Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Πότε θα πάρετε το επίδομα τέκνων

Νωρίτερα ως και τρεις μήνες σε σχέση με πέρυσι θα αρχίσουν να πληρώνονται φέτος τα πρώτα επιδόματα τέκνων σε οικογένειες με ένα η περισσότερα παιδιά, καθώς η έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τις 20 Μαρτίου και η αυτόματη εκκαθάρισή τους θα δώσει την δυνατότητα σε χιλιάδες δικαιούχους που θα υποβάλλουν ταυτόχρονα το έντυπο Α21 να πάρουν την πρώτη δόση για το α’ τρίμηνο του 2014 ακόμη και μέσα στον Απρίλιο. Οι δικαιούχοι αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τους 700.000 φέτος και μάλιστα πολλοί που είχαν χαμηλότερα εισοδήματα το 2013 από το 2012 θα πάρουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο. Δείτε τι δικαιούνται όσοι θα πάρουν επίδομα. Κάντε κλικ στις παρακάτω φωτό για μεγένθυση:
Click Click

Ποιοι στρατιωτικοί κερδίζουν αύξηση 13% στο εφάπαξ.

Τι ισχύει για Αστυνομικούς - Λιμενικούς (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ)

Με σημαντικές αυξήσεις στο εφάπαξ που μεσοσταθμικά κινούνται στο 13% και σε απόλυτα νούμερα κυμαίνονται περίπου από 4.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό αποστρατείας, αναμένεται να δικαιωθούν απόστρατοι αξιωματικοί του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας μετά την απόφαση-βόμβα του ΣτΕ.

Οι κερδισμένοι από τη δικαστική απόφαση υπερβαίνουν τους 4.500, όσοι δηλαδή... έχουν αποστρατευτεί από τον Αύγουστο του 2012 και μετά. Αυτοί θα δούνε το εφάπαξ τους να αναπροσαρμόζεται, αφού βάση υπολογισμού θα είναι πλέον το μισθολόγιο πριν από τις περικοπές του 2012.

«Κερδισμένοι» είναι φυσικά - εκτός απροόπτου - και όσοι ανοίξουν στο μέλλον την πόρτα εξόδου.

Σημειώνεται πως η επίμαχη δικαστική απόφαση δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί και γι’ αυτό δεν είναι προς το παρόν εντελώς ξεκάθαρο αν η αντισυνταγματικότητα θα αφορά μόνο την αναδρομικότητα του επίμαχου νόμου (ψηφίστηκε τον Νοέμβριο αλλά ίσχυσε από 1/8/2012) ή την ουσία του που ήταν η μείωση του ειδικού στρατιωτικού μισθολογίου. Στο πρώτο -ευνοϊκότερο για την κυβέρνηση- σενάριο η απόφαση θα αφορά μόνο μερικές εκατοντάδες αποστράτους (όσοι έφυγαν από 1/8/2012 μέχρι και τη δημοσίευση του επίμαχου νόμου σε ΦΕΚ τον Νοέμβριο του 2012). Οι πληροφορίες πάντως από το δικαστικό ρεπορτάζ επιμένουν πως η απόφαση ακυρώνει επί της ουσίας τις μειώσεις του στρατιωτικού μισθολογίου.

Το εφάπαξ βοήθημα των στρατιωτικών χορηγείται από τρία διαφορετικά Ταμεία (Ειδικοί Λογαριασμοί Αλληλοβοήθειας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας), αλλά έχει τον ίδιο τρόπο υπολογισμού για όλους και είναι ευθέως συνδεδεμένο με τον βασικό μισθό της αποστρατείας. Ειδικότερα, στη βάση υπολογισμού του συμμετέχουν ο βασικός μισθός κατά την ημερομηνία εξόδου, το χρονοεπίδομα, το υψηλότερο επίδομα εξομάλυνσης που έχει λάβει ο δικαιούχος και το επίδομα ευθύνης ή απασχόλησης.

Το άθροισμα το πολλαπλασιάζουμε επί τα πραγματικά χρόνια υπηρεσίας (δεν προσμετρώνται πλασματικά χρόνια), δηλαδή επί τα έτη που συμμετείχε ο δικαιούχος στον Ειδικό Λογαριασμό. Είναι λοιπόν ευνόητο πως η μείωση του ειδικού μισθολογίου που επεβλήθη στους στρατιωτικούς το 2012 επηρεάζει άμεσα και τον υπολογισμό του εφάπαξ.

