Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Εως 16 Ιουλίου η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων

Ακόμη μία παράταση, αυτή τη φορά έως τις 16 Ιουλίου, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο

Ακόμη μία παράταση, αυτή τη φορά έως τις 16 Ιουλίου, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

Η παράταση της προθεσμίας δόθηκε με απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γ. Ζανιά. Σύμφωνα με τα όσα έχει ήδη διευκρινίσει το υπουργείο Οικονομικών:

1. Στην ευνοϊκή ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών προς τις ΔΟΥ και τα τελωνεία οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 29-2-2012, εφόσον, σε κάθε περίπτωση, η βασική οφειλή δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, εάν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ή τις 75.000 ευρώ, εάν πρόκειται για νομικό πρόσωπο.

2. Ο οφειλέτης που θα υπαχθεί στη ρύθμιση μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του εφάπαξ με απαλλαγή από το σύνολο των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ή με τους ακόλουθους εναλλακτικούς τρόπους:

- Σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 90% των προσαυξήσεων.

- Σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 75% των προσαυξήσεων.

- Σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 60% των προσαυξήσεων.

- Από 37 μέχρι 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 45% των προσαυξήσεων.

- Από 49 μέχρι 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 25% των προσαυξήσεων.

Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.

Νέο «χαράτσι» για άλλους 500.000 φορολογούμενους

Εντός της εβδομάδας η ΓΓΠΣ του υπ. Οικονομικών αποστέλλει νέα παρτίδα 500.000 εκκαθαριστικών σημειωμάτων-φωτιά, καθώς ο έξτρα φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα ανέρχεται σε 1.500 ευρώ κατά μέσο όρο

Νέο κύμα «φουσκωμένων» εκκαθαριστικών έρχεται από την εφορία. Εντός της εβδομάδας η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών αποστέλλει νέα παρτίδα 500.000 εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Πρόκειται για σημειώματα «φωτιά», καθώς ο έξτρα φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα ανέρχεται περίπου σε 1.500 ευρώ κατά μέσο όρο.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, δύο στους τρεις φορολογουμένους καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρους για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011, όταν πέρυσι οι παραλήπτες χρεωστικών σημειωμάτων ήταν μόλις ένας στους πέντε. Στοιχείο που δείχνει ότι πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι πέρυσι είχαν επιστροφή φόρου, φέτος καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά.

Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ, η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και η περικοπή των φοροαπαλλαγών έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τον φετινό λογαριασμό της εφορίας. Περίπου 3,8 εκατομμύρια νοικοκυριά, επί συνόλου 5,7 εκατομμυρίων που θα υποβάλουν φέτος φορολογική δήλωση, αναμένεται να χρεωθούν με «φουσκωμένους» φόρους για τα εισοδήματα του 2011.

Στάση πληρωμών
Ηδη στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα φόρων που έρχεται με τα εκκαθαριστικά, κηρύσσοντας αναγκαστικά στάση πληρωμών προς το Δημόσιο.

Για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι και να αποτραπεί η εκδήλωση ενός κινήματος «δεν πληρώνω φόρο εισοδήματος», στο οικονομικό επιτελείο εξετάζεται μια ειδική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία να εξοφλήσουν τους φόρους που θα περιλαμβάνονται στα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα σε περισσότερες από τρεις δόσεις (πιθανότατα σε έξι).

Σημειώνεται ότι τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα δεν περιλαμβάνουν μόνο τον φόρο για τα εισοδήματα του περασμένου έτους, αλλά και ακόμη δύο «χαράτσια»: την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% για όσους φορολογουμένους είχαν το 2011 ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ και το αυξημένο από 300 σε 400-500 ευρώ τέλος επιτηδεύματος για όσους άσκησαν κατά τη διάρκεια του 2011 ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.

Οι φορολογούμενοι, πάντως, συνεχίζουν να υποβάλλουν... με το πάσο τους τις φορολογικές δηλώσεις, αφού μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 2 εκατ. επί συνόλου 5,7 εκατ. δηλώσεων.

