Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Η Εφορία απειλεί 500.000 για το «χαράτσι» της ΔΕΗ

Χθες ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς έδωσε εντολή στους εφόρους των μεγαλύτερων ΔΟΥ να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες για τον εντοπισμό των φορολογουμένων που δεν πλήρωσαν το «χαράτσι» και για την είσπραξη του τέλους

Γλίτωσαν τη διακοπή ρεύματος, αλλά δεν ξεμπέρδεψαν με την εφορία. Ο λόγος για 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πλήρωσαν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2011. Τώρα τους ψάχνει η εφορία και τους... απειλεί με κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Χθες ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς, σε σύσκεψη που είχε με τους εφόρους των μεγαλύτερων ΔΟΥ, έδωσε εντολή να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες για τον εντοπισμό των φορολογουμένων που δεν πλήρωσαν το «χαράτσι» και την είσπραξη του τέλους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι εισπράξεις από το ειδικό τέλος ακινήτων του 2011 έφτασαν τα 2,2 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπέρασε τις προσδοκίες του υπουργείου Οικονομικών.

Μάλιστα υπολογίζεται πως στην περίπτωση που οι εφορίες καταφέρουν να εισπράξουν και τις οφειλές των 500.000 ιδιοκτητών, τα έσοδα από το τέλος ακινήτων δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, προθεσμία μέχρι τις 16 Ιουλίου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογουμένους για να κλείσουν ανενεργά μπλοκάκια και βιβλία, ώστε να μην πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ.

Διασταυρώσεις
Στη χθεσινή συνάντηση του κ. Ζανιά με τους προϊσταμένους των μεγαλύτερων εφοριών και τελωνείων διαπιστώθηκε ότι οι διασταυρώσεις που έχουν ξεκινήσει αποδίδουν, ενώ οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται διαρκώς και ανέρχονται ήδη τα 700 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα διαπιστώθηκαν τα εξής:

Τα έσοδα που μπήκαν στα ταμεία των 13 μεγαλύτερων ΔΟΥ της χώρας κατέγραψαν αύξηση 14% τον Μάιο, από 9% που ήταν στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Στα 5 μεγαλύτερα τελωνεία οι εισπράξεις ήταν μειωμένες 0,5% στο πεντάμηνο, ενώ μόνο τον Μάιο καταγράφεται αύξηση 3,7%.

Οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ μετά την αλλαγή του τρόπου προσέγγισης των οφειλετών. Η ενεργοποίηση της νομοθεσίας που προβλέπει κατασχέσεις ακινήτων, μισθών και συντάξεων οδηγεί πολλούς οφειλέτες στην εφορία, προκειμένου να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση και να εξοφλήσουν σε δόσεις τα χρέη τους.

Σημειώνεται ότι στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν εισπραχθεί 2 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

"H ΕΕ θα χαλαρώσει τα δεσμά της Αθήνας"

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ των γερμανικών Financial Times, η ΕΕ είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα τη χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας.

Το ρεπορτάζ της FTD έχει τίτλο: "Η ΕΕ θέλει να χαλαρώσει τα δεσμά της Αθήνας" και υπότιτλο "Η Ευρώπη θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Γι’ αυτό η χώρα μπορεί να ετοιμάζεται μετά τις εκλογές για παραχωρήσεις – κι αυτό μολονότι οι Έλληνες έχουν προφανώς παραβιάσει και πάλι τις δεσμεύσεις τους για το πρόγραμμα λιτότητας".

Όπως σημειώνεται, η ευρωζώνη προτίθεται να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα τη χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας. Ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών της Κυριακής, κάθε νέα κυβέρνηση θα απαιτήσει νέες διαπραγματεύσεις, ανέφεραν ευρωπαϊκοί κύκλοι. Αν κανείς θέλει να κρατήσει την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης, δεν θα μπορέσει να αρνηθεί κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ρομπάι διαβεβαίωσε την Τρίτη: "Θα κάνουμε ό,τι μας είναι δυνατόν για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ θα τηρεί τις δεσμεύσεις της".

Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι Βρυξέλλες κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς τη μεριά της Ελλάδας. Την ερχόμενη Κυριακή γίνονται εκλογές στην Ελλάδα, τα κράτη της ΕΕ υποστηρίζουν τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησαν μέχρι τώρα. Με την προθυμία των Βρυξελλών για διαπραγματεύσεις ελπίζεται ότι θα μπορούσαν να τύχουν μεγαλύτερης στήριξης από τον λαό.

Η Ελλάδα παραβιάζει εκ νέου της υποχρεώσεις της

Στη συνέχεια η FTD σημειώνει ότι στους κύκλους της Τρόικας θεωρούν δεδομένο ότι η χώρα έχει ήδη παραβιάσει και πάλι τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρόγραμμα λιτότητας. Από τότε που εγκρίθηκε το δεύτερο πακέτο διάσωσης, η εφαρμογή δεν προχώρησε σχεδόν καθόλου, ανέφεραν η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. "Το πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί" δήλωσε κάποιος υπεύθυνος. Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε σε συνεδρίαση της Κ.Ο. των CDU/CSU ότι στην επόμενη επίσκεψή της στην Ελλάδα, η Τρόικα θα διαπιστώσει ότι το πρόγραμμα δεν έχει υλοποιηθεί.

Επισήμως, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο απαιτούν από την Ελλάδα να τηρήσει τις συμφωνίες με την Τρόικα. "Περιμένουμε να τηρήσουν οι Έλληνες όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει" δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Η καγκελάριος Α. Μέρκελ δήλωσε στο Οικονομικό Συμβούλιο της CDU ότι το θέμα δεν είναι μόνον οι Έλληνες, αλλά και το "αν μελλοντικά θα τηρούνται οι δεσμεύσεις στην Ευρώπη".

Πίσω από τη στήριξη στον κυβερνητικό συνασπισμό της Αθήνας κρύβεται ο κίνδυνος να αποκλειστεί η χώρα, σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ από τη δανειακή βοήθεια και να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ, υπενθυμίζει η εφημερίδα, δήλωσε ότι μπορεί να συζητήσει κανείς για το χρονοδιάγραμμα της μείωσης του ελλείμματος στην Ελλάδα, εφόσον διατηρηθούν επί της ουσίας οι όροι του μνημονίου. Ωστόσο, στους κύκλους της ΕΕ εκφράζονται φόβοι ότι το ΔΝΤ ενδεχομένως να εγκαταλείψει εάν αυξηθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης. Άλλοι περιμένουν ένα ‘ντιλ’: συμμετοχή του ΔΝΤ έναντι κουρέματος του χρέους των δημόσιων πιστωτών, καταλήγει το αποκλειστικό αυτό ρεπορτάζ των FTD.

Σόιμπλε: "Δεν μπορούμε να διώξουμε κάποιον από την Ευρωζώνη"

Την πεποίθηση ότι το ευρώ δεν κινδυνεύει εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Stern, μέρος της οποίας δημοσιεύεται από την Deutsche Welle.

Αναφερόμενος στον ενδεχόμενο αποπομπής της χώρας μας από το κοινό νόμισμα, ο κ. Σόιμπλε γνωμοδότησε ότι μία τέτοια εξέλιξη είναι σχεδόν αδύνατη λόγω του νομικού πλαισίου της ΟΝΕ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι στο Βερολίνο "δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να διώξουμε κάποιον από την ευρωζώνη".

Συμπλήρωσε δε ότι τα μειονεκτήματα τυχόν εξόδου θα ήταν τεράστια, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η τελική απόφαση ανήκει στους Έλληνες πολίτες.

Ακόμη και στην περίπτωση επικράτησης των αντιμνημονιακών δυνάμεων στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, ο Β. Σόιμπλε δε διαβλέπει κίνδυνο για το ευρώ. "Δεν το πιστεύω" απάντησε σε σχετική ερώτηση του Stern. Ούτως η άλλως, όπως υπογράμμισε, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αναιρεί την αναγκαιότητα σκληρών μέτρων για την εξυγίανση της χώρας.

