Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΟΑΕΕ:Παροχές Συντάξεων

Γήρατος
Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/1992


ΓΗΡΑΤΟΣ ΠΛΗΡΗΣ

α. Σύμφωνα με τον Ν 3232/2004 αρθρ 16

ΑΝΔΡΕΣ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ
ΗΛΙΚΙΑΣ

37 ΕΤΗ


Στην περίπτωση αυτή προσμετράται και χρόνος ασφάλισης μόνο ταμείων, αυτοτελώς απασχολουμένων όπως Ο.Α.Ε.Ε. - Τ.Ε.Β.Ε. - Τ.Α.Ε. - Τ.Σ.Α.

β. Μετά τον Ν 2084/92

ΑΝΔΡΕΣ

60 ΕΤΩΝ

35 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

58 ΕΤΩΝ

35 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

γ.

ΑΝΔΡΕΣ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ

65 ΕΤΩΝ

15 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ


Με την προϋπόθεση να μην λαμβάνουν σύνταξη από άλλο Ταμείο κύριας ασφάλισης.


δ. Μόνο για γυναίκες

60 ΕΤΩΝ

25 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ


ε. Μητέρες ανηλίκων

50 ΕΤΩΝ

25 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ


Για όσες μητέρες έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του ΤΑΝΤΠ του ΟΑΕΕ μέχρι 31/5/1986.

στ. Σύμφωνα με τον Ν 3232/2004 αρθρ 16 § 3α ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

ΑΝΔΡΕΣ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ

65 ΕΤΩΝ

11,5 ΕΤΗ


Για όσους -ες δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο . Στην περίπτωση αυτή προσμετράται και ο χρόνος ασφάλισης σε άλλα Κύρια Ταμεία, που πρέπει όμως να είναι Ταμεία αυτοτελώς απασχολουμένων όπως Ο.Α.Ε.Ε. - ΤΕΒΕ -ΤΑΕ - ΤΣΑ. (Δεν προσμετράται ο χρόνος π.χ. ΙΚΑ και ΝΑΤ καθώς και κάθε άλλος χρόνος πραγματικός ή πλασματικός).
Η διάταξη αυτή ισχύει μόνο για αιτήσεις που υποβάλλονται από την έναρξη ισχύος του νόμου (12/2/2004) μέχρι 31/12/2009.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ


ΓΙΑ ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΛΟΓΩ ΓΗΡΑΤΟΣ - ΓΑΜΟΥ - ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΤΕΚΝΟΥ

  1. Η αίτηση του Τ.Α.Ν.Τ.Π. (Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών & Τουριστικών Πρακτόρων του Ο.Α.Ε.Ε.) συμπληρωμένη (Υπόδειγμα υπάρχει στα ΕΝΤΥΠΑ)
  2. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας
  3. Πιστοποιητικό Λιμενικής αρχής από το οποίο να προκύπτει η ημερομηνία διακοπής του επαγγέλματος.
  4. Αν είστε πράκτορας τουρισμού ή μετανάστευσης βεβαίωση του ΕΟΤ ή του Υπουργείου Εσωτερικών από την οποία να προκύπτει η διακοπή του επαγγέλματος και η ημερομηνία λύσεως της ατομικής ή εταιρικής άδειας (ανάκληση αδείας).
  5. Για τους εκπροσώπους εταιρειών Ν 89/67 βεβαίωση ΥΕΝ περί διακοπής της εκπροσώπησης και από ποιόν αντικαταστάθηκαν.
  6. Για τους έχοντας συστήσει εταιρεία, θεωρημένο αντίγραφο (από Πρωτοδικείο) τροποποίησης ή διάλυσης Καταστατικού από όπου να προκύπτει η ημερομηνία αποχώρησης τους.
  7. Υπεύθυνη δήλωση Ν 1599/86 στην οποία να αναφέρετε σε ποιες επιχειρήσεις απασχοληθήκατε, το αντικείμενο των οποίων ασφαλίζεται στον Τ.Α.Ν.Τ.Π., μέχρι την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.
  8. Υπεύθυνη δήλωση Ν 1599/86 στην οποία να αναφέρετε αν εργάζεσθε . Αν ναι αναφέρατε το Ταμείο στο οποίο ασφαλίζεστε για την εργασία αυτή και από πότε, επίσης ότι υποχρεούστε στο μέλλον αν αναλάβετε εργασία να το δηλώσετε στον Τ.Α.Ν.Τ.Π.
  9. Φωτοτυπία εκκαθαριστικού σημειώματος εφορίας.
  10. Αν έχετε σύζυγο η οποία δεν εργάζεται και δεν συνταξιοδοτείται και ο γάμος σας δεν έχει λυθεί με δικαστική απόφαση, για να πάρετε προσαύξηση στην σύνταξή σας, απαιτείται πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και γάμου.
  11. Αν έχετε παιδιά άγαμα κάτω των 18 ετών, και το επίδομα τέκνων δεν λαμβάνεται από τον έτερο των συζύγων αν είναι συνταξιούχος, απαιτείται πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή ληξιαρχικές πράξεις γέννησης
  12. Αν έχετε παιδιά άνω από 18 ετών αλλά είναι ανίκανα προς εργασία και η ανικανότητα τους αυτή χρονολογείται πριν το 18ο έτος της ηλικίας τους, και δεν λαμβάνουν τα ίδια σύνταξη ή επίδομα ή δεν λαμβάνει γι αυτά επίδομα ο έτερος των συζύγων, αν είναι συνταξιούχος, απαιτείται πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και πιστοποιητικό ανικανότητας
  13. Αν έχετε παιδιά άγαμα πάνω από 18 ετών και μέχρι 24 τα οποία σπουδάζουν σε ΑΕΙ εσωτερικού ή εξωτερικού, ΤΕΙ, ΙΕΚ ιδιωτικά ή δημόσια, δεν εργάζονται και το επίδομα τέκνων δεν λαμβάνεται από τον έτερο των συζύγων αν είναι συνταξιούχος, απαιτείται πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και πιστοποιητικό σπουδών (Θα προσκομίζεται στην αρχή κάθε σχολικού έτους μέχρι να αποφοιτήσουν. Σε αντίθετη περίπτωση, το επίδομα θα διακόπτεται).

Kατεβάστε υπόδειγμα 'Αιτησης για απονομή σύνταξης λόγω γήρατος-γάμου-ανήλικου τέκνου

Παρακαλούμε μαζί με τα παραπάνω δικαιολογητικά να έχετε μαζί σας και το βιβλιάριο ασθένειας του ΟΑΕΕ.

