Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Οδηγίες της εφορίας για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης

Αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης περιλαμβάνει το "βιβλιαράκι" της εφορίας που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων.
Δείτε εδώ το "βιβλιαράκι" της εφορίας
Στον πρόλογο του Γενικού Γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη εφιστάται η προσοχή των φορολογούμενων στα παρακάτω σημεία για τον τρόπου θα συμπληρώσουν τις δηλώσεις τους.
Ειδικότερα τα σημεία αυτά:
1. Υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης έχει κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει την κατοικία του στην Ελλάδα , έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν αποτελεί προστατευόμενο μέλος
2. Στη δήλωση αναγράφονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους καθώς και τα απαλλασσόμενα από το φόρο
3. Αναγράφεται υποχρεωτικά ο αριθμός παροχής ρεύματος όλων των κατοικιών είτε είναι ιδιοκατοικούμενες είτε είναι μισθωμένες είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενες
4. Από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα προστίθεται η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη του φορολογούμενου που ορίζεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο και 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα
5. Ειδικά οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2012 λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους ακόμη και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση, και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανείσπρακτες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές
6. Οι αποδείξεις δαπανών δεν συνυποβάλλονται αλλά φυλάσσονται ώστε να είναι διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν για έλεγχο.

Τα SOS για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων – Χρήσιμες απαντήσεις για να αποφύγετε τα λάθη.



Ιδού λοιπόν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις. 

1. Θέλω να δηλώσω προστατευόμενα μέλη. Ποιον πίνακα συμπληρώνω;
Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 9 με τα στοιχεία των προστατευόμενων μελών που σας βαρύνουν. Αυτόματα θα συμπληρωθεί ο πίνακας 3 με τον αριθμό των τέκνων. Συμπληρώστε υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ για όλα τα τέκνα σας και επιπλέον τον ΑΦΜ για όλα τα ενήλικα προστατευόμενα μέλη.

2. Έχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2012. Πώς το δηλώνω;
Στον πίνακα 5.1, πρέπει να επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο, να εισάγετε τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, να την χαρακτηρίσετε, να την καταχωρήσετε και να επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση.
Τέλος, πρέπει να επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά μεταφορά στη δήλωση. Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανισθούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας, θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για την σύζυγο.

3. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;
Στον κωδικό 801 πρέπει να αναγράψετε τον ΑΦΜ του προσώπου που σας φιλοξενεί. Επίσης, πρέπει να συμπληρώσετε τους κωδικούς 092, 091 και 097.

4. Πώς δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονέα σε παιδί και αντίστροφα;
α) Αυτός που παραχωρεί την κατοικία τη δηλώνει μόνο στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση.
β) Αυτός που την κατοικεί τη δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρημένη κατοικία).

5. Πώς θα καταχωρήσω ένα νέο ακίνητο;
Πρέπει να επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί να επιλέξετε «εισαγωγή νέου ακινήτου». Κατόπιν, να πληκτρολογήσετε τα στοιχεία του νέου ακινήτου, να το χαρακτηρίσετε και να επιλέξετε «μεταφορά στη δήλωση».

6. Πώς θα συμπληρώσω την δήλωσή μου όταν πληρώνω ενοίκιο κύριας κατοικίας;
Πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1. Αφού επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο, πρέπει να καταχωρήσετε τα στοιχεία της κατοικίας, να τη χαρακτηρίσετε και να επιλέξετε «μεταφορά στη δήλωση». Θα πρέπει επίσης να «κλικάρετε» τον κωδικό 203 και να αναγράψετε το ενοίκιο στον πίνακα 7.10 ως δαπάνη που αφαιρείται από τον φόρο.

7. Πώς θα συμπληρώσω τον πίνακα εργοδοτών όταν μέσα στο έτος εργάσθηκα σε περισσότερους του ενός εργοδότες;
Εφόσον είστε μισθωτός και οι εργοδότες σας κατά το προηγούμενο έτος ήταν περισσότεροι από 5, γράψτε στις πρώτες 4 γραμμές τους 4 εργοδότες που σας κατέβαλαν τα μεγαλύτερα ποσά εισοδήματος και στην πέμπτη γραμμή την ένδειξη «ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ» με ποσό το σύνολο του υπολειπόμενου εισοδήματός σας.

8. Φορολογείται η διατροφή;
Η διατροφή που καταβάλλεται στον σύζυγο ή στην σύζυγο φορολογείται. Αντίθετα η διατροφή που καταβάλλεται στα τέκνα είναι αφορολόγητη.

9. Σε ποιόν πίνακα του Ε1 θα δηλώσω την αποζημίωση απόλυσης;
Η αποζημίωση απόλυσης έχει φορολογηθεί ήδη αυτοτελώς, πρέπει να δηλώνεται στον κωδ. 657 ή κωδ. 658 του πίνακα 6.

10. Σε ποιόν πίνακα της δήλωσης Ε1 θα δηλώσω το εφάπαξ ασφαλιστικού οργανισμού;
Στον πίνακα 6, στον κωδικό 657 ή 658 κατά περίπτωση.

11. Ο γιος μου συμπλήρωσε τα 18 έτη και είναι προστατευόμενο μέλος μου. Πρέπει να αποκτήσει δικό του ΑΦΜ;
Τα ενήλικα τέκνα θα πρέπει να διαθέτουν προσωπικό ΑΦΜ προκειμένου να τα συμπεριλάβετε ως προστατευόμενα μέλη στη δήλωσή σας.

12. Ποιος είναι ο Αριθμός Παροχής Ρεύματος;
Αναγράφεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που σας αποστέλλονται ή πάνω στον μετρητή κατανάλωσης. Θα αναγράψετε τα εννέα πρώτα ψηφία χωρίς κενά. Αν το ακίνητο δεν έχει μετρητή κατανάλωσης για να ηλεκτροδοτείται πρέπει να συμπληρώσετε τον αριθμό 999999999.

