Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Εκστρατεία: Μην πετάτε τα τρόφιμα στα σκουπίδια

Μην επόμενη φορά που θα θελήσετε να πετάξετε κάποιο φαγητό που σας περισσεύει ή δεν θέλετε να το φάτε, ξανασκεφτείτε το. Η αξιοποίηση των τροφίμων που δεν χρειαζόμαστε αποτελεί το νέο «στοίχημα» στην Αμερική, όπου έχει συναφθεί μια συμμαχία ανάμεσα στις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων, προκειμένου να μειωθούν οι τεράστιες ποσότητες φαγητού που καταλήγουν στα σκουπίδια. Στη συμμαχία συμμετέχουν βιομηχανίες τροφίμων, ποτών και συσκευασιών. Όπως λένε οι ιθύνοντες του εγχειρήματος, στόχος είναι τα τρόφιμα αντί να αποστέλλονται μαζικά σε χώρους υγειονομικής ταφής, να καταλήγουν στις τράπεζες τροφίμων για τους φτωχούς.

Ένα σημαντικό μέρος των τροφίμων ενώ ακόμα είναι πλήρως βρώσιμα, πετιέται λόγω κακής εμφάνισης ή υπερβολικών οικιακών αποθεμάτων. Η συμμαχία αναγνωρίζει ότι η αλλαγή των συνηθειών των καταναλωτών θα είναι μια πρόκληση. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, περισσότεροι από 30 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων κατέληξαν σε χώρους υγειονομικής ταφής το 2009.

Οι περιβαλλοντικές συνέπειες είναι σημαντικές. Aρθρο που δημοσιεύτηκε σε επιστημονική επιθεώρηση υπολόγίσε ότι τα τρόφιμα που καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο της συνολικής κατανάλωσης τροφίμων στη χώρα.

Επιπλέον, η σήψη των τροφίμων σε χωματερές απελευθερώνει σημαντικές ποσότητες μεθανίου, ένα αέριο που συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Ο εφιάλτης της στάσης πληρωμών...

Αγώνα δρόμου 100 ημερών ξεκίνησε η κυβέρνηση για να αποτρέψει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας που σήμερα είναι ορατός περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Μπροστά στα άδεια ταμεία και όσο η βοήθεια από την τρόικα μένει «παγωμένη», η κυβέρνηση θα αγωνιά για να εισπράξει τουλάχιστον 23 δισ. ευρώ από φόρους, έκτακτες εισφορές και τέλη ως το τέλος του χρόνου προκειμένου να έχει να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και να εξασφαλίσει τη βασική λειτουργία του κράτους (υπουργείων, σχολείων, νοσοκομείων). Οι γραμμές χρηματοδότησης έχουν κλείσει πλέον από παντού. Το Δημόσιο πιέζεται ασφυκτικά να κινήσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Επίσης ζητούν ως το τέλος του χρόνου να μπουν ιδιώτες σε 10 δημόσιες επιχειρήσεις (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΑΒ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΔΕΠΑ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ, καζίνο Πάρνηθας, ΕΛΒΟ, ΟΠΑΠ) και να πουληθούν το Ελληνικό και τα ακίνητα φιλέτα της ΚΕΔ, ώστε το Δημόσιο να εισπράξει 5 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για την πληρωμή τόκων και την εξόφληση ομολόγων που λήγουν. «Η βόμβα βρίσκεται στα χέρια του Γ. Παπανδρέου...». Με αυτά τα λόγια τεχνοκράτες της τρόικας που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους περιγράφουν την κατάσταση που ξέφυγε κατά το 2011, με το έλλειμμα να εκτινάσσεται στα 18,5 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.

Υπό αυτές τις συνθήκες το «χρηματοδοτικό κενό» στα δημόσια οικονομικά ως το τέλος του έτους, προκειμένου να καλυφθούν και τα δάνεια που λήγουν, ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ. Αυτό το κενό η κυβέρνηση περιμένει να το καλύψει από τις επόμενες δύο δόσεις της βοήθειας, δηλαδή την έκτη δόση ύψους 8 δισ. ευρώ που επρόκειτο να καταβληθεί εντός του Σεπτεμβρίου και την έβδομη δόση 5 δισ. ευρώ που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πρέπει να καταβληθεί ως την τελευταία ημέρα του Δεκεμβρίου. Η επόμενη ημερομηνία λήξης ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι η 19η Δεκεμβρίου. Τα ομόλογα που λήγουν από 19 ως 31 Δεκεμβρίου 2011 ανέρχονται σε 8,5 δισ. ευρώ.

Επίσης στις 22 Δεκεμβρίου λήγουν ομόλογα ύψους 1 δισ. ευρώ με μηδενικό επιτόκιο (zero coupon).