Σήμερα λήγει κανονικά η προθεσμία για την υποβολή χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από τους φορολογουμένους που απαλλάσσονται από την υποχρεωτική υποβολή της δήλωσης μέσω του Διαδικτύου. Δεν αποκλείεται να δοθεί νέα παράταση της προθεσμίας, για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν χειρόγραφες δηλώσεις.

Ολες οι κρατικές προμήθειες από κεντρικό σύστημα

Στο μικροσκόπιο... της τρόικας θα μπει η λειτουργία του Ενιαίου Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Προμηθειών (εκκρεμούν η στελέχωσή του με 20 άτομα και η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας «Αγορά»), που θα αποφέρει εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών της τάξης των 500 εκατ. ευρώ ετησίως και δραστικό περιορισμό της διαφθοράς

Σε δύο αλλαγές, η μία στον χώρο των κρατικών προμηθειών και η δεύτερη στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων τροφίμων, προχωρά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Η ολοκλήρωση των τελευταίων λεπτομερειών της λειτουργίας του Ενιαίου Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Προμηθειών (ΕΣΔΗΠ), που θα αποφέρει εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών της τάξης των 500 εκατ. ευρώ ετησίως και δραστικό περιορισμό της διαφθοράς, καθώς και η κατάργηση αγορανομικών διατάξεων και άλλων γραφειοκρατικών εμποδίων για τη λειτουργία κυρίως βιομηχανιών και σούπερ μάρκετ θα μπουν αυτές τις μέρες και στο μικροσκόπιο... της τρόικας.

Εκκρεμότητες
Σε ό,τι αφορά τις κρατικές προμήθειες, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν απομείνει δύο εκκρεμότητες για την έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος.

Η πρώτη είναι η στελέχωση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων με 20 άτομα προσωπικό και γι' αυτή χρειάζονται μετατάξεις, οι οποίες είχαν «παγώσει» λόγω των εκλογών.

Η δεύτερη είναι η λειτουργία της «ψηφιακής πλατφόρμας» «Αγορά», όπου εκεί όλοι οι δημόσιοι φορείς θα υποβάλλουν τα αιτήματά τους για προμήθεια και μέσω αυτής θα διενεργούνται οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί. Για την «Αγορά» εκκρεμεί η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης - είχε καθυστερήσει από τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Υποδομών.

Το ΕΣΔΗΠ μειώνει σημαντικά το διοικητικό κόστος Δημοσίου και εταιρειών-προμηθευτών, ανοίγει τον ανταγωνισμό στις κρατικές προμήθειες και περιορίζει δραματικά τα κρούσματα διαφθοράς και των στημένων διαγωνισμών.

Οι φορείς θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά σε ειδικό portal τα αιτήματά τους για παραγγελίες προϊόντων. Πάλι ηλεκτρονικά θα διενεργείται η δημόσια διαβούλευση των τεχνικών προδιαγραφών, θα καταρτίζονται και θα δημοσιοποιούνται με τον ίδιο τρόπο οι διακηρύξεις και ταυτόχρονα η Γενική Διεύθυνση Κρατικών Προμηθειών της Γ.Γ. Εμπορίου (χειρίζεται και εποπτεύει το ΕΣΔΗΠ) θα ενοποιεί τα αιτήματα καλώντας τους ενδιαφερομένους σε διαγωνισμούς.

Οι προσφορές των προμηθευτών θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και θα συνάπτονται «συμφωνίες - πλαίσιο» με τους ανάδοχους προμηθευτές, από όπου οι φορείς του Δημοσίου θα αγοράζουν τα προϊόντα. Οι συμβάσεις θα υπογράφονται ηλεκτρονικά, όπως και θα τιμολογούνται ηλεκτρονικά.