13.Το ακίνητό μου δεν ηλεκτροδοτείται μετά από αίτηση διακοπής που είχα καταθέσει στη ΔΕΗ και επομένως δεν έχω αριθμό παροχής. Τι πρέπει να συμπληρώσω στον αντίστοιχο κωδικό;
Δεν είναι σωστό ότι δεν έχετε αριθμό παροχής αφού είναι ένας μοναδικός αριθμός ο οποίος αναγράφεται πάνω στον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (ρολόι) και χαρακτηρίζει τη σύνδεση του συγκεκριμένου ακινήτου με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Θα τον αναζητήσετε σε παλιότερους λογαριασμούς που σας έχουν αποσταλεί.

14. Το αυτοκίνητό μου παρέμεινε σε ακινησία το 2012, αφού είχα καταθέσει τις πινακίδες στο αρμόδιο τμήμα της ΔΟΥ. Πρέπει να το διαγράψω από την κατάσταση των αυτοκινήτων που μου εμφανίζεται;
Πρώτα κάντε «διαγραφή της εγγραφής» και στη συνέχεια «εισαγωγή νέας εγγραφής», για να καταχωρήσετε τα στοιχεία του αυτοκινήτου. Στη λίστα που ανοίγει στη στήλη «Λόγος μη εφαρμογής αντικειμενικής δαπάνης» επιλέγετε «ακινησία». Αφού ολοκληρώσετε τις ενέργειες σας επιλέξτε «μεταφορά στη δήλωση».

15.Μπορώ να υποβάλω τροποποιητική/συμπληρωματική δήλωση Φόρου Εισοδήματος μέσω internet;
Η υπηρεσία TAXISnet δεν δέχεται τροποποιητικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔΟΥ μετά την οριστική εκκαθάριση της αρχικής -ηλεκτρονικά υποβληθείσας- φορολογικής σας δήλωσης, προσκομίζοντας εκτυπωμένο αντίγραφό της.

16. Πότε δεν υπολογίζεται προκαταβολή φόρου στην εκκαθάριση:
Δεν υπολογίζεται προκαταβολή όταν στο εκκαθαριστικό σημείωμα περιλαμβάνονται ΜΟΝΟΝ εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.

17. Πώς υπολογίζεται η προκαταβολή φόρου;

Η προκαταβολή φόρου για το εισόδημα του διανυόμενου κάθε φορά έτους υπολογίζεται στο 55% του φόρου που προκύπτει από τη δήλωση. Εάν υπάρχουν τυχόν φόροι που έχουν παρακρατηθεί στη πηγή, αφαιρούνται από το ποσό που προκύπτει μετά την εφαρμογή του συντελεστή 55%.

18. Γιατί δεν έχω λάβει προεκτυπωμένο έντυπο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος;
Από τη φετινή χρονιά οι φορολογικές δηλώσεις όλων των φορολογούμενων θα υποβληθούν ηλεκτρονικά και επομένως δεν θα αποσταλούν προεκτυπωμένα έντυπα. Ωστόσο μπορείτε, μέσω της εφαρμογής, να εκτυπώσετε κενά έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3 για δική σας χρήση. Εάν υπάρχουν μεταβολές στα στοιχεία σας (π.χ αλλαγή ΔΟΥ, οικογενειακή κατάσταση) φροντίστε να ενημερώσετε το τμήμα μητρώου της ΔΟΥ πριν την υποβολή της δήλωσης.

19. Μπορώ να υποβάλω τη φορολογική μου δήλωση, για το οικονομικό έτος 2013 ηλεκτρονικά αν δεν είμαι χρήστης της υπηρεσίας TAXISnet;
Δεν μπορείτε να υποβάλλετε τη φορολογική σας δήλωση, για το οικονομικό έτος 2013, ηλεκτρονικά αν δεν είστε χρήστης της υπηρεσίας TAXISnet. Όσοι φορολογούμενοι υποχρεούνται για πρώτη φορά σε ηλεκτρονική υποβολή και δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες πιστοποίησης του TAXISnet, στη συνέχεια να απευθυνθούν στη ΔΟΥ για να παραλάβουν τον κλειδάριθμό τους και να τον ενεργοποιήσουν ώστε να ολοκληρωθεί η πιστοποίησή τους.

«Ερημώνει» το ΕΣΥ – Σε πέντε χρόνια θα έχουν μείνει οι μισοί γιατροί





Περίπου το 40% με 60% των γιατρών του ΕΣΥ αναμένεται να αποχωρήσει τα επόμενα πέντε χρόνια από τα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια, δημιουργώντας εκ....
νέου προβλήματα στις υπηρεσίες υγείας της χώρας.

Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρει ο «Τύπος της Κυριακής» το 69% των γιατρών του ΕΣΥ κατέχει ήδη βαθμό διευθυντή και κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς γεγονός που σημαίνει ότι βρίσκονται κοντά στην αποχώρηση από το σύστημα Υγείας.

Τον κώδωνα του κινδύνου για το πεπαλαιωμένο ΕΣΥ, τον κακό καταμερισμό των ιατρικών ειδικοτήτων στις περιοχές της χώρας και την έλλειψη ιατρικού χάρτη που θα καταδεικνύει πόσους και ποιας ειδικότητας γιατρούς χρειάζεται η κάθε περιοχή, κρούει ο νεοεκλεγείς επόμενος πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), επίκουρος καθηγητής Στέφανος Φούσας.

«Θα έπρεπε να υπάρχουν κίνητρα εξόδου των μεγάλων σε ηλικία γιατρών που, αν μη τι άλλο, δεν μπορούν πια να εφημερεύσουν, ώστε να μπουν στο ΕΣΥ νέοι γιατροί, αλλά αφού πρώτα έχουμε κάνει απολογισμό στα νοσοκομεία και έχουμε δημιουργήσει κλινικές αριστείας...», προτείνει ο έμπειρος καρδιολόγος, ο οποίος κατέχει τη θέση του συντονιστή διευθυντή αλλά και του προϊσταμένου της Ιατρικής Υπηρεσίας στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά. Ο κ. Φούσας τονίζει ότι υπάρχουν άριστοι Ελληνες γιατροί και μάλιστα οι Ελληνες καρδιολόγοι θεωρούνται από τους κορυφαίους παγκοσμίως (τέταρτοι σε όλο τον κόσμο).