"Συμπονώ τον Έλληνα πολίτη"

Αναφερόμενος στην παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπ. Οικονομικών σημειώνει ότι "ο απλός πολίτης υποφέρει ενώ οι πλουσιότεροι έχουν φροντίσει και έχουν διασφαλιστεί". Για να προσθέσει ότι "συμπονά πραγματικά τον απλό Έλληνα πολίτη». "Αλλά δεν μπορώ να τον γλιτώσω απ’ αυτό. Δεν είναι εύκολο να κόβεις τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, όταν βλέπεις τους πολλούς ιδιοκτήτες θαλαμηγών. Αλλά ο ελληνικός κατώτατος μισθός μειώνεται στα επίπεδα του ισπανικού. Αν η χώρα θέλει να γίνει και πάλι ανταγωνιστική, πρέπει να μειωθεί" τόνισε ο Σόιμπλε.

Η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο, δε συμφωνεί με τα σχέδια της αντιπολίτευσης για τη δημιουργία ενός ταμείου εξόφλησης του χρέους για τα κράτη της ευρωζώνης. "Αυτό το ταμείο δεν μπορεί να δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή επειδή παραβιάζει τις ευρωπαϊκές συνθήκες, για παράδειγμα τον κανόνα του no-bail-out".

Ο Σόιμπλε επεσήμανε ότι ένα τέτοιο ταμείο θα έδινε λανθασμένα κίνητρα. "Χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική δεν μπορείτε να κοινοτικοποιήσετε την ευθύνη. Διαφορετικά μια χώρα θα μπορούσε να δημιουργεί χρέη σε βάρος άλλων χωρών. Αυτό δε γίνεται. Όποιος πληρώνει, αυτός θα πρέπει και να αποφασίζει".

Τέλος, στρέφοντας την προσοχή του στην συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές αλλά και τις ισπανικές τράπεζες, ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το εάν αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να εξαπλωθεί και στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας πως η βορειοευρωπαϊκή χώρα κερδίζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον από το κοινό νόμισμα και πως έχει "το μεγαλύτερο συμφέρον να διατηρηθεί όπως ακριβώς είναι".

"Θα συμβούλευα κάθε επαγγελματία επενδυτή ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες εποχές, να επενδύσει στο ευρώ", κατέληξε.

10 δισ. ευρώ "έκαναν φτερά" από τις τράπεζες

Μειώνονται μέρα με τη μέρα οι καταθέσεις. Το κύμα φυγής των καταθέσεων είχε ξεκινήσει μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ωστόσο έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.

Πιθανή αιτία, ο πολλαπλασιασμός των σεναρίων εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και της επιστροφής στη δραχμή που έχουν θορυβήσει την κοινή γνώμη.

Τραπεζικά στελέχη υπολογίζουν ότι συνολικά μέχρι από τις αρχές Μαΐου μέχρι σήμερα από τις τραπεζικές καταθέσεις έχουν αποσυρθεί περί τα 10 δισ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις αυτές δεν επιβεβαιώνονται από την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία αναμένεται να δώσει τα επίσημα στοιχεία για την πορεία των καταθέσεων τον Μάιο τις προσεχείς ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το σύνολο των καταθέσεων τον Απρίλιο είχε σημειώσει μικρή αύξηση στα 160 δισ. ευρώ.

Μετά την αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης τον Μάιο κατά μέσο όρο σύμφωνα πάντα με υπολογισμούς τραπεζικών στελεχών, από το σύστημα συνολικά διέρρεαν καταθέσεις περίπου 100 με 400 εκατ. ευρώ ημερησίως. Ωστόσο η κατάσταση επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα οι εκροές να φθάσουν ακόμη και τα 700 εκατ. ευρώ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η τάση που έχει διαμορφωθεί αν συνεχιστεί και μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής θα προκαλέσεις ισχυρές πιέσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς ήδη από τον Οκτώβριο του 2009 οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 72 δις. ευρώ.