Όπου απαιτείται πιστοποιητικό ή ληξιαρχική πράξη, αυτά αναζητούνται αυτεπάγγελτα από το Ταμείο (Ν 3242/04 και Ν 3448/06) και αρκεί να μας γνωρίσετε τον Δήμο στον οποίο έχετε οικ.μερίδα ή το αντίστοιχο ληξιαρχείο, ακριβή ημερομηνία γέννησης ή τέλεσης όταν πρόκειται για γάμο και επιπλέον τον τύπο του γάμου (πολιτικός ή θρησκευτικός). Προς τούτο συμπληρώστε ότι σας ενδιαφέρει στην επισυναπτόμενη σελίδα της αίτησης.

ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Η σύνταξη αρχίζει από τον επόμενο μήνα της αίτησης εφόσον:
1. Έχουν συμπληρωθεί οι προϋποθέσεις ηλικίας - ετών ασφάλισης.
2.΄Εχει γίνει διακοπή του ασφαλιστέου επαγγέλματος.
3. Δεν υπάρχουν οφειλές.

Ο ασφ/νος μέσα σε δύο μήνες από την ημερομηνία που θα του γνωστοποιηθεί η οφειλή είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει εφάπαξ το ποσό , άλλως θεωρείται ληξιπρόθεσμο το σύνολο της οφειλής. Στην περίπτωση αυτή η σύνταξη αρχίζει να καταβάλλεται μετά την εξόφληση της οφειλής. (Π.Δ. 258/83).
Aν το οφειλόμενο ποσό προσαυξημένο με τα πρόσθετα τέλη είναι μικρότερο από 20 μηνιαίες συντάξεις κατωτάτων ορίων, όπως αυτά ισχύουν κάθε φορά, (π.χ. το κατώτερο όριο το 2007 είναι 463,18 € Χ 20=9.263,60 € ) τότε ο ασφαλισμένος με αίτηση του έχει δικαίωμα να ζητήσει συμψηφισμό οφειλών με τις αναδρομικές συντάξεις ή παρακράτηση σε ίσες μηνιαίες δόσεις που δεν μπορεί να είναι περισσότερες από 40. Η πρώτη δόση παρακρατείται από τον πρώτο μήνα που απονεμήθηκε η σύνταξη.( Ν 3385/05 άρθρο 9 )

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΗΡΑΤΟΣ(Ν 2084/92 άρθρο 47)

α.

ΑΝΔΡΕΣ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ

65 ΕΤΩΝ

16 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ


Η χορηγούμενη σύνταξη είναι μειωμένη κατά 50%


β.

ΑΝΔΡΕΣ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ

65 ΕΤΩΝ

20 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ


Η χορηγούμενη σύνταξη είναι πλήρης.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν η αίτηση κατατεθεί ταυτόχρονα σε δύο Ταμεία κύριας ασφάλισης ή εντός εξαμήνου δεν απαιτούνται οι αυξημένες προϋποθέσεις που αναφέρονται παραπάνω για δεύτερη σύνταξη.

Υπολογισμός σύνταξης ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ για παλιούς ασφαλισμένους

Πολλοί επαγγελματίες ρωτούν πώς να υπολογίσουν τη σύνταξη. Σύμφωνα με τα ισχύοντα στη νομοθεσία, για τους παλιούς ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ που ασφαλίστηκαν πριν την 1-1-1993 ισχύει η δυνατότητα να επιλέξουν αν θα υπολογίσουν τη σύνταξη με βάση το Π.Δ. 116/88 (ΦΕΚ 48 Α), το οποίο ισχύει για τις
περιπτώσεις αυτές ή με το Π.Δ. 258/05, που μειώνει τις συντάξεις του ΤΕΒΕ ως και 30%. Φυσικά δε γίνεται λόγος για το τι θα επιλέξουν, αφού η καλύτερη σύνταξη είναι με τον παλιό τρόπο υπολογισμού.
Σημειώνουμε ότι ο υπολογισμός αυτός ισχύει μόνο για όσους έχουν συμπληρώσει ασφαλιστικό δικαίωμα συνταξιοδότησης (35 χρόνια ΤΕΒΕ και 60 ετών ή 15 χρόνια τουλάχιστον ΤΕΒΕ και 65 ετών) και όχι σε άλλες περιπτώσεις. Επίσης ο υπολογισμός δεν αφορά το μέρος της διαδοχικής ασφάλισης.
Σύμφωνα με το άρθρο 8 § 2α του Ν.3552/4-4-07, έχει καταργηθεί η προθεσμία που ορίζει το άρθρο 7 του Ν. 22676/99 (τριετία) όσον αφορά το δικαίωμα των ασφαλισμένων να επιλέξουν τις προϋποθέσεις και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους, από την ενοποίηση (1/1/2007) και μετά.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι παλαιοί ασφαλισμένοι του ΤΕΒΕ, με έναρξη ασφάλισης πριν από την 1/1/1993, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τις καταστατικές διατάξεις του πρώην ΤΕΒΕ ως πλέον συμφέρουσες, αντί για εκείνες του ΟΑΕΕ, αρκεί να γνωρίζουν:
1. Τις κατηγορίες ΤΕΒΕ στις οποίες ήταν ενταγμένοι από την έναρξη της ασφαλιστικής τους σχέσης με το ΤΕΒΕ έως και τις 31/12/2006, πληροφορία που υπάρχει στα βιβλιάρια ασφάλισης και τα έντυπα ταχυπληρωμής.
2. Την αντιστοίχηση των νέων κατηγοριών ΟΑΕΕ, με εκείνες τους πρώην ΤΕΒΕ για το διάστημα από την ενοποίηση (1/1/2007), έως την ημερομηνία παύσης της ασφαλιστικής τους σχέσης, πληροφορία που επίσης υπάρχει στα έντυπα ταχυπληρωμής.
Η τροπολογία για τις συντάξεις του ΟΑΕΕ
Νόμος 3552/2007 (ΦΕΚ Α’ 77/4.4.2007) «Σύσταση Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και άλλες διατάξεις»
Άρθρο 8
2.α. Η προθεσμία που τίθεται από τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 2676/1999 (ΦΕΚ 1/Α’/5.1.1999 ) «Οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις» καταργείται. (σ.σ. άρση τριετίας)
Β. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 2676/1999 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Στις περιπτώσεις επιλογής των καταστατικών διατάξεων των καταργούμενων Ταμείων, οι ασφαλιστικές κατηγορίες και οι κλίμακες των συντάξεων αυτών αναπροσαρμόζονται κατ’ έτος με τις αυξήσεις των εισφορών και συντάξεων του ΟΑΕΕ αντίστοιχα, για δε τον υπολογισμό της σύνταξης οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται στις πλησιέστερες ασφαλιστικές κατηγορίες των Ταμείων από τα οποία προέρχονται και οι οποίες αντιστοιχούν στις εισφορές που κατέβαλαν κάθε φορά»
Με την παραπάνω τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στους «παλιούς», πριν το 1993, ασφαλισμένους, να επιλέγουν τον υπολογισμό της σύνταξης, με το σύστημα που ίσχυε στο ταμείο τους πριν τη συγχώνευση στον ΟΑΕΕ. Ο υπολογισμός γίνεται με την κατάταξη των εισφορών που πληρώνουν μετά τη συγχώνευση στον ΟΑΕΕ, στην πλησιέστερη κατηγορία του Ταμείου τους (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ) και κατόπιν, ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται με το καθεστώς που ίσχυε πριν τη συγχώνευση.
Έτσι η 5η κατηγορία ΟΑΕΕ αντιστοιχεί σήμερα στην Η’ κατηγορία ΤΕΒΕ. Άρα όποιος πληρώνει στην 5η κατηγορία ΟΑΕΕ κατατάσσεται στην Η’ κατηγορία ΤΕΒΕ και η σύνταξή του υπολογίζεται με βάση αυτή. Εφ’ όσον στο μεταξύ ανέβει κατηγορίες στον ΟΑΕΕ και φτάσει π.χ. στην 8η τότε θα καταταγεί στη πλησιέστερη ΤΕΒΕ που είναι η Θ’ κ.ο.κ.

