Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Buying Things Dressed as a Bank Robber

Χριστούγεννα έρχονται…ευχές και δώρα!!

Ζήλεψαν από τον Σισέ και τους παίκτες του Παναθηναϊκού οι πολυμετοχικοί κι αποφάσισαν κι αυτοί να κάνουν δώρα ο ένας στον άλλον για να πέσουν λίγο οι τόνοι ενόψει του αυριανού κρίσιμου Δ.Σ.

Ο sportdog αποκαλύπτει τις γιορτινές χειρονομίες μεταξύ Βαρδινογιάννη, Βγενόπουλου, Πατέρα, Γιαννακόπουλου κι όχι μόνο.

Ο Βαρδινογιάννης, λοιπόν, αποφάσισε να δωρίσει σε Βγενόπουλο, Πατέρα και το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών του στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ακόμα, δεσμεύθηκε να κατασκευάσει δυο γήπεδα, ένα θερινό κι ένα κλειστό για τις κρύες μέρες του χειμώνα, να παραχωρήσει δωρεάν για 100 χρόνια την Παιανία και να δώσει το 50% των μετοχών από τις μετοχές του στην Motor Oil. Σύμφωνα με πληροφορίες, Βγενόπουλος και Πατέρας έδειξαν σκεπτικοί και δεν είναι σίγουρο ότι θα αναλάβουν την ΠΑΕ. Ίσως να θέλουν και κάτι παραπάνω.

Από την πλευρά του ο Βγενόπουλος δώρισε τον Πατέρα την ΠΕΚ, ενώ ο Πατέρας ανταπέδωσε με ένα πρωτοχρονιάτικο λαχείο με την ευχή να κερδίσει τον πρώτο λαχνό. Και οι δυο μαζί κάνανε δώρο στον Βαρδινογιάννη το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, που τους δώρισε λίγους μήνες πριν ο Τζίγγερ.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος, τέλος, έκανε μια μεγάλη χειρονομία και προς τους τρείς δίνοντας από δέκα κουτιά με ηρεμιστικά, ενώ κράτησε μερικά και για τον ίδιο, μασώντας μπροστά τους ένα χάπι, έτσι ώστε να μειωθεί η ένταση στην πράσινη ΠΑΕ. Κατά λάθος το ίδιο δώρο με τον αδερφό του πήγε και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος.

Μέρος στην χαρμόσυνη εκδήλωση πήρε και ο Κώστας Αντωνίου που δώρισε – ξανά – τον Μελίσση στον Παναθηναϊκό για την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, ενώ ο Φρέιτας κράτησε το καλύτερο για το τέλος και είπε: «Αν δεν σας κάνει ο Φερέιρα, θα σας φέρω τον Μουρίνιο που είναι κι αυτός φίλος μου».

Στους παίκτες, τέλος, ο Φερέιρα έδωσε άλλες δέκα μέρες ρεπό για να ξεκουραστούν κι άλλο από την σκληρή δουλειά που έχουν κάνει ως τώρα. Στα επίσημα παιχνίδια θα αγωνιστούν μέχρι τότε μόνο οι εθελοντές. Ο πρώτος που παρουσιάστηκε εθελοντικά κι αρνήθηκε την άδειά του ήταν ο Γκοβού, ο οποίος, όμως, θέλουν οι φήμες, να είχε καταναλώσει πρώτα το ουίσκι του Σισέ. Είχε και κάτι ξερόβηχες, πάντως.

Όπως καταλαβαίνετε αυτά δεν γίνονται ούτε στις ταινίες και το κείμενο είναι χιουμοριστικό. Στον Παναθηναϊκό, άλλωστε, όλα λειτουργούν βάσει λογικής.

http://www.sportdog.gr/article/3485/zeleia-psora-ki-alla-dora

THE DIGITAL STORY OF THE NATIVITY

Προγραμμα Διαχείρισης Ημερολογίου σε Access mdb.



Υποχώρησε 2,8% και διαμορφώθηκε στα 19,468 δισ. το έλλειμμα στο 10μηνο

Mείωση κατά 2,8% σημείωσε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, καθώς, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, διαμορφώθηκε σε 19,468 δισ. ευρώ έναντι 20,020 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σε απόλυτα νούμερα το έλλειμμα υποχώρησε στο 8% του ΑΕΠ, έναντι ετήσιου στόχου 7% που έχει τεθεί στο μνημόνιο. Ο περιορισμός του ελλείμματος οφείλεται κυρίως στις εξελίξεις στο εμπορικό ισοζύγιο καθώς η μείωση των εισαγωγών (κατά 12%) ήταν πολύ μεγαλύτερη από την υποχώρηση των εξαγωγών (κατά 2%).

Πιο αναλυτικά, ο περιορισμός του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 1,095 δισ. ευρώ στα 24,480 δισ. οφείλεται κυρίως στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 2,8 δισ. ευρώ στα 13,626 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, οι πληρωμές για εισαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων μειώθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ ή 11,7% στα 22,8 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις αντίστοιχες εξαγωγές μειώθηκαν κατά 212 εκατ. ευρώ ή 2,2%. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ στα 11,6 δισ. ή 21,9%, ενώ οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων αυξήθηκαν κατά 312 εκατ. ευρώ ή 11,4% στα 3,716 δισ. ευρώ.

Στο ισοζύγιο υπηρεσιών το πλεόνασμα αυξήθηκε κατά 440 εκατ. ευρώ στα 12,304 δισ. ευρώ, παρά τη μείωση του τουριστικού συναλλάγματος κατά 7% στα 9,32 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μεγάλη αύξηση που εμφάνισαν οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) οι οποίες παρουσίασαν άνοδο κατά 15,5% στα 13,011 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων αυξήθηκε οριακά (κατά 29 εκατ. ευρώ ή 0,4%) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 στα 7,605 δισ. ευρώ.

Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων μειώθηκε κατά 955 εκατ. ευρώ στα 312,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 751 εκατ. ευρώ, έναντι 1,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά στο μεγαλύτερο μέρος της τη μείωση των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την Ε.Ε. προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

The Power Of Love - Frankie Goes To Hollywood

Τα Γραμματόσημα Disney

Τα τελευταία χρόνια πολλές χώρες έχουν αρχίσει να εκδίδουν γραμματόσημα που απεικονίζουν θέματα με τους Ήρωες του Disney.
Συχνά, οι χώρες αυτές ,φιλοτελικά "ανύπαρκτες", προσπαθούν να παραμείνουν στην επικαιρότητα ή απλά να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.
Είναι συχνά η μανία της συλλογής που οδηγεί στην αγορά αυτών των αντικειμένων, αλλά ένας σωστός συλλέκτης γραμματοσήμων δεν νομίζω ότι θα ενδιαφέρονταν για τις εκδόσεις αυτές.
Η μόνη αξιοσημείωτη εξαίρεση σε αυτό το γκρίζο τοπίο, αντιπροσωπεύεται από μία χώρα με μεγάλη φιλοτελική παράδοση τον Άγιο Μαρίνο.
Η μικρή αυτή χώρα ήταν η πρώτη που το 1970 ( 22 Δεκεμβρίου), εξέδωσε μια σειρά χαρακτήρων της Disney, και ειναι μια πολύ όμορφη έκδοση που σχεδίασε ο Ιταλός καλλιτέχνης Giovan Battista Carpi!
Εδώ εμφανίζονται οι εικόνες όλων των γραμματοσήμων που είναι συνολικά 10 ,και το τελευταίο απεικονίζει τον ίδιο τον Walt Disney .

O Παπανικολής δεν θα γέρνει-Θα γέρνουμε εμεις για να τον βλέπουμε ίσιο !!!


Προ ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για το θέμα του νεοαποκτηθέντος Υποβρυχίου "Παπανικολής" που γέρνει, ζήτησε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ στην ολομέλεια της Βουλής.
Όπως τόνισε, προτείνει στην Ελληνική κυβέρνηση να στείλει έγγραφη αίτηση στην Τουρκική κυβέρνηση ούτως ώστε να επιληφθεί του θέματος και να προχωρήσει στην αλλαγή κέντρου βάρους όλων των πλωτών μέσων της με τελικό σκοπό να γέρνουν και αυτά. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί το νεοαποκτηθέν Υποβρύχιο που γέρνει, να είναι επιχειρησιακά κατάλληλο αφού θα γέρνουν και τα εχθρικά σκάφη. Σύνθημά μας "δεν αρμενίζουμε εμείς στραβά αλλά στραβός είναι ο γιαλός".
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε με ενθουσιασμό τις προτάσεις των "συμμάχων" τους στην Βουλή.
Η ΝΔ συμφώνησε με μοναδική προϋπόθεση να γέρνει από δεξιά.
Ο ΣΥΝ αντιτάχθηκε και δέχεται μόνο εφόσον γέρνει από αριστερά και προηγηθεί ο χωρισμός Εκκλησίας -Κράτους
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές (εκτός της κ.Μπακογιάννη) τονίζουν "είτε από αριστερά γέρνει, είτε από δεξιά γέρνει, η κυβέρνηση τον παίρνει.."
Το ΚΚΕ δεν δέχεται τίποτα ούτε προτείνει τίποτα διότι είναι μιά κεκαλυμμένη καπιταλιστική επίθεση εναντίον των λαϊκών στρωμάτων με απώτερο σκοπό το φίμωμα της εργατικής τάξης και τον στραγγαλισμό του προλεταριάτου από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που αγνοούν τα πραγματικά προβλήματα των Λαών που είναι ο εκφασισμός τους και η δημιουργία συγκρουσιακών καταστάσεων με τους συντρόφους λαθρομετανάστες...