Το κενό που έχει δημιουργηθεί οι τράπεζες το καλύπτουν με το δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και από το Μηχανισμό Έκτακτης Βοήθειας (ELA). Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και την ΤτΕ αγγίζει τα 125 δισ. ευρώ.

''Θερίζουν'' τα εγκεφαλικά στην Ελλάδα λόγω... κρίσης

Η ανεργία, η απόγνωση και η απογοήτευση συνέβαλαν σημαντικά στην αλματώδη αύξηση εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων στην Ελλάδα, όπως εκτιμούν οι καρδιολόγοι, οι οποίοι επιπλέον επισημαίνουν ότι αρκετοί καρδιοπαθείς εγκαταλείπουν τη θεραπεία τους, ή καθυστερούν να επισκεφθούν τον γιατρό τους, επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος φαρμάκων και επισκέψεων.

Τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια στην Ελλάδα ''θερίζουν'', ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, της θεαματικής αύξησης της ανεργίας, του κλεισίματος χιλιάδων επιχειρήσεων και της αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν λογαριασμούς και χαράτσια, σημείωσαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας και διευθυντής του τμήματος Βηματοδότησης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Γεώργιος Θεοδωράκης, και ο εκλεγείς πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας και καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνας, Ιωάννης Λεκάκης.

Οι επιστήμονες με αφορμή το 8ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Καρδιολογίας του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας εξήγησαν ότι και η κατάθλιψη, η οποία τετραπλασιάζει τα εμφράγματα του μυοκαρδίου και διπλασιάζει τα εγκεφαλικά επεισόδια, εμφανίζεται πλέον σε ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό Ελλήνων.

Αδυνατούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους

Τόνισαν, εξάλλου, ότι το σημαντικό πρόβλημα, που έχει καταγραφεί εσχάτως, είναι η αδυναμία πολλών ασθενών με καρδιοπάθειες να λάβουν τα κατάλληλα φάρμακα εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής τους στα έξοδα αγοράς τους. Το γεγονός αυτό, όπως τόνισαν οι ομιλητές, θα επιφέρει σημαντικές βλάβες στην υγεία πολλών, με απρόβλεπτες και πολύ επικίνδυνες συνέπειες.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Λεκάκης, είναι συχνό πλέον το φαινόμενο, αρκετοί καρδιοπαθείς να μην παίρνουν τα φάρμακά τους, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και συμμετοχές της τάξεως των 25 ευρώ. ''Όλο και πιο συχνά μας ζητούν να τους γράψουμε φθηνότερα φάρμακα και μας ρωτούν αν μπορούν να τα διακόψουν για κάποιο διάστημα''.

Ο κ. Θεοδωράκης, από την πλευρά του, παρατήρησε ότι υπήρξε ασθενής του, καρδιοπαθής, ο οποίος είχε σοβαρές ενοχλήσεις για πέντε συνεχείς ημέρες, αλλά απέφευγε να τον επισκεφθεί, καθώς δεν είχε χρήματα για την επίσκεψη, αγνοώντας ότι το ταμείο του θα μπορούσε να καλύψει το κόστος.

Οικονομικά προβλήματα και στα δημόσια νοσοκομεία

Οι καρδιολόγοι αναφέρθηκαν και σε άλλο, ιδιαίτερα ανησυχητικό, γεγονός που έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία από την αδυναμία πολλών να προμηθευτούν τα κατάλληλα υλικά και εξοπλισμό. Τελευταία, όπως είπαν, έχει μειωθεί ο αριθμός των επεμβάσεων και αυτό συμβαίνει σε περίοδο που η προσέλευση των ασθενών στα δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα έχει αυξηθεί ενώ στα ιδιωτικά, η κίνηση έχει μειωθεί δραματικά.

Οι κύριοι Θεοδωράκης και Λεκάκης κάλεσαν τους αρμόδιους να προχωρήσουν άμεσα στην αναθεώρηση της πολιτικής για το φάρμακο, στο πλαίσιο του κόστους - οφέλους στον γενικό πληθυσμό και ανέφεραν ως παράδειγμα τη χρήση των στατινών και τη χορήγηση των νεότερων αντιπηκτικών σκευασμάτων.