Λόγω της αναδρομικής ισχύς που είχε ο νόμος, υπήρξαν περιπτώσεις ένστολων από τους οποίους τα Ταμεία ζήτησαν πίσω χρήματα. Πρόκειται για την κατηγορία εκείνη των στρατιωτικών που έφυγαν μετά την 1/8/2012 και πρόλαβαν να εισπράξουν το εφάπαξ πριν από τον Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος. Όλοι οι υπόλοιποι έλαβαν εφάπαξ μειωμένο κατά 13% μεσοσταθμικά (το ποσοστό είναι διαφορετικό ανάλογα με τον βαθμό), λόγω της μείωσης του στρατιωτικού μισθολογίου.

Ναυτικό - Λιμενικό

Για παράδειγμα, από Ναυτικό και Λιμενικό, από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι σήμερα έχουν αποστρατευτεί συνολικά περίπου 1.000 άτομα. Οι μισοί από αυτούς (500 άτομα) είναι ένοπλοι που έφυγαν από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι και τον Ιούνιο του 2013 και έχουν ήδη πληρωθεί.

Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν άλλοι 450 περίπου, που έχουν φύγει από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι και σήμερα και περιμένουν την είσπραξη του βοηθήματος.

Αντίστοιχα στην Αεροπορία οι κερδισμένοι από την απόφαση του ΣτΕ υπολογίζονται σε περίπου 1.500 άτομα, τα οποία έχουν αποστρατευτεί από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι και σήμερα. Ειδικότερα, υπερβαίνουν τους 1.000 όσοι έχουν ήδη πληρωθεί, ενώ ακόμη 500 έχουν αποστρατευθεί μετά τον Σεπτέμβρη του 2013 και ακόμη δεν έχουν εισπράξει το βοήθημα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως όλο το 2013 άνοιξαν την πόρτα της εξόδου από την Αεροπορία περίπου 1.100 άτομα.

Από το Στρατό Ξηράς, από την πρώτη Αυγούστου του 2012 μέχρι και σήμερα έχουν φύγει 2.400 άτομα με αποστρατείες, αποχωρήσεις κλπ. Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη εισπράξει το εφάπαξ ενώ άλλοι βρίσκονται στην αναμονή για να πληρωθούν το βοήθημα.

Σε κάθε περίπτωση, η επίμαχη δικαστική απόφαση δημιουργεί πονοκεφάλους στις διοικήσεις των Ταμείων, ενώ θεωρείται πως η εξέλιξη αυτή δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε επιμήκυνση του χρόνου χορήγησης του βοηθήματος.


(ΕΘΝΟΣ 30/01/2014 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ - Σ.Λ.)

Οι επιστροφές για τους αστυνομικούς

Το εφάπαξ των αστυνομικών και των πυροσβεστών δεν έμεινε ανεπηρέαστο από τον νόμο που εισήγαγε τα επείγοντα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου. Το ΤΕΑΠΑΣΑ χορηγεί εφάπαξ σε αστυνομικούς που προέρχονται από την πρώην Αστυνομία Πόλεων, τη Χωροφυλακή και σε πυροσβέστες.

Αυτοί που επηρεάστηκαν περισσότερο από το «ψαλίδι» στα ειδικά μισθολόγια ήταν οι αστυνομικοί της πρώην Χωροφυλακής, καθώς στη βάση υπολογισμού του δικού τους εφάπαξ (κατά μέσο όρο έφτανε στα 50.000 ευρώ πριν από τις περικοπές) συμμετέχει ο βασικός μισθός του βαθμού αποστρατείας (τελευταίος μήνας).

Οι αστυνομικοί της πρώην Αστυνομίας Πόλεων θα έχουν μικρότερες αυξήσεις καθώς λαμβάνεται υπόψη για το εφάπαξ τους ο μέσος όρος τελευταίων 60 μηνών (5ετία) από τον βασικό μισθό.

Πάντως, πριν από τις περικοπές του ειδικού μισθολογίου το μέσο εφάπαξ τους άγγιζε τα 20.000 ευρώ (μετά το «κούρεμα» του Μεσοπρόθεσμου). Στο επίπεδο των 35.000 ευρώ κυμαινόταν το εφάπαξ των πυροσβεστών, για τον υπολογισμό του οποίου λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των αποδοχών των τελευταίων 12 μηνών πριν από την αποστρατεία.

Οι νέοι ασφαλισμένοι (καταταγέντες μετά την 1/1/1993) δεν θα πρέπει να περιμένουν σημαντικές αλλαγές από την απόφαση του ΣτΕ, καθώς γι' αυτούς το εφάπαξ υπολογίζεται με βάση κοινό τύπο, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τον μέσο όρο του συνόλου των αποδοχών της τελευταίας 5ετίας.