* Χορηγείται σε άνδρες και γυναίκες 65 χρονών που έχουν αποκλειστικά χρόνο υποχρεωτικής ασφάλισης σε φορείς αυτοτελώς απασχολουμένων, εφόσον δε συνταξιοδοτούνται και δε δικαιούνται σύνταξη από άλλον ασφαλιστικό φορέα ή το Δημόσιο.
** Εφόσον πρόκειται για χρόνο υποχρεωτικής ασφάλισης σε φορείς αυτοτελώς απασχολουμένων.
Σημείωση: Μειωμένη σύνταξη με μικρότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης δεν προβλέπεται για τους παλαιούς ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ και επίσης δεν προβλέπεται καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης για μητέρες ανήλικων παιδιών.
Πίνακες Κλίμακας Συντάξεων
ΠΑΛΑΙΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΤΕΒΕ
(ασφαλισμένοι πριν από 1-1-1993)
Για να υπολογίσετε τη σύνταξη πρέπει να πολλαπλασιάσετε τα έτη ή μήνες ασφάλισης
σε κάθε κλάση με τον αντίστοιχο συντελεστή έτους ή μήνα. Αυτό που θα βγει για κάθε κλάση θα προστίθεται πάνω στη βασική σύνταξη, που κατ’ έτος βγάζει ως βάση ο ΟΑΕΕ για τους παλιούς ασφαλισμένου του ΤΕΒΕ (Α κλάση Χ4) η οποία ορίστηκε στα 220 ευρώ για το 2009 και στο τέλος θα έχετε το συνολικό ποσό της σύνταξης χωρίς κρατήσεις. Σημειώνουμε ότι οι παρακάτω πίνακες είναι του ΟΑΕΕ και οι εισφορές αφορούν τιμές του 2009.

Eκδόθηκε η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για το τέλος στα ακίνητα

Εκδόθηκε σήμερα Παρασκευή η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με την οποία παρέχονται οδηγίες και διευκρινήσεις για την εφαρμογή του Ν. 4021/2011, περί έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών.
Σύμφωνα με την απόφαση η διακοπή ηλεκτροδότησης αναστέλλεται, εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας στο πρόσωπο του χρήστη του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους (όπως π.χ. όταν ο χρήστης υποστηρίζεται μηχανικά) και όταν ο κύριος του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το τέλος είναι και χρήστης του ζει υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων.
Στην εγκύκλιο που υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Γ. Καπελέρη αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«Με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται στην Υπηρεσία μας και για την άρση οποιωνδήποτε αμφιβολιών σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων περί του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. και την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων πολιτών και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας, παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις και δίδονται οι κατωτέρω οδηγίες, οι οποίες, όπου απαιτείται, θα καλυφθούν με μελλοντική νομοθετική ρύθμιση:

1. ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΛΑΘΩΝ ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.

Για τη διόρθωση λαθών που υπήρχαν κατά την 17η Σεπτεμβρίου 2011 στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. σχετικά με τα στοιχεία της επιφάνειας, της τιμής ζώνης και της παλαιότητας του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, βάσει των οποίων υπολογίστηκε το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2011, ακολουθείται η κατωτέρω διαδικασία:

1) Ο Διαχειριστής Δικτύου της ΔΕΗ αποστέλλει στους δήμους της χώρας ηλεκτρονικές καταστάσεις που περιλαμβάνουν τα ακίνητα που βρίσκονται στη διοικητική περιφέρεια του κάθε δήμου με τα στοιχεία βάσει των οποίων υπολογίστηκε το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2011.

2) Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους, προσέρχονται στον αρμόδιο δήμο για τη διόρθωση λαθών στην επιφάνεια, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου. Οι πολίτες δύνανται να υποβάλλουν τις αιτήσεις για διόρθωση στον αρμόδιο δήμο μέχρι την 20η Ιανουαρίου 2012. Επιπλέον, ανεξάρτητα από το ανωτέρω, οι δήμοι όλης της χώρας ελέγχουν αν στις σχετικές καταστάσεις αποτυπώνονται οι ορθές τιμές ζώνης, όπως προβλέπονται στο άρθρο 24 του ν. 2130/1993, όπως ισχύει, και σε περίπτωση λάθους προβαίνουν σε διόρθωσή τους.

3) Μετά την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας, οι δήμοι αποστέλλουν μέχρι την 27η Ιανουαρίου 2012 τις ενημερωμένες καταστάσεις στο Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ ο οποίος, ακολούθως, τις αποστέλλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) που τις ελέγχει ενδεικτικά ως προς την τιμή ζώνης. Σε περίπτωση που εντοπιστεί λάθος σε τιμή ζώνης, η Γ.Γ.Π.Σ. διορθώνει την κατάσταση ενημερώνοντας για τη διόρθωση τον αρμόδιο δήμο.
Στη συνέχεια μέχρι την 10η Φεβρουαρίου 2012 η Γ.Γ.Π.Σ. διαβιβάζει τις καταστάσεις στο Διαχειριστή Δικτύου.

4) Ο Διαχειριστής Δικτύου της ΔΕΗ, μετά τη λήψη των διορθωμένων καταστάσεων, υπολογίζει, βάσει των νέων στοιχείων, το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αντιστοιχεί στο ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο και εφόσον προκύπτει ποσό τέλους χαμηλότερο από το αρχικώς υπολογισθέν, βάσει των στοιχείων της 17ης Σεπτεμβρίου 2011, η διαφορά αφαιρείται από το ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2012.

