Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Δισεκατομμυριούχοι πατριώτες

Το 2009 ο διευθύνων σύμβουλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης είχε την μεγάλη έμπνευση κι αγόρασε - για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, C.D.S, δηλαδή ασφάλιστρο κινδύνου έναντι πτώχευσης των ελληνικών ομολόγων, αξίας 1,3 δις δολάρια. Τεράστιο ποσό για την εποχή εκείνη όταν ακόμα οι αγορές, δεν υποπτευόντουσαν ότι η χώρα ήταν στα πρόθυρα πτώχευσης. Ο Α. Φιλιππίδης με την αλλαγή της εξουσίας από Κ. Καραμανλή σε Γ.Α.Π. απολύθηκε και στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου προσέλαβαν τον Κλέωνα Παπαδόπουλο ο οποίος πούλησε το ασφάλιστρο αυτό σε μια ξένη εταιρεία με κέρδος περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια - για το Ταχυδρομικό μας Ταμιευτήριο.
Ξέρετε πόσο κοστίζει αυτό το ασφάλιστρο τώρα που η Ελλάδα παλεύει να μην χρεοκοπήσει; Περίπου 27 δισεκατομμύρια δολάρια! Κι αν συμβεί credit event, αυτό που μάθαμε νε λέμε πια «πιστωτικό γεγονός», μπορεί να φτάσει έως και 60 δις. δολάρια. Ο Κλέων Παπαδόπουλος το ρευστοποίησε τον Δεκέμβριο του 2009 - πριν το C.D .S (ασφάλιστρο κινδύνου) αποκτήσει έξαφνα τεράστια ονομαστική αξία, αφού ο Γιώργος Παπανδρέου (μετά τις, γνωστές πια, προεκλογικές κρυφές συνομιλίες του με το Δ.Ν.Τ) προσέφυγε πια επίσημα, ως εκλεγμένος Πρωθυπουργός στο ΔΝΤ και την ΕΕ, οδηγώντας την Ελλάδα στην περιπέτεια που δυό χρόνια τώρα ζούμε όλοι οι ΄Ελληνες. Αν ο κύριος Παπαδόπουλος δεν είχε κάνει αυτή την «ευφυέστατη κίνηση», στο χαρτοφυλάκιο του Ταχυδρομικού μας Ταμιευτηρίου θα υπήρχαν τώρα έως και 27 δισεκατομμύρια δολάρια!
Ο Καμμένος επέμενε επί μήνες με πείσμα να συσταθεί επιτροπή στην Βουλή με σκοπό να ερευνήσει τον πραγματικό λόγο για τον οποίο πουλήθηκε το πολύτιμο C.D.S και να αποκαλυφθεί ποιοι "πατριώτες" κρύβονται πίσω από την ξένη εταιρεία που το αγόρασε. Όπως γνωρίζουμε είναι εύκολο πια να ανιχνευθούν οι πραγματικοί κάτοχοι κάθε off-shore εταιρείας οπουδήποτε και αν εδρεύει, φτάνει να υπάρχει πολιτική βούληση. Eχει άραγε την εξουσία και την θέληση η προσωρινή κυβέρνηση να κινήσει την διαδικασία "αποκάλυψης"; Το θέμα αφορά ένα υπέρογκο περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου που χάθηκε κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια του και που θα ήταν σκόπιμο να γνωρίσουμε σε ποιους πουλήθηκε, αν πλήρωσαν μετρητά τα περίπου 1 δισεκατομμύριο, 340 εκατομμύρια δολάρια στο Τ.Τ. και κυρίως που βρήκαν τα τόσα πολλά λεφτά τα φυσικά πρόσωπα - Έλληνες, που λέγεται ότι κρύβονται πίσω από την εταιρεία.
Ο κ. Καμμένος δεν βρήκε ανταπόκριση από τους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές στην προσπάθειά του αυτή. Αντιθέτως απειλήθηκε όπως κατήγγειλε σε τηλεοπτική εκπομπή. Οι "πατριώτες" εν τω μεταξύ που αγόρασαν το ασφάλιστρο κινδύνου- αν δεν το έχουν ήδη πουλήσει και καρπωθεί δισεκατομμύρια δολάρια, κατάφεραν να κρατήσουν τους εαυτούς τους μακριά από την τσιμπίδα του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος κ. Γ. Πεπονή - ο οποίος αντιπροσωπεύει την Αρχή που θα αποφασίσει για το αν ευσταθούν οι καταγγελίες του κ. Καμμένου ώστε η υπόθεση να ερευνηθεί πλήρως και να δοθούν όλες οι λεπτομέρειες, (όποιον και αν αφορούν) στην δημοσιότητα.