Ποιοι είναι οι λιμενικοί που δικαιώνονται

Και τους λιμενικούς αγγίζει η απόφαση του ΣτΕ καθώς λαμβάνουν δυο εφάπαξ βοηθήματα, ένα από τον ΕΛΟΑΝ του Πολεμικού Ναυτικού και ένα από το ΤΑΛΣ (Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος).

Το εφάπαξ από το ΤΑΛΣ, που είναι ένα καθαρά ανταποδοτικό ταμείο, έφτανε πριν από τις περικοπές των ειδικών μισθολογίων στις 25.000 ευρώ. Από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι και σήμερα έχουν αποχωρήσει από το σώμα περίπου 250 λιμενικοί.

Σημειώνεται πως προγενέστερη απόφαση του ΣτΕ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις αρχές του 2014 προβλέπει αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος, προκειμένου να προστατεύσει τους αποστρατευθέντες από τις μειώσεις του ειδικού μισθολογίου.

Ειδικότερα, εκείνη η απόφαση προέβλεπε νέο μεικτό σύστημα υπολογισμού: τα έτη πριν από την 31/7/2012 υπολογίζονται με βάση τον μισθό του Ιουλίου του 2012 και τα υπόλοιπα με βάση τον μισθό του τελευταίου μήνα πριν από την έξοδο. Οπως όμως τονίζουν συνδικαλιστές, η νέα απόφαση του ΣτΕ καθιστά επί της ουσίας ανενεργή τη συγκεκριμένη διάταξη, αφού αναμένεται οι μισθοί να επιστρέψουν στα προ των περικοπών επίπεδα. Σημειώνεται πως το ΤΑΛΣ χρησιμοποιεί γενικώς τα μισθοδοτικά στοιχεία του τελευταίου μήνα πριν από την αποχώρηση για το εφάπαξ.

(ΕΘΝΟΣ 30/01/2014 – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ - Σ.Λ.)

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα απασχόλησης 10.000 ανέργων

Συνολικά 10.000 άνεργοι αναμένεται να επωφεληθούν από το πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, στο οποίο έχουν δικαίωμα συμμετοχής άτομα ηλικίας 30 έως 66 ετών.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα zougla.gr το πρόγραμμα αναμένεται να εφαρμοστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, με διάρκεια 12 μηνών και ο μισθός θα ανέρχεται στα 450 ευρώ.

Οι άνεργοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ με δελτίο ανεργίας σε ισχύ.

ΔΑΝΕΙΑ: Οι ρυθμίσεις πληρωμές που φθάνουν μέχρι ...την τελευταία κατοικία!

Σε εφαρμογή τίθεται από την άνοιξη το σχέδιο κυβέρνησης και τραπεζών για τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους», στη διάρκεια της χθεσινής πρώτης επίσημης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, οι εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών εξέφρασαν την εκτίμηση πως σε δύο μήνες, γύρω στον Απρίλιο...
εφόσον έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, θα είναι σε θέση να δέχονται ακόμη και αιτήσεις για ρυθμίσεις δανείων.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα το σχέδιο κυβέρνησης και τραπεζών βασίζεται σε τρεις πυλώνες:


1. “Ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης”: Μόλις εγκριθεί η μεθοδολογία από την τρόικα, θα ετοιμαστούν παραδείγματα ελάχιστων μηνιαίων εσόδων διαβίωσης για νοικοκυριά, αναλόγως με το μέγεθός τους. Εκτιμάται ότι αυτό θα κυμαίνεται από 600 έως 1.000 ευρώ. Οι τράπεζες θα υπολογίζουν αυτές τις δαπάνες και θα ορίζουν μικρές μηνιαίες δόσεις, οι οποίες μπορεί να μιεωθούν και πάνω από 70%. Ο δανειολήπτης θα καλύπτει πρώτα τις ανάγκες διαβίωσης και ο,τι περισσεύει θα το δίνει για τη δόση.

2. “Εναλλακτικές προτάσεις ρύθμισης δανείων”: Μία από τις ρυθμίσεις που έχουν έτοιμες οι τράπεζες είναι η επιμήκυνση κατα 10 χρόνια, από τα 75 στα 85, της ανώτατης ηλικίας του δανειολήπτη για την αποπληρωμή του δανείου, έτσι ώστε να αυξηθεί η διάρκεια του δανείου.