Νέο Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας 26 Μαϊou 2013

Το νέο Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, όπως διαμορφώθηκε με την ολοκλήρωση του Α΄Εκτάκτου Συνεδρίου, 26th Maiou 2013  με αλφαβητική σειρά, έχει όπως παρακάτω:

1 ΓΕΡΟΥΛΗΣΓΕΩΡΓΙΟΣ (Πρόεδρος)
2 ΑΛΙΚΑΚΟΣΝΙΚΟΛΑΟΣ
3 ΔΙΑΜΑΝΤΗΣΘΕΟΔΩΡΟΣ
4 ΕΞΑΡΧΟΥΛΑΚΟΥΜΑΡΙΑ
5 ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΑΚΩΣΤΑΝΤΙΑ
6 ΜΙΓΚΟΣΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
7 ΠΑΝΤΑΖΗΣΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
8 ΣΜΥΡΛΗΣΣΤΕΡΓΙΟΣ
9 ΤΣΑΚΙΡΗΣΓΕΩΡΓΙΟΣ
10 ΦΑΡΑΝΤΑΤΟΣΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
11 ΦΩΤΕΙΝΟΥΓΕΩΡΓΙΑ
12 ΧΡΗΣΤΙΔΗΣΧΡΗΣΤΟΣ

Ποιοι και πότε θα πάρουν το επίδομα τέκνων (ΠΙΝΑΚΕΣ)

«Ξεπαγώνει» η καταβολή των επιδομάτων για τα παιδιά σε 650.000 γονείς αμέσως μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Το ποσό του επιδόματος εξαρτάται από το εισόδημα και τον αριθμό των τέκνων, ενώ συνολικά θα διατεθούν 950 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, η ετήσια ενίσχυση φτάνει τα 480 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί, ενώ το καταβαλλόμενο ποσό αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Για παράδειγμα, οικογένεια με... τρία παιδιά και χαμηλό εισόδημα θα πάρει ετήσια οικονομική ενίσχυση έως και 2.900 ευρώ (δίνεται επίδομα τέκνων και ένα εφάπαξ ποσό ως επίδομα τριτέκνων).

Την καταβολή των επιδομάτων -που φέτος δίνονται με νέα κριτήρια- έχει αναλάβει ο ΟΓΑ και τα πρώτα χρήματα αναμένεται να δοθούν στο τέλος Ιουνίου.

Οι δικαιούχοι θα πάρουν σε μία δόση τα χρήματα του πρώτου και δεύτερου τριμήνου (καθώς εκκρεμούσε η απόφαση), ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν και άλλες δύο δόσεις.

Τα απαιτούμενα στοιχεία για το εισόδημα και τον αριθμό των παιδιών θα δηλωθούν ηλεκτρονικά μέσω του TAXIS σε ειδικό έγγραφο, που θα «συνοδεύει» τη φορολογική δήλωση. Οσο νωρίτερα υποβληθεί η φορολογική δήλωση τόσο ταχύτερα θα καταβληθεί και το επίδομα (ο ΟΓΑ δεν θα περιμένει την υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων για να ξεκινήσει την καταβολή, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις).

Προϋποθέσεις - Η κλιμάκωση των επιδομάτων γίνεται ως εξής:

Δικαιούχος με ένα παιδί και φορολογητέο εισόδημα έως 9.000 ευρώ θα εισπράξει 480 ευρώ ετησίως. Σε περίπτωση που το φορολογητέο εισόδημα είναι από 9.000 έως 18.000 ευρώ θα πάρει 320 ευρώ τον χρόνο.

Τέλος αν το φορολογητέο εισόδημα κυμαίνεται από 18.000 μέχρι 27.000 ευρώ, δικαιούται 160 ευρώ τον χρόνο.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει δύο παιδιά και φορολογητέο εισόδημα έως 10.000 ευρώ δικαιούται 960 ευρώ τον χρόνο. Από 10.000 έως 20.000 ευρώ το επίδομα είναι 640 ευρώ τον χρόνο, ενώ για εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ καταβάλλονται 320 ευρώ ετησίως.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει τρία παιδιά και φορολογητέο εισόδημα 11.000 ευρώ, παίρνει 1.400 ευρώ τον χρόνο. Από 11.000 έως 22.000 ευρώ καταβάλλονται 960 ευρώ, ενώ από 22.000 έως 33.000 δίνονται 480 ευρώ.

Μία πρόσθετη οικονομική ενίσχυση θα πάρουν όσοι έχουν πάνω από τρία παιδιά, που εκτός από το συγκεκριμένο επίδομα θα λάβουν και ένα επιπλέον ποσό (εφάπαξ). Το ποσό αυτό διαμορφώνεται στα 1.500 ευρώ για δικαιούχους με τρία παιδιά (και εισόδημα έως 45.000 ευρώ), στα 2.000 ευρώ για δικαιούχους με τέσσερα παιδιά (και εισόδημα έως 48.000 ευρώ), στα 2.500 ευρώ για όσους έχουν πέντε παιδιά (και εισόδημα έως 52.000 ευρώ).

Μέσω Taxis

Όλοι οι γονείς που θέλουν να εισπράξουν το επίδομα θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω του Taxis το νέο έντυπο Ε21, το οποίο θα συνοδεύει τη φορολογική τους δήλωση (Ε1) για τα εισοδήματα του 2012. Το συγκεκριμένο έντυπο θα είναι επί της ουσίας υπεύθυνη δήλωση και σε αυτό θα μπαίνουν όλα τα στοιχεία των παιδιών (ηλικία, αν σπουδάζουν, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ κ.ά.).

Μέσω αυτού του εντύπου και ανάλογα με το εισόδημα θα γίνονται οι διασταυρώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τα στοιχεία θα αποστέλλονται στον ΟΓΑ για τις πληρωμές των επιδομάτων.

Διοικητής ΟΓΑ - «Κοινωνικά πιο δίκαιη»

«H νέα γενιά πολυτεκνικών επιδομάτων είναι κοινωνικά πιο δίκαιη, αφού δίνει στήριξη από το πρώτο παιδί και τα εισοδηματικά κριτήρια είναι κατανεμημένα ισοδύναμα με βάση τον αριθμό των παιδιών και το φορολογητέο εισόδημα. Η ελληνική οικογένεια που πλήττεται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση θα δεχτεί φέτος εισοδηματικές ενισχύσεις συνολικά ύψους 950 εκατ. ευρώ. Είναι μία ανάσα κοινωνική, είναι ένα χρέος προς τους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Ο ΟΓΑ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για έγκαιρη καταβολή επιδομάτων, που θα γίνει μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων».

