Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Καταρρέουν οι συντάξεις παρά την έκτη δόση!

ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.

Γραφείο Προέδρου ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.

Αθήνα, 25-11-2011

Συνταξιοκτόνος προϋπολογισμός!

Καταρρέουν οι συντάξεις παρά την έκτη δόση!

Με το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού, η κυβέρνηση υλοποιεί τις ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που αναμένεται να είναι πολύ σκληρότερο για τα επόμενα χρόνια. Η Ν.Δ., ενώ δεσμεύτηκε να μην ψηφίσει νέα μέτρα, εν τούτοις υπερψηφίζει τον πιο «συνταξιοκτόνο» προϋπολογισμό του ελληνικού κράτους !!

Ο προϋπολογισμός πρωτογενούς πλεονάσματος, κατά τις επιταγές των δανειστών, επιβαρύνει κυρίως τους μισθούς και τις συντάξεις. Οι ασφαλισμένοι εν γένει (συνταξιούχοι και εργαζόμενοι με σύμβαση οποιασδήποτε μορφής στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα ή στις ΔΕΚΟ) καλούνται να πληρώσουν μαζί με άλλα 16 νέα μέτρα που αυξάνουν τη φορολογία τη νέα συμφωνία της 26ης και 27ης Οκτωβρίου 2011 για το χρέος.

Η κρατική χρηματοδότηση στο Ασφαλιστικό Σύστημα μειώνεται κατά 9% (ΙΚΑ -41,6%, ΟΓΑ -23,5%, ΟΑΕ -10,6%, ΝΑΤ -11,5%) και έπονται τα άλλα Ταμεία. Δηλαδή ποσό παραπάνω από 1,5 δις ευρώ περιέρχονται στους δανειστές από τις μικρές ελληνικές συντάξεις. Στο ίδιο και μεγαλύτερο ποσοστό θα περιορίζεται σταθερά η κρατική χρηματοδότηση για τις συντάξεις και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2060, αφού η Τρόικα επέβαλε -και το πολιτικό προσωπικό δέχθηκε- το ελληνικό κράτος να διαθέτει το μικρότερο ποσοστό επί του ΑΕΠ (μέση αύξηση 2,5% επί του ΑΕΠ) από κάθε άλλη χώρα στον πλανήτη!!!

Περαιτέρω, με το «κούρεμα» των ομολόγων, τα Ταμεία θα χάσουν 13 δις ευρώ περίπου. Από αυτήν ακριβώς την απώλεια θα προέλθει το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή η πλήρης αφαίμαξη της οικονομίας και των Ασφαλιστικών Ταμείων, ώστε οι δημόσιες δαπάνες να ισοσταθμίζουν τα έξοδα.

Έχει περάσει όμως εντελώς στα κρυφά από τη συντονισμένη μνημονιακή παραπληροφόρηση ότι οι εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών για την κύρια και επικουρική ασφάλιση, καθώς και ο «κουμπαράς» των εργαζομένων για τον σχηματισμό των εφάπαξ και των άλλων προνοιακών βοηθημάτων και παροχών, με την τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου (2-7-2011) αναγορεύονται σε «δημόσια συνταξιοδοτική δαπάνη», πράγμα που ουσιαστικά συνιστά μια παρανομία πρώτου μεγέθους!! Αυτό αποσκοπεί στο να αποχωρήσει σταδιακώς το κράτος από τη στήριξη του Συνταξιοδοτικού Συστήματος.

Η ανεργία όμως καλπάζει και, σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχεδίου του προϋπολογισμού, θα ανέλθει την επόμενη χρονιά επισήμως στο 17,1% (η πραγματική είναι πολύ μεγαλύτερη), πράγμα που σημαίνει ότι τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές θα είναι κατά πολύ μειωμένα. Κάθε μονάδα αύξησης της ανεργίας στερεί από το ΙΚΑ 340 εκατ. ευρώ ετησίως σε εισφορές, όπως δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας.

Εξάλλου, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Το άρθρο 37 του ν. 4024/2011 θα οδηγήσει στην πιο βίαιη αναδιάρθρωση εθνικού ιδιωτικού μισθολογίου, που έχει συμβεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, κάθε μονάδα μείωσης των μισθών του ιδιωτικού τομέα στερεί 140 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ, όπως επίσης έχει δηλώσει πρόσφατα ο κ.Κουτρουμάνης. Μόνο για το 2011, από τις παραπάνω αιτίες, το ΙΚΑ έχει απωλέσει εισφορές 3 δις ευρώ(!!), όπως δήλωσε πρόσφατα η Διοίκησή του!

Σ’αυτόν τον υπολογισμό της ανεργίας και της συντριβής των μισθών του ιδιωτικού τομέα αναφέρεται ο προϋπολογισμός της ύφεσης κατά 2,8% για το 2012, που όμως είναι πολύ αισιόδοξο ποσοστό, αφού αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη, όπως άλλωστε και φέτος! Στο ποσοστό αυτό της ανεργίας επίσης δεν συμπεριλαμβάνονται και οι μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και μαγαζάτορες, που κλείνοντας το μαγαζί τους ή σταματώντας το επιτήδευμά τους, δεν πρόκειται να βρουν θέση μισθωτής εργασίας, ούτε θα μπορέσουν να καταβάλλουν τις εισφορές στο Ταμείο τους (ΟΑΕ). Επομένως η απώλεια πόρων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Παρά όμως αυτή την εξόφθαλμη και τραγική συνθήκη, η κυβέρνηση «πετσοκόβει» τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού Συστήματος για να παρουσιάσει δήθεν πρωτογενή πλεονάσματα!! Κι ενώ η ανεργία θα αυξηθεί σε δυσθεώρητα ύψη, το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού περικόπτει τη χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ κατά 264 εκατ. ευρώ, δηλαδή -35% περίπου! Αν υπολογιστεί ότι φέτος οι εισφορές στο ΙΚΑ ήταν μειωμένες κατά 17% περίπου, φαντάζεται κανείς τι θα γίνει τον επόμενο χρόνο, που -συν τοις άλλοις- ο Οργανισμός θα έχει μείωση της χρηματοδότησης κατά 41%!!

Επιπλέον απώλεια εισφορών για το ΙΚΑ θα υπάρξει από τη μείωση των μισθών των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ασφάλιση ΙΚΑ), καθώς και αυτών που, ενώ είναι ασφαλισμένοι σ’αυτό, θα περάσουν στην εργασιακή εφεδρεία! Έτσι με τις ήδη προγραμματισμένες μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, που θα έχουν ευθεία επίδραση στο Ασφαλιστικό Σύστημα, θα επέλθει και περαιτέρω δραστική μείωση για τις συντάξεις των ήδη συνταξιούχων, όπως επίσης και μεγάλη μείωση (έως και 50%) της επικουρικής σύνταξης πολλών επικουρικών Ταμείων (ΕΤΕΑΜ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΜΤΠΥ κ.λπ.).

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τον «χαρωπό» αυτό προϋπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι ότι η νέα κυβέρνηση κανιβαλίζει επί του ετοιμοθάνατου σώματος του Ασφαλιστικού Συστήματος. Το Κοινωνικό Κράτος καταλύεται και όλοι οι συν-Έλληνες προετοιμάζονται για τα νέα «πέτρινα» χρόνια που μας επιφυλάσσει η συμφωνία για την μικρή και ανεπαίσθητη μείωση του δημόσιου χρέους εν σχέσει με τις διαχρονικές απώλειες του κοινωνικού σώματος.

