Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα παιδιά

Νέα εγκλύκλιος του ΙΚΑ περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές σχετικά με τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα τέκνα.

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους όρους συνταξιοδότησης μητέρων με ανήλικα τέκνα, περιλαμβάνει εγκύκλιος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ).

Με τις ρυθμίσεις της εγκυκλίου, δίνεται η δυνατότητα στις μητέρες με ανήλικα παιδιά να συνταξιοδοτηθούν, αναγνωρίζοντας το χρόνο επιδοτούμενης ανεργίας ή ασθένειας 10 χρόνια πριν την ενηλικίωση του παιδιού και όχι 10 χρόνια πριν την αίτηση συνταξιοδότησης.

Οι ασφαλισμένες μητέρες, που έχουν υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση με διαφορετικό καθεστώς, μπορούν να καταθέσουν εκ νέου αίτηση στο ΙΚΑ, ώστε να συνταξιοδοτηθούν με τις νέες ρυθμίσεις.

Οι ρυθμίσεις καλύπτουν και τις αιτήσεις συνταξιοδότησης, που έχουν υποβληθεί και εκκρεμούν από τις 15 Ιουλίου του 2010.

Στα 2 δισ. ευρώ οι οφειλές στον ΟΑΕΕ - Σχεδόν οι μισοί δεν μπορούν να πληρώσουν

Το 45% των ασφαλισμένων του Οργανισμού αδυνατεί να καταβάλει εισφορές του, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού.Από τους περίπου 300.000 παλαιούς οφειλέτες μόλις 28.000 έχουν ενταχθεί στην τελευταία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Οι βεβαιωμένες οφειλές αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ και ο ΟΑΕΕ αναζητά επιπλέον περίπου 220 εκατ. ευρώ για την καταβολή των συντάξεων Αυγούστου και του επιδόματος αδείας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ταμείου προτίθεται να προχωρήσει στην αναζήτηση βεβαιωμένων οφειλών ακόμη και με την ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και στη λήψη μέτρων κατά της εισφοροαποφυγής, σε συνεργασία με την εφορία.

Βάσει, του προϋπολογισμού του Οργανισμού, τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές το 2012 αναμένεται να φθάσουν τα 1,487 δισ. ευρώ, όταν το 2011 η εκτίμηση του προϋπολογισμού ήταν 2,137 δισ. ευρώ. Τα έσοδα του ταμείου υπολογίζονται συνολικά σε 4,311 δισ. ευρώ, ενώ τα έξοδα σε 5,133 δισ. ευρώ.

Από Δευτέρα το ΙΚΑ θα εισπράττει τις οφειλές με το "έτσι θέλω"

Από τη Δευτέρα αναμένεται να κινήσει το ΙΚΑ, αν δεν δοθεί νέα παράταση, τη διαδικασία των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης αφού σήμερα έληξε η προθεσμία για την υπαγωγή οφειλετών του ΙΚΑ σε ρύθμιση χρεών με ευνοϊκούς όρους.Από την ερχόμενη Δευτέρα, επίσης, αρχίζει και η νέα απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ.

Οι συνταξιούχοι πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως στο πιστωτικό Ίδρυμα ή στο κατάστημα των ΕΛΤΑ, από το οποίο εισπράττουν τη μηνιαία σύνταξή τους ή το εξωιδρυματικό επίδομα προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ η καταγραφή θα γίνεται ξεχωριστά για την κάθε παροχή.

Ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτική η φυσική καταγραφή κατά το τρέχον έτος για όσους καταστούν προσωρινοί ή οριστικοί συνταξιούχοι από το Σεπτέμβριο 2012. Η απογραφή ολοκληρώνεται στις 28 Σεπτεμβρίου.

Στα χαμηλά του 2007 η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις τράπεζες

Στα ίδια επίπεδα του 2007 βρίσκεται η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τα τραπεζικά ιδρύματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την πιστωτική επέκταση το Μάιο.

Αναλυτικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα έφτασε το -4,5% τον Μάιο (έναντι -4,7% τον Απρίλιο).

Το Μάιο η χρηματοδότηση ήταν αρνητική, καθώς οι αποπληρωμές και διαγραφές παλαιών δανείων ξεπέρασαν τις νέες εκταμιεύσεις κατά 940 εκατ. ευρώ.

Το χρέος των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο τέλος Μαΐου στα 116,2 δισ. ευρώ, σε ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο από αυτό που ήταν στο τέλος του 2007 (111 δισ. ευρώ).