Δικαιώματα επιβατών. Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Στο αεροπλάνο: Κατά την αγορά αεροπορικών υπηρεσιών, ζητάτε πάντοτε από την αεροπορική εταιρία ή το τουριστικό γραφείο, έγγραφη αναλυτική ενημέρωση για την...
κατηγορία των υπηρεσιών αυτών και τους όρους της συμβάσεως, που συνάπτετε την στιγμή που αγοράζετε το εισιτήριο σας. Ιδιαιτέρως εάν αγοράζετε εισιτήριο με ανοικτή ημερομηνία επιστροφής, απαιτήστε την στιγμή της αγοράς αναλυτική, έγγραφη ενημέρωση ως προς τις προθεσμίες και τους όρους, που έχει υποχρέωση η αεροπορική εταιρία να εκπληρώσει.
Εάν αγοράζετε οργανωμένο ταξίδι (πτήση και διαμονή ή άλλες υπηρεσίες) η ενημέρωση παρέχεται και μέσω διαφημιστικού φυλλαδίου, πάντα όμως πρέπει να είναι έγγραφη, πλήρης και ακριβής. Ο διοργανωτής του ταξιδιού ή ο πωλητής είναι υποχρεωμένος να ασφαλίζει μέσω ασφαλιστικής εταιρίας τις υπηρεσίες του, προκειμένου να προστατεύεστε από απρόβλεπτα γεγονότα, όπως, π.χ. η αδυναμία εκτελέσεως της πτήσης. Ελέγξτε επομένως, εγκαίρως εάν έχει τηρηθεί αυτή η υποχρέωση από το τουριστικό γραφείο.
Αν αναχωρείτε με τακτική πτήση από οποιοδήποτε αεροδρόμιο εντός Ευρωπαϊκής Ενώσεως και, μολονότι παρουσιασθήκατε εγκαίρως στον έλεγχο εισιτηρίων, η αεροπορική εταιρία σας αρνείται την επιβίβαση λόγω υπεράριθμων κρατήσεων, ο αερομεταφορέας θα έχει την υποχρέωση να απευθύνει αρχικά `έκκληση σε εθελοντές`, για να παραιτηθούν της κράτησης τους, με το ανάλογο αντιστάθμισμα. Για τους υπόλοιπους επιβάτες, η εταιρία οφείλει α) χρηματική αποζημίωση, β) τη δυνατότητα επιλογής θέσης σε άλλη πτήση με ταυτόχρονη καταβολή της τιμής του εισιτηρίου και γ) την παροχή βοήθειας κατά τη διάρκεια της αναμονής. Σε περίπτωση ματαίωσης της πτήσης, η αεροπορική εταιρία οφείλει να παρέχει αντίστοιχες επιλογές, όπως στην περίπτωση της άρνησης επιβίβασης. Δεν είναι υποχρεωμένη σε κάποιο είδος αποζημίωσης εάν μπορεί να αποδείξει `έκτακτες περιστάσεις που δεν μπορούσαν να αποφευχθούν`, ή στην περίπτωση που είχε ενημερώσει τον επιβάτη πέντε ημέρες πριν από την πτήση του. Σε περίπτωση μεγάλης καθυστέρησης,!
οι επιβάτες θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ της δυνατότητας αλλαγής πτήσης ή καταβολής της αξίας του εισιτηρίου με την παροχή βοήθειας κατά την περίοδο αναμονής.
Στις αποσκευές που παραδίδετε για μεταφορά, μην τοποθετείτε είδη μεγάλης αντικειμενικής ή υποκειμενικής αξίας. Μάθετε ότι σε περίπτωση απώλειας, η αεροπορική εταιρία αποζημιώνει με βάση το βάρος και όχι την πραγματική αξία του περιεχομένου των αποσκευών. Εάν πάντως, οι αποσκευές σας περιέχουν είδη αξίας, δηλώστε το εκ των προτέρων. Εάν κατά την άφιξη στον προορισμό σας, διαπιστώσετε απώλεια ή φθορά της αποσκευής σας, δηλώστε το αμέσως στην αεροπορική εταιρία και συμπληρώστε το ειδικό έντυπο για την αναζήτηση της αποσκευής, την αποκατάσταση ή αντικατάσταση της ή την αποζημίωση σας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθιερώσει τα δικαιώματα των επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς και εργάζεται για την ενίσχυσή τους.
Τα κυριότερα δικαιώματα που απολαμβάνει ο επιβάτης σήμερα:
Όταν ο επιβάτης το ζητά, ο ταξιδιωτικός πράκτορας πρέπει να του παρέχει άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες που απεικονίζονται στο σύστημα του ηλεκτρονικού υπολογιστή, επιτρέποντας του να δει την οθόνη ή εκτυπώνοντας τα απεικονιζόμενα σε αυτή στοιχεία.
Εάν η κράτηση του εισιτηρίου γίνεται από τον ταξιδιωτικό πράκτορα ή απευθείας από την αεροπορική εταιρία, αυτοί υποχρεούνται να μεταβιβάσουν στον επιβάτη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία στο σύστημα του ηλεκτρονικού υπολογιστή αναφορικά με:
1) την ταυτότητα του αερομεταφορέα, ο οποίος θα εκτελέσει πράγματι την υπηρεσία μεταφοράς σε αντίθεση με τον αερομεταφορέα ο οποίος μνημονεύεται στο εισιτήριο
2) τις αλλαγές των αεροσκαφών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού,
3) τους παρεμβαλλόμενους κατά τη διαδρομή του ταξιδιού σταθμούς, και
4) τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ των αεροδρομίων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Ένας επιβάτης, στον οποίο αρνούνται την επιβίβαση σε πτήση που έχει γίνει υπερβολικός αριθμός κρατήσεων δικαιούται:
Να επιλέξει μεταξύ επιστροφής χωρίς οικονομική κύρωση του κόστους εισιτηρίου για το μη πραγματοποιηθέν τμήμα του ταξιδιού, προώθηση προς τον τελικό του προορισμό με την πρώτη διαθέσιμη ευκαιρία και προώθηση σε μεταγενέστερη ημερομηνία της επιλογής του. Αν ο επιβάτης επιλέξει να προωθηθεί με την πρώτη διαθέσιμη ευκαιρία και αυτή η προώθηση γίνεται από άλλο αεροδρόμιο, ο αερομεταφορέας οφείλει να καταβάλει το κόστος ταξιδιού προς αυτό το άλλο αεροδρόμιο.
Ανεξάρτητα από την επιλογή του επιβάτη, βάσει της προηγουμένης παραγράφου, άμεση καταβολή από τον αερομεταφορέα μιας ελάχιστης οικονομικής αποζημίωσης που ανέρχεται σε:
150 € για πτήσεις μέχρι 3.500 χλμ.
300 € για πτήσεις άνω των 3.500 χλμ. ανάλογα με τον τελικό προορισμό όπως αναφέρεται στο εισιτήριο.
Αυτή η κατ’ αποκοπή αποζημίωση δύναται να μειωθεί κατά 50% όταν ο επιβάτης επιλέξει την προώθηση στον τελικό του προορισμό με πρώτη ευκαιρία αν ο χρόνος άφιξης δεν υπερβαίνει τον αρχικά προγραμματισμένο χρόνο άφιξης κατά δύο ώρες για πτήσεις μέχρι 3.500 χλμ., και κατά τέσσερις ώρες για πτήσεις άνω των 3.500 χλμ. (σε κάθε περίπτωση, η αποζημίωση αυτή δεν γίνεται να υπερβαίνει την τιμή του εισιτηρίου προς τον τελικό του προορισμό). Ακόμα, ο αερομεταφορέας υποχρεούται να καλύψει τις δαπάνες μιας τηλεφωνικής κλήσης και ενός μηνύματος μέσω τηλετύπου, όπως και να προσφέρει επαρκή γεύματα και αναψυκτικά ανάλογα με τον χρόνο αναμονής των επιβατών. Διάθεση καταλύματος σε ξενοδοχείο με δαπάνη του αερομεταφορέα όταν είναι απαραίτητη η παραμονή πρόσθετης μιας ή περισσοτέρων νυκτών.
Αρχικά, όταν οι αεροπορικές εταιρίες αναμένουν άρνηση επιβίβασης σε επιβάτες, και πριν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, θα υποχρεούνται να ζητούν εθελοντές που θα ήταν πρόθυμοι να παραχωρήσουν τη θέση τους έναντι ορισμένων παροχών. Με άλλα λόγια, θα προσπαθούν να έρθουν σε συμφωνία με επιβάτες οι οποίοι ενδιαφέρονται να παραχωρήσουν τις θέσεις τους. Μόνον εάν δεν υπάρχει επαρκής αριθμός εθελοντών θα επιτρέπεται να αρνούνται την επιβίβαση σε επιβάτες παρά τη θέληση τους. Δεύτερον, εάν όλες οι αεροπορικές εταιρίες ή οι ταξιδιωτικοί πράκτορες αρνηθούν την επιβίβαση στους επιβάτες, θα πρέπει να καταβάλλουν αποζημιώσεις αποτρεπτικού ύψους:
250 € για πτήσεις κάτω των 1.500 χλμ.,
400 € για ενδοκοινοτικές πτήσεις άνω των 1.500 χλμ. και για άλλες πτήσεις μεταξύ 1.500 και 3.500 χλμ.
600 ευρώ για όλες τις άλλες πτήσεις.
Επιπλέον της χρηματικής αποζημίωσης, οι επιβάτες στους οποίους αρνείται η πρόσβαση θα εξακολουθήσουν να έχουν τα εξής δικαιώματα:
Την επιλογή μεταξύ επιστροφής της τιμής του εισιτηρίου τους και εναλλακτικής πτήσης, και Γεύματα, αναψυκτικά και διαμονή σε ξενοδοχείο.
Όταν οι αεροπορικές εταιρίες ή οι ταξιδιωτικοί πράκτορες ματαιώνουν πτήση με δική τους υπαιτιότητα, οι επιβάτες έχουν το δικαίωμα αποζημίωσης βάσει ποσού που καθορίζεται σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης, εκτός εάν:
ενημερωθούν δύο εβδομάδες πριν από τον προγραμματισμένο χρόνο αναχώρησης, ή
ενημερωθούν εγκαίρως και προωθηθούν με άλλη πτήση στον προορισμό τους σε χρονικό διάστημα που δεν απέχει πολύ από τον χρόνο αναχώρησης της αρχικής τους πτήσης.Επιπλέον, σε περίπτωση ακύρωσης, οι επιβάτες έχουν επιπλέον (3) άλλα δικαιώματα: 1) Γεύματα και αναψυκτικά, και
2) Διαμονή σε ξενοδοχείο, όταν η ακύρωση υποχρεώνει τον επιβάτη να διανυκτερεύσει, και 3) Επιστροφή, όταν η ματαίωση καθυστερεί τον επιβάτη για τουλάχιστον πέντε ώρες. Όταν οι αεροπορικές εταιρίες αναμένουν λογικά μεγάλη καθυστέρηση θα υποχρεούνται να παρέχουν στους επιβάτες:
- γεύματα και αναψυκτικά, και
- διαμονή σε ξενοδοχείο, όταν η καθυστέρηση υποχρεώνει τον επιβάτη να διανυκτερεύσει, και
- χρηματική επιστροφή, όταν η καθυστέρηση που προκαλείται στους επιβάτες είναι τουλάχιστον πέντε ώρες.
Το πρώτο βήμα, που πρέπει να κάνει ο επιβάτης είναι να έλθει σε επαφή με την αεροπορική εταιρία ή το διοργανωτή των οργανωμένων διακοπών. Εάν ο επιβάτης πιστεύει ότι δεν τηρήθηκε ο νόμος, πρέπει ο/η ίδιος /-α να έλθει σε επαφή με το Υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών και Επικοινωνιών ή την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Όταν κάποιος επιβάτης υποστεί ζημία επειδή δεν τηρήθηκε η κοινοτική νομοθεσία, μπορεί να συντρέχουν οι λόγοι άσκησης ιδιωτικής αγωγής ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων. Μπορούν επίσης να σας προσφέρουν συμβουλές ή υποστήριξη το ΙΝΚΑ, καθώς και οι οργανώσεις των επιβατών.

Στο πλοίο: Εάν το πλοίο καθυστερήσει υπερβολικά να αναχωρήσει, δικαιούστε:
- Κάλυψη εξόδων διατροφής και διαμονής.
- Να ακυρώσετε το εισιτήριο και να πάρετε πίσω τα χρήματά σας.
- Εάν το ταξίδι ματαιωθεί με υπαιτιότητα του πλοίου, τότε το αντίτιμο του εισιτηρίου επιστρέφεται ολόκληρο από την εταιρία.
- Εάν δεν ταξιδέψετε με δική σας υπαιτιότητα και εφόσον ειδοποιήσετε έγκαιρα την εταιρία (το γραφείο που εξέδωσε τα εισιτήρια), δικαιούστε το 50% της αξίας του εισιτηρίου.
- Αν το αυτοκίνητό σας υποστεί ζημιά στο γκαράζ από κακό χειρισμό του πλοιάρχου, δικαιούστε αποζημίωση από την πλοιοκτήτρια εταιρία.
- Αν έχετε τιμαλφή, μεγάλα χρηματικά ποσά και αντικείμενα αξίας, μπορείτε να τα παραδώσετε στο λογιστήριο του πλοίου για φύλαξη. Αν χαθούν ή κλαπούν, μπορείτε να ζητήσετε αποζημίωση ίση με την αξία των αντικειμένων που δώσατε.
- Εάν έχετε κλείσει εισιτήριο με καμπίνα και όταν επιβιβαστείτε στο πλοίο βρείτε την θέση σας κατειλημμένη, πρέπει να υποβάλετε μήνυση στην πλησιέστερη λιμενική αρχή, γιατί η διπλοκράτηση που έγινε θεωρείται υπεράριθμο εισιτήριο κατά θέση και οι ποινές που επιβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν και τα 14.500 ευρώ.

Στο τραίνο: Αν ο επιβάτης δεν άρχισε ή δεν συνέχισε το ταξίδι του λόγω υπαιτιότητας του ΟΣΕ (κατάργηση αμαξοστοιχίας, απεργία, βλάβη) έχει τις εξής δυνατότητες:
Να ταξιδέψει με άλλη αμαξοστοιχία με το ίδιο εισιτήριο. Αν είναι ανώτερης κατηγορίας δεν πληρώνει διαφορά, αν είναι κατώτερης παίρνει πίσω τη διαφορά της τιμής του εισιτηρίου.
Να αναβάλει το ταξίδι του για άλλη ημερομηνία. Το εισιτήριο ισχύει κανονικά.
Αν το ταξίδι διακοπεί στη μέση της διαδρομής, μπορεί ο επιβάτης να επιστρέψει στον σταθμό αφετηρίας με την πρώτη κατάλληλη αμαξοστοιχία, χωρίς να πληρώσει εισιτήριο. Επιπλέον μπορεί να ζητήσει πίσω και το αντίτιμο του εισιτηρίου που έχει καταβάλλει.

The Christmas Band

Enya- One Toy Soldier

Οδηγός για έξυπνους καταναλωτές (2)

ΙΧ

Μην οδηγείτε μεθυσμένοι και μη δανείζετε το αυτοκίνητό σας σε φίλους που πίνουν. Σε περίπτωση ατυχήματος δεν θα πάρετε ούτε ένα Ευρώ από την εταιρεία. Ακόμα κι αν έχετε μάρτυρες ότι για το ατύχημα οποίο πάντα γίνεται), θα χάσετε όλα τα δικαιώματά σας για αποζημίωση .

Τράκαρα με ανασφάλιστο. Αν έχετε τρακάρει με κάποιον που η ασφάλειά του έχει κλείσει, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Επικουρικό Κεφάλαιο (βλ. τελικό κατάλογο) Αυτό καλύπτει προς το παρόν τέτοια περιστατικά, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο ασφαλιστικός μεσολαβητής.

