Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Ας γελάσουμε και λίγο.....








«Ο Mr. Euro καλείται να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ»

Ενας γλυκομίλητος αλλά ιδιαίτερης αναγνώρισης οικονομολόγος βρίσκεται από σήμερα στο τιμόνι της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει το Reuters παρουσιάζοντας τον Γιάννη Στουρνάρα

Με τους Ελληνες να απέχουν μόλις λίγες εβδομάδες από το να ξεμείνουν από ρευστό και έχοντας απέλπιδα την ανάγκη για έναν νέο υπουργό οικονομικών που θα ηγηθεί των διαπραγματεύσωεν με τους δανειστές, η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών γύρω από το πρόσωπο του 55χρονου Γιάννη Στουρνάρα δεν άργησε πολύ να κλείσει σημειώνει το πρακτορείο.

Και προσθέτει:

Το έργο που έχει μπροστά του απαιτεί ικανότητες ταχυδακτυλουργού. Πρέπει να πιέσει για περισσότερα χρήματα και χρόνο τους ολοένα και πιο δύσπιστους δανειστές την ίδια ώρα που θα είναι αναγκασμένος να κανακεύει τους απρόθυμους ελληνες αξιωματούχους να προωθήσουν αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις.

Ο Στουρνάρας είναι ένας σοβαρός και αξιοσέβαστος άνθρωπος που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις αγορές. Μπαίνει όμως σε μια κακή κυβέρνηση, όπου πολλοί παλιομοδίτες και με έφεση στη σπατάλη πολιτικοί, κατέχουν καίριες θέσεις», είναι η γνώμη που κατέθεσε στο διεθνές πρακτορείο ο Γιάννης Λούλης.

«Θα πρέπει να δώσει μια σκληρή μάχη εναντίον τους. Μπαίνει στη φωλιά του λύκου και δεν θα επιβιώσει εάν δεν έχει την σθεναρή υποστήριξη του πρωθυπουργού».

Καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επικεφαλής του ΙΟΒΕ, ενός think-tank με ιδιαίτερη επιρροή, ο Γιάννης Στουρνάρας θεωρείται φιλελεύθερος οικονομολόγος, και ένθερμος υποστηρικτής των διαρθρωτικών αλλαγών για να ανοίξει η οικονομία και να γίνει πιο ανταγωνιστική –ιδέες που είνα πιθανόν να ευαρεστήσουν τους διεθνε΄ςι δανειστές που έχουν εξοργιστεί με τους αργούς ρυθμούς των μεταρρυθμίσεων.

Ο Γ. Στουρνάρας υπήρξε μέλος της ομάδας που διαπραγματεύθηκε την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ το 2011, ως βασικός οικονομικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Αργότερα τοποθετήθηκε διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τραπέζης, όπου ξεκίνησε με επιτυχία την σταδιακή πώληση στην Credit Agricole.

Ανθρωποι που έχουν συνεργαστεί στενά τον περιγράφουν σαν ένα γλυκομίλητο οικονομολόγο, άψογα κατηρτισμένο για να αναλάβει αυτό που σήμερα φαίνεται ως η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο...

Νέο τείχος του Βερολίνου από τη Μέρκελ

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, η Ανγκελα Μέρκελ απορρίπτει κάθε σχέδιο για κοινή διαχείριση στο χρέος των κρατών της Ευρωζώνης. Η Γερμανίδα καγκελάριος υψώνει τείχος εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής και της συνάντησης με τον Φρ. Ολάντ.

Νέο τείχος αδιαλλαξίας στην Ευρώπη ύψωσε το Βερολίνο παραμονές της εξαιρετικά κρίσιμης για το μέλλον του ευρώ Συνόδου Κορυφής και της αποψινής συνάντησης της Ανγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.