Η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να τα εξοφλήσει μόνο αν έχει εξασφαλίσει τις δόσεις του Μνημονίου ή αν ως τότε έχει ολοκληρωθεί το roll over, δηλαδή η αντικατάσταση ομολόγων με νέα, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, οπότε θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα βοήθειας. Διαφορετικά, η χώρα θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών.

Αυτος ναι...αγαπά την Ελλάδα....

«Όνειρο και τιμή…»

Περήφανος που φορά το εθνόσημο και αποφασισμένος να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και σε πολλές άλλες μεγάλες διοργανώσεις στο μέλλον, δήλωσε ο Κώστας Κουφός σε συνέντευξή του λίγες ώρες πριν πάρει το δρόμο της επιστροφής για τις ΗΠΑ. Αποσπάσματα....




της συνέντευξης του παίκτη:

-Η πρώτη σου παρουσία με την Εθνική, το 2009 στην Πολωνία, είχε συνδυαστεί με ένα χάλκινο μετάλλιο. Αυτή τη φορά δεν πήρες θέση στο βάθρο, αλλά έχω την εντύπωση πως τόσο εσύ, όσο και τα άλλα παιδιά στην ομάδα, το χαρήκατε εξίσου…
«Σίγουρα, έτσι είναι. Φέραμε σε πέρας την αποστολή μας κι αυτό έχει σημασία, έστω κι αν δεν πήραμε κάποιο μετάλλιο. Παίξαμε καλά σαν ομάδα, πετύχαμε το στόχο της πρόκρισης στο προολυμπιακό τουρνουά και δείξαμε πως μπορούμε να πετύχουμε πολλά στο μέλλον».

-Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας της ομάδας αυτής;
«Είχαμε ένα πολύ δεμένο σύνολο, μέσα κι έξω από το γήπεδο. Είχαμε καλούς βετεράνους, που ήταν ηγέτες της ομάδας, αρκετούς νέους παίκτες με φιλοδοξίες,όπως ο Καλάθης, ο Παπανικολάου, ο Σλούκας κι εγώ, κι ένα πολύ καλό προπονητικό τιμ. Όλα αυτά τα κομμάτια του παζλ ταίριαξαν πολύ καλά και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε».


-Παρά τη δεδομένη ικανοποίηση, όλοι ακόμη κρατάτε μία πικρία για την ήττα από τη Γαλλία και τον τρόπο που αυτή ήρθε…
«Σίγουρα μένει μία πικρία. Κάναμε πολύ καλή προσπάθεια σαν ομάδα σε εκείνο το παιχνίδι, είχαμε τον έλεγχο για 32-33 λεπτά, αλλά στο τέλος δεν τα καταφέραμε. Κάποια άστοχα σουτ, κάποια λάθη, κάποια χαμένα ριμπάουντ, μάς στοίχισαν μία μεγάλη νίκη. Είχαμε πιστέψει σε αυτή, γι’ αυτό και απογοητευτήκαμε στο τέλος. Όχι με την προσπάθειά μας, αλλά με το αποτέλεσμα. Όμως δεν το βάλαμε κάτω και παρά την απογοήτευσή μας εμφανιστήκαμε δυνατοί και αποφασισμένοι απέναντι στη Σερβία, φτάνοντας στο στόχο μας».


-Ήταν η Γαλλία ο πιο δύσκολος αντίπαλος της Εθνικής σε αυτή τη διοργάνωση;
«Η Γαλλία ήταν η πιο δυνατή ομάδα που αντιμετωπίσαμε. Είναι μια ομάδα με πολύ ταλέντο και πολλούς παίκτες που μπορούν να αλλάξουν τη ροή ενός αγώνα. Πάντως γενικότερα το επίπεδο της διοργάνωσης ήταν πολύ υψηλό. Όλες οι ομάδες εμφανίστηκαν δυνατές, πολλοί παίκτες από το ΝΒΑ συμμετείχαν και δεν υπήρχε εύκολο ματς».

-Σε προσωπικό επίπεδο, είσαι ικανοποιημένος από την παρουσία σου σε αυτό το τουρνουά;
«Ναι, είμαι ικανοποιημένος, αλλά πάντα μπορείς να τα καταφέρεις καλύτερα. Ο κόουτς με εμπιστεύτηκε, μου έδωσε αρκετό χρόνο συμμετοχής και προσπάθησα να τον δικαιώσω, αλλά και να δείξω πως μπορώ να βοηθήσω την ομάδα. Πιστεύω πως είχα κι εγώ μία μικρή συμβολή στην επιτυχημένη πορεία της ομάδας, αλλά σίγουρα μπορώ να τα καταφέρω και καλύτερα. Επιφυλάσσομαι για το μέλλον».