Αν οδηγεί το ΙΧ σας άτομο άνω των 65 ετών, ζητήστε του να περάσει από γιατρούς για να ανανεώσει την άδειά οδήγησής του, διαφορετικά, σε περίπτωση ατυχήματος, θα βρεθείτε ακάλυπτοι.

Αν θέλετε να ασφαλιστείτε σε φτηνή αλλά άγνωστη εταιρεία, ζητήστε πληροφορίες γι αυτήν από καταναλωτικές οργανώσεις ή από το 1520, Μήπως έχουν ήδη καταγγελίες για αυτήν; Περιλαμβάνεται στην λίστα των εταιρειών που καλύπτουν τις προϋποθέσεις φερεγγυότητας;

Παιχνίδια

Οι περισσότερες αποσύρσεις ειδών το 2004 και το 2005 αφορούσαν σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα μικροσυσκευές και παιδικά παιχνίδια. Μόλις αγοράσετε παιχνίδια για το παιδί σας, αφήστε το να το ξετυλίξει και να το χαρεί για λίγο στα χέρια του, αλλά μετά ελέγξτε το με τα δικά σας χέρια για τυχόν κομμάτια που μπορεί να αποσπώνται εύκολα. Μην παίρνετε παιχνίδια που δεν έχουν την ένδειξη CE, χωρίς βέβαια κι αυτό να αποτελεί τέλεια εγγύηση. Φέτος κατασχέθηκαν αεροπλανάκια που ανατινάζονταν στον αέρα και γενικά πολλά τηλεκατευθυνόμενα που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ασφαλείας. Τα περισσότερα ήταν κινεζικής προέλευσης –κάποια όμως ήταν δυτικοευρωπαϊκής.

Σχολικά κυλικεία

Τα μισά κυλικεία των σχολείων της χώρας παραβιάζουν το νόμο και πουλούν είδη απαγορευμένα από το υπουργείο Παιδείας. Καλό είναι οι γονείς να ελέγχουν κάθε 1-1 ½ μήνα κατά πόσον το κυλικείο εξακολουθεί να πουλά όσα νόμιμα διέθετε και στην αρχή της χρονιάς ή έχει «σιωπηρά» προσθέσει απαγορευμένα είδη. Αν διαπιστώσουν παρανομίες, μπορούν να απευθυνθούν στο διευθυντή ή στο υπουργείο Παιδείας και η διευθέτηση πρέπει να είναι άμεση. Τα είδη που επιτρέπονται είναι φυσικοί χυμοί 100% από φρούτο και χωρίς ζάχαρη (όχι αναψυκτικά με ανθρακικό ή ζάχαρη), τυρόπιτα ή σπανακόπιτα μόνον ηλεγμένης και καλής ποιότητας (πρέπει να γνωστοποιείται ο παρασκευαστής), σάντουιτς και τοστ με τυρί ή το πολύ με τομάτα και μαρούλι (όχι με αλλαντικά), τυριά ελληνικής προέλευσης, ψωμί, κουλούρι, σταφιδόψωμο σε ατομική συσκευασία, φρυγανιές σε μικρές συσκευασίες, παστεριωμένο γάλα σε ατομική συσκευασία και όχι γάλα με κακάο. Επίσης επιτρέπεται η πώληση απλού γιαουρτιού χωρίς ζάχαρη ή συνθετικές γλυκαντικές και χρωστικές ύλες αλλά δεν θα το βρείτε σχεδόν σε κανένα σχολικό κυλικείο. Επιτρέπεται τέλος να πωλούνται φρέσκα φρούτα πλυμένα και τυλιγμένα σε σελοφάν. Όλα τα άλλα απαγορεύονται (γαριδάκια, πατατάκια, λουκανικόπιτες ή ζαμπονοτυρόπιτες, λουκουμάδες, μπουγάτσες, ντόνατς, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, καραμέλες και τσίχλες) .

Ο καταναλωτής δεν είναι ανυπεράσπιστος

Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Αθανάσιος Σκορδάς είναι ο πλέον αρμόδιος να μας δώσει κάποιες πρακτικές συμβουλές. Ας δούμε τι μας συνιστά για να μην την «πάθουμε». -Τι θα συμβουλεύατε τον Έλληνα καταναλωτή για να τα βγάλει πέρα μέσα σε αυτή την πληθώρα προβλημάτων που διαπιστώνονται τον τελευταίο καιρό στον καταναλωτικό τομέα; «Η πληθώρα διαπιστώνεται όχι γιατί αυξήθηκαν τα προβλήματα, αλλά γιατί γίνονται περισσότερες καταγγελίες και γιατί με την επανίδρυση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή γίνονται συστηματικοί και διαρκείς έλεγχοι. Όταν εντείνονται οι έλεγχοι, δεν μπορεί παρά να διαπιστώνονται περισσότερα προβλήματα. Το ανησυχητικό θα ήταν αν ο Έλληνας πολίτης έμενε με την αίσθηση ότι όλα τα προϊόντα είναι θαυμάσια. Η πιο σημαντική συμβουλή προς τον κόσμο είναι να βρίσκεται σε επιφυλακή και να μας ενημερώνει μέσω του αριθμού 1520 για ό,τι υποπίπτει στην αντίληψή του.

-Πώς μπορεί ο μέσος Έλληνας να μάθει περισσότερα για τα δικαιώματά του; «Για συγκεκριμένα ζητήματα μπορεί να μας ρωτά τηλεφωνικά ή να πάρει τον Οδηγό Καταναλωτή που περιέχει πολλές χρήσιμες συμβουλές και που διανέμεται δωρεάν από το υπουργείο (π.χ. στον πρώτο όροφο του κτιρίου της πλατείας Κάνιγγος). Οι έρευνές μας πάντως δείχνουν ότι μόνον ο ένας στους 10 Έλληνες επιστρέφει κάποιο ελαττωματικό προϊόν και ότι οι 9 στους 10 αντιδρούν παθητικά. Το ίδιο διαπιστώνεται και στους τομείς παροχής υπηρεσιών – π.χ. στην κακή εξυπηρέτηση ενός ξενοδοχείου. Ο καταναλωτής πρέπει να αισθάνεται ότι μας έχει στο πλευρό του και να απευθύνεται στο υπουργείο για ό,τι τον ταλαιπωρεί. Μπορεί επίσης να απευθύνεται και σε καταναλωτικές οργανώσεις – παίζουν κι αυτές έναν ουσιαστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια αφού συχνά μεσολαβούν για την επίλυση προβλημάτων του καταναλωτή,.»

-Στο θέμα της διατροφής και των αγορών συσκευών μπορούμε να προτιμάμε συγκεκριμένα προϊόντα ή όχι; Είναι σκόπιμο να αναζητούμε στα τρόφιμα τις ενδείξεις HACCP, στα εστιατόρια την ένδειξη ISO ή στις συσκευές την ένδειξη CE;

«Αυτές οι ενδείξεις δεν αποτελούν εγγυήσεις, αλλά γενικά δείχνουν ότι ένα προϊόν πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Από μόνη της κάθε μία από αυτές τις σημάνσεις δεν μπορεί να διασφαλίσει το σύνολο των ανησυχιών που μπορεί να έχει ένας καταναλωτής. Συνιστά όμως θετική εξέλιξη η πιστοποίηση και η διαπίστευση των προϊόντων.

-Πολλοί έχουν στραφεί στην αγορά χύμα προϊόντων διατροφής από το χωριό τους ή από χωριά συναδέλφων και φίλων τους. Πόσο ασφαλής είναι αυτή η λύση;» «Όντως πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι η προσωπική γνωριμία με τον παραγωγό διασφαλίζει ένα προϊόν αγνό και ασφαλές. Τα πράγματα όμως πολλές φορές δεν είναι έτσι. Μπορεί για παράδειγμα ένας φίλος μας κτηνοτρόφος να μας πουλήσει κρέας από ένα ζώο το οποίο δεν έχει ελέγξει κτηνίατρος και όμως είναι άρρωστο. Ο φίλος μας έχει καλές προθέσεις, γιατί αγνοεί το πρόβλημα Όμως εκείνοι που θα φάνε το κρέας του άρρωστου ζώου τελικά είναι οι αγοραστές! Το ίδιο μπορεί να συμβεί δυστυχώς και στα αυγά ή στα κοτόπουλα που δεν έχουν ελεγχθεί για σαλμονέλα, ή στα λάδια από το χωριό ή και λαχανικά. Ένα «επώνυμο» προϊόν ή γενικά ένα προϊόν αγορασμένο από οργανωμένο κατάστημα ικανοποιεί σε μεγαλύτερη βαθμό τις απαιτήσεις του νόμου, πρώτον γιατί ο επιχειρηματίας ξέρει ότι έχει αυξημένες πιθανότητες να ελεγχθεί από την Πολιτεία και δεύτερον γιατί ξέρει ότι ακόμα κι αν «ξεφύγει» από τον προληπτικό έλεγχο του κράτους, θα ελεγχθεί από τον καταναλωτή. Αν αγοράσεις κάτι από το δρόμο, για παράδειγμα, από ποιον θα ζητήσεις αποζημίωση;»

Έχω δίκιο και το διεκδικώ

Όταν οι πολίτες έχουν πρόβλημα, παραιτούνται των προσπαθειών γιατί πιστεύουν ότι δεν θα βγάλουν άκρη. «Κάνουν συχνά λάθος. Στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, επί 11.500 περιστατικών που ετέθησαν υπόψιν μας μέσα σε ένα εξάμηνο, το 60% αντιμετωπίσθηκε ικανοποιητικά. Υπήρξε δηλαδή αποζημίωση σε είδος, σε χρήμα ή εν πάσει περιπτώσει το αίτημα ικανοποιήθηκε.

-Υπάρχει τρόπος να είμαστε 100% βέβαιοι εκ των προτέρων ότι αυτό που αγοράζουμε είναι ασφαλές; «Δεν υπάρχει η δυνατότητα να είμαστε 100% βέβαιοι εκ των προτέρων ότι κάποιο προϊόν είναι ασφαλές. Ακόμα και στα γνωστότερα προϊόντα υπάρχουν περιπτώσεις ελαττωματικών και αυτό το δείχνουν οι διαδικασίες απόσυρσης μοντέλων ή ειδών ακόμα και από γιγαντιαίες εταιρείες. Όμως οι εταιρείες που τηρούν διαδικασίες πιστοποίησης για υψηλές προδιαγραφές ελαχιστοποιούν αυτές τις περιπτώσεις. Από την άλλη για κάθε προϊόν υπάρχει είτε γραπτή είτε σιωπηρή εγγύηση. Στις γραπτές εγγυήσεις πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τα συμβόλαια γιατί καμιά φορά αναφέρονται τόσο πολλές προϋποθέσεις, ώστε η εγγύηση είναι ανύπαρκτη. Από την άλλη, ο κόσμος δεν πρέπει να μένει με την εντύπωση ότι περιμένουμε καταγγελίες για να κινηθούμε εκ των υστέρων. Για να αυξήσουμε την αίσθηση της ασφάλειας του καταναλωτή κάνουμε συνεχείς ελέγχους και έχουμε εντοπίσει μέσα από 12.000 προληπτικούς ελέγχους πολλές παρανομίες τις οποίες προλάβαμε προτού φθάσουν στον καταναλωτή, όπως π.χ. προβληματικά όσπρια, χαλασμένα κρέατα, αλκαλικές ενώσεις σε παιχνίδια και επικίνδυνες πιπίλες. Κατά συνέπεια ο κόσμος δεν πρέπει να αισθάνεται απροστάτευτος.»

-Αν έχουμε χάσει την απόδειξη κάποια αγοράς, η προσπάθεια αποζημίωσης είναι «χαμένο παιχνίδι»; «Όχι, αρκεί να πρόκειται για προϊόν που έχει αύξοντα αριθμό και αριθμό παρτίδας. Αν κάτι ανήκει σε αυτή την κατηγορία, το κατάστημα που το πώλησε μπορεί να «ιχνηλατηθεί». Επίσης πολλά καταστήματα τηρούν αποδείξεις με το ονοματεπώνυμο του αγοραστή, οπότε ακόμα κι αν ο ίδιος έχει χάσει την απόδειξη, έχει ελπίδες να «βγάλει άκρη». Όμως έχει μεγάλη σημασία ο κόσμος να ζητάει απόδειξη και να την κρατάει για μικρό διάστημα στα τρόφιμα ή στα ρούχα και για μεγαλύτερο διάστημα στις συσκευές.»