Καθυστέρηση είχε διαπιστωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα «Αγορά». Βάσει της σχετικής νομοθεσίας για τις δημόσιες προμήθειες, θα έπρεπε στην αρχή του χρόνου οκτώ συναρμόδια υπουργεία να υπογράψουν κοινή απόφαση για τη δημοσιοποίηση όλων των δημοσίων συμβάσεων στο Διαδίκτυο. Μέσα στην ιστοσελίδα agora.gov.gr θα έπρεπε να αναρτώνται όλα τα αιτήματα των δημόσιων φορέων για προμήθειες προϊόντων, υπηρεσιών αλλά και μεγάλων έργων. Κι εκεί θα διενεργούνται ηλεκτρονικά οι διαγωνισμοί, ενώ δημόσια θα παρακολουθείται και η πορεία εκτέλεσής τους.

Αρχίζει σήμερα η απογραφή συνταξιούχων ΙΚΑ

Αρχίζει από σήμερα η νέα απογραφή των συνταξιούχων ΙΚΑ, μέτρο που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της παράνομης είσπραξης σύνταξης από μη δικαιούχους.

Οι συνταξιούχοι προκειμένου να καταγραφούν θα πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως στο Πιστωτικό Ίδρυμα (Τράπεζα, ΕΛ.ΤΑ) από το οποίο εισπράττουν τη μηνιαία σύνταξή τους προσκομίζοντας Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο σε ισχύ και Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων Β΄ τριμήνου 2012.

Στο πλαίσιο της απογραφής απαραίτητος είναι ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης). Η καταγραφή θα γίνει ξεχωριστά για κάθε παροχή που χορηγεί το Ίδρυμα (κύρια, επικουρική σύνταξη ή εξωϊδρυματικό επίδομα).

Σε ότι αφορά στις κατηγορίες συνταξιούχων που εξαιρούνται από την διαδικασία προσέλευσης στα Πιστωτικά Ιδρύματα (συνταξιούχοι που κατοικούν στο εξωτερικό και πληρώνονται μέσω πληρεξουσίου, ανήλικα τέκνα που δεν διαθέτουν Αστυνομική ταυτότητα ή Διαβατήριο και είναι κάτω των 14 ετών, συνταξιούχοι που τελούν σε κατάσταση ανικανότητας για δικαιοπραξία λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής) θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση - θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στα Υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Τμήματα Πληρωμών) του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου.

Το μέτρο της απογραφής των συνταξιούχων σκοπό έχει την αντιμετώπιση της παράνομης είσπραξης σύνταξης από μη δικαιούχους.

Η διαδικασία της απογραφής θα διαρκέσει έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2012.

Σε λειτουργία από σήμερα το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης - Ποιούς περιλαμβάνει

Αρχίζει από σήμερα τη λειτουργία του το νέο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που θα καλύπτει 1 εκατομμύριο συνταξιούχους και 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους.Ο νέος φορέας έχει ενιαία διοικητική και οικονομική οργάνωση ενώ ενσωματώνει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), τους τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και τους επιμέρους τομείς ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΑΔΚΥ, το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) (ως προς την επικουρική ασφάλιση), τους τομείς του κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και τον κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ (ως προς την επικουρική ασφάλιση).

Μετά την άρνηση τριών από τους πέντε μεγαλύτερους φορείς επικουρικής ασφάλισης να συμμετάσχουν σε αυτό, του ΕΤΑΤ των τραπεζοϋπαλλήλων του ΤΕΑΙΤ του ιδιωτικού τομέα, και του ΤΕΑΔΥ του δημόσιου τομέα, ο νέος φορέας θα ξεκινήσει με το επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ) και του ΤΑΥΤΕΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας - πρώην ΔΕΚΟ) ταμεία τα οποία είναι ελλειμματικά.

Τα ταμεία που έχουν αυτοεξαιρεθεί, θα πρέπει το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 να έχουν ολοκληρώσει τις αναλογιστικές μελέτες από το αποτέλεσμα των οποίων θα εξαρτηθεί αν θα παραμείνουν οριστικά εκτός του νέου ταμείου. Οι φορείς που θα επιλέξουν την οριστική τους εξαίρεση, θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα νέο ταμείο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο δεν θα μπορεί να επιχορηγείται από τον προϋπολογισμό ή από κοινωνικούς πόρους.