Έγινε σαφές ότι το Ελληνικό Κολέγιο Καρδιολογίας τάσσεται υπέρ της χρήσης γενόσημων φαρμάκων σε όλα τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αρκεί την επιλογή τους να έχει ο θεράπων ιατρός και η χώρα παραγωγή τους να είναι η Ελλάδα.

Moody's: Υποβάθμισε Κύπρο και Ισπανία

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την Τετάρτη την Ισπανία κατά τρεις μονάδες, από A3 σε Baa3, προειδοποιώντας ότι εντός του επόμενου τριμήνου θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, την οποία έχει θέσει σε αναθεώρηση για περαιτέρω υποβάθμιση.

Μία βαθμίδα χαμηλότερα στην κλίμακα αξιολογήσεων του οίκου βρίσκονται τα μη επενδυτικά ομόλογα (junk).

Για την απόφασή του ο οίκος επικαλείται πρώτον την πρόθεση της κυβέρνησης της Ισπανίας να δανειστεί μέχρι και 100 δισεκατομμύρια ευρώ από τον EFSF ή το ESM για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Αυτό, σημειώνει η Moody’s, θα αυξήσει το χρέος της χώρας, το οποίο ούτως ή άλλως έχει ήδη αυξηθεί από την έναρξη της κρίσης.

Η Ισπανία, συνεχίζει ο οίκος, έχει πολύ περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές κάτι που καταδεικνύεται από το δανεισμό για τις τράπεζες μέσω EFSF ή ESM αλλά και από την αυξανόμενη εξάρτησή της από τις εγχώριες τράπεζες για την αγορά νέων ομολόγων. Με τη σειρά τους, οι ισπανικές τράπεζες χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ, αναφέρει ο οίκος.

Τρίτον, κατά τη Moody's, η συνεχιζόμενη αδυναμία της ισπανικής οικονομίας καθιστά μία πολύ πιο σοβαρή ανησυχία την ευπάθεια σε μία ξαφνική διακοπή της χρηματοδότησης, από ό,τι αν υπήρχε "εύλογη προσδοκία για ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια".

Η Moody’s ανακοίνωσε επίσης υποβάθμιση της Κύπρου κατά δύο μονάδες, σε Ba3 από Ba1, θέτοντας επίσης τη χώρα σε επιτήρηση για νέα υποβάθμιση.

Για την κίνησή του αυτή, ο οίκος επικαλείται τις δυνητικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία μίας ελληνικής εξόδου από τη ευρωζώνη - ενδεχόμενο για το οποίο, όπως υποστηρίζει, οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί.

Μόντι: Οι Έλληνες θέλουν το ευρώ

Οι Έλληνες θέλουν το ευρώ και έχουν αντιληφθεί ότι τα πλεονεκτήματα έχουν και το τίμημά τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Έχω την εντύπωση ότι αυξάνεται καθημερινά η βούληση της ελληνικής κοινής γνώμης για τη διατήρηση του ευρώ. Οι Έλληνες το θέλουν. Και η ελληνική κοινή γνώμη έχει συνειδητοποιήσει ότι η μεγάλη ωφέλεια που προκύπτει από την Ευρωζώνη, έχει και το τίμημά της, δηλαδή τα μέτρα σταθερότητας που ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει άλλωστε δρομολογήσει ήδη την υλοποίηση τους», επισήμανε ο κ. Μόντι και πρόσθεσε ότι και οι συμπατριώτες του έχουν αντιληφθεί την ανάγκη για αλλαγές.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός διέψευσε ότι η χώρα του βρίσκεται στο κατώφλι του μηχανισμού στήριξης και τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, ως τμήμα συνολικής λύσης, διευκρινίζοντας ότι θα συμφωνούσε να εκδίδονται με βάση σταθερά στοιχεία, όπως η δημοσιονομική πειθαρχία ή μια πολιτική κατά των πληθωριστικών πιέσεων.