Όταν από την άνοιξη του 2008 (βλ. «Το Τέλος του Κοινωνικού Κράτους; Αριστερά και Συνδικάτα μπροστά στην Απορρύθμιση», Εκδ. Οργ. Λιβάνη, Μάρτιος 2008) και τον Απρίλιο του 2010 (βλ. «Ασφαλιστικό Ώρα Μηδέν. Το μέλλον των συντάξεων», Εκδ. Οργ. Λιβάνη, Μάιος 2010) γράφαμε για τα πλήγματα που θα δεχθεί το Κοινωνικό Κράτος, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ο ελληνικός λαός θα είχε απωλέσει τις κατακτήσεις πολλών δεκαετιών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα!

Τώρα αποκαλύπτεται το μέγεθος της κοινωνικής επιδείνωσης που εκπλήττει όλους για τη σκληρότητα και τη βιαιότητά της. Τώρα αποκαλύπτεται η φύσης της υπαγορευμένης από την ΕΕ τρικομματικής κοινοβουλευτικής στήριξης νέας κυβέρνησης υπό τον τέως αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ.Παπαδήμο.-

Eπεξηγήσεις αναφορικα με τις εισφορές ΑΚΑΓΕ

Έκτακτη αναπροσαρμογή των συντελεστών της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων για όλες τις κλίμακες κύριας σύνταξης από 1.700€ και άνω.
· Ένας συνταξιούχος (π.χ. ενός ταμείου ΔΕΚΟ ή Δημοσίου ή ΙΚΑ) που λαμβάνει σύνταξη 2.500 €/μήνα, μέχρι σήμερα το σύνολο της εισφοράς του ήταν 6% επί του συνόλου της σύνταξης δηλ. 150€/μήνα. Με την αναπροσαρμογή του συντελεστή ειδικής εισφοράς, η κράτηση θα αυξηθεί
κατά 75€/μήνα και το σύνολο της κράτησης θα αυξηθεί στα 225€/μήνα.
· Στο σύνολο των Ασφαλιστικών Ταμείων Κύριας Σύνταξης, μόλις το 5% (ήτοι
161.890 συνταξιούχοι), λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.700€/μήνα.


· Η επιβολή της ειδικής εισφοράς για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών και άνω των 1.700 ευρώ, ΔΕΝ θίγει:
 Τους συνταξιούχους εκείνους που προέρχονται είτε από υποχρεωτική ή και αυτοδίκαιη απόλυση (π.χ. συνταξιούχοι σωμάτων ασφαλείας και ενόπλων δυνάμεων).
 Τις μητέρες με ανήλικα τέκνα οι οποίες έλαβαν σύνταξη βάσει ειδικών ασφαλιστικών διατάξεων πριν το 60ο έτος ηλικίας.
· Η ειδική εισφορά αφορά κατά κύριο λόγο τις κατηγορίες εκείνων ασφαλισμένων, όπως:
 Συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ με χρήση ειδικών διατάξεων συνταξιοδότησης πριν το 60 έτος ηλικίας, καθώς και των ευνοϊκών διατάξεων της εθελουσίας εξόδου.
 Συνταξιούχοι του Δημοσίου Τομέα με ηλικία συνταξιοδότησης μικρότερη του 60ου έτους
· Ένας συνταξιούχος 57 ετών, ο οποίος βγήκε στην σύνταξη κάνοντας χρήση ειδικών διατάξεων (π.χ. λόγω εθελουσίας), ο οποίος λαμβάνει σύνταξη 2.000€, θα επιβαρυνθεί: α) από την αύξηση της εισφοράς υπέρ του ΑΚΑΓΕ (από τον συντελεστή 5% στο 7%) με 40 € (δηλ. από 100 €
κράτηση, σε 140€ κράτηση), β) από την θέσπιση ειδικής εισφοράς 6% για συντάξεις 1.700-2.300€/μήνα (μετά την κράτηση της εισφοράς υπέρ ΑΚΑΓΕ) 112€/μήνα. Σε σύνολο κρατήσεων η μείωση στη μηνιαία σύνταξή του θα φθάσει τα 152€/μήνα.

Ποσοστό υπολογισμού έκτακτης εισφοράς για συντάξεις >1.700 και συνταξιοδότηση κάτω των 60 ετών.

Γ) Ειδική κλιμακωτή εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300€, για τη χρηματοδότηση χαμηλοσυνταξιούχων ελλειμματικών επικουρικών ταμείων.
· Για το σύνολο των επικουρικών ταμείων, οι συνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη μεγαλύτερη των 300€/μήνα είναι 235.800 και οι οποίοι αποτελούν το 23,18% του συνόλου των συνταξιούχων των επικουρικών ταμείων (σύνολο 1.017.000 συνταξιούχοι.)
· Ένας συνταξιούχος ο οποίος λαμβάνει επικουρική σύνταξη ύψους 610 €/μήνα, θα συνεισφέρει με την έκτακτη ειδική εισφορά επί των επικουρικών συντάξεων, ποσοστό 10% (δηλ. 61 €/μήνα). Επικουρική σύνταξη μετά τον υπολογισμό της εισφοράς 549 €/μήνα.
Ποσοστό υπολογισμού ειδικής κλιμακωτής εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 €


Πολυετή βαρυχειμωνιά προβλέπουν 30 οικονομολόγοι

Θα περάσουν χρόνια έως ότου η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης καταφέρουν να ορθοποδήσουν από την ύφεση ή την υποτονική ανάπτυξη, την υψηλή ανεργία και τα ελλείμματα.

Τριάντα οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Reuters την προηγούμενη εβδομάδα, πιστεύουν ότι η έξοδος της χώρας μας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας από τη σημερινή κρίση θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο από αυτόν που εκτιμούν σήμερα οι κυβερνήσεις. Προβλέπουν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για το 2012 και το 2013 και την ανεργία να παραμένει στα σημερινά εκρηκτικά επίπεδα, τουλάχιστον ώς το 2014.

Ειδικά για την Ελλάδα, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η οικονομία θα βιώσει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η μέση πρόβλεψη είναι ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί -για πέμπτο συνεχόμενο χρόνο- το 2012 κατά 3%, ενώ για το 2013 δεν βλέπουν καθόλου ανάπτυξη. Εκτιμήσεις οι οποίες είναι εμφανώς χειρότερες σε σχέση με αυτές του Μεσοπρόθεσμου και οι οποίες μιλούν για ύφεση 3% το 2012 και ανάπτυξη 2,1% το 2013.

Παράλληλα, προβλέπουν ότι η επίσημη ανεργία θα ξεπεράσει το 18% το 2012, ενώ στους νέους θα εκτοξευθεί αντίστοιχα ώς το 44%. Οπως υπογραμμίζουν, αυτή η παρατεταμένη καθίζηση της ελληνικής οικονομίας είναι κυρίως αποτέλεσμα των τεράστιων περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα, των σημαντικών απωλειών θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και της αύξησης των φόρων. Μέτρα που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των συμφωνιών δανειοδότησης που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τους διεθνείς πιστωτές.

Εξίσου απογοητευτικές είναι, όμως, οι προβλέψεις των οικονομολόγων και για τις υπόλοιπες χώρες.

Για την Πορτογαλία βλέπουν ότι η οικονομία της θα βιώσει τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του '70. Ετιμούν ότι, λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας, το πορτογαλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,6% φέτος, κατά 2,9% το 2012 και 0,9% το 2013.

Για την Ιρλανδία προβλέπουν ανάπτυξη 1,6% φέτος, 0,7% το 2012 και 2% το 2013. Θεωρούν, όμως, το στόχο της κυβέρνησης για μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,8% από το 2013 ώς το 2015 υπεραισιόδοξο και προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην ανάπτυξη της προσανατολισμένης στις εξαγωγές οικονομίας η επιβράδυνση της ευρωζώνης.