Βαριά σύννεφα πάνω από το 2012 απλώνει το ΔΝΤ

Με κάθε άλλο παρά με ευοίωνες προοπτικές ξεκινά η νέα χρόνια, καθώς λίγο πριν εκπνεύσει το εφιαλτικό 2011, ΔΝΤ και Ουόλ Στρητ Τζέρναλ προδιέγραψαν την πορεία του 2012.

Το δημοσίευμα της ναυαρχίδας του οικονομικού Τύπου, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ κρίνει ως μη βιώσιμο το επίπεδο του ελληνικού δημόσιου χρέους ακόμη και αν όλα πάνε καλά με το PSI και το κούρεμα της τάξης του 50% που αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 27 Οκτωβρίου, έπεσε σαν βόμβα.

Για άλλη μια φορά η Αθήνα έπεσε από τα σύννεφα, ενώ είναι γνωστό πως και ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, ο κατ’ εξοχήν δηλαδή υπεύθυνος για την ανταλλαγή ομολόγων με τους ιδιώτες, έχει δηλώσει πως η συγκεκριμένη διαδικασία είναι «σταγόνα στον ωκεανό» και δεν λύνει το πρόβλημα της Ελλάδας.

Η εφημερίδα, που επικαλείται πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, αναφέρει ότι το ΔΝΤ έχει ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για την εκτίμησή του, που, όπως αναφέρεται, στηρίζεται στο επιδεινούμενο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι παράγοντες του ΔΝΤ θεωρούν πως θα χρειαστεί είτε ακόμη μεγαλύτερο «κούρεμα», είτε υψηλότερος δανεισμός από την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία του έκθεση το Ταμείο ανέφερε πως αν το «κούρεμα» 50% επιβαλλόταν σε όλους τους ιδιώτες επενδυτές, τότε το χρέος της Ελλάδας θα υποχωρούσε μακροπρόθεσμα στο 120% του ΑΕΠ που θεωρείται βιώσιμο επίπεδο.

Προέβλεπε ωστόσο ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωνόταν το 2011 κατά 5,5% και το 2012 κατά 3%.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ο υπουργός των Οικονομικών είχε επιπλήξει το Γραφείο Παρακολούθησης Προϋπολογισμού της Βουλής και είχε οδηγήσει σε παραίτηση-καρατόμηση την επικεφαλής του Στέλλα Μπαλφούσια, ακριβώς επειδή στην έκθεσή του ανέφερε πως η δυναμική του ελληνικού χρέους βρίσκεται εκτός ελέγχου!

Και ενώ το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό, στην Αθήνα ο πρωθυπουργός είχε δίωρη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μετά το τέλος της οποίας οι πληροφορίες που… διέρρευσαν ανέφεραν ότι… το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ξεπεράσει θετικά τόσο τους στόχους του μνημονίου σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ για το 2011, όσο και τον στόχο των εσόδων για το ίδιο έτος!

Οπότε, μάλλον λάθος κάνει το ΔΝΤ όταν μιλά για επιδεινούμενο οικονομικό κλίμα!

Καταρρέει ο δικομματισμός

Στη δεκαετία του 70' επιστρέφει το ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά τα ποσοστά του, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Kάπα Research για το Βήμα της Κυριακής.

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σταθερό προβάδισμα 8,8 μονάδων, ωστόσο την πρωτιά έχει η αδιευκρίνιστη ψήφος που αγγίζει το 29,5%.

Συγκεκριμένα, ως προς την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 21,4%, το ΠΑΣΟΚ 12,6%, το ΚΚΕ 9,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,2%, ΛΑΟΣ 5,3%, η Δημοκρατική Αριστερά 5%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 2,8%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,5% και το Άρμα Πολιτών 1%.