Στις περιπτώσεις που προκύψει αρνητική διαφορά, το ποσό επιστρέφεται από τη Δ.Ε.Η. ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Κατόπιν των ανωτέρω, για το έτος 2011 το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. καταβάλλεται όπως έχει υπολογισθεί βάσει των στοιχείων της 17ης Σεπτεμβρίου 2011 και τυχόν διαφορά λόγω λανθασμένης επιφάνειας, τιμής ζώνης ή παλαιότητας συμψηφίζεται στο αντίστοιχο ποσό τέλους του έτους 2012.

2. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ – ΛΟΙΠΕΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Α. Στα πρόσωπα που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. εντάσσονται και τα πρόσωπα που παρουσιάζουν κάθε είδους αναπηρία από 80% και άνω, όπως ενδεικτικά πρόσωπα με εγκεφαλική παράλυση, με σοβαρή νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, κ.λπ.

Για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ακολουθείται η διαδικασία που ορίζεται στην υποπερίπτωση β΄ της περίπτωσης 2 του άρθρου 3 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011 με την προσκόμιση της κατά περίπτωση βεβαίωσης από την αρμόδια υπηρεσία.

Το ποσοστό της αναπηρίας πιστοποιείται από βεβαίωση που έχει εκδοθεί από οποιαδήποτε αρμόδια δημόσια αρχή (π.χ. υγειονομικές επιτροπές).

Β. Η διακοπή ηλεκτροδότησης αναστέλλεται, εάν:

α) συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας στο πρόσωπο του χρήστη του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος ή στο πρόσωπο ατόμου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά, κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του ΚΦΕ, και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους (όπως π.χ. όταν ο χρήστης υποστηρίζεται μηχανικά)

β) ο κύριος του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το τέλος είναι και χρήστης του, διαβιεί υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων, πλην του ακινήτου για το οποίο ζητείται η εξαίρεση και κρίνεται ότι η καταβολή του τέλους θα θέσει, ενόψει των συνθηκών υπό τις οποίες διαβιεί, σε προφανή άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του ΚΦΕ.

Αρμόδιο όργανο για την διαπίστωση της συνδρομής των ανωτέρω προϋποθέσεων αναστολής της διακοπής είναι τριμελής επιτροπή που θα συσταθεί σε κάθε Δ.Ο.Υ. Οι επιτροπές θα λειτουργήσουν άμεσα και θα επιλαμβάνονται των αιτήσεων των ενδιαφερομένων που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Δ.Ο.Υ. για τη φορολογία του εισοδήματός τους.

Κάθε επιτροπή θα αποτελείται από:

α) έναν υπάλληλο της οικείας Δ.Ο.Υ. κατηγορίας ΠΕ του κλάδου Εφοριακών ως Πρόεδρο, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ.,

β) έναν κοινωνικό λειτουργό που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από τον Δήμο στον οποίο εδρεύει η Δ.Ο.Υ., και

γ) έναν αστυνομικό υπάλληλο της ΕΛ.ΑΣ. που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από τον Διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος, και θα συγκροτείται με απόφαση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., στην οποία θα ορίζεται και υπάλληλος της Δ.Ο.Υ, ως γραμματέας της Επιτροπής.

Εάν συντρέχουν οι προαναφερόμενοι λόγοι μπορεί με την πράξη της επιτροπής να διακανονίζεται και η καταβολή του τέλους σε δόσεις, σύμφωνα με την περίπτωση 7 της παρούσας.

Με την ίδια πράξη της επιτροπής αυτής μπορεί να εντάσσονται τα πρόσωπα της περίπτωσης β’ στους υπόχρεους καταβολής 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητά του ή και να απαλλάσσονται σε ακραίες περιπτώσεις.

Για τα ανωτέρω θα κατατεθούν σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις και θα ακολουθήσει η έκδοση κανονιστικής Υπουργικής Απόφασης.

3. ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Σε περίπτωση μη καταβολής του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε, ο χρόνος έκδοσης της εντολής διακοπής του ρεύματος από τη Δ.Ε.Η. και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προς το Διαχειριστή Δικτύου αυξάνεται, από 40 ημέρες που ορίζεται στην Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011, σε 80 ημέρες από την έκδοση του λογαριασμού.

Επίσης, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος δε θα διακόπτεται από τη Δ.Ε.Η. ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος όταν υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του τέλους αλλά θα διακόπτεται σε πρόσωπα, που παρά τη δυνατότητά τους να εκπληρώσουν τη φορολογική τους υποχρέωση, δεν το πράττουν καλυπτόμενοι πίσω από την ευαισθησία που δικαιολογημένα δημιουργείται στην κοινή γνώμη για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή ατομικές περιπτώσεις.

4. ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗΣ – ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ & ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Αν υπάρχει τιμολόγιο γεωργικής ή βιομηχανικής χρήσης και έχει, ωστόσο, εκδοθεί λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., ο δικαιούχος της απαλλαγής ακολουθεί τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 2 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011 προσκομίζοντας επιπλέον βεβαίωση από τη Δ.Ε.Η. ή τον εναλλακτικό προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος ότι κατά την 17η Σεπτεμβρίου 2011 η συγκεκριμένη παροχή αφορούσε τιμολόγιο βιομηχανικής ή γεωργικής χρήσης.

Αν έχει εκδοθεί λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. χωρίς να έχει αφαιρεθεί το 35% της επιφάνειας των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο δικαιούχος της απαλλαγής ακολουθεί τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 2 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011 προσκομίζοντας επιπλέον βεβαίωση από το ξενοδοχειακό επιμελητήριο ότι πρόκειται για κύριο ξενοδοχειακό κατάλυμα.

5. ΚΑΤΑΒΟΛΗ Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. ΣΤΗ Δ.Ο.Υ. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΙΣΘΩΜΕΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Σε περίπτωση μισθωμένου ακινήτου, για το οποίο ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος εκδίδεται στο όνομα του μισθωτή και εφόσον ο μισθωτής δεν έχει εξοφλήσει το λογαριασμό στον οποίο είναι απαιτητό για καταβολή το συνολικό ποσό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., ο κύριος του ακινήτου δύναται να καταβάλει στη Δ.Ο.Υ. εισοδήματός του το αναφερόμενο στο λογαριασμό ποσό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. λαμβάνοντας από τη Δ.Ο.Υ. βεβαίωση καταβολής του τέλους.

