...... με ένα κυρίαρχο ερώτημα να φιγουράρει για τίτλο: Μπορεί η -διασωθείσα- Ελλάδα να χρεοκοπήσει;
Το δημοσίευμα αναφέρει πως η νέα χρηματική βοήθεια ύψους 130 δισ. ευρώ θα μειώσει προσωρινά την πίεση που νιώθει η χώρα μας αλλά καθώς παλεύει να βουλώσει τις μαύρες τρύπες και να ξεχρεώσει το ερώτημα που παραμένει είναι ένα, αν η Ελλάδα μπορεί πράγματι να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Έπειτα το δημοσίευμα παραθέτει επτά καίριες ερωτήσεις και οι αρθρογράφοι του δίνουν την δική τους απάντηση σε αυτές.
Θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα;
Η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε πάνω σε μια συμφωνία ώστε να επιστρέψει σε κάποιους πιστωτές της λιγότερα από όσα οφείλει, αλλά έχει τεράστιες οφειλές να αποπληρώσει ώστε να αποφύγει μια άτακτη χρεοκοπία στο μέλλον.
"Εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να ξεπληρώσει στην ώρα της αυτό θα προκαλούσε μια ξαφνική χρεοκοπία που θα σόκαρε τις αγορές", σημειώνει, τονίζοντας πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει την επόμενη μεγάλη εξαγορά ομολόγου τον Μάρτιο οπότε και λήγουν τα ήδη υπάρχοντα ομόλογα.
Παράλληλα πρέπει να τηρήσει τους σκληρούς όρους των Ευρωπαίων, να πιεστεί και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά τις εκλογές ώστε να ισοσκελίσει τους λογαριασμούς της.
Μάλιστα, σημειώνει πως πρέπει να επιβάλει 325 εκατ ευρώ σε "διαρθρωτικές δαπάνες" για το 2012 ενώ παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει τις διαμαρτυρίες του κόσμου και τα οικονομικά της που είναι χειρότερα από τα αναμενόμενα.
"Η οικονομία της συρρικνώνεται και δεν μπορεί να συγκεντρώσει χρήματα από τους επενδυτές", προσθέτει.
Γιατί στηρίζουν ακόμα την Ελλάδα;
"Το να χρεοκοπήσει ένας μέλος της ευρωζώνης συνεπάγεται πολιτικές και οικονομικές συνέπειες", αναφέρει το δημοσίευμα.
Καθώς το κοινό νόμισμα στηρίζεται στο "Ευρωπαϊκό όνειρο", μια χρεοκοπία στους κύκλους της θα ήταν καταστροφική, επισημαίνει.
Έτσι, η Ελλάδα, υποστηρίζεται οικονομικά από την ευρωζώνη σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δουν πως μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα.
"Αλλά η κατάσταση χειροτερεύει καθώς η οικονομία στην ευρωζώνη οδεύει όλο και περισσότερο σε ύφεση".
Η διάσωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας κρατάει πίσω χώρες όπως την Γερμανία.
Τι κάνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες;
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δώσει τα χέρια σχετικά με ένα δημοσιονομικό σύμφωνο που έχει σχεδιαστεί για να "εμποδίσει" τις κυβερνήσεις που έχουν υπερβολικά υψηλά ελλείμματα.
Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM) μάλιστα εισήχθηκε στα μέσα του έτους ενώ ήταν αρχικά προγραμματισμένος για το επόμενο έτος, αλλά οι ηγέτες έχουν καταλήξει σε μεγαλόπνοα σχέδια πριν χτυπηθούν ξανά από τις αγορές.
"Είναι πιθανό η κρίση να κλιμακωθεί εάν αυτό το σχέδιο αντιμετωπίσει δυναμικά όλα τα προβλήματα", τονίζει.
Πόσο σοβαρή είναι η χρεοκοπία;
"Εξαρτάται εάν είναι άτακτη ή ελεγχόμενη", αναφέρουν οι αρθρογράφοι. Έχει καταστεί σαφές ήδη πως μερικοί πιστωτές δεν θα αποπληρωθούν στο ακέραιο.
Έχουν ακουστεί πολλές δυσοίωνες προβλέψεις εάν η Ελλάδα ξαφνικά δε μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της.