Εξέφρασε δε την απορία του για τον ισχυρισμό των Γερμανών ότι είναι οι μόνοι που πληρώνουν και εξήγησε ότι η Ιταλία πληρώνει διπλά -και για τη στήριξη της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, αλλά και με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού της.

«Η συμμετοχή της Γερμανίας στις πληρωμές είναι μεν υψηλότερη, αλλά έχει το μεγάλο πλεονέκτημα του χαμηλού επιτοκίου δανεισμού», τόνισε.

Δέχθηκε, πάντως, ότι η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι κάτι που επεβλήθη από το Βερολίνο, αλλά πολιτική ούτως ή άλλως απαραίτητη.

Παράθυρο αλλαγής του Μνημονίου – Κομισιόν: μπορείτε να αλλάξετε τα μέτρα με ισοδύναμα

- Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί ο χρόνος υλοποίησης των στόχων

- “Πρόθυμοι” οι Ευρωπαίοι να διαπραγματευτούν χαλάρωση με τη νέα κυβέρνηση;

- Μηνύματα να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για να γίνουν αλλαγές στο μέλλονΦαίνεται πως κάτι κινείται προς την κατεύθυνση όχι της πλήρους κατάργησης, αλλά της αλλαγής κάποιων όρων του μνημονίου και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τον χρόνο υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και κάποιων επιμέρους μέτρων.

Μετά το δημοσίευμα της Γερμανικής έκδοσης των Financial Times (διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση) για μυστική συμφωνία με την οποία οι εταίροι μας εμφανίζονται να είναι πρόθυμοι με όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί να διαπραγματευθούν μια χαλάρωση των όρων του δημοσιονομικού προγράμματος για την Ελλάδα, έρχονται οι απαντήσεις της Κομισιόν που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

Σύμφωνα με “το Βήμα” η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα σημειώνει ότι η “η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την αντικατάσταση επιμέρους μέτρων από άλλα ισοδύναμου αποτελέσματος”.

Ταυτόχρονα η ελληνική πλευρά μπορεί να πετύχει, πάντα σύμφωνα με τα στελέχη της Κομισιόν “επιμήκυνση του χρόνου υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων του μνημονίου” κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα πιο ήπιας προσαρμογής.

Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζουν πως ενώ “δεν υπάρχει ούτε η νομική δυνατότητα, αλλά ούτε και η πρόθεση να εκδιώξει η Ευρωπαϊκή Ένωση οποιοδήποτε κράτος μέλος από την ευρωζώνη” μια μονομερής καταγγελία του μνημονίου θα οδηγούσε σε διακοπή της χρηματοδότησης όπως αυτή προβλέπεται από τη δανειακή σύμβαση τονίζοντας πως “εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να απορρίψει το μνημόνιο, η οικονομία της, κατά πάσα πιθανότητα, θα κατέρρεε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και η απότομη προσαρμογή που θα επακολουθούσε θα δυσχέραινε την παραμονή της χώρας στο ευρώ”.

Με λίγα λόγια οι Ευρωπαίοι φαίνεται να στέλνουν το μήνυμα πως στις παρούσες συνθήκες και με τις μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε. όπως η Ιταλία και η Ισπανία να μπαίνουν σε περιπέτειες είναι έτοιμοι να δείξουν κάποια διαλλακτικότητα.

Αυτό ήταν άλλωστε και το μήνυμα του Φρανσουα Ολάντ στη συνέντευξή του στο Mega, (διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση) όπου ξεκαθάρισε ότι η ακύρωση του μνημονίου θα βάλει σε περιπέτειες την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, τονίζοντας όμως παράλληλα πως "τήρηση των δεσμεύσεων δεν σημαίνει παραμονή στην ίδια κατάσταση", αφού -όπως αναφέρει- θα ληφθούν μέτρα για την ανάπτυξη τα οποία θα έχουν αντίκτυπο και στην Ελλάδα, εφόσον η χώρα μας επιλέξει να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

''Αυτή θα είναι η Ελλάδα της δραχμής''

''Βλέποντας τον οικονομικό και κοινωνικό ανεμοστρόβιλο που θα ακολουθήσει η επιστροφή στη δραχμή, τα άλλα ευρωπαικά κράτη θα ακολουθήσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις για να αποφύγουν τις επιπτώσεις της εξόδου''.