-Τι σημαίνει για σένα η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
«Είναι ένα όνειρο ζωής. Το ονειρευόμουν από μικρό παιδί, από τότε που άρχισα να παίζω μπάσκετ. Είναι ευλογία και μεγάλη τιμή να συμμετέχεις σε αυτή τη γιορτή του αθλητισμού εκπροσωπώντας την πατρίδα σου. Θέλω να είμαι εκεί».

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα από τον ΟΗΕ

Μήνυμα στήριξης στον Ελληνικό λαό σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η χώρα μας έστειλε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν.

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα από τον ΟΗΕ

Μετά τη γνωστοποίηση της ματαίωσης της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα μόνιμο αντιπρόσωπο στο διεθνή οργανισμό, πρέσβη Αναστάση Μητσιάλη, για να εκφράσει το ενδιαφέρον και τη συμπαράστασή του στην Ελλάδα, ζητώντας από τον κ. Μητσιάλη να μεταφέρει τις ευχές του στον κ. Παπανδρέου για να ξεπεραστούν τα σημερινά οικονομικά προβλήματα.

Σημειώνεται ότι με τον Μπαν Κι-μουν θα συναντηθεί στις 7:30 απόψε (ώρα Ελλάδας) ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, με τον οποίο θα συζητήσει το Κυπριακό, τις απειλές της Τουρκίας με αφορμή τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα, ο κ. Λαμπρινίδης θα έχει συνάντηση με στελέχη μεγάλων εβραϊκών οργανώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ αργά το βράδυ θα συναντηθεί με τον προσωπικό απεσταλμένο του γεν. γραμ. των Ηνωμένων Εθνών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.

Το θρίλερ της χρεοκοπίας

Στον αέρα το πακέτο των μέτρων, η έκτη δόση και η συμφωνία της 21ης Ιουλίου μετά το αδιέξοδο στο Εurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν ευθέως τη δυσπιστία τους για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα που εξήγγειλε. Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας

Με την τρόικα να έχει βάλει το πιστόλι στον κρόταφο της κυβέρνησης, το τελεσίγραφο που έχει δοθεί στη χώρα είναι είτε μείωση του ελλείμματος ή χρεοκοπία.

Οι εξελίξεις, που οδήγησαν στην απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, να ματαιώσει το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είναι ραγδαίες.

Μπορεί να γνωρίζουν ότι η τύχη της Ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σωτηρία της Ελλάδας, αλλά οι πιέσεις που ασκούνται έξωθεν κάνουν τη χώρα να ακροβατεί ανάμεσα στη χρεοκοπία, την εσωτερική στάση πληρωμών και τη λήψη νέων μέτρων.

Αυτά προσανατολίζονται από τις μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο και φτάνουν μέχρι τις οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις.

Το ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής προσγείωσε την κυβέρνηση και έκανε τον πρωθυπουργό να επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα, καθώς οι ώρες είναι κρίσιμες για τη χώρα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αμφισβήτησαν ευθέως τη δυνατότητα είσπραξης 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ από τα τελευταία μέτρα, θεωρώντας ότι στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να εισπραχθεί το 1/3 του στόχου.

Λόγω του ενδεχομένου αυτού, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν στην εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου, κάτι που θα σημάνει και την κατάρρευση της χώρας.

Οι πληροφορίες θέλουν τους εταίρους να θέτουν εκ νέου θέμα συναίνεσης τουλάχιστον με την αξιωματική αντιπολίτευση τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στα πλαίσια της ΔΕΘ υπογράμμισε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές.

Με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς σφίγγει ασφυκτικά το ζωνάρι που μας έχουν περάσει οι εταίροι, οι πρώτες συζητήσεις για νέα μέτρα έχουν ξεκινήσει.

Αυτά αφορούν σε ακύρωση των προσλήψεων στο Δημόσιο την τελευταία διετία και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, νέα αύξηση των έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα, καθώς και αύξηση του φόρου στα είδη πολυτελείας.

Επίσης οι πληροφορίες θέλουν τους εταίρους να ζητούν νέο και σκληρότερο Ασφαλιστικό, περικοπές προνοιακών επιδομάτων και ακόμη περισσότερες καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του δημόσιου τομέα.

Δεν αποκλείεται μάλιστα εντός των επόμενων ωρών και ημερών να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ή να έχουμε διάγγελμα από τον πρωθυπουργό.

Βρισκόμαστε ουσιαστικό προ ραγδαίων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, με την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους φαίνεται πως έχει πάρει δραματικές διαστάσεις.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)