Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Eφάπαξ στο Δημόσιο μετά 22 μήνες

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40.000 ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ
Eφάπαξ στο Δημόσιο μετά 22 μήνες

Περισσότερους από 22 μήνες θα πρέπει να περιμένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για να πάρουν το εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας. Αυτήν τη στιγμή στοιβάζονται πάνω από 40.000 αιτήσεις για εφάπαξ, ωστόσο ο ασφαλιστικός φορέας έχει ξεμείνει από ρευστό.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως αυτήν τη στιγμή καταβάλλεται το βοήθημα σε όσους υπέβαλαν αίτηση στα τέλη Οκτωβρίου του 2009. Μάλιστα για όσους κατέθεσαν αίτηση μετά τον Νοέμβριο του 2010 δεν υπάρχει εκτίμηση για το πότε θα καταβληθεί το βοήθημα.

Αυτές οι καθυστερήσεις οφείλονται στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ασφαλιστικός φορέας των δημοσίων υπαλλήλων. Αρκεί να αναφερθεί πως η "μαύρη τρύπα" φτάνει το 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα μηνιαία έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την καταβολή 500 με 600 εφάπαξ κάθε μήνα.

Εκτός από τις σημαντικές καθυστερήσεις, οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν και την περικοπή του καταβαλλόμενου εφάπαξ. Η μείωση φτάνει το 10%, με τη μέση απώλεια να κυμαίνεται από 4.000 έως 5.000 ευρώ για κάθε ασφαλισμένο.

Eφάπαξ στο Δημόσιο μετά 22 μήνες

Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί πως αυτή η μείωση αγγίζει όσους δημοσίους υπαλλήλους υπέβαλαν αίτηση μετά την 1η Ιανουαρίου 2010 και ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα. Δηλαδή χαμένοι θα είναι 32.000 δημόσιοι υπάλληλοι που είναι στην... αναμονή για το εφάπαξ, ενώ αντιθέτως δεν πρόκειται να επηρεαστούν 8.000 άτομα που υπέβαλαν αίτηση μέχρι το τέλος του 2009.

Ενδεικτικά αναφέρονται δύο παραδείγματα για τις επιπτώσεις από τη μείωση του εφάπαξ:

  • Δημόσιος υπάλληλος στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 30ετή υπηρεσία έχει μέσο όρο μισθών την τελευταία πενταετία 1.181,1 ευρώ. Το εφάπαξ που θα πάρει μετά την περικοπή του 10% θα είναι 37.426,1 ευρώ, ενώ κανονικά θα έπαιρνε 41.584,6 ευρώ.
  • Δημόσιος υπάλληλος στην κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με 35ετή υπηρεσία έχει μέσο όρο μισθών την τελευταία πενταετία 1.474,6 ευρώ. Θα δει τώρα το εφάπαξ του να περιορίζεται από τα 59.666,3 στα 53.699,75 ευρώ.

Εκτός από τη μείωση του εφάπαξ, αποφασίστηκε και η ένταξη στο Ταμείο 60.000 εργαζομένων με συμβάσεις στον δημόσιο τομέα. Στόχος του μέτρου είναι να αυξηθούν τα έσοδα από τις εισφορές και κατ' επέκταση να επιταχυνθεί η έκδοση του εφάπαξ.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και μέχρι τώρα δεν έπαιρναν το εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο. Τώρα θα καταβάλλουν τις προβλεπόμενες εισφορές και έτσι θα θεμελιώσουν δικαίωμα για την καταβολή του βοηθήματος.