Τέλος, για την Ισπανία προβλέπουν ανάπτυξη 0,7% φέτος, αλλά καθόλου ανάπτυξη για το 2012 -έναντι της εκτίμησης της κυβέρνησης για 0,8% και 2,3% αντίστοιχα. Για το 2013 βλέπουν 1,2%. Ωστόσο, βλέπουν ότι η ανεργία θα παραμείνει ώς τότε πάνω από το 20%. *

«Πράσινο» για την 6η δόση μετά την επιστολή Σαμαρά

«Πράσινο» για την 6η δόση μετά την επιστολή Σαμαρά

Η απεμπλοκή από το αδιέξοδο των έγγραφων εγγυήσεων φέρει τη σφραγίδα των προσπαθειών που κατέβαλε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος τόσο στις πρόσφατες συναντήσεις όσο και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με αξιωματούχους στο τρίγωνο Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι. Γερμανική και γαλλική ικανοποίηση από τη δέσμευση Σαμαρά στο γενικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής που θέτει η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Στη «ρότα» για την εκταμίευση της έκτης δόσης βάζει την Ελλάδα η επιστολή του Αντώνη Σαμαρά, η οποία έγινε αποδεκτή από Βερολίνο και Παρίσι και τερμάτισε χωρίς μεγάλους «νικητές και νικημένους» το μπρα ντε φερ της Ν.Δ. με όσους απαιτούσαν πολιτική «εγγύηση» ότι πιθανή έλευσή της στην εξουσία δεν θα σημάνει και την «αμφισβήτηση» των συμφωνηθέντων. Η απεμπλοκή φέρει τη σφραγίδα των προσπαθειών που κατέβαλε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος τόσο με στις πρόσφατες συναντήσεις όσο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με αξιωματούχους στο τρίγωνο Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς απευθύνθηκε στους επικεφαλής της Κομισιόν, του Εurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ με μια επιστολή, στην οποία επαναδιατυπώνει τις δεσμεύσεις για στήριξη της κυβέρνησης, εφαρμογή της συμφωνίας του Οκτωβρίου, των διαρθρωτικών αλλαγών, της δημοσιονομικής προσαρμογής, την εξάλειψη του ελλείμματος. Στο κείμενο απαλείφονται οι αναφορές περί εκλογών, αλλά παραμένει η αναφορά περί τροποποιήσεων σε συγκεκριμένες πολιτικές, αυστηρά όμως πάντα εντός του πλαισίου που θέτει το πρόγραμμα.

Β. Σόιμπλε
Το «σήμα» απεμπλοκής έδωσε πρώτο το Βερολίνο διά στόματος συνεργάτη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε που -αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιστολή, είπε: «Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε και να πείσουμε τους υπουργούς του Eurogroup να λάβουν την απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης». Και στο Παρίσι υποδέχθηκαν θετικά την επιστολή και έδιναν ιδιαίτερη βαρύτητα στην απάλειψη των αναφορών στις εκλογές. Στις Βρυξέλλες διπλωματικές πηγές εστίαζαν επίσης στην απουσία της αναφοράς, σε σχέση με την προηγούμενη επιστολή του προς το ΕΛΚ, για την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι σ' αυτό το «δούναι και λαβείν», ώστε να βρεθεί συμβιβασμός, οι Βρυξέλλες φέρονται να αποδέχονται τελικά την εκτίμηση του κ. Σαμαρά ότι «οι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος».

Πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Γκι Σουλέρ, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «το Ευrogroup θα αποφανθεί εάν επαρκούν οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά». Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες εκτιμούσαν ότι ανοίγει ο δρόμος, ώστε το Eurogrοup της ερχόμενης Τρίτης να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Χθες, το βράδυ, ο Αντώνης Σαμαράς συνομιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την κατάληξη της... διαπραγμάτευσης . «Με τη σταθερή μας στάση τα πετύχαμε όλα. Η διαπραγμάτευση είναι σαν ένα παιχνίδι πάνω στην σκακιέρα. Κάνεις κίνηση και περιμένεις την κίνηση του άλλου», είπε, και φέρεται να πρόσθεσε: «Τι θα μου πουν; Ότι δεν μας δίνουν την 6η δόση γιατί δεν υπογράφω;».

Ραντεβού
Για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης ενόψει και της συνεδρίασης του Eurogroup την Τρίτη συζήτησαν χθες σε διαδοχικά ραντεβού που είχαν με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο οι κύριοι Παπανδρέου και Σαμαράς. Ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές που είχε σε Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη, ενώ επιβεβαιώθηκε η ανάγκη για απόλυτη στήριξη των προσπαθειών της κυβέρνησης, καλύτερο συντονισμό, συνεκτικότητα και αποφασιστική δράση. Υπήρξε επίσης ανταλλαγή απόψεων για όλες τις εξελίξεις που κυοφορούνται σε επίπεδο Ευρωζώνης και αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στην εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

Στη συζήτηση του κ. Παπαδήμου με τους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά, ο πρωθυπουργός τους έθεσε υπόψη τις προτεραιότητες και τις εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν άμεσα. Οι κ. Παπαδήμος και Παπανδρέου συμφώνησαν απολύτως ότι η κατάσταση όπως διαμορφώνεται συνολικότερα στο επίπεδο της Ευρωζώνης εντείνει τις πιέσεις προς την Ελλάδα, η οποία πρέπει να κινηθεί ταχύτατα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Σήμερα, εν τω μεταξύ, συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο τον προϋπολογισμό που συζητείται ήδη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ενώ ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους υπουργούς και σημειώματα για τα πρωτεύοντα ζητήματα του χαρτοφυλακίου τους.

Αντ. Σαμαράς
Ικανοποίηση

Χθες το βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς συνομιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την κατάληξη της... διαπραγμάτευσης. «Με τη σταθερή μας στάση τα πετύχαμε όλα. Η διαπραγμάτευση είναι σαν ένα παιχνίδι πάνω στη σκακιέρα. Κάνεις κίνηση και περιμένεις την κίνηση του άλλου» είπε και φέρεται πρόσθεσε: «Τι θα μου πουν; Ότι δεν μας δίνουν την 6η δόση γιατί δεν υπογράφω;». Σημειωτέον ότι στο κείμενο της επιστολής Σαμαρά, απαλείφονται οι αναφορές περί εκλογών, αλλά παραμένει η αναφορά περί τροποποιήσεων σε συγκεκριμένες πολιτικές, αυστηρά όμως πάντα εντός του πλαισίου που θέτει το πρόγραμμα.

Οι διατάξεις για τις μειώσεις μισθών

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
"Ψαλίδι" έως και 35% μπαίνει στις αποδοχές των εργαζομένων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ και τις θυγατρικές τους ώστε ο μέσος μισθός στις εταιρείες αυτές να περιοριστεί στα 1.900 ευρώ.

Οι διατάξεις για τις μειώσεις μισθών

"Ψαλίδι" έως και 35% μπαίνει στις αποδοχές των εργαζομένων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ και τις θυγατρικές τους ώστε ο μέσος μισθός στις εταιρείες αυτές να περιοριστεί στα 1.900 ευρώ. Σύμφωνα με χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που εξειδικεύει τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το μισθολόγιο, οι αποδοχές θα μειωθούν μέχρι 35% σε σύγκριση με το ύψος που είχαν διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2009.

Οι περικοπές αφορούν τις εισηγμένες εταιρείες ΔΕΗ , ΕΥΑΘ , ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Αγροτική Τράπεζα , Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τις εκτός χρηματιστηρίου ΔΕΠΑ , ΕΛΤΑ και ΛΑΡΚΟ. Αξίζει να σημειωθεί πως σε πρώτη φάση με την εφαρμογή των νέων διατάξεων από 1ης Νοεμβρίου η μείωση των αποδοχών θα είναι 25%. Οι επιπλέον περικοπές θα γίνουν σε δύο ισόποσες δόσεις τον Νοέμβριο του 2012 και τον Νοέμβριο του 2013.

