Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Το μυστήριο της δημιουργίας του Σύμπαντος

Οι ερευνητές του CERN σκόρπισαν χθες τον ενθουσιασμό στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, όταν ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν νέο υποατομικό σωματίδιο το οποίο είναι συμβατό με το μποζόνιο του Χιγκς. Το συγκεκριμένο σωματίδιο εξηγεί πώς τα πάντα απέκτησαν μάζα και ενέργεια μετά το Big Bang

Η ανακάλυψη κάπου μέσα στα έγκατα των γαλλοελβετικών Aλπεων του ιερού Γκράαλ της Φυσικής, του λεγόμενου μποζονίου Χιγκς που έτεινε να λάβει διαστάσεις μύθου, έγινε δεκτή με ιδιαίτερo ενθουσιασμό από τους ερευνητές του CERN αλλά και τους φυσικούς ανά τον κόσμο, καθώς αναμένεται να ξεκλειδώσει μερικά από τα μεγαλύτερα μυστικά του Σύμπαντος.

Επρόκειτο για το χαμένο κομμάτι του παζλ του «Καθιερωμένου Μοντέλου» της Φυσικής, στο οποίο η επιστημονική κοινότητα είχε εναποθέσει τις ελπίδες της για να εξηγήσει το πώς τα πάντα απέκτησαν μάζα και ενέργεια στο Σύμπαν μετά το «Big Bang», πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Δικαιώνοντας με μισό αιώνα καθυστέρηση τον 83χρονο φυσικό Πίτερ Χιγκς, ο οποίος είχε διατυπώσει με δύο άλλους συναδέλφους του τη θεωρία του πεδίου Χιγκς, οι ερευνητές των πειραμάτων ATLAS και CMS στο Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας (CERN) ανακοίνωσαν χθες ότι ανακάλυψαν ένα νέο υποατομικό σωματίδιο το οποίο είναι συμβατό με το μποζόνιο Χιγκς ή «σωματίδιο του Θεού», όπως αποκαλείται.

Το εν λόγω σωματίδιο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σωματιδιακής Φυσικής, αφού εξηγεί την ύπαρξη μάζας στην ύλη.

Το «αόρατο» μποζόνιο Χιγκς ήταν το μόνο από τα σωματίδια του Καθιερωμένου Μοντέλου που διέφευγε από τα όργανα παρατήρησης των ερευνητών, επειδή εμφανίζεται μόνο σε εξαιρετικά υψηλές ενέργειες, όπως εκείνες που παρήχθησαν αμέσως μετά τη «Μεγάλη Εκρηξη».

Καμία ανακάλυψη βέβαια δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τον Επιταχυντή στο υπόγειο κυκλικό τούνελ μήκους 27 χιλιομέτρων στη Γενεύη, όπου οι επιστήμονες προκαλούν συγκρούσεις πρωτονίων.

Ωστόσο για να γίνει επισήμως δεκτή η ανακάλυψη, κάτι που αναμένεται τον Οκτώβριο, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι το σωματίδιο συμπεριφέρεται όπως το μποζόνιο Χιγκς και το επίπεδο βεβαιότητας για τον εντοπισμό του να φτάνει τα 5 σίγμα (πιθανότητα σφάλματος 0,00006%).

Πάντως παραμένει μια μικρή πιθανότητα να αποκλειστεί η ύπαρξη του μποζονίου, κάτι που θα οδηγήσει τους επιστήμονες να ξεχάσουν όσα γνωρίζουν για το Σύμπαν, να αναθεωρήσουν το «Καθιερωμένο Μοντέλο» (το θεωρητικό οικοδόμημα που χτίστηκε τον περασμένο αιώνα και συγκεντρώνει όλες τις γνώσεις για τα στοιχειώδη συστατικά του Σύμπαντος) και να επιδοθούν σε ένα «κυνήγι» περισσότερων υποατομικών σωματιδίων.

ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ Ο ΠΙΤΕΡ ΧΙΓΚΣ
Διατύπωσε τη θεωρία του το 1964

Το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το Νόμπελ Φυσικής είναι πλέον ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Πίτερ Χιγκς, θεμελιωτής της θεωρίας πεδίου Χιγκς. Το μποζόνιο έχει πάρει το όνομά του, ωστόσο για τη θεωρία που διατύπωσε το 1964 συνεργάστηκε με τους φυσικούς Ρόμπερτ Μπράουτ και Φρανσουά Ενγκλερτ.

