχημα πάντα της βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της Ελληνικής Οικονομίας γενικότερα, επιχειρείται και συντελείται, μια ραγδαία και πρωτόγνωρη παρέμβαση και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και του εργατικού δικαίου, που άλλαξε σε μεγάλο βαθμό το υφιστάμενο μέχρι τότε και παγιωμένο επί πολλά χρόνια εργασιακό τοπίο στη χώρα μας.
Στη μελέτη που θα βρείτε στο συνημμένο αρχείο, επιχειρείται μια συγκεντρωμένη αποτύπωση των σημαντικότερων αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, ως αποτέλεσμα της ψήφισης και εφαρμογής των μνημονιακών νόμων  από το 2010 μέχρι σήμερα, πιστεύοντας ότι θα φανεί χρήσιμη σε όσους ασχολούνται με τα θέματα της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Ξεφυλλίστε το e-book ΕΔΩ

ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ



Γενικά στοιχεία
Η προϋπηρεσία του εργαζομένου λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό του μισθολογικού κλιμακίου που θα ενταχθεί, με βάση την Σ.Σ.Ε. ή Δ.Α. ή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας του τομέα, κλάδου ή ειδικότητας που ανήκει. Στην προϋπηρεσία περιλαμβάνεται τόσο ο χρόνος της πραγματικής απασχόλησης όσο και ο χρόνος της νόμιμης αναστολής της σύμβασης εργασίας.
Για να υπολογιστεί η προϋπηρεσία πρέπει ο εργαζόμενος να προσκομίσει στον εργοδότη του, κατά την πρόσληψή τους είτε μεταγενέστερα, πιστοποιητικό των προηγούμενων εργοδοτών ή ασφαλιστικά βιβλιάρια, ένσημα, μισθολογικές καταστάσεις ή οτιδήποτε άλλο αποδεικτικό μέσο.(ΑΠ 638/63, 976/85 306/87, 1053/87, Τμ. Β’). Εφ’ όσον προσκομισθούν τα σχετικά αποδεικτικά - πιστοποιητικά συνυπολογίζεται και η προϋπηρεσία στην αλλοδαπή (ΑΠ 159/80 & 332/90).
Ο υπολογισμός της προϋπηρεσίας γίνεται από την προσκόμιση των πιστοποιητικών και έπειτα, κατά την επικρατέστερη στην νομολογία άποψη (ΑΠ 947/82, 306/87).
Το μειωμένο ημερήσιο ωράριο εργασίας δεν λαμβάνεται υπ’ όψη σαν πλήρη ημέρα απασχολήσεως (Γνωμ. Ν.Σ.Κ 793/70). Για να αναγνωρισθεί η μειωμένη απασχόληση σαν προϋπηρεσία για τον καθορισμό των αποδοχών θα πρέπει να αναχθεί πρώτα σε πλήρη.
Η υποχρέωσή του εργοδότη για την έκδοση του πιστοποιητικού εργασίας υπάρχει έστω και αν η σύμβαση εργασίας είναι άκυρη για οποιοδήποτε λόγο (Μ.Π.Α. 6130/61).
Ο χρόνος της στρατιωτικής υπηρεσίας λαμβάνεται ως προϋπηρεσία μόνο στον εργοδότη που υπηρετούσε ο εργαζόμενος πριν τη στράτευσή του και εφ’ όσον, μετά την αποστράτευσή του συνεχίζεται μαζί του η εργασιακή σχέση. (Εγκ. Υπ. Εργ. 34559/68, ΑΠ 1035/82). Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 609/14-6-62 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ., σε περίπτωση στρατεύσεως μισθωτού, ο χρόνος της υπηρεσίας στο στρατό, λογίζεται ως χρόνος προϋπηρεσίας, που διανύθηκε στον εργοδότη, στον οποίο υπηρετούσε πριν την πρόσκλησή του με τις εξής προϋποθέσεις:
α) ο μισθωτός πριν τη στράτευσή του να είχε υπηρεσία μεγαλύτερη των έξι (6) μηνών,
β) να δηλώσει ο μισθωτός, εντός μηνός από την αποστράτευσή του, στον εργοδότη ότι επιθυμεί να απασχοληθεί πάλι σ’ αυτόν και
γ) να προσέλθει πράγματι εντός 15 ημερών να αναλάβει υπηρεσία.
Για τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας, λαμβάνονται υπόψη τα ομότιμα ή συναφή καθήκοντα του εργαζόμενου στους προηγούμενους εργοδότες.
Ομότιμα καθήκοντα θεωρούνται εκείνα, που είναι του ίδιου βαθμού, της ίδιας αξίας με τα ασκούμενα στο παρόν από το μισθωτό και λόγω αυτής της ταυτότητας έχουν τις ίδιες ηθικές και υλικές απολαβές. Συναφή καθήκοντα είναι τα παρεμφερή, εκείνα που, συγκρινόμενα με τα ασκούμενα από το μισθωτό παρουσιάζουν ικανή ομοιότητα (Εφ. Αθ. 1857/73).
(ΝΕΟ 12/11/12 - Σύμφωνα με το Ν.4093/12, οι προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας σ' αυτούς που αμείβονται με τα κατώτατα νομοθετημένα όρια, καταβάλλονται υπολογιζομένης της  προϋπηρεσίας σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα, για μεν τους εργατοτεχνίτες μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους, για δε τους υπαλλήλους μετά τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας τους και ισχύουν για την υπηρεσία που έχει συμπληρωθεί μέχρι 14/2/2012.)