Τέλος, προβλέπεται η καθιέρωση ειδικής εισφοράς για την οικονομική ενίσχυση του ασφαλιστικού φορέα. Αυτή η εισφορά διαμορφώνεται σε ποσοστό 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων του Ταμείου.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΑΚΟΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΣ:
"Απαιτούνται πιο τολμηρές παρεμβάσεις"

Μιλώντας στο "Εθνος" ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, Νίκος Καλάκος, σημειώνει πως "έγινε το πρώτο βήμα με μέτρα για τη σωτηρία του Ταμείου. Ωστόσο, αυτά δεν αρκούν και απαιτούνται πιο τολμηρές παρεμβάσεις". Σημειώνεται πως σε περίπτωση που και με τις νέες αυτές παρεμβάσεις δεν "ξεμπλοκάρει" η έκδοση του εφάπαξ, η ταλαιπωρία των δημοσίων υπαλλήλων θα συνεχιστεί.

Μάλιστα είναι ορατός ο κίνδυνος, αν δεν εισρεύσει άμεσα... ζεστό χρήμα στον φορέα, ο χρόνος έκδοσης του βοηθήματος να ξεπεράσει τα τρία χρόνια. Εκτιμάται πως πολλά θα κριθούν από το κατά πόσο θα συνεχιστεί η μαζική φυγή των δημοσίων υπαλλήλων. Πάντως, τους τελευταίους μήνες καταγράφεται μία μείωση στον ρυθμό εξόδου και είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιούνιο αποχώρησαν 708 άτομα, όταν πέρσι υπέβαλαν αίτηση 1.846 (καθώς εκκρεμούσε η ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου).


Λάστιχο η εργασία σε Δημόσιο και δήμους

Χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών έως πέντε χρόνια ή μειωμένο ωράριο για ανάλογο χρονικό διάστημα προβλέπουν νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τους υπαλλήλους Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.

Κατ' εφαρμογήν του νόμου για το Μεσοπρόθεσμο ελαστικοποιείται η απασχόληση σε δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους καθώς και σε εργαζόμενους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου Κατ' εφαρμογήν του νόμου για το Μεσοπρόθεσμο ελαστικοποιείται η απασχόληση σε δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους καθώς και σε εργαζόμενους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου Επίσης, παρέχεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στο τακτικό προσωπικό που απασχολείται στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ α' και β' βαθμού να ζητήσει με αίτησή του τη μείωση των ωρών εργασίας του μέχρι και 50%, με ανάλογη μείωση των αποδοχών του, για χρονική διάρκεια μέχρι πέντε έτη.

Κάνοντας χρήση αυτής της ρύθμισης οι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα με την αίτησή τους να επιλέγουν σύμφωνα με την επιθυμία τους τη μείωση είτε της ημερήσιας απασχόλησης είτε των εργάσιμων ημερών.

Κατ' εφαρμογήν του νόμου για το Μεσοπρόθεσμο, επιτρέπεται στους υπαλλήλους η χορήγηση άδειας χωρίς αποδοχές συνολικής διάρκειας έως πέντε ετών για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους αντί των δύο ετών που ίσχυε έως την 1η Ιουλίου 2011. Η χορήγηση της άδειας γίνεται με αίτηση του υπαλλήλου και ύστερα από γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου. Για το λόγο αυτό στην αίτηση του υπαλλήλου πρέπει να αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους ζητείται η άδεια άνευ αποδοχών προκειμένου να εκτιμηθούν από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και αυτό στη συνέχεια να γνωμοδοτήσει.

Στο κείμενο της εγκυκλίου, που υπέγραψε ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας, σημειώνεται: « Με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 37 του Ν. 3986/2011 ορίζεται ότι οι υπάλληλοι που κάνουν χρήση των διευκολύνσεων που αναφέρονται στις παρ. 1 και 2 της παρούσας εγκυκλίου εμπίπτουν στους περιορισμούς της άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή καθώς και στη συμμετοχή σε εταιρείες. Οι περιορισμοί αυτοί προβλέπονται αντίστοιχα στα άρθρα 31 και 32 του Ν. 3528/2007, σύμφωνα με τα οποία, για τις εν λόγω απασχολήσεις, απαιτείται χορήγηση άδειας από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Παράλληλα, εξακολουθεί να υφίσταται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του δημοσίου υπαλλήλου με τη δικηγορική ιδιότητα που προβλέπεται στο άρθρο 34 του ίδιου νόμου».