Σε μια επίδειξη αλαζονείας, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε με ύφος «όσο ζω, η Ευρωζώνη δεν θα έχει ευρωομόλογα», ανάβοντας φωτιές στους Ευρωπαίους εταίρους της την ώρα που ανεβαίνει επικίνδυνα το πολιτικό θερμόμετρο λόγω των αρνητικών εξελίξεων σε Κύπρο και Ισπανία.

Με την πιο σκληρή διατύπωση που ίσως έχει μέχρι σήμερα χρησιμοποιήσει η καγκελάριος της Γερμανίας, έβαλε «φρένο» στα σχέδια για κοινή διαχείριση του χρέους των μελών της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι είναι αντίθετα με το γερμανικό Σύνταγμα.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας σε συγκέντρωση κομματικών στελεχών, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι όσο ζει δεν θα υπάρξει ποτέ στην Ευρωζώνη συλλογική ανάληψη χρέους των χωρών-μελών της! Και προσέθεσε ότι ούτε στη Γερμανία θα υπάρχει συλλογική ευθύνη για το χρέος, λίγο μετά τη συμφωνία του κυβερνητικού σχηματισμού με τα ομόσπονδα κρατίδια για την κοινή έκδοση Deutschland bonds.

Με δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel» και ο επί των Οικονομικών υπουργός της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφορικά με τα ευρωομόλογα είπε: «Εφόσον δεν υπάρχει ακόμα δημοσιονομική ένωση, δεν μπορούμε να έχουμε την ίδια ευθύνη όλοι για τα χρέη. Εάν κάποιος έχει τη δυνατότητα να δαπανήσει χρήματα εις βάρος κάποιου άλλου, θα το κάνει. Οι αγορές το γνωρίζουν αυτό».

Τα αρνητικά μηνύματα από το Βερολίνο έρχονται τη στιγμή που ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, επιδιώκει ανοιχτά τη λήψη μέτρων αμοιβαιοποίησης του χρέους, την εισαγωγή εγγυήσεων των τραπεζικών καταθέσεων και μέτρων προώθησης της χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης.

«Υπέρ» της ανακίνησης του ζητήματος του χρέους έχουν επίσης ταχθεί Ισπανία και Ιταλία, ενώ και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια είπε χθες ότι στην επικείμενη Σύνοδο «είναι απαραίτητο να συζητηθεί πώς θα προχωρήσουμε προς τα ευρωομόλογα, ποια θα είναι τα ενδιάμεσα στάδια».

Ολοκλήρωση
Η καγκελάριος, από την άλλη, επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία για μεγαλύτερη πολιτική ολοκλήρωση πριν από οποιοδήποτε άλλο βήμα.

Η στάση πάντως αυτή της κ. Μέρκελ έχει ενοχλήσει τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ο οποίος χθες ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από τις Βρυξέλλες αν δεν βρεθεί μια βιώσιμη λύση, ενώ άφησε να εννοηθεί πως προς την κατεύθυνση αυτή θα πιέσουν και άλλοι ηγέτες.

Με αυτά τα δεδομένα, οι αποψινές συνομιλίες της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να διεξαχθούν μέσα σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, με αποτέλεσμα να χαμηλώνει επικίνδυνα ο πήχης των προσδοκιών για τη Σύνοδο που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες.

Με στόχο να «γεφυρωθούν» οι διαφορές, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας είχαν χθες συνάντηση στο Παρίσι.

ΤΖ. ΣΟΡΟΣ
Πυρά κατά της Γερμανίας

Η κυβέρνηση της Γερμανίας σπατάλησε τη μια ευκαιρία μετά την άλλη, στο πλαίσιο της στήριξης της ευρώ, ενώ πλέον είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να δει την Ευρωζώνη να καταρρέει, υποστήριξε με συνέντευξη στο «Spiegel» o μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.

«Καμία χώρα δεν επωφελήθηκε περισσότερο από το ευρώ όσο η Γερμανία, και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο. Αρα, ό,τι έχει συμβεί ως επίπτωση του ευρώ είναι σε μεγάλο ποσοστό... γερμανική ευθύνη», τόνισε σχετικά.