Άλλο κόμμα δήλωνει ότι θα ψηφίσει το 4,4% των ερωτηθέντων.

Σύμφωνα με την έρευνα, αν στις επόμενες εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 40,1% θα προτιμούσε για πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο και το 35,4% τον αρχηγό του πρώτου κόμματος.

Ο Λουκάς Παπαδήμος συγκεντρώνει τις περισσότερο θετικές γνώμες των ερωτηθέντων (66%), και ακολουθούν οι Φ.Κουβέλης (51,4%, Αντ.Σαμαράς (35%), Αλ.Τσίπρας (30,6%), Αλ.Παπαρήγα (26%), Γ.Καρατζαφέρης (22,2%), Ντ.Μπακογιάννη (21%) και Γ.Παπανδρέου (18,8%).

Εκλογές τον Απρίλιο

Σε ερώτηση σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, το 56,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν τον Απρίλιο, ενώ το 37,7% στο τέλος της τετραετίας.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το 56,9% θεωρεί πως τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση πρέπει να συντονιστούν για σκληρότερη διαπραγμάτευση ενώ το 34,4% η διαπραγμάτευση να γίνει από κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.

Προβάδισμα Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ

Σχετικά με την διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ, η συντριπτική πλειοψηφία (72,7%), θεωρεί ότι πρέπει η διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν τις εκλογές.

Οι πολίτες πάντως δείχνουν να αδιαφορούν για το ΠΑΣΟΚ, καθώς σε περίπτωση που στηθεί ανοιχτή κάλπη το 77,1% δηλώνει ότι σίγουρα ή μάλλον σίγουρα δεν θα πήγαινε να ψηφίσει.

Σε ερώτηση για το ποιον θα ψήφιζαν για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, αν συμμετείχαν στη διαδικασία, το 29,8%, απαντά τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το 27,4% τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 28 και 29 Δεκεμβρίου πανελλαδικά, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, σε 1.004 άτομα με στοιχεία σταθμισμένα με την ψήφο του 2009.

"Αν το έλλειμμα δεν περιοριστεί θα πάμε όλοι μαζί για τσίπουρα"

Η δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οικονοµία και κρατικά ταµεία αποκαλύπτεται στους αγωνιώδεις διαλόγους υπουργών, εν όψει της τελικής διαπραγµάτευσης µε την τρόικα, στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής".

Χαρακτηριστική φράση που αποτυπώνει την αγωνία των υπουργών και το αδιέξοδο των οικονομικών επιτελείων σχετικά με τη λήψη οικονομικών μέτρων για το διέξοδο της χώρας από την κρίση, χωρίς περαιτέρω απώλειες, αποτυπώνεται στο Φίλιππο Σαχινίδη, ο οποίος σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, φέρεται να είπε: "Το έλλειµµα του 2011 κινείται στο 10%-11% του ΑΕΠ και αν δεν περιοριστεί, τότε θα πάµε όλοι µαζί για τσίπουρα".

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε: "∆εν µπορούµε να λάβουµε νέα µέτρα. Θα οδηγηθούµε σε κυβερνητική κατάρρευση. Το μεγάλο ζήτημα είναι οι δυσκολίες στα ασφαλιστικά ταμεία και στον κοινωνικό προϋπολογισμό".

Γ. Κουτρουμάνης: "Κάτι πρέπει να κάνουμε, έχουμε απώλειες και στα έσοδα, πέφτουν έξω και οι δαπάνες. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι οι απώλειες εσόδων στο ΙΚΑ".

Φ. Σαχινίδης: "Το έλλειμμα του 2011 θα κλείσει μεταξύ 10% και 11%".

Ε. Βενιζέλος: "Με έλλειμμα 11% θα φτάσουμε σε αδιέξοδο γιατί θα ζητήσουν πρόσθετα μέτρα. Είναι SOS να κλείσει το έλλειμμα κάτω από το 10%".

Φ. Σαχινίδης: "Αν κλείσει η χρονιά με έλλειμμα 9,5% θα είμαι θεός. Αν είναι 9,7% - 9,8% θα το καλιμπράρουμε".

