Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα αποφανθεί για τη νομιμότητα του ACTA

ACTA EU Protest

Οι διαμαρτυρίες για το νομοσχέδιο ACTA φαίνεται ότι πιάνουν τόπο, καθώς ζητήθηκε από το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να εξετάσει τη νομιμότητα του εν λόγω νομοσχεδίου και να αποφανθεί για το αν έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές ελευθερίας και έκφρασης στην Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι έχουν συμφωνήσει για την υπογραφή του νομοσχεδίου 22 Ευρωπαϊκές χώρες μέχρι στιγμής, αλλά όχι η Γερμανία, γεγονός που μπορεί να επηρρεάσει σημαντικά την τελική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Πάντως, το ACTA υποστηρίζεται επίσημα και από τις ΗΠΑ, Ιαπωνία και Καναδά.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα λεγόμενα του Karel De Gucht, επικεφαλής της επιτροπής Εμπορίου, ο οποίος υπεραμύνεται του νομοσχεδίου

“Θα είμαι ξεκάθαρος: Συμμερίζομαι την ανησυχία του κόσμου γι’ αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες, ειδικότερα στην ελευθερία του Internet. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει με βάση συγκεκριμένα γεγονότα, και όχι εν μέσω παραπληροφόρησης και φημολογίας που έχουν κυριαρχήσει στα social media και τα blogs τις τελευταίες εβδομάδες. Στόχος του ACTA είναι να ανεβάσει το επίπεδο της πνευματικής ιδιοκτησίας σε παγκόσμια κλίμακα. Η συμφωνία θα προστατεύσει θέσεις εργασίας που χάνονται λόγω αντιγραφής και πειρατείας, με συνολικό κόστος €200 δισ.”

Σε αυτή την δήλωση αντιτίθεται η Viviane Reding, επίτροπος για τη δικαιοσύνη, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ιθαγένεια, η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά μέσω Twitter:

“Για εμένα, το μπλοκάρισμα του Internet δεν ήταν ποτέ επιλογή. Πρέπει να βρούμε νέους, πιο μοντέρνους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να προστατεύσουμε τα πνευματικά δικαιώματα, λαμβάνοντας υπόψιν την τεχνολογία και τις ελευθερίες του Internet”

Το νομοσχέδιο ACTA θα συζητηθεί εκ νέου τον Ιούνιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ελπίζουμε το Ανώτατο Δικαστήριο να το αποσύρει οριστικά και αμετάκλητα.

Greek super league 2011-12 !!!!

Σε τροχιά αλλαγής το άρθρο 99

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, με επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, ζήτησε να συσταθεί τάχιστα ολιγομελής επιτροπή ειδικών που μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα φέρει στη Βουλή σχετική διορθωτική ρύθμιση

Σε τροχιά νομοθετικής αλλαγής μπαίνει επιτέλους το περιβόητο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, αφού χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά από πολλούς μεγάλους οφειλέτες, ενώ παράλληλα λειτούργησε ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις ποινικές τους περιπέτειες, όπως αποδείχθηκε στην πράξη.

Χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, με επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, ζήτησε να συσταθεί τάχιστα ολιγομελής επιτροπή ειδικών που μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα φέρει στη Βουλή σχετική διορθωτική ρύθμιση.

Για τη στρεβλή εφαρμογή του επίμαχου άρθρου διαμαρτυρήθηκαν πρώτοι οι οικονομικοί εισαγγελείς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με το καθεστώς ασυλίας που εξασφαλίζει το άρθρο 99 σε όσους υπάγονται στην πτωχευτική διαδικασία, ανατρέπεται ουσιαστικά και καθίσταται δυσχερές το έργο τους.

Κι αυτό γιατί πολλοί εξασφαλίζουν το ακαταδίωκτο και επικαλούμενοι την εκκρεμή υπαγωγή τους στην πτωχευτική διαδικασία της επίμαχης ρύθμισης, αφήνονται ελεύθεροι, ενώ εξαλείφεται και το αξιόποινο διαφόρων παραβάσεων και παράνομων πράξεών τους.

Ο Μ. Παπαϊωάννου παραδέχθηκε ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος, σημειώνοντας ότι ενώ το 2005 ζητούσαν υπαγωγή στο πτωχευτικό καθεστώς 5-7 επιχειρήσεις, μέσα στο 2011 υποβλήθηκαν κι εκκρεμούν τουλάχιστον 2.000 αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 (όπως τροποποιήθηκε κατά καιρούς).