Επεσήμανε, συγχρόνως, ότι η οικονομία στη 17μελή Ευρωζώνη παλεύει σήμερα εναντίον της ύφεσης, πολλά δε από τα συναφή προβλήματα έχουν οδηγηθεί σε έξαρση λόγω ακριβώς των μέτρων λιτότητας που παρήγγειλε για ασθενέστερες της γερμανικής οικονομίες η καγκελάριος Μέρκελ.

Εισπρακτικές εταιρείες επιστρατεύει η ΔΕΗ

Η ΔΕΗ δεν θα ζητήσει αυξήσεις τιμολογίων του ηλεκτρικού, δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Αρθούρος Ζερβός.

Ο κ. Ζερβός τόνισε ότι θα παρουσιάσει στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την κατάσταση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις.

Με δηλώσεις του στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, που αναβλήθηκε ύστερα από αίτημα του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών για τις 12 Ιουλίου, ο κ. Ζερβός διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει συνολικά η αγορά.

Call Centers για ανείσπρακτους λογαριασμούς

Για το θέμα των ανείσπρακτων λογαριασμών (που διαμορφώνονται στο 1,1 δισ. ευρώ) ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία με call centers που θα ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις οφειλές και τις δυνατότητες διακανονισμού που υπάρχουν.

Για το θέμα των τιμολογίων, πηγές της εταιρείας ανέφεραν ότι τα κοστολογικά δεδομένα οδηγούν σε αύξηση της τάξης του 5 % στο σκέλος της ενέργειας, χωρίς να παραγνωρίζουν τις δυσκολίες υλοποίησης ενός τέτοιου μέτρου και τις δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές.

Οι αποφάσεις όμως, διευκρίνιζαν, δεν λαμβάνονται από τη ΔΕΗ αλλά από το ΥΠΕΚΑ ύστερα από εισήγηση της ΡΑΕ.

Το χαράτσι και οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί

Για το θέμα των ανεξόφλητων λογαριασμών ο κ. Ζερβός επεσήμανε ότι το πρόβλημα επιτάθηκε μετά την επιβολή του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) και εξέφρασε την ελπίδα το τέλος να μην περιληφθεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού για το 2012.

Η ΔΕΗ δεν στέλνει μέχρι στιγμής λογαριασμούς με το ΕΕΤΗΔΕ αναμένοντας οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί ωστόσο να παράσχει τα σχετικά στοιχεία στη Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για να εκδοθούν από εκεί τα εκκαθαριστικά.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε ακόμη ότι ως το τέλος της εβδομάδας η επιχείρηση θα επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών το ποσό του ΕΕΤΗΔΕ που είχε παρακρατήσει, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας που επιτάθηκαν απο την αρχή του χρόνου. Στο ίδιο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση δανείων ύψους περι τα 500 εκατ. ευρώ.

Ο "δεκάλογος" των εμπόρων για μείωση της φορολογίας


Την άμεση προώθηση μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης, με προτεραιότητα στους μικρομεσαίους ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή και όποια άλλη συναλλαγή σε βάρος του Δημοσίου, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναντιστοιχία εισοδήματος και έμμεσων φόρων, αλλά και την έλλειψη ενός δίκαιου, απλού και έντιμου φορολογικού νόμου.

Οι μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων θα αυξήσουν τα Δημόσια έσοδα, αλλιώς τα φετινά εκκαθαριστικά και κάθε φορολογικό ραβασάκι, θα καταλήξουν στο συρτάρι των απλήρωτων λογαριασμών.