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΑ - Τα δικαιολογητικά για τα οικογενειακά επιδόματα

Οι ενδιαφερόμενοι για τα οικογενειακά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΓΑ θα πρέπει να προσκομίσουν τα εξής δικαιολογητικά:

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από τον δήμο στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένα όλα τα μέλη της οικογένειας με κανονική εγγραφή.
Πιστοποιητικό σπουδών για τέκνα, τα οποία μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους φοιτούν στη μέση εκπαίδευση, σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα (της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού) ή σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Σημειώνεται πως για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού -εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης- το πιστοποιητικό σπουδών πρέπει να είναι θεωρημένο από το ελληνικό προξενείο.
Ιατρική γνωμάτευση του ΚΕΠΑ ή απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής του ΙΚΑ για εξαρτώμενο τέκνο που έχει συμπληρώσει το 18ο αλλά όχι το 24ο έτος της ηλικίας, δεν είναι σπουδαστής ή φοιτητής, και έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.
Έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής για πολίτη κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, για ομογενή αλλοδαπό.

Σημειώνεται πως η καταβολή των επιδομάτων αναστέλλεται την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, προκειμένου να ελεγχθεί το εισόδημα που θα δηλωθεί τη συγκεκριμένη χρονιά. Τα επιδόματα χορηγούνται εκ νέου από την ημερομηνία αναστολής, αφού διαπιστωθεί πως δεν υπάρχει υπέρβαση του προβλεπόμενου ορίου εισοδήματος.

Το επίδομα θα καταβάλλεται με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Κάθε χρονιά τα επιδόματα του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου θα δίνονται μαζί στο τέλος Ιουνίου, καθώς θα πρέπει να υποβάλλονται πριν οι φορολογικές δηλώσεις.

Πώς θα το υπολογίσετε - Οι συντελεστές του εισοδήματος για την καταβολή του επιδόματος

Με βάση το φορολογητέο εισόδημα αλλά και με συντελεστές ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας υπολογίζεται το ετήσιο εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την καταβολή του επιδόματος. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να διαιρέσουν το ετήσιο εισόδημά τους:

Με συντελεστή 1,16, αν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια με ένα προστατευόμενο τέκνο.
Με συντελεστή 1,5, αν πρόκειται για δύο γονείς με ένα παιδί.
Με συντελεστή 1,66, αν πρόκειται για οικογένεια με δύο παιδιά.
Με συντελεστή 1,83, αν πρόκειται για οικογένεια με τρία παιδιά.
Με συντελεστή 2, αν πρόκειται για οικογένεια με τέσσερα παιδιά.

Από το πηλίκο της συγκεκριμένης πράξης θα διαπιστώσουν αν εντάσσονται στα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί και ποιο είναι το ύψος του επιδόματος που θα λάβουν. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Οικογένειες με ένα παιδί και εισόδημα κάτω από 27.000 ευρώ δικαιούνται επίδομα. Το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται από 13.3 έως 40 ευρώ τον μήνα. Για παράδειγμα, οικογένεια με συνολικό εισόδημα 17.000 ευρώ θα πάρει 27 ευρώ τον μήνα.
Οικογένειες με δύο παιδιά και εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ θα πάρουν επίδομα. Το ύψος του επιδόματος εξαρτάται από το εισόδημα και κυμαίνεται από 27 έως 80 ευρώ τον μήνα. Για παράδειγμα, οικογένεια με εισόδημα 15.000 ευρώ ετησίως θα πάρει 53,3 ευρώ τον μήνα. Αν το εισόδημα είναι κάτω από 10.000 ευρώ θα καταβληθούν 80 ευρώ.
Για οικογένεια με τρία παιδιά το εισόδημα πρέπει να είναι κάτω από 33.000 ευρώ. Το επίδομα κυμαίνεται από 40 έως 120 ευρώ τον μήνα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως σε όσους έχουν τρία παιδιά προστίθενται 1.500 ευρώ τον χρόνο από το ειδικό επίδομα.

(ΕΘΝΟΣ 26/05/2013 – Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ)

Οι απόστρατοι μιλούν πάλι για κόμμα (με μεγάλη αποδοχή)

Πάνω από 5% τους δίνουν οι δημοσκόποι αν ηγηθεί ο «τουρκοφάγος» Φραγκούλης Φράγκος. «Από τα 18 μας χρόνια εκπαιδευόμαστε να πολεμήσουμε τον όποιο εχθρό, τώρα θα δειλιάσουμε;» λένε οι οργισμένοι πρώην στρατιωτικοί, που αρχίζουν κινητοποιήσεις.

Νέο γύρο κινητοποιήσεων ξεκινούν... τα απόστρατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία πλέον από τις συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις τους που έχει επιβάλει η κυβέρνηση έχουν φτάσει στα όρια της ανέχειας. Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με άλλες ενέργειες που γίνονται, οι απόστρατοι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την προσεχή Πέμπτη στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισα.

Την ίδια ώρα πυκνώνουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» οι συζητήσεις στο εσωτερικό των απόστρατων στελεχών για τη δημιουργία πολιτικού φορέα, κάτι άλλωστε που άφησαν ανοιχτό μόλις πριν από έναν μήνα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ηράκλειο της Κρήτης. «Δεν πάει άλλο. Κάτι πρέπει να κάνουμε. Για εμάς τους ίδιους, για την κοινωνία συνολικά. Από τα 18 μας χρόνια εκπαιδευόμαστε να πολεμήσουμε τον όποιο εχθρό. Τώρα θα δειλιάσουμε;» Η επισήμανση αυτή σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις των «θεσμικών» Ενώσεων Αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων εν όψει της συγκέντρωσης που θα πραγματοποιήσουν στη Λάρισα δείχνει ότι ο κύβος ερρίφθη για την ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα από τους αποστράτους. Αυτή τη φορά όμως θα αποτελέσει την καθοριστική διαφορά με τον Σύνδεσμο Εθνικής Ενότητας, που κατέβηκε στις εκλογές του περασμένου Μαΐου λαμβάνοντας το 0,6%, καθώς θα απευθυνθεί στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εντάσσουν κι άλλους

Το κόμμα, το οποίο στις «αγκαλιές» του βάζει αξιωματικούς και άλλων Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και απλούς πολίτες, έρχεται για να δώσει, όπως λένε στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους, την απάντηση στα «θέλω» του ελληνικού λαού. Οι απόστρατοι αξιωματικοί σκέφτονται την ίδρυσή του επειδή όπως λένε, «δεν πάει άλλο. Η Ελλάδα χρειάζεται κάτι καινούργιο». Το κόμμα αυτό θα έχει στόχο «τον τερματισμό του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος εξουσίας», ενώ τονίζουν ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανένα κόμμα της Βουλής, καθώς τον οδηγεί στην παραζάλη.