Στο νέο φορέα υπάγονται υποχρεωτικά και οι νεοπροσλαμβανόμενοι στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ μετά την έναρξη λειτουργίας του και οι ήδη ασφαλισμένοι των ταμείων-τομέων και κλάδων επικουρικής ασφάλισης που εντάσσονται στο ΕΤΕΑ.

Οι πόροι του νέου Ταμείου, θα προέρχονται από την ασφαλιστική εισφορά (3% για τον εργαζόμενο συν 3% για τον εργοδότη) προσαυξανόμενη κατά 1,25% συν 0,75% για τους εντασσόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ) και κατά 1% συν 2% για τους εντασσόμενους στα υπερβαρέα.

Αρχίζουν τα παζάρια με την τρόικα – Πού θα μας «χτυπήσουν» οι δανειστές

- Επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας

- Από σήμερα ξανά στην Ελλάδα ο Ράιχενμπαχ

- Πυρετός διαβουλεύσεων στο οικονομικό επιτελείο

- Αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές τα όπλα της ελληνικής κυβέρνησης

- Τι γίνεται με τα μέτρα 11 δισ. ευρώ του μεσοπρόθεσμου 2012-2014\

- ΔΝΤ: Η Ελλάδα πέτυχε τους 10 από τους 71 στόχους της!

Η ώρα της περιβόητης επαναδιαπραγμάτευσης έφτασε. Και ο δρόμος δε θα είναι εύκολος για την κυβέρνηση. Οι επικεφαλής της τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα με... άγριες διαθέσεις, για να τονίσουν τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Αθήνα.

Η διπλή προεκλογική περίοδος προκάλεσε... ραστώνη και σημαντικές αποκλίσεις ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή. Συγχρόνως, όμως, έμειναν στο... ράφι και οι διαρθρωτικές αλλαγές που έπρεπε, σύμφωνα με το μνημόνιο, να έχουν γίνει μέχρι τα τέλη του Ιουνίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως έκθεση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει πετύχει μέχρι στιγμής μόνο 10 από τους 71 στόχους που είχαν τεθεί! Αν αυτό επιβεβαιωθεί από την επιθεώρηση, τότε δεν αποκλείεται να ζητηθούν κι άλλα μέτρα, μέσα στον Αύγουστο! «Οι χώρες που υλοποιούν το πρόγραμμα έχουν πολλές πιθανότητες να κερδίσουν ελαφρύνσεις. Οι χώρες που δεν το υλοποιούν, πρέπει να περιμένουν περισσότερα μέτρα» διεμήνυσε πηγή του ΔΝΤ.

Όλα αυτά κάνουν ακόμη πιο δύσκολες τις διαπραγματεύσεις του νέου οικονομικού επιτελείου με την τρόικα. Η οποία με την άφιξή της στην Ελλάδα, θα κάνει την απογραφή της και αφού βρει τι δεν έχει γίνει, τότε θα καθίσει στο τραπέζι με την κυβέρνηση για μια παρτίδα σκληρού πόκερ!

Το θέμα είναι τι θα δώσει η ελληνική πλευρά. Τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά είναι πολλά. Και πολλά απ’ όσα έπρεπε να έχουν γίνει έως το τέλος Ιουνίου δε συμβαδίζουν με την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά. Εξάλλου, είναι στον... αέρα και η λήψη μέτρων 11,5 δισ. ευρώ του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012-2014.

Το πιο ισχυρό «χαρτί» της ελληνικής πλευράς είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Θα γίνει δηλαδή ό,τι είχε δεσμευθεί η Αθήνα να γίνει έως τέλος Ιουνίου, θα αποκρατικοποιηθούν μεγάλες εταιρίες όπως ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC. Η διαδικασία είχε «παγώσει» αλλά τώρα... τρέχουμε.

Επίσης, τα στελέχη της κυβέρνησης στέλνουν μηνύματα στην τρόικα με αυτά που θέλουν να ακούσουν. Η μαγική φράση είναι «διαρθρωτικές αλλαγές». Πρώτα απ’ όλα το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να καταργεί φοροαπαλλαγές. Σε προτεραιότητα και οι συγχωνεύσεις οργανισμών, που μοιραία θα φέρουν απολύσεις, καθώς και τα μέτρα εκσυγχρονισμού των δημοσίων προμηθειών, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η διευκόλυνση της αδειοδότησης επιχειρήσεων.