Η ρύθμιση
Κατά τον υπουργό, ο πυρήνας της επίμαχης ρύθμισης είναι πολύ σωστός, γιατί αποσκοπεί στην ικανοποίηση των πιστωτών, στη διάσωση της επιχείρησης και των θέσεων εργασίας, καθώς και στην προαγωγή του τοπικού, κοινωνικού και οικονομικού χώρου όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση, αλλά και γενικότερα της εθνικής οικονομίας.

Διαπίστωσε, όμως, ότι ο σκοπός αυτός του νόμου πολλές φορές δεν επιτυγχάνεται, αφού πολλές επιχειρήσεις ασκούν καταχρηστικά το σχετικό δικαίωμα όχι για να σταθούν στα πόδια τους, αλλά για να βρουν ασφαλή διέξοδο αποφυγής άμεσων υποχρεώσεών τους προς τους εργαζομένους και προς το Δημόσιο, αλλά και για να πετύχουν την ποινική ατιμωρησία τους.

Κάνοντας λόγο για φαινόμενα καταδολίευσης, ο Μ. Παπαϊωάννου τόνισε την ανάγκη επανεξέτασης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τις προϋποθέσεις υπαγωγής και ταχύτερης διεκπεραίωσης των σχετικών διαδικασιών προκειμένου να αποφευχθούν οι μέχρι σήμερα παρατηρούμενες παρενέργειες και καταχρήσεις.

Υπογράμμισε το μεγάλο χρονικό διάστημα των 4 ετών που προβλέπει η επίμαχη ρύθμιση για διευθέτηση των σχετικών ζητημάτων, σημειώνοντας ότι είναι το μεγαλύτερο που προβλέπεται στις νομοθεσίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Πρόσθεσε, επίσης, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με τη νέα ρύθμιση και το ζήτημα της ικανοποίησης των δανειστών και της κατάταξης των απαιτήσεων πριν από τη διαίρεση του πλειστηριάσματος.

Δικαστικοί κύκλοι υπογράμμιζαν ότι το μεγάλο πρόβλημα της νομοθετικής ρύθμισης είναι ότι επιτρέπει να παύει η ποινική δίωξη για όσους υπάγονται στο άρθρο 99 χορηγώντας τους μία ανεπίτρεπτης μορφής ασυλία, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να προβλέπει την αναστολή της δίωξής τους για κάποιο διάστημα.

Κάτι που θα λειτουργούσε και ως κίνητρο και μέσο πίεσης για να καλύψουν τις οφειλές προς το Δημόσιο, διασώζοντας την επιχείρηση και τους εργαζομένους.

Εκτακτο «μαχαίρι» σε μισθούς, επιδόματα και δαπάνες

Εκτακτες περικοπές ύψους 3,1 δισ. ευρώ σε ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, εφημερίες γιατρών του ΕΣΥ, πολυτεκνικά επιδόματα, αμοιβές αναπληρωτών εκπαιδευτικών, επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥ και εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε αργά χθες βράδυ στη Βουλή.

Εκτακτες περικοπές ύψους 3,1 δισ. ευρώ σε ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, εφημερίες γιατρών του ΕΣΥ, πολυτεκνικά επιδόματα, αμοιβές αναπληρωτών εκπαιδευτικών, επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥ και εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε αργά χθες βράδυ στη Βουλή.

Παράλληλα προβλέπεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011 θα καταβληθεί με το εκκαθαριστικό σημείωμα για τον φόρο εισοδήματος το πολύ σε τρεις ίσες μηνιαίες δόσεις και ορίζεται ότι τυχόν διαφορές αποδοχών, λόγω της μείωσης από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, που αναλογούν στο διάστημα από 1ης-11-2011 μέχρι και τον πρώτο μήνα εφαρμογής του παρακρατούνται ισόποσα από τη μισθοδοσία των επόμενων μηνών και μέχρι τον Ιούνιο του 2012.