Αναλυτικά η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:

Την 27.10.2011 δημοσιεύτηκε ο Ν. 4024/2011 με τίτλο "Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015", στο αρ. 31 του οποίου περιέχονται διατάξεις που αφορούν ορισμένες εταιρείες του κεφαλαίου Β' του Ν. 3429/2005.

Προκειμένου να σας διευκολύνουμε στην εφαρμογή των διατάξεων αυτών, που προβλέπουν αλλαγές και περιορισμούς στις μισθολογικές απολαβές, θέτουμε υπόψη σας τα παρακάτω:

Αρθρο 31

Παράγραφος 1β
Στην παράγραφο αυτή οριοθετείται το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 31 παρ. 1 β, στο οποίο εντάσσονται οι ανώνυμες εταιρείες που υπάγονται στο κεφάλαιο Β' του ν. 3429/2005, καθώς και οι θυγατρικές τους, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: αα) Tο Δημόσιο ή τα νομικά πρόσωπα των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 1 του ν. 3429/2005 διορίζουν ως μέτοχοι μόνα ή από κοινού την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου, ββ) το Δημόσιο είναι πλειοψηφών μέτοχος και γγ) η διοίκηση της επιχείρησης δεν ασκείται από τον μέτοχο της μειοψηφίας.

Παράγραφος 2
Κατ' εφαρμογή της διάταξης αυτής ισχύει ως ανώτατο όριο αποδοχών και πρόσθετων παροχών για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Διοικητή του συνόλου των φορέων της παρ.1, αυτό που καθορίζεται στις διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 3 του αρ. 2 του Ν. 3833/2010. Σήμερα το ποσό αυτό ανέρχεται στα 5.856,05 ευρώ μηνιαίως, ενώ με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του καθ' ύλη αρμόδιου υπουργού επιτρέπεται υπέρβαση του ορίου αυτού μέχρι το διπλάσιο.

Παράγραφος 5
Κατ' εφαρμογή της διάταξης αυτής, το μέσο κατά κεφαλή κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων κ.λπ. του πάσης φύσεως προσωπικού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 65% του μέσου κατά κεφαλή αντίστοιχου κόστους του φορέα, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά την 31.12.2009. Για την ορθή εφαρμογή της διάταξης αυτής θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι πάσης φύσεως αποδοχές που καταβάλλονται από τον φορέα στο τακτικό προσωπικό, στο προσωπικό που απασχολείται με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου κ.λπ. Αντιθέτως, δεν συνυπολογίζονται οι αποδοχές που καταβάλλονται για συμβάσεις έργου ή παροχή ανεξάρτητων υπηρεσιών, καθώς και στα μέλη του Δ.Σ.

Στην έννοια των πάσης φύσεως αποδοχών περιλαμβάνονται οι τακτικές και έκτακτες αποδοχές, επιδόματα, δώρα, αποζημιώσεις καθώς και οποιαδήποτε άλλη απολαβή, παροχή ή δαπάνη, με όποια ονομασία και εάν καταβάλλεται αυτή. Εάν με την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 5 το μέσο κατά κεφαλή κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων κ.λπ., εξαιρουμένων των εργοδοτικών εισφορών, είναι μικρότερο των 1.900,00 ευρώ κατά μήνα, ισχύει ως όριο αυτό των 1.900,00 ευρώ μηνιαίως.

Επομένως, εάν οι εταιρείες προβαίνοντας σε μείωση, π.χ. 30% (και όχι 35%) του κόστους μισθοδοσίας τους σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος την 31.12.2009 επιτυγχάνουν να έχουν μέσο κατά κεφαλή κόστος ίσο των 1.900,00 ευρώ, τότε περιορίζονται στη μείωση αυτή και δεν προβαίνουν σε μείωση ίση με το 35%.

Παράγραφος 6
Κατ' εφαρμογή της διάταξης αυτής, όλοι οι φορείς της παραγράφου 1 υποχρεούνται με το πέρας κάθε τριμήνου και εντός 20 ημερών να υποβάλλουν στην ΕΓΔΕΚΟ αναλυτικά ποσοτικά στοιχεία για τον έλεγχο τήρησης των ανωτέρω περιορισμών. Εάν υπάρχει υπέρβαση οι Φορείς υποχρεούνται σε περικοπές το επόμενο τρίμηνο, ώστε να συμμορφωθούν στα επιβαλλόμενα όρια και να αποκατασταθεί η υπέρβαση. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης διακόπτεται αυτοδικαίως η επιχορήγηση που τυχόν λαμβάνει ο φορέας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η παράλειψη από πλευράς των οργάνων της διοίκησης να προβούν σε αποκατάσταση των ορίων αποδοχών που ορίζονται στις προηγούμενες παραγράφους συνιστά αδικοπραξία σε βάρος του Δημοσίου για την αποκατάσταση της οποίας τα όργανα της διοίκησης ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο με τον φορέα.

Επομένως όλοι οι Φορείς θα πρέπει να μεριμνούν για την έγκαιρη αποστολή των αιτούμενων ποσοτικών στοιχείων, καθώς και οποιουδήποτε άλλου στοιχείου είναι κατά την κρίση τους απαραίτητο στην Διεύθυνση Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, η οποία συνεπικουρεί την ΕΓΔΕΚΟ. Για την καλύτερη παρακολούθηση και επεξεργασία των αποστελλόμενων στοιχείων επισυνάπτεται πίνακας, ο οποίος θα πρέπει να συμπληρώνεται κάθε τρίμηνο και να αποστέλλεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση deko@mnec.gr. Ειδικά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2011, τα στοιχεία θα υποβληθούν στο τέλος του Δεκεμβρίου και μέχρι την 20/01/2012.

Τονίζεται ότι η υποχρέωση αυτή των Φορέων επιβάλλεται ρητά εκ του νόμου και δεν απαιτείται προηγούμενο αίτημα της ΕΓΔΕΚΟ.

Παράγραφος 7
Κατ' εφαρμογή της διάταξης αυτής, προβλέπεται η αναλογική εφαρμογή του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 2 του αρ. 29 του Ν. 4024/2011 και στους φορείς της παραγράφου 1. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι σε περίπτωση που η μηνιαία μείωση που επέρχεται στις αποδοχές των υπαλλήλων από την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων είναι μεγαλύτερη από 25% σε σχέση με τις αποδοχές που λάμβαναν πριν από την έναρξη ισχύος του ως άνω νόμου τότε η μείωση κατανέμεται ως εξής:

α) 25% μείωση επί των αποδοχών που ελάμβαναν οι δικαιούχοι κατά τον τελευταίο μήνα πριν από την έναρξη ισχύος των ως άνω διατάξεων, δηλαδή τη 31.10.2011.

β) η υπερβάλλουσα μείωση ισόποσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών από το τέλος του πρώτου έτους εφαρμογής, δηλαδή από 1.11.2012 και εφεξής.

Π.χ. υπάλληλος που λαμβάνει κατά την 31.10.2011 μηνιαίες αποδοχές ύψους 3.000,00 ευρώ. Εάν με την εφαρμογή του νόμου οι αποδοχές του θα πρέπει να διαμορφωθούν στο ποσό των 2.000,00 ευρώ, τότε οι μηνιαίες αποδοχές του υπάλληλου αυτού θα μειωθούν ως εξής:

Από 1.11.2011 έως 31.10.2012: 3.000,00 - (3.000,00 x 25%) = 2.250,00 ευρώ.