Σε περίπτωση απόλυσης εργαζόμενου σαν χρόνος προϋπηρεσίας λογαριάζεται η τελευταία συνεχής κι αδιάκοπη απασχόληση του απολυόμενου στον ίδιο εργοδότη, με σύμβαση αορίστου χρόνου ανεξάρτητα του εάν εργάστηκε με διαφορετικές ειδικότητες σαν εργάτης ή υπάλληλος και η αποζημίωση θα υπολογισθεί με βάση την τελευταία προ της απόλυσης ειδικότητας, εκτός αν έχει συμφωνηθεί διαφορετικά. Σε περίπτωση που έχει συναφθεί νέα σύμβαση στον ίδιο εργοδότη, ο χρόνος υπηρεσίας μετράει από τη δεύτερη αυτή χρονική στιγμή, για τον υπολογισμό της αποζημίωσης.
Σύμφωνα με απόφαση 492/82 Εφετείου Κρήτης "Ως προυπηρεσία μισθωτού εργασθέντος εις τον αυτόν εργοδότην υπό διάφορον ειδικότητα εκείνης την οποία έχει νοείται και η διανυθείσα υπό την διάφορον ειδικότητα"

Πιστοποιητικά προϋπηρεσίας
Ο μισθωτός δικαιούται να ζητήσει και ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει πιστοποιητικό προϋπηρεσίας στον αιτούντα (άρθρα 678 ΑΚ, 2 Ν. 2112/20, 4 Β.Δ. 16/8.7.20). στο οποίο θα αναφέρεται το είδος και η διάρκεια της παρασχεθείσας εργασίας Χαρακτηρισμούς για το ποιόν της εργασίας και για τη διαγωγή του μισθωτού επιτρέπεται να περιλάβει ο εργοδότης στο πιστοποιητικό προϋπηρεσίας μόνο αν το ζητήσει στην αίτησή του ο εργαζόμενος. Σε περίπτωση πτώχευσης, ο σύνδικος της πτώχευσης εκδίδει το πιστοποιητικό. Αν ο εργοδότης είναι νομικό πρόσωπο, ανώνυμη εταιρεία κ.λ.π., αρμόδιος για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος που δεσμεύει το νομικό πρόσωπο. Εάν ο εργοδότης αρνηθεί την έκδοση του πιστοποιητικού ή χορηγήσει ελλιπές πιστοποιητικό ως προς το χρόνο και το είδος της προϋπηρεσίας, ή περιλάβει σ’ αυτό χαρακτηρισμούς που δεν ζητήθηκαν από τον εργαζόμενο, κινδυνεύει να υποστεί συνέπειες της παράνομης πράξης του (Ν. 1545/85). Για το χρόνο υποβολής των πιστοποιητικών προϋπηρεσίας στο νέο εργοδότη δεν υπάρχει ενιαία ρύθμιση. Ορισμένες ΣΣΕ θέτουν ανατρεπτική προθεσμία για την προσκόμιση των πιστοποιητικών προϋπηρεσίας και την αναγνώρισή της από τους εργοδότες. Τούτο όμως δεν σημαίνει και έκπτωση των δικαιωμάτων του μισθωτού, εάν ο εργαζόμενος δεν μπορεί να προσκομίσει τα πιστοποιητικά προϋπηρεσίας εντός της προθεσμίας, εφ’ όσον εγκαίρως γνωστοποιήσει τούτο στον εργοδότη του. Στην περίπτωση εκπρόθεσμης γνωστοποίησης της προϋπηρεσίας ή μη γνωστοποίησής της κατά την πρόσληψη, τα σχετικά με την προϋπηρεσία δικαιώματα του μισθωτού, δεν χάνονται, απλώς μετατίθενται χρονολογικά στην ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών προϋπηρεσίας.