Τι προβλέπει
Ειδικότερα ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Περικοπή κατά 205 εκατ. ευρώ στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου,
  • Μείωση κατά 50 εκατ. ευρώ του κονδυλίου του υπουργείου Υγείας για αποζημίωση εφημεριών γιατρών Ε.Σ.Υ.,
  • Περικοπή κατά 43 εκατ. ευρώ στα επιδόματα πολυτέκνων (το εισοδηματικό όριο για τη χορήγηση του επιδόματος τίθεται στα 45.000 ευρώ για όσους έχουν έως 5 τέκνα),
  • Περιορισμό κατά 24 εκατ. ευρώ των αμοιβών αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας,
  • Μείωση κατά 11 εκατ. ευρώ στην επιχορήγηση στα Α.Ε.Ι. για δαπάνες μισθοδοσίας έκτακτου διδακτικού προσωπικού, κατά 14 εκατ. ευρώ της επιχορήγησης στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τεχνολογικού τομέα και κατά 6 εκατ. ευρώ της επιχορήγησης σε εκπαιδευτικά ιδρύματα για δαπάνες φοιτητικής μέριμνας,
  • Μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ της επιχορήγησης στον ΕΟΠΥ,
  • Περικοπή κατά 15% των πιστώσεων των προϋπολογισμών όλων των υπουργείων για μετακινήσεις, λειτουργικές δαπάνες και προμήθειες αγαθών.

Αναδρομικό χαράτσι για συμβασιούχους

Το υπ. Οικονομικών αναμένεται να δημοσιοποιήσει άμεσα -ίσως και σήμερα- την κοινή υπουργική απόφαση, που υπογράφτηκε και από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την οποία θα παρακρατηθούν οι επιπλέον αμοιβές που λάμβαναν οι συμβασιούχοι με το παλαιό μισθολόγιο από τον περασμένο Νοέμβριο

Τον κίνδυνο να μείνουν απλήρωτοι ή να λάβουν και αρνητικά εκκαθαριστικά για τους επόμενους έναν ή δύο μήνες αντιμετωπίζουν περίπου 64.000 υπάλληλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στους οποίους περιλαμβάνονται περίπου 21.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, 13.000 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και 30.000 στο Δημόσιο, μετά την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία οι αποδοχές ευθυγραμμίζονται με το νέο μισθολόγιο, αλλά αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου του 2011.

Επειτα από καθυστέρηση τριών μηνών, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δημοσιοποιήσει άμεσα -πιθανότατα και σήμερα- την κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε και από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την οποία θα παρακρατηθούν οι επιπλέον αμοιβές που λάμβαναν οι συμβασιούχοι με το παλαιό μισθολόγιο από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ αναμένεται να ζητηθούν ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» τα επιπλέον ποσά που έλαβαν από τον Νοέμβριο ακόμα και οι υπάλληλοι που έληξαν οι συμβάσεις τους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.

Οι 8μηνίτες
Παρά το γεγονός ότι στην απόφαση αναφέρεται η εφαρμογή του άρθρου 29 του νόμου 4024, που αναγράφει ότι η μείωση στις αποδοχές θα πραγματοποιηθεί σε ποσοστό έως και 25% τον πρώτο χρόνο και σε ισόποσες δόσεις τα επόμενα δύο χρόνια, στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά στην πλειονότητα 8μηνίτες υπαλλήλους (εκτός των εκπαιδευτικών), οι οποίοι πιθανότατα θα δουν τους μισθούς τους να «εξαφανίζονται» αφού οι συμβάσεις τους λήγουν εντός του έτους και δεν θα ανανεωθούν.

Την ίδια στιγμή, σχεδόν οι μισοί δήμοι -σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων- δεν έχουν ακόμα εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο των μηδενικών αποδοχών και περίπου 50.000 υπάλληλοι των ΟΤΑ.

Η υπουργική απόφαση για τις αποδοχές των συμβασιούχων, που αποκαλύπτει το «Εθνος» σήμερα, αναφέρει ότι μπορούν να αναγνωριστούν μέχρι και 7 χρόνια προϋπηρεσίας στους συμβασιούχους προκειμένου να καταταχθούν σε βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο και λαμβάνουν τον βασικό μισθό του εισαγωγικού κλιμακίου. Δικαιούνται τα επιδόματα επικίνδυνης εργασίας, παραμεθόριων περιοχών, εορτών και αδείας, καθώς και την οικογενειακή παροχή, όπως και οι μόνιμοι συνάδελφοί τους.

Συμβασιούχοι ΟΤΑ
Παρακράτηση του 65% των αποδοχών

Σημαντικές απώλειες θα καταγράψουν οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα των ΟΤΑ, οι οποίοι λαμβάνουν ακόμα το επίδομα κίνησης (260 ευρώ), το επίδομα ειδικής απασχόλησης (170 ευρώ) και το κίνητρο απόδοσης (50 ευρώ).