Η εργασία του είχε απορριφθεί από την επιθεώρηση Physics Letters, ενώ η Physical Review Letters βάφτισε το μποζόνιο- για λόγους δημοσιότητας- «σωματίδιο του Θεού», κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον άθεο δρ Χιγκς.

Η θεωρία του μάλιστα αμφισβητήθηκε από τον φυσικό Στίβεν Χόκινγκ που επέμενε ότι το μποζόνιο δεν υπάρχει. Ο 83χρονος Χιγκς, που δήλωσε ενθουσιασμένος που πρόλαβε να δει τα αποτελέσματα της έρευνας, ήταν παρών στη χθεσινή παρουσίαση των ευρημάτων στη Γενεύη.

Ο Βρετανός φυσικός υπήρξε και ακτιβιστής της Καμπάνιας για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό, από όπου αποσύρθηκε όταν η οργάνωση τάχθηκε κατά της πυρηνικής ενέργειας, κάτι που έκανε και με την Greenpeace, όταν αυτή τάχθηκε κατά της χρήσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

ΙΣΠΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ TO ΠΕΙΡΑΜΑ ΣΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥ
Η Μεγάλη Εκρηξη και το «σωματίδιο του Θεού» με απλά λόγια...

  • «Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα δωμάτιο γεμάτο γιαγιάδες. Καθεμία από αυτές θα συνθέτει ένα μποζόνιο και όλες μαζί το πεδίο Χιγκς. Τότε μπαίνει μέσα ένας διάσημος και όλες μαζεύονται γύρω του. Ο διάσημος είναι το σωματίδιο»

O Αλμπερτ Αϊνστάιν είχε πει ότι δεν έχεις καταλάβει κάτι πραγματικά αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις στη γιαγιά σου. Ο Ισπανός δημοσιογράφος Αντόνιο Μαρτίνεθ Ρον αποφάσισε να δεχτεί την πρόκληση και να εξηγήσει στη... γιαγιά του τι είναι το σωματίδιο του Χιγκς και γιατί είναι σημαντική η αναζήτησή του.

Αγαπητή γιαγιά,

Η Φυσική δεν είναι τόσο περίπλοκη όσο ακούγεται. Τους τελευταίους μήνες θα έχεις ακούσει γι' αυτό το σωματίδιο που προσπαθούν να βρουν οι επιστήμονες με τα γιγαντιαία τους μηχανήματα στη Γενεύη και που έχει τεράστια σημασία, γιατί θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε σε βάθος πώς λειτουργεί το σύμπαν. Ονομάζεται μποζόνιο του Χιγκς... Οι φυσικοί του CERN ανακοίνωσαν πως τελικά το εντόπισαν. Θα μπορούσες να ρωτήσεις πώς είναι δυνατόν κάτι τόσο μικρό, που δεν μπορούμε καν να ανιχνεύσουμε, να έχει τόσο μεγάλη σημασία;

Το ζήτημα, αγαπητή γιαγιά, πηγαίνει πίσω 13.700 εκατομμύρια χρόνια. Τότε δημιουργήθηκε η ύλη κι υπήρχαν απίστευτα επίπεδα ενέργειας που τα γνωρίζουμε ως Big Bang. Αλλά ας το παραλείψουμε αυτό το σημείο. Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν πώς γίνονται τα πράγματα και το κυριότερο πώς μένουν μαζί.

Τα πράγματα είναι κατασκευασμένα από άτομα και μέσα σ' αυτά υπάρχουν άλλα μικρότερα σωματίδια όπως αυτά που συνθέτουν τον πυρήνα, τα πρωτόνια και τα νετρόνια, ηλεκτρόνια κι άλλα. Οι αναζητήσεις για νέα σωματίδια μπορούν να γίνουν στους επιταχυντές - όπου παράγονται νέα σωματίδια από αλληλεπιδράσεις υψηλής ενέργειας ή χαμηλής ενέργειας.

