Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Έρχεται «νέα γενιά» αυθαιρέτων

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επιχειρούμενη από το υπουργείο Περιβάλλοντος απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης και η εκποίηση περιουσιών σε εξευτελιστικές τιμές υπέρ των «ισχυρών» επενδυτών.

Έρχεται «νέα γενιά» αυθαιρέτων

Το υπουργείο έχει θέσει σε διαβούλευση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο απαγορεύει ουσιαστικά την εκτός σχεδίου δόμηση.

Το σχέδιο «κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης», που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, επιδιώκει να απαγορεύσει «δια ροπάλου» την κατασκευή κατοικίας σε εκτός σχεδίου περιοχές, δίνει ωστόσο το «ελεύθερο» για την ανέγερση κατοικίας μόνον εάν ο ιδιοκτήτης αυτής εκμεταλλεύεται το αγροτεμάχιο.

Σύμφωνα με παράγοντες των ιδιοκτητών ακινήτων, η προωθούμενη ρύθμιση του κ. Σηφουνάκη καταπατά το νόμιμο δικαίωμα 1.000.000 που αγόρασαν κάποιο οικόπεδο για να χτίσουν.

Η ρύθμιση έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, στελέχη του οποίου απέστειλαν στις 11 Ιανουαρίου επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον αναπληρωτή κ. Νίκο Σηφουνάκη, με την οποία ζητούσαν την απόσυρση του προεδρικού Διατάγματος, χαρακτηρίζοντάς τη ρύθμιση αδιανόητη και αδικαιολόγητη.

Το ΥΠΕΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως η δυνατότητα της εκτός σχεδίου δόμησης που αφορά και την κατοικία δεν θίγεται από το συγκεκριμένο διάταγμα, το οποίο αφορά μόνο την οργάνωση των χρήσεων γης.

Το υπουργείο χαρακτηρίζει εντελώς αβάσιμες τις ερμηνείες περί απαξίωσης ιδιοκτησιών και τονίζει πως δεν υπάρχει θέμα «ολοσχερούς κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης».

Με πεντάμηνες συμβάσεις 120.000 άνεργοι στους Δήμους

Όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης και Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο ή το Μάρτιο.

Εντός του 2012 προβλέπεται να απασχοληθούν μέχρι 5 μήνες ή 135 ημερομίσθια περίπου 35.000 άνεργοι, κυρίως τεχνίτες και εργάτες γενικών καθηκόντων, όπως ηλεκτρολόγοι, οδηγοί, οικοδόμοι, ελαιοχρωματιστές, σιδεράδες, υδραυλικοί και χειριστές μηχανημάτων κ.λπ.

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα θα αμείβονται με μηνιαίο καθαρό μισθό 625 ευρώ, ο οποίος θα κλιμακώνεται ανάλογα με την ειδικότητα.

Η πρώτη προκήρυξη θέσεων θα γίνει εντός των επόμενων ημερών, ενώ οι πρώτες 15.000 – 20.000 προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Το προσωπικό θα διατίθεται στους δήμους από τους πίνακες ανέργων του ΟΑΕΔ, έπειτα από δημόσια πρόσκληση και υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Η επιλογή του προσωπικού θα γίνεται με σύστημα μοριοδότησης που θα βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια, στα οποία σημαίνοντα ρόλο θα παίζει ο χρόνος ανεργίας, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση (ανήλικα τέκνα και ανεργία συζύγου) και η ειδικότητα.

Η υλοποίηση των αναγκαίων έργων αυτεπιστασίας θα μπορεί να γίνεται άμεσα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει αντίστοιχος ενδιαφερόμενος.

Θα παρέχεται ευελιξία που διευκολύνει τόσο τους φορείς υλοποίησης έργων αυτεπιστασίας, όσο και τους ενδιαφερόμενους ανέργους, καθώς δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο διαρκούς απασχόλησης, αλλά και διακεκομμένης κατά ημέρα, εβδομάδα ή μήνα ανάλογα με τις ανάγκες του έργου, διατηρώντας το πλαφόν των 135 εργάσιμων ημερών ετησίως.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί και για τους 78 δήμους της χώρας που στερούνται τεχνικών υπηρεσιών και τυπικά δεν μπορούν να αναλάβουν έργα αυτεπιστασίας.

Μετωπική εργαζομένων - διοίκησης για το σπαστό ωράριο

Στην καταγγελία της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπέγραψε πριν από μερικούς μήνες και σε μετωπική σύγκρουση με τη διοίκηση του ΟΤΕ προσανατολίζεται η Ομοσπονδία Εργαζομένων του Οργανισμού.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ καταγγέλλει τη διοίκηση για αθέτηση των συμφωνηθέντων κατηγορώντας τη ότι «τμηματικά και αιφνιδιαστικά ελπίζει πως θα επιβάλει όρους ζούγκλας και μεσαίωνα στις εργασιακές σχέσεις». Αιτία ήταν η απόφαση του Οργανισμού να επιβάλει σπαστό ωράριο στους εργαζομένους των καταστημάτων, κίνηση η οποία, σύμφωνα με την Ομοσπονδία επηρεάζει περίπου 700 άτομα.