3. “Συνεργάσιμος δανειολήπτης”: Ενας οφειλέτης για να εναχθεί σε αυτές τις ρυθμίσεις πρέπει να είναι διαθέσιμος σε επικοινωνία με τον δανειστή, να απαντά σε ανακοινώσεις του δανειστή μέσα σε μία εβδομάδα κλπ.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό συμβούλιο, οι τράπεζες από 1.1.2015 θα πρέπει να προχωρούν σε ρυθμίσεις των δανείων με βάση αυτά τα κριτίρια.

Φορολογική δήλωση 2014: Οι μεγάλες ανατροπές και παγίδες


Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία περιέχει η φετινή φορολογική δήλωση που θα υποβληθεί από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο από 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενους.
Το νέο έντυπο που επεξεργάσθηκε το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες «κρύβει» 22 παγίδες.

Ειδικότερα καταργούνται 12 κωδικοί-κλειδιά που αφορούν τις αφορολόγητες δαπάνες...
για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα κα που πλέον δεν θα δηλώνονται αφού δεν αναγνωρίζονται από την εφορία.
Επίσης στο νέο έντυπο υπάρχουν προσθήκες και αλλαγές σε 10 σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η μη συμπλήρωση τους η τυχόν λάθη θα στερήσουν τους φορολογούμενους από ελαφρύνσεις και θα φουσκώσουν το τελικό φόρο στο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Πρόκειται για όσους έκαναν έναρξη επαγγέλματος την 1-1-2013, είναι μισθωτοί και αμείβονται με μπλοκάκια, είναι άνω των 18 ετών, νομιμοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα, εισέπραξαν τόκους από καταθέσεις σε τράπεζες, είχαν αμοιβές από εργόσημο, είχαν οικοδομικά ένσημα και αυτασφάλιση και είναι προστατευόμενα τέκνα η συγγενείς με αναπηρία

Οι παραπάνω μεταβολές φέρνουν:

• έξτρα φόρους λόγω κυρίως της κατάργησης των φοροαπαλλαγών
• υψηλότερα τεκμήρια διαβίωσης καθώς στην επιφάνεια των κατοικιών για ιδιοκατοίκηση θα προσμετράται και η έκταση των αυθαίρετων κτισμάτων που νομιμοποιήθηκαν πέρυσι
• φορολόγηση των νέων άνω των 18 ετών που δεν είναι προστατευόμενα τέκνα η έχουν εισόδημα άνω των 3.000 ευρώ
• χαμηλότερη φορολογία σε σχέση με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες των μισθωτών που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και είχαν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με τον εργοδότη
• απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ για πέντε χρόνια
• φακέλωμα των φορολογούμενων με καταθέσεις στις τράπεζες, η εισόδημα από εργόσημο, καθώς και εκείνων που είχαν οικοδομικά ένσημα και προχώρησαν σε αυτασφάλιση.

Στη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος έχουν εξαλειφθεί οι κωδικοί για τις εκπτώσεις φόρου που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και στους οποίους δηλώνονταν το στεγαστικό επίδομα, η διεύθυνση κατοικίας όταν βρίσκονταν σε παραμεθόρια περιοχή, οι τόκοι στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, τα ενοίκια των φορολογούμενων η των παιδιών τους, τα ασφάλιστρα ζωής, τα δίδακτρα σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών και οι δαπάνες για αποκατάσταση ακινήτων.

Παραμένει η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους αλλά δηλώνονται πλέον σε άλλο έντυπο (Ε3), ενώ αν και καταργήθηκε η απαλλαγή για τα ενοίκια, θα πρέπει να δηλωθούν.

Η κατάργηση των αφορολόγητων δαπανών θα επιφέρει αύξηση του τελικού φόρου που θα αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας που θα αποσταλεί στους υπόχρεους.

Για παράδειγμα φορολογούμενος που κατέβαλλε για τόκους στεγαστικού δανείου το 2013 το ποσό των 8.000 ευρώ δεν θα έχει πλέον έκπτωση 800 ευρώ, με αποτέλεσμα ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει το 2014 να είναι αυξημένος ισόποσα.

Στο φετινό έντυπο δεν θα υπάρχει ο ειδικός κωδικός τον οποίο το 2013 συμπλήρωναν όσοι είχαν γεννηθεί πριν την 01/01/1982, δηλαδή συμπλήρωναν το 18ο έτος της ηλικίας τους που θεωρούνται προστατευόμενα τέκνα.