Το ποσό των 250.00 ευρώ που απομένει για να διαμορφωθούν οι αποδοχές στα 2.000,00 ευρώ θα αφαιρεθεί σε δύο δόσεις ως εξής :

  • Από 1.11.2012 έως 31.10.2013: 2.250,00 - 125,00 = 2.125,00 ευρώ.
  • Από 1.11.2013 και εφεξής: 2.000,00 ευρώ.

Σε περίπτωση που σε κάποιες εταιρείες τον πρώτο ή/και το δεύτερο χρόνο εφαρμογής του νόμου, το μέσο κατά κεφαλή κόστος υπερβαίνει το όριο του 65%, όπως ορίζεται ανωτέρω, για το λόγο ότι εξάντλησαν το περιθώριο της μείωσης, δηλαδή το 25%, θα πρέπει στα στοιχεία που αποστέλλουν να περιέχεται σαφής και εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση από την οποία να διαφαίνεται ξεκάθαρα ο λόγος της απόκλισης, προκειμένου να μην υποστούν τις συνέπειες που προβλέπονται στην παράγραφο 6.

A Το μέσο κατά κεφαλή κόστος αποδοχών των φορέων της παραγράφου 1, όπως καθορίζεται με τις διατάξεις της παραγράφου 5, ισχύει καθ' όλη τη διάρκεια εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.Τονίζεται ότι η ισχύς των ανωτέρω διατάξεων αρχίζει από την 1.11.2011.

Πρώτα πληρώνεις την α' δόση και μετά οι όποιες διορθώσεις

Στις 80 αντί για τις 40 μέρες θα κόβεται το ρεύμα για όσους δεν εξοφλήσουν το τέλος ακινήτων. Βόμβα Έτινγκερ πως η ΔΕΗ δεν έχει το δικαίωμα να κόψει το ρεύμα

Δεν είμαστε σε θέση να σας πούμε εάν αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα, πάντως μία ανησυχία, ένας φόβος, είναι λογικό να πιάνει όλους τους πολίτες όταν ακούει κάτι τέτοιο και ειδικά με τόση άνεση.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για το τέλος ακινήτων θα είναι όμως σαφής.

Η πληρωμή της πρώτης δόσης για το ειδικό τέλος ακινήτων θα γίνει κανονικά και μετά θα γίνουν οι διορθώσεις των λανθασμένων εκκαθαριστικών, όπως και ο συμψηφισμός των επιπλέον ποσών που καταβλήθηκαν από τους φορολογούμενους.

Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διευκρινίζεται ότι παρατείνεται στις 80 ημέρες η προθεσμία από τη λήψη της ημερομηνίας πληρωμής του τέλους έως την ημέρα που η ΔΕΗ θα προχωρά στην διακοπή του ρεύματος για όσους δεν εξοφλήσουν το τέλος.

Βέβαια το υπουργείο Οικονομικών θα συστήσει σε όλες τις εφορίες τριμελή επιτροπή η οποία θα δέχεται αιτήσεις ανθρώπων οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων αλλά και πολιτών που δεν εξαιρούνται ρητά από το μέτρο με βάση το νόμο.

Αυτοί είναι οι άποροι, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας (αναπηρία 80% και άνω κτλ).

Η επιτροπή θα αποτελείται από έναν εφοριακό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έναν κοινωνικό λειτουργό από το Δήμο και από έναν αστυνομικό υπάλληλο.

Για να ενταχθούν οι πολίτες στο χαμηλό συντελεστή φορολογίας, πρέπει είτε να ανήκουν στην κατηγορία που πληρώνουν 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή να έχουν πλήρη αδυναμία καταβολής του τέλους.

Όσο για τα λάθη που υπάρχουν σε πολλούς λογαριασμούς της ΔΕΗ και αφορούν τα τετραγωνικά του ακινήτου, την τιμή ζώνης ή και την παλαιότητα θα ακολουθούνται τα εξής βήματα:

- Ο διαχειριστής του δικτύου της ΔΕΗ θα στείλει στους Δήμους της χώρας ηλεκτρονικές καταστάσεις στις οποίες περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα που ανήκουν στη διοικητική περιφέρεια του βάση των οποίων υπολογίστηκε το χαράτσι.

- Οι πολίτες θα έχουν προθεσμία έως τις 20 Ιανουαρίου να υποβάλλουν στους Δήμους τους αιτήσεις για τη διόρθωση των λαθών αφού όμως πληρώσουν κανονικά τη δόση που έχει προκύψει με βάση τα στοιχεία της 17ης Σεπτεμβρίου.

- Στην περίπτωση που από τις διορθώσεις προκύψει διαφορά φόρου αυτή θα επιστραφεί με την επόμενη εκκαθάριση λογαριασμού ΔΕΗ μέσω συμψηφισμού μελλοντικών οφειλών.

- Οι Δήμοι θα πρέπει να αποστείλουν έως τις 27 Ιανουαρίου 2011 ενημερωμένες καταστάσεις με τα στοιχεία των ακινήτων των δημοτών τους στο διαχειριστή δικτύου της ΔΕΗ.

- Ο διαχειριστής της ΔΕΗ θα στείλει στη συνέχεια τα στοιχεία στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (στο σύστημα TAXIS) η οποία θα ελέγξει αν οι τιμές ζώνης είναι οι σωστές. Αν διαπιστώσει λάθος θα το διορθώσει και στη συνέχεια μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου η ΓΓΠΣ θα επιστρέψει στο δίκτυο της ΔΕΗ τα τελικά στοιχεία. Με βάση τις διορθώσεις και τις νέες καταστάσεις ο διαχειριστής της ΔΕΗ ή άλλων παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος θα προχωρήσει στον υπολογισμό του φόρου επί των ακινήτων και θα στείλει τους λογαριασμούς στους πολίτες.

Και ο Συνήγορος του Πολίτη παρεμβαίνει στο ζήτημα του ειδικού τέλους ακινήτων

Κι ενώ η κυβέρνηση και κυρίως το αρμόδιο υπουργείο τραβά τη δική του γραμμή και πολιτική πρακτική, έρχεται ο Συνήγορος του Πολίτη για να διαπιστώσει και αυτός σοβαρά προβλήματα στο ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και να ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών την επίλυσή τους.

Ειδικότερα ζητά την επίλυση όσων ζητημάτων σχετίζονται με την επιβολή, τον υπολογισμό και την είσπραξη του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών.

Με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, η Συνήγορος Καλλιόπη Σπανού εντοπίζει συγκεκριμένα προβλήματα και παρακαλεί για την άμεση ανταπόκριση του υπουργείου.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος συνιστά έτσι κι αλλιώς ένα υπέρμετρα επαχθές μέτρο κυρίως για ορισμένες ομάδες πολιτών που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας.

"Η διακοπή ηλεκτροδότησης σε πολίτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο ειδικό τέλος συνιστά στέρηση βασικών βιοτικών αγαθών αναγκαίων για τη θέρμανση, τη σίτιση και την καθαριότητα των ίδιων και της οικογένειάς τους. Στις περιπτώσεις αυτές με κριτήριο την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας θα πρέπει και υπό προϋποθέσεις να προτάσσεται η προστασία συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών, όπως η προστασία της αξίας του ανθρώπου, η προστασία της υγείας, η προστασία της οικογένειας, της μητρότητας, της παιδικής ηλικίας και των ευαίσθητων κατηγοριών πολιτών".