Σύμφωνα με τους αποστράτους, οι πολίτες συναισθάνονται ότι «πέθανε» το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας και ότι η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο. «Η χώρα χρειάζεται ένα καινούργιο κόμμα», λένε και συμπληρώνουν, «ανεξάρτητα από το αν αυτό το νέο κόμμα είμαστε εμείς ή κάποιο άλλο. Δεν έχουμε φίλτρα, ούτε δεξιά ούτε αριστερά». Επίσης τονίζουν με έμφαση ότι πρέπει ο καθένας να κάνει για την πατρίδα ό,τι αισθάνεται. «Είμαστε πάρα πολύ καλά οργανωμένοι, θα μορφοποιηθούμε και θα δώσουμε απαντήσεις. Γιατί ο λαός αναρωτιέται πού πήγαν οι ένοχοι και γιατί το σύστημα τους καλύπτει. Υπάρχουν ένοχοι και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη» σημειώνουν με έμφαση.

Ιδιαίτερο βάρος θα ρίξουν οι απόστρατοι αυτή τη φορά στο σύνολο της κοινωνίας. Στους απλούς πολίτες. Οι πολίτες είναι αυτοί που θα δώσουν την ψήφο εμπιστοσύνης ώστε το κόμμα να αποκτήσει δύναμη, αναφέρουν. Οι πολίτες έπαψαν να έχουν εμπιστοσύνη πλέον στην κυβέρνηση και η ανησυχία τους για το μέλλον της χώρας τούς σπρώχνει στα νέα κόμματα. Από την άλλη, τόσο οι απόστρατοι όσο και οι εν ενεργεία στρατιωτικοί έχουν «γονατίσει» από τα μέτρα της κυβέρνησης και αυτό αυτόματα δημιουργεί για το νέο κόμμα μεγάλη δεξαμενή άντλησης ψήφων.

Την ίδια ώρα, μυστική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πρόσφατα και αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός κομματικού σχηματισμού από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δείχνει να έχει υψηλά ποσοστά αποδοχής, που στο σύνολο των ερωτηθέντων αγγίζει το 30%. Δεν έχει μετρηθεί ακόμη η πρόθεση ψήφου, ωστόσο, όπως εξηγούν στα στελέχη των αποστράτων έμπειροι δημοσκόποι, το υψηλό ποσοστό αποδοχής, ειδικά σε εκείνη την περίπτωση που της προσπάθειας ηγηθεί ο «τουρκοφάγος» στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, το ποσοστό που θα κατέγραφαν σήμερα θα κινούνταν γύρω στο 5% με αυξητική τάση, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι συνάρτηση με τις πολιτικές συνθήκες με τις οποίες θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Εφόσον οι συνθήκες αυτές είναι συνθήκες πλήρους κατάρρευσης της τρικομματικής κυβέρνησης, το ποσοστό θα είναι ακόμη υψηλότερο.

Οι αιτίες της απόφασης

Τι οδήγησε, όμως, τους αποστράτους σε αυτή την απόφαση; Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατε­θειμένη να διαπραγματευτεί τίποτα με την τρόικα στην κατεύθυνση μείωσης των περικοπών ή ακόμη και αναστολής τους. Η «γραμμή» που υπάρχει είναι ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε βήμα πίσω, δεν πρέπει να μας εμποδίσει το πολιτικό κόστος, αφού αυτό που καίει είναι να βγει το πρόγραμμα»! Η εξέλιξη αυτή έχει εξαγριώσει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία βλέπουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αρκείται μόνον σε βαρύγδουπες δηλώσεις και δεν κάνει το παραμικρό για να σταματήσει τη «σφαγή» στα οικονομικά, που έχει επιπτώσεις τόσο στο ηθικό όσο και στις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο 2013-2016, που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή για το 2014 υπάρχει η περαιτέρω μείωση δαπανών λόγω νέου μισθολογίου για ενστόλους ύψους 88.200.000 ευρώ και η αντίστοιχη μείωση συντάξεων ένστολων λόγω νέου μισθολογίου, ύψους 161.800.000 ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα προστεθούν άλλα 5.900.000 ευρώ το 2015 και 5.100.000 ευρώ το 2016, εξαθλιώνοντας πλήρως το σύνολο των στελεχών, που ήδη έχουν δει να χάνουν μέσα σε τρία χρόνια πάνω από το 50% του εισοδήματός τους, πληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης.

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 26/05/2013 – Σ.Λ.)