Φ. Σαχινίδης: "Πρέπει να προχωρήσουμε σε ακύρωση δαπανών του 2011 ή να κάνουμε μπαϊμπάς όπου μπορούμε για να κλείσει ο προϋπολογισμός".

Ε. Βενιζέλος: "Αν το έλλειμμα υπερβεί το 10% δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα. Οδηγούμαστε σε κυβερνητική κατάρρευση".

Γ. Κουτρουμάνης: "Εμείς υπολογίζαμε 678 εκατ. ευρώ από τα Ταμεία αλλά τώρα είμαστε στο μηδέν".

Η. Πεντάζος: "Θα έχουμε σκληρή διαπραγμάτευση τον Ιανουάριο. Τώρα οι Τροϊκανοί έδειχναν χαλαροί, συναισθηματικοί, ακόμα και φιλικοί μπορούμε να πούμε μαζί μας΄".

Η ομολογία στη Βουλή

Το κουβάρι ξετυλίχτηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής", σε ομιλία του Φ. Σαχινίδη στη Βουλή, που είπε χαρακτηριστικά:

"Μου είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να απαντήσω με ακρίβεια για το πού θα θα διαμορφωθεί τελικά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2011. Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ύφεση, η οποία θα επηρεάσει τόσο τα φορολογικά, όσο και τα ασφαλιστικά έσοδα. Είναι γεγονός ότι έχουμε και αυξημένη ανεργία και μάλιστα περισσότερη από αυτή που αρχικά είχε προβλεφθεί".

Νωρίτερα, ο ίδιος επισήμανε ότι "το ΔΝΤ είναι έτοιμο να μας πει αντίο. Υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Η Βραζιλία θέτει θέμα προνομιακής μεταχείρισης προς την Ελλάδα και το ίδιο θέμα έκαναν και οι Ρώσοι. Όλες οι ελπίδες είναι στον Παντελή Οικονόμου για να εισπράξει τα έσοδα. Αν δεν πετύχουμε θα πάμε όλοι μαζί για τσίπουρα στη Θεσσαλία".

Ονόματα που καίνε στο υπόμνημα των εισαγγελέων

Υπόμνημα-φωτιά με ονόματα που «καίνε» είναι έτοιμοι να καταθέσουν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φ. Μακρή οι δύο παραιτηθέντες οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που διέταξε ο εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Ιωάννης Τέντες, προκειμένου να διερευνηθούν όσα κατήγγειλαν στην επιστολή παραίτησής τους και συγκεκριμένα εάν υπήρξαν παρεμβάσεις στο έργο τους, από ποιους και σε ποιες υποθέσεις.

Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί, οι οποίοι υπέβαλαν τις «ηχηρές» παραιτήσεις τους με αφορμή σχέδιο νόμου με το οποίο επιχειρήθηκε η αντικατάστασή τους στο πιο κρίσιμο στάδιο της μάχης για την πάταξη της φοροδιαφυγής, φέρονται αποφασισμένοι -σύμφωνα με πληροφορίες- να μιλήσουν με στοιχεία και ονόματα στο γραπτό υπόμνημα που τους ζητήθηκε να καταθέσουν στον αντεισαγγελέα του Α.Π. και επιθεωρητή Φώτη Μακρή, ο οποίος ανέλαβε να χειριστεί την «καυτή» υπόθεση και να διερευνήσει σε χρόνο-αστραπή τους λόγους που τους οδήγησαν στην ηρωική έξοδο.

Σύμφωνα με όσα είπαν στο «Εθνος της Κυριακής» πηγές από το περιβάλλον των δύο εισαγγελέων, «θα δώσουν στοιχεία και ονόματα και τότε? γαία πυρί μειχθήτω»!

Σημείο-κλειδί του θα είναι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το στοιχείο που θορύβησε τόσο πολύ «πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και ποικιλώνυμους εκφραστές τους, που δραστηριοποιούνται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος», ώστε να αποφασιστεί αιφνιδίως η ακύρωση των οικονομικών εισαγγελέων και η αντικατάστασή τους με αρχαιότερο εισαγγελικό λειτουργό.