Εάν ένας άγαμος συμβασιούχος υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην καθαριότητα δήμου έχει υπογράψει από τον Οκτώβριο του 2011 8μηνη σύμβαση που λήγει τον Μάιο του 2012, έχει λάβει μέχρι σήμερα -για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο- επιπλέον 1.590 ευρώ (530 ευρώ μηνιαίως).

Ο βασικός μισθός που θα λάβει με το νέο μισθολόγιο είναι 858 ευρώ και μέχρι τον Μάιο θα πρέπει να λάβει συνολικά 2.574 ευρώ, εκ των οποίων θα παρακρατηθούν τα 1.590 (το 65%) των συνολικών αποδοχών του.

Ένας νέος ξαφνικός «πονοκέφαλος» για την Ελλάδα

Το βήμα μπρος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του «κουρέματος» ήταν αυτό της κατάθεσης στη Βουλή της τροπολογίας που αφορά στα CAC’s.

Ένας νέος ξαφνικός «πονοκέφαλος» για την Ελλάδα

Το βήμα πίσω ήταν η πληροφορία που αναφέρει ότι μεγάλα hedge funds του εξωτερικού – δύο συγκεκριμένα – μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια κατά της απόφασης αυτής, θεωρώντας, πέραν όλων των άλλων, ότι ενεργοποιεί πιστωτικό γεγονός για την ελληνική οικονομία, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται (μεταξύ άλλων και ενεργοποίηση των CDS, δηλαδή των ασφαλίστρων κατά του ενδεχομένου πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας).

Σε ό,τι αφορά στη θετική είδηση, η ψήφιση των CAC’s θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, προκειμένου να πετύχει η διαδικασία του «κουρέματος». Ως γνωστόν, προκειμένου να προετοιμασθεί καταλλήλως το έδαφος, στη διαδικασία ενεπλάκησαν έως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών - μελών της Ευρωζώνης.

Αλλιώς τα CAC’s δεν είχαν κανένα νόημα, αφού η πλειοψηφία των ομολογιούχων δεν θα συμμετείχε εθελοντικά στη διαδικασία. Ως γνωστόν, για να έχουν «αξία» τα CAC’s θα πρέπει το 75% των κατόχων ελληνικών τίτλων να θέλουν να τα ανταλλάξουν για να υποχρεωθεί και το 25% να κάνει το ίδιο.

Ακόμα κι έτσι, όμως, αυτό το 25% αντιδρά και κάποιοι από τους εκπροσώπους του μελετούν τώρα την προοπτική της προσφυγής στη δικαιοσύνη, για να βάλουν εμπόδια στη διαδικασία.

Πρόκειται για έναν πρόσθετο πονοκέφαλο, τον οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ευτυχώς, αυτή τη φορά, από κοινού με τους θεσμικούς πιστωτές της χώρας, οι οποίοι, αυτή τη φορά, είναι στο πλευρό μας.

Πρώτο θέμα στο CNN η Ελλάδα

...... με ένα κυρίαρχο ερώτημα να φιγουράρει για τίτλο: Μπορεί η -διασωθείσα- Ελλάδα να χρεοκοπήσει;

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η νέα χρηματική βοήθεια ύψους 130 δισ. ευρώ θα μειώσει προσωρινά την πίεση που νιώθει η χώρα μας αλλά καθώς παλεύει να βουλώσει τις μαύρες τρύπες και να ξεχρεώσει το ερώτημα που παραμένει είναι ένα, αν η Ελλάδα μπορεί πράγματι να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Έπειτα το δημοσίευμα παραθέτει επτά καίριες ερωτήσεις και οι αρθρογράφοι του δίνουν την δική τους απάντηση σε αυτές.

Θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα;

Η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε πάνω σε μια συμφωνία ώστε να επιστρέψει σε κάποιους πιστωτές της λιγότερα από όσα οφείλει, αλλά έχει τεράστιες οφειλές να αποπληρώσει ώστε να αποφύγει μια άτακτη χρεοκοπία στο μέλλον.

"Εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να ξεπληρώσει στην ώρα της αυτό θα προκαλούσε μια ξαφνική χρεοκοπία που θα σόκαρε τις αγορές", σημειώνει, τονίζοντας πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει την επόμενη μεγάλη εξαγορά ομολόγου τον Μάρτιο οπότε και λήγουν τα ήδη υπάρχοντα ομόλογα.