«Δεν φτάνει που έχει κλείσει πάνω από 100 καταστήματα τη στιγμή που οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μειώσεις στον μισθό τους, τώρα επιβάλλει και διακεκομμένο ωράριο καταδικάζοντας ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή να πηγαινοέρχονται στη δουλειά τους τέσσερις φορές την ημέρα» τονίζει ο γενικός γραμματέας της ΟΜΕ-ΟΤΕ, Αντώνης Μπιρμπιλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες των εργαζομένων, μάλιστα, η διοίκηση προτίθεται το προσεχές διάστημα να κλείσει και ορισμένα τεχνικά τμήματα: «Τέτοιες αλλαγές γίνονταν συχνά στον Οργανισμό αλλά ύστερα από διάλογο και συζήτηση. Η ηγετική ομάδα του ΟΤΕ πλέον σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης και ηγεμόνευσης των πάντων, αποφασίζει, διατάσσει και θεωρεί ότι παράγει έργο» σημειώνουν οι συνδικαλιστές.

Καταγγελία της ΣΣΕ
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν την ερχόμενη εβδομάδα έως και σε καταγγελία της ΣΣΕ επαναπροσδιορίζοντας τη θέση τους και ξεκινώντας από την αρχή σε μια κοινή πορεία με τους υπόλοιπους εργαζομένους των ΔΕΚΟ.Οι εκπρόσωποι της ΟΜΕ-ΟΤΕ μάλιστα βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο Μόναχο προκειμένου να οργανώσουν με συναδέλφους τους από την Deutshe Telekom κοινή απεργία στις δραστηριότητες του Ομίλου σε Ευρώπη και Αμερική.

«Δεν θα υποκύψουμε σε εκβιαστικά διλήμματα, σε 'ομάδες' προσωρινώς απασχολούμενων, παχυλά αμειβόμενων και ιδιοτελώς ενεργούμενων» τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Φόροι τώρα και στα... λιπαρά

Υψηλότερους φόρους στα ανθυγιεινά τρόφιμα και χαμηλότερους στα φρούτα και τα λαχανικά εισηγούνται οι επιστήμονες. Τροφές ευρείας κατανάλωσης με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα, αλάτι και ζάχαρη, θα επιβαρύνονται περισσότερο απ' όσα προάγουν την υγεία. Αυστηρός έλεγχος προτείνεται και για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις τροφίμων στις παιδικές ζώνες.

Το θέμα συζητήθηκε χθες από την Επιστημονική Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής, η οποία συνεδρίασε χθες υπό τον ειδικό γραμματέα Κώστα Παταβούκα και την καθηγήτρια Αθηνά Λινού. Στόχος της συνεδρίασης ήταν να δρομολογηθούν οι διαδικασίες σύνταξης ?έως το τέλος Μαρτίου? πορίσματος για τη διατροφική πολιτική, το οποίο θα παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η κ. Λινού τόνισε ότι η φορολογία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέσο προαγωγής μιας πιο υγιεινής διατροφής. Η χώρα μας, είπε, είναι ευνοημένη σε σχέση με τις δυνατότητες άσκησης μιας τέτοιας πολιτικής, καθώς φρούτα, λαχανικά και ψάρια διατίθενται σε προσιτές τιμές.

Αυτό δεν ισχύει στις ΗΠΑ, όπου έχει υπολογιστεί ότι η ένταξη περισσότερων φρούτων και λαχανικών στο καθημερινό διαιτολόγιο μιας τετραμελούς οικογένειας επιβαρύνει τα οικονομικά της κατά μισό δολάριο την ημέρα.

Η επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί συγκεκριμένες δράσεις, με σκοπό την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων και τη μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η πρόταση προς τις ελληνικές οικογένειες ενός καθημερινού διαιτολογίου το οποίο θα έχει χαμηλό κόστος και θα αποτελείται από ντόπια προϊόντα.

Διαιτολόγιο
Θα διαμορφωθεί, επίσης, εθνικό διαιτολόγιο και ποσοτολόγιο για τα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, με στόχο την προστασία της υγείας των νοσηλευομένων και τον έλεγχο των δαπανών για την Υγεία, μέσω ομαδικής τροφοδοσίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Ανάλογες πρωτοβουλίες θα ληφθούν για τους παιδικούς σταθμούς, τα φοιτητικά εστιατόρια και τις μονάδες εστίασης των ενόπλων δυνάμεων. Η επιτροπή προτείνει να αξιοποιηθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις προκειμένου να διατεθούν τρόφιμα σε μαθητές νηπιαγωγείων και ιδρύματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Λίγα λεφτά σε ανέργους για να μην συνηθίζουν στην τεμπελιά

Δύο αντιφατικές ως προς τις διαπιστώσεις τους μελέτες για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, αλλά και το εργασιακό μέλλον στην Ελλάδα, είδαν το φως της δημοσιότητας την Τρίτη από δύο ανεξάρτητους διεθνείς οργανισμούς.