Σε κάθε περίπτωση, όπως προβλέπεται από το νόμο, ως χρόνος πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας για κάθε νόμιμη συνέπεια υπολογίζεται μόνο ο χρόνος πραγματικής απασχόλησης. Αρα ο χρόνος της άδειας χωρίς αποδοχές δεν είναι συντάξιμος

Ανάβει φωτιές στα 12 μίλια

Στο πλαίσιο των μυθευμάτων και της προπαγάνδας του βαθέος κράτους της Τουρκίας εντάσσουν διπλωματικοί κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο του πρώην πρέσβη Ντενίζ Μπουλούκμπασι, που είχε λάβει μέρος στις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας.

Το αεροπλανοφόρο Κουζνέτσοφ στο Αιγαίο Το αεροπλανοφόρο Κουζνέτσοφ στο Αιγαίο Ο κ. Μπουλούκμπασι τόσο στο βιβλίο του όσο και με δήλωσή του στην τουρκική εφημερίδα «Sabah» αναφέρει ότι η Ελλάδα αποδέχτηκε σε ορισμένα σημεία τα χωρικά της ύδατα να περιοριστούν στα 6 αντί των 12 ναυτικών μιλίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μπουλούκμπασι, ο οποίος έλαβε μέρος έως και στον 36ο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες βρίσκονται πλέον στον 50ό, φέρεται να δήλωσε σχετικά με το θέμα ότι «δεν απηχούν την πραγματικότητα τα λόγια της Ελλάδας στις διερευνητικές συνομιλίες, ότι πάντα διατηρούμε το δικαίωμα της επέκτασης μονόπλευρα των χωρικών μας υδάτων».

Στο βιβλίο του μάλιστα προσδιορίζει συγκεκριμένα τις περιοχές που υποτίθεται ότι η Ελλάδα έχει αποδεχθεί τον περιορισμό των χωρικών της υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια. Πρόκειται για:

* Τις περιοχές που βρίσκονται μπροστά στα τουρκικά παράλια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

* Την ανατολική πλευρά και τα νότια και βόρεια παράλια της Σαμοθράκης και της Λήμνου που βλέπουν προς την Τουρκία.

* Τις βόρειες και νότιες πλευρές της Λέσβου, των Ψαρών και της Χίου.

* Τη βόρεια πλευρά της Σάμου.

* Τη βόρεια, τη νότια και τη δυτική πλευρά της Ικαρίας.

* Την περιοχή με καθεστώς ανοιχτής θάλασσας που επεκτείνεται ανάμεσα από τη Μύκονο και τη Ικαρία.

* Το δίαυλο Ρόδου-Καρπάθου, το δίαυλο Κάσου-Κρήτης και το δίαυλο Αντικυθήρων-Κρήτης.

Διπλωματικοί κύκλοι της χώρας μας, ωστόσο, έλεγαν στην «Ε» πως είναι προφανές από τις αλλεπάλληλες δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών ότι οι δηλώσεις Μπουλούκμπασι δεν απηχούν την πραγματικότητα.

Πάντα κατά τον Τούρκο πρώην πρέσβη, και το πρόβλημα των γκρίζων ζωνών «δεν μπόρεσε να ξεπεραστεί». Στο βιβλίο του μάλιστα, που φέρει τον τίτλο «Η αποβάθρα του ΥΠΕΞ», κάνει αναφορά στα απομνημονεύματα του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και στις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, υπό την τότε ιδιότητά του τού υπουργού Εξωτερικών.

Τέλος ο κ. Μπουλούκμπασι δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα ότι «αντίθετα με αυτό που είναι γνωστό, στις διερευνητικές συνομιλίες η Τουρκία δέχτηκε οι διαφορές των δύο χωρών να λυθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)