Παράλληλα πρέπει να τηρήσει τους σκληρούς όρους των Ευρωπαίων, να πιεστεί και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά τις εκλογές ώστε να ισοσκελίσει τους λογαριασμούς της.

Μάλιστα, σημειώνει πως πρέπει να επιβάλει 325 εκατ ευρώ σε "διαρθρωτικές δαπάνες" για το 2012 ενώ παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει τις διαμαρτυρίες του κόσμου και τα οικονομικά της που είναι χειρότερα από τα αναμενόμενα.

"Η οικονομία της συρρικνώνεται και δεν μπορεί να συγκεντρώσει χρήματα από τους επενδυτές", προσθέτει.

Γιατί στηρίζουν ακόμα την Ελλάδα;

"Το να χρεοκοπήσει ένας μέλος της ευρωζώνης συνεπάγεται πολιτικές και οικονομικές συνέπειες", αναφέρει το δημοσίευμα.

Καθώς το κοινό νόμισμα στηρίζεται στο "Ευρωπαϊκό όνειρο", μια χρεοκοπία στους κύκλους της θα ήταν καταστροφική, επισημαίνει.

Έτσι, η Ελλάδα, υποστηρίζεται οικονομικά από την ευρωζώνη σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δουν πως μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα.

"Αλλά η κατάσταση χειροτερεύει καθώς η οικονομία στην ευρωζώνη οδεύει όλο και περισσότερο σε ύφεση".

Η διάσωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας κρατάει πίσω χώρες όπως την Γερμανία.

Τι κάνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες;

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δώσει τα χέρια σχετικά με ένα δημοσιονομικό σύμφωνο που έχει σχεδιαστεί για να "εμποδίσει" τις κυβερνήσεις που έχουν υπερβολικά υψηλά ελλείμματα.

Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM) μάλιστα εισήχθηκε στα μέσα του έτους ενώ ήταν αρχικά προγραμματισμένος για το επόμενο έτος, αλλά οι ηγέτες έχουν καταλήξει σε μεγαλόπνοα σχέδια πριν χτυπηθούν ξανά από τις αγορές.

"Είναι πιθανό η κρίση να κλιμακωθεί εάν αυτό το σχέδιο αντιμετωπίσει δυναμικά όλα τα προβλήματα", τονίζει.

Πόσο σοβαρή είναι η χρεοκοπία;

"Εξαρτάται εάν είναι άτακτη ή ελεγχόμενη", αναφέρουν οι αρθρογράφοι. Έχει καταστεί σαφές ήδη πως μερικοί πιστωτές δεν θα αποπληρωθούν στο ακέραιο.

Έχουν ακουστεί πολλές δυσοίωνες προβλέψεις εάν η Ελλάδα ξαφνικά δε μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της.

Μια χρεοκοπία της θα μπορούσε να σημάνει έναν αγώνα δρόμου για τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες οι οποίες θα εκτεθούν στο χρέος με αποτέλεσμα να κλυδωνιστεί ο ευρύτερος τραπεζικός τομέας.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να παρομοιαστεί με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Οι επενδυτές θα αρχίσουν να ασχολούνται με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, όπως την Ιταλία και την Ισπανία και εάν οι επενδυτές σταματήσουν να στηρίζουν αυτές τις χώρες τότε, οι πιο ισχυρές χώρες της ευρωζώνης θα προσεγγίζονταν για οικονομική βοήθεια.

Έτσι, η βοήθεια της Ευρώπης θα μπορούσε να εξαντληθεί.

Για παράδειγμα η οικονομία της Ιταλίας αποτελεί το 17% της ευρωζώνης-σχεδόν επτά φορές μεγαλύτερο από το ποσοστό της Ελλάδας.

Πως φτάσαμε μέχρι εδώ;

"Η οικονομία της Ελλάδας παλεύει από τότε που η χώρα μπήκε στο ευρώ το 2001", αναφέρουν και τονίζουν πως η χώρα το 2004 παραδέχτηκε ότι το έλλειμμα ήταν υψηλότερο από όσο επιτρεπόταν για να μπει.

Μέχρι το 2008 η κυβέρνηση είχε μόλις και μετά βίας περάσει έναν σκληρό προϋπολογισμό με σκοπό να τακτοποιήσει το τεράστιο εθνικό χρέος της πυροδοτώντας εκτεταμένες διαμαρτυρίες.