Για το πώς μένουν μαζί γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις: η βαρύτητα, η ηλεκτρομαγνητική δύναμη, η ισχυρή πυρηνική δύναμη η οποία συγκρατεί τα σωματίδια στον πυρήνα των ατόμων και η ασθενής πυρηνική δύναμη, η οποία περιγράφει ορισμένες μορφές ραδιενεργών αντιδράσεων.

Ωστόσο, διερευνώντας αυτό το φαινόμενο, και προσπαθώντας να βρουν την κοινή προέλευση της ηλεκτρομαγνητικής και της ασθενούς δύναμης, οι επιστήμονες συνάντησαν ένα σημαντικό εμπόδιο: το φωτόνιο, το σωματίδιο που λειτουργεί ως φορέας της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης, δεν έχει μάζα. Αντίθετα, τα σωματίδια που μεταδίδουν την ασθενή πυρηνική δύναμη, τα μποζόνια W και Z, έχουν μάζα και μάλιστα μεγάλη. Οπότε προκύπτει νέο ερώτημα: γιατί τα σωματίδια έχουν μάζα;

Το 1964, ένας Βρετανός φυσικός, ο Πίτερ Χιγκς, προτείνει μία λύση που θα αναπτυχθεί πολύ αργότερα: το πρώτο τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Εκρηξη, τίποτα στο Σύμπαν δεν είχε μάζα, λέει ο Χιγκς, μέχρι που εμφανίστηκε ένα πεδίο (το πεδίο του Χιγκς), όπου ορισμένα σωματίδια όπως το φωτόνιο μπορούν να κινούνται χωρίς να συναντούν αντίσταση, γι' αυτό και δεν έχουν μάζα. Αλλα σωματίδια, όπως το πρωτόνιο και το ηλεκτρόνιο, κολυμπούν με δυσκολία μέσα στο πεδίο. Και όσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση που συναντούν, τόσο μεγαλύτερη η μάζα τους. Και το μποζόνιο του Χιγκς είναι το σωματίδιο που αντιστοιχεί στο πεδίο του Χιγκς, το οποίο προσδίδει μάζα στην ύλη.

Για να το καταλάβεις καλύτερα, θα χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα που δίνουν και οι επιστήμονες στο CERN. Ας φανταστούμε ένα δωμάτιο γεμάτο γιαγιάδες. Καθεμία απ' αυτές θα συνθέτουν ένα μποζόνιο κι όλες μαζί συνθέτουν το πεδίο του Χιγκς. Τότε μπαίνει μέσα κάποιος διάσημος, προκαλείται αναστάτωση γύρω από το άτομό του (θα μαζευτούν όλες γύρω του), οπότε θα έχει δυσκολία να προχωρήσει περισσότερο μέσα στο δωμάτιο. Σε αυτήν την περίπτωση ο διάσημος θα είναι το σωματίδιο και το πεδίο του Χιγκς θα είναι οι γιαγιάδες, που θα έχουν αποκτήσει μάζα.

Για να το καταλάβεις καλύτερα, θα μιλήσουμε για το Καθιερωμένο Μοντέλο Φυσικής, μία εξίσωση με πολλές μεταβλητές που περιγράφουν τις ιδιότητες και τη συμπεριφορά όλων των στοιχειωδών σωματιδίων. Το μοντέλο περιγράφει πώς λειτουργούν οι τρεις από τις τέσσερις φυσικές δυνάμεις: η ηλεκτρομαγνητική δύναμη, η ισχυρή πυρηνική δύναμη κι η ασθενής πυρηνική δύναμη. Στην αρχική τους μορφή οι εξισώσεις του μοντέλου λειτουργούσαν μόνο αν η μάζα απουσίαζε από όλα τα στοιχειώδη σωματίδια. Πρόσεξε, όμως, γιαγιά το «H». Είναι το μποζόνιο του Χιγκς, το τελευταίο από τα στοιχειώδη σωματίδια του Μοντέλου, του οποίου η ύπαρξη αποδεικνύεται πειραματικά. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αποδειχθεί; Γιατί εμφανίζεται μόνο σε ακραίες θερμοκρασίες, γιατί εμφανίζεται πολύ σπάνια στις συγκρούσεις πρωτονίων μέσα στον επιταχυντή, επομένως οι ερευνητές πρέπει να εξετάζουν τρισεκατομμύρια συμβάντα για να δουν έστω και ένα μικρό ίχνος του και γιατί είναι τόσο βραχύβιο ώστε διασπάται πριν φτάσει καν στους ανιχνευτές του επιταχυντή. Τώρα, όμως, λένε ότι το εντόπισαν. Για να δούμε!