Εάν δεν βελτιωθούν τα μεγέθη της οικονομίας, εάν δεν αυξηθούν τα έσοδα, εάν δεν βελτιωθεί η κίνηση στην αγορά, είναι μάταιο να περιμένει κανείς φορολογικά έσοδα, από ανύπαρκτη φορολογητέα ύλη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Βήματος", ο "φορολογικός δεκάλογος" των μικρομεσαίων του εμπορίου συνοψίζεται στα εξής:

1) Διακανονισμός όλων των μέχρι σήμερα εκκρεμών φορολογικών, τελωνειακών και κοινωνικοασφαλιστικών οφειλών με ρύθμιση των οφειλομένων σε περισσότερες δόσεις, αλλά και θέσπιση φορολογικών κινήτρων σε συνεπείς φορολογικές συμπεριφορές.

2) Εξορθολογισμός κυρώσεων (πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων) και ισχύς αυτών και επί των 150.000 εκκρεμών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια με διεκδικήσεις 10 δις ευρώ, από τα οποία το Δημόσιο εισπράττει μόνο το 7% όσων έχουν επιδικαστεί. Δραστική μείωση των παραβόλων και της προβεβαίωσης του φόρου για την προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια και καθιέρωση ανεξάρτητου μηχανισμού διαιτητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών.

3) Άμεση τροποποίηση των διατάξεων για την αναστολή εκτέλεσης πράξεων της Διοίκησης με δεσμεύσεις λογαριασμών όψεως, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

4) Αναθεώρηση των διατάξεων που προβλέπουν αυτόφωρη διαδικασία και ποινές φυλάκισης για μικροφειλέτες του δημοσίου. Οι ποινικές διώξεις και η εισπρακτική βία σε καμία περίπτωση δεν θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα και πρέπει να ανακληθούν.

5) Άμεση εφαρμογή ηλεκτρονικού πόθεν έσχες, με καταγραφή κινητής και ακίνητης περιουσίας (ν.3842/2010). Ηλεκτρονική διασταύρωση αγορών και πωλήσεων των επιχειρήσεων και κατάργηση του ΚΒΣ. Απόδοση του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο της εμπορικής συναλλαγής και κατάργηση του ρόλου του φοροεισπράκτορα από κάθε ελεύθερο επαγγελματία.

6) Μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. με άμεση εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 19% και ταυτόχρονη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή Φ.Π.Α. 9% για τα είδη πρώτης ανάγκης και όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης (άμεσα λόγω τουριστικής περιόδου).

Συμψηφισμός επιστροφής ΦΠΑ σε εξαγωγικές και άλλες επιχειρήσεις και θέσπιση χρεωπιστωτικής καρτέλας της κάθε επιχείρησης με το Δημόσιο για την άμεση εκταμίευση του υπολοίπου των 6,5 δις που έχει βεβαιωθεί ως υποχρεώσεις του Δημοσίου έναντι των επιχειρήσεων.

7) Αναφορικά με τον τρόπο φορολογίας εισοδήματος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με όποια εταιρική μορφή κι αν αυτές ασκούνται, είτε ως προσωπική εταιρεία (Ο.Ε., Ε.Ε. κλπ.), είτε ως κεφαλαιουχική (Α.Ε., Ε.Π.Ε., κ.λπ.), προτείνουμε για τους συνεπείς, φόρο με συντελεστή 15% επί των κερδών.

Για τα διανεμόμενα στους εταίρους ή μετόχους κέρδη να υπάρχει φορολογία μερισμάτων με συντελεστή 15% και εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, αλλά να δοθούν μεγαλύτερα φορολογικά κίνητρα για τα αδιανέμητα κέρδη που επενδύονται στην επιχείρηση, ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων.

8) Άμεση ρύθμιση για φορολογία της ακίνητης περιουσίας, με το Φ.Α.Π., με αφορολόγητο όριο στα 400.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, με απαλλαγή φόρου για όσα ακίνητα είναι ανεκμετάλλευτα και για όσο χρονικό διάστημα, αυτά δεν αποφέρουν έσοδα.

9) Ενοποίηση των πολλών και διαφόρων αναδρομικών φόρων επί της ακίνητης περιουσίας φυσικών και νομικών προσώπων και την πλήρη κατάργηση του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα επαγγελματικά ακίνητα.