Και μετά προτείνει:

α. να προβλεφθεί διαδικασία διόρθωσης των σφαλμάτων στον υπολογισμό του τέλους (στην περίπτωση που ο υπολογισμός έγινε με βάση εσφαλμένη τιμή ζώνης και πλασματικά τετραγωνικά)

β. να επανεξεταστεί η επιβολή του τέλους σε εργοταξιακές παροχές, εφόσον δεν πρόκειται για δομημένες επιφάνειες

γ. να επεκταθεί η απαλλαγή από το τέλος σε άτομα που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν το τέλος με βάση το προσωπικό τους εισόδημα

δ. να επεκταθεί η επιβολή του τέλους με μειωμένο συντελεστή, υπό προϋποθέσεις, σε άτομα με κάθε είδους βαριά αναπηρία.

Έτινγκερ: "Το κράτος δεν δικαιούται να ζητάει από τη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα"

Κανένα δικαίωμα να κόψει το ρεύμα σε πολίτες που δεν πληρώνουν φόρο δεν έχει η ΔΕΗ, εφόσον εκείνοι πληρώνουν κανονικά τον λογαριασμό τους.

Αυτή ακριβώς είναι η απάντηση του Γερμανού Επιτρόπου Έτινγκερ, υπεύθυνου για θέματα ενέργειας, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή.

Τώρα, το βάρος πέφτει στον πρωθυπουργό, ακόμα ένα, αλλά και στα αρμόδια υπουργεία.

Ο Γερμανός Επίτροπος τόνισε χαρακτηριστικά, ότι "σε κάθε περίπτωση οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση με το σύνολο της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας που αφορούν την προστασία των καταναλωτών".

Και συνέχισε λέγοντας:

"Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του, όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις".

Και κατέληξε ο κ. Έτινγκερ:

"Ως προς την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να διασφαλίζουν την τήρηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που συνδέονται με τους ευάλωτους καταναλωτές".

Για ανάλγητη κυβέρνηση έκανε λόγο ο κ. Χουντής

Από την πλευρά του, ο κ.Χουντής σχολιάζοντας αυτήν την απάντηση δήλωσε:

"Η ανάλγητη κυβέρνηση, που αποδεικνύεται ότι δεν σέβεται καμία νομιμότητα, τόλμησε σήμερα να στείλει τα ΜΑΤ ενάντια σε όσους υπερασπίζονται το δικαίωμα του πολίτη να έχει ηλεκτρική ενέργεια και να μην του κόβουν το φως, εφόσον πληρώνει κανονικά τον λογαριασμό του. Καλούμε την κυβέρνηση μετά από αυτή την απάντηση, να πάρει πίσω αμέσως το απαράδεκτο χαράτσι, που πάει να επιβάλλει στους πολίτες. Αυτοί που εμπνεύστηκαν και επιμένουν στην εφαρμογή αυτού του μέτρου, που ταλαιπωρούν και εκφοβίζουν τον ελληνικό λαό, αξίζουν την γενική κατακραυγή".

Αναλυτικά η απάντηση του επιτρόπου Ενέργειας

1. Ο καθορισμός των αρχών συλλογής φόρων είναι θέμα των κρατών μελών και δεν καλύπτεται από την κοινοτική νομοθεσία. Κατ’ αρχήν τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν για τη συλλογή των φόρων και φορείς οι οποίοι ασχολούνται με τον ενεργειακό εφοδιασμό. Πράγματι, αυτή η πρακτική φαίνεται να χρησιμοποιείται σε κάποιο βαθμό σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

2. Το αξιότιμο μέλος ρωτά, επίσης, εάν το επίμαχο ελληνικό μέτρο είναι σύμφωνο με τη νομοθεσία της ΕΕ και ποια θα είναι η εφαρμογή των ειδικών οδηγιών της ΕΕ σε αυτή την περίπτωση. Οι πληροφορίες που περιέχονται στη γραπτή ερώτηση δεν παρέχουν επαρκή στοιχεία για να εκτιμηθεί η συμβατότητα του εθνικού μέτρου με συγκεκριμένες διατάξεις της οδηγίας 2009/72/EC (εφεξής Οδηγία) ή όσον αφορά την οδηγία 93 / 13/EC. Καταρχήν, συμβατικοί όροι οι οποίοι αντανακλούν νομοθετικές ή κανονιστικές διατάξεις δεν υπόκεινται στις διατάξεις της οδηγίας 93/13/EC (Άρθρο 1 (2) σε αυτή). Ωστόσο, τα κράτη μέλη μπορούν να επιβάλουν ειδικούς όρους για την παροχή ενέργειας στην περιοχή της αρμοδιότητάς τους, εφόσον εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με όλη τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας 2009/72/ΕΚ και των διατάξεων της για την προστασία των πελατών (άρθρο 3, παράρτημα Ι σε αυτή), για τους ευάλωτους καταναλωτές (άρθρο 3 (7) και (8)) και των καθολικών υπηρεσιών (άρθρο 3 (3))

Οι διατάξεις για την καθολική υπηρεσία δημιουργούν μια σαφή υποχρέωση για τα κράτη μέλη και δίνουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να καθορίζουν τις προϋποθέσεις αυτού του δικαιώματος βάσει των φορολογικών τους υποχρεώσεων του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του.

Όσον αφορά την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, η Οδηγία δημιουργεί την υποχρέωση στα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που συνδέονται με τους ευάλωτους καταναλωτές. Ωστόσο, η οδηγία αφήνει στα κράτη μέλη (ενώ τα υποχρεώνει να το κάνουν) να ορίσει την έννοια των ευάλωτων καταναλωτών.

"Οι Έλληνες μπορούν να μας πάρουν και τα σώβρακα"

Τα είπε ντόμπρα και σταράτα ο Γερμανός οικονομολόγος Albrecht Ritschl, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ελλάδα και τις πολεμικές αποζημιώσεις σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel. Διαβάστε τι είπε για τις πολεμικές αποζημιώσεις και την αμαρτωλή Γερμανία

Ο Γερμανός οικονομολόγος Albrecht Ritschl, παραχωρώντας συνέντευξη στο Spiegel χαρακτήρισε την Γερμανία ως τον μεγαλύτερο αμαρτωλό του 20ου αιώνα ενώ τόνισε πως "η Ελλάδα μπορεί να μας πάρει ακόμα και τα σώβρακα" εάν διεκδικούσε η χώρα μας τις πολεμικές αποζημιώσεις.

Μάλιστα σημείωσε πως αν έκανε κάτι τέτοιο τότε η Γερμανία θα αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα, καθώς το οικονομικό της θαύμα οφείλεται στην μη διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από τις ΗΠΑ για τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

Η Γερμανία έχει χρεοκοπήσει τουλάχιστον τρεις φορές κατά την διάρκεια του προηγούμενου αιώνα, σημειώνει μεταξύ άλλων ο οικονομολόγος.

Όσον αφορά την Ελλάδα , ο καθηγητής είπε πως "είναι φυσικό επόμενο η Γερμανία να πληρώσει τα περισσότερα από τα χρήματα που οι πιστωτές έχουν δανείσει στην χώρα μας, καθώς το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας, όπως λέει, βασίζεται στη μη πληρωμή των αποζημιώσεων".

Τόνισε δε πως "οι Έλληνες ξέρουν τα εχθρικά άρθρα στα γερμανικά ΜΜΕ πολύ καλά. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πολύ πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις, αρχίζοντας από την Ελλάδα, και αν η Γερμανία ποτέ αναγκαστεί να πληρώσει, θα μας "πάρουν ακόμη και τα σώβρακα".

"Θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας".

Μειώσεις - σοκ στις εισηγμένες ΔΕΚΟ

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΩΣ 35% ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ
Περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι στις εισηγμένες ή υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ βρίσκονται μπροστά στην επώδυνη περικοπή των αποδοχών τους. Φτάνει στο 35% του ποσού που εισέπρατταν τον Δεκέμβριο του 2009. Θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών

Μειώσεις - σοκ στις εισηγμένες ΔΕΚΟ

Ψαλιδίζονται οι αποδοχές 50.000 και πλέον υπαλλήλων στις εισηγμένες και τις υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ.