Η κατάργηση αυτή έχει να κάνει με την υποχρέωση υποβολής δήλωσης από όλους όσους συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν είναι προστατευόμενα τέκνα.

Επισημαίνεται ότι για να θεωρηθεί κάποιος προστατευόμενο τέκνο θα πρέπει να συνοικεί με τους γονείς του και το πραγματικό η τεκμαρτό εισόδημα του να μην ξεπερνάει τα 3.000 ευρώ.

Οι φοιτητές θεωρούνται προστατευόμενα τέκνα μέχρι το 25ο έτος της ηλικίας τους και συνεπώς απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης.

Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς για να αποφευχθούν περιπέτειες με την εφορία (πρόστιμα για μη υποβολή δήλωσης και πρόσθετοι φόροι) τα τέκνα που είναι προστατευόμενα να δηλωθούν από τους γονείς τους στη τελευταία σελίδα του εντύπου με την αναγραφή του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ.

Κωδικοί - κλειδιά

Στο νέο έντυπο θα υπάρχει ειδικός κωδικός τον οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν οι μισθωτοί που αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν το πολύ μέχρι τρεις εργοδότες και υπογεγραμμένη σύμβαση για να μην φορολογηθούν με τη κλίμακα των επιτηδευματιών με 26% από το πρώτο ευρώ αλλά με τη κλίμακα των μισθωτών με πρώτο συντελεστή 22% και έκπτωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ.

Επίσης υπάρχει κωδικός για όσους έκαναν έναρξη επαγγέλματος για πρώτη φορά την 1-1-2013 και οι οποίοι δεν θα καταβάλλουν το τέλος επιτηδεύματος για πέντε χρόνια.

Για πρώτη φορά φέτος οι φορολογούμενοι που νομιμοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα θα κληθούν να δηλώσουν την επιφάνεια τους στον πίνακα με την ετήσια αντικειμενική δαπάνη για την ιδιοκατοίκηση κύριας η δευτερεύουσας κατοικίας με αποτέλεσμα να προκύψει υψηλότερο ποσό για τεκμήριο διαβίωσης που θα πρέπει να καλύπτεται από το δηλωθέν εισόδημα τους.

Σε διαφορετική περίπτωση θα φορολογηθούν με βάση το τεκμήριο.

Στο έντυπο θα υπάρχουν ακόμη δύο νέοι κωδικοί που πρέπει να συμπληρώσουν όσοι το 2013 παρείχαν εργασία με εργόσημο έλεγχοι ή είχαν οικοδομικά ένσημα και αυτασφαλίζονται.

Σε ξεχωριστό κωδικό θα πρέπει να αναγραφούν οι τόκοι καταθέσεων στις τράπεζες επί των οποίων επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του ποσού.

Επίσης, είναι αναγκαία πλέον και η αναγραφή του ΑΜΚΑ για τους ανιόντες γονείς και παππούδες των συζύγων καθώς και για ανήλικους συγγενείς και ανάπηρους που θεωρούνται προστατευόμενα μέλη, ενώ ο σχετικός κωδικός για την αναγνώριση του αυξημένου αφορολόγητου ορίου των 2.000 ευρώ για αναπηρία 67% και πάνω έχει αλλάξει διατύπωση και έχει αντικατασταθεί με τη μείωση φόρου 200 ευρώ.

Τέλος, το εισόδημα όσων συμμετείχαν σε ομόρρυθμες η ετερόρρυθμες εταιρείες θα φορολογηθεί στο όνομα της εταιρείας με συντελεστή 26% καθώς καταργήθηκε η φορολόγηση της επιχειρηματικής αμοιβής τους με βάση τη κλίμακα των μισθωτών που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια ενώ δεν θα αναγνωρίζεται ζημιά προηγούμενων οικονομικών ετών απ¨ο ατομικές επιχειρήσεις.

Επισημαίνεται ότι παραμένει η απαλλαγή για ιατρικά και νοσοκομειακά έξοδα με έκπτωση φόρου σε ποσοστό 10% της δαπάνης Προϋπόθεση για την αναγνώριση των εξόδων για την υγεία είναι οι συνολικές δαπάνες του φορολογούμενου να υπερβαίνουν το 5% του δηλωθέντος εισοδήματος

Επίσης παραμένει η υποχρέωση αναγραφής του ποσού των αποδείξεων για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικής αξίας μέχρι 25% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος και μέχρι 10.500 ευρώ με το πέναλτι φόρου να είναι 22% επί της διαφοράς