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης και η ΕΡΤ

Δε βγαίνουν τα «νούμερα» για τις 2.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ως τον Σεπτέμβριο και έτσι στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν πλέον και μεγάλοι δημόσιοι φορείς, όπως η ΕΡΤ.
Τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά, μιας και μέσα στον Ιούνιο πρέπει η λίστα με τους με τους 2.000 υπαλλήλους και τους 12.5000 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα να είναι έτοιμη, αλλιώς θα υπάρξει νέα εμπλοκή με την Τρόικα.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και αυτό του κλεισίματος της ΕΡΤ.
Άγρια κόντρα Χατζηνικολάου - Ντινόπουλου με φόντο την ΕΡΤ
Την παρέμβαση του δημοσιογράφου-εκδότη Νίκου Χατζηνικολάου προκάλεσαν τα σχόλια του βουλευτή της ΝΔ Αργύρη Ντινόπουλου για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Real», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση μελετά πρόταση να μπει λουκέτο στην ΕΡΤ και να ξανανοίξει με διαφορετικό όνομα και 2.000 λιγότερους υπαλλήλους.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής ανέφερε μέσω της πρωινής εκπομπής της ΝΕΤ πως τα όσα γράφτηκαν περί λουκέτου στην ΕΡΤ είναι ψευδή, με αποτέλεσμα να παρέμβει ο δημοσιογράφος.
«Γράφεται από αυτούς οι οποίοι πριν από δυο τρεις μήνες ήθελαν να αρπάξουν τη συχνότητα του 902» είπε μεταξύ άλλων ο Ντινόπουλος, με τον Χατζηνικολάου να κάνει λόγο για «χυδαία επίθεση» και να τον χαρακτηρίζει «λογοκριτή του Τύπου».
Kαι πρόσθεσε: «Πρέπει να προστατεύσουμε τη δημοσία τηλεόραση από προκλητικά δημοσιεύματα τα οποία έχουν άλλους στόχους. Αυτό που επιζητούν είναι να αρπάξουν κάποιο κανάλι».
Αργότερα, σε παρέμβασή του στην ίδια εκπομπή, ο Νίκος Χατζηνικολάου χαρακτήρισε χυδαία την επίθεση που δέχθηκε από τον βουλευτή της ΝΔ. «Θεωρώ θλιβερό ένας πρώην δημοσιογράφος να καθίσταται εκφοβιστής και λογοκριτής του τύπου. Το δημοσίευμα είναι διασταυρωμένο και δεν έχει διαψευστεί» είπε. «Δεν περίμενα να ακούσω τέτοιες γελοιότητες από το στόμα ενός πρώην δημοσιογράφου και νυν βουλευτή της ΝΔ».
Σε ό,τι αφορά στον 902, είπε ότι «δεν περίμενα ένας βουλευτής να λειτουργεί με βάση ανεπιβεβαίωτα κουτσομπολιά». «Θεωρώ πραγματικά ότι ο βουλευτής δεν εκφράζει ούτε το ήθος, ούτε την ποιότητα της κοινοβουλευτικής παράταξής του, είναι σε εκτροπή και ελπίζω να τον μαζέψουν» κατέληξε.
Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε στην πληροφορία με δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Πάνου Σκουρλέτη.
«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, εδώ και καιρό, υλοποιεί ένα σχέδιο απαξίωσης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ και παράλληλης μετατροπής της σε ένα απόλυτα ελεγχόμενο μέσο χωρίς την παραμικρή ανεξαρτησία στη λειτουργία της.
"Αφού προηγουμένως μείωσαν μισθούς, απέλυσαν συμβασιούχους, την ίδια στιγμή που προσελάμβαναν συμβούλους με παχυλούς μισθούς, τώρα φλερτάρουν με την ιδέα του ξαφνικού θανάτου της δημόσιας ΕΡΤ. Πρόκειται για ένα πολιτικό έγκλημα-πρόκληση απέναντι στον έλληνα φορολογούμενο, που πληρώνει για να έχει αντικειμενική, πλουραλιστική και αξιόπιστη ενημέρωση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα σταθεί εμπόδιο σε αυτή την πορεία κατάρρευσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ταυτόχρονα θα αγωνισθεί για την αναβάθμισή της ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο ρόλο της».
Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ δήλωσε:
«Η κυβέρνηση και προσωπικά ο αρμόδιος Υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου, οφείλει να δώσει διευκρινίσεις για το εάν υπάρχει έστω και η παραμικρή σκέψη για λουκέτο της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες απορρίπτουμε κάθε τέτοια προοπτική, κάθε τέτοιο μνημονιακό σχέδιο. Απεναντίας, ζητάμε οποιαδήποτε ενέργεια να αφορά μόνο στην αναβάθμιση των ειδησεογραφικών, ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών της στα πλαίσια του απόλυτου πλουραλισμού».
«Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κλείσιμο της ΕΡΤ και περικοπές στο προσωπικό της. Το ΚΚΕ θα βρεθεί απέναντι σε κάθε τέτοια εξέλιξη, όπως επίσης και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ, που θα πλήξει ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτή και το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση», ανέφερε το ΚΚΕ.
ΓΣΕΕ: Να διαψευστούν άμεσα τα σενάρια περί κλεισίματος της ΕΡΤ
Να διαψεύσει άμεσα όλα τα σενάρια περί «κλεισίματος» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης και να βάλει τέλος στην επιζήμια για την ΕΡΤ και τους εργαζόμενούς της σεναριολογία, καλεί την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ.
«Αντί κάποιοι να απεργάζονται σενάρια κλεισίματος, τεμαχισμού, ξεπουλήματος της ΕΡΤ, ας εργαστούν με την ίδια θέρμη για μια ΕΡΤ δημόσια και όχι κυβερνητική - κρατική τηλεόραση, αποκομματικοποιημένη, ανεξάρτητη, ανοιχτή στο διάλογο και την κριτική, ελεγχόμενη από το φορολογούμενο, σύγχρονη και ανταγωνιστική, ποιοτική κατ’ ουσίαν κι όχι στα λόγια», επισημαίνει η Συνομοσπονδία.
Μάλιστα τονίζει πως η ΕΡΤ έχει πίσω της μια παράδοση με πολλά θετικά στοιχεία και σκοπός είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την καλή πλευρά των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και ταυτοχρόνως να ανατρέψουμε πάγιες και επιζήμιες πρακτικές κομματικοποίησης, αδιαφάνειας και παρεοκρατίας, οι οποίες πολλές φορές δημιουργούν ένα μη ζηλευτό προϊόν.
«Η ΓΣΕΕ μαζί με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ θα δώσουν δυναμικά τη μάχη για τον δημόσιο χαρακτήρα της, όποτε κι αν αυτό χρειαστεί», καταλήγει.

