Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Πρόωρη σύνταξη αντί εφεδρείας για τους άνω των 50

Η έκθεση του ΟΟΣΑ που "δείχνει" ότι το προσωπικό του Δημοσίου είναι γερασμένο σε σχέση με το 2003 χρησιμοποιεί ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος αναζητά τρόπους για να απομακρυνθούν 150.000 υπάλληλοι δημοσίου μέχρι το τέλος του 2015.

Η συγκεκριμένη έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι το 38% των δημοσίων υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης είναι ηλικίας 50 ετών και άνω, σε σύγκριση με το 23% του 2004 και ότι εξ αυτών η πλειοψηφία εργάζεται στο δημόσιο για περισσότερα από 20 χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση απαιτούνται περισσότερες και γρηγορότερες απολύσεις υπαλλήλων άνω κάποιας ηλικίας.

Η έκθεση καταγράφει πως απαιτούνται περισσότερες και γρηγορότερες απολύσεις υπαλλήλων άνω κάποιας ηλικίας : "Οι μακροχρόνιοι περιορισμοί στις προσλήψεις δεν έχουν μειώσει σημαντικά τη μισθοδοσία της κεντρικής κυβέρνησης λόγω του χαμηλού αριθμού των εξόδων από την υπηρεσία, αλλά έχουν οδηγήσει σε σημαντική δημογραφική μετατόπιση μεταξύ των κεντρικών δημοσίων υπαλλήλων. Η Ελλάδα έχει ένα αρκετά ηλικιωμένο και ταχέως γηράσκον ανθρώπινο δυναμικό στην κεντρική της κυβέρνηση, σε σχέση με τα πρότυπα του ΟΟΣΑ".

Πρόωρη σύνταξη μετά το 53ο έτος

Σύμφωνα με το "ΒΗΜΑ" της Κυριακής, στόχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι να απολυθούν οι εν λόγω εργαζόμενοι, όταν έχουν συμπληρώσει το 53ο έτος της ηλικίας τους με τη μέθοδο της "πρόωρης σύνταξης" χωρίς να περάσουν από εργασιακή εφεδρεία. Αυτή θα είναι η πρώτη "δέσμη" κινήσεων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της απομάκρυνσης 150.000 δημοσίων υπαλλήλων ως το 2015.

Στελέχη του ΟΟΣΑ έχουν προτείνει, κάτι που έγινε και αποδεκτό από τον πρώην υπουργό Δ. Ρέππα, την κατάργηση του 30% των δομών του κράτους.

Η κατάργηση του 50% και όχι του 30% των δομών του κράτους που προέβλεπε η "ρύθμιση Ρέππα" σημαίνει, ότι το Δημόσιο από τις αρχές του επόμενου έτους θα λειτουργεί με τους μισούς σχεδόν τμηματάρχες, διευθυντές και γενικούς διευθυντές.

Στην επικαιροποιημένη έκθεσή του ΟΟΣΑ, διαπιστώνεται ότι οι δομές φτάνουν τις 302 κατά μέσο όρο ανά υπουργείο σε κεντρικό επίπεδο και σε 137 σε περιφερειακό.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ επιμένουν στην άμεση ολοκλήρωση και της διαδικασίας της κατάργησης των κενών οργανικών θέσεων, κάτι το οποίο προωθεί τη ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρότι κωλυσιεργεί εσκεμμένα η δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία με την ανοχή και ενθάρρυνση των πολιτικών προϊσταμένων των υπουργείων.

Συνεχείς μειώσεις μισθών έως το 2016 και κατώτατος 450 € με εντολή τρόικας!


Οι μισθοί στην Ελλάδα θα μειώνονται τουλάχιστον μέχρι το 2016, ενώ η όποια ανάκαμψη υπάρξει θα φτάσει στην κοινωνία πολύ καθυστερημένα, έχουν διαμηνύσει κατά τις πληροφορίες στην κυβέρνηση τα στελέχη της τρόικας, που σήμερα το μεσημέρι θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Το διακύβευμα είναι το πακέτο που ξεκίνησε από 11,5 δισ. και πήγε στα 13 δισ., αλλά και ένα πλαίσιο θεμάτων που η τρόικα θέτει επιτακτικά και επιμένει να προχωρήσουν εδώ και τώρα.