ΤΟ 2009, η Ελλάδα παραδέχτηκε πως το έλλειμμά της ήταν πάνω από το 12% του ΑΕΠ-πολύ υψηλότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Η χώρα επλήγη από υποβαθμίσεις, πιέζει τα κρατικά της ομόλογα σε εδάφη "χωματερής" (σκουπίδι-junk).

Μήπως ήρθε η ώρα η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ;

"Παρά την ανακούφιση που προσέφερε το δεύτερο πακέτο διάσωσης, φαίνεται πως τελειώνουν οι επιλογές για την Ελλάδα καθώς η πίεση στα οικονομικά της αυξάνεται", τονίζει το δημοσίευμα, λέγοντας πως η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και χώρες της ευρωζώνης δίνουν χρήματα στην Ελλάδα για να αποτρέψουν τη χρεοκοπία και ίσως να συνεχίσουν να το κάνουν εάν δε μπορεί να βρεθεί άλλη λύση.

Αυτό οδήγησε σε αρκετές φωνές να που υποστηρίζουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Μάλιστα το δημοσίευμα επισημαίνει πως μερικοί Έλληνες συμφωνούν με την έξοδο της χώρας από το ευρώ, καθώς όπως πιστεύουν θα γλίτωναν οριστικά από τα σκληρά μέτρα λίτότητας.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι. Πολλοί είναι εκείνοι που λένε πως είναι αδύνατο η Ελλάδα να βγει από το ευρώ καθώς οι συνέπειες για την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφικές.

Από την άλλη όμως, όσο η Ελλάδα συνεχίζει να μη μπορεί να είναι πιστή στις οικονομικές της υποχρεώσεις, τόσο η πιθανότητα αυξάνεται.

Πως η έξοδος από το ευρώ θα επηρεάσει τους Έλληνες πολίτες;

Μια πιθανή έξοδος από το ευρώ θα απάλλασσε την Ελλάδα από τη σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία της ευρωζώνης, επιτρέποντάς την να γίνει πιο ανταγωνιστικός εξαγωγέας, και κυρίως έναν φτηνό και ελκυστικό τουριστικό προορισμό.

Ωστόσο από κάτι τέτοιο δε λείπει και ένα βαρύ τίμημα: Θα εξακολουθούν να αφήνουν την Ελλάδα στο χρέος της και εξαρτώμενη στο "πουγκί" των πρώην Ευρωπαίων εταίρων της.

Παράλληλα, οι Έλληνες θα έπρεπε να πληρώσουν πιο ακριβά τα εισαγόμενα προϊόντα, ενώ αρκετοί θα γίνουν μετανάστες καθώς θα προσπαθούν να ξεφύγουν από τους χαμηλούς μισθούς και τους υψηλούς φόρους.

Πώς θα γίνουν οι μειώσεις σε μισθούς του δημοσίου

Από τη μισθοδοσία του Απριλίου θα ξεκινήσει η παρακράτηση των αναδρομικών για τις μειώσεις μισθών που προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο σε υπαλλήλους του Δημοσίου, για τους οποίους δεν έχει εφαρμοσθεί ακόμη το νέο μισθολογικό καθεστώς.

Οι μειώσεις αφορούν στη μισθοδοσία των υπαλλήλων αυτών από την 1η Νοεμβρίου 2011 και θα παρακρατηθούν ισόποσα από τους μισθούς των επόμενων μηνών έως και τον Ιούνιο.

Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο για τις μειώσεις των συντάξεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή του Μνημονίου Συνεννόησης που κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη, στο πλαίσιο της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης της χώρας.

Στο νομοσχέδιο, μαζί με τις μειώσεις των κύριων και των επικουρικών συντάξεων προβλέπονται περικοπές σε κατηγορίες δημοσίων δαπανών για την επίτευξη του στόχου του φετινού προϋπολογισμού ο οποίος -μετά από αυτές τις παρεμβάσεις- προβλέπει έλλειμμα 6,7% του ΑΕΠ με τα έσοδα να διαμορφώνονται στα 59,159 δισ. ευρώ και τις δαπάνες στα 70,298 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα οι περικοπές δαπανών που προβλέπονται με το νομοσχέδιο για την επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού είναι οι ακόλουθες:

* (200 εκατ. ευρώ από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 15% των υπουργείων (εξαιρείται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας).