10) Τέλος, προτείνουμε μια περίοδο "παγώματος" έξι μηνών, δηλαδή μέχρι τέλος του χρόνου και φυσικά όχι χαρίσματος, όλων των ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να συνέλθει η αγορά και να μπορέσουμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας. Ουσιαστικά ζητάμε να μας επιστραφεί ο χρόνος της παρατεταμένης ακυβερνησίας κατά την διάρκεια της οποίας η αγορά στην κυριολεξία ισοπεδώθηκε.

Ο Γ. Στουρνάρας νέος υπουργός Οικονομικών

Στην Κηφισιά, στην κατοικία του πρωθυπουργού βρέθηκε αργά το απόγευμα τις Τρίτης ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος είχε σύσκεψη μαζί με το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο.

Ο κ. Στουρνάρας είχε ήδη κληθεί από τον κ.Σαμαρά να είναι παρών και στην σύσκεψη την οποία είχαν στις 19.30 με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Η πρόταση για την τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών ανήκει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και έγινε αποδεκτή από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, τα κόμματα των οποίων στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας.

Μετά την επιστολή που απέστειλε τη Δευτέρα ο Βασίλης Ράπανος στον Αντώνη Σαμαρά, με την οποία ο επιλεγείς ως νέος υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί το χαρτοφυλάκιο λόγω προβλημάτων υγείας, οι πρόεδροι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ εκλήθησαν να επιλέξουν το νέο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών.

Από την αρχή, ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος διατέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης στην προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, θεωρούνταν ο επικρατέστερος να αναλάβει τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών.

"Με απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά ,υπουργός Οικονομικών ορίζεται ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Ιωάννης Στουρνάρας", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Στουρνάρας προσφέρει τα εχέγγυα ότι θα δώσει την μάχη για την διάσωση της οικονομίας με σοβαρές πιθανότητες.

Εξερχόμενος από την πρωθυπουργική κατοικία, ο νέος υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας ευχαρίστησε τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στον πρόσωπό του, ορίζοντας τον στην συγκεκριμένη θέση.Όπως είπε ο κ Στουρνάρας η εντολή που πήρε από τον πρωθυπουργό ήταν « σκληρή δουλειά»

Ο νέος υπουργός οικονομικών συνομίλησε με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς για περίπου μισή ώρα στο σπίτι του κ Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ Σταϊκούρας ενημέρωσε τον κ Σαμαρά για την κατάσταση που παρέλαβε στο υπουργείο Οικονομικών. Ο κ Σταϊκούρας είχε μια σύντομη συνομιλία με τους αρχηγούς για τις προγραμματικές δηλώσεις οι οποίες όπως όλα δείχνουν μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία ορκωμοσίας του νέου υπουργού οικονομικών.

Γ. Στουρνάρας: Ο δρόμος είναι ανηφορικός

«Εχουμε τις δυνατότητες να ξεφύγουμε από το πρόβλημα. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, έχουμε ανηφορικό δρόμο, αλλά η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες», τόνισε πριν από λίγη ώρα ο κ. Στουρνάρας κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση βιβλίου σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι σε δύο μέρες μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα περίπου δύο δισ. ευρώ. «Υπάρχει τοίχος κατεστημένων νοοτροπιών που δεν θέλουν να ακούσουν ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Οίκος αξιολόγησης υποβαθμίζει τη Γερμανία εξαιτίας της στάσης της προς την Ελλάδα

O Egan Jones υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γερμανίας σε "Α +" από "AA -" και θέτει αρνητικό outlook.Σύμφωνα με το Euro2day sτην ανακοίνωση που εξέδωσε ο διεθνής οίκος υπογραμμίζει την αρνητική στάση της κας Μέρκελ και τις επιπτώσεις από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζοντας ότι η Γερμανία ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με μεγάλες ανεξόφλητες οφειλές.

"Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel συνεχίζει να δημιουργεί εντάσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ, με την αντίθεση της στις εκκλήσεις για ευρωομόλογα, το τύπωμα χρήματος και με τις πιέσεις της για δημοσιονομικούς ελέγχους και τη θέση προνομιακού δανειστή του ESM.

Η Γερμανία ενδέχεται να αποτελέσει μειοψηφία έναντι των άλλων μελών της ΕΚΤ και ως εκ τούτου θα έχει μεγαλύτερη μελλοντική έκθεση. Οι επιπτώσεις από μια πιθανή Grexit πρέπει να εξεταστούν.

Οριακά κέρδη από την αβεβαιότητα για την ευρωζώνη

Με άνοδο έκλεισε στη σημερινή του συνεδρίαση το αμερικανικό Χρηματιστήριο έπειτα από την κατακόρυφη πτώση που σημείωσε χθες καθώς η αγορά βρίσκεται σε αναμονή της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της Πέμπτης.

Ο γενικός δείκτης Dow Jones με κέρδη 32,01 μονάδων κατέγραψε άνοδο 0,26% και έκλεισε στις 12.534,67 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq αποκομίζοντας 17,90 μονάδες σημείωσε άνοδο 0,63% κλείνοντας στις 2.854,06 μονάδες.

Μικρότερες και περισσότερες δόσεις για το χαράτσι στα ακίνητα

Μια παραπάνω δόση και αποπληρωμή σε ένα χρόνο είναι η πρώτη κίνηση του οικονομικού επιτελείου σε ότι αφορά στο χαράτσι για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες. Το γνωστό χαράτσι που πληρώθηκε μέσω ΔΕΗ την πρώτη φορά πλέον, όπως όλα δείχνουν, θα αποπληρώνεται σε έναν χρόνο.Σύμφωνα με πληροφορίες θα προστεθεί ένα δίμηνο στην αποπληρωμή, οι πολίτες δηλαδή θα αποπληρώνουν το χαράτσι σε έξι αντί για πέντε διμηνιαίες δόσεις.

Με τον τρόπο αυτό πέφτει λίγο το ποσό της δόσης, ενώ παράλληλα το κράτος δεν χάνει πολλά χρήματα καθώς υπολογίζεται πως ως το τέλος του 2012 θα έχουν μπει στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το νέο χαράτσι θα αρχίσει να καταφτάνει στα μέσα του καλοκαιριού και οι πολίτες θα μπορούν να το αποπληρώσουν ως τον Ιούνιο του 2012.

Ως προς τις διακοπές ρεύματος, αυτές πλέον δεν θα ισχύουν, ωστόσο σε περίπτωση μη πληρωμής οι πολίτες θα έρχονται αντιμέτωποι με την εφορία που θα μπορεί για την οφειλή να προβεί σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, εσόδων από ενοίκια ή ακόμη και καταθέσεις.

Σαμαράς προς Ευρωπαίους: "Βάλτε πλάτη"

Επιστολή του πρωθυπουργού στους εταίρους κομίζει στις Βρυξέλλες ο Κάρολος Παπούλιας

Ο Γ. Στουρνάρας δεν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής

- Το κείμενο της επιστολής του Σαμαρά προς τους εταίρους τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης

- Ο κ. Σαμαράς θα δώσει τις προτάσεις του για τα πρόσωπα που θα διαπραγματευτούν το μνημόνιο