Το Μάιο καταγράφηκε αρνητική ροή χρηματοδότησης ύψους 544 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα σε ετήσια βάση (Μάιος 2012 - Μάιος 2011) να καταγράφεται μία μείωση της τάξεως του 4,4%.

Στους επιμέρους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας καταγράφεται μείωση της χρηματοδότησης η οποία κυμαίνεται μεταξύ 0,2% (για τον τουρισμό), 8,9% για το εμπόριο και 10,9% για τη γεωργία. Αντίθετα στον κλάδο ηλεκτρισμού παρατηρείται σε ετήσια βάση αύξηση της χρηματοδότησης κατά 4,4%.

Το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια διαμορφώθηκε στο τέλος Μαΐου στα 110,8 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας μόλις κατά 2 δισ. ευρώ το αντίστοιχο στο τέλος του 2007 (ήταν 109 δισ. ευρώ). Η καθαρή ροή χρηματοδότησης τον Μάιο ήταν αρνητική κατά 371 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα να διαμορφωθεί σε -4,3% από -4,4% τον προηγούμενο μήνα. Στα στεγαστικά δάνεια καταγράφηκε μείωση των χρηματοδοτήσεων κατά 3,5% με αποτέλεσμα το συνολικό τους υπόλοιπο να υποχωρήσει στα 77,1 δισ. ευρώ.

Μεγαλύτερη ήταν η μείωση (6,4%) που παρατηρήθηκε στα καταναλωτικά δάνεια τα οποία περιορίζονται πλέον στα 31,9 δισ. ευρώ.

"Εξαφάνισαν" τις καταθέσεις υπό τον φόβο εξόδου από το ευρώ

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών έχουν υποχωρήσει οι τραπεζικές καταθέσεις, με την εκροή τους να φτάνει σε επίπεδο ρεκόρ τον Μάιο όταν και είχε κλιμακωθεί η κινδυνολογία περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συρρικνώθηκαν κατά 5% περίπου, έπειτα από μικρές αυξήσεις τους δύο προηγούμενους μήνες.

Συνολικά, οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 163 δισεκατομμύρια ευρώ, χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, από 171,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου έχει αντιστραφεί η τάση και έχουν επιστρέψει στις τράπεζες περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πτώση 2% σημείωσαν και οι καταθέσεις στην Ισπανία, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.

Τα στοιχεία δεν είναι εποχικά προσαρμοσμένα και διαφέρουν ελαφρώς από τα στοιχεία των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης.

"Παράθυρο" αναθεώρησης για την Ελλάδα βλέπει ο Γιούνκερ

H ιταλο-ισπανική λύση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν μπορεί μεν να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας έχει ενταχθεί σε καθεστώς μνημονίου, αλλά αν η Ελλάδα βρεθεί σε μια ανάλογη θέση με εκείνη της Ιταλίας και της Ισπανίας, τότε βέβαια η λύση θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΜΕ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει ότι "η ιδιαιτερότητα των πτυχών του προγράμματος που αποφασίστηκε για την Ισπανία και την Ιταλία διαφοροποιείται από την Ελλάδα που είναι μια χώρα που έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα (Μνημόνιο)" και άρα "a priori η ιταλο-ισπανική λύση δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα".
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι "αν η Ελλάδα μπορέσει να βρεθεί σε μια ανάλογη θέση με εκείνη της Ιταλίας και της Ισπανίας, τότε βέβαια η λύση θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα".

Ο κ.Γιούνκερ εκφράζει ακόμη την πεποίθηση «ότι η αυστηρότητα στον προϋπολογισμό θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα», αλλά καθιστά σαφές πως «δεν έχουμε το δικαίωμα να προκαλέσουμε μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα».

«Πιστεύω ότι η αυστηρότητα στον προϋπολογισμό θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα, διότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξυγιάνει οπωσδήποτε τα δημόσια οικονομικά, θα πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και την αδυναμία της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει -και δεν αγνοώ ότι οι συνθήκες διαβίωσης κυρίως για εκείνους με χαμηλά εισοδήματα όπου γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να ζήσουν- ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτή την κατάσταση» σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σε ερώτηση, τέλος, αν με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ο κ.Γιούνκερ λέει ότι "θα γίνουν οπωσδήποτε διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών" αλλά και ότι "δεν μπορώ να προδικάσω το αποτέλεσμα που θα προκύψει από αυτές τις συνομιλίες". "Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον έλληνα πρωθυπουργό και αυτές οι ιδέες θα τεθούν", κατέληξε.