Ποιος χρόνος δεν προσμετράται στην προϋπηρεσία
- Ο χρόνος ασθενείας του μισθωτού, εκτός αν αυτός διατήρησε την αξίωσή του στο μισθό σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 657-658 Α.Κ. και Υπ. Εργ. 50529/3399/4-6-69.
- Η προϋπηρεσία συνταξιούχου που συνάπτει νέα σύμβαση εργασίας, μετά τη συνταξιοδότησή του, εάν η συγκεκριμένη προϋπηρεσία ελήφθη υπ’ όψη για τη χορήγηση της σύνταξης (Υπ. Εργ. 27389/1744/24-3-69).
- Οι άδειες άνευ αποδοχών δεν θεωρούνται ως χρόνος προϋπηρεσίας όταν απαιτείται πραγματική απασχόληση (π.χ. υπολογισμός αποδοχών). Επειδή στην άδεια άνευ αποδοχών δεν καταλύεται η υφιστάμενη σχέση εργασίας, αλλά επέρχεται αναστολή των εκατέρωθεν υποχρεώσεων, η άδεια άνευ αποδοχών θεωρείται ως προϋπηρεσία για τον καθορισμό κάποιου δικαιώματος που προϋποθέτει διάρκεια εργασιακής σχέσεως (π.χ. υπολογισμός αποζημίωσης απολυόμενου).

Όταν ήταν 12 ετών κάποιοι γείτονες της έκοψαν τα χέρια. Δείτε όμως τι κατάφερε στη ζωή της…

