Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Πανελλήνιες 2015: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

Πανελλήνιες 2015: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι
Πανελλήνιες 2015: Περίπου δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι τις 18 Μαϊου, όταν οι μαθητές των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας θα καθίσουν στα θρανία για να εξεταστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Κατά την διάρκεια της εξέτασης, οι υποψήφιοι θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά ορισμένους κανόνες προκειμένου να μην μηδενιστεί η κόλλα τους.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κατοχή και μόνο κινητού τηλεφώνου, ακόμα και αν είναι απενεργοποιημένο, σημαίνει αυτόματα τον μηδενισμό του γραπτού. Μεταξύ άλλων, δεν επιτρέπεται οι μαθητές να φέρουν μαζί τους μέσα στην αίθουσα, βιβλία, τετράδια και σημειώσεις.
Αναλυτικά, oι υποχρεώσεις των μαθητών κατά την διάρκεια της εξέτασης είναι οι εξής:
1. Η κατανομή των μαθητών στις αίθουσες εξέτασης για τα μαθήματα που εξετάζονται με κοινά σε εθνικό επίπεδο θέματα γίνεται με αλφαβητική σειρά και με την ευθύνη της Λυκειακής Επιτροπής, η οποία συντάσσει ονομαστική κατάσταση εξεταζομένων σε κάθε αίθουσα. Για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας, η κατανομή των μαθητών στις αίθουσες εξέτασης, με αλφαβητική σειρά, γίνεται με την ευθύνη του Διευθυντή του οικείου Λυκείου, ο οποίος συντάσσει ονομαστική κατάσταση εξεταζομένων σε κάθε αίθουσα. Η τοποθέτηση των μαθητών στις θέσεις και ο έλεγχος είναι ευθύνη των επιτηρητών. Παρέκκλιση επιβάλλεται στην περίπτωση αδελφών ή συγγενών μαθητών.
2. Οι μαθητές κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό (blanco),κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή άλλα αντικείμενα εκτός από αυτά που επιτρέπει η ΚΕΕ ή ο οικείος Σύλλογος Διδασκόντων, αν πρόκειται για εξέταση μαθήματος σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Για τον έλεγχο υπεύθυνοι είναι οι επιτηρητές.”
3. Μαθητής που φέρει μαζί του στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται αντικείμενο ή μέσο από τα αναφερόμενα στη παράγραφο 2 του άρθρου αυτού ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζομένου ή θορυβεί και δε συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις των επιτηρητών, επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζομένων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέταση του απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση της Λυκειακής επιτροπής ή προκειμένου για μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας με απόφαση του Διευθυντή του Λυκείου, ύστερα από εισήγηση των διδασκόντων το εξεταζόμενο μάθημα ή με απόφαση της επιτροπής της παραγράφου 2 του άρθρου 37, αν πρόκειται για ιδιωτικό σχολείο, και βαθμολογείται με τον κατώτατο βαθμό μηδέν (0). Η Λυκειακή Επιτροπή πριν από την επιβολή της ανωτέρω ποινής καλεί σε προφορική απολογία το μαθητή και συντάσσει σχετικό πρακτικό που υπογράφεται από τον πρόεδρο , τα δύο μέλη και τον γραμματέα αυτής.
- Αν πρόκειται για μάθημα που εξετάζεται σε επίπεδο σχολικής μονάδας κατά την εφαρμογή της παρούσας διάταξης όπου αναφέρεται Λυκειακή Επιτροπή νοείται ο Διευθυντής του Λυκείου, οι επιτηρητές και οι διδάσκοντες το εξεταζόμενο μάθημα ή η επιτροπή της παραγράφου 2 του άρθρου 37, αν πρόκειται για απολυτήριες εξετάσεις ιδιωτικού Ενιαίου Λυκείου.

Πιστωτικό γεγονός, capital controls και καταθέσεις


Η σημερινη ημερα  Τετάρτη, 6 Μαΐου, είναι κρίσιμη ημέρα. Συνεδριάζει η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με κεντρικό θέμα στην ατζέντα την Ελλάδα. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν (ίσως δεν ανακοινωθούν αμέσως αλλά έπειτα από λίγα 24ωρα) εκτιμάται ότι θα είναι πολύ σημαντικές για την πορεία της χώρας, τη ζωή του ελληνικού λαού. Δύο τα ενδεχόμενα:

(α) Αν υπάρξει βεβαιότητα για συμφωνία με τους εταίρους, η ΕΚΤ εκτιμά ότι μειώνεται το ρίσκο των ελληνικών τραπεζών και θα τους επιτρέψει να αγοράσουν επιπλέον των 10 δισ. έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, εντός του ορίου των 15 δισ. ευρώ.

(β) Αν, αντιθέτως, υπάρξει βεβαιότητα για ρήξη, η ΕΚΤ θα αυξήσει το «κούρεμα» που επιβάλλει στις εγγυήσεις (τις οποίες δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για να παίρνουν έκτακτη χρηματοδότηση μέσω ELA) από το 23% που είναι σήμερα, σε 44% ή 65% ή 80%. Αυτά είναι τα τρία σενάρια στο τραπέζι.