Αναστολή πληρωμής από αυτό το μήνα για 100.000 συντάξεις Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/311296/anastoli-pliromis-apo-ayto-to-mina-gia-100000-syntaxeis#ixzz2UTGq3DOr

Αναστολή πληρωμής από αυτό το μήνα για 100.000 συντάξεις
Δυσάρεστη έκπληξη θα έχουν αυτό το μήνα 100.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι αμέλησαν να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν λάθη που εντοπίστηκαν στο ΑΜΚΑ και στο ΑΦΜ, ενώ ψαλίδι θα πέσει και σε 25.000 περίπου διπλοσυνταξιούχους, αφού για πρώτη φορά έγινε η διασταύρωση των στοιχείων.
Οι συνταξιούχοι είχαν προθεσμία μέχρι τις 9 Μαΐου για να διορθώσουν το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ τους, όμως ο τελικός αριθμός με τις συντάξεις που έχουν λάθη οριστικοποιήθηκε πριν λίγες μέρες και σύμφωνα με πληροφορίες στις 31 Μαΐου δε θα πάρουν συντάξεις περίπου 100.000 συνταξιούχοι.
Οι συνταξιούχοι αυτοί θα πρέπει να πάνε οι ίδιοι στα Ταμεία τους και να εισπράξουν από εκεί τις συντάξεις τους και μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα πρέπει να έχουν διορθώσει τυχόν λάθη που υπάρχουν στις συντάξεις τους.
Εφόσον λοιπόν διορθώσουν τα λάθη αυτά θα μπορέσουν να ξαναπληρωθούν από τον επόμενο μήνα.
Όσον αφορά στις 25.000 συντάξεις που μπαίνει ψαλίδι, είναι περιπτώσεις στις οποίες ανήκουν γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι, συνταξιούχοι οι οποίοι παίρνουν σύνταξη από το Ταμείο τους και μια δεύτερη από το Δημόσιο ή από το ΙΚΑ.

Φορολογικές δηλώσεις: Ταλαιπωρία για χιλιάδες φορολογούμενους

Μπορεί η ηλεκτρονική πύλη του Taxis να έχει ανοίξει από την προηγούμενη Παρασκευή, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί το βιβλίο με τις οδηγίες με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν οι φορολογούμενοι πως θα συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα
Γολγοθάς για τουλάχιστον 1 εκατ. συνταξιούχους θα είναι η συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.
Η ταλαιπωρία δεν θα έχει προηγούμενο καθώς τα ταμεία του ΟΑΕΕ και των δημοσίων υπαλλήλων δεν μπορούν να αναρτήσουν στην ηλεκτρονική τους σελίδα τις βεβαιώσεις και θα τις στείλουν ταχυδρομικά, χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε θα τις παραλάβουν οι δικαιούχοι.
Την ώρα μάλιστα που έχει ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Η ταλαιπωρία δεν σταματάει εδώ καθώς οι συνταξιούχοι – όσοι έχουν καταθέσεις – θα πρέπει να πάνε και στις τράπεζες για να πάρουν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις για τους τόκους. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους φορολογουμένους.
Βεβαιώσεις και από τα ΚΕΠ – Σήμερα το βιβλίο με τις οδηγίες
Μπορεί η ηλεκτρονική πύλη του Taxis να έχει ανοίξει από την προηγούμενη Παρασκευή, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί το βιβλίο με τις οδηγίες με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν οι φορολογούμενοι πως θα συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται σήμερα να δώσει στην δημοσιότητα τις οδηγίες. Μόλις 1.000 φορολογούμενοι μέχρι χθες είχαν υποβάλλει την δήλωση.
Τυχεροί είναι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΝΑΤ καθώς μπορούν μπαίνοντας στις ηλεκτρονικές σελίδες των συγκεκριμένων ασφαλιστικών ταμείων να εκτυπώσουν τις βεβαιώσεις για την εφορία.
Με τη νέα αυτή διαδικασία, τα καταβληθέντα ποσά των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) θα προσυμπληρώνονται αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων, ώστε πέραν της σοβαρής εξοικονόμησης λόγω μείωσης του διοικητικού βάρους να κλείσει οριστικά μια μεγάλη πηγή διαρροής εσόδων, δηλαδή από φοροδιαφυγή λόγω ανακριβών ή μη δηλωθεισών συντάξεων η οποία εκτιμάται στα 85 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας με αυτόν τον τρόπο παρέχεται εξυπηρέτηση και διευκόλυνση σε εκατομμύρια συνταξιούχους που ανήκουν στα παραπάνω ταμεία - που συγκεντρώνουν την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων - ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και σημαντική μείωση του διοικητικού κόστους ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι λάμβαναν τις βεβαιώσεις των συντάξεων τους μέσω της παραδοσιακής οδού, δηλαδή της ταχυδρομικής αλληλογραφίας από τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης που ανήκαν.
Παράλληλα, τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου με συνεργασία του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα εκδοθεί εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία οι συνταξιούχοι των τριών παραπάνω ταμείων που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο δύνανται να εξυπηρετούνται - δηλαδή να λαμβάνουν τις βεβαιώσεις των συντάξεων τους εκτυπωμένες - από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
Σημειώνεται ότι η διαδικασία έκδοσης βεβαιώσεων συντάξεων για φορολογική χρήση ακολουθείται για τελευταία φορά, καθώς από το 2014 το σύνολο των δεδομένων του Εθνικού Μητρώου Συντάξεων «Ήλιος» θα αποστέλλεται στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.


Aποκάλυψη Spiegel: ''Μεταστροφή Μέρκελ - Σόιμπλε - Λιτότητα τέλος – Ανάπτυξη ΤΩΡΑ με γερμανικά δισ. ευρώ''