Οι 22 φοροπαγίδες

Με το νέο έντυπο φορολογίας εισοδήματος καταργούνται οι κωδικοί για:

• το στεγαστικό επίδομα
• όσους γεννήθηκαν πριν την 01/01/1982
• μισθωτούς ή συνταξιούχους που διαμένουν σε παραμεθόρια περιοχή
• τον αριθμό των ανήλικων τέκνων
• τους τόκους στεγαστικών δανείων κύριας κατοικίας
• τα ποσά των δανείων.
• τα ασφάλιστρα ζωής
• τις δαπάνες αποκατάστασης διατηρητέων.
• τη δαπάνη αποκατάστασης ακινήτων
• τα φροντιστήρια των παιδιών
• τις υποχρεωτικές εισφορές σε ταμεία ασφάλισης (ΟΑΕΕ κ.α)
• την επιχειρηματική αμοιβή για ομόρρυθμες εταιρείες, ετερόρρυθμες εταιρείες ή κοινωνίες κληρονομικού δικαίου
• τις ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ατομική επιχείρηση

Την ίδια ώρα επέρχονται προσθήκες και αλλαγές στους κωδικούς που αφορούν:

• όσους έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 01/01/2013 και μετά
• το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερου επαγγέλματος για μέχρι τρεις εργοδότες και υπογεγραμμένη σύμβαση
• όσους παρέχουν εργασία με «εργόσημο»
• όσους έχουν οικοδομικά ένσημα και αυτασφαλίζονται
• όσους τακτοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα
• στην αναγραφή τόκων καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες Και επί των τόκων θα επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 1% έως 4%.
• στον ΑΜΚΑ των προστατευόμενων μελών
• στο έξτρα αφορολόγητο για αναπηρία 67% και πάνω
• στο ενοίκιο για την κύρια κατοικία ή για τα παιδιά που σπουδάζουν στο εσωτερικό.


Έχουν πάρει σχεδόν 4 δισ. ευρώ για τα έργα και έχουν φτιάξει το... 36% των αυτοκινητόδρομων

Οι τελευταίες αυξήσεις στα διόδια έχουν εξαγριώσει πολλούς κάτοικους της Αττικής. Την ίδια ώρα όμως οι παραχωρησιούχοι έχουν λάβει πάνω από 3,5 δισ. ευρώ, έχουν όμως φτιάξει μόνο το 36% των αυτοκινητοδρόμων
Η επανεκκίνηση των έργων στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους έχει δημιουργήσει την άνοδο στα διόδια, άνοδος η οποία αγγίζει ακόμη και το 60%.
Εντούτοις, το ζήτημα είναι πολύ βαθύτερο καθώς οι παραχωρησιούχοι εμφανίζονται στον Τύπο της Κυριακής (Ελεύθερος Τύπος) να έχουν εισπράξει 3,9 δισ. ευρώ, ενώ δεν έχουν κατασκευάσει παρά μόνο το 36% του συνόλου των αυτοκινητοδρόμων.
Τα έργα που ξεκίνησαν ενώ είχαν σταματήσει αφορούν στους αυτοκινητοδρόμους:
- Ολυμπία Οδός
- Νέα οδός
- Ε-65
- Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
Υπολογίζεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, εάν φυσικά δε διακοπούν ξανά οι εργασίες, και να φέρουν και αύξηση στο ΑΕΠ της τάξεως του 1,2%.
Εντούτοις, με την επανέναρξη των έργων ξεκίνησαν και οι μεγάλες αυξήσεις σε συγκεκριμένους σταθμούς. Έτσι, οι μεγαλύτερες αυξήσεις έχουν σημειωθεί - καταγραφεί στα διόδια της Νέας Οδού, δηλαδή σε Αφίδνες, Θήβα και Τραγάνα.
Αντίθετα, στους αυτοκινητοδρόμους Αιγαίου, αυξήσεις παρατηρούνται στους σταθμούς Πελασγίας και Μοσχοχωρίου.
Τον Ιανουάριο του 2015 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία και τα διόδια στο Βαθύ Χαλκίδας, ενώ τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους αλλά και του 2015 θα ξεκινήσουν να λειτουργούν σταθμοί διοδίων σε Άγιο Στέφανο και Βαρυμπόμπη.
Δώσαμε 500 εκατ. ευρώ στις κοινοπραξίες για να ξεκινήσουν πάλι τα έργα   
Ίσως να μην είναι ευρέως γνωστό, ισχύει όμως απόλυτα. Οι εταιρείες - κοινοπραξίες κατασκευής οι οποίες έχουν αναλάβει τα έργα έλαβαν αποζημίωση ώστε να ξεκινήσουν τα έργα, αποζημίωση που έφτασε τα 353,3 εκατ. ευρώ. Αποζημίωση δόθηκε και στις κοινοπραξίες παραχώρησης, ύψους 167 εκατ. ευρώ.
Συνολικά παραμένουν στα έργα περίπου 35 τράπεζες από τις 44 που ήταν αρχικά, ενώ υπολογίζεται πως το 55% θα προέλθει από ελληνικές τράπεζες.
Όσο για την πρόοδο των έργων, η Ολυμπία Οδός έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 29%, η Νέα οδός σε ποσοστό 31%, ο Ε-65 σε ποσοστό μόλις 17%, ενώ ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου κατά 70%.
Πρέπει όμως να σημειωθεί πως κόβονται ολόκληρα τμήματα αυτοκινητοδρόμων, με τις νέες συμβάσεις, σε σχέση με αυτά που προβλέπονταν το 2007.
Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: Επαχθείς οι νέες συμβάσεις
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά πως οι απώλειες του δημοσίου θα ανέλθουν στα 7,5 δισ. ευρώ, με βάση τις νέες τροποποιημένες συμβάσεις.
Αναλυτικά, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ΓΛΚ, οι απώλειες επιμερίζονται ως εξής:
Περίπου 1,1 δισ. ευρώ για τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου.
Περίπου 1,2 δισ. ευρώ για τον Ε-65
Περίπου 2,1 δισ. ευρώ για την Νέα Οδό
Τέλος, περίπου 3,1 δισ. ευρώ για την Ολυμπία Οδό
Εκτός από αυτό όμως το δημόσιο υποχρεούται να καταβάλει και εφάπαξ δαπάνη ύψους 1.044 δισ. ευρώ στους τέσσερις παραχωρησιούχους κατά την περίοδο μελετών-κατασκευών των έργων μέχρι τις 31/12/2015.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