Μια χρεοκοπία της θα μπορούσε να σημάνει έναν αγώνα δρόμου για τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες οι οποίες θα εκτεθούν στο χρέος με αποτέλεσμα να κλυδωνιστεί ο ευρύτερος τραπεζικός τομέας.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να παρομοιαστεί με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.
Οι επενδυτές θα αρχίσουν να ασχολούνται με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, όπως την Ιταλία και την Ισπανία και εάν οι επενδυτές σταματήσουν να στηρίζουν αυτές τις χώρες τότε, οι πιο ισχυρές χώρες της ευρωζώνης θα προσεγγίζονταν για οικονομική βοήθεια.
Έτσι, η βοήθεια της Ευρώπης θα μπορούσε να εξαντληθεί.
Για παράδειγμα η οικονομία της Ιταλίας αποτελεί το 17% της ευρωζώνης-σχεδόν επτά φορές μεγαλύτερο από το ποσοστό της Ελλάδας.
Πως φτάσαμε μέχρι εδώ;
"Η οικονομία της Ελλάδας παλεύει από τότε που η χώρα μπήκε στο ευρώ το 2001", αναφέρουν και τονίζουν πως η χώρα το 2004 παραδέχτηκε ότι το έλλειμμα ήταν υψηλότερο από όσο επιτρεπόταν για να μπει.
Μέχρι το 2008 η κυβέρνηση είχε μόλις και μετά βίας περάσει έναν σκληρό προϋπολογισμό με σκοπό να τακτοποιήσει το τεράστιο εθνικό χρέος της πυροδοτώντας εκτεταμένες διαμαρτυρίες.
ΤΟ 2009, η Ελλάδα παραδέχτηκε πως το έλλειμμά της ήταν πάνω από το 12% του ΑΕΠ-πολύ υψηλότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Η χώρα επλήγη από υποβαθμίσεις, πιέζει τα κρατικά της ομόλογα σε εδάφη "χωματερής" (σκουπίδι-junk).
Μήπως ήρθε η ώρα η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ;
"Παρά την ανακούφιση που προσέφερε το δεύτερο πακέτο διάσωσης, φαίνεται πως τελειώνουν οι επιλογές για την Ελλάδα καθώς η πίεση στα οικονομικά της αυξάνεται", τονίζει το δημοσίευμα, λέγοντας πως η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και χώρες της ευρωζώνης δίνουν χρήματα στην Ελλάδα για να αποτρέψουν τη χρεοκοπία και ίσως να συνεχίσουν να το κάνουν εάν δε μπορεί να βρεθεί άλλη λύση.
Αυτό οδήγησε σε αρκετές φωνές να που υποστηρίζουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Μάλιστα το δημοσίευμα επισημαίνει πως μερικοί Έλληνες συμφωνούν με την έξοδο της χώρας από το ευρώ, καθώς όπως πιστεύουν θα γλίτωναν οριστικά από τα σκληρά μέτρα λίτότητας.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι. Πολλοί είναι εκείνοι που λένε πως είναι αδύνατο η Ελλάδα να βγει από το ευρώ καθώς οι συνέπειες για την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφικές.
Από την άλλη όμως, όσο η Ελλάδα συνεχίζει να μη μπορεί να είναι πιστή στις οικονομικές της υποχρεώσεις, τόσο η πιθανότητα αυξάνεται.
Πως η έξοδος από το ευρώ θα επηρεάσει τους Έλληνες πολίτες;
Μια πιθανή έξοδος από το ευρώ θα απάλλασσε την Ελλάδα από τη σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία της ευρωζώνης, επιτρέποντάς την να γίνει πιο ανταγωνιστικός εξαγωγέας, και κυρίως έναν φτηνό και ελκυστικό τουριστικό προορισμό.
Ωστόσο από κάτι τέτοιο δε λείπει και ένα βαρύ τίμημα: Θα εξακολουθούν να αφήνουν την Ελλάδα στο χρέος της και εξαρτώμενη στο "πουγκί" των πρώην Ευρωπαίων εταίρων της.
Παράλληλα, οι Έλληνες θα έπρεπε να πληρώσουν πιο ακριβά τα εισαγόμενα προϊόντα, ενώ αρκετοί θα γίνουν μετανάστες καθώς θα προσπαθούν να ξεφύγουν από τους χαμηλούς μισθούς και τους υψηλούς φόρους.