- Spiegel:''Η Γερμανική κυβέρνηση απομακρύνεται από την πολιτική λιτότητας σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία''
- Αντιγράφουμε λέξη προς λέξη το δημοσίευμα:''Αιφνιδιαστικά διαφορετικός ο Σόιμπλε καθώς παίζει τον ρόλο του πολιτικού που τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης"
- Σύμφωνα μάλιστα με το Spiegel το σχέδιο του Σόιμπλε είναι να ρίξει μέσω της κρατικής γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KfW δισεκατομμύρια ευρώ στη Νότια Ευρώπη
- Ως κυριότερη αιτία της Γερμανικής αλλαγής θεωρείται η ανάγκη καταπολέμησης της εκρηκτικής ανεργίας στον Ευρωπαϊκό νότο
Επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον συνάδελφό του, υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, στην οποία ζητεί την ανάληψη κοινής δράσης ώστε οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση να υποστηριχθούν και διμερώς σε θέματα ανάπτυξης μέσω της κρατικής γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KfW, αποκαλύπτει στην αυριανή έκδοση του το περιοδικό "Der Spiegel".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο Βερολίνο διαπιστώνεται μεταστροφή, καθώς "η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απομακρύνεται από την πολιτική λιτότητας στη Νότια Ευρώπη και με νέα δισεκατομμύρια για τις υπό κρίση χώρες η καγκελάριος και ο Υπουργός Οικονομικών θέλουν να τονώσουν την ανάπτυξη". Γίνεται ακόμη λόγος για σταδιακή αλλαγή πλεύσης, ακόμη και για έναν "διαφορετικό" Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τον πορτογάλο ομόλογό του "να παίζει τον ρόλο του πολιτικού που τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης".
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη ότι αυτό που κινητοποίησε την γερμανική κυβέρνηση είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. "Εάν δεν δράσουμε τώρα, τότε ο Νότος της Ευρώπης κινδυνεύει να χάσει μία ολόκληρη γενιά", λέγεται από το περιβάλλον Σόιμπλε, υποστηρίζουν οι συντάκτες και προσθέτουν ότι "Μέρκελ και Σόιμπλε εμφανίζονται τώρα διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν σταθερές θέσεις της μέχρι τώρα φιλοσοφίας τους περί διάσωσης".
"Είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να παράσχουμε βοήθεια και σε διμερές επίπεδο εκ μέρους της Γερμανίας", έγραφε στην επιστολή του προς τον κ. Ρέσλερ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και προσέθετε ότι από τη βοήθεια αυτή θα μπορεί να περιμένει "μία στήριξη που θα λειτουργήσει εμφανώς ταχύτερα και θα έχει αισθητά και ψυχολογικά αποτελέσματα, σε εύλογο χρονικό διάστημα". H τράπεζα KfW θα κληθεί να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στο σχέδιο ανάπτυξης που επεξεργάζονται εμπειρογνώμονες των δύο υπουργείων κατ' αρχήν για την Ισπανία και το οποίο θα μπορούσε, επισημαίνεται στο άρθρο, να χρησιμεύσει κατόπιν ως πρότυπο και για την Πορτογαλία, ίσως και για την Ελλάδα.
Το γεγονός πάντως ότι η καγκελάριος και ο Υπουργός Οικονομικών ξαφνικά εμφανίζονται πρόθυμοι να αναλάβουν δράση, σημειώνει επίσης το ρεπορτάζ, συνδέεται και με έναν "εσωτερικό" φάκελο της Καγκελαρίας, στον οποίο περιγράφεται ο απολογισμός του ευρωπαϊκού συμφώνου ανάπτυξης που αποφασίστηκε πέρυσι. "Ο απολογισμός αυτός θα αποδείκνυε πόσο καλά λειτουργεί η γερμανική στρατηγική διάσωσης", αναφέρει το περιοδικό, ωστόσο τα πορίσματα ήταν αρνητικά, αν και θετικότερα για τις μεταρρυθμίσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία. "Η ψύχραιμη διαπίστωση των (Γερμανών) υπαλλήλων ήταν πάντως ότι παντού οι αλλαγές χρειάζονταν χρόνο, έως ότου φτάσουν στην πραγματική οικονομία", σημειώνεται.
Όπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό με το δημοσίευμα αυτό επιχειρείται και η ''αγιοποίηση'' των Μέρκελ και Σόιμπλε που εμφανίζονται ευαισθητοποιημένοι από την εκρηκτική ανεργία που μαστίζει τον Ευρωπαϊκό Νότο.
Όμως η αλήθεια είναι διαφορετική.Το γερμανικό δίδυμο εξουσίας δεν πόνεσε ξαφνικά τώρα τους άνεργους Ευρωπαίους, ώστε να βάλει μπροστά τη μηχανή της ανάπτυξης.
Αυτό που τους πόνεσε τώρα, και θελουν να προλάβουν τις γερμανικές εκλογές, είναι τα αμείλικτα νούμερα σύμφωνα με τα οποία και η Γερμανία μπαίνει σε ύφεση, αφού ήδη στο πρώτο τετράμηνο του 2013 είναι στο οριακό +0,1%.
Και η αιτία που η Γερμανία είναι έτοιμη να παραδοθεί στην ύφεση είναι μία.
Πολύ απλά οι εξαγωγές της στην Ευρώπη μειώνονται δραματικά επειδή οι Ευρωπαίοι δεν έχουν χρήματα να διαθέσουν για κατανάλωση γερμανικών προϊόντων.

Ακίνητα: πέφτει στο μισό ο φόρος μεταβίβασης

Με την οικοδομή να έχει κυριολεκτικά παγώσει την τελευταία τριετία η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει μια ώθηση στον χώρο τον ακινήτων με μείωση των φόρων.Σύντομα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνουν αρκετά φθηνότερες καθώς αναμένεται μείωση των συντελεστών που ισχύουν, από 8% και 10%, στο 4% και 8% αντίστοιχα.
Οι μειώσεις φόρων, όπως και το τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι της τρόικας που θα είναι και ο τελικός κριτής.
Πάντως οι μειώσεις έρχονται σε μια περίοδο που αναμένονται και οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες και μοιάζουν περισσότερο με ... χρύσωμα στο χάπι.

Απίστευτο! Βουλευτικές συντάξεις "μαϊμού"

Συντάξεις "μαϊμού" δεν καρπώθηκαν μόνο επιτήδειοι τελικά αλλά και συγγενείς θανόντων βουλευτών, οι οποίοι συνέχιζαν παράνομα να εισπράττουν τις συντάξεις τους και μάλιστα για πολλά χρόνια.
Στο φως ήρθαν και έξι περιπτώσεις βουλευτικών συντάξεων "μαϊμού"... Συγγενείς θανόντων βουλευτών εισέπρατταν παράνομα συντάξεις που δεν δικαιούνταν. Ακόμη πιο σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι αυτό δε συνέβαινε για έναν και δυο μήνες, αλλά για χρόνια... πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Real News" υπάρχει περίπτωση που συγγενής εισέπραττε παράνομα σύνταξη για 21 ολόκληρα χρόνια.
Εκτός από τις έξι περιπτώσεις βουλευτικών συντάξεων "μαϊμού", παράνομες συντάξεις εισέπρατταν και συγγενείς 4 δικαστικών, 53 δημάρχων και 267 αντιστασιακών.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ήδη προσπαθεί να πάρει πίσω τα χρήματα που εισπράττονταν παράνομα.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)