Συγκεκριμένα, ο κύριος του ακινήτου υποβάλλει αίτηση, σύμφωνα με το υπόδειγμα που επισυνάπτεται στην παρούσα, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στην οποία αναγράφει τον αριθμό παροχής και προσκομίζει τα φορολογικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το ακίνητο είναι μισθωμένο (π.χ. δήλωση φορολογίας εισοδήματος, αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα των ακινήτων κ.λπ.). Η Δ.Ο.Υ., αφού εντοπίσει στην κατάσταση που έχει αποσταλεί από τη Γ.Γ.Π.Σ. τον αριθμό παροχής, εκδίδει διπλότυπο δήλωσης καταβολής του τέλους με είδος φόρου 1347 και Κ.Α.Ε. 0224 για τη συνολική καταβολή του ποσού Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αναγράφεται στην κατάσταση. Μετά την εξόφληση του ποσού, η Δ.Ο.Υ. χορηγεί βεβαίωση σύμφωνα με το υπόδειγμα 4 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011 και ενημερώνει την κατάσταση προσθέτοντας στην εγγραφή της παροχής τον αριθμό διπλοτύπου και τον αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής βεβαίωσης.

Στη συνέχεια, η βεβαίωση προσκομίζεται στη Δ.Ε.Η. ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για τις δικές τους ενέργειες.

6. ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗ 17Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Α. Η Γ.Γ.Π.Σ. αποστέλλει σε όλες τις Δ.Ο.Υ. της χώρας κατάσταση σε ηλεκτρονική μορφή, στην οποία περιλαμβάνονται τα στοιχεία των παροχών ηλεκτρικού ρεύματος για τις οποίες δεν έχει χρεωθεί Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. μέσω αντίστοιχου λογαριασμού της Δ.Ε.Η. ή των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω διακοπής του συμβολαίου μεταξύ του καταναλωτή και της Δ.Ε.Η. ή των εναλλακτικών προμηθευτών μετά την 17η Σεπτεμβρίου 2011 και μέχρι την ημερομηνία έκδοσης των πρώτων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που περιείχαν Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.

Η κατάσταση αυτή περιλαμβάνει τον αριθμό παροχής, τη διεύθυνση του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου και το ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αντιστοιχεί στην παροχή.

Ο κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου (ή ένας εξ’ αυτών σε περίπτωση συνιδιοκτησίας) εφόσον επιθυμεί την επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος προσέρχεται σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. προκειμένου να καταβάλει το σύνολο του ποσού Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αντιστοιχεί σε αυτήν και να λάβει βεβαίωση καταβολής του τέλους. Προς τούτο υποβάλλει αίτηση, σύμφωνα με το υπόδειγμα που επισυνάπτεται στην παρούσα.

Για την εξόφληση του ποσού Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., το αρμόδιο τμήμα εισοδήματος εντοπίζει τον αριθμό παροχής στην ανωτέρω κατάσταση, εκδίδει διπλότυπο «δήλωσης» καταβολής του τέλους με είδος φόρου 1347 και Κ.Α.Ε. 0224, ενημερώνει την ηλεκτρονική κατάσταση προσθέτοντας στην εγγραφή της παροχής τον αριθμό διπλοτύπου, τον Α.Φ.Μ., το ονοματεπώνυμο του κυρίου ή επικαρπωτή και τον αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής βεβαίωσης και χορηγεί στον αιτούντα τη βεβαίωση καταβολής του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., σύμφωνα με το υπόδειγμα 4 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011.

Σε περίπτωση που ο κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου που επιθυμεί την επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί απαλλασσόμενο πρόσωπο ή πρόσωπο που δικαιούται μειωμένο τέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, υποβάλλει την ανωτέρω αίτηση επισυνάπτοντας τα δικαιολογητικά που ορίζονται, κατά περίπτωση, στην ως άνω Α.Υ.Ο. και επιπλέον, όταν πρόκειται για μειωμένο τέλος, τον τελευταίο πριν τη διακοπή λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Το τμήμα Εισοδήματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., χορηγεί στον αιτούντα τη βεβαίωση απαλλαγής από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., σύμφωνα με το υπόδειγμα 4 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011, και ενημερώνει την ηλεκτρονική κατάσταση, αφού εντοπίσει τον αριθμό παροχής, προσθέτοντας στην εγγραφή της παροχής τον Α.Φ.Μ., το ονοματεπώνυμο του κύριου ή επικαρπωτή, την ένδειξη «απαλλαγή» (κατά ποσοστό) και τον αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής βεβαίωσης. Στις περιπτώσεις εφαρμογής μειωμένου τέλους, το τμήμα Εισοδήματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., μετά τον έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών και αφού διαπιστώσει ότι συντρέχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, υπολογίζει το ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αντιστοιχεί στην παροχή βάσει του εμβαδού που αναγράφεται στον προσκομιζόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, εκδίδει διπλότυπο «δήλωσης» καταβολής του τέλους με είδος φόρου 1347 και Κ.Α.Ε. 0224, ενημερώνει την ηλεκτρονική κατάσταση προσθέτοντας στην εγγραφή της παροχής το υπολογισθέν κατά τα ανωτέρω ποσό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., τον αριθμό διπλοτύπου, τον αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής βεβαίωσης και χορηγεί στον αιτούντα τη βεβαίωση καταβολής του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., σύμφωνα με το υπόδειγμα 4 της ως άνω Α.Υ.Ο.

Όταν υπάρχουν περισσότεροι συνιδιοκτήτες ή επικαρπωτές επί ακινήτου που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη παροχή, η βεβαίωση, σύμφωνα με το υπόδειγμα 4 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011, χορηγείται στις ανωτέρω περιπτώσεις εφόσον έχει εξοφληθεί όλο το ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αντιστοιχεί στην παροχή.

7. ΡΥΘΜΙΣΗ – ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Στις περιπτώσεις που υπάρχει διακανονισμός μεταξύ της Δ.Ε.Η. ή του εναλλακτικού προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και του καταναλωτή, η ρύθμιση επεκτείνεται και στο ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. σύμφωνα με την διαδικασία που εφαρμόζεται για το διακανονισμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, σε ακραίες περιπτώσεις που δεν υφίσταται εν ισχύ διακανονισμός, ωστόσο συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίησή του μετά την έκδοση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν σε ρύθμιση με τον καταναλωτή, η οποία εφαρμόζεται και στο ποσό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.

8. ΑΛΛΟΔΑΠΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΑΙΟΤΗΤΑΣ

Τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν σκοπούς εθνωφελείς, θρησκευτικούς, φιλανθρωπικούς, εκπαιδευτικούς, καλλιτεχνικούς, κοινωφελείς ή εκκλησιαστικούς απαλλάσσονται από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν για την εκπλήρωση των ανωτέρω σκοπών. Για τη χορήγηση της απαλλαγής, τα δικαιούχα νομικά πρόσωπα ακολουθούν τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 2 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011 προσκομίζοντας επιπλέον των όσων ορίζονται στην περίπτωση 2 του άρθρου 2 της ανωτέρω Α.Υ.Ο. το συστατικό τους έγγραφο, φωτοτυπίες φορολογικών εγγράφων που αποδεικνύουν την ιδιοχρησιμοποίηση (δήλωση φορολογίας εισοδήματος κ.λπ.) και βεβαίωση από το Υπουργείο Εξωτερικών περί της αμοιβαιότητας.

9. ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Α. Κατά τον έλεγχο του οικογενειακού εισοδήματος, για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. στους πολύτεκνους και τη χορήγηση της απαλλαγής από το τέλος των ανέργων, λαμβάνονται υπόψη μόνο τα ποσά που αναγράφονται στον Πίνακα 4 (φορολογούμενα πραγματικά εισοδήματα) της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Β. Ως μακροχρόνια άνεργοι, για τη χορήγηση της απαλλαγής, θεωρούνται τα πρόσωπα που έχουν, κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του ενός έτους, όπως προκύπτει από τις σχετικές βεβαιώσεις του αρμόδιου φορέα.

Γ. Ειδικά για την περίπτωση των προσωρινών παραχωρητηρίων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, υπόχρεος για το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., ως οιονεί επικαρπωτής, είναι ο δικαιούχος του παραχωρητηρίου.

Δ. Τέλος, γίνεται δεκτό ότι, ο μειωμένος συντελεστής του τέλους για πρόσωπα που είναι τα ίδια ανάπηρα ή βαρύνονται με ανάπηρο καθώς και για πολύτεκνους, εφαρμόζεται, εκτός από την περίπτωση κατά την οποία η κύρια ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει (κατά 100% ή κατά ποσοστό) εκτός από τον δικαιούχο του μειωμένου τέλους και στον/στη σύζυγό του/της, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων, υπό τον όρο ότι πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις του μειωμένου τέλους.

Η πρώτη ευχετήρια κάρτα....

Image and video hosting by TinyPic

Η μητέρα των μαχών για το χαράτσι της ΔΕΗ

Η διαμάχη πολιτών και κράτους για το νέο χαράτσι στα ακίνητα μεταφέρεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Τα επιχειρήματα όσων έχουν προσφύγει ενάντια στο ειδικό τέλος. Στην αντεπίθεση και οι ιδιοκτήτες διατηρητέων

Το χαράτσι που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα συζητηθεί σήμερα Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Την Πέμπτη κατατέθηκε μία ακόμη προσφυγή που στρέφεται κατά του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών στα διατηρητέα κτίρια.

Ειδικότερα, στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα συζητηθούν, μεταξύ των άλλων, οι προσφυγές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Σωματείου "Έλληνες Φορολογούμενοι", ιδιοκτητών ακινήτων και άλλων, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η από 10.10.2011 απόφαση του υπουργού Οικονομικών η οποία επιβάλει το χαράτσι.

Τα επιχειρήματα κατά του νέου φόρου

Κεντρικός άξονας των επιχειρημάτων όσων έχουν προσφύγει είναι ότι το χαράτσι δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, η σύμβουλος Επικρατείας, Ευαγγελία Νίκα, θα αναπτύξει τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων (ΔΣΑ κ.λπ.) κατά του ειδικού τέλους, χωρίς ωστόσο να λάβει θέση επί των ισχυρισμών τους.

Σημειώνεται ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν θα συζητηθούν όλες οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί (ο αριθμός τους είναι μεγάλος), αλλά μέρος αυτών.

Προσφυγή από ιδιοκτήτες διατηρητέων ακινήτων

Παράλληλα, 17 ιδιοκτήτες ακινήτων, μεταξύ αυτών και δικηγόροι, κατέθεσαν νέα προσφυγή κατά του έκτακτου τέλους, που υποστηρίζουν και αυτοί ότι είναι αντισυνταγματικό.

Όμως, για πρώτη φορά θέτουν ζήτημα για την επιβολή του τέλους στα διατηρητέα. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση προβλέπει ότι τα διατηρητέα απαλλάσσονται από το χαράτσι μόνο εφόσον είναι κενά, δεν επιφέρουν εισόδημα και δεν ιδιοκατοικούνται.

Όμως, η πρόβλεψη αυτή, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, διευκολύνει την εγκατάλειψη και πάντως τη μη τακτική συντήρηση κτιρίων που έχουν ενταχθεί στην κατηγορία των διατηρητέων, με αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων.

Ήδη, προσθέτουν, οι ιδιοκτήτες διατηρητέων επιβαρύνονται με μεγάλα χρηματικά ποσά για τη συντήρησή τους.

Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν, "τιμωρούνται οι επιμελείς κύριοι ή νομείς τους, που τα κατοικούν, τα φροντίζουν και τα συντηρούν, ως στοιχεία της εθνικής μας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, με επιπλέον φορολογικό βάρος, αντί να ενθαρρύνονται προς την κατεύθυνση της διάσωσης και της συντήρησής τους".

Και όλα αυτά, υπογραμμίζουν, τη στιγμή που η χώρα μας έχει επικυρώσει με νόμους διεθνείς συμφωνίες (πλέον των συνταγματικών προβλέψεων) για τη διάσωση και τη συντήρηση των διατηρητέων.

Επιπλέον, οι 17 ιδιοκτήτες ακινήτων τονίζουν: "Με τη νέα φορολογική λαίλαπα, λοιπόν, απομειώνεται η ήδη λειψή, από την πλευρά του Φορολογικού Δικαίου, προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, επιβαρύνονται επιπλέον οι ιδιοκτήτες ή νομείς διατηρητέων κτιρίων και διευκολύνεται εν τοις πράγμασι η καταστροφή της αρχιτεκτονικής μας πολιτισμικής κληρονομιάς, με συνέπεια να παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασίας της".

Κατά του ειδικού τέλους έχει προσφύγει στο ΣτΕ και ο δήμος Χαλανδρίου.

Σπασμένο τηλέφωνο για τις καταθέσεις στην Ελβετία

Περιπλέκεται η υπόθεση των καταγγελιών του ελληνοελβετού βουλευτή Ιωσήφ Ζησιάδη, σχετικά με Έλληνες βουλευτές που διατηρούν καταθέσεις στην Ελβετία.

Η Βουλή κάλεσε τον βουλευτή να προσέλθει στη Μόνιμη Επιτροπή Οικονομικών για να καταθέσει όσα είπε στην εκπομπή του Mega "Έρευνα", περί υπάρξης λογαριασμών σε ελβετικές τράπεζες από πολιτικούς της δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ.

Την πρόσκληση έστειλε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Αργύρης, όμως σύμφωνα με το "Bήμα" ο κ. Ζησιάδης μετά την καταγγελία του τηρεί σιγή ιχθύος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος φέρεται να επικοινώνησε με τον Ι. Ζησιάδη, ο οποίος όμως απάντησε ότι δεν θυμάται ακριβώς (!) τι είχε πει στην τηλεοπτική εκπομπή.