Που μπορείτε να απευθύνεστε

Γενική Γραμματεία Καταναλωτή 1520

Συνήγορος Καταναλωτή από το 1520

Συνήγορος του Πολίτη 210-7289600

Τραπεζικός μεσολαβητής (για πιστωτικές και δάνεια) 210-3376700

Επικουρικό Κεφάλαιο (για ασφάλειες ΙΧ) 210-3327400 και 3826116

Ένωση Ελλήνων Καταναλωτών 4511080 ΚΕ.Π.ΚΑ (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών) 2310 269448 και 801117200 Ε.ΚΑ.ΤΟ (Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση) 2310 226426

Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ (Ένωση Καταναλωτών για την Ποιότητας Ζωής) 210- 3304444

ΙΝ.ΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών) 11721 και 210-3632443

Αρχή Δεδομένων Προστασίας Προσωπικού Χαρακτήρα 210-6475632

Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ΕΦΕΤ210-6971600

Σύλλογος Ενοικιαστών 210-5231848 5229720

Επίσης χρήσιμες είναι οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα (Ν. 2251/1994.) για την πώληση και τι δικαιώματα έχει ο αγοραστής αν αγοράσει κάτι και εκ των υστέρων ανακαλύψει πως έχει πραγματικά ελαττώματα ή δεν φέρει τις συμφωνημένες ιδιότητες.

Άρθρο: 513
Τίτλος Άρθρου
Έννοια της πώλησης.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ

ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ
Με τη σύμβαση της πώλησης ο πωλητής έχει την υποχρέωση να μεταβιβάσει την κυριότητα του πράγματος ή το δικαίωμα, που αποτελούν το αντικείμενο της πώλησης, και να παραδώσει το πράγμα και ο αγοραστής έχει την υποχρέωση να πληρώσει το τίμημα που συμφωνήθηκε.

Άρθρο: 514
Τίτλος Άρθρου
Νομικά ελαττώματα.

Κείμενο Άρθρου
Ο πωλητής έχει υποχρέωση να μεταβιβάσει το αντικείμενο της πώλησης ελεύθερο από κάθε δικαίωμα τρίτου (νομικό ελάττωμα).

Άρθρο: 534
Τίτλος Άρθρου
Πραγματικά ελαττώματα και έλλειψη συνομολογημένων ιδιοτήτων

Κείμενο Άρθρου
"Ο πωλητής υποχρεούται να παραδώσει το πράγμα με τις συνομολογημένες ιδιότητες και χωρίς πραγματικά ελαττώματα".

Άρθρο: 535
Κείμενο Άρθρου
"Ο πωλητής δεν εκπληρώνει την κατά το προηγούμενο άρθρο υποχρέωσή του, αν το πράγμα που παραδίδει στον αγοραστή δεν ανταποκρίνεται στη σύμβαση και ιδίως:

1. Δεν ανταποκρίνεται στην περιγραφή που έχει γίνει από τον πωλητή ή στο δείγμα
ή υπόδειγμα που ο πωλητής είχε παρουσιάσει στον αγοραστή.

2. Δεν είναι κατάλληλο για το σκοπό της συγκεκριμένης σύμβασης και ιδιαίτερα για τη σύμφωνη με το σκοπό αυτόν ειδική χρήση.

3. Δεν είναι κατάλληλο για τη χρήση για την οποία προορίζονται συνήθως πράγματα
της ίδιας κατηγορίας.

4. Δεν έχει την ποιότητα ή την απόδοση που ο αγοραστής ευλόγως προσδοκά από πράγματα της ίδιας κατηγορίας, λαμβάνοντας υπόψη και τις δημόσιες δηλώσεις του πωλητή, του παραγωγού ή του αντιπροσώπου του, στο πλαίσιο ιδίως της σχετικής διαφήμισης ή της επισήμανσης, εκτός αν ο πωλητής δεν γνώριζε ούτε όφειλε να γνωρίζει τη σχετική δήλωση".


Άρθρο:
537
Τίτλος Άρθρου
Ευθύνη για ελλείψεις
Κείμενο Άρθρου
"Ο πωλητής ευθύνεται ανεξάρτητα από υπαιτιότητά του αν το πράγμα, κατά το χρόνο που ο κίνδυνος μεταβαίνει στον αγοραστή, έχει πραγματικά ελαττώματα ή στερείται τις συνομολογημένες ιδιότητες, εκτός αν ο αγοραστής κατά τη σύναψη της σύμβασης γνώριζε ότι το πράγμα δεν ανταποκρίνεται στη σύμβαση ή η μη ανταπόκριση οφείλεται σε υλικά που χορήγησε ο αγοραστής.
Το ελάττωμα ή η έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας που διαπιστώνεται μέσα σε έξι μήνες από την παράδοση του πράγματος τεκμαίρεται ότι υπήρχε κατά την παράδοση, εκτός αν τούτο δεν συμβιβάζεται με τη φύση του πράγματος που πουλήθηκε ή με τη φύση του ελαττώματος ή της έλλειψης".

Άρθρο: 540
Τίτλος Άρθρου
Δικαιώματα του αγοραστή
Κείμενο Άρθρου
"Στις περιπτώσεις ευθύνης του πωλητή για πραγματικό ελάττωμα ή για έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας ο αγοραστής δικαιούται κατ επιλογήν του:

1. Να απαιτήσει, χωρίς επιβάρυνσή του, τη διόρθωση ή αντικατάσταση του πράγματος με άλλο, εκτός αν μια τέτοια ενέργεια είναι αδύνατη ή απαιτεί δυσανάλογες δαπάνες.

2. Να μειώσει το τίμημα.

3. Να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση, εκτός αν πρόκειται για επουσιώδες πραγματικό ελάττωμα.

Ο πωλητής οφείλει να πραγματοποιήσει τη διόρθωση ή την αντικατάσταση σε εύλογο χρόνο και χωρίς σημαντική ενόχληση του αγοραστή". (το κατ' επιλογή σημαίνει πως θα επιλέξει ένα από τα τρία, όχι και τα τρία)

Άρθρο: 541
Κείμενο Άρθρου
"Ο αγοραστής μπορεί, αν διαπιστωθεί αργότερα και άλλο ελάττωμα, να ασκήσει εκ νέου ένα από τα δικαιώματα του προηγούμενου άρθρου. Το ίδιο ισχύει και όταν λείπει συνομολογημένη ιδιότητα".

Άρθρο: 543
Κείμενο Άρθρου
"Αν κατά το χρόνο που ο κίνδυνος μεταβαίνει στον αγοραστή λείπει η συνομολογημένη ιδιότητα του πράγματος, ο αγοραστής δικαιούται, αντί για τα δικαιώματα του άρθρου 540, να απαιτήσει αποζημίωση για μη εκτέλεση της σύμβασης ή, σωρευτικά με τα δικαιώματα αυτά, να απαιτήσει αποζημίωση για τη ζημία που δεν καλύπτεται από την άσκησή τους. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση παροχής ελαττωματικού πράγματος, η οποία οφείλεται σε πταίσμα του πωλητή".

Άρθρο: 545

Τίτλος Άρθρου
Ανεπιφύλακτη παραλαβή
Κείμενο Άρθρου
"Αν ο αγοραστής παρέλαβε το πράγμα χωρίς επιφύλαξη, γνωρίζοντας το ελάττωμα ή την έλλειψη της συνομολογημένης ιδιότητας, λογίζεται ότι το αποδέχθηκε". (γι' αυτο αν πάρετε κάτι που δεν είστε σίγουροι ότι δουλεύει όπως πρέπει, θα πρέπει στο δελτίο παραλαβής να υπογράφετε, γράφοντας δίπλα ένα "με κάθε νόμιμη επιφύλαξη")

Άρθρο: 548
Κείμενο Άρθρου
"Ο αγοραστής έχει δικαίωμα να ζητήσει αντικατάσταση ή να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση ή να μειώσει το τίμημα και αν ακόμη το πράγμα καταστράφηκε ή χειροτέρεψε εξαιτίας του ελαττώματος".

Από το site της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, κάποιες χρήσιμες απαντήσεις σε ενδιαφέροντα ερωτήματα.


Αγορά Μεταχειρισμένων Αυτοκινήτων


Θέλω να αγοράσω ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από ιδιώτη (από κάποιον που πουλάει το παλιό του αυτοκίνητο). Ποιες είναι οι νόμιμες διαδικασίες που πρέπει να γίνουν κατά την αγορά (π.χ. θα πρέπει ο πωλητής να μου παραδώσει την άδεια κυκλοφορίας, θα πρέπει να υπογράψουμε κάποιο είδος συμβολαίου;)
Θα πρέπει να απευθυνθείτε αμφότεροι (ο ιδιώτης που πουλάει το αυτοκίνητό του και εσείς που προτίθεστε να το αγοράσετε) στις Δ.Ο.Υ της περιοχής σας προκειμένου να πάρετε τα δικαιολογητικά για τη μεταβίβαση. Επίσης μπορείτε να τα προμηθευτείτε και μέσα από την ιστοσελίδα των Κέντρων εξυπηρέτησης πολιτών.


Είμαι Έλληνας πολίτης και φορολογούμαι στην Ελλάδα. Προτίθεμαι να αγοράσω μεταχειρισμένο αυτοκίνητο σε χώρα-μέλος της Ε.Ε. και να το κυκλοφορήσω στην Ελλάδα. Τι είδους φόρους και τέλη θα πρέπει να πληρώσω για να κυκλοφορεί νόμιμα; Πως υπολογίζονται οι επιβαλλόμενοι φόροι και τέλη;
Η αγορά οχήματος από το εξωτερικό, είτε αυτό είναι μεταχειρισμένο είτε καινούργιο, ακολουθεί την εξής διαδικασία:

· Καθορισμός της αξίας του μοντέλου από την Υπηρεσία Αξιών, Πειραιάς, τηλ. 210-4536532

· Καθορισμός φορολογικού πλαισίου κλπ, από την Εποπτεία Αυτοκινήτων, τηλ. 210-2889754 και 210-2889749


Ωστόσο, για το φορολογικό πλαίσιο θα πρέπει να απευθυνθείτε και στη Δ.Ο.Υ. της περιοχής σας.


Αγόρασα κάποια προϊόντα από μια εταιρία και συμφωνήσαμε να αρχίσω να τα πληρώνω σε μερικούς μήνες. Παρέλαβα τα προϊόντα και μια απόδειξη που αναφέρει ότι οποιαδήποτε επιστροφή ή αλλαγή πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών. Δεν επιθυμώ να κρατήσω τα προϊόντα, τα οποία σημειωτέον, είναι άθικτα. Μπορώ να τα επιστρέψω δεδομένου ότι δεν έχω καταβάλλει ακόμα στον πωλητή κανένα ποσό;
Επιστροφή ενός προϊόντος μπορεί να γίνει μόνον όταν (α) αυτό είναι ελαττωματικό (βλ. Ν. 3043/2002) ή (β) υπάρχει σχετική αναγραφή για το δικαίωμα αλλαγής ή επιστροφής εντός του καταστήματος ή στην απόδειξη.


Γιατί στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. πληρώνουμε εισφορά υπέρ τρίτων (Δημοτικά Τέλη, Δημοτ. Φόρο, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και ΕΡΤ) και πως υπολογίζονται;
Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη βάσει του Ν.2130/93 να εισπράττει μαζί με τους λογαριασμούς και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.
Ομοίως, βάση των Νόμων 25/75, 29/76, και 1080/80, η ΔΕΗ υποχρεούται να εισπράττει τα υπέρ τρίτων ποσά των Δημοτικών Τελών και Δημοτικού Φόρου.
Η χρέωση των Δημοτικών Τελών (Δ.Τ.) του Δημοτικού Φόρου (Δ.Φ.) και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) γίνεται σύμφωνα με τα χρεωσταία τετραγωνικά μέτρα που αναφέρονται στο έγγραφο του αρμόδιου Δήμου, το οποίο προσκομίζεται από τον πελάτη κατά την αρχική ηλεκτροδότηση.
Το ανταποδοτικό τέλος (εισφορά) υπέρ της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. επιβλήθηκε με το Νόμο 1730/87. Με βάση το άρθρο 14 του νόμου αυτού υποχρέωση για την καταβολή της εισφοράς έχει κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο, που είναι κάτοχος μετρητή ή μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, για κάθε μετρητή.
Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται:

· Οι αγροτικοί πελάτες (Ν. 2644/90),

· Οι μετρητές των οποίων η αξία του ρεύματος δεν υπερβαίνει τα € 1,47 μηνιαίως (Ν. 2644/90), και

· Οι μετρητές από τους οποίους ηλεκτροδοτούνται κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών, ανεξαρτήτως της χρήσης τους (Ν. 3419/2005).