Στην πρώτη περίπτωση, βεβαιότητας για συμφωνία, το κράτος θα ανασάνει. Στη δεύτερη, εφόσον συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες, υπολογίζεται ότι οι τράπεζες δεν θα έχουν επαρκείς εγγυήσεις να προσφέρουν και ως εκ τούτου η χρηματοδότησή τους μέσω ELA θα σταματήσει σε ορίζοντα ενός μηνός το αργότερο. Αλλά πριν ξεμείνουν αυτές, ίσως έχει μείνει το ελληνικό Δημόσιο χωρίς λεφτά και έχει κάνει παύση πληρωμών. Η φρίκη ενός πιστωτικού γεγονότος περικυκλώνει τον ελληνικό λαό. Τι συνεπάγεται, πρακτικά, το πιστωτικό γεγονός; Οι συνέπειες θα είναι πολύ βαριές. Ο πρωθυπουργός τις γνωρίζει καλά - ίσως θα ήταν χρήσιμο να ενημερώσει και κάποιους υπουργούς του...

Αν υπάρξει πιστωτικό γεγονός, για να μην ερημώσει η χώρα και οι τράπεζες από κεφάλαια, ο κ. Αλ. Τσίπρας θα υποχρεωθεί να υπογράψει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα βάζει φραγμούς στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και στην ανάληψη καταθέσεων. Οι εισαγωγές (σε μία κατεξοχήν εισαγωγική χώρα...) θα κοπούν. Θα σημειωθούν εκτεταμένες ελλείψεις σε κρίσιμα αγαθά - φάρμακα, ενέργεια κ.ά. Μεγάλο μέρος της παραγωγής θα σταματήσει λόγω έλλειψης εισαγόμενων πρώτων υλών. Οι εξαγωγές δραστικά θα συρρικνωθούν. Χιλιάδες θέσεις εργασίας θα καταστραφούν. Από τις καταθέσεις θα μπορείς να σηκώνεις έως ένα όριο, π.χ. 50 ή 70 ευρώ/μέρα, τόσα θα μπορείς να σηκώνεις από τον μισθό που θα σου (αν...) καταβάλλεται. Το σπουδαστικό συνάλλαγμα κόβεται μέχρι νεωτέρας. Οι επιταγές θα απομείνουν χαρτιά στο χέρι όσων έχουν πληρωθεί με αυτές. Πολύ σημαντικό: Κάποιες σαφώς υγιείς επιχειρήσεις, δεν θα αντέξουν. Ισως, ούτε κάποιες τράπεζες.

Το έργο δεν είναι μονόπρακτο. Εξελίσσεται ως ντόμινο. Και οι έλεγχοι, εφόσον επιβληθούν δύσκολα βγαίνουν. Οι Κύπριοι ταλαιπωρήθηκαν δύο χρόνια μέχρι να αποσυρθούν οι έλεγχοι που επιβλήθηκαν τον Μάρτιο 2013. Αγωνίστηκαν σεμνά και περήφανα. Ενώ καταστράφηκαν οι αποταμιεύσεις μιας ζωής μέσα σε 24 ώρες, δεν έκλεισαν ούτε ένα δρόμο ούτε για μια ώρα, δεν σκοτώνονταν ποιος θα αρπάξει τη θέση του άλλου στα ATMs, δεν χρειάστηκε η αστυνομία για να προστατέψει τις τράπεζες, αρνήθηκαν να γίνουν φτηνό reality show για ανθρωποφάγα τηλεοπτικά κανάλια. Δεν θέλω να σκεφτώ πώς θα συμπεριφέρονταν «τα κακομαθημένα παιδιά της Ιστορίας» ή πολλοί από τους 600.000 μετανάστες που ζουν στην Αττική, όταν πανικόβλητοι μάθουν ότι κλειδώθηκαν οι αποταμιεύσεις τους. Και αδυνατώ να φανταστώ πώς θα μπορέσει να σταθεί οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση επέβαλε τέτοια μέτρα.

Η ακολουθία ρήξη/πιστωτικό γεγονός/ έλεγχοι κίνησης κεφαλαίων, είναι το κακό σενάριο. Το καλό σενάριο είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους. Συμφωνίας που συνολικά θα επιτρέπει την εφαρμογή ενός νέου μείγματος πολιτικής (για να χρησιμοποιήσω τη γνωστή, πρόσφατη διατύπωση του πρωθυπουργού) με αιχμή την αύξηση της απασχόλησης. Που θα προωθεί την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού, την προσέλκυση ξένων μακροπρόθεσμων ιδιωτικών κεφαλαίων, την επέκταση των δημοσίων επενδύσεων, ώστε να αναχαιτιστεί η καταστροφή θέσεων εργασίας και να δημιουργηθούν νέες.

Εκατό ημέρες μετά τις εκλογές, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βυθίζεται στην ύφεση, η ανεργία διευρύνεται, η λιτότητα δεν γίνεται ηπιότερη. Η υπογραφή συμφωνίας τώρα, ανοίγει τον δρόμο σε μια σταθερή μακροπρόθεσμη συμφωνία τον Ιούνιο, συμβάλλει στην άρση της μητέρας όλων των αβεβαιοτήτων, για τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη. Με τη λήξη αυτής της αβεβαιότητας, η ελληνική οικονομία μπορεί να αποκτήσει τεράστια ώθηση, μια αποσυμπίεση πολλαπλάσιας ισχύος από την παρατεταμένη συμπίεση που υφίσταται έως τώρα. Ωστε μέσα στο 2016 η χώρα να μπορέσει με ασφάλεια να ξαναβγεί στις αγορές, να δανείζεται φτηνά για την ανάπτυξή της και για να τελειώνει με τους δανειστές. Με κριτήριο το συμφέρον του ελληνικού λαού, αυτά συνιστούν μονόδρομο.
Έντυπη

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)