Επίσης, βουλευτές έχουν προσπαθήσει να επικοινωνήσουν μαζί του, αλλά δεν έχει απαντήσει στα τηλεφωνήματα και τα μηνύματά τους.

Στην επίμαχη εκπομπή, ο κ. Ζησιάδης είχε καταγγείλει ότι η Ελβετία ήδη από το 2005 είχε προτείνει φορολογική συμφωνία στην Ελλάδα, που όμως δεν προχώρησε, γιατί όπως είπε "βουλευτές της δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ έχουν λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες".

Την καταγγελία Ζησιάδη, ακολούθησε ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ κκ Τζαβάρα και Γιακουμάτου, οι οποίοι ζήτησαν όλα τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών.

Μέχρι στιγμής πάντως ο Ιωσήφ Ζησιάδης, δεν έχει δώσει συνέχεια στο θέμα και η κατάθεσή του για όσα είπε αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο Ιωσήφ Ζησιάδης, είναι ομοσπονδιακός βουλευτής με το κόμμα "Οι Αριστεροί" και Πρόεδρος της επιτροπής ελληνοελβετικής φιλίας στην ελβετική Βουλή.

Σόιμπλε: Ειδικά εθνικά ταμεία για το υπερβολικό χρέος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
Τη δημιουργία ειδικών ταμείων σε όσες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης έχουν δημόσιο χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ - το ανώτατο επιτρεπτό σύμφωνα με τη συνθήκη του Μάαστριχτ - τα οποία θα έχουν ως σκοπό να επιταχύνουν την αποπληρωμή του υπερβολικού αυτού χρέους, πρότεινε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σόιμπλε: Ειδικά εθνικά ταμεία για το υπερβολικό χρέος

Όπως διευκρίνησε η χρηματοδότηση των ταμείων αυτών θα υποστηρίζεται από τα δημόσια οικονομικά εκάστης υπερχρεωμένης χώρας, ενώ τα ίδια τα ταμία θα καταργούνται εντός 20 ετών.
Ο τελευταίος δήλωσε ότι η Γερμανία θα υποβάλει σχετική πρόταση στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας.
Η πρότασή του απηχεί παρόμοια ιδέα που είχαν υποβάλει οι περίφημοι "σοφοί" οικονομικοί σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης στις 9 Νοεμβρίου, μόνο που η ιδέα τους αφορούσε στη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σωτηρίας με κοινή συνεισφορά από όλες τις χώρες μέλη.
Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επικαλέστηκε ζητήματα συνταγματικότητας.
Αντίθετα, τα ταμεία που προτείνει ο κ. Σόιμπλε θα είναι εθνικά.

Σαρωτικό άνοιγμα στα κλειστά επαγγέλματα

Στις λίγες μέρες, που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υπερβεί τα εμπόδια που έχουν καθηλώσει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στο σαρωτικό άνοιγμά τους. Θεωρείται ζήτημα προτεραιότητας για τους επικεφαλής της τρόικας, που στις 12 Δεκεμβρίου επιστρέφουν για ελέγχους

Σαρωτικό άνοιγμα στα κλειστά επαγγέλματα

Την απόφαση της κυβέρνησης Παπαδήμου για άμεσο και αποτελεσματικό άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, καλούνται να υλοποιήσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί. Το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο είναι συγκεκριμένα, αφού μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να έχουν ξεπεραστεί τα εμπόδια και οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και να έχει γίνει πράξη το προτεινόμενο σχέδιο.

Αλλωστε οι επικεφαλής της τρόικας επιστρέφουν, εκτός απροόπτου στην Αθήνα στις 12 Δεκέμβρη, προκειμένου να συνεχίσουν τον έλεγχο της κυβερνητικής πορείας μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Μέχρι τότε -είναι κοινό μυστικό- οι εταίροι παρακολουθούν στενά κάθε βήμα της κυβέρνησης, ενώ έχουν ήδη εντοπίσει τους τομείς όπου μπλοκάρει το κυβερνητικό έργο με βάση τις δεσμεύσεις.

Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων βρίσκεται ψηλά στην "ατζέντα" των δανειστών που επανέρχονται για ένα νέο δεύτερο γύρο συζητήσεων, που αναμένεται οριστικός, αποτελεσματικός και "επώδυνος". Τα περιθώρια των διαρκών διαβουλεύσεων έχουν άλλωστε μηδενιστεί και αυτό, όπως είναι αυτονόητο, θα επηρεάσει σημαντικά τη "ρουτίνα" και το οικονομικό στάτους των επαγγελματιών σε συγκεκριμένους χώρους.

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να κάνει το καθοριστικό βήμα για το "σαρωτικό" άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ και οι περισσότεροι υπουργοί τάσσονται υπέρ της ανάγκης να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ασχολήθηκε επί μήνες με το εν λόγω θέμα, αλλά οι υπουργοί χάθηκαν στις κρίσιμες "λεπτομέρειες" και στο τέλος τα όποια βήματα αποδείχθηκαν μετέωρα.

Ο Ευ. Βενιζέλος θα έχει την εποπτεία των κινήσεων για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.
Ο Ευ. Βενιζέλος θα έχει την εποπτεία των κινήσεων για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Τώρα, μία πεντάδα τουλάχιστον επαγγελμάτων μπαίνει στο μικροσκόπιο. Η τρόικα αναμένει πρόοδο και αυτήν τη φορά την... προβλέπει. Το εικάζει υπουργός που επισημαίνει ότι δεν υπάρχει πια χρόνος για αναβολή των αποφάσεων. Είτε θα εμφανιστεί εντός του Δεκέμβρη νομοσχέδιο με όλες τις αλλαγές, είτε θα προχωρήσουν σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Ο υπ. Δικαιοσύνης Μιλ. Παπαϊωάννου
Ο υπ. Δικαιοσύνης Μιλ. Παπαϊωάννου

Το υπ. Οικονομικών
Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Οικονομικών, Β. Βενιζέλος, έχει την εποπτεία των κινήσεων. Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί, φαρμακοποιοί και γιατροί αποτελούν τις εργασιακές ομάδες για τις οποίες η τρόικα ζητεί... νέα πορεία.

Το δικηγορικό επάγγελμα οδεύει προς πλήρη απελευθέρωση, καθώς θεσμοθετείται η δημιουργία εταιρειών με υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα (οι αντιδράσεις τους προηγούμενους μήνες το είχαν αποκλείσει), ενώ οι συμβολαιογράφοι εκτιμάται ότι θα έχουν νέες μειώσεις στις αμοιβές τους (ίσως και έως 30%).