Έχουν δικαίωμα τα κέντρα εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης να χρεώνουν το λεγόμενο κουβέρ;
Όχι, το κουβέρ έχει καταργηθεί με το άρθρο 8 της Υπουργικής Απόφασης Α2-2207/

Είναι νόμιμη η χρέωση εισόδου σε κλαμπ, μπαρ, κλπ;
Η είσοδος με θεωρημένο εισιτήριο είναι υποχρεωτική μόνο σε καταστήματα που παρέχουν ψυχαγωγία με ζωντανή μουσική τουλάχιστον τριών οργάνων σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, όπως ισχύει σήμερα (ΦΕΚ 506/Β/1994, ΦΕΚ 572/Β/1995, ΦΕΚ 932/Β/2003).


Όταν πληρώνω τα ψώνια μου με πιστωτική κάρτα είναι σωστό το κατάστημα να μου ζητά την αστυνομική μου ταυτότητα;
Ναι, διότι έτσι:

· Αποτρέπει τη χρήση της πιστωτικής σας κάρτας από τρίτο πρόσωπο σε περίπτωση που την έχετε χάσει ή σας την έχουν κλέψει και

· Ελαχιστοποιεί την ζημία που - ενδεχομένως - θα υποστείτε.


Είναι υποχρεωμένες οι επιχειρήσεις που διαθέτουν διαρκή καταναλωτικά αγαθά προς πώληση να εξασφαλίζουν την προμήθεια ανταλλακτικών για όλη την πιθανή διάρκεια της ζωής τους;
Βάσει του άρθρου 5 (6) του Ν. 2251/94 «Προστασία των καταναλωτών» ο προμηθευτής καινούργιων διαρκών καταναλωτικών αγαθών οφείλει να εξασφαλίζει στους καταναλωτές τη συνεχή παροχή τεχνικών υπηρεσιών για τη συντήρηση και επισκευή τους για χρονικό διάστημα ίσο με την πιθανή διάρκεια της ζωής τους. Επίσης, οφείλει να εξασφαλίζει στους καταναλωτές την ευχέρεια προμήθειας των ανταλλακτικών και άλλων τυχόν προϊόντων, που απαιτούνται για τη χρήση τους σύμφωνα με τον προορισμό τους, για όλη την πιθανή διάρκεια της ζωής τους.

Σε περίπτωση ευθύνης του πωλητή για πραγματικό ελάττωμα ή για έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας, μπορώ να προσφύγω στα αστικά δικαστήρια προκειμένου να πετύχω τα δικαιώματά μου (δηλ. να απαιτήσω χωρίς επιβάρυνσή μου τη διόρθωση ή αντικατάσταση του πράγματος με άλλο ή να μειώσω το τίμημα ή να υπαναχωρήσω από την σύμβαση) και μέχρι πότε;
Στα άρθρα 554 και 555 του Αστικού Κώδικα όπως αυτά τροποποιήθηκαν από το Ν. 3043/02 «Ευθύνη του πωλητή για πραγματικά ελαττώματα και έλλειψη συνομολογημένων ιδιοτήτων» ορίζουν ότι τα δικαιώματα του αγοραστή (διόρθωση του πράγματος ή αντικατάσταση με άλλο ή μείωση του τιμήματος ή υπαναχώρηση από την σύμβαση) λόγω πραγματικού ελαττώματος ή ελλείψεως συμφωνηθείσας ιδιότητας, παραγράφονται μετά την πάροδο δύο ετών για τα κινητά και πέντε ετών για τα ακίνητα.


Πρόκειται να αγοράσω ένα διαρκές καταναλωτικό αγαθό (π.χ. ένα ψυγείο). Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του προμηθευτή απέναντί μου (εγγύηση –
service, κλπ.);
Οι υποχρεώσεις του πωλητή ή του προμηθευτή που απορρέουν από την πώληση διαρκούς καταναλωτικού προϊόντος καθορίζονται στο Ν. 3043/2002 «Ευθύνη του πωλητή για πραγματικά ελαττώματα και έλλειψη συνομολογημένων ιδιοτήτων, τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και άλλες συναφείς διατάξεις», άρθρα 534, 540, 554 και 555 (1), καθώς και στο Ν. 2251/94 – «Προστασία των καταναλωτών» άρθρο 5 (3,6).
Πιο συγκεκριμένα :
Α) Ν. 3043/2002 (άρθρο 1)

· Ο πωλητής υποχρεούται να παραδώσει το πράγμα με τις συνομολογημένες ιδιότητες και χωρίς πραγματικά ελαττώματα.(άρθρο 534 Α.Κ.)

· Στην περίπτωση πώλησης πράγματος με πραγματικό ελάττωμα ή έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας ο αγοραστής δικαιούται να απαιτήσει από τον πωλητή, χωρίς επιβάρυνσή του, ή τη διόρθωση του πράγματος ή την αντικατάσταση του πράγματος με άλλο ή να μειώσει το τίμημα ή να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση. (άρθρο 540 Α.Κ.)

· Τα παραπάνω δικαιώματα του αγοραστή παραγράφονται μετά την πάροδο δύο ετών από την παράδοση του πράγματος. (άρθρο 554, 551 (1) )

Β) Ν. 2251/1994

· Σε περίπτωση προμήθειας καινούργιων προϊόντων με μακρά διάρκεια ζωής (π.χ. ένα ψυγείο) ο προμηθευτής οφείλει να παρέχει γραπτή εγγύηση. Η εγγύηση πρέπει να περιλαμβάνει με απλή, ευανάγνωστη και κατανοητή διατύπωση στην ελληνική γλώσσα τουλάχιστον την επωνυμία και τη διεύθυνση του εγγυητή, το προϊόν στο οποίο αναφέρεται η εγγύηση, το ακριβές περιεχόμενό της, τη διάρκειά της, την τοπική έκταση ισχύος της, καθώς και τα δικαιώματα που παρέχει το εφαρμοστέο δίκαιο. Η εγγύηση πρέπει να είναι σύμφωνη με τους κανόνες της καλής πίστης και να μην αναιρείται από υπερβολικές ρήτρες εξαιρέσεων. Η διάρκεια της εγγύησης πρέπει να είναι εύλογη σε σχέση με την πιθανή διάρκεια ζωής του προϊόντος. Ειδικά για τα προϊόντα τεχνολογίας αιχμής, η διάρκεια της εγγύησης πρέπει να είναι εύλογη σε σχέση με τον χρόνο κατά τον οποίο αναμένεται ότι θα παραμένουν σύγχρονα από τεχνολογική άποψη, αν ο χρόνος αυτός είναι συντομότερος από την πιθανή διάρκεια ζωής τους. (άρθρο 5 (3))

· Ο προμηθευτής καινούργιων διαρκών καταναλωτικών προϊόντων οφείλει να εξασφαλίζει στους καταναλωτές την συνεχή παροχή τεχνικών υπηρεσιών για τη συντήρηση και επισκευή τους για χρονικό διάστημα ίσο με τη πιθανή διάρκεια της ζωής τους. Επίσης, οφείλει να εξασφαλίζει στους καταναλωτές την ευχέρεια προμήθειας των ανταλλακτικών και άλλων τυχόν προϊόντων, που απαιτούνται για τη χρήση τους σύμφωνα με τον προορισμό τους, για όλη την πιθανή διάρκεια της ζωής τους. (άρθρο 5 (6))

Υπάρχει υποχρέωση όταν αγοράζουμε μια ηλεκτρική οικιακή συσκευή (π.χ. τηλεόραση) να υπάρχουν έντυπες οδηγίες χρήσης στα Ελληνικά ή αρκεί να υπάρχουν οδηγίες σε μια από τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Για την υποχρέωση αυτή υπάρχει νομοθετική ρύθμιση στην Α.Δ. 8/93 σύμφωνα με την οποία σε κάθε πώληση οχημάτων, μηχανών, μηχανημάτων κ.τ.λ. παρέχεται στον αγοραστή έντυπο που περιλαμβάνει τουλάχιστον στην ελληνική γλώσσα και κατά τρόπο σαφή το είδος του προϊόντος, τα βασικά του τεχνικά χαρακτηριστικά, τις απαραίτητες οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία, χρήση, συντήρηση ,διατήρηση και πλήρη αξιοποίηση του προϊόντος και ιδιαίτερα τονισμένους τους κινδύνους που είναι δυνατόν να υπάρξουν κατά την λειτουργία, χρήση και διατήρησή του. Επίσης βλ. Ν.2251/94 «Προστασία των καταναλωτών» , άρθρο 5 (1).

Αγόρασα ένα πλυντήριο το οποίο μέσα στον χρόνο της εγγύησης παρουσίασε πρόβλημα. Πρέπει να επιβαρυνθώ με έξοδα επίσκεψης του τεχνικού; Σε περίπτωση που πρέπει να επιδιορθωθεί το πλυντήριο θα επιβαρυνθώ με έξοδα αποστολής, μεταφοράς κ.λ.π.;
Το άρθρο 540 Α.Κ. όπως αυτό τροποποιήθηκε από το Ν.3043/2002 ορίζει ότι σε περίπτωση ευθύνης του πωλητή για παράδοση ελαττωματικού προϊόντος ο αγοραστής δικαιούται να απαιτήσει από τον πωλητή τη δωρεάν διόρθωση του προϊόντος.

Πρόκειται να ενοικιάσω κατοικία. Τι πρέπει να γνωρίζω για τις μισθώσεις κατοικιών; Πόσο είναι το χαρτόσημο και ποιος το πληρώνει;
Η Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, στα πλαίσια της ενημέρωσης του καταναλωτή, επισημαίνει τα κύρια στοιχεία που πρέπει να έχει υπόψη του ο καταναλωτής κατά τη μίσθωση κατοικίας:

1. Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.

2. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.

3. Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, μέχρι συμπληρώσεως της 3-ετίας, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται ετησίως κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής που δίνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες.

4. Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να παραδώσει στον ενοικιαστή την κατοικία κατάλληλη για τη χρήση που συμφωνήθηκε και να την διατηρεί κατάλληλα κατά τη μίσθωση.

5. Προκαταβολή του ενοικίου επιτρέπεται μόνο για τον τρέχοντα μήνα.

6. Απαγορεύεται η καταβολή εγγύησης να είναι μεγαλύτερη από δύο ενοίκια.

7. Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του μισθίου.

8. Ο ιδιοκτήτης αποδίδει στον ενοικιαστή τις αναγκαίες δαπάνες που αυτός έκανε στο μίσθιο.

9. Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται για φθορές ή μεταβολές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.

10. Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων έχει τα αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου.

11. Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.

12. Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.

13. Ο ενοικιαστής κατά τη λήξη της μίσθωσης έχει υποχρέωση να αποδώσει την κατοικία στην κατάσταση που την παρέλαβε.

14. Από 1.1.2008 το χαρτόσημο καταργείται (ν. 3522/06 παρ. 4 του άρθρου 3, ΦΕΚ 276/Β/06 ). Προσοχή: η κατάργηση αφορά μόνο τις κατοικίες , το χαρτόσημο της επαγγελματικής μίσθωσης εξακολουθεί να είναι 3,6%

Ποια τιμή θα πρέπει να πληρώσω στο Super Market, εάν διαπιστώσω ότι η τιμή που αναγράφεται στο προϊόν ή στην πινακίδα του ραφιού διαφέρει από αυτήν που χρεώνεται στο ταμείο (από την ανάγνωση του barcode, κλπ);
Σύμφωνα με το Ν. Δ 136/46 (Περί Αγορανομικού Κώδικα) η τοποθέτηση ή ανάρτηση πινακίδων, που μεταξύ των άλλων αναγράφουν την τιμή λιανικής πώλησης των αγαθών στα καταστήματα, είναι υποχρεωτική. Με βάση, λοιπόν, την τιμή πινακίδας, ο καταναλωτής, κατά την ταμειακή του συναλλαγή με το Super Market, καλείται να καταβάλλει τη συνολική αξία ενός ή περισσοτέρων ειδών που αγοράζει, που προκύπτει με βάση την αναγραφόμενη στην πινακίδα τιμή πώλησης και την ποσότητα των ειδών.


Οι τιμές πώλησης των προσφερόμενων εντός καταστημάτων αγαθών περιλαμβάνουν το Φ.Π.Α. ή το αναγράφουν ξεχωριστά;

Ο Φ.Π.Α. περιλαμβάνεται τόσο στις τιμές που αναγράφονται επί των προϊόντων όσο και στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων.

Θα πάρεις την ΜΕΓΑΛΗ απόφαση; Του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου.

Περπατάει με το κεφάλι σκυφτό, αρκετή ώρα, με εκείνη τη χαρακτηριστική βραδυπορία που δείχνει άνθρωπο φορτωμένο, προβληματισμένο. Φέρνει και ξαναφέρνει στροβιλισμένες μέσα στο νου του γνώριμες σκέψεις, όμορφες στιγμές, γνωστά πρόσωπα, κάποτε αγαπημένα, τώρα θαμπά, χαμένα στο συναίσθημα που τον πνίγει...