Με αγάπη, Αντόνιο.

Τα 5 «εμπόδια» για τις αποκρατικοποιήσεις

Πέντε «εμπόδια» δεν αφήνουν να... τρέξουν οι αποκρατικοποιήσεις.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του κλιμακίου της τρόικας, τα οποία επισκέφθηκαν χθες το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και είχαν επαφές με τη διοίκησή του.

Διαπιστώθηκε επίσης πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι αδύνατον να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 3,2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις εντός του 2012. Κι αυτό καθώς μπορεί να έχει γίνει μία προεργασία, αλλά δεν έχει προχωρήσει η πώληση κάποιου περιουσιακού στοιχείου του Δημοσίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έγινε αναφορά σε πέντε προβλήματα που δημιουργούν προσκόμματα στην άμεση υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων:

? Το ΤΑΙΠΕΔ έχει «παγώσει» τις δραστηριότητές του από τον Μάιο, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι δεν θα λαμβάνονται αποφάσεις μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Τον σχηματισμό κυβέρνησης όμως ακολούθησε η παραίτηση του προέδρου του ΔΣ, κ. Κουκιάδη, και πλέον το Ταμείο δεν έχει διοικητικό συμβούλιο.

? Εχουν κατατεθεί 13 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης που έλαβε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων στις 25 Απριλίου να μεταβιβάσει τις μετοχές και τα περιουσιακά στοιχεία των ΔΕΚΟ στο Ταμείο (ΤΑΙΠΕΔ). Συνδικάτα (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, ΟΛΘ κ.λπ.) αλλά και κάτοικοι δήμων της Αττικής που γειτνιάζουν με την περιοχή του Ελληνικού ζητούν να κριθεί αντισυνταγματική η απόφαση. Οπως γίνεται αντιληπτό, οι προσφυγές αυτές «μπλοκάρουν» τις ιδιωτικοποιήσεις.

  • Η Ελλάδα, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, έχει «αποκοπεί» από τις αγορές.
  • Εκκρεμούν 72 διοικητικές πράξεις και νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να υλοποιηθούν οι έξι αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία (Κρατικά Λαχεία, ΔΕΠΑ, Ελληνικό, IBC, Αφάντου, Κασσιώπη).
  • Η δυσκολία χρηματοδότησης μεγάλων έργων, όπως για παράδειγμα το Ελληνικό, όπου θα απαιτηθούν επενδύσεις αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, η νέα κυβέρνηση πρέπει να επιχειρήσει δυναμική επανεκκίνηση του προγράμματος, με άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, προκειμένου να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα.

Στα 28 εκ. ευρώ μειώθηκε το πρωτογενές έλλειμμα

Αχτίδες αισιοδοξίας με βάση τις εξελίξεις στο πρωτογενές έλλειμμα βλέπει η Alpha Bank, η οποία εκτιμά επίσης ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να επισπευσθεί.

Αχτίδες αισιοδοξίας με βάση τις εξελίξεις στο πρωτογενές έλλειμμα βλέπει η Alpha Bank, η οποία εκτιμά επίσης ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να επισπευσθεί.

Η αισιοδοξία της τράπεζας πηγάζει από το γεγονός ότι περιορίστηκε σημαντικά το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και έφτασε σε ενοποιημένη βάση στα 28 εκατ. ευρώ στο α' πεντάμηνο του 2012, από 2,57 δισ. ευρώ στο α' πεντάμηνο 2011.

Σύμφωνα με την τράπεζα, ο μηδενισμός του ελλείμματος του πρωτογενούς ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης από το 2012 και η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2013 και μετά και η δραστική μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας θα αποτελέσουν την πιο σταθερή βάση για την ανάκτηση της αναγκαίας αξιοπιστίας και της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας.