- Νωρίτερα ο κ.Σαμαράς μίλησε τηλεφωνικά με Μέρκελ, Γιούνκερ, Ρούτε και Μάρτενς

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς στο σπίτι του κ. Σαμαρά στην Κηφισιά, το οποίο για λίγες ημέρες λόγω της ασθένειάς του έχει μετατραπεί σε Μέγαρο Μαξίμου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των τριών αρχηγών τέθηκε το περιεχόμενο της επιστολής του Αντώνη Σαμαρά που θα δοθεί την Τετάρτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να την μεταφέρει στους ευρωπαίους εταίρους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του NewsIt η επιστολή αυτή θα επικεντρώνεται σε τρία σημεία. Πρώτον θα αναφέρεται στα σοβαρά προβλήματα τα οικονομικά που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και φυσικά σε φαινόμενα όπως η ύφεση. Δεύτερον ο κ. Σαμαράς θα αναφέρει πως ο ελληνικός λαός έκανε το χρέος του ψηφίζοντας στις εκλογές παραμονή της χώρας στο ευρώ και τρίτον η επιστολή θα καταλήγει με τον κ. Σαμαρά να αναφέρει στους ευρωπαίους εταίρους του, πως πλέον η Ευρώπη πρέπει να κάνει το καθήκον της απέναντι στους Έλληνες.

Στη σύσκεψη νωρίτερα συμμετείχε και ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αναχώρησε νωρίτερα από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Ο νέος "τσάρος" της ελληνικής οικονομίας ευχαρίστησε τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του και αναφορικά με τη διαπραγμάτευση του μνημονίου, δήλωσε πως είναι κάτι που πρέπει να τεθεί προς τους ευρωπαίους εταίρους μας. Μαζί του αποχώρησε και ο κ. Σταϊκούρας.

Ο κ.Στουρνάρας είχε κληθεί νωρίτερα από τον κ.Σαμαρά να είναι παρών και στην σύσκεψη που έχει με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς αν και δεν πρόκειται να πάρει μέρος στην αντιπροσωπεία που θα ταξιδέψει για τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ.Στουρνάρας δεν θα μπορέσει να συνοδεύσει τον Προεδρο της Δημοκρατίας, αφού, δεν θα προλάβει να ορκιστεί αφού είναι απαραίτητη στην οκρομωσία και η παρουσία του πρωθυπουργού. Ο κ.Σαμαράς όμως κατ΄εντολήν των γιατρών του δεν μπορεί να σταθεί για πολύ ώρα όρθιος μετά την επέμβαση στο μάτι του.

Γύρω στις 19:25 έφτασε στο σπίτι του Αντώνη Σαμαρά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στις 19:30 έφτασε και ο κ.Κουβέλης

Δόσεις ως το 2014 με ρύθμιση για τους φόρους του 2012

Πολλοί ήδη βλέπουν το εκκαθαριστικό της εφορίας και δεν πιστεύουν στα μάτια τους. Φόροι εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, ΕΤΑΚ του 2009 και ΦΑΠ έρχονται μαζί και πολλά νοικοκυριά είναι σε απόγνωση. Υπάρχει απειλή μη πληρωμής των φόρων και έτσι το κράτος προσανατολίζεται στο να δώσει την ευκαιρία αποπληρωμής ακόμη και σε 60 δόσεις.Το σχέδιο προβλέπει επέκταση της ρύθμισης που ήδη ισχύει για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ως 29/2 και στις οφειλές που θα προκύψουν μέσα στο 2012, ενώ για τα χαμηλά εισοδήματα εκτός του ότι οι δόσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν το 25% του εισοδήματος προβλέπεται εξόφληση ακόμη και σε 60 δόσεις, ενώ για τους υπόλοιπους η ρύθμιση όπως και η ισχύουσα θα προβλέπει 24 μηνιαίες δόσεις.

Παράλληλα και για τα χρέη των νοικοκυριών που προκύπτουν από τους φόρους του... καλοκαιριού, από το εκκαθαριστικό κλπ στην περίπτωση που είναι μεγαλύτερα από το 25% του εισοδήματος προβλέπεται εξόφληση ως και τα τέλη του 2014.

Δηλαδή το ποσό που αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματος θα μπορεί να εξοφληθεί σε δόσεις ως το τέλος του 2012 και το υπόλοιπο σε δύο ετήσιες δόσεις το 2013 και το 2014.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)