Τραγελαφικά περιστατικά αποκάλυψαν οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης

Μπάτε σκύλοι αλέστε στο Δημόσιο. Μπόνους σε κοπανατζήδες και απουσίες υπαλλήλων μέχρι και 7 μήνες

Σχετική έννοια φαίνεται πως είναι το ωράριο στο Δημόσιο όπως δείχνουν έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τα πρώτα πορίσματα έδειξαν ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής εισόδου-εξόδου των υπαλλήλων που κόστισε σχεδόν 19.500 ευρώ και δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία. Υπάλληλοι που κάνουν τα ... στραβά μάτια αν και είναι επιφορτισμένοι με το να ελέγχουν την τήρηση του εργασιακού χρόνου και να επιβάλλουν πειθαρχικές και διοικητικές ποινές. Αναρρωτικές άδειες που μοιράζονται αριστερά και δεξιά σαν καραμέλες.
Ειδικότερα, τα συμπεράσματα κάνουν λόγο για:
*Εκτεταμένα φαινόμενα μη τήρησης του προβλεπόμενου χρόνου εργασίας από υπαλλήλους στους οποίους ήδη έχουν διαταχθεί η αναλογική περικοπή του μισθού τους και ο πειθαρχικός έλεγχος τόσο των ιδίων όσο και των προϊσταμένων του.
*Περιπτώσεις επί μακρόν απουσιαζόντων, για τους οποίους εφαρμόστηκαν οι προβλέψεις του νόμου. Δηλαδή, η πειθαρχική παραπομπή τους με το ερώτημα οριστικής παύσης.
Παράλληλα:
*Στο υπουργείο Τουρισμού το 2012, οι αναρρωτικές άδειες έδιναν και έπαιρναν χωρίς κάποιος από τους αρμοδίους να ενδιαφερθεί για να πράξει τα δέοντα. Να στείλει για κατ'οίκον εξέταση γιατρό, αφού και σε αυτή τη θέση υπήρχε... έλλειψη. Από τους 246 υπαλλήλους, οι 180 έλαβαν 1.765 μέρες αναρρωτικής άδειας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, κατά μέσο όρο από δέκα ημέρες ο καθένας.
*Στις Υπηρεσίες Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού η... αιτία ήταν η αμέλεια να μπει το μηχάνημα στην... πρίζα. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι αν και από το 1998 είχε εγκατασταθεί ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της τήρησης του εργασιακού χρόνου, αυτό τέθηκε σε λειτουργία μόλις το 2012. Με καθυστέρηση 14 ετών!
*Στις Υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών που στεγάζονται στο κτίριο επί της οδού Ευαγγελιστρίας 2, εντοπίστηκαν 6 υπάλληλοι που είχαν ξεχάσει ότι απασχολούνται στο Δημόσιο. Μία υπάλληλος απείχε από τα καθήκοντά της για περισσότερους από δύο μήνες. Ωστόσο, αυτό δεν είναι τίποτα αφού συνάδελφός της κατέρριψε κάθε ρεκόρ. Απουσίαζε για 7 συνεχόμενους μήνες, ενώ για 6 μήνες δεν συμπλήρωνε το 8ωρο.
*Στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού όταν τον Νοέμβριο του 2012 πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος, μόνο τρεις στους δέκα εργαζομένους χτυπούσε κάρτα, τηρώντας την υποχρέωση ανελλιπούς σήμανσης και συμπλήρωσις του χρόνου εργασίας.
*Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, όταν οι επιθεωρητές ολοκλήρωσαν το έργο τους βρήκαν ότι ποσοστό 74,54% και 62,27% έφευγαν νωρίτερα από το πόστο του. Το τραγελαφικό όμως δε σταμάτησε εκεί. Οι αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού όχι μόνο δεν προχώρησαν σε μειώσεις αποδοχών και πειθαρχικό έλεγχο των υπαλλήλων, αλλά τους χάρισαν και μπόνους. Μάλιστα, χορηγήθηκε σε εργαζόμενους που την... έκαναν νωρίτερα, αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση.
Σοβαρές παρατυπίες στην Κεντρική Υπηρεσία της ΥΠΑ
Φαινόμενο από μόνη της αποτελεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας καθώς οι υπερωρίες που πληρώθηκαν έφτασαν σχεδόν τις 100.000 ευρώ μέσα σε μία πενταετία.
Έπειτα από καταγγελίες το ΣΕΕΔ πραγματοποίησε έλεγχο από τον οποίο προέκυψε ότι στο κτίριο της Διεύθυνσης Διοικητικού υπάρχει από το 2011 εγκατεστημένο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής εισόδου-εξόδου των υπαλλήλων που δεν ήταν ενεργοποιημένο και το οποίο κόστισε 19.478 ευρώ.
Επίσης, ο έλεγχος της συμπλήρωσης του χρόνου εργασίας από το προσωπικό μέχρι τον Φεβρουάριο 2013 περιοριζόταν στην ημερήσια καταγραφή των απόντων και δεν τηρούνταν στοιχεία αναφορικά με το χρόνο προσέλευσης και αποχώρησης από την Υπηρεσία, πλην ορισμένων περιπτώσεων.
Πέρα από το ωράριο, το σύνολο του προσωπικού της κεντρικής υπηρεσίας συμμετέχει σε έξι ΟΦΕ (Ομάδα Φυλακής Επαγρύπνησης), οι οποίες παγίως εκτελούν καθεμία έξι βάρδιες ανά μήνα. "Από τον έλεγχο δεν προέκυψε ειδική, πλήρης και σαφής αιτιολόγηση της αναγκαιότητας υπερωριακής απασχόλησης του συνόλου του προσωπικού, ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι τυχόν υφιστάμενες ανάγκες θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν με την κατανομή του απαραίτητου προσωπικού σε βάρδιες στο πλαίσιο της άνω 24ωρης λειτουργίας", σημειώνεται.
Σύμφωνα με τον έλεγχο, ο προγραμματισμός, η εποπτεία της εκτέλεσης και ο έλεγχος της υπερωριακής απασχόληση στις ΟΦΕ παρουσιάζουν ανεπάρκειες. Όπως επισημαίνεται, το σύνολο του προσωπικού λαμβάνει παγίως αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση και μάλιστα για το μέγιστο των επιτρεπόμενων ωρών ανά μήνα (20 ώρες ημερήσιας και 16 ώρες νυκτερινής απασχόλησης, εξαιρέσιμων ημερών και αργιών). Το 2012 ενώ στην ΥΠΑ εργάζονταν περίπου 2.800 υπάλληλοι συνολικά είχε εγκριθεί η υπηρεσιακή απασχόληση για 3.500 υπαλλήλους προκειμένου να καλυφθούν εργαζόμενοι που θα μετακινούνταν εντός του έτους στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Η δαπάνη για την αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού, κατά την τελευταία 5ετία ανήλθε στα 95.300.000 ευρώ.


tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)