Είναι μεγάλη η απόφαση και είναι επιτακτική η ανάγκη να την πάρει, εδώ και τώρα, μόνος καθώς περιδιαβαίνει τους δρόμους της δικιάς του πόλης, της δικιάς του αγαπημένης “φυλακής...” Βλέπεις τα μεγάλα, τα σημαδιακά στοιχεία που συνθέτουν τη ζωή μας δεν έρχονται με προειδοποίηση αλλά έρχονται αναπάντεχα, σχεδόν από το πουθενά, και μας ξαφνιάζουν ιδιαίτερα όταν μας βρίσκουν σε στιγμές πόνου, σε ώρες περισυλλογής και ανασύνταξης δυνάμεων, σε καιρούς που φαίνεται να σημαδεύουν το πέρασμά μας από μια φάση, από μια περίοδο, σε άλλη.

Και έτσι καθώς περιδιαβαίνει το δρόμο συλλογίζεται ότι έχει, ο καθένας και η καθεμιά μας έχει μέσα του, εκείνη τη Θεϊκή φύτρα που αν την βοηθήσουμε να ευδοκιμήσει μπορεί να μας φτάσει στην ποθητή αυτοπραγμάτωση... Είναι αλήθεια ότι ο καθένας μας επιλέγοντας να πάρει το δρόμο της αυτογνωσίας, στην προσπάθεια του να μάθει ποιος ή ποια είναι, αν δεν προσέξει μπορεί να οδηγηθεί σε αδιέξοδα..

Ίσως όμως τώρα, ναι αυτή τη στιγμή να είναι κατάλληλος ο χρόνος να στρώσει το δυνατό θεμέλιο, να ορθώσει μια δυνατή υπαρξιακή βάση. Αν αρκεστεί για μια ακόμη φορά στην γοητεία του "πρωτόγνωρου" καθώς θα φτάσει στην άκρη του γκρεμού που πρέπει, που χρειάζεται να πηδήξει για να βρεθεί στην αντίπερα όχθη, θα δει ότι και πάλι σταματά, γυρνά σε παλιά γνώριμα μονοπάτια και λέει σε στυλ αυτοπαρηγοριάς, ...ε, τι να κάνω, χρειάζομαι περισσότερη φόρα, δεν περνιέται εύκολα αυτή η άβυσσος!...

Και όμως, χωρίς αυτή την τελευταία προσπάθεια, αυτή που μπορεί και να είναι συνυφασμένη με την υπαρξιακή απόγνωση όλες οι δοκιμές, όση φορά και αν παίρνει θα απολήγουν ματαίες... Αυτό που ο καθένας και η καθεμία μας χρειάζεται είναι να μάθουμε στον εαυτό μας να περπάτα σταθερά στο δύσβατο, στο στενάχωρο μονοπάτι που είναι ποτισμένο με δάκρυ και αίμα.

Μην ξεχνάς ποτέ ότι το ίδιο μας το κεφάλι, το ανθρώπινο μυαλό μας φτιάχνει προβλήματα που τα περιπλέκει ακόμα περισσότερο το συναίσθημα και τα εντείνει η καθημερινότητα.

Είναι αδυσώπητη η αλήθεια, και μαζί εκείνος ο πόνος ο ανθρώπινος που εξιλεώνει καθώς υφαίνεται μέσα από την τίμια προσπάθεια να αλλάξουμε αυτά που μπορούμε και να αφήσουμε ανέγγιχτα αυτά που δεν αλλάζουν..

Για να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξη μας πρέπει να πραγματώσουμε τα χρέη που αθροίζουν οι επιλογές μας...

Για να υπάρχω χρειάζεται να αγωνισθώ με πάθος, με υπομονή και ναι, πάνω από όλα, με ΕΛΠΙΔΑ!...

Ο κόσμος μας μοιάζει να είναι γεμάτος λαμόγια, ψευτρόνια, αυλοκόλακες και βλάκες και όποιος δεν μπορει να το δεχτεί αυτό τότε καλύτερα να ζήσει μόνος του αλλά πρώτα να φροντίσει να σπάσει όλους τους καθρέπτες γύρω του...

Την μεγάλη απόφαση, αυτή που μένει στην προσωπική μας ΙΣΤΟΡΙΑ και την προδιαγράφει το πρώτο βήμα μας την παίρνουμε μοναχοί ο καθένας και η καθεμιά μας, μέσα στα σύνορα της πατρίδας μας, σε κάποια από τις πολυπρόσωπες - απρόσωπες πόλεις μας, αυτές τις κακόγουστες, δήθεν ελεύθερες, «φυλακές», κάποια μέρα...

Εσύ, όμως, που μας εκπροσωπείς στο Ναό της Δημοκρατίας και έχεις το δικαίωμα της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ και ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ψήφου πότε θα κρίνεις ως «σωστή» τη στιγμή που θα πάρεις την ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ;

Και ταυτόχρονα θα πεις βροντόφωνα:

φτάνουν πια τα ψέμματα!...

Ελλάδα 2011: Χρεωκοπία οικονομική ή αξιακή;


Του Μανόλη Καλαμπόκα

Η σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση περιγράφεται ανάγλυφα από μια φράση του Χατζηδάκη που πολλοί Έλληνες και ξένοι ηγέτες έχουν επαναλάβει κατά κόρον : «η Ελλάδα επιζεί ακόμα, επιζεί νομίζω μέσα από διαδοχικά θαύματα».

Τα θαύματα όμως, δεν ήταν ποτέ μόνο οικονομικά: από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους, από τον Καποδίστρια μέχρι και σήμερα, η χώρα μας έχει ζήσει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πέντε φορές τον εφιάλτη της Χρεωκοπίας.

Η πρώτη πτώχευση έγινε μόλις μετά τη σύσταση του Ελληνικού κράτους και επί Κυβερνήσεως του Ιωάννη Καποδίστρια. Τα δάνεια δεν τα είχε ζητήσει εκείνος, όμως βάραιναν το Ελληνικό κράτος αφού είχαν ζητηθεί από τους Έλληνες στην Επανάσταση.

Η δεύτερη πτώχευση έγινε επί Όθωνα ,ο οποίος ήταν Βαυαρός και οι Μεγάλες Δυνάμεις τον έστειλαν «τοποτηρητή» των συμφερόντων τους στην Ελλάδα. Ενώ ο Όθωνας είχε υποβάλει για δέκα χρόνια λιτότητα με ένα μνημόνιο – που τόσο μοιάζει με το σημερινό!- το οποίο είχε συντάξει με τις Μεγάλες Δυνάμεις, μειώνοντας μισθούς και δαπάνες σημαντικές για τον Ελληνικό πληθυσμό, δεν κατάφερε να αποφύγει την πτώχευση.

Η τρίτη πτώχευση συνέβη επί Κυβερνήσεως του Χαρίλαου Τρικούπη. Αυτός αν και περιέκοψε δαπάνες, προχώρησε σε εξορθολογισμό των μισθών αλλά τελικά δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα το 1893 να δηλώσει στη βουλή το ιστορικό εκείνο «Κύριοι δυστυχώς επτωχεύσαμεν».

Η τέταρτη πτώχευση σημειώθηκε επί Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο Βενιζέλος κήρυξε πτώχευση, έκανε στάση πληρωμών εξωτερικού χρέους και επέβαλλε εξευτελιστικά μεροκάματα. Το αποτέλεσμα ήταν να βγουν κερδισμένοι οι μεγάλοτσιφλικάδες γαιοκτήμονες αφού εξαγόραζαν την περιουσία των μικρότερων σε εξευτελιστικές τιμές: έτσι έγινε η αρχή για να οδηγηθούμε στη δικτατορία Μεταξά.

Η πέμπτη πτώχευση συνέβη επί Ιωάννη Μεταξά: ο Μεταξάς, αν και κατέφυγε στην Κοινωνία των Εθνών, ζητώντας να μην πτωχεύσει η Ελλάδα γιατί «αυτό θα διέλυε το λαό του», δε μπόρεσε να αποφύγει τη χρεωκοπία.

Το χειρότερο λοιπόν για τη χώρα δεν είναι τα οικονομικά δεδομένα :σήμερα, όπως και σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις, η Ελλάδα, πριν πτωχεύσει οικονομικά, πτώχευε ηθικά.

Υπεύθυνοι γι’ αυτό, οι πολιτικοί άρχοντες του τόπου: οι ίδιοι που πάντα δανειζόντουσαν υπέρμετρα από το εξωτερικό, από τις ίδιες πάντα «Μεγάλες Δυνάμεις» (που λόγω του ότι η χώρα μας έχει θέση κλειδί για τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα, προσπαθούν να μας έχουν πάντα υπόχρεους).

Αν όμως στο παρελθόν, υπήρχε το δεδομένο ότι η πολιτική ηγεσία ήταν σχεδόν πάντα διορισμένη από ξένα κέντρα εξουσίας, δεν θα έπρεπε σήμερα η χώρα μας να είναι έρμαιο στις διαθέσεις του οποιουδήποτε μηχανισμού, όπως το ΔΝΤ. Η γενική αίσθηση του Έλληνα πολίτη είναι ότι οι πελατειακές σχέσεις, η αδιαφάνεια, η διαφθορά, η ασυνέχεια του Ελληνικού κράτους είναι οι αιτίες που μας οδήγησαν εκτός όλων των άλλων εδώ.

Ο Έλληνας σήμερα έχει την πεποίθηση ότι οι πολιτικοί, πολλές φορές και αποδεδειγμένα, χρηματοδοτούνται από ξένα οικονομικά συμφέροντα τα οποία ξεπληρώνουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μόλις εκλέγονται, ενώ παράλληλα κατασκευάζουν κομματική «πελατεία» διορίζοντας κόσμο στο Δημόσιο. Και είναι οι ίδιοι πολιτικοί από τους οποίους ζητείται σήμερα να ορθώσουν το ανάστημα τους σε διεθνές επίπεδο, όχι εκλιπαρώντας βοήθεια από τους ξένους, αλλά με κίνητρο το γνήσιο εθνικό συμφέρον.

Μόνο αν βρεθεί κάποιος, με συναφείς ηθικές αξίες, που θα έχει ΟΡΑΜΑ και τη δύναμη να εμπνεύσει το λαό, που θα ασκεί πολιτική για την Χώρα και όχι για τον εαυτό του, τότε η Ελλάδα θα κερδίσει την χαμένη της αξιοπρέπεια. Τότε η Ελλάδα δεν θα πετύχει ένα ακόμα διαδοχικό θαύμα αλλά ένα διαχρονικό, το οποίο θα της επιτρέψει να έχει τη θέση που της αρμόζει και της αξίζει στη διεθνή πραγματικότητα, χωρίς τη βοήθεια άσπονδων εχθρών και φίλων .

Μανόλης Καλαμπόκας

Ιατρός

manoliskalampokas@gmail.com

Οδηγός για έξυπνους καταναλωτές (1)

Ηλεκτρικές συσκευές αποσύρονται από την αγορά ως επικίνδυνες. Κρέας, γάλα και άλλα είδη της διατροφικής αλυσίδας εισάγονται από γειτονικές και άλλες χώρες και πωλούνται ως ελληνικά. Το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και η βενζίνη φτάνουν στον καταναλωτή νοθευμένα με δυσάρεστες επιπτώσεις για την συντήρηση του Ι.Χ μας, το περιβάλλον αλλά και την τσέπη μας. Εμείς με τη βοήθεια όλων των αρμόδιων φορέων ετοιμάσαμε ένα χρήσιμο οδηγό για να γίνουμε από ανυποψίαστοι, έξυπνοι καταναλωτές. Για το ρεπορτάζ που ακολουθεί μας βοήθησαν: η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείο Ανάπτυξης, η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών ΚΕ.Π.ΚΑ, η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση Ε.ΚΑΤ.Ο, ο λέκτορας στο τμήμα Διαιτολογίας Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων) κ. Γιώργος Μπόσκου όπως και το ευρωπαϊκό γραφείο καταναλωτή στις Βρυξέλλες.

Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου…

Πιστεύετε ότι φεύγοντας από το κατάστημα δεν πρόκειται να βρείτε το δίκιο σας; Κάνετε λάθος!

Τι να κάνετε

Ασφαλώς και μετά την απομάκρυνση εκτός ταμείου έχετε το δικαίωμα να αναγνωρισθεί το τυχόν λάθος, είτε είναι δικό σας είτε του πωλητή. Το δικαίωμα της υπαναχώρησης δηλαδή, είναι απολύτως κατοχυρωμένο για οποιοδήποτε είδος, όπως ρούχα, εισιτήρια, συνδρομές κ.λπ. Αν αρνούνται να σας επιστρέψουν τα χρήματά σας, επικοινωνήστε με το 1520 ή με καταναλωτική οργάνωση. Με ένα τηλεφώνημά τους θα γίνει ο «φιλικός διακανονισμός» όπως λέγεται και η υπόθεσή σας θα λήξει.

