Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

«Ροζ» πολιτικά σκάνδαλα που συγκλόνισαν τον κόσμο

Τα πολιτικά σκάνδαλα αποτελούσαν ανέκαθεν την αποκάλυψη της διαφθοράς, το ξεμπρόστιασμα προσωπικοτήτων με ισχύ στην πολιτική ζωή του τόπου και την υποβίβαση της ίδιας της πολιτικής. Τα «ροζ» πολιτικά σκάνδαλα μπορεί να μεταφραστούν ως μία καλή ευκαιρία να πουλήσουν φύλλα οι εφημερίδες, να αμαυρώσουν το όνομα του «άτακτου πολιτικού» και κατ’επέκταση το κόμμα από το οποίο προέρχεται ή ως μία ακόμα προέκταση ενός ουσιαστικότερου πολιτικού σκανδάλου, με σκοπό μάλιστα συχνά να αποπροσανατολίσουν από αυτό.

Με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου, που αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο καυτό «ροζ» (και άλλων αποχρώσεων) πολιτικό σκάνδαλο που αντιμετώπισε ποτέ η Ελλάδα, θυμηθήκαμε την «ροζ» εποχή του Κλίντον, των Κέννεντι, του Καρόλου και άλλων πολιτικών προσώπων που πέρασαν και άφησαν τον «λεκέ» τους στην παγκόσμια ιστορία.

Μεγάλη Αικατερίνη


Αν υπήρχαν εφημερίδες στην εποχή της, οι σεξουαλικές ανησυχίες της τσαρίνας Αικατερίνης της Ρωσίας θα έκαναν σίγουρα πολλά πρωτοσέλιδα. Στα χρόνια της βασιλείας της, από το 1762 και για 34 ακόμα χρόνια, η -για τους φίλους- «Kitty» ήρθε σε επαφή με αμέτρητους εραστές, τους οποίους μάλιστα προβίβαζε σε πολιτικά αξιώματα, για όσο της έκανε κέφι, και μετά τους συνταξιοδοτούσε με καθόλου ευκαταφρόνητα χρηματικά πόσα και κτηματικές περιουσίες. Σχετικά με το θάνατό της, κακόβουλες φήμες αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι πέθανε όταν την πλάκωσε ένα άλογο κατά τη διάρκεια κτηνοβασίας. Στην πραγματικότητα όμως ο θάνατός της προήλθε από εγκεφαλικό. Η ιστορία είναι καμιά φορά βαρετή!


Οικογένεια Κέννεντι – Μέριλιν Μονρόε


Βάσιμες φήμες φέρουν την σούπερ σέξι σταρ της δεκαετίας του ’50 να διατηρούσε ερωτικό δεσμό με τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Κέννεντι ή τον αδερφό του, και πρόεδρο της Αμερικής, Τζον, ή και με τους δύο. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί σκάνδαλο από μόνο του. Οι φήμες φουντώνουν γύρω από τον θάνατο της Μέριλιν, αφού τόσο η καλή της φίλη Jeanne Carmen όσο και -για ένα διάστημα σύζυγός της- Joe DiMaggio υποστηρίζουν ότι «οι Κέννεντι τη σκότωσαν».

Λέγεται, μάλιστα, πως η Μέριλιν ξεκίνησε κάποιο ειδύλλιο με τον Τζον, ο οποίος σύντομα τη βαρέθηκε και την «πέρασε» στον αδερφό του. Όταν και εκείνος κουράστηκε με την ψυχαναγκαστική της συμπεριφορά και τον ασταθή της χαρακτήρα, έδωσε εντολή στους βοηθούς του να την κρατήσουν μακριά του. Φοβούμενος, ωστόσο, ότι εκείνη θα διαδώσει τη σχέση τους και θα βλάψει την καριέρα του, κάποια στιγμή την επισκέφθηκε, τσακώθηκαν άσχημα και εκείνη, έπειτα, εντελώς αποκαρδιωμένη αυτοκτόνησε. Αν, ωστόσο, στον θάνατό της εμπλέκονται οι Κέννεντι, με την κάλυψη του FBI, όπως στηρίζουν κάποιοι, είναι κάτι που δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα.

Το σκάνδαλο Profumo


Στο Ηνωμένο Βασίλειο του 1961, ο τότε Υπουργός σε θέματα Πολέμου, Τζον Προφούμο, συνάπτει ερωτικό δεσμό με την αρτίστα Christine Keller, η οποία ήταν ταυτόχρονα και ερωμένη ενός διάσημου Ρώσου κατασκόπου, υπαλλήλου του σοβιετικού προξενείου στο Λονδίνο. Η σχέση τους διάρκεσε μερικές μόνο εβδομάδες πριν την λήξει ο ίδιος ο Προφούμο, αλλά δεν άργησε να γνωστοποιηθεί έναν χρόνο αργότερα Αντιλαμβάνεστε τι σήμαινε αυτό για το House of Commons των Άγγλων και μάλιστα εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου. Ο Προφούμο ενώ στην αρχή αρνήθηκε τα πάντα, αναγκάστηκε λόγο των αποδεικτικών στοιχείων να παραδεχτεί τη σχέση αυτή και παραιτήθηκε, ενώ ένα μήνα μετά παραιτήθηκε και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης Harold MacMillan. (Γεγονότα του σκανδάλου Προφούμο απεικονίζονται στην ταινία του 1989 «Scandal»).


Ανδρέας Παπανδρέου – Δήμητρα Λιάνη


Μικρότερο φυσικά σε ένταση από την πρόσφατη «Ζαχοπουλειάδα», το σκάνδαλο που δημιουργήθηκε με την παράνομη -αρχικά- σχέση του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου με την πολύ νεότερή του, αεροσυνοδό, Δήμητρα Λιάνη, έδωσε τροφή σε όλα τα (σκανδαλοθηρικά και μη) μέσα της Ελλάδας και του εξωτερικού για πολλά χρόνια. Δεν ήταν λίγα αυτά που γράφτηκαν και ειπώθηκαν για την Λιάνη. Ο ξένος Τύπος τη χαρακτήρισε «προικισμένη αεροσυνοδό», οι γυμνόστηθες φωτογραφίες της έκαναν το γύρο του κόσμου, ενώ η μεγάλη διαφορά ηλικίας των δύο εραστών σχολιάστηκε συχνά με κακεντρέχεια.

Ο «γυναικάς» Παπανδρέου πάντως δεν πτοήθηκε. Ζήτησε διαζύγιο από την τότε σύζυγό του Μαργαρίτα και, επιστρέφοντας από το ταξίδι τους στην Αγγλία, με το γνωστό «νεύμα» του στις σκάλες του αεροπλάνου κάλεσε τη Δήμητρα δίπλα του και επισφράγισε έτσι τη σχέση τους, η οποία εξελίχθηκε σε γάμο.

Πρίγκιπας Κάρολος – Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς


Το Μπάκινγκχαμ έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τα μέσα με σκάνδαλα και παράνομα ειδύλλια. Το μακροβιότερο αυτών αφορά τον παράνομο δεσμό του Καρόλου με την Καμίλα που διάρκεσε 33 ολόκληρα χρόνια και ολοκληρώθηκε, μετά τη θάνατο της Νταϊάνα, με τον πολυσυζητημένο γάμο τους. Περιττεύει να επεκταθούμε στα εκατομμύρια δημοσιεύματα όλων αυτών το χρόνων με παρασκήνια, φωτογραφίες και βίντεο της σχέσης αυτής. Αξίζει, όμως, να προσθέσουμε ότι μέρους του σκανδάλου σχετίζεται και με τον θάνατο της Diana, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για δολοφονία, η οποία μπορεί και να σχετίζεται με τη βασιλική οικογένεια.

Μπιλ Κλίντον – Μόνικα Λουίνσκι

Αναμφισβήτητα το πιο πολύ-δημοσιευμένο «ροζ» πολιτικό σκάνδαλο όλων των εποχών, αφού αφορούσε άμεσα τον ίδιο τον πρόεδρο της Αμερικής, Μπιλ Κλίντον. Από το Νοέμβριο του 1995 μέχρι τον Μάρτιο του 1997, ο Κλίντον είχε μία σειρά σεξουαλικών επαφών με την υπάλληλο του Λευκού Οίκου Μόνικα Λουίνσκι, με τις μυστικές τους συναντήσεις να λαμβάνουν χώρα μέσα ή κοντά στο πολυσυζητημένο Οβάλ Γραφείο. Το ειδύλλιο δημοσιοποιήθηκε το 1998 με αφορμή την υπόθεση της Paula Jones, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ μήνυσε τον Κλίντον για σεξουαλική παρενόχληση.

Στην κατάθεσή του ο Κλίντον αρνήθηκε την όποια ερωτική σχέση με την Λουίνσκι, κάτι που οδήγησε στο να κατηγορηθεί για ψευδομαρτυρία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης καθώς και σε μία αναφορά του Κένεθ Σταρ, 453ων σελίδων, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την σχέση του προέδρου με την Λουίνσκι. Μέρος των «λεπτομερειών» ήταν, άλλωστε, και ο περίφημος «λεκές» στο μπλε φόρεμα της Λουίνσκι που με εξέταση DNA μπορούσε να επιβεβαιώσει τα πάντα. Το αποτέλεσμα; Ο Κλίντον αθωώθηκε, αλλά η έκταση που είχε πάρει το σκάνδαλο ήταν αρκετή για να βλάψει την καριέρα του (ή και να ωφελήσει την μετέπειτα πολιτική καριέρα της συζύγου του, Χίλαρυ).

Τα σκάνδαλα Φόλεϋ και Κρεγκ

Δύο επιφανείς Αμερικανοί πολιτικοί, ο Μαρκ Φόλεϋ και ο Λάρυ Κρεγκ, και οι δύο του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων εξευτελίστηκαν κυριολεκτικά από τα αμερικανικά μέσα πριν λίγο καιρό με αφορμή τις παράνομες σεξουαλικές τους δραστηριότητες.

Στην πρώτη περίπτωση, ο Φόλεϋ, ένθερμος «σταυροφόρος» ενάντια στην παιδική κακοποίηση, παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2006 από το Κογκρέσο, μετά από βάσιμους ισχυρισμούς ότι έστελνε προκλητικά e-mail και μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου σε ανήλικα αγόρια που λάμβαναν τότε μέρος σε εκπαιδευτικά κυβερνητικά προγράμματα. Εκείνος υποστήριξε ότι έστελνε τη μηνύματα με σκοπό να εξυπηρετήσει τα παιδιά, στην περίπτωση που χρειάζονταν κάποια συστατική επιστολή. Ο δικηγόρος του προσπάθησε να βρει «ελαφρυντικά» όπως ο βιασμός του Φόλεϋ από έναν παπά όταν ήταν έφηβος και το πρόβλημα αλκοολισμού που είχε, η υπόθεση ωστόσο δεν έχει κλείσει και οι κατηγορίες για παιδοφιλία ακόμα εκκρεμούν.

Ο Λάρυ Κρέγκ, από την άλλη, φαίνεται πως είχε άλλες προτιμήσεις. Τον Ιούνιο του 2007 συνελήφθη για ασέλγεια σε ανδρικές τουαλέτες του αεροδρομίου της Μινεάπολης και μάλιστα εις βάρος αστυνομικού (με πολιτικά), ενώ τον Αύγουστο, όταν δημοσιεύτηκε το συμβάν από εφημερίδα, ο Κρεγκ παραδέχτηκε την ενοχή του για ανάρμοστη συμπεριφορά. Δήλωσε, μάλιστα, ότι αν δεν ανακληθεί η κατηγορία για ασέλγεια σκοπεύει να παραιτηθεί από το αξίωμά του ως γερουσιαστής του Αϊντάχο. Κι όμως, επειδή την δόξαν δεν εμίσησεν κανείς και παρά το μέγεθος του σκανδάλου, ένα μήνα μετά ο Κρεγκ άλλαξε γνώμη και αρνείται πλέον να παραιτηθεί, ενώ δεν σκοπεύει να συμμετέχει στις εκλογές του Νοεμβρίου.

της Έλενας Μπούλια
http://topaliatzidiko.blogspot.com/2010/01/blog-post_04.html

Τον αγ(ρ)άπη κι αν τον πλένεις....

Η αντεπίθεση των «πρασίνων»

"Eντύπωση προκάλεσε η σημερινή στάση του κ. Μαρινάκη στο διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα. Στο συμβούλιο αυτό ο κ. Μαρινάκης μετέχει ως πρόεδρος της Super League την οποία και εκπροσωπεί. Επέλεξε ωστόσο να εκμεταλλευτεί την εκεί παρουσία του για να κάνει υποδείξεις και προτάσεις περί διαιτησίας, που προφανώς απηχούν τις θέσεις του ως μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και για τις οποίες ουδεμία εξουσιοδότηση είχε λάβει.

Υπό το φως βέβαια της σημερινής τοποθέτησης του κ. Μαρινάκη και της εμμονής του να προωθήσει τον κ. Βασσάρα και να ζητήσει την αποπομπή του κ. Τεροβίτσα γίνεται εύκολα αντιληπτό σε τι αποσκοπούσαν οι δηλώσεις του περί διαιτησίας της προηγούμενης εβδομάδας.

Αναφορικά τώρα με τα σχόλια του κ. Μαρινάκη περί των αρχηγών της Εθνικής ομάδας, ίσως να είναι ενδεικτικά, σε συνδυασμό με τις γενικότερες σημερινές τοποθετήσεις του μεγαλομετόχου του Ολυμπιακού, μιας οπαδικής προσέγγισης στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό, που απέχει από τα κηρύγματα περί αναβάθμισης του χώρου».

Νέες βολές ΑΕΚ σε Μαρινάκη

"Σε συνέχεια δημοσιευμάτων των ΜΜΕ αναφορικά με την παρέμβαση του κ.Μαρινάκη στο ΔΣ της ΕΠΟ, για την αποπομπή και την αντικατάσταση του κ.Τεροβίτσα από τη θέση του Προέδρου της ΚΕΔ, θα θέλαμε να επισημάνουμε και να υπενθυμίσουμε στον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ότι με τη παρουσία του εκεί, εκπροσωπεί όλες τις ομάδες της Super League, ως Πρόεδρος αυτής και μόνο.

Κατόπιν τούτου οποιαδήποτε πρόταση – κατεύθυνση ανακοινώνεται εκ μέρους του στο ΔΣ της Ομοσπονδίας, θα πρέπει να έχει προηγουμένως την έγκριση και τη συγκατάθεση των υπολοίπων μελών – ΠΑΕ της Super League.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ δεν θα ανεχτεί να επιβάλλεται και να υποδεικνύεται από την ΠΑΕ ΟΣΦΠ, αλλά και από καμία άλλη ΠΑΕ μεμονωμένα, η αντικατάσταση οποιουδήποτε θεσμικού παράγοντα.

Δυστυχώς φαίνεται ότι παρόλο που συμφωνήσαμε από κοινού μόλις λίγες μέρες πριν, να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ όλων, κάποιοι παρουσιάζουν βραχεία μνήμη και έλλειψη διάθεσης για την αναβάθμιση του ποδοσφαίρου και των αρχών του.

ΠΑΕ ΑΕΚ"

Ενστολη Απαισιοδοξία

Μια χαοτική κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων, με αξιωματικούς που δεν είναι ικανοποιημένοι από τις πολιτικές και τις στρατιωτικές ηγεσίες τους, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που θεωρούν αναξιόπιστο το σύστημα αξιολόγησής τους, με έντονα τα στοιχεία του κομματισμού, παρουσίασε χθες η έρευνα της εταιρείας VPRC, που έγινε για το περιοδικό «Monthly Review».

Επικεντρωμένη κυρίως σε στρατιωτικά ζητήματα, αλλά και με έντονα πολιτικές ερωτήσεις που δημιούργησαν ερωτήματα από τους κύκλους του υπουργείου Αμυνας για τη σκοπιμότητά τους, η έρευνα των 162 σελίδων ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Εγινε σε δείγμα 750 αξιωματικών και 676 υπαξιωματικών με προσωπική συνέντευξη, που χαρακτηρίζεται πολύ μεγάλο για τα αριθμητικά δεδομένα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Οπως καταγράφεται στην έρευνα, οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, στην πλειονότητα των ερωτημάτων που τους τέθηκαν σχετικά με το αν είναι ικανοποιημένοι με τις συνθήκες εργασίας τους, απάντησαν αρνητικά. Μόνη εξαίρεση ήταν τα θέματα αντιμετώπισης της υγείας και της στρατιωτικής δικαιοσύνης.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Ζητούν μερική μέχρι και πλήρη τροποποίηση της εκπαίδευσης που παρέχεται στις στρατιωτικές σχολές, δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από το συνταξιοδοτικό τους. Επίσης, οι αξιωματικοί σε ποσοστό 76% διαφωνούν με την ένταξη των στρατιωτικών νοσοκομείων στο ΕΣΥ.

ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ: Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο, τότε που τέθηκαν οι ερωτήσεις, να δημιουργηθεί δεύτερη επετηρίδα οι αξιωματικοί το έκριναν αρνητικά, ενώ αντίθετοι ήταν και με το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου υπηρεσίας σε κάθε βαθμό, αναμενόμενο άλλωστε.

ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΕΣ: Εντυπωσιακό είναι ότι περισσότεροι από ένας στους δύο αξιωματικούς δηλώνει ότι θα αποχωρήσει τα επόμενα πέντε χρόνια, βγαίνοντας στη σύνναξη, κάτι που φαίνεται ότι έγινε πολύ πιο γρήγορα, καθώς οι παραιτήσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις από την αρχή του χρόνου μέχρι και την περασμένη εβδομάδα άγγιξαν τις 3.000, νούμερο τεράστιο για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα. Οπως, μάλιστα, έλεγαν πηγές από τα επιτελεία, μπορεί να έχουν σταματήσει τις δύο τελευταίες εβδομάδες οι αιτήσεις αποστρατείας, αλλά μόλις περάσει ο Νοέμβριος και ενσωματωθεί το χρονοεπίδομα, τότε θα ξαναρχίσουν, ιδιαίτερα τώρα υπό την απειλή της μεταγωγής τους στη δεύτερη επετηρίδα.

ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ: Συμφωνά με την έρευνα, οι λόγοι που οδηγούν τους στρατιωτικούς στην παραίτηση είναι με τη σειρά: οικονομικοί, οικογενειακοί και η χαμηλή ποιότητα ζωής του στρατιωτικού.

Το τελευταίο γίνεται σαφές και από τις απαντήσεις των στρατιωτικών σχετικά με τις παροχές υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων προς τις οικογένειες, είτε είναι οικήματα, θέρετρα, εγκαταστάσεις αθλητικές και άλλα για τους μετατιθέμενους είτε υποστήριξη στη νέα θέση τους σε αυτούς και τις οικογένειές τους.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ: Τέλος, ένας στους δύο αξιωματικούς και δύο στους τρεις υπαξιωματικούς θεωρούν ότι η κοινωνία δεν στηρίzει τις Ενοπλες Δυνάμεις ή τις στηρίzει λίγο και για τον λόγο αυτό δεν θα συνιστούσαν το επάγγελμά τους σε τρίτους, ενώ θεωρούν αναγκαία τη δημιουργία του Συνηγόρου του Στρατιωτικού και τη δημιουργία συνδικαλιστικών σωματείων.

Πρωθυπουργοί...σφεντονες !!!

Από το Δεκέμβριο η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών

Από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών θα μισθοδοτούνται από το Δεκέμβριο οι 768.000 υπαλλήλων του Δημοσίου, ενώ στην ίδια Αρχή θα παρέχονται αναλυτικά στοιχεία από τους φορείς για τις κάθε είδους πρόσθετες αμοιβές, όπως οι υπερωρίες, οι δαπάνες μετακίνησης και οι αμοιβές των συμβασιούχων έργου. Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, οι μισθοί θα καταβάλλονται αποκλειστικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών και οι περίπου 150.000 υπάλληλοι που μισθοδοτούνται σήμερα με άλλο τρόπο καλούνται να ανοίξουν λογαριασμούς γιατί διαφορετικά δε θα μπορούν να πληρωθούν.

Παύση πληρωμής προβλέπεται για όσους υπαλλήλους δεν απογράφηκαν, όπως και για όσους τα στοιχεία που δήλωσαν στην απογραφή, κυρίως για τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ δεν ταυτίζονται με τα στοιχεία της ενιαίας αρχής πληρωμών. Οι υπάλληλοι αυτοί θα κληθούν να κάνουν διορθώσεις και οι μισθοί θα τους καταβληθούν στη συνέχεια και αναδρομικά.

Για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου τέλος, η μισθοδοσία τους θα καταβληθεί από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών μέχρι τον Απρίλιο του 2011.

Να καταργήσουμε το στρατό;

Είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα της έρευνας της VPRC,για τους Έλληνες στρατιωτικούς θα μας "διχάσουν".Το...
"σταλινικό" ποσοστό του 86% των στρατιωτικών που δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τη λειτουργία της πολιτικής ηγεσίας και το ποσοστό "Χότζα",82% που δεν είναι ικανοποιημένο από τη στρατιωτική ηγεσία,λογικά δεν θα έπρεπε να μας προκαλεί καμία έκπληξη. Ποια θα ήταν τα ποσοστά αν στα ερωτήματα αυτά απαντούσαν μη ένστολοι πολίτες; Τα ίδια,ίσως και μεγαλύτερα.

Υπάρχει μια τάση σ΄ εμάς τους μη ένστολους πολίτες να να αφαιρούμε μονίμως την ιδιότητα του πολίτη από τους ένστολους. Και καλά τα παλιά τα χρόνια υπήρχαν αιτίες γι΄ αυτό. Τα τραύματα του παρελθόντος όμως φαίνεται ότι θα μας ακολουθούν για πολλές ακόμη γενιές. Έτσι είναι δεδομένο ότι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινής γνώμης πιθανόν να ενοχλήθηκε επειδή οι στρατιωτικοί εκφράζουν την άποψή τους για τη πολιτική αλλά και στρατιωτική ηγεσία. Η πεποίθηση αρκετών πολιτών είναι ότι οι ένστολοι πρέπει να υπηρετούν κι όχι να έχουν άποψη.

Υπάρχει και το άλλο άκρο,αυτό που πιθανότατα περιλαμβάνει και τους τελευταίους λίγους νοσταλγούς άλλων εποχών και καθεστώτων,οι οποίοι στηρίζουν αναφανδόν οτιδήποτε φοράει στολή.


Η ελληνική κοινωνία έχει αλλάξει δραματικά από την αρχή της μεταπολίτευσης μέχρι σήμερα που αυτός ο κύκλος οδεύει προς την ολοκλήρωσή του. Μαζί άλλαξε και ο στρατός. Οι σημερινοί αξιωματικοί των 30,40 ακόμη και 50 ετών δεν έχουν καμία σχέση μ΄ όσους οι παλαιότεροι θυμούνται ως "καραβανάδες". Πολλοί από τους σύγχρονους ένστολους διαθέτουν πτυχία ανωτάτων σχολών,άλλοι έχουν κάνει μεταπτυχιακά σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού και όποιος συζητήσει μαζί τους,διαπιστώνει έκπληκτος ότι οι απόψεις που έχουν πολλοί απ΄ αυτούς ακόμη και για θέματα που έχουν να κάνουν με αμιγώς στρατιωτικά και διπλωματικά ζητήμτα,είναι πολύ πιο προωθημένες από τις "ξύλινες" επαναλαμβανόμενες τηλεοπτικές ατάκες των πολτικών μας. Γιατί λοιπόν να μην έχουν άποψη;

Τα θέματα του ρόλου και του ελέγχου των ελληνικών ΕΔ, έχουν ευτυχώς λυθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από την άποψη που έχουν οι ένστολοι πολίτες. Αντιθέτως μπορεί να τραυματιστεί από τις ισοπεδωτικές και δήθεν εκσυγχρονιστικές απόψεις του στυλ "τι το χρειαζόμαστε το στρατό,ας τον καταργήσουμε". Όσοι πρεσβεύουν αυτές τις απόψεις ας αναρωτηθούν πόσο εμπλέκεται στην καθημερινή ζωή αυτής της χώρας . Φωτιές έχουμε; "Γιατί δεν βγάζουν το στρατό",αναρωτιόμαστε. Χιόνι πέφτει; "Που είναι ο στρατός να καθαρίσει τους δρόμους",φωνάζουμε. Είναι ξέρετε παγκόσμια πρωτοτυπία Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν τέτοια ...γκάμα αποστολών. Ακόμη και χώρες που δεν έχουν καμία ορατή απειλή αναθέτουν στο στρατό τους μία αποστολή:την ασφάλεια της χώρας από εξωτερικές απειλές.

Η πραγματικά γόνιμη συζήτηση που θα πρέπει επιτέλους να ανοίξει, είναι τι στρατό θέλουμε. Τι Ένοπλες Δυνάμεις πραγματικά χρειάζεται αυτή η χώρα. Όχι δεν χρειαζόμαστε δεκάδες στρατηγούς,ναυάρχους και πτεράρχους για να διοικήσουμε ένα στράτευμα που δεν ξεπερνά τις 100.000 άνδρες. Πιθανότατα να μην χρειαζόμαστε και τη στρατιωτική θητεία ,αν αποφασίσουμε να πάμε σ΄ ένα καθαρά επαγγελματικό στρατό.Χρειαζόμαστε ένα στρατό που θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλους αυτούς τους νέους σε ηλικία αξιωματικούς,οι οποίοι -αν σας διέφυγε- στην ίδια έρευνα υποστήριξαν σε ποσοστό 74%,ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στις ΕΔ, είναι ο κομματισμός.

Σαρωτική περαίωση για 1.000.000 επιτηδευματίες

Σε άμεση αποστολή των ειδοποιητηρίων πληρωμής της σαρωτικής περαίωσης για πάνω από 1 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και με ελάχιστο ποσό ανά χρήση 500-600 ευρώ προχωράει από τον επόμενο μήνα το υπουργείο Οικονομικών.

Την ανακοίνωση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων με οριστική διαγραφή του παρελθόντος ακολούθησε η χθεσινή ευρεία επιτελική σύσκεψη στην οδό Νίκης των γενικών γραμματέων Ηλ. Πλασκοβίτη και Δ. Γεωργακόπουλου, του ειδικού γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη και των διευθυντικών στελεχών του υπουργείου.

Περισσότεροι από 1.000.000 επιτηδευματίες θα κληθούν να κλείσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις της δεκαετίας 2000-2009, προαιρετικά και όχι υποχρεωτικά, με απώτερο στόχο την είσπραξη εσόδων που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ. Η απόφαση στην οποία, κατέληξαν χθες και αναμένεται να εισηγηθούν στο οικονομικό επιτελείο αφορά 10 καίρια σημεία:

Τζίρος 9 εκατ. ευρώ

1 Η απόφαση αφορά κατ' αρχάς την ένταξη επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με ετήσιο τζίρο μέχρι 9 εκατ. ευρώ. Η επιτελική ομάδα εισηγείται την επέκταση και σε επιτηδευματίες με τζίρο μέχρι 15 εκατ. ευρώ, ενώ για το τι θα γίνει με τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν τζίρους άνω των 15 εκατ. η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

2 Εντάσσονται όλες ανεξαιρέτως οι ανέλεγκτες χρήσεις από το 2000 και μέχρι το 2009. Και θα υπάρξει παράταση των παραγραφόμενων χρήσεων μέχρι το 2004, ενώ για όσους τελικώς δεν περαιώσουν θα δοθεί νέα παράταση για να περάσουν από εξονυχιστικό φορολογικό έλεγχο.

3 Αφορά το σύνολο των υποθέσεων, μεταξύ αυτών όσες εκκρεμούν στα δικαστήρια, οπότε αν συμβιβαστούν θα κλείσουν τις χρήσεις τους.

4 Του συστήματος δεν εξαιρούνται ούτε καν οι υποθέσεις με πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία. Μόνο που γι' αυτές θα ισχύσει ειδικός κανόνας υπολογισμού του φόρου, συνυπολογισμού τους στον τζίρο, τον οποίο και θα προσαυξάνει, οπότε και θα προκύπτει υψηλότερος φόρος.

5 Το ελάχιστο ποσό ανά χρήση υπολογίζεται στα 500 ευρώ για επιτηδευματίες με βιβλία Β' κατηγορίας, ήτοι 5.000-6.000 ευρώ για τη δεκαετία, 600 ευρώ ή συνολικά 6.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις (βιβλία Γ' κατηγορίας) και 200 ευρώ ή 2.000 ευρώ συνολικά για μικρούς (βιβλία Α' κατηγορίας).

Μεγάλη έκπτωση

6 Εξετάζεται ένα κίνητρο να είναι η μεγάλη έκπτωση για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ το συνολικό ποσό, ώστε να εισπραχθεί εντός του 2010 το μεγαλύτερο ή αν όχι το συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

7 Και ένα δεύτερο κίνητρο που συζητείται, είναι η σημαντική έκπτωση 50% επί του συνολικού ποσού για τους επιτηδευματίες που δεν έχουν συλληφθεί ποτέ στο παρελθόν να έχουν φοροδιαφύγει.

8 Εν τούτοις φαίνεται να απορρίπτεται αρχική πρόταση για «κάψιμο» των φορολογικών βιβλίων και στοιχείων, καθώς κρίθηκε παράνομη.

9 Με την υπαγωγή στη ρύθμιση θα καταβάλλεται πιθανότατα το 25% της οφειλής, με ελάχιστη δόση τα 500 ευρώ.

10 Της περαίωσης θα εξαιρεθούν οι επιτηδευματίες που υπάγονται κάθε χρόνο στο σύστημα της αυτοπεραίωσης.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ο χρόνος που θα χρειαστεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να τρέξει το πρόγραμμα έκδοσης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της περαίωσης, καθώς πρέπει να ενταχθούν και οι τελευταίες χρήσεις 2007-2009, που δεν είχαν μπει στην προηγούμενη ρύθμιση.

ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΕΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ:

ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΑΝΕΛΕΓΚΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ

Θα ήθελα να εξηγήσω με απλά λόγια στο απλό λαό και τον απλό μισθωτό που του έχουν ήδη περικοψει τις συγκεκριμένες αποδοχές του στο βωμό του χρέους , τι σημαίνει Περαίωση και ποιους αφόρα .
Η περαίωση λοιπόν είναι ένα εργαλείο για να ξεπλύνουν οι κατέχοντες όλα τα μαύρα χρήματα που έχουν βγάλει πληρώνοντας ένα πόσο το οποίο θα προκύπτει κυρίως με βάση τα δηλωμένα ακαθάριστα έσοδα τους .
Και εξηγώ …..αν είμαι ένας γιατρός ένας δικηγόρος ένας συμβολαιογράφος που δεν δήλωνα τίποτα ή σχεδόν τίποτα σαν έσοδα θα έχω πολύ μικρή βάση υπολογισμού άρα και θα πληρώσω το ελάχιστο που μπορεί να είναι 300€ για το κλείσιμο κάθε έτους . ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΛΕΦΤΗΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ πληρώνοντας τα λιγότερα .Μια περαίωση ξεκίνα πάντα από κάποιο αίτημα ενός θεσμού ( πχ επιμελητήρια ) που εκπροσωπούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες .
Τυχαίο ;;;; δεν νομίζω ………….

Ας πάρουμε τώρα την αντίθετη περίπτωση που έχουμε έναν επιτηδευματία συνεπέστατο ……Θα έχει δηλώσει πολλά , θα έχει ήδη πληρώσει πολλά , θα έχει υποστεί όλο το βάρος της κρίσης γιατί δεν θα έχει τις καβατζες από τα μαύρα χρήματα για να στηριχτεί , θα κληθεί βάση των πολλών αλλά δηλωμένων εσόδων του να πληρώσει και πάλι περισσότερα ………. Και αν τελικά δυσκολευτεί και δεν μπορέσει να πληρώσει θα περάσει και από έλεγχο .
ΑΡΑ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΣΥΝΕΠΗΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΟΡΟΙΔΟ .

Και το καλύτερο είναι ότι όλο αυτό το σκηνικό στήνεται με απόλυτη συνέπεια κάθε 3-4 χρόνια από το ίδιο το ΚΡΑΤΟΣ τα τελευταία 30χρονια .( να και κάτι που το κράτος είναι συνεπής τελικά…… )

Το κερασάκι δε είναι ότι και σε εκείνες τις περιπτώσεις που ελεγκτικός μηχανισμός έχει κάνει σωστά τη δουλεία του ( και δεν είναι λίγες ) και έχει βεβαιώσει παραβάσεις έρχεται πάλι το ίδιο το ΚΡΑΤΟΣ και ξεπλένει και εκείνα τα άπλυτα . Ξέρετε ποιοι καταφεύγουν στα δικαστήρια ;; αυτοί που έχουν πάλι τα φράγκα γιατί ο απλός επιχειρηματίας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο δικαστικό κόστος ……και ξέρετε γιατί καταφεύγουν εκεί;Για να κερδισουν χρονο αφου είναι σίγουροι ότι με την επιρροή που ασκούν θα έρθει το ΔΙΚΑΙΟ κράτος και τελικά θα τους ! αμνηστεύσει έναντι πινακίου φακής .

Ας μην τρώμε λοιπόν αμάσητη την πατάτα που μας πουλάνε τα κανάλια ότι φταίει ο ελεγκτικός μηχανισμός , φταίνε οι φοροφυγάδες , φταίνε τελικά οι ασυνείδητοι πολίτες …… ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΦΤΑΙΝΕ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΘΑΛΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ .

Με την περαίωση που ετοιμάζεται σκοτώνεται κυριολεκτικά το σύνολο της προς έλεγχο φορολογικής ύλης για 1 με 2 δις ευρώ , μια φορολογική ύλη που μπορεί να κρύβει φοροδιαφυγή 1000πλασια . Και για να προλάβω αυτούς που θα σπεύσουν να πουν γιατί δεν την πιάνει ο ελεγκτικός μηχανισμός ; Θα απαντήσω με μια ερώτηση
ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ;;;;

Μιλανε για διαλυμένες εφορίες και διαλυμένα ελεγκτικά κέντρα ……..ποιος τα διέλυσε ;;; Οι υπάλληλοι….; Φυσικά και όχι .
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΔΩ που θέλει να συναλλάσσεται .

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : ΚΛΕΨΤΕ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΙΤΕ ΚΑΙ ΟΣΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΑΡΙΝ ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΞΕΠΛΥΜΑΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
– ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΩΣΗ -

Αποκλειστικό για οσους επενδυουν στο χρηματιστήριο

Που να είχαμε κι εμείς έναν τέτοιο να ψηφίζαμε για δήμαρχο;;;

Antanas Mockus

Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε μια πολύ άσχημη πόλη. Βία, εγκλήματα, κυκλοφοριακό, ατυχήματα, ναρκωτικά, βρωμιά και γκρίζοι δυστυχισμένοι πολίτες. Και δεν ήταν καμιά μικρή πόλη, είχε έξι μύρια κατοίκους που είχαν παραδοθεί εντελώς στην μαυρίλα. Ένα πρωί, ο διευθυντής του Πανεπιστημίου της πόλης... που ήταν μαθηματικός και φιλόσοφος, εκεί που πήγαινε στη δουλειά του και βλέποντας την κατάντια της πόλης του, πήρε μια πολύ κουφή απόφαση. Δήλωσε την παραίτησή του στο Πανεπιστήμιο, λέγοντας πως ήθελε να διευρύνει την διδασκαλία του και στα έξι εκατομμύρια κατοίκους. Στους μαθητές του στο Πανεπιστήμιο, ο καθηγητής αυτός ήταν γνωστός για τους περίεργους τρόπους διδασκαλίας του. Για παράδειγμα, μια φορά που επικρατούσε χάβρα στο μάθημα, κατάφερε να επαναφέρει την τάξη κατεβάζοντας τα βρακιά του. Γενικά δηλαδή, εφεύρισκε αστείους και εντελώς ανορθόδοξους τρόπους για να πετυχαίνει το σκοπό του και περιέργως, πάντα τα κατάφερνε.
Για την προεκλογική καμπάνια του λοιπόν, φόρεσε μια στολή σούπερμαν, αυτοχρίστηκε "υπερπολίτης" και αμολύθηκε στους δρόμους βάζοντας ταυτόχρονα υποψηφιότητα για δήμαρχος. Έφερε πολύ γέλιο στον κόσμο αλλά επειδή όπως έλεγαν, είχε αρκετά ειλικρινή φάτσα, τον ψήφισαν. Ο καινούργιος δήμαρχος όμως δεν είχε καμία σχέση με τους προηγούμενους. Η πρώτη του κίνηση ήταν να προσλάβει 20 μίμους και να τους σκορπίσει στους δρόμους της πόλης. Η δουλειά τους ήταν να χλευάζουν όσους παραβίαζαν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Σιγά, θα μου πείτε. Οι πολίτες όμως (που εννοείται στα τέτοια τους οι κανόνες οδικής συμπεριφοράς), άρχισαν να συμμορφώνονται γιατί αποδείχτηκε πως τους πείραζε πολύ περισσότερο η δημόσια κοροιδία, παρά τα πρόστιμα. Αμέσως
μετά, βγήκε σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και έκανε ντους κατατσίτσιδος live, κλείνοντας την παροχή νερού ενώ σαπουνιζόταν, για να δείξει στους πολίτες πώς μπορούν να εξοικονομούν νερό. Και βουαλά!

Η κατανάλωση νερού αμέσως έπεσε.
Όρισε Ημέρα Γυναίκας όπου οι άντρες θα φρόντιζαν τα παιδιά και οι γυναίκες θα έβγαιναν βόλτα στην πόλη. Αυτό, ήταν ανήκουστο γιατί η συγκεκριμένη πόλη ήταν πολύ επικίνδυνο μέρος τα βράδια, ενώ οι γυναίκες δεν έβγαιναν βόλτες σχεδόν ποτέ ως τότε. 700.000 γυναίκες γέμισαν τους δρόμους πανηγυρίζοντας ενώ ακόμη και o αρχηγός της αστυνομίας ήταν γυναίκα εκείνο το βράδι. Το καλύτερο; Μοίρασε στους πολίτες ταμπέλες με up και down για να επιδοκιμάζουν ή να αποδοκιμάζουν δημόσια τις πράξεις των συμπολιτών τους. Πράγμα φυσικά που δεν έχασαν την ευκαιρία να το ξεφτιλίσουν δεόντως αλλά όλως περιέργως, ειρηνικά. Το ομαδικό κράξιμο ήταν ό,τι έπρεπε τελικά.

Γενικώς σκαρφιζόταν αστείες ή περίεργες καμπάνιες για κάθε τί που
ήθελε να πετύχει, όπως όταν ζήτησε να του τηλεφωνήσει (στο προσωπικό του γραφείο μάλιστα) όποιος πολίτης συναντούσε έστω κι έναν υποδειγματικό ταξιτζή. Σύντομα, 150 τηλεφωνήματα συντέλεσαν στο να δημιουργηθεί ομάδα ταξιτζίδων που ο δήμαρχος ονόμασε Ιππότες της Ζέβρας (αχαχχχ) και είχαν την προσωπική του υποστήριξη. Ίδρυσε επίσης ταμείο εθελοντικών φόρων για όσους ήθελαν να δώσουν παραπάνω χρήματα (!) στο δημοτικό ταμείο. Φυσικά και μάζεψε χρήματα. Τέλος, προσπαθώντας να δείξει πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη ζωή, ζωγράφισε αστέρια σε κάθε σημείο θανάτου από τροχαίο στην πόλη, πράγμα εξαιρετικά έξυπνο γιατί το αποτέλεσμα ήταν πανέμορφο αλλά και ιδιαίτερα σοκαριστικό.
Όχι, δεν είναι παραμύθι. Πρόκειται για τον Κολομβιανό Antanas Mockus, τον δήμαρχο της Μποκοτά το 1993. Μετά το πέρας της θητείας του, ο παράξενος αυτός δήμαρχος, ξεκίνησε διαλέξεις αναλύοντας τα συμπεράσματά του από το κοινωνικό του πείραμα. Ένα από τα συμπεράσματά του είναι πως η γνώση δίνει δύναμη αρκεί να καταφέρεις να τη μεταδώσεις μέσω της τέχνης, του χιούμορ και της δημιουργικότητας. Μόνο έτσι οι άνθρωποι αποδέχονται τις αλλαγες.

Η ιστορία 7 γνωστών λαϊκών εκφράσεων

1) "Χρωστάει της Μιχαλούς"

Η λαϊκή έκφραση συνδέεται με τη μετεπαναστατική ζωή στο Ναύπλιο (πατρίδα), πρωτεύουσα τότε της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, μετά την επανάσταση του 21 υπήρχε στο Ναύπλιο μια ταβέρνα που ανήκε σε μια γυναίκα, τη Μιχαλού .
Η Μιχαλού...
είχε το προτέρημα να κάνει «βερεσέδια» αλλά υπό προθεσμία. Μόλις εξαντλείτο η προθεσμία και η υπομονή της - στόλιζε τους χρεώστες της με «κοσμητικότατα» επίθετα. Όσοι τα άκουγαν, ήξεραν καλά ότι αυτός που δέχεται τις «περιποιήσεις» της «χρωστάει της Μιχαλούς».
Υ.Γ.Ευτχώ ή δυστυχώς η Μιχαλού δεν ηταν συγγενης μας....

2) ΕΦΑΓΑ ΧΥΛΟΠΙΤΑ...

Γύρω στα 1815 υπήρχε κάποιος κομπογιαννίτης, ο Παρθένης Νένιμος, ο οποίος ισχυριζόταν
πως είχε βρει το φάρμακο για τους βαρύτατα ερωτευμένους.Επρόκειτο για ένα παρασκεύασμα

από σιταρένιο χυλό ψημένο στο φούρνο. Όσοι λοιπόν αγαπούσαν χωρίς ανταπόκριση, θα έλυναν το πρόβλημά τους τρώγοντας αυτή τη θαυματουργή πίτα - και μάλιστα επί τρεις ημέρες, κάθε πρωί, τελείως νηστικοί.


3) ΜΥΡΙΖΩ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΜΟΥ...

Η φράση προέρχεται από την αρχαία τελετουργική συνήθεια, κατά την οποία οι ιέρειες των μαντείων βουτούσαν τα δάχτυλά τους σ' ένα υγρό με βάση το δαφνέλαιο, τις αναθυμιάσεις του οποίου εισέπνεαν καθώς τα έφερναν κατόπιν κοντά στη μύτη τους και μ' αυτό τον τρόπο έπεφταν σ' ένα είδος καταληψίας κατά την οποία προμάντευαν τα μελλούμενα.

4) ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΚΑΒΓΑ...

Ένα από τα αγαπημένα θεάματα των Ρωμαίων και αργότερα των Βυζαντινών, ήταν η ελεύθερη πάλη. Οι περισσότεροι από τους παλαιστές, ήταν σκλάβοι, που έβγαιναν από το στίβο με την ελπίδα να νικήσουν και να απελευθερωθούν. Στην ελεύθερη αυτή πάλη επιτρέπονταν τα πάντα γροθιές, κλωτσιές, κουτουλιές, ακόμη και το πνίξιμο.
Το μόνο που απαγορευόταν αυστηρά ήταν οι γρατζουνιές. Ο παλαιστής έπρεπε να νικήσει τον
αντίπαλό του, χωρίς να του προξενήσει την παραμικρή αμυχή με τα νύχια, πράγμα , βέβαια,
δυσκολότατο. Γιατί τα νύχια των δυστυχισμένων σκλάβων, που έμεναν συ νέχεια μέσα στα
κάτεργα, ήταν τεράστια και σκληρά από τις βαριές δουλειές που έκαναν. Γι' αυτό λίγο προτού βγουν στο στίβο, άρχιζαν να τα κόβουν, όπως μπορούσαν, με τα δόντια τους. Από το γεγονός αυτό βγήκε κι η φράση «τρώει τα νύχια του για καβγά».

5) ΜΑΛΛΙΑΣΕ Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ...

Στη βυζαντινή εποχή υπήρχαν διάφορες τιμωρίες, ανάλογες, βέβαια, με το παράπτωμα. Όταν π.χ. ένας έλεγε πολλά, δηλαδή έλεγε λόγια που δεν έπρεπε να ειπωθούν, τότε τον τιμωρούσαν με έναν τρομερό τρόπο. Του έδιναν ένα ειδικό χόρτο που ήταν υποχρεωμένος με
το μάσημα να το κάνει πολτό μέσα στο στόμα του.Το χόρτο, όμως, αυτό ήταν αγκαθωτό, στυφό και αρκετά σκληρό, τόσο που κατά το μάσημα στο στόμα του πρηζόταν και η γλώσσα, το ελατήριο δηλαδή της τιμωρίας του, άνοιγε, μάτωνε και γινόταν ίνες-ίνες, κλωστές-κλωστές, δηλαδή, όπως είναι τα μαλλιά. Από την απάνθρωπη τιμωρία βγήκε και η παροιμιώδης φράση : "μάλλιασε η γλώσσα μου", που τις λέμε μέχρι σήμερα, όταν προσπαθούμε με τα λόγια μας να πείσουμε κάποιον για κάτι και του το λέμε πολλές φορές.

6) ΜΟΥ ΕΦΥΓΕ ΤΟ ΚΑΦΑΣΙ...

Στα Τούρκικα καφάς θα πει κεφάλι, κρανίο. Όταν, λοιπόν, η καρπαζιά, που έριξαν σε κάποιον είναι δυνατή λέμε :" του έφυγε το καφάσι", δηλαδή, του έφυγε το κεφάλι από τη δύναμη του
κτυπήματος. Το ίδιο και όταν αντιληφθούμε κάτι σπουδαίο, λέμε:"μου έφυγε το καφάσι" ,
δηλαδή, μου έφυγε το κεφάλι από τη σπουδαιότητα

7) ΚΑΝΕ ΤΟΥΜΠΕΚΙ..


«Τουμπεκί» λέγεται τουρκικά ο καπνός για τον αργιλέ, που τον κάπνιζαν στα διάφορα καφενεία της παλιάς εποχής. Τον αργιλέ τον ετοίμαζαν οι «ταμπήδες» των καφενείων και επειδή αυτοί έπιαναν την κουβέντα κι αργούσαμε τον πάνε στον πελάτη, εκείνος με τη σειρά του φώναζε: «κάνε τουμπεκί ».Όσοι κάπνισαν ναργιλέ ήταν και από φυσικού τους λιγομίλητοι και δεν τους άρεσε η «πάρλα», οι φλυαρίες. Με τις ώρες κρατούσαν στα χείλη τους το «μαρκούτσι» του ναργιλέ, απολαμβάνοντας μακάρια και σιωπηλά το τουμπεκί, που σιγόκαιγε στο λούλα.. Και αν κάνεις, που κι αυτός κάπνιζε ναργιλέ δίπλα του, άνοιγε πλατιά κουβέντα, οι μερακλήδες της παρέας του έλεγαν: « Κάνε τουμπεκί», δηλαδή, κάπνιζε και μη μιλάς. Τώρα για το « ψιλοκομμένο» τουμπεκί, ήταν η τέχνη του«ταμπή» να του το προσφέρει ψιλοκομμένο, που ήταν και καλύτερο.


Την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη ουδείς !

Ματαιώθηκε η προσπάθεια τέλεσης λειτουργίας στην Αγία Σοφία

Ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα προσπάθεια να τελεστεί λειτουργία στην Αγία Σοφία. Τη σχετική πρωτοβουλία έχει αναλάβει ομάδα με επικεφαλής τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας, Κρις Σπύρου, ο οποίος και ανακοίνωσε, με δήλωση του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», την απόφαση για τη ματαίωση του όλου εγχειρήματος.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου, ο κ. Σπύρου σε δηλώσεις από την Αλεξανδρούπολη (απ' όπου το πρωί θα ξεκινούσε για την Κωνσταντινούπολη) γνωστοποίησε ότι έλαβε από τις τουρκικές αρχές έγγραφο με το οποίο η δραστηριότητά του χαρακτηρίζεται προκλητική. Οπως μάλιστα επεσήμανε, το έγγραφο έχει σχεδόν το χαρακτήρα απαγόρευσης εισόδου στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί το ταξίδι για την Κωνσταντινούπολη.

Όπως και να χει ...ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε ολες τις ΣΟΦΙΕΣ του κοσμου....

Τώρα που καήκαμε έχουμε την ψυχραιμία…..να σκεφτούμε.

Γαβριήλ- Γαβριήλ …Τι συμβαίνει Μιχαήλ;
Ποιος αμαρτωλός ,τραβά τον άχραντό μου πόδα…..
Ρίξε πυρ εξ ουρανού και κατάκαυσον αυτόν.
Το απόσπασμα δεν το βρήκα σε κάποιο θρησκευτικό βιβλίο, πρόκειται για έναν σατυρικό διάλογο, από την παλιά Ελληνική κινηματογραφική ταινία «ου κλέψεις».
Πίσω από την σάτιρα της ταινίας, προβάλλει η ακατάσχετη επιθυμία της κλεψιάς, αφ ενός, αλλά και η προϋποθέσεις που δημιουργούν οι κλέφτες, για να πετύχει το εγχείρημά τους.
Πολλές φορές μάλιστα ο «σκοπός αγιάζει τα μέσα», και τα «μέσα», είναι πολύ σκληρά, καταστροφικά, και απάνθρωπα. Αυτό βεβαίως δεν πτοεί όσους έχουν σκοπό να πετύχουν τον στόχο τους δηλαδή την «κλεψιά»….
Αυτά φυσικά που συμβαίνουν στις ταινίες, είναι φανταστικά, ασχέτως αν τα ερεθίσματα των δημιουργών πηγάζουν από πραγματικά γεγονότα.
Το θέμα είναι αν αυτά που συμβαίνουν στην πραγματικότητα, μας παρουσιάζονται τεχνηέντως σαν φανταστικά.
Σαν «ανυποψίαστος» πολίτης, με μεγάλη μου ικανοποίηση διαπίστωσα πώς φέτος (μετά από πολλά χρόνια), δεν καήκαμε τόσο πολύ, θα έλεγα καήκαμε ελάχιστα.
Αναζήτησα λοιπόν στατιστικά στοιχεία από το επίσημο site του Πυροσβεστικού σώματος, και μετά από μια απλή επεξεργασία έβγαλα κάποια «συμπεράσματα».
Ορίστε λοιπόν σε αριθμούς ο αριθμός των πυρκαγιών, και τα στρέμματα που κάηκαν από το 2000 μέχρι και το 2010.
Με την πρώτη ματιά, ο αριθμός των πυρκαγιών δεν είναι ανάλογος με τα αποτελέσματα τους. Λιγότερες φωτιές έχουν υπερπολλαπλάσια καταστροφικά αποτελέσματα. Μοιάζουν να είναι «ποιοτικές φωτιές».
Με την δεύτερη ματιά, οι μεγαλύτερες καταστροφές έχουν συμβεί χρονιές που κάποια σημαντική αλλαγή, συνέβαινε στην χώρα. Το 2000 μπήκαμε στην Ο.Ν.Ε, και το 2007 «συρθήκαμε» όπως φάνηκε σε εκλογές.
Με τις υπόλοιπες ματιές ο κάθε ένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Κάποιοι «υποψιασμένοι» θεωρούν δεδομένο, το ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια στο γήινο περιβάλλον, και κανείς δεν αποκλείει να έχουν δίκιο.
Τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά και δεν βρίσκουν απάντηση:
Γιατί το κλίμα της γης άλλαξε τόσο απότομα τα τελευταία χρόνια;
Υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου, η κατ εντολήν κλιματολογικών συνθηκών;
Σε τι εξυπηρετούν τα που βλέπουμε συχνά στον ουρανό;
Ποια είναι η πραγματική αιτία των πολύνεκρων καταστροφών;
Είναι δυνατόν να βρήκε η σκοτεινή πλευρά της φύσης «συνέταιρο» τον άνθρωπο;
Μήπως δεν φταίνε μόνο οι «οικοπεδοφάγοι» και οι «μανιακοί» για τις φωτιές;
Υπάρχει δυνατότητα οι φωτιές έρχονται από και τον ουρανό, γι΄αυτό δεν βρίσκονται μηχανισμοί;
Στην εποχή μας τα πάντα τρέχουν πολύ γρήγορα, και δεν είναι δυνατόν να τα παρακολουθήσουμε. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε ροή ουσιαστικής γνώσης αντίθετα να δεχόμαστε πλήθος εικόνων που διαμορφώνουν τις απόψεις μας
Το συμπέρασμα είναι πώς όλα προς το παρόν καταλήγουν σε μια εικασία που δεν είναι δυνατόν να απορριφθεί αλλά ούτε και να επιβεβαιωθεί.
Επειδή όλα είναι πολύ προχωρημένα, αλλά και επιμελώς καλυπτόμενα, φυσικά και οι επιστήμες, με τις εφαρμογές τους, έχουν επηρεάσει και αλλάξει την ταυτότητα του συνόλου των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.
Μέσα σε αυτές είναι και ο πόλεμος.
Ο Πόλεμος λοιπόν που κάποιοι επιμένουν να μας παρουσιάζουν ότι δεν υπάρχει βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο εφαρμογής.
Και τα όπλα που χρησιμοποιούνται σε αυτό τον «Άγνωστο πόλεμο» είναι φυσικά.
σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, επιδημίες, και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους, εκείνος που παραμένει ενεργός, διότι και εναντίον του ασκούνται τα μύρια όσα για να τον αποκοιμίσουν.
Το φαινόμενο των πυρκαγιών είναι επαναλαμβανόμενο σε συγκεκριμένα κράτη, όπως Ισπανία και πρόσφατα Ρωσία όπου και κορυφώθηκε.

Τα ουσιαστικότερα συμπεράσματα εξάγονται εκ του αποτελέ

Ένα νησί απομονωμένο για 6 εκατομμύρια χρόνια

Είναι σα να είσαι σε άλλο πλανήτη...
Πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις.
Το νησί αυτό διαλύει κάθε έννοια "φυσιολογικού" για ένα τοπίο εδώ στη Γη.
Φαντάσου να ξυπνήσεις μια μέρα στο νησί αυτό και να ρίξεις μια ματιά γύρω σου.
Μετά από ένα επιφώνημα έκπληξης θα νομίσεις ότι σε μετέφεραν σε κάποιο άλλο πλανήτη.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ομάδα τεσσάρων νησιών που έχει μείνει απομονωμένη γεωγραφικά από την Αφρικανική ήπειρο για περισσότερο από 6 ή 7 εκατομμύρια χρόνια.
Όπως και τα νησιά Γκαλαπάγκος, το νησί αυτό βρίθει από περίπου 700 εξαιρετικά σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, το 1/3 των οποίων είναι ενδημικά εκεί, δηλαδή δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στη Γη.
Το κλίμα είναι αντίξοο, ζεστό και ξηρό, αλλά και όμως - τα πιο καταπληκτικά φυτά ευδοκιμούν εκεί.
Ευρισκόμενο στον Ινδικό Ωκεανό, 250 χλμ. από τη Σομαλία και 340 χλμ. από την Υεμένη, οι πλατειές αμμώδεις παραλίες υψώνονται σε σχιστολιθικές πλαγιές γεμάτες από σπηλιές (μερικές μέχρι και 7 χλμ. μήκος) και σε βουνά ύψους 1525 μέτρων .
Το όνομα Σοκότρα προέρχεται από τα Σανσκριτικά και σημαίνει Ευδαιμονία.
Μερικές από τις ποικιλίες των φυτών και των δένδρων μέσα από γεωλογική απομόνωση είναι γένη 20 εκατομμυρίων ετών.
Το δένδρο "Αίμα του Δράκου" είναι πηγή πολύτιμων συστατικών, βαφών αλλά και φαρμάκων για όλες τις ασθένειες. Από άπόσταση φαίνονται σαν ιπτάμενοι δίσκοι και από πάνω σα γιγάντια μανιτάρια.
Το "Άνθος της Ερήμου" μοιάζει με πόδι ελέφαντα.

Αυτό το φυτό φαίνεται να μη χρειάζεται καθόλου χώμα και περνά τις ρίζες του κατευθείαν μέσα από το βράχο.
Επίσης έχει ξεχωριστή προσωπικότητα και του αρέσει να "χαμογελάει" για μια φωτογραφία.
Παρακάτω ένα "λαχανικό" που το συναντούμε και στην Κροατία.
Το παράξενο και εξαιρετικά σπάνιο δένδρο "Αγγουριά" ναι βγάζει αγγουράκια.
Η κυκλοφορία είναι πρόβλημα καθώς δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου δρόμοι.
Παρόλα αυτά το νησί έχει 40.000 κατοίκους.
Η κυβέρνηση της Υεμένης έφτιαξε τους πρώτους δρόμους μόλις πριν δυο χρόνια μετά διαπραγματεύσεις με την UNESCO που ανακήρυξε το νησί Παγκόσμια Φυσική Κληρονομιά.
Ξεχάστε τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, εδώ επιτρέπεται μόνο "οικοτουρισμός" που διαφυλάσσει την τοπική οικονομία και τον τρόπο ζωής.
Το νησί είναι παράδεισος επίσης για 140 διαφορετικά είδη πουλιών, 10 από τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.
Έχει στις ακτές του και μερικά πολύ ενδιαφέροντα ναυάγια.

Τρομερή διείσδυση στο ΛΑΟΣ ο Μητρόπουλος

Διαρροή στο ΛΑΟΣ...
Αφού υπερψήφισαν το Μνημόνιο...και οι βουλευτές τους δε μπορούν να δικαιολογήσουν...τα αδικαιολόγητα...το προσωποπαγές κόμμα του ΛΑΟΣ, τρέμει στην ιδέα να πέσει στη περιφέρεια από το 14% που είχε...
Ο Μάκης Βορίδης θα ήταν καλή επιλογή. Αφού όμως ο Καρατζαφέρης στην ιδιοκτησία του, που λέγεται ΛΑΟΣ, δε δίνει τα κλειδιά σε άλλον...τότε...αυτά θα είναι τα αποτελέσματα...
Δημοσκοπήσεις που έχουν φτάσει στα χέρια συντακτών, μιλάνε για τεράστια διείσδυση του Μητρόπουλου στους νοικοκυραίους του ΛΑΟΣ...


http://valaoritoy.blogspot.com/2010/09/blog-post_5012.html

Το ΔΝΤ φοβάται κοινωνικές εξεγέρσεις

Όσοι θεωρούν πως τα χειρότερα της οικονομικής ύφεσης έχουν περάσει, πλανώνται πλάνην οικτρά.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Dominique Strauss Kahn: «Δεν είμαστε ακόμη ασφαλείς». Περίπου 30 εκατομμύρια άτομα έχουν μείνει άνεργα από την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τα ¾ των οποίων, σε οικονομικά αναπτυγμένα κράτη. Και όπως λέει ο Strauss Kahn, αυτή η «ερημιά της ανεργίας», που υπολογίζεται σε 210 εκατομμύρια άνεργους παγκοσμίως, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για ενδεχόμενες κοινωνικές εξεγέρσεις τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη.

«Η ύφεση έχει αφήσει ανοιχτές πληγές, και η συνεχιζόμενη ανεργία αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα των δημοκρατιών…», λέει. Για παράδειγμα, στην Ισπανία η ανεργία έφτασε στο 20%. Η δημοσιονομική λιτότητα δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις πριν από το 2011. «Αν τα δημοσιονομικά κίνητρα μπορέσουν να βοηθήσουν στην αποφυγή μόνιμης ανεργίας, τότε ίσως είναι αποδοτικά». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, τα θύματα της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα αυτά που είναι μεταξύ 20-30 χρόνων, συνήθως υφίστανται μόνιμη βλάβη, με αποτέλεσμα να μην εμπιστεύονται τους δημόσιους θεσμούς εφ`όρου ζωής.

Από τη πλευρά του, ο Alan Greenspan καταθέτοντας σε επιτροπή του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, δήλωσε πως οι κρατικές δαπάνες – κίνητρα δεν τονώνουν την οικονομία όσο περιμέναμε. Θα πρέπει λοιπόν, να αφεθούν ελεύθερες οι αγορές και οι επιχειρήσεις ώστε από μόνες τους να χειριστούν την ανάκαμψη της οικονομίας. «Θα πετύχουμε πιο πολλά αν κάνουμε πιο λίγα… πρέπει να επιτρέψουμε στις δυνάμεις της αγοράς να λειτουργήσουν…», είπε. Και συνέχισε: «Δεν λέω πως τα κίνητρα δεν αποδίδουν, λέω όμως πως αποδίδουν πολύ λιγότερο από ότι περιμέναμε… ».

Και έκλεισε λέγοντας πως είναι υπέρ της αύξησης των φόρων, προκειμένου να καταπολεμηθούν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών.

S.A. (Wall Street Journal, Bloomberg, Daily Telegraph)

Λεφτά υπάρχουν...

Ο σύζυγος γυρνά αργά στο σπίτι του μία νύχτα.
- Ανησύχησα! Πού στο καλό ήσουνα; (ρωτά η γυναίκα του)
- Α, λέει αυτός, δεν ήταν τίποτε. Πήγα να κάνω ένα τατουάζ.
- Τατουάζ; Τι τατουάζ έκανες;
- Ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ στα γεννητικά μου όργανα, λέει αυτός περήφανα.
- Χαρτονόμισμα; Μα τι στο καλό σκεφτόσουνα; Δεν καταλαβαίνεις ότι αυτό που έκανες είναι τρελό;
- Μπα, είχα τους λόγους μου:
Πρώτον μου αρέσει να βλέπω τα λεφτά μου να αυξάνονται,
Δεύτερον μου αρέσει να παίζω με τα λεφτά μου,
Τρίτον μου αρέσει να έχω λεφτά στα χέρια μου και
Τέταρτoν έτσι θα μπορώ να σου δίνω 100 ευρώ όποτε το θελήσεις !!!

Λεφτά υπάρχουν...

Ο σύζυγος γυρνά αργά στο σπίτι του μία νύχτα.
- Ανησύχησα! Πού στο καλό ήσουνα; (ρωτά η γυναίκα του)
- Α, λέει αυτός, δεν ήταν τίποτε. Πήγα να κάνω ένα τατουάζ.
- Τατουάζ; Τι τατουάζ έκανες;
- Ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ στα γεννητικά μου όργανα, λέει αυτός περήφανα.
- Χαρτονόμισμα; Μα τι στο καλό σκεφτόσουνα; Δεν καταλαβαίνεις ότι αυτό που έκανες είναι τρελό;
- Μπα, είχα τους λόγους μου:
Πρώτον μου αρέσει να βλέπω τα λεφτά μου να αυξάνονται,
Δεύτερον μου αρέσει να παίζω με τα λεφτά μου,
Τρίτον μου αρέσει να έχω λεφτά στα χέρια μου και
Τέταρτoν έτσι θα μπορώ να σου δίνω 100 ευρώ όποτε το θελήσεις !!!

Όταν επιτρεπόταν η διαφημιση "σιγαρέττων"

Σαν σημερα

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)