Ο Moritz Kraemer, επικεφαλής πιστοληπτικής αξιολόγησης για τη Standard & Poor’s, υπογράφει στους Financial Times άρθρο με τίτλο: S&P: Ποιο είναι πραγματικά το σενάριο δραχμής.

''Η Ελλάδα επιστρέφει στις κάλπες την Κυριακή σε μία ακόμη προσπάθεια να εκλέξει βιώσιμη κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα της νέας εκλογικής αναμέτρησης παραμένει πολύ αβέβαιο.

Παρά την ευρεία υποστήριξη για την παραμονή της χώρας στο ευρώ από όλα τα μεγάλα κόμματα της χώρας και την κοινή γνώμη, η άποψη της S&P είναι πως υπάρχει τουλάχιστον μία πιθανότητα στις τρεις εξόδου της Ελλάδας.

Η έξοδος της χώρας μπορεί να γίνει από ατύχημα. Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙZA, η οποία βασικά θα απορρίψει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με την τρόικα -το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή της εξωτερικής οικονομικής στήριξης.

Χωρίς αυτήν την τελευταία πηγή πίστωσης, η κυβέρνηση ενδέχεται να αναγκαστεί να βρει άμεσα τρόπους χρηματοδότησης. Δεδομένων των δομικών προβλημάτων της Ελλάδας για την αύξηση των εσόδων από φορολογία, η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να μειώσει ακόμη πιο σκληρά τις δαπάνες και να τρέξει για να καλύψει τα κενά.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η οικονομική ύφεση της Ελλάδας πιθανότατα θα επιταχυνθεί με επιπλέον αύξηση της ανεργίας και επιδείνωση της πολιτικής και κοινωνικής κρίσης. Όπου, όμως, επικρατεί η απόγνωση και η απελπισία, ενδέχεται να περάσουν λαϊκίστικα μέτρα όπως η έξοδος από την ευρωζώνη.

Από οικονομική σκοπιά, η υιοθέτηση εθνικού νομίσματος θα αποδειχθεί πολύ δαπανηρή για τον λαό της χώρας. Αν και προσωρινά θα μειώσει το κόστος των ελληνικών εξαγωγών συγκριτικά με τους εμπορικούς της εταίρους, η έξοδος από μόνη της δεν αποτελεί θεραπεία για κανένα από τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας: τη χαμηλή βάση των εξαγωγών, την έλλειψη ανταγωνιστικότητας και τις μεγάλες εξωτερικές ανισορροπίες.

Το μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του ξένου χρέους αρχικά θα ευνοήσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Το εμπορικό έλλειμμα που θα παραμείνει, όμως, μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο να χρηματοδοτηθεί με αποδεκτό κόστος. Η βασική πηγή εσόδων, ο τουρισμός, πιθανότατα δεν θα ευνοηθεί από αύξηση των εσόδων, παρά τη σημαντικά φθηνότερη δραχμή. Ο τουριστικός κλάδος μπορεί ωστόσο να υποστεί πλήγμα αξιοπιστίας από την οικονομική κρίση και τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής.

Οποιαδήποτε ένδειξη για μία ελληνική κυβέρνηση που θα σκέφτεται σοβαρά την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι αποταμιευτές θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τη «δραχμοποίηση». Έτσι, όμως, θα καταρρεύσουν τα κατάλοιπα του εξουθενωμένου ελληνικού χρηματοοικονομικού συστήματος, καθώς η δημοσιονομική θέση της χώρας θα είναι τέτοια που δεν θα μπορεί να παράσχει στήριξη στις τράπεζες.