Οι 4 προϋποθέσεις
Στο δελτίο αναφέρεται επίσης ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να επισπευσθεί εάν επιτευχθούν τέσσερις προϋποθέσεις, που είναι οι εξής:

Πρώτον, με την αναμενόμενη σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα από τον Ιούλιο του 2012 και μετά.

Δεύτερον, με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ομαλή επανενεργοποίηση και την ταχεία υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων.

Τρίτον, με την ήδη επιτευχθείσα σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, που σε συνδυασμό με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας θα συμβάλουν σταδιακά σε αύξηση και των ιδιωτικών επενδύσεων.

Τέταρτον, με την επανενεργοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας με την έγκαιρη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής του, που προϋποθέτει έγκαιρη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Προς εξόφληση φόρων μέχρι τον Ιούνιο 2013

Το σχέδιο επιμήκυνσης της περιόδου καταβολής των επιπλέον φόρων που προκύπτουν από τα εκκαθαριστικά, τελεί υπό την έγκριση της τρόικας. Το υπ. Οικονομικών προσανατολίζεται σε παράταση της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών δηλώσεων, που λήγει στις 16 Ιουλίου, καθώς φοβάται ότι μία μαζική υποβολή τις τελευταίες ημέρες θα απειλήσει με «μπλακ άουτ» το Taxisnet

Σχέδιο «επιμήκυνσης» της περιόδου καταβολής των φορολογικών βαρών που προκύπτουν από τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα θα θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό προβλέπει ότι η εξόφληση των φόρων θα γίνει σε περισσότερες από τρεις δόσεις, που συνολικά μπορεί να φτάσουν και τις εννέα.

Παράλληλα, το υπουργείο προσανατολίζεται σε παράταση της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων, που λήγει στις 16 Ιουλίου, καθώς φοβάται ότι μία μαζική υποβολή τις τελευταίες ημέρες θα απειλήσει με «μπλακ άουτ» το Taxisnet.

Πιο αναλυτικά, στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα φόρων που έρχεται με τα εκκαθαριστικά, κηρύσσοντας αναγκαστικά... στάση πληρωμών προς το Δημόσιο.

Δυνατότητα
Για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι και να αποτραπεί η εκδήλωση ενός κινήματος «δεν πληρώνω φόρο εισοδήματος», το υπουργείο προωθεί μια ειδική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία να εξοφλήσουν τους φόρους που θα περιλαμβάνονται στα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα σε περισσότερες δόσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο που τελεί υπό την έγκριση της τρόικας θα διατηρηθούν οι διμηνιαίες δόσεις (τρεις εάν ο φόρος βεβαιωθεί μέχρι και τον Ιούλιο, δύο αν ο φόρος βεβαιωθεί Αύγουστο και Σεπτέμβριο και μία δόση αν η βεβαίωση γίνει από τον Οκτώβριο και μετά) και μετά θα υπάρχουν μέχρι και 6 μηνιαίες δόσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, η εξόφληση των έξτρα φόρων που περιλαμβάνονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα θα γίνει μέχρι και τον Ιούνιο του 2013.

Μεγάλα ποσά
Οπως δείχνει η εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, δύο στους τρεις φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρους για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011, όταν πέρυσι οι παραλήπτες χρεωστικών σημειωμάτων ήταν μόλις ένας στους πέντε. Στοιχείο που δείχνει ότι πολλοί φορολογούμενοι, οι οποίοι πέρυσι είχαν επιστροφή φόρου, φέτος καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά.

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ, η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και η περικοπή των φοροαπαλλαγών έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τον φετινό λογαριασμό της Εφορίας. Περίπου 3,8 εκατομμύρια νοικοκυριά, επί συνόλου 5,7 εκατομμυρίων που θα υποβάλουν φέτος φορολογική δήλωση, αναμένεται να χρεωθούν με «φουσκωμένους» φόρους για τα εισοδήματα του 2011.

Τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα δεν περιλαμβάνουν μόνο τον φόρο για τα εισοδήματα του περασμένου έτους, αλλά και δύο ακόμη «χαράτσια»: η ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% για όσους φορολογούμενους είχαν το 2011 ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ και το αυξημένο από 300 σε 400-500 ευρώ τέλος επιτηδεύματος για όσους άσκησαν κατά τη διάρκεια του 2011 ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.