Πικραμμένος: Μητέρα των προβλημάτων η κοινωνική ανισότητα

Σε μια ασφυκτικά κατάμεστη αίθουσα του Συμβουλίου της Επικρατείας, παρουσία υπουργών, των μελών του υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου, διπλωματών, πανεπιστημιακών καθηγητών και πληθώρας δικηγόρων και δικαστών, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η τελετή αποχώρησης του Παναγιώτη Πικραμμένου από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας.

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Πικραμμένος διετέλεσε κατά τις επιταγές του Συντάγματος και υπηρεσιακός πρωθυπουργός πριν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.

Ο αποχωρών πρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου τόνισε ότι «η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο ιστορικό μεταίχμιο, το παλιό πνέει τα λοίσθια και το νέο δεν έχει ακόμη γεννηθεί» και προσέθεσε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον των νεότερων γενιών, τη φυσιογνωμία μας ως κοινωνία αλλά και τον προσανατολισμό μας ως χώρα. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα, χρειάζεται να οπλιστούμε όλοι με ψυχραιμία, θάρρος και ιστορική συνείδηση.

»Να στηρίξουμε την πατρίδα μας για να καταφέρει να βγει ξανά στο φως, πιο αισιόδοξη, με περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και στους δημοκρατικούς θεσμούς, περισσότερο σεβασμό από τους εταίρους μας στην Ευρώπη, περισσότερη ατομική και συλλογική αυτογνωσία. Αλλά κυρίως με περισσότερη Δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας».

Ακόμη, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του δικαστές, υπογράμμισε: «Θα πρέπει να έχετε πάντα κατά νου ότι στην ιδιαίτερη ελληνική πραγματικότητα, η "μητέρα" των προβλημάτων παραμένει η κοινωνική ανισότητα. Αρκετοί από τους νόμους μας δυστυχώς δεν προάγουν ούτε προασπίζουν την ισονομία και την ισοπολιτεία. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν φαίνεται να είμαστε στην πράξη όλοι "ίσοι απέναντι στο νόμο".

»Από τους φόρους που πληρώνουμε, τις υπηρεσίες που μας παρέχει το κράτος, μέχρι την πολυνομία και την επιλεκτική εφαρμογή των νόμων, την ασυλία ομάδων συμφερόντων και προσώπων, την περιβαλλοντική υποβάθμιση περιοχών και πόλεων, τις ασύμμετρες κοινωνικές δαπάνες και το υπέρογκο κόστος της υγείας, τη βία, την εγκληματικότητα, την ανασφάλεια.

»Όλα αυτά, σε συνδυασμό και με τη βαθιά οικονομική κρίση, συνθέτουν ένα εξαιρετικά προβληματικό σκηνικό και θέτουν τη χώρα μας μπροστά σε έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο: μια βαθιά και επικίνδυνη κρίση ανομίας».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣτΕ, είπε: «Είναι αλήθεια πως η κρίση βρήκε τη χώρα ανοχύρωτη και απροετοίμαστη σε επίπεδο εξουσίας, οικονομίας, κοινωνικών δομών και νοοτροπίας. Λίγοι μπήκαν στον κόπο να εξηγήσουν με ειλικρίνεια την είσοδό μας στη νέα σκληρή πραγματικότητα. Και ακόμα λιγότεροι μπόρεσαν να ακούσουν, αφού οι φωνές του λαϊκισμού και της αντίδρασης ήταν πολλές και έβρισκαν εξίσου πολλούς αναμεταδότες».

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών απευθείας από τον Μηχανισμό

Η σημαντικότερη από τις αποφάσεις που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου, μετά την υποχώρηση της Γερμανίας, συμφωνήθηκε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα μπορούν να απευθύνονται για ανακεφαλαιοποίηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας

Η σημαντικότερη από τις αποφάσεις που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου, μετά την υποχώρηση της Γερμανίας, συμφωνήθηκε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα μπορούν να απευθύνονται για ανακεφαλαιοποίηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Με τη λύση αυτή διασφαλίζεται ότι δεν θα επιβαρύνονται τα κράτη-μέλη και οι φορολογούμενοι πολίτες με πρόσθετο βάρος, αφού η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα επηρεάζει το δημόσιο χρέος, όπως γίνεται σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι της διάσωσης τραπεζών μιας χώρας θα προηγούνται ομόφωνη απόφαση του Eurogroup και υπογραφή Μνημονίου, το οποίο ωστόσο θα περιορίζεται μόνο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Εξάλλου, εξίσου σημαντική είναι η απόφαση που ελήφθη για την αγορά ομολόγων.