Η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος πιθανώς θα οδηγήσει επίσης σε κύμα πτωχεύσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα αφού οι οφειλέτες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους που θα έχουν ονομαστική αξία σε ευρώ, ενώ τα εισοδήματά τους θα είναι στην υποτιμημένη δραχμή.

Το ελληνικό κοινοβούλιο μπορεί να εισαγάγει νομοθεσία για τη μετατροπή του νομίσματος όλων των ιδιωτικών δανείων που υπόκεινται στο ελληνικό δίκαιο, αλλά ενδέχεται να υπάρξουν δικαστικά εμπόδια και προβλήματα για τους πιστωτές.

Σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας έχει συγκεντρώσει σημαντικό εξωτερικό χρέος, που αποπληρώνεται σε ευρώ ανεξαρτήτως των αποφάσεων που θα ληφθούν στην Αθήνα. Το ίδιο ισχύει και για την κυβέρνηση, η οποία είναι πολύ πιθανό να κηρύξει ξανά στάση πληρωμών, καθώς μετά την ανταλλαγή των ομολόγων πριν από μερικούς μήνες σχεδόν όλο το ελληνικό χρέος είναι σε ξένο δίκαιο και πληρωτέο σε ευρώ.

Αποκομμένη από τις διεθνές αγορές και χωρίς τη δυνατότητα ασφάλισης εισαγωγών, η Ελλάδα μπορεί να δυσκολευτεί να χρηματοδοτήσει εισαγωγές βασικών αναγκών όπως τρόφιμα, ενέργεια και φάρμακα.

Με τον χρηματοοικονομικό της κλάδο πλέον αφερέγγυο, οι χρεοκοπίες στον ιδιωτικό τομέα και οι αντιδικίες θα παραλύσουν την οικονομική δραστηριότητα και η χώρα θα αντιμετωπίσει κίνδυνο παρατεταμένης μεγάλης ύφεσης.

Τα έσοδα από φορολογία πιθανότατα θα μειωθούν περαιτέρω, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες περικοπές. Με άλλα λόγια, το σενάριο εξόδου από το ευρώ πιθανότατα θα οδηγήσει στον κύκλο οικονομικής συρρίκνωσης και δημοσιονομικής λιτότητας που οι επικριτές του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της τρόικας ελπίζουν να αποφύγουν.

Είναι μάλλον απίθανο ότι θα ακολούθησει κάποιο άλλο μέλος της ευρωζώνης τον δρόμο της εξόδου της Ελλάδας. Βλέποντας τον οικονομικό και κοινωνικό ανεμοστρόβιλο που θα ακολουθήσει η επιστροφή στη δραχμή, τα άλλα κράτη πιθανότατα θα ακολουθήσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις που επιτάσσουν τα προγράμματα για να αποφύγουν τις επιπτώσεις της εξόδου.

Θα περιμέναμε επίσης οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ να ακολουθήσουν πιο υποστηρικτική και επιεική στάση για να αποτρέψουν και άλλες αποχωρήσεις. Παραμένει, όμως, ασαφές εάν αυτές οι προσπάθειες θα θεωρηθούν επαρκείς ή όχι. Είναι πιθανόν με την έξοδο της Ελλάδας οι επενδυτές να θεωρήσουν ότι πλέον η ένταξη μιας χώρας στην ευρωζώνη να είναι ανατρέψιμη, εξέλιξη που πρακτικά θα εισαγάγει εκ νέου στην περιοχή τον συναλλαγματικό κίνδυνο. Αυτό μπορεί να φέρει νέες πιέσεις στις αγορές για τα κράτη της περιφέρειας, αναγκάζοντας σε άμεση και ισχυρή ευρωπαϊκή πολιτική αντίδραση.

Εκτίμησή μας είναι ότι θα πρέπει να αναμένεται τέτοια αντίδραση. Εάν, όμως, αποδειχθεί ανεπαρκής για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταθετών, τότε τα οικονομικά και τα χρηματοοικονομικά προβλήματα στην ευρωζώνη θα κλιμακωθούν. Θα υπάρξουν νέες επιπτώσεις για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των κρατών''.

Πηγή Euro2day

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)