Σόιμπλε: Υπερβολικό το σενάριο εξόδου της Ελλάδας

Υπερβολικό χαρακτήρισε το σενάριο μίας ελληνικής εξόδου από το ευρώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας την Τετάρτη στην Ραδιοφωνία Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR).
Σόιμπλε: Υπερβολικό το σενάριο εξόδου της Ελλάδας

Την ίδια απάντηση έδωσε ο κ. Σόιμπλε και για τις εκτιμήσεις που θέλουν την Ευρωζώνη να καταρρέει εάν καταρρεύσει η Ιταλία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν πράγματι τρομακτικό, αλλά δεν αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο» και αναφέρθηκε στο υψηλό χρέος και της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η γερμανική κυβέρνηση αναλαμβάνει δράση προκειμένου να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

«Κι εμείς έχουμε προβλήματα, αλλά τα λύνουμε. Πρέπει να κάνουν το ίδιο και οι άλλοι», τόνισε και αναγνώρισε την εξάρτηση της οικονομίας της χώρας του από τις εξαγωγές, άρα και την σημασία της σταθεροποίησης της Ευρωζώνης.

«Η γερμανική οικονομία στηρίζεται σε λειτουργικές εξαγωγικές αγορές και σταθερό νόμισμα. Εμείς οι Γερμανοί έχουμε πολλά να χάσουμε, επειδή ωφελούμαστε περισσότερο, καθώς είμαστε επιτυχημένοι. Για αυτό ακριβώς πρέπει να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε η Ευρωζώνη να παραμείνει σοβαρή», δήλωσε, αιτιολογώντας εμμέσως και τη στάση της Καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γαλλία επιστρέφει 754 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Το γαλλικό κράτος αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα 754 εκατομμύρια ευρώ από τις πληρωμές τόκων που έλαβε η Τράπεζα της Γαλλίας, για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία και έχει στην κατοχή της, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

"To γαλλικό κράτος θα επιστρέψει στην Ελλάδα τους τόκους που έλαβε από την Τράπεζα της Γαλλίας για το ελληνικό χρέος 754 εκατ. ευρώ που έχει στην κατοχή της", αναφέρει, συγκεκριμένα, το έγγραφο του γαλλικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είχε δηλώσει, το Φεβρουάριο, ότι οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης μπορούν να μεταφέρουν τα κέρδη τους από τα ελληνικά ομόλογα στις κυβερνήσεις, οι οποίες εν συνεχεία μπορούν και να δώσουν τα χρήματα στην Ελλάδα.

ΣτΕ: Προσωρινά μόνο από τα φαρμακεία οι βρεφικές τροφές

Πάγωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας την υπουργική απόφαση του 2011 που είχε επιτρέψει τη διάθεση των βρεφικών τροφών και σε καταστήματα εκτός των φαρμακείων, δηλαδή σε σούπερ μάρκετ. Κάνοντας δεκτή σχετική αίτηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το Ανώτατο Δικαστήριο άναψε προσωρινά το πράσινο φως για διάθεση των παιδικών τροφών για παιδιά μέχρι έξι μηνών μόνο από τα φαρμακεία.

Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την υγεία των ανηλίκων καθώς, σύμφωνα με την απόφαση τoυ Ανωτάτου Δικαστηρίου «η διάθεση των παρασκευασμάτων για βρέφη πρώτης βρεφικής ηλικίας (έως 6 μηνών) εκτός φαρμακείων μπορεί να συνδέεται με αυξημένους κινδύνους δυσεπανόρθωτης ή και ανεπανόρθωτης βλάβης της υγείας της εν λόγω ιδιαίτερα ευαίσθητης και ευπαθούς ομάδας του πληθυσμού, ιδίως σε περιπτώσεις όπου η διάθεση των ως άνω παρασκευασμάτων εκτός φαρμακείων, γίνεται χωρίς καθοδήγηση και εποπτεία ειδικού επιστήμονος υγείας όπως ο φαρμακοποιός».