* 400 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

* 93 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

* 25 εκατ. ευρώ από τη μείωση των επιχορηγήσεων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

* 86 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

* 80 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Παιδείας.

* 129 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Εσωτερικών.

* 66 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Οικονομικών για τις συντάξεις του Δημοσίου.

* 537 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

* 205 εκατ. ευρώ από τη μείωση των ειδικών μισθολογίων.

* 400 εκατ. ευρώ από τη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

* 386 εκατ. ευρώ από τη μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

* 576 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμη τα ακόλουθα:

* Η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011 θα καταβληθεί με την πληρωμή του φόρου εισοδήματος του ίδιου έτους. Θα περιλαμβάνεται στο εκκαθαριστικό των δηλώσεων που θα υποβληθούν φέτος στην εφορία.

* Η μείωση στα 500 ευρώ της εφάπαξ ειδικής αποζημίωσης για τη διενέργεια εκλογών που λαμβάνουν οι υπάλληλοι των υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας, και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Περιφερειών. Επίσης, η συνολική κάθε φορά δαπάνη δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 25 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

* Μειώνεται κατά 10% η αντιμισθία των δημάρχων και των περιφερειαρχών. Στον αντιπεριφερειάρχη καταβάλλεται αντιμισθία ίση με το 75% του περιφερειάρχη και στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου ίση με το 50% της αντιμισθίας του περιφερειάρχη.

* Τα ποσά του ειδικού τέλους επί των ακινήτων που εισπράττονται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους καταβάλλονται στο δημόσιο μέχρι τις 10 του επόμενου μήνα από την είσπραξή τους.

* Συγχωνεύονται σειρά ερευνητικών φορέων που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας με στόχο να συμπτυχθούν σε 31.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής, το Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών, το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, τα Ινστιτούτα Νεοελληνικών Ερευνών, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Αγροβιοτεχνολογίας, Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων, Μεταφορών και Πληροφορικής, Κοινωνικής Πολιτικής, Εσωτερικών Υδάτων και Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων, Πυρηνικής Τεχνολογίας κτλ.

Προσδοκία για ολοκλήρωση του PSI έως τις 12 Μαρτίου

Μέσα στο επόμενο 20ήμερο κρίνεται η τύχη του PSI, καθώς, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup, έως τις 12 Μαρτίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι ανταλλαγές των ελληνικών ομολόγων

Μέσα στο επόμενο 20ήμερο κρίνεται η τύχη του PSI, καθώς, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup, έως τις 12 Μαρτίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι ανταλλαγές των ελληνικών ομολόγων.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, εξέφρασε χθες την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει υψηλό ποσοστό συμμετοχής από την πλευρά των ιδιωτών πιστωτών.

Πάντως θα ψηφιστεί ο νόμος για τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) που θα καθιστά υποχρεωτική τη συμμετοχή στο «κούρεμα» όλων των ομολογιούχων, αν το ποσοστό της εθελοντικής συμμετοχής ξεπεράσει το 66%.

Πιο αναλυτικά, η συμφωνία προβλέπει ότι οι ιδιώτες αποδέχονται «κούρεμα» 53,5% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν, περίπου 206 δισ. ευρώ.

Το χρέος που «σβήνεται» ξεπερνά τα 107 δισ. ευρώ και προσεγγίζει τα 110 δισ. ευρώ. Σε όρους καθαρής παρούσας αξίας οι ζημιές για τις τράπεζες εκτιμώνται πλέον στην περιοχή του 73% - 74%. Για το 46,5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που υπολείπεται μετά το «κούρεμα»:

  • Το 31,5% θα καλυφθεί με νέα ελληνικά ομόλογα.
  • Το 15% από ομόλογα υψηλής διασφάλισης του EFSF διετούς διάρκειας.

Κάθε ομολογιούχος που θα συμμετάσχει θα λάβει ειδικούς τίτλους που θα διασφαλίζουν μικρή αύξηση του επιτοκίου από το 2015 και μετά, εάν η ανάπτυξη υπερβεί τον προβλεπόμενο στόχο.Τα επιτόκια των νέων ομολόγων θα είναι κλιμακωτά:

  • 2% για λήξεις έως τον Φεβρουάριο του 2015.
  • 3% από τον Φεβρουάριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2020.
  • 4,3% από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2042.

Σημειώνεται πως τα νέα ομόλογα διέπονται από το βρετανικό δίκαιο.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)