Αφορούν τη νέα μείωση του κατώτατου μισθού, τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, την κατάργηση του 13 και του 14ου μισθού, αλλά και την άρδην αλλαγή στις συνθήκες της αγοράς εργασίας.

Η τρόικα δεν φαίνεται να έχει πειστεί από τα προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης της κυβέρνησης και υπογραμμίζει ότι αν υλοποιηθούν, όπως έχουν παρουσιαστεί, θα δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα στα ετοιμόρροπα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης που αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία» τρομάζουν τους κυβερνητικούς, καθώς οι τροϊκανοί θέλουν να επιβάλουν μισθούς Βουλγαρίας και ελαστικές σχέσεις εργασίας, ασυνήθιστες για ευρωπαϊκή χώρα. Εξάλλου στο πρόσφατα «αποκαλυφθέν» e-mail που έστειλαν στο υπουργείο Εργασίας οι δανειστές, με στιλ ανθύπατου, ζητούν κατάργηση του πενθήμερου και επαναφορά στην εξαήμερη εβδομαδιαία απασχόληση, καθώς και τη θεσμοθέτηση των 11 ωρών ως ελάχιστου χρόνου ανάπαυσης.

Στο σκέλος του κατώτατου μισθού μπορεί το υπουργείο Εργασίας να προσπαθεί να πείσει ότι ζήτημα μείωσης δεν τίθεται, η τρόικα όμως έχει διαφορετική άποψη. Από τον περασμένο Μάρτιο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν έχει υπογραμμίσει την ανάγκη περαιτέρω μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, κάνοντας μάλιστα λόγο για περικοπές κοντά στο 10%.

Στόχος, κατά την τρόικα, είναι να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων με την ελληνική αγορά εργασίας να προσομοιάζει στις αντίστοιχες της Βουλγαρίας ή της Ρουμανίας...

Ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της 28ης Φεβρουαρίου, επί κυβέρνησης Παπαδήμου, υποχώρησε κατά 22%, από τα 751 ευρώ στα 585 ευρώ μικτές αποδοχές. Ειδικά μάλιστα για νέους έως 25 ετών η υποχώρηση ήταν της τάξης του 32%, φτάνοντας στα 510 ευρώ μικτά.

Στόχος των τροϊκανών είναι να ρίξουν τις αποδοχές ακόμα περισσότερο, κοντά στην περιοχή των 450 ευρώ...

Ηδη, πάντως, εργαζόμενοι (ΓΣΕΕ) και μερίδα των εργοδοτών (ΕΣΕΕ - έμποροι, ΓΣΕΒΕΕ – επαγγελματοβιοτέχνες) έχουν εκφραστεί ανοιχτά για την ανάγκη αύξησης των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Οι προαναφερόμενοι εργοδότες έχουν προτείνει να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα επίπεδα του 2009, φτάνοντας τα 701 ευρώ, ενώ η ΓΣΕΕ ζητά πλήρη επαναφορά στα 751 ευρώ και εκ νέου διαπραγμάτευση για να προσδιοριστεί το ύψος του από το 2013 και μετά.

Στο σκέλος της διαπραγμάτευσης, όμως, τώρα πια έχει ενεργό ρόλο και το υπουργείο Εργασίας, που -βάσει του δεύτερου Μνημονίου- δικαιούται να νομοθετήσει το ύψος του κατώτατου μισθού. Η τρόικα τονίζει σε όλους τους τόνους ότι ο κοινωνικός διάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν πρέπει να αποφασίσει αυξήσεις στις κατώτατες αποδοχές, μέχρι να υποχωρήσει η ανεργία σε μονοψήφια ποσοστά. Μόνο που με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία αντί να μειώνεται, αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς. Οι άνεργοι έφτασαν τα 1.216.410 άτομα ή 24,4%, κάτι που σημαίνει ότι η εν λόγω πρόταση μοιάζει με... κακόγουστο ανέκδοτο!

Οι τροϊκανοί επιμένουν να θεωρούν τροχοπέδη στην ανταγωνιστικότητα την υποχρέωση των επιχειρήσεων να δίνουν δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επίδομα αδείας (13ος και 14ος μισθός), προσθέτοντας ότι οι μισθοί αυτοί στον ιδιωτικό τομέα ή πρέπει να ενσωματωθούν στις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων ή να καταργηθούν τελείως. Την ίδια στιγμή έχουν διαπιστώσει ότι