Αποφασίστηκε η υπό προϋποθέσεις παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), δηλαδή το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης που θα αρχίσει να λειτουργεί από τον επόμενο μήνα, ο οποίος θα μπορεί να αγοράζει στη δευτερογενή αγορά ομόλογα μιας χώρας που βρίσκονται υπό πίεση στις αγορές.

Βασική προϋπόθεση που τίθεται είναι η εν λόγω χώρα να τηρεί κατά γράμμα τους κανόνες περί δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς και όλους τους στόχους που έχουν τεθεί στην εν λόγω χώρα στο πλαίσιο της νέας οικονομικής διακυβέρνησης.

Θετικές προοπτικές για τις χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνια δημιουργούν οι αναφορές της δήλωσης της Ευρωζώνης που αφορά την Ιρλανδία, καθώς επισημαίνεται ότι «η Ευρωομάδα θα εξετάσει την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα της με στόχο να βελτιωθεί περαιτέρω η βιωσιμότητα του προγράμματος προσαρμογής που σημειώνει καλές επιδόσεις. Παρόμοιες περιπτώσεις θα αντιμετωπισθούν αναλόγως».

Το ευρώ αντέδρασε ιδιαίτερα θετικά στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

Έντονη ανοδική τάση εμφανίζει σήμερα το ευρώ καθώς οι αγορές αποτιμούν θετικά τα αποτελέσματα της διήμερης συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2677 δολάρια από το επίπεδο των 1,2425 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης Καθοριστικής σπουδαιότητας αποδεικνύεται η χαλάρωση των όρων χορήγησης του δανείου από την Ε.Ε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Επιπροσθέτως υψηλές προσδοκίες καλλιεργεί η δέσμευση για ενοποίηση και ενίσχυση της τραπεζικής εποπτείας που ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να υποβληθούν οι προτάσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για την ενοποίηση της τραπεζικής εποπτείας και την ενδυνάμωση των εξουσιών της ΕΚΤ. Αναφέρθηκαν συγκεκριμένα, σε μια ρήτρα στη συνθήκη της ΕΕ που τους επιτρέπει να δώσουν στην ΕΚΤ εποπτεία των τραπεζών και άλλων μη ασφαλιστικών χρηματοοικονομικών εταιρειών. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2590 δολάρια.

Η κίνηση αυτή, όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, ανοίγει το δρόμο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αποτελεί και τον ρυθμιστικό βραχίονα της ΕΕ, να προωθήσει τις προτάσεις της για το νέο πλαίσιο εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, καθώς και των κεφαλαιακών απαιτήσεων προς τις τράπεζες.

Η δημιουργία μίας ενιαίας εποπτικής Αρχής για το τραπεζικό σύστημα στην Ε.Ε σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στις Βρυξέλλες, θα επιτρέψει στις τράπεζες να απευθυνθούν απευθείας στους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση, παρακάμπτοντας έτσι τις εθνικές κυβερνήσεις οι οποίες σήμερα έχουν την ευθύνη για το έργο αυτό στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία).

Πάντως ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande εκτίμησε ότι το νέο πλαίσιο εποπτείας της ΕΚΤ δεν θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του έτους.

Οι πολιτικές εξελίξεις είχαν θετικό αντίκτυπο επίσης εκτός από την αγορά συναλλάγματος, στις περιφερειακές αγορές ομολόγων (Ισπανίας και Ιταλίας) όπου καταγράφηκε αποκλιμάκωση στο κόστος δανεισμού.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκε μία συναλλαγή ύψους 1 εκατ. ευρώ η οποία αφορούσε σε εντολή αγοράς. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 26,33% από 26,32% που ήταν χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,60% να περιοριστεί στο 24,73%, από 24,82% που ήταν χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,21%, στη διάρκεια των 9 μηνών διατηρήθηκε στο 1,07% , στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,92% από 0,93% , χθες στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,65% ενώ στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,37% .

Αποχαιρετούν Ίντερνετ και τηλέφωνο οι Έλληνες

Καθώς η κρίση εξαπλώνεται στην Ευρώπη, η χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών υποχωρεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή".

Τόσο στην Ε.Ε. των 27 όσο και στην Ελλάδα, οι δείκτες χρήσης τηλεφωνικών συνδέσεων και Η/Υ εμφανίζονται μειωμένοι.Το μόνο που δεν υποχωρεί είναι η χρήση της τηλεόρασης, η οποία παραμένει σταθερή στο 98% των νοικοκυριών.