Η κατάργηση της ελάχιστης νόμιμης αμοιβής είναι προ των πυλών για τους μηχανικούς, όπως και η περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους για τους φαρμακοποιούς, ενώ για τους γιατρούς η νέα φάση απελευθέρωσης προβλέπει αλλαγή του συστήματος απόκτησης ιατρικής ειδικότητας.

Υποβάθμισε 4 αυστραλιανές τράπεζες η Standard & Poor's

ΣΕ ΑΑ-
Το αξιόχρεο των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της Αυστραλίας υποβάθμισε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's.

Υποβάθμισε 4 αυστραλιανές τράπεζες η Standard & Poor's

Το αξιόχρεο των τραπεζών ANZ, Commonwealth, National Australia και Westpac μειώθηκε κατά μία βαθμίδα, σε AA-, στην τέταρτη υψηλότερη βαθμολογία βάσει του νέου συστήματος αξιολόγησης του S&P's.

Πάντως οι τράπεζες αυτές παραμένουν στις ελάχιστες διεθνώς οι οποίες διατηρούν υψηλή αξιολόγηση. Η μεταβολή σημειώθηκε μετά την υποβάθμιση 15 μεγάλων τραπεζών στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες που ανακοίνωσε ο S&P's.

Η αξιολόγηση της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της Αυστραλίας, της Macquarie, υποβαθμίστηκε δύο βαθμίδες, από A- σε BBB, πέφτοντας στην ένατη υψηλότερη βαθμολογία. Ο S&P's αιτιολόγησε την απόφασή του σημειώνοντας ότι η Macquarie έχει πολλές επενδύσεις εκτός της Αυστραλίας, που θεωρεί περισσότερο επιρρεπείς σε κινδύνους σε σύγκριση με την πιο σταθερή εγχώρια αγορά.

Η ανακοίνωση των υποβαθμίσεων σημειώνεται καθώς οι οίκοι αξιολόγησης καθιστούν σταδιακά πιο αυστηρές τις αξιολογήσεις του οικονομικού κινδύνου, τρία χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που ξέσπασε ενώ αποδίδονταν οι υψηλότερες δυνατές βαθμολογίες σε ενοποιημένα επενδυτικά πακέτα που αποτελούνταν από ενυπόθηκα δάνεια και ασφάλιστρα γι' αυτά.

Στις 12 Δεκεμβρίου έρχεται η τρόικα

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στις 12 Δεκεμβρίου αναμένονται στην Αθήνα τα μέλη της τρόικας προκειμένου να εξετάσουν επιτόπου την κατάσταση και να συζητήσουν τις πιθανότητες για το νέο πρόγραμμα.

Στις 12 Δεκεμβρίου έρχεται η τρόικα

Στο μεταξύ, ο Πολ Τόμσεν παρέδωσε το βράδυ της Τρίτης στα μέλη του συμβουλίου την έκθεσή του για τη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τόμσεν τονίζει τη σημασία της συμφωνίας της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται με αφοσίωση για την εφαρμογή της.

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα.

Στο Πειθαρχικό ο αρχηγός της Σχολής Ευελπίδων

Στο Πειθαρχικό της Σχολής Ευελπίδων με το ερώτημα της αποπομπής παραπέμπεται ο αρχηγός της Σχολής, ο οποίος φέρεται ότι πρωταγωνίστησε στην αμαύρωση της επετείου του Πολυτεχνείου με χουντικούς ύμνους.

Στο Πειθαρχικό ο αρχηγός της Σχολής Ευελπίδων

Παράλληλα, ο φάκελος παραδίδεται σήμερα το πρωί στον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου για να εξακριβωθεί εάν ο αρχηγός της Σχολής περιέπεσε σε ποινικά αδικήματα.

Σύμφωνα με «Το Βήμα», αυτό αναφέρει το πόρισμα των δύο Ενόρκων Διοικητικών Εξετάσεων (ΕΔΕ), οι οποίες διενεργήθηκαν παράλληλα και ανεξάρτητα τόσο από την διοίκηση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων όσο και από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ).

Επιπλέον επιβάλλεται ποινή φυλάκισης 20 ημερών στους ευέλπιδες που «με βήμα σημειωτόν απήγγειλαν τον ύμνο της 21ης Απριλίου», ενώ δεν επιβάλλεται καμία ποινή σε πρωτοετείς σπουδαστές και σε αξιωματικούς της Σχολής Ευελπίδων:

Όπως αναφέρει το πόρισμα «Ο αρχηγός της Σχολής διώκεται πειθαρχικά, του αφαιρέθηκε η διοίκηση και παραπέμπονται πειθαρχικά το σύνολο των ευελπίδων, όσων δηλαδή ενεπλάκησαν στο επεισόδιο, πλην των πρωτοετών. Παράλληλα διετάχθη από τον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου προκαταρκτική εξέταση για πιθανή τέλεση ποινικών αδικημάτων».

Σύμφωνα με τις ανακρίσεις που έγιναν, ο αρχηγός της Σχολής αναφέρθηκε απαξιωτικά για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, χαρακτηρίζοντάς την «μπούρδα». Μόλις τελείωσε η απαγγελία του ύμνου και το σημειωτόν, κάποιοι χειροκρότησαν.

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι από τις 15 Νοεμβρίου (δύο ημέρες δηλαδή πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου) ο αρχηγός της Σχολής ζήτησε από έναν σπουδαστή να του βρει τον ύμνο της 21ης Απριλίου και στις 16 Νοεμβρίου (την παραμονή της επετείου) είχε δώσει τον ύμνο σε έξι σπουδαστές της Σχολής «για να τον μάθουν». Τελικά ο έκτος σπουδαστής του είπαν να μην συμμετάσχει διότι είχε κυπριακή καταγωγή.

Η δεύτερη ΕΔΕ, που διενήργησε παράλληλα το ΓΕΣ διεξήχθη για να διαπιστωθεί πώς δεν έγινε γνωστό το επεισόδιο στη Διοίκηση της Σχολής.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει γενικότερος κίνδυνος απάντησε: «δεν πιστεύω ότι σήμερα υπάρχουν προϋποθέσεις και το κατάλληλο κλίμα για επανάληψη τέτοιων γεγονότων διότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αφοσιωμένες στο καθήκον τους που είναι η προάσπιση της ανεξαρτησίας της χώρας, η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των διεθνών δικαιωμάτων της χώρας μας».

Υπολογίστε το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούστε

Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπ' όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Υπολογίστε το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούστε

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Μαΐου μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι λοιπόν οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους. δικαιούνται: ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αναφέραμε, είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους, είτε γιατί απολύθηκαν, δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Σ αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων θα το υπολογίσουν ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια ανάλογα με το πώς αμείβονται για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)