Η μείωση των συνολικών αποδοχών θα φτάσει έως και το 35% σε σχέση με όσα λάμβαναν στις 31 Δεκεμβρίου του 2009.

Οι περικοπές θα γίνουν σε τρεις φάσεις:

Αναδρομικά από 1ης Νοεμβρίου θα κοπεί το 25% των αποδοχών. Στις περιπτώσεις που θα απαιτηθεί το ποσοστό να φτάσει το 35%, η επιπλέον περικοπή θα επιμεριστεί σε δύο ισόποσες δόσεις μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2013.Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι το μέσο μισθολογικό κόστος να υποχωρήσει στα 1.900 ευρώ τον μήνα ανά εργαζόμενο. Τα παραπάνω προβλέπονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία εξειδικεύονται οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Πιο αναλυτικά, η συγκεκριμένη εγκύκλιος αφορά τις εταιρείες ATEbank, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΤΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και όλες τις θυγατρικές τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αρκετές από αυτές τις εταιρείες έχουν ήδη γίνει περικοπές μισθών από τα τέλη του 2009 έως σήμερα (ATEbank 10% , ΕΛΤΑ 20% κ.ά.). Ετσι με τις νέες ρυθμίσεις θα προκύψουν επιπλέον μειώσεις ώστε αθροιστικά να προσεγγιστεί το 35%.

Ο υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος
Ο υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος

Οι διοικήσεις των επιχειρήσεων θα πρέπει να εξασφαλίσουν την επίτευξη του στόχου για περιορισμό του μέσου μισθολογικού κόστους στα 1.900 ευρώ τον μήνα ανά εργαζόμενο.

Το όριο
Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν εργαζόμενοι που θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μηνιαίο μισθό άνω των 1.900 ευρώ, εφόσον υπάρχουν και συνάδελφοί τους στην ίδια επιχείρηση με χαμηλότερη αμοιβή από αυτό το όριο.

Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος που έχει συνολικές αποδοχές (βασικό μισθό και πάσης φύσεως επιδόματα) 3.200 ευρώ τον μήνα θα πρέπει να "πέσει" στα 2.100 ευρώ με μείωση 34%.

Μειώσεις - σοκ στις εισηγμένες ΔΕΚΟ

Αυτό θα γίνει σε τρεις φάσεις:

Από 1ης Νοεμβρίου 2011 θα λαμβάνει 2.400 ευρώ τον μήνα [3.200 - (3.200 x 25%) = 2.400].

Η διαφορά των 300 ευρώ για να φτάσει στα 2.100 ευρώ τον μήνα θα επιμεριστεί σε 150 ευρώ μείον από 1ης Νοεμβρίου 2012 έως και 31 Οκτωβρίου 2013 και άλλα 150 ευρώ μείον από 1ης Νοεμβρίου 2013 και μετά.

Στην εγκύκλιο προβλέπεται ότι εάν οι επιχειρήσεις δεν συμμορφωθούν και δεν προχωρήσουν τις μισθολογικές μειώσεις, αυτό θα συνιστά "αδικοπραξία σε βάρος του Δημοσίου" και θα διακόπτεται και η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εναερίτης έγγαμος με δύο παιδιά και 15 χρόνια υπηρεσία θα δει τις μεικτές αποδοχές του να μειώνονται στα 1.847,39 ευρώ
Εναερίτης έγγαμος με δύο παιδιά και 15 χρόνια υπηρεσία θα δει τις μεικτές αποδοχές του να μειώνονται στα 1.847,39 ευρώ

Εξάλλου, αν το μέσο κατά κεφαλή κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων κλπ., εξαιρουμένων των εργοδοτικών εισφορών, είναι μικρότερο των 1.900 ευρώ κατά μήνα, συνεχίζει να ισχύει το όριο των 1.900 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή στην περίπτωση που οι εταιρείες προβαίνοντας σε μείωση, για παράδειγμα 30% ή 32% (και όχι 35%) του κόστους μισθοδοσίας τους σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος στο τέλος του 2009, επιτυγχάνουν να έχουν μέσο κατά κεφαλήν κόστος ίσο των 1.900 ευρώ, τότε δεν χρειάζεται να περικόψουν τις αποδοχές των εργαζομένων κατά 35%.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΕΛΤΑ
Νέο "ψαλίδι" έως 17% στους μισθούς των ταχυδρομικών

Νέο "ψαλίδισμα" στις αποδοχές τους σε ποσοστό 15%-17% εκτιμάται ότι θα υποστούν οι ταχυδρομικοί. Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ, οι οποίοι με τις προηγούμενες περικοπές είχαν δει τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά περίπου 20%, αναμένεται να υποστούν και νέες περικοπές βάσει της νέας εγκυκλίου.

Μειώσεις - σοκ στις εισηγμένες ΔΕΚΟ

Οι ταχυδρομικοί υπολογίζουν πως με τις προηγούμενες και αυτές τις περικοπές θα χάσουν περίπου πέντε μισθούς ετησίως:

"Η ζημιά για το ετήσιο εισόδημά μας είναι τεράστια, καθώς από τους 14 μισθούς που παίρναμε στο τέλος του 2009, ήδη έχουμε χάσει τους 4 από τα δώρα και τις περικοπές σε αποδοχές και με τα νέα δεδομένα θα χάσουμε άλλον έναν", λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταχυδρομικών Γιώργος Βασιλόπουλος.

Συγκεκριμένα, η απώλεια για έναν εργαζόμενο με συνολικές αποδοχές ύψους 2.000 ευρώ τον μήνα σήμερα εκτιμάται ότι με τις νέες περικοπές θα ξεπεράσει τα 4.000 ευρώ ετησίως.

Οι ταχυδρομικοί μάλιστα επισημαίνουν πως ανήκαν παραδοσιακά στους χαμηλότερα αμειβόμενους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.

Μειώσεις - σοκ στις εισηγμένες ΔΕΚΟ

Τόσο οι εργαζόμενοι, πάντως, όσο και η διοίκηση των ΕΛΤΑ δεν έχουν υπολογίσει ακόμα την ακριβή μείωση των αποδοχών βάσει της νέας εγκυκλίου, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει άμεσα.

Σήμερα στα ΕΛΤΑ απασχολούνται περίπου 8.200 άτομα ως τακτικό προσωπικό και περίπου 600 έκτακτοι.

Κώστας Τσαχάκης

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
18% κάτω οι μισθοί 21.255 εργαζομένων της ΔΕΗ

Μειώνονται 18% κατά μέσον όρο οι μισθοί στους 21.255 εργαζομένους της ΔΕΗ και κατά 15% στους 63 της ΔΕΠΑ.

Οι μισθοί στη ΔΕΗ είχαν "ψαλιδιστεί" το 2010 κατά 17% και τώρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 35% απομένει άλλο ένα ποσοστό 18%. Ετσι, ένας παντρεμένος με δύο παιδιά διοικητικο-οικονομικός υπάλληλος, που έχει 15 χρόνια υπηρεσία στη ΔΕΗ, από τα 1.903,74 ευρώ μεικτά θα κατέβει στα 1.561,06 ευρώ. Ο αντίστοιχος συνάδελφός του με 20 έτη υπηρεσία θα πέσει στα 2.004, 87 ευρώ από 2.444,97 ευρώ. Υπάλληλος της ίδιας οικογενειακής κατάστασης και ειδικότητας, αλλά με 25ετή θητεία στη ΔΕΗ, θα δει τον μισθό του να κατεβαίνει στα 2.226,22 ευρώ μεικτά.