12 etwnΌταν ήταν 12 ετών κάποιοι γείτονες της έκοψαν τα χέρια. Δείτε όμως τι κατάφερε στη ζωή της!!!
Αυτή είναι η αληθινή ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές στη ζωή της. Όταν την διαβάσετε, θα συνειδητοποιήσετε ότι οι δίκες σας δυσκολίες είναι μηδαμινές σε σύγκριση με όσα πέρασε αυτό το κορίτσι..
Ήταν 25 Σεπτεμβρίου του 2000. Η Μαρισέλ Απατάν ήταν ένα 11χρονο κορίτσι από την Ζαμποάνγκα των Φιλιππίνων. Εκείνη την ημέρα, το μικρό κορίτσι παρέα με τον θείο του, πήραν μερικά δοχεία και ξεκίνησαν για να τα γεμίσουν με νερό από μια κοντινή πηγή.
Στην πορεία συνάντησαν τέσσερις άνδρες που κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος τους κρατώντας μεγάλα μαχαίρια. Ο θείος της προσπάθησε να τους αντιμετωπίσει, μια κίνηση όμως που του στοίχισε τη ζωή.
Η μικρή Μαρισέλ παρακολουθούσε τη σκηνή σοκαρισμένη, ειδικά από την στιγμή που συνειδητοποίησε ότι τους ήξερε αυτούς τους άντρες. Έμεναν σε διπλανά σπίτια με το δικό της.
Άρχισε να τρέχει προσπαθώντας να τους ξεφύγει αλλά οι άντρες την κυνήγησαν και την έφτασαν.
Τρομοκρατημένη τους ικέτεψε: «Kuya, ‘wag po, ‘wag n’yo akong tagain! Maawa po kayo sa akin!»(Μη με σκοτώσετε! Σας παρακαλώ, λυπηθείτε με!)
Αλλά δεν την άκουγαν. Ένας από τους άντρες με το μαχαίρι του την χτύπησε στο λαιμό. Όπως είχε κάνει και στον θείο της.
Η Μαρισέλ έπεσε στο έδαφος και έχασε τις αισθήσεις της.
Όταν ξύπνησε, είδε ότι ήταν ξαπλωμένη μέσα σε μια λίμνη από αίμα. Είδε όμως δίπλα της και τα πόδια των αντρών που την είχαν χτυπήσει. Έκλεισε ξανά τα μάτια της και προσποιήθηκε ότι ήταν νεκρή.
Όταν επιτέλους τους άκουσε να απομακρύνονται, προσπάθησε να σηκωθεί και είδε με φρίκη ότι οι άντρες τις είχαν κόψει τα χέρια. Έκλεισε τα μάτια και ξεκίνησε σε άσχημη κατάσταση να προχωράει προς το σπίτι της.
Περπατούσε και λιποθυμούσε, αλλά ανακτούσε τις αισθήσεις της και ξεκινούσε ξανά και ξανά..
Αν και η απόσταση δεν ήταν μεγάλη, της φάνηκε ότι περπατούσε αιώνες μέχρι να δει από μακριά το σπίτι της. Όταν πλησίασε περισσότερο άρχισε να φωνάζει τη μητέρα της.
Η μητέρα της άκουσε τις φωνές της, άνοιξε την πόρτα και παραλίγο να λιποθυμήσει όταν είδε σε τι κατάσταση βρίσκονταν η κόρη της.
Τύλιξε το ματωμένο παιδί της σε μια κουβέρτα και ξεκίνησε να την μεταφέρει στο νοσοκομείο.
Αυτό όμως δεν ήταν καθόλου εύκολο. Από το σπίτι της μέχρι το σημείο που βρίσκονταν το νοσοκομείο ήταν μια απόσταση 12 χιλιομέτρων. Χρειάστηκαν κάτι παραπάνω από 4 ώρες για να το δουν να φαίνεται από μακριά.
Όταν έφτασαν στο νοσοκομείο, οι γιατροί δεν πίστευαν ότι η Μαρισέλ θα ζήσει. Έκαναν όμως μια μεγάλη προσπάθεια για να την σώσουν. Την είχαν για πέντε ώρες στο χειρουργείο προσπαθώντας να την βοηθήσουν. Μόνο για την πληγή που είχε στο λαιμό της χρειάστηκε να της τοποθετήσουν 25 ράμματα.
Η μικρή Μαρισέλ μόλις και μετά βίας επέζησε αλλά έχασε και τα δύο της χέρια. Η ειρωνεία; Την επόμενη μέρα είχε τα γενέθλια της. Έκλεινε τα 12.
Αλλά η τραγωδία της δεν τελείωσε εκεί. Όταν μετά από πολλές μέρες οι γιατροί τους άφησαν να φύγουν, φτάνοντας στο σπίτι αντίκρισαν ένα τρομακτικό θέαμα. Το σπίτι τους πια δεν υπήρχε. Οι γείτονες το είχαν λεηλατήσει και στη συνέχεια το είχαν κάψει.
Η μαμά της Μαρισέλ ήταν απελπισμένη. Ήταν φτωχή, ο άντρας της που θα μπορούσε να την βοηθήσει είχε πεθάνει πριν από λίγο καιρό, και πλέον χρωστούσε και ένα πολύ μεγάλο ποσό στο νοσοκομείο.
Η μοναδική της λύση ήταν να ζητήσει από κάποιον βοήθεια. Χτύπησε αρκετές πόρτες μέχρι να βρεθεί κάποιος να της την προσφέρει.
Ήταν ένας μακρινός συγγενής της, ο αρχιεπίσκοπος Αντόνιο Λεντέσμα, ο οποίος πλήρωσε τον λογαριασμό του νοσοκομείου και βοήθησε στο να βρεθούν οι εγκληματίες στο δικαστήριο. Καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.
Σήμερα οι δυο γυναίκες ζουν σε ένα μοναστήρι.
Και εδώ είναι το θαύμα. Η Μαρισέλ αντί να τα παρατήσει επειδή δεν είχε χέρια, χρησιμοποίησε το σώμα και το μυαλό της φροντίζοντας ανάπηρα παιδιά. Έμαθε να λειτουργεί  υπολογιστή, είναι πολύ εργατική και ευγενική με όλους.
Maricel apatan chef graduation1 Όταν ήταν 12 ετών κάποιοι γείτονες της ακρωτηρίασαν τα χέρια. Δείτε όμως τι κατάφερε στη ζωή της!!!
Το 2008, αποφοίτησε από μια σχολή διοίκησης ξενοδοχείων και εστιατορίων. Συνέχισε τις σπουδές της και το 2011, έγινε σεφ. Ναι, ένας σεφ χωρίς χέρια.
Maricel apatan2 Όταν ήταν 12 ετών κάποιοι γείτονες της ακρωτηρίασαν τα χέρια. Δείτε όμως τι κατάφερε στη ζωή της!!!
Maricel apatan3 Όταν ήταν 12 ετών κάποιοι γείτονες της ακρωτηρίασαν τα χέρια. Δείτε όμως τι κατάφερε στη ζωή της!!!
Maricel apatan4 Όταν ήταν 12 ετών κάποιοι γείτονες της ακρωτηρίασαν τα χέρια. Δείτε όμως τι κατάφερε στη ζωή της!!!
Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει αυτή τη νεαρή κοπέλα από το να πετύχει τα όνειρά της.
Maricel apatan6 Όταν ήταν 12 ετών κάποιοι γείτονες της ακρωτηρίασαν τα χέρια. Δείτε όμως τι κατάφερε στη ζωή της!!!
Maricel apatan5 Όταν ήταν 12 ετών κάποιοι γείτονες της ακρωτηρίασαν τα χέρια. Δείτε όμως τι κατάφερε στη ζωή της!!!
Οι πραγματικοί νικητές δεν τα παρατάνε ποτέ!

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)