«Δεν είχε γραπτή εγγύηση»

Που να τρέχω τώρα, δεν πρόκειται να βρω το δίκιο μου αφού το προϊόν που αγόρασα δεν είχε εγγύηση.

Τι να κάνετε:

Ο νόμος όμως ορίζει ότι όποιος εμπορεύεται οτιδήποτε (π.χ. ένα κουλούρι στο δρόμο), ακόμα και χωρίς να εκδίδει απόδειξη, αναλαμβάνει εκ προοιμίου και την ευθύνη για την καλή ποιότητά του. Δεν χρειάζεται δηλαδή ένα προϊόν να φέρει γραπτή εγγύηση ή να αποτελεί «μεγάλη αγορά», γιατί ο νόμος προκαταβολικά ορίζει ότι οποιαδήποτε αγοραπωλησία, ακόμη και ένα στυλό του μισού ευρώ, συνοδεύεται από σιωπηρή εγγύηση του πωλητή. Αυτό μάλιστα ίσως αποτελέσει σύντομα με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και ειδικό μάθημα στα σχολεία

Απόδειξη πάντα!

Ζητάτε απόδειξη και για τις πιο «αστείες» αγορές σας. Ένας καταναλωτής αγόρασε φυσικό χυμό από κυλικείο σούπερ μάρκετ. Ξαφνικά είδε να επιπλέουν ζωύφια. Το επέστρεψε αμέσως και ο υπεύθυνος ανασήκωσε αδιάφορα τους ώμους «Ξέρω εγώ από πού πήρατε το χυμό;» ήταν η αντίδρασή του. Ο καταναλωτής είχε κατά σύμπτωση φυλάξει την απόδειξη του 1,5 ευρώ και του την έδειξε. «Ναι αλλά ξέρω εγώ τι κάνατε με το χυμό από την ώρα που τον πήρατε;» αντέταξε πάλι ο υπεύθυνος νομίζοντας ότι ο καταναλωτής δεν ήξερε πως η απόδειξη αναγράφει την ώρα έκδοσής της. «Λέτε να έκανα μέσα σε 10 λεπτά καλλιέργεια ζωυφίων;» διαμαρτυρήθηκε ο άνθρωπος. Επειδή ο υπεύθυνος επέμεινε στην…. ανευθυνότητά του ο καταναλωτής κάλεσε την αστυνομία, έγινε έλεγχος, βρέθηκαν σάπια πορτοκάλια και μέσα σε 4 ώρες ο υπεύθυνος συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Αν δεν υπήρχε απόδειξη, ο καταναλωτής δεν θα μπορούσε να τεκμηριώσει και τόσο εύκολα την υπόθεσή του.

«Πού να τρέχω τώρα….» Αγόρασα μια ελαττωματική μικροσυσκευή των 200 ευρώ, αξίζει τον κόπο να τρέξω στα δικαστήρια για να βρω το δίκιο μου;

Στην περίπτωση της καταγγελίας ο καταναλωτής χάνει 4 ώρες επιτόπου και άλλες 20 στις 4-5 αναβολές της υπόθεσής του στα δικαστήρια. Προσθέτοντας και την αμοιβή του δικηγόρου, δικαίως κάποιος θα αναρωτηθεί «τι μένει» από τα 1000 ή πιθανόν 2000 ευρώ που θα μπορούσε να ζητήσει ως αποζημίωση.

Τι να κάνετε

Σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως είναι πιο σύμφορο να τηλεφωνεί κάποιος στο 1520 ή να αναθέτει την περίπτωσή του σε μια καταναλωτική οργάνωση. Και οι δύο εναλλακτικές επιλογές έχουν αποτελέσματα: επιλύουν πάρα πολλές μικροδιαφορές προς όφελος του καταναλωτή με ένα απλό τηλεφώνημά τους. Οι υπεύθυνοι της ταλαιπωρίας μας δηλαδή ανταποκρίνονται πολύ πιο εξυπηρετικά όταν «ακούν» στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής τους γραμμής την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ή μια καταναλωτική οργάνωση. Αυτές οι δύο λύσεις σας συμφέρουν, είτε πρόκειται για μια λακκούβα στην οποία απλώς στραμπουλίξατε το πόδι σας είτε για έναν εκτυπωτή που δεν σας καλύπτουν με εγγύηση, για υπερβολικούς τόκους με τους οποίους σας βαρύνουν τράπεζες, για συντάξεις ή πιστοποιητικά ή συμμετοχές που καθυστερούν να σας καταβάλλουν από το ΙΚΑ, για ασφάλειες που δεν σας καταβάλουν όσα δικαιούσθε, για νοσοκομεία που σας κλείνουν ραντεβού 6 μήνες μετά ενώ έχετε κάτι σχετικά επείγον, για χαλασμένα τρόφιμα από σούπερ μάρκετ, για συσκευές στις οποίες είναι αδύνατον να εντοπίσετε τον εγγυητή κ.λπ.

«Το θέλω γραπτώς»

Μπλέξατε σε κυκεώνα συνυπεύθυνων είτε πρόκειται για συσκευή είτε για τρόφιμο είτε για παροχή υπηρεσιών;

Τι να κάνετε

Ζητήστε τις απαντήσεις των «αναρμοδίων» εγγράφως. Αν π.χ.. για μια ζημία που πάθατε στο λιμάνι του Πειραιά ο υπάλληλος του ΟΛΠ – για να σας «ξεφορτωθεί» - σας παραπέμπει στην ΕΥΔΑΠ, ζητήστε του ένα έγγραφο στο οποίο θα αναφέρει ότι το πρόβλημά σας είναι ευθύνη της ΕΥΔΑΠ και όχι του ΟΛΠ. Κατά κανόνα οι υπάλληλοι διστάζουν να υπογράψουν τέτοια έγγραφα και «το ξανασκέφτονται». Αν αρνηθεί να σας δώσει γραπτή βεβαίωση όσων υποστηρίζει προφορικά, συντάξτε μια πρόχειρη έγγραφη δήλωση-αίτηση προς τον διευθυντή του υπαλλήλου, αναφέροντας το περιστατικό. Ο υπάλληλος θα αναγκαστεί να το ξανασκεφθεί ή πάντως θα προτιμήσει να απευθυνθεί πρώτος στο διευθυντή του. Γενικά θα «ψάξει» το ζήτημα κάπως περισσότερο προτού προσπαθήσει να σας κάνει… μπαλάκι.

Να πάρω την εταιρία; ??

Πολλοί διστάζουν να απευθυνθούν στα κεντρικά των εταιρειών, ενώ αυτά λύνουν πολλά προβλήματα προς όφελος του καταναλωτή. Θα δείτε εξάλλου ότι σε πολλά προϊόντα αναγράφονται αριθμοί κλήσεις από 800, που είναι χωρίς χρέωση και ανήκουν στις παραγωγούς ή κατασκευάστριες εταιρείες. Καλείτε σε αυτούς ανεπιφύλακτα. Καταναλωτής που απευθύνθηκε με ένα χαλασμένο γιαούρτι στο σούπερ μάρκετ πήρε στη θέση του ένα άλλο, ενώ καταναλωτής που απευθύνθηκε στην εταιρεία, πήρε ως αποζημίωση μια κούτα.

«Είναι επώνυμο. Είμαι καλυμμένος»

Ζήτησα από κατασκευάστρια εταιρεία να κάνει το σέρβις σε ένα κλιματιστικό της κι εκείνοι με παρέπεμψαν στο κατάστημα που το είχα αγοράσει.

Τι να κάνετε

Στην περίπτωση αυτή – όπως και σε πολλές άλλες – ο αύξοντα αριθμός της συσκευής έδειχνε πως δεν ανήκε σε παρτίδα εισηγμένη από την ίδια την εταιρεία αλλά από τον συγκεκριμένο έμπορο. Ειδικά λοιπόν όταν αγοράζετε συσκευές μεγάλων εταιρειών μην μένετε απαραιτήτως ήσυχοι ότι έχετε «κάλυψη από γίγαντες», γιατί μπορεί το σέρβις και τα ανταλλακτικά να είναι ευθύνη του καταστηματάρχη που σας πούλησε το μηχάνημα. Σκόπιμο είναι στις αγορές συσκευών να τηλεφωνείτε προκαταβολικά στον φερόμενο ως εγγυητή και να διαπιστώνετε αν είναι υπαρκτός, ποια είναι η έδρα του, αν είναι εξυπηρετικός κ.λπ. Μην αγοράζετε μεγάλες συσκευές αν δεν έχουν οδηγίες στα ελληνικά, αν δεν αναφέρουν επακριβώς χώρα παραγωγής ή συσκευασίας και αν δεν ξέρετε ποιος ακριβώς θα σας καλύψει σε περίπτωση βλάβης.

Τι να φάμε σήμερα;

Αν σας προβληματίζει το καθημερινό μενού, ίσως η πιο πρακτική και ρεαλιστική λύση είναι να μην έχετε… μόνο μια αγαπημένη μάρκα, αλλά να παίρνετε το ίδιο είδος από 3 διαφορετικές μεγάλες εταιρείες εναλλάξ. Έτσι, αν αποδειχθεί σε 5 μήνες ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στο συγκεκριμένο τρόφιμο, εσείς δεν θα περιλαμβάνεστε σε εκείνους που κατανάλωσαν μεγάλη ποσότητά του, επειδή στο διάστημα αυτό ψωνίζατε εναλλάξ από διαφορετικούς παραγωγούς. Προτιμάτε γενικά τις μεγάλες παραγωγούς εταιρείες, όχι γιατί είναι απαραιτήτως καλύτερες από τις μικρές, αλλά γιατί ελέγχονται περισσότερο και κατά συνέπεια είναι πιθανότερο να τηρούν σχολαστικότερα τις προδιαγραφές το νόμου.

Επιμείνετε ελληνικά

Πώς μπορώ να είμαι σίγουρη ότι το κρέας που αγοράζω είναι ελληνικό;

Τι να κάνετε

Το 50% του κρέατος που καταναλώνουμε στην Ελλάδα είναι γαλλικό και όμως όποιον κι αν ρωτήσετε, είναι βέβαιος ότι τρώει ελληνικό μοσχάρι. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, η Ελλάδα θα κάλυπτε 100% τις ανάγκες της σε κρέας. Εντούτοις, εισάγει το μισό από αυτό που καταναλώνει και κατά συνέπεια είναι βέβαιο ότι οι μισοί από όσους νομίζουν ότι τρώνε ελληνικό κρέας, τρώνε – χωρίς να το γνωρίζουν – εισαγόμενο. Ίσως είναι καλύτερο να αγοράζετε συσκευασμένα κρέατα, επειδή είναι δύσκολο να ζητάτε σε κάθε αγορά σας να δείτε τη σφραγίδα που υπήρχε κάποια στιγμή σε κάποιο… τμήμα του ζώου. Τα συσκευασμένα παρέχουν καλύτερη δυνατότητα ιχνηλάτησης της προέλευσης. Οι παραγωγοί συσκευασμένου αναλαμβάνουν εν ολίγοις περισσότερες δεσμεύεις απέναντί σας και έναντι του νόμου σε σύγκριση με ένα συνοικιακό κρεοπωλείο.


Πως θα τα βγάλετε πέρα με τις τράπεζες

Έχετε μπλέξει με τραπεζικά δάνεια και πιστωτικές;

Τι να κάνετε

Αναζητείστε κάποια καταναλωτική οργάνωση που σας παρέχει δωρεάν συμβουλές ή αποταθείτε στον τραπεζικό μεσολαβητή απευθείας. Έχετε υπόψη σας όμως ότι ο μεσολαβητής δεν θα ασχοληθεί με υποθέσεις που δημιουργήθηκαν ένα χρόνο πριν. Γενικά να ξέρετε ότι ο χρόνος κυλάει εις βάρος σας και ότι στις καταγγελίες έχει μεγάλη σημασία η άμεση αντίδραση στις κινήσεις μιας τράπεζας.

ΔΕΗ ΟΤΕ ΕΥΔΑΠ...