Ειδική για την Ελλάδα, το νέο ειδικό ευρωβαρόμετρο που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χτες Πέμπτη, δείχνει απότομη μείωση της διείσδυσης των προσωπικών υπολογιστών, των τηλεφωνικών συνδέσεων και των συνδέσεων στο ίντερνετ στα ελληνικά νοικοκουριά.

Το νέο ευρωβαρόμετρο αφορά σε μετρήσεις που έγιναν τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ οι συγκρίσεις γίνονται με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο που περιέχει στοιχεία μεταξύ Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2011.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, η διείσδυση των Η/Υ στα ελληνικά νοικοκυριά υποχώρησε μέσα σε μερικούς μήνες κατά 8 ποσοστιαίες και διαμορφώθηκε στο 47%. Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο η Ελλάδα είναι η πλέον η 26η χώρα στην Ε.Ε. με βάση τον συγκεκριμένο δείκτη ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία.

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις συνδέσεις ίντερνετ. Η χώρα για πρώτη φορά κατατάσσεται τελευταία, με βάση το ποσοστό των νοικοκυριών που διαθέτει οποιαδήποτε σύνδεση στην Ε.Ε.

Το ευρωβαρόμετρο δείχνει μόνο ότι το 42% τω ελληνικών νοικυριών διαθέτει πρόσβαση στο ίντερνετ, έχοντας μπροστά της τη Βουλγαρία με ποσοστό 44%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο, στην Ελλάδα ο συγκεκριμένος δείκτης υποχώρησε κατά 5 π.μ.

Σε ό, τι αφορά τις τηλεφωνικές συνδέσεις, οι Έλληνες φαίνεται ότι διακόπτουν τόσο τις συνδέσεις κινητής, αλλά και σταθερής τηλεφωνίας. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε., έχοντας δεύτερη της Βουλγαρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου το ποσοστό των ελληνικών νοικοκιυριών που χρησιμοποιεί τηλεφωνική σύνδεση, τόσο στεθερού, όσο και κινητού, διμαορφώθηκε το Δεκέμβριο στο 72%. Τα νοικοκυριά που κάνουν χρήση σταθερού τηλεφώνου μειώθηκαν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Επίσης, από την έρευνα διαφαίνεται η στροφή των Ελλήνων στην καρτοκινητή, ενώ το μόνο θετικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι οι συμπολίτες μας εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την ποιότητα της κινητής τηλεφωνίας, τις συνδέσεις και την κάλυψη της κινητής τηλεφωνίας.

Αλμα 5,68% στο χρηματιστήριο

Με ράλι ανόδου υποδέχτηκαν οι χρηματαγορές τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ, για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τους μηχανισμούς στήριξης και αναπτυξιακό πακέτο 120 δισ. ευρώ. Αλμα 5,68% έκανε ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, περνώντας το φράγμα των 600 μονάδων, με αιχμές τις μετοχές των τραπεζών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε συγκεκριμένα στις 611,16 μονάδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών ανήλθε σε 51,92 εκατ. ευρώ.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 0,45%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί σε ποσοστό 10,18%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη σε ποσοστό 7,40%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 6,83%.

Όλοι οι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν ανοδικά και τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Τραπεζών (+12,73%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+9,43% ) και των Ταξιδιών (+8,23%).

Με κέρδη έκλεισαν όλες οι μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank (+15,85%), της Alpha Bank (+14,55%), της Πειραιώς (+13,60%), της Εθνικής (+12,90%), της Ελλάκτωρ (+11,90%) και της ΔΕΗ (+10,65%).

Ανάλογη ήταν η εικόνα στα ασιατικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που σημειώνουν άνοδο, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,26 δολάρια ανά ευρώ.

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κέρδιζε 1,42%, ο δείκτης Xetra DAX στην Φρανφούρτη σημείωνε κέρδη 4,18%, ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι κέρδιζε 4,51%.

Με κέρδη άνοιξε και η Wall Street, με τον δείκτη Dow Jones να καταγράφει άνοδο 1,68% και τον δείκτη μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq να κινείται ανοδικά στο 2,35%.

Εν τω μεταξύ, σημαντική πτώση σημειώνουν οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων.

Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων υποχώρησε κατά 37 μονάδες βάσης στο 6,57% και των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων κατά 28 μονάδες βάσης στο 5,90%.

Αντίθετα, η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων ενισχυόταν σήμερα κατά 13 μονάδες βάσης στο 1,64% και των αντίστοιχων αμερικανικών τίτλων κατά 5 μονάδες βάσης στο 1,64%.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)