Παγκόσμια Τράπεζα: "Στην Ελλάδα δεν προσλαμβάνονται νέοι"

Η εδρεύουσα στην Ουάσιγκτον Παγκόσμια Τράπεζα με την έκθεσή της για το "Μοντέλο ανάπτυξης στην Ευρώπη" διαπιστώνει ότι "η Ευρώπη παρουσιάζει τρία βασικά προβλήματα που δεν της επιτρέπουν να αναπτυχθεί επαρκώς: την έλλειψη ευελιξίας στην είσοδο νέων στην αγορά εργασίας, την υπερβολική προστασία των εργαζόμενων αλλά και των ανέργων καθώς και την πρόωρη συνταξιοδότηση".

Η Τράπεζα εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι εισέρχονται στην αγορά εργασίας σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία, ενώ συνταξιοδοτούνται όλο και πιο πρόωρα.

Την ίδια στιγμή κατηγορεί χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία οι οποίες εισήγαγαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες τη μείωση του εργάσιμου χρόνου με αποτέλεσμα να μειωθεί η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι "το 2000 οι Γάλλοι εργάζονταν κατά μέσο όρο 300 ώρες λιγότερο από τους Αμερικανούς σε ετήσια βάση".

Η «κατηγορία» της υπερβολικής προστασίας αναφέρεται στους περιορισμούς που απορρέουν από τις συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις καθώς και στα "πολύ υψηλά επιδόματα ανεργίας" που - κατά την εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας δημιουργούν αντικίνητρο στους ανέργους προκειμένου να επιστρέψουν σε αμειβόμενη θέση εργασίας.

Με άλλα λόγια οι ειδήμονες της Τράπεζας θεωρούν ότι "για να ανακτήσει η Ευρώπη την ανταγωνιστικότητά της» σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να εργάζονται περισσότερες ώρες ημερησίως, να αμείβονται με λιγότερα (καθώς θα πρέπει να απαλειφθούν τα ελάχιστα όρια αποδοχών που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις), να συνταξιοδοτούνται κοντά στο 70ο έτος της ηλικίας τους και σε περίπτωση που μένουν άνεργοι να τιμωρούνται με ένα εξευτελιστικά χαμηλό επίδομα προκειμένου να μη συνηθίζουν στην… τεμπελιά".

Η Γερμανία βλάπτει την ευρωζώνη

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ) διαπιστώνει στην έκθεση για τις "Παγκόσμιες τάσεις στην εργασία το 2012" ότι η δυναμική της ανεργίας αυξάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συστήνει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προωθήσουν προγράμματα στήριξης των ανέργων αλλά και συνολικά της αγοράς εργασίας αυξάνοντας τις επιδοτήσεις για την επιχειρηματικότητα καθώς και τον αριθμό των θέσεων εργασίας σε δημόσια έργα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαπίστωση ότι η εμμονή της Γερμανίας στην ανταγωνιστικότητα των δικών της προϊόντων "αποτελεί θεμελιώδη αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες οικονομίες της ευρωζώνης".

"Συμφέροντα σπρώχνουν την Ελλάδα στη δραχμή"

Σε επιχειρηματικά συμφέροντα αποδίδει τις πιέσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο Τζορτζ Σόρος. Διαβάστε για ποιο λόγο επιθυμούν κάτι τέτοιο

Η ύπαρξη μιας ισχυρής ομάδας που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ αποτελεί, κατά τον Τζωρτζ Σόρος ένα από τα προβλήματα στην Ελλάδα.

"Υπάρχουν εφημερίδες αλλά και επιχειρήσεις που θέλουν να πληρώνουν φόρους σε τοπικό νόμισμα και όχι σε ευρώ", δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Forum.

Επισήμανε ακόμα πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να επιλύσουν το πρόβλημα κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, και πρόσθεσε ότι οι προοπτικές της Ευρώπης των 17 εξακολουθούν να είναι δυσοίωνες.

"Η ευρωπαϊκή κρίση δεν θα επιλυθεί μόνο με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Για να τονωθεί η οικονομία της Ευρωζώνης θα πρέπει η ΕΕ να επιβάλει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία σε ορισμένες χώρες.

Η μεταδιδόμενη πλέον κρίση χρέους με επίκεντρο την Ελλάδα, πλήττει τα ευρωπαϊκά έθνη και εμπεριέχει τον κίνδυνο να εκτροχιαστεί η ήδη εύθραυστη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη", υπογράμμισε.

Οι προοπτικές, όπως επισήμανε, παραμένουν κακές για Ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τα μέτρα που ελήφθησαν από την ΕΚΤ δεν έχουν βοηθήσει όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με τεράστια χρέη. Ανέφερε, τέλος, πως χρεοκοπία της Ελλάδας δεν συνεπάγεται έξοδο της χώρας από το ευρώ.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)