Με την ύφεση άνω του 6% θεωρείται δύσκολο η τρόικα να ζητήσει νέα μέτρα. Θα ζητήσει όμως να μάθει που θα βρεθούν τα 11,6 δισ. ευρώ του μεσοπρόθεσμού, που έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί.

Θα θελήσει επίσης να ενημερωθεί για το τι έγινε με τη δέσμευση για περικοπές 12% στα ειδικά μισθολόγια. Υπό... κανονικές συνθήκες, οι μειώσεις θα ίσχυαν από τον Ιούλιο!

Οι τροϊκανοί θα συναντηθούν την Τρίτη ή την Τετάρτη με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Γι’ αυτή τη συνάντηση προετοιμαζόταν το οικονομικό επιτελείο όλο το Σαββατοκύριακο, με το σπίτι του πρωθυπουργού στην Κηφισιά να μετατρέπεται σε Μέγαρο Μαξίμου και... υπουργείο Οικονομικών!

Μήνυμα προς πολιτικούς: Φορέστε τη φανέλα!

Αυτό το Euro ήταν ο απόλυτος θρίαμβος των Νοτίων. Συνέτριψαν τους Βόρειους (λέγε με Γερμανία) και έδειξαν το δρόμο στους πολιτικούς τους!

Τρεις συνεχόμενοι κερδισμένοι τελικοί. Δυο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης (2008, 2012) μια φορά πρωταθλήτρια Κόσμου (2010). Η εθνική ομάδα της Ισπανίας δεν παραδίδει μόνο μαθήματα ποδοσφαίρου.

Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο twitter λίγα λεπτά μετά το νέο θρίαμβο, το ιστορικό ρεκόρ, της ομάδας του Βιθέντε ντελ Μπόσκε τα λέει όλα.

Οι «φτωχοί» Ισπανοί των μνημονίων και της λιτότητας είναι οι ποδοσφαιρικοί κυρίαρχοι του κόσμου. Και ο ποδοσφαιρόφιλος που έφτιαξε τη φωτογραφία λέει απλά αυτό που σκέφτονται ΟΛΟΙ οι πολίτες του ευρωπαϊκού νότου...

Τι έφτιαξε λοιπόν ο... ποιητής; Μια φωτογραφία με τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας. Της πρωταθλήτριας Ευρώπης για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Και από κάτω, σε μαύρο πλαίσιο (μάλλον όχι τυχαία η επιλογή του χρώματος) γράφει: Κύριοι πολιτικοί, εδώ έχετε το παράδειγμα... φορέστε τη φανέλα και δουλέψτε για τους Ισπανούς...

Βαριά πρόστιμα σε όσους δεν κατέθεσαν εγκαίρως τις δηλώσεις τους

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει να σχέδιο «εντοπισμού» και «εξόντωσης» όσων δεν έστειλαν εγκαίρως τις φορολογικές τους δηλώσεις. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, οι παραβάτες θα καλούνται να καταθέσουν τις δηλώσεις τους εκπρόθεσμα στις αρμόδιες ΔΟΥ, καταβάλλοντας υπέρογκα.
ποσά πρόσθετων φόρων, ενώ δεν θα ισχύει και το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Επιπλέον, θα υποχρεώνονται να πληρώσουν όχι μόνο το συνολικό φόρο που προκύπτει από τη δήλωση προσαυξημένο κατά 1,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης αλλά και επιπλέον φόρο 2,5% επί του συνολικού τους εισοδήματος.

Ανέστειλαν την απεργία οι φαρμακοποιοί

Ανέστειλαν από σήμερα 1η Ιουλίου, τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί της Αττικής, καθώς ξεκίνησαν να τους καταβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ οι οφειλές του Απριλίου. Η αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς θα ολοκληρωθεί την
Πέμπτη 5 Ιουλίου, δεσμεύθηκε ο νέος υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος. Φαρμακευτικοί σύλλογοι της περιφέρειας και ο σύλλογος του Πειραιά έχουν σταματήσει τις κινητοποιήσεις και χορηγούν κανονικά φάρμακα με πίστωση.

Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας

Μία σημαντική ευκαιρία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 50 δισ. ευρώ διανοίγεται μετά την απόφαση της Ευρωζώνης για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω ευρωπαϊκών μηχανισμών και όχι των ίδιων των κρατών-μελών. Παράλληλα, η κυβέρνηση αποκτά ένα διαπραγματευτικό πλεονέκτημα απέναντι στην τρόικα για να λάβει παράταση στον χρόνο που έχει για τη μείωση του ελλείμματος. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη βοήθεια αυτή. Για να «καρπωθεί» τα παραπάνω πλεονεκτήματα θα πρέπει να δεσμευτεί στην αυστηρή τήρηση του Μνημονίου και στην επιτάχυνση όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Είναι μία απόφαση που λύνει πολλά ζητήματα και μπορεί να βοηθήσει» αναφέρει στην «Κ» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα θα τεθεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που ξεκινούν μέσα στην εβδομάδα (Τετάρτη ή Πέμπτη αναμένεται το πρώτο ραντεβού των υψηλόβαθμων στελεχών της τρόικας με τον νέο υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα), αλλά σε κάθε περίπτωση είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί αυτής της απόφασης.
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποφάσισαν να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ισπανίας μέσω του προσωρινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) και μετέπειτα του μόνιμου μηχανισμού (ESM). Ταυτόχρονα, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να συμβεί το ίδιο και στην Ιρλανδία με το δικαιολογητικό ότι «η βιωσιμότητα του προγράμματος προσαρμογής σημειώνει καλές επιδόσεις».
Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση για την Ελλάδα. Ομως, κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει ότι η επισήμανση στην απόφαση της Ευρωζώνης πως «παρόμοιες περιπτώσεις θα αντιμετωπισθούν αναλόγως», δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να διεκδικήσει την ίδια μεταχείριση. Βέβαια, προαπαιτούμενο είναι η τήρηση του Μνημονίου, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ιρλανδία.
Στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, προβλέπεται ότι 50 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Το ποσό αυτό θα το δανειστεί η Ελλάδα (ήδη έχει εκταμιεύσει την πρώτη δόση των 25 δισ. ευρώ) και με τη σειρά του το κράτος θα δώσει τα κεφάλαια στις τράπεζες. Εάν η κυβέρνηση καταφέρει να εντάξει την Ελλάδα στις χώρες που η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει από τους EFSF και ESM, τότε προκύπτουν 4 σημαντικά οφέλη:
1. Μειώνεται το δημόσιο χρέος. Είναι το πιο άμεσο όφελος, καθώς το δημόσιο χρέος θα μειωθεί κατά 50 δισ. ευρώ ή περίπου 25% του ΑΕΠ. Να σημειωθεί ότι το όφελος από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) ήταν κάτι παραπάνω από 100 δισ. ευρώ. Για φέτος το χρέος εκτιμάται στο 160,6% του ΑΕΠ (μετά το PSI), οπότε θεωρητικά θα μπορούσε να πέσει στο 135,6% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται, ότι στόχος του προγράμματος είναι να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
2. Ανοίγει ο δρόμος για παράταση στη μείωση του ελλείμματος. Η Ελλάδα θα διεκδικήσει από την τρόικα την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ κατά 2 χρόνια. Δηλαδή, το 2016 αντί του 2014. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι το χρέος δεν θα μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, για να θεωρείται βιώσιμο. Η παράταση θα απαιτήσει νέα δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ, ενώ το χρέος θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο αφού θα αργήσει ο προϋπολογισμός να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση μπορεί να προτάξει το επιχείρημα ότι εάν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γίνει από τον ESM, τότε το δημόσιο χρέος θα ελαφρυνθεί πολύ περισσότερο από ό,τι θα επιβαρυνθεί από την παράταση των 2 ετών. Ετσι, θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και μάλιστα θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι προβλέπεται σήμερα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μία τέτοια εξέλιξη βρίσκει σύμφωνο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
3. Μειώνονται οι ετήσιες δαπάνες για τόκους. Εφόσον το χρέος μειωθεί, η Ελλάδα θα έχει να εξυπηρετεί λιγότερες υποχρεώσεις σε τόκους.
4. Δίνονται άμεσα απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Από τη στιγμή που η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει από τον ESM, οι όροι θα αποφασιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι από την κυβέρνηση. Επίσης, θα είναι ίσως ευκολότερο για τις τράπεζες να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, αφού ο έλεγχος θα περάσει σε ευρωπαϊκούς φορείς, που θεωρούνται πιο αξιόπιστοι.

Πέραν αυτών, οι ηγέτες της Ευρωζώνης έλαβαν αποφάσεις και για την ενίσχυση των αναπτυξιακών δράσεων στη Ζώνη του Ευρώ με τη διάθεση 120 δισ. ευρώ. Ο τρόπος με τον οποίο θα «μοιραστούν» δεν είναι γνωστός, όπως άγνωστο είναι και το τι θα λάβει κάθε χώρα. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί και από αυτή την απόφαση. Εφόσον οι μηχανισμοί απορρόφησης του ΕΣΠΑ βελτιωθούν, τότε θα μπορέσουν να εκταμιευθούν 4,2 δισ. ευρώ από τα αδιάθετα κονδύλια του προγράμματος. Επίσης, θα λυθούν πολλά διαδικαστικά προβλήματα στη χρηματοδότηση έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ υπάρχει και το εργαλείο των «ομολόγων έργων» (project bonds) που θα χρηματοδοτεί διασυνοριακά έργα με έμφαση στους κλάδους της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.

«Οι τελικοί στόχοι της Ελλάδας δεν πρέπει να αλλάξουν»

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δεν αναιρούν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλώνει στην Καθημερινή της Κυριακής το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιόργκ Άσμουσεν. Δηλώνει
πως η τρόικα είναι πρόθυμη να συζητήσει αλλαγές πτυχών του μείγματος της πολιτικής που εφαρμόζεται, υπό την προϋπόθεση, ότι δεν θα ανατρέπονται οι τελικοί στόχοι.

Σημειώνει ότι μπορεί να συζητηθεί η αλλαγή μείγματος της οικονομικής πολιτικής, αλλά όχι οι τελικοί στόχοι του μνημονίου, και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κουρέματος και για το χρέος της Ελλάδας προς τα κράτη.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι αν η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βρεθεί και πάλι στην κόψη του ξυραφιού τότε «θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο και η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές».

Ενας στους δύο δεν πληρώνει τις εισφορές του στον ΟΑΕΕ

Σχεδόν ένας στους δύο ασφαλισμένους (ποσοστό 45%) του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές του, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, ενώ από τους περίπου 300.000 παλαιούς οφειλέτες, μόλις 28.000 έχουν ενταχθεί στην τελευταία ρύθμιση....
ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι βεβαιωμένες οφειλές ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ και ο ΟΑΕΕ αναζητά επιπλέον περίπου 220 εκατ. ευρώ για την καταβολή των συντάξεων Αυγούστου και του επιδόματος αδείας.

Ανοιχτό μάλιστα είναι το ενδεχόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει η διοίκηση του ταμείου στην αναζήτηση βεβαιωμένων οφειλών ακόμη και με την ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και στη λήψη μέτρων κατά της εισφοροαποφυγής, σε συνεργασία με την εφορία.

Βάσει, του προϋπολογισμού του Οργανισμού, τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές το 2012 αναμένεται να φθάσουν τα 1,487 δισ. ευρώ, όταν το 2011 η εκτίμηση του προϋπολογισμού ήταν 2,137 δισ. ευρώ. Τα έσοδα του Ταμείου υπολογίζονται συνολικά σε 4,311 δισ. ευρώ, ενώ τα έξοδα σε 5,133 δισ. ευρώ.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)