Στην περιοχή σας έχετε συχνά διακοπές παροχής (ρεύματος, νερού ή επικοινωνιών) ή αντιμετωπίζετε άλλα προβλήματα;

Τι να κάνετε

Οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας έχουν ουσιαστικά συμβόλαιο με κάθε καταναλωτή. Αυτό αναφέρεται στο «χάρτη υποχρεώσεων» κάθε οργανισμού. Όμως οι περισσότερες παραλείψεις της ΔΕΗ ή του ΟΤΕ καλύπτονται πίσω από το συχνά μα όχι πάντα βάσιμο επιχείρημα των θεομηνιών – «δεν μπορούσαμε να επισκευάσουμε το πρόβλημα, λόγω κακοκαιρίας». Από την άλλη οι αποζημιώσεις που δέχονται να καταβάλουν είναι κατά κανόνα της τάξης των 15-50 ευρώ. Υπάρχουν βέβαια και ανοιχτά ζητήματα. Όπως π.χ. «γιατί πληρώνουμε σταθερά πάγιο επί 5 μήνες, δηλαδή περίπου 120 Ευρώ, ενώ το τηλέφωνο ήταν σε αυτό το διάστημα «κομμένο» κατά το ήμισυ και μπορούσαμε μόνον να δεχθούμε τηλεφωνήματα» ή «γιατί η ιδιωτικές εταιρείες αποζημιώνουν σε περίπτωση διακοπής του δικτύου τους και ο ΟΤΕ δεν αποζημιώνει ποτέ παρά τις κατά καιρούς διακοπές παροχής» Αν στην περιοχή σας έχετε συχνά διακοπές παροχής (ρεύματος, νερού ή επικοινωνιών) συζητήστε το πρόβλημά σας με καταναλωτικές οργανώσεις.

Όταν αδυνατίζει … μόνο το πορτοφόλι

Πήγα σε ινστιτούτο αισθητικής αλλά στην πορεία άλλαξα γνώμη και ήθελα να ακυρώσω το συμβόλαιό μου και να πάρω τα χρήματά μου πίσω.

Τι να κάνετε

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει λάβει μέσα στο 2005 περίπου 450 κλήσεις με καταγγελίες και παράπονα (τα μισά από τα οποία δικαιώθηκαν) σχετικά με «ινστιτούτα αισθητικής και αδυνατίσματος». Το συχνότερο πρόβλημα στον τομέα αυτό είναι η άρνηση του βασικού δικαιώματος μιας πελάτισσας να ακυρώσει το συμβόλαιό της. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα ινστιτούτα αρνούνταν επί μήνες να επιστρέψουν τα χρήματα, αλλά τελικά τα επέστρεψαν άμεσα μετά την παρέμβαση καταναλωτικών φορέων Ανάμεσα στις δικαιωμένες περιπτώσεις, είναι γυναίκες που είχαν δώσει 1500 ευρώ για αποτρίχωση και όταν αποφάσισαν μετά από 1-2 συνεδρίες να διακόψουν λόγω ερεθισμού, το ινστιτούτο αρνήθηκε. Το ίδιο έγινε και με 1800 Ευρώ που είχαν δοθεί προκαταβολικά (μέσω κάρτας και μετρητά) για «θεραπεία λέιζερ» στο πρόσωπο, όταν η γυναίκα διαπίστωσε ότι η θεραπεία πονούσε και ήταν εμφανέστατη για περισσότερες ημέρες από όσες της είχαν πει στην αρχή. Σκόπιμο είναι να είστε ιδιαίτερα καχύποπτες και καχύποπτοι με κέντρα που υπόσχονται να σας αδυνατίσουν με ρυθμό άνω των 4-5 κιλών το μήνα, με κέντρα στα οποία δεν βλέπετε αναρτημένο πτυχίο διαιτολόγου και με κέντρα που δεν σας αφήνουν να εξετάστε το όλο ζήτημα «με την ησυχία σας» και να συμβουλευθείτε το γιατρό σας, αλλά σας πιέζουν για άμεση προκαταβολή.

Φτηνή βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης

Από πού με συμφέρει να πάρω πετρέλαιο και πώς θα είμαι σίγουρος ότι δεν θα με κοροϊδέψουν;

Τι να κάνετε

Οι μεγάλες και γνωστές εταιρείες πετρελαιοειδών κάνουν σημαντική έκπτωση στις σχετικά μεγάλες παραγγελίες των 1-2 τόνων και κατά συνέπεια σας συμφέρουν. Όταν παραλάβετε το πετρέλαιο:

1. Βεβαιωθείτε ότι το χρώμα είναι ζωηρό κόκκινο σαν της βυσσινάδας και όχι καφετί – χωρίς όμως κι αυτό να αποτελεί εγγύηση, επειδή μερικοί αποχρωματίζουν το πετρέλαιο .

2. Καταγράφετε μόνοι σας την ποσότητα πετρελαίου που είχε η δεξαμενή πριν από την παραλαβή και ξαναμετρήστε με δικό σας διαγραμμισμένο μέτρο μετά την παραλαβή παρουσία του οδηγού του βυτίου.

3. Μη μετρήσετε αν δεν περάσουν 5-6 λεπτά από την παραλαβή γιατί η αρχική πίεση των σωληνώσεων αυξάνει τον όγκο του υγρού στη δεξαμενή

4. Βεβαιωθείτε για τις διαστάσεις της δεξαμενής σας ώστε να ξέρετε πόσα λίτρα παίρνει σε κάθε εκατοστό ύψους. (Ένας τόνος πετρελαίου ισούται με 1200 λίτρα).

5. Ελέγχετε τον πάτο της δεξαμενής σας κατά καιρούς γιατί έχουν σημειωθεί περιστατικά στα οποία οι οδηγοί του βυτιοφόρου εκμεταλλευόμενοι τη δίλεπτη απουσία των παραληπτών, έριξαν στη δεξαμενή κόκκινα τούβλα και ανέβασαν την «στάθμη» της κατά περίπου 15 εκατοστά (οι παραλήπτες δηλαδή πλήρωσαν για 200 λίτρα που ποτέ δεν παρέλαβαν).

6. Αν στην παραλαβή βλέπετε ότι η απόδειξη του επιχειρηματία δεν είναι πλήρης, υπογράψτε μόνον αφού συμπληρώσετε τη φράση «με κάθε επιφύλαξη».

Αγόρασα ένα φόρεμα και ήταν ελαττωματικό

Τι να κάνετε

Πρέπει να προσκομίσετε την απόδειξη στο κατάστημα αγοράς το αργότερο μέσα σε δύο εβδομάδες. Αν σας λείπει η απόδειξη και πάλι μπορείτε να απευθυνθείτε στο κατάστημα γιατί τα περισσότερα υποχρεούνται να κρατούν αρχεία αγοραστών. Θα πρέπει όμως το ρούχο σας να μην έχει φορεθεί, γιατί οι καταστηματάρχες έχουν τρόπο να το ελέγξουν. Στα ρούχα, πάντως, προσέχετε – ειδικά όταν κάνετε δώρα – να μην αγοράζετε με σκόντο που «ισοφαρίζεται» με την μη έκδοση απόδειξης, γιατί αν σας κάνουν καλύτερη τιμή με αντάλλαγμα να μην εκδώσουν απόδειξη, χάνετε κάθε δικαίωμα επιστροφής.

Λακκούβες

Πηγαίνοντας στη δουλειά μου έπεσα σε μια λακκούβα και το αυτοκίνητό μου έπαθε μεγάλη ζημιά.

Τι να κάνετε

Στην περίπτωση αυτή δικαιούστε να ζητήσετε αποζημίωση είτε από το δήμο είτε από τη νομαρχία είτε από το ΥΠΕΧΩΔΕ – στο συγκεκριμένο υπουργείο ανήκουν συνήθως οι μεγάλοι δρόμοι και οι λεωφόροι. Υπάρχει και η υπηρεσία ΔΕΣΕ που υπάγεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ (Διεύθυνση Ελέγχου Συντήρησης Έργων) από την οποία μπορείτε να βγάλετε άκρη για το ποιος είναι υπεύθυνος για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Αν πρόκειται για κακοτεχνία συγκεκριμένου οργανισμού, θα σας αποζημιώσει ο υπεύθυνος οργανισμός. Κατά κανόνα σας αποζημιώνουν πλήρως για τη ζημία που πάθατε στο ΙΧ σας ή στο μηχανάκι σας, αλλά αν δεν είναι σοβαρή, σας καταβάλουν γύρω στα 300 Ευρώ. Αν κρίνετε ασύμφορο να ασχοληθείτε οι ίδιοι, ενημερώστε απλώς το 1520 ή μια καταναλωτική οργάνωση.

Τα πάντα για τις ασφάλειες

Έκλεισε η ασφάλειά μου! Αν έχετε κάνει ασφάλεια ζωής ή συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και ακούσατε για «κανόνι» στην εταιρεία σας, μην πανικοβάλλεστε. Οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, ακριβώς για να μη δυσφημίζονται συνολικά, αναλαμβάνουν κατά κανόνα από κοινού τα προγράμματα όσων άλλων εταιρειών κλείνουν –άρα θα αναλάβουν και το δικό σας φάκελο.

Δεν με αποζημιώνουν για τις σωλήνες Όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνται να καλύψουν ζημίες σπιτιών που οφείλονται σε κακοτεχνίες του εργολάβου. Όμως μερικές απλώς το προφασίζονται ώστε να αποφύγουν την αποζημίωση. Υπάρχουν εταιρείες που τελικά αποζημίωσαν ασφαλισμένο, όταν ο τελευταίος τους είπε «εντάξει, φταίει ο εργολάβος, αλλά θέλω να μου το γράψετε και να μου το υπογράψετε».

Δεν έχω λεφτά για την ασφάλεια. Αν κινδυνεύετε να ακυρωθεί η συνταξιοδοτική ασφάλειά σας επειδή βρίσκεστε σε οικονομική δυσπραγία, προτιμήστε να κινηθείτε πρώτοι ζητώντας διακοπή και εξαργύρωση του συμβολαίου. Αν προλάβει η εταιρεία και ακυρώσει πρώτη το συμβόλαιο «επειδή είστε κακοπληρωτές», μόλις ζητήσετε εξαργύρωση πιθανόν να σας δώσει μόλις το 1/7 από όσα θα παίρνατε σε περίπτωση εθελοντικής διακοπής. Άλλες μπορεί να μη σας δώσουν τελικά και τίποτε, ανάλογα με το συμβόλαιο.

Μα δεν ήξερα ότι θα πάω για σκι. Αν πάθετε ατύχημα κάνοντας για πρώτη φορά στη ζωή σας σκι ή μπάντζι τζάμπινγκ, η ασφάλεια θα αρνηθεί να σας καλύψει με το αιτιολογικό ότι ενώ είχατε τις συγκεκριμένες συνήθειες, της το αποκρύψατε σκόπιμα από το «ερωτηματολόγιο δραστηριοτήτων» για να γλιτώσετε τα επασφάλιστρα. Γενικά όταν ξεκινάτε για μια δραστηριότητα έξω από τα συνηθισμένα, τηλεφωνείστε προηγουμένως στον ασφαλιστή σας. Για παρεμφερείς λόγους, να ενημερώνετε τον ασφαλιστή σας και για τυχόν αλλαγές επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Μην ξεχνάτε πόρτες και παράθυρα Αν κάποιοι κλέψουν αντικείμενα από το σπίτι σας, για να εισπράξετε την ασφάλεια θα πρέπει να υπάρχουν ίχνη διάρρηξης. Αν δεν υπάρχουν, η ασφάλεια θα επικαλεστεί ότι είχατε αφήσει ανοιχτή κάποια πόρτα ή ότι είχατε χάσει τα κλειδιά σας και κάποιοι έβγαλαν αντικλείδι.

Μην ξεχνάτε να υποβάλετε με τη φορολογική σας δήλωση την έκπτωση της ασφάλειας, γιατί η εφορία δεν την δέχεται αναδρομικά και πρόκειται για σημαντική έκπτωση, της τάξης των 1100 Ευρώ.

Μα δεν είχα διαβήτη! Αν ασφαλιστείτε ιδιωτικά για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μην κρύβετε τυχόν «φιλικές εξυπηρετήσεις» που κάνατε στο παρελθόν και ψάξτε το βιβλιάριό σας προτού συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο για τις παθήσεις σας. Μπορεί για παράδειγμα να εξυπηρετήσατε έναν φίλο σας και να γράψατε στο βιβλιάριό σας κάποια δικά του φάρμακα για διαβήτη. Εσείς μετά το ξεχάσατε. Αν μετά από 10 χρόνια παρουσιάσετε εσείς διαβήτη, η ασφάλεια δεν θα σας καλύψει. Θα επικαλεστεί – χρησιμοποιώντας το βιβλιάριό σας – ότι ενώ γνωρίζατε πως έχετε διαβήτη, το αποκρύψατε. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να «ομολογήσετε» εξαρχής στην ασφάλεια ότι είχατε κάνει φιλική εξυπηρέτηση. Η ασφάλεια θα απαιτήσει να εξετασθείτε για να διαπιστωθεί αν όντως είστε υγιείς και μόνον τότε θα είστε βέβαιοι πως μελλοντικά θα σας καλύψει.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)