Εναερίτης έγγαμος με δύο παιδιά και 15 χρόνια υπηρεσία θα δει τις μεικτές αποδοχές του να μειώνονται στα 1.847,39 ευρώ, άλλος με 20 έτη στα 2.422,10 ευρώ και ο εναερίτης με 25 χρόνια υπηρεσία θα κατέβει στα 2.681,99 ευρώ.

Αλλο ένα παράδειγμα είναι αυτό του τεχνίτη σταθμού παραγωγής. Εγγαμος με δύο παιδιά και 15 χρόνια στη ΔΕΗ θα δει τον μισθό του να μειώνεται στα 2.319,73 ευρώ. Συνάδελφός του με δύο παιδιά και 20 χρόνια βλέπει τις μεικτές αποδοχές του να πέφτουν στα 2.586,51 ευρώ και ο τεχνίτης με δύο παιδιά και 25 έτη υπηρεσία θα έχει πια μεικτές απολαβές 3.211,99 ευρώ.

Η διοίκηση της ΔΕΗ εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των επιδομάτων.

Στη ΔΕΠΑ οι μειώσεις των 63 εργαζομένων είναι περίπου 15%. Ετσι, οι μηχανικοί κατεβαίνουν κατά μέσον όρο στα 2.350 ευρώ μεικτά, τα διευθυντικά στελέχη στα 2.850 ευρώ και οι εργαζόμενοι μέσης εκπαίδευσης στα 1.250 ευρώ μεικτά. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΠΑ είχαν το 2010 απώλειες 20%.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Επί ποδός πολέμου οι εργαζόμενοι
Αγριο "κούρεμα" μισθών σε Τ.Τ. και Αγροτική Τράπεζα

Αγριο κούρεμα φέρνει στους μισθούς των εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στην Αγροτική Τράπεζα η χθεσινή εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία μειώνονται οι αποδοχές κατά 25% από την 1η Νοεμβρίου.

Ο τελικός στόχος είναι οι μηνιαίες αποδοχές για κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά να είναι μειωμένες κατά 35% σε σχέση με τις αποδοχές που είχαν τον Οκτώβριο του 2009, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό του 2012.

Οι εργαζόμενοι σε Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βρίσκονται επί ποδός πολέμου καθώς θεωρούν δραματική τη συρρίκνωση στις αποδοχές τους.

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΑΤΕ (σύλλογος εργαζομένων ΑΤΕ) Κώστας Αμούντζιας, οι μισθοί στην Αγροτική είχαν "κουρευτεί" πέρυσι κατά 10%, στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης της τράπεζας. Και τώρα έρχεται νέα μείωση της τάξης του 16,5%, ενώ ο μέσος μισθός διαμορφώνεται στα 2.250 ευρώ. Στόχος είναι οι μισθοί να μην υπερβαίνουν το όριο των 1.900 ευρώ.

Στην Αγροτική σε επίπεδο ομίλου απασχολούνται 7.728 μόνιμοι υπάλληλοι και 593 συμβασιούχοι.

Ιδια είναι η κατάσταση και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπου ο μέσος όρος των μισθών διαμορφώνεται πάνω από τις 2.000 ευρώ, όπως λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων Γιώργος Σιδέρης.

Το επίπεδο του πρώτου μισθού στην κατηγορία ΔΕ διαμορφώνεται (μεικτά) στα 1.000 ευρώ και για ΠΕ στα 1.257,5 ευρώ. Στο Τ.Τ. οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι 2.230 και οι συμβασιούχοι 349 άτομα.

Οι μισθοί προσαυξάνονται με τα επιδόματα, που ενδεικτικά αναφέρουμε ότι διαμορφώνονται ως εξής: επίδομα γάμου 110 ευρώ, επίδομα ξένης γλώσσας 70,6 ευρώ, επίδομα σπουδών 250 ευρώ, επίδομα πολυετίας που αυξάνεται κλιμακωτά και διαμορφώνεται π.χ. για προϋπηρεσία 7 ετών στα 130 ευρώ.

Πρόσφατα οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας, της Εμπορικής και της Γενικής εισηγήθηκαν στους συλλόγους εργαζομένων μειώσεις στις αποδοχές της τάξης του 15%-20%.

Από την πλευρά της η ΟΤΟΕ έχει προειδοποιήσει για κινητοποιήσεις.

Εφη Καραγεώργου

ΟΙ ΜΕΣΕΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ
Στα 2.100 ευρώ οι μισθοί στην ΕΥΔΑΠ

Περί τα 2.100 ευρώ θα διαμορφωθούν οι μέσες μηνιαίες αποδοχές στην ΕΥΔΑΠ με την εφαρμογή της εγκυκλίου της γενικής γραμματείας ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εργαζομένων στην εταιρεία.

Σήμερα, οι αντίστοιχες αποδοχές διαμορφώνονται στα 2.500 ευρώ (30.000 ευρώ σε ετήσια βάση), έχοντας υποστεί περικοπές της τάξης του 20% κατά τον τελευταίο χρόνο. Επομένως, για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του μισθολογικού κόστους της εταιρείας κατά 35% σε σχέση με τα εισοδήματα του Οκτωβρίου 2009, θα υπάρξει νέα μείωση στα σημερινά εισοδήματα κατά 15-18%, λέει η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ.

"Πρόκειται για την εφαρμογή ενός νόμου που οδηγεί την Ελλάδα στον Μεσαίωνα", δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βαγγέλης Δημούδης. Η ΕΥΔΑΠ απασχολεί σήμερα 2.850 εργαζόμενους. Από το 2010, οι ανώτατες αποδοχές διαμορφώνονται στα 5.300 ευρώ για τον πρόεδρο και τον δ. σύμβουλο, ενώ τα διευθυντικά στελέχη αμείβονται με 4.500 ευρώ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε απεργία διαρκείας πάνε οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ

Σε απεργία διαρκείας προτίθενται να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στην Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας τόσο στις περικοπές των μισθών που επιβάλλονται με τη χθεσινή εγκύκλιο όσο και στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Οπως είπε στο "Εθνος" ο πρόεδρος των υπαλλήλων της ΕΥΑΘ Δ. Βασιλειάδης, οι περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα έφτασαν το 32%, ενώ οι μέσες απολαβές ετησίως είναι σήμερα στα 26.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν έχει συνυπολογιστεί η κράτηση του 3% για το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Αν γίνει κάτι τέτοιο, θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες μειώσεις και το θέμα αυτό θα συζητήσει ο πρόεδρος των εργαζομένων τις επόμενες ημέρες με τον υπουργό Υποδομών Μ. Βορίδη. Πάντως, αυτό που απασχολεί τους εργαζομένους είναι η δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης, αφού όπως λένε η γαλλική εταιρεία που επιδιώκει να πάρει την πλειοψηφία των μετοχών της ΕΥΑΘ θεωρείται δεδομένο ότι θα προχωρήσει σε ατομικές συμβάσεις με τους εργαζομένους. "Ζούμε σε έναν πόλεμο, ακήρυκτο, αλλά πόλεμο".

Αυτά ήταν το λόγια του πρόεδρου των χειριστών στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης Γιώργου Σπανόπουλου, όταν πληροφορήθηκε τα τη νέας εγκυκλίου για να προσθέσει ότι οι εργαζόμενοι είναι αγανακτισμένοι και θυμωμένοι. Οπως είπε, ήταν συνολικά στον ΟΛΘ περί τους 700 εργαζομένους και έμειναν 420, ενώ ήδη οι μισθοί τους έχουν μειωθεί σε ποσοστό 20-22%. Ο ίδιος με 30 χρόνια δουλειάς παίρνει σήμερα καθαρά 22.000 ευρώ τον χρόνο.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)