Ακόμη, το ΣτΕ στη σχετική απόφασή του σημειώνει πως η διάθεση παιδικών τροφών εκτός φαρμακείων μπορεί να «συνδυαστεί με ακατάλληλη πρακτική σίτισης ή πλημμελή συντήρηση των εν λόγω τροφίμων, δηλαδή με καταστάσεις ικανές να προκαλέσουν αύξηση της νοσηρότητας ή και θνησιμότητας των βρεφών».

Η απόφαση αναστολής του ΣτΕ ισχύει μέχρι να εκδοθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο οριστική απόφαση επί της αίτησης ακύρωσης που έχει καταθέσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

NYT: Η Ελλάδα μπορεί να σωθεί με ελαιόλαδο και φέτα!

"Πάνε χρόνια που έχει να ακουστεί κάτι θετικό για την Ελλάδα, αλλά η χώρα που κάποτε υπήρξε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες έχει δύο βασικούς άσσους στο μανίκι της. Τη φέτα. και το ελαιόλαδο". Με αυτά τα λόγια προσεγγίζει την κατάσταση στην ελληνική οικονομία και τις δυνατότητας της χώρας μας να εμπορευθεί δύο από τα βασικότερα προϊόντα της η αμερικανικής εφημερίδα «New York Times»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ελλάδα έχει το αποκλειστικό προνόμιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παράγει τυρί φέτα και επίσης διαθέτει τις καλύτερες λαδοελιές παγκοσμίως. Πάρα ταύτα η χώρα μας κατέχει μόνο το 28% στην παγκόσμια αγορά λευκών τυριών και μόλις το 4% στην παγκόσμια αγορά ελαιόλαδου.

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στην ζημιά που κάνουν στο ελληνικό εμπόριο οι συχνότατες απεργίες και το κλείσιμο των λιμένων από συνδικαλιστές καθώς και στην αποδιοργάνωση των αγροτικών επιχειρήσεων της χώρας.

"Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως η Ελλάδα που κατάφερε να ξεπεράσει σε ρυθμό ανάπτυξης τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για 60 συνεχή χρόνια να βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση. Η Ελλάδα κατάφερε να μετατρέψει κατεστραμμένες αγροτικές περιοχές σε σύγχρονες μονάδες. Να επενδύσει στη βιομηχανία του τσιμέντου και του βωξίτη. Να έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, με κανένα άλλο κράτος – εκτός της Ιαπωνίας – να μην μπορεί να τη συναγωνιστεί.» υπογραμμίζει η εφημερίδα και συνεχίζει «Ωστόσο η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως η δεύτερη πιο φτωχή χώρα της Δυτικής Ευρώπης, ως συνέπεια ανίκανων κυβερνήσεων και φυσικά της καταστροφικής για την οικονομία της χώρα 7χρονης δικτατορίας».

Η εφημερίδα επικαλείται μάλιστα πρόσφατη έκθεση της εταιρείας συμβούλων McKinsey που εκτιμά ότι, η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει σε πράγματα που γνωρίζει καλά για να αντιστρέψει το κλίμα. Η βιομηχανία ελιάς και φέτας μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα κέρδη της, το ίδιο και ο τουρισμός, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα μεγάλα αποθέματα βωξίτη που έχει η Ελλάδα.

«Πριν κλείσει τα σύνορα ο Κάμερον να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα»

Δυσφορία και έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στην Αθήνα οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον σχετικά με την πρόθεση της Μεγάλης Βρετανίας να κλείσει τα σύνορά της σε Έλληνες πολίτες σε ενδεχόμενη έξοδο της χώρας μας από το κοινό νόμισμα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος κάλεσε τον Βρετανό πρέσβη προκειμένου να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Ντέιβιντ Κάμερον σύμφωνα με τις οποίες είναι διατεθειμένος να βάλει περιορισμούς στην είσοδο στη Βρετανία Ελλήνων που δοκιμάζονται από την κρίση.

Συγκεκριμένα με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βρετανίας, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος έδωσε εντολή στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ιωάννη-Αλέξιο Ζέπο να καλέσει σήμερα σε συνάντηση τον Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα Ντέιβιντ Λάντσμαν, προκειμένου να του επισημάνει ότι οι δηλώσεις αυτές μπορούν να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης, που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη.

Νωρίτερα σήμερα το ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό να διαψεύσει ή να ανασκευάσει αυτά που φέρεται να έχει πει. Σε ανακοίνωσή του το γραφεί ο Τύπου το κόμματος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν είναι μέλος της ζώνης του ευρώ, ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την ενότητα και την ευστάθεια της Ευρωζώνης, ώστε να απειλεί με αστυνομικά μέτρα που παραβιάζουν όλες τις αρχές, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου. Θα ήταν προτιμότερο αν ο Βρετανός Πρωθυπουργός, αντί να κάνει προσβλητικά σχόλια ή σχόλια που δημιουργούν τεχνητή νευρικότητα στις αγορές, έδινε περισσότερες εξηγήσεις για τις πληροφορίες περί χειραγώγησης του βασικού επιτοκίου (LIBOR) και αν φρόντιζε για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας του, που θέλει, παρότι εκτός Ευρωζώνης, να είναι το χρηματοοικονομικό κέντρο και της Ευρωζώνης!».

«Από νομικής άποψης, εάν υπάρξουν σημαντικές πιέσεις και εντάσεις, είναι πιθανό να λάβουμε μέτρα για να περιορίσουμε το μεταναστευτικό ρεύμα, αλλά προφανώς ελπίζουμε πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας την Τρίτη ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Καυστικός επί του θέματος και ο ευρωβουλευτής της Γερμανίας Γ. Χατζημαρκάκης, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον με αφορμή τις δηλώσεις του πως η Μεγάλη Βρετανία θα έκλεινε τα σύνορά της στους Έλληνες σε περίπτωση που η Ελλάδα θα έβγαινε εκτός Ευρωζώνης.

«Πριν ο βρετανός πρωθυπουργός κλείσει τα σύνορα της Μεγάλης Βρετανίας για τους Έλληνες, φαντάζομαι πως θα φροντίσει να απαλλαγεί έγκαιρα από κάθετι ελληνικό, επιστρέφοντας τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Στη συνέχεια τόνισε

«Επίσης, υποθέτω, πως θα καλέσει όλους τους Έλληνες εφοπλιστές να αποσύρουν τις επιχειρήσεις τους από το Λονδίνο και τους Έλληνες καταθέτες, που έχουν μεταφέρει μαζικά χρήματα τα τελευταία χρόνια στο Λονδίνο, να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.Η Μεγάλη Βρετανία είναι μέρος του προβλήματος. Το παρασιτικό οικονομικό μοντέλο έχει βαθιές ρίζες στο Λονδίνο. Φιλοξενεί την κερδοσκοπική βιομηχανία που προκάλεσε την κρίση στο ευρώ. Λίγη αυτοσυγκράτηση δεν βλάπτει».

Πρώτη υποψήφια για αποχώρηση η Ελλάδα

'Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη από τις χώρεςπου θα εγκαταλείψουν το ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια'' δηλώνει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Pimco, που θεωρείται ως εταιρεία-κολοσσός στην αγορά ομολόγων παγκοσμίως.

Πρόκειται για τον Lorenzo Pagani που εκτιμά πως ''μια ελεγχόμενη ελληνική έξοδος είναι σχεδόν αδύνατη και η μετάδοση της κρίσης στην Ευρωζώνη ίσως είναι αναπόφευκτη.Το πιο επικίνδυνο αποτέλεσμα είναι η φυγή των κεφαλαίων από άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο, όπως η Πορτογαλία.Η Ευρωζώνη μπορεί να κινδυνέψει με κατάρρευση εάν οι πολιτικοί δεν είναι προετοιμασμένοι για άμεσες, δραστικές ενέργειες".

Για αυτό και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Pimco προειδοποιεί:''Πιθανότατα η Ευρωζώνη θα έχει λιγότερα κράτη-μέλη σε πέντε χρόνια.Όσον αφορά τα μεγαλύτερα ιδρυτικά κράτη-μέλη, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, το ζήτημα τώρα είναι κατανοήσουν εάν η νομισματική ένωση χωρίς μία από αυτές έχει νόημα".

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)