Δυσαρέσκεια
Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς το τελευταίο διάστημα είχαν χειριστεί με επιτυχία μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και οικονομικού εγκλήματος και είχαν πρωταγωνιστήσει στη σύλληψη οικονομικών παραγόντων για χρέη προς το Δημόσιο ενώ, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον τους, δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι κανένα από τα «ηχηρά» ονόματα των συλληφθέντων δεν πέρασε την πόρτα του Κορυδαλλού...

Παράλληλα είχαν ανοίξει ιδιαίτερα σημαντικές έρευνες οικονομικών υποθέσεων, που «άγγιζαν» πρόσωπα του δημόσιου βίου, χωρίς πολλές φορές να έχουν την απαραίτητη βοήθεια στο έργο τους, όπως το ότι πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες μέχρι να τους σταλούν από το υπουργείο Οικονομικών οι λίστες με τα ονόματα των χρεοφειλετών!

Παρά τις αντιξοότητες είχαν καταφέρει να οργανώσουν τη δουλειά τους και να βρουν την άκρη του νήματος στις δαιδαλώδεις και? δύσοσμες υποθέσεις του οικονομικού εγκλήματος, γι' αυτό και φέρονταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι, κάτι που προκύπτει ευθέως από το ότι στην επιστολή τους χαρακτηρίζουν την αντικατάστασή τους με το υπό προώθηση νομοσχέδιο ως πρόφαση.

Την ίδια άποψη με τους οικονομικούς εισαγγελείς εκφράζουν δικαστικοί κύκλοι, οι οποίοι χαρακτήρισαν «πρόσχημα» την αντικατάστασή τους από αντεισαγγελέα του ΑΠ, με το σκεπτικό ότι ως αντεισαγγελείς εφετών δεν μπορούσαν να έχουν «πανελλαδική εμβέλεια», και υπενθυμίζουν τις περιπτώσεις των αρμόδιων εισαγγελέων για την ΕΥΠ και το οργανωμένο έγκλημα οι οποίοι έχουν τον ίδιο βαθμό με αυτούς, ενώ παλαιότερα ο αρμόδιος εισαγγελέας για την τρομοκρατία είχε ακόμη χαμηλότερο βαθμό.

Η μοιραία σύσκεψη στο Σύνταγμα

Μοιραία... στάθηκε μια σύσκεψη, που έγινε προ ημερών στο υπουργείο Οικονομικών, για όσα εκρηκτικά επακολούθησαν με τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη.

Εκεί, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπ. Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου, έγινε η πρώτη... κρούση για το σχέδιο νόμου και τέθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους το ερώτημα εάν θα ήταν προτιμότερο για λόγους δικονομικούς και λειτουργικούς να αντικατασταθούν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς από αρχαιότερό τους αντεισαγγελέα ΑΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την υπό προώθηση ρύθμιση διαφώνησαν τόσο ο αντεισαγγελέας του ΑΠ και πρόεδρος της Αρχής νομιμοποίησης χρημάτων από εγκληματική δραστηριότητα Παναγιώτης Νικολούδης όσο και ο αντεισαγγελέας Εφετών και ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης, ο οποίος στο επιχείρημα ότι ως αντεισαγγελείς Εφετών οι οικονομικοί εισαγγελείς δεν μπορούσαν να έχουν «πανελλαδική εμβέλεια» αντέτεινε ότι ο ίδιος ως αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, αρμόδιος για την τρομοκρατία, παλαιότερα, είχε αρμοδιότητα και διενεργούσε επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Ο μόνος που δεν είχε πει λέξη τότε ήταν ο κ. Πεπόνης, καθώς τον αφορούσε άμεσα...

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν υπήρξε συνέχεια, μέχρι την περασμένη Τετάρτη, όταν αιφνιδίως εστάλη το σχέδιο νόμου στους οικονομικούς εισαγγελείς.

«Χειροπέδες» στην έρευνα
Καυτοί φάκελοι στο συρτάρι

Τοπίο με... αγκάθια ήταν το αντικείμενο των ερευνών που διενεργούσαν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, καθώς το φορτίο των δεκάδων οικονομικών υποθέσεων που είχαν να αντιμετωπίσουν ήταν βαρύ, ενώ οι συνθήκες δουλειάς πολλές φορές τους δυσκόλευαν περισσότερο.

Ακούγεται ότι ήταν δυσαρεστημένοι, επειδή επί σχεδόν επτά μήνες, όσο διήρκεσε η θητεία τους, δεν κατάφεραν να έχουν αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή στο γραφείο τους, στο Εφετείο της Αθήνας, καθώς εκτός από τα έπιπλα και ένα φαξ, που άρχισε προ ημερών να λειτουργεί, δεν υπήρχαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ενώ η σύνδεση με Ιντερνετ φάνταζε? ουτοπική. Δεν είχαν επίσης γραμματέα για να διευκολύνονται στη λήψη καταθέσεων των μαρτύρων στο πλαίσιο των δεκάδων υποθέσεων που διερευνούσαν, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν ιδιαίτερα σοβαρές και «δύσπεπτες».

Οι υποθέσεις που χειρίστηκαν απαιτούσαν σκληρή προσπάθεια, ενώ εμπόδια ορθώνονταν μπροστά τους ακόμη και από θεσμικούς παράγοντες, όπως συνέβη με τη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους 14.700 οφειλέτες του Δημοσίου, με βεβαιωμένα χρέη εκτομμυρίων ευρώ.

Κωλυσιεργία
Για να φτάσει στα χέρια τους η λίστα με τους χρεοφειλέτες, πέρασαν τρεις μήνες και χρειάστηκαν τουλάχιστον τρεις υπομνήσεις του κ. Πεπόνη προς το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να βρει ανταπόκριση στο αίτημά του, ενώ προηγήθηκε από τον ίδιο προς τους αρμόδιους αυστηρότατη επισήμανση ότι, περαιτέρω αργοπορία, μπορεί να ενεργοποιήσει ποινικές κυρώσεις?

Από τις πιο? «ακανθώδεις» πρωτοβουλίες τους ήταν η διεξαγωγή έρευνας, που είχαν παραγγείλει στις 30 Νοεμβρίου, για το ύψος των «ύποπτων» δανειοδοτήσεων από τράπεζες, των δύο κομμάτων εξουσίας, της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η έρευνά τους είχε ξεκινήσει με αφορμή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία τα δύο μεγάλα κόμματα λαμβάνουν δάνεια από τράπεζες, με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις, και φαίνεται ότι είχε προκαλέσει τη δυσφορία και των δύο κομμάτων.

Παράλληλα με το σαφάρι των φοροφυγάδων, που κατέληξε σε χειροπέδες «γκλάμορους» οφειλετών, οι οικονομικοί εισαγγελείς χειρίζονταν επίσης τις υποθέσεις:

  • Καταγγελία για παραποίηση στοιχείων του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ, με αποτέλεσμα την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας τα οποία περιελήφθησαν στο Μνημόνιο.
  • Καταγγελίες του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά, για την ύπαρξη λίστας φοροφυγάδων, που δεν χρησιμοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.
  • Ερευνα με αφορμή την παραίτηση του Δ. Σπινέλη από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και τις καταγγελίες του για ύπαρξη παραμηχανισμού εντός του υπουργείου.
  • Τον φάκελο των CDS του αδερφού του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
  • Τις καταγγελίες για κωλυσιεργία στην επιβολή προστίμων από το λαθρεμπόριο καυσίμων, υπόθεση για την οποία είχε κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος ο γ.γ. φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών Ι. Καπελέρης.
  • Τις τελευταίες μέρες οι δύο περίμεναν να τους διαβιβαστεί ολοκληρωμένη δικογραφία, για την υπόθεση του σκανδάλου των υποβρυχίων, ενώ σε εξέλιξη βρισκόταν η έρευνα για τις καταγγελίες του πρώην γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Σπινέλη, ο οποίος είχε μιλήσει για διαφθορά στις εφορίες και αποκάλυψε πως το σύστημα «λαδώματος» των εφοριακών είναι της τάξεως του (4-4-2). Δηλαδή το 40% στους εφοριακούς, το 40% στον ιδιώτη φορολογούμενο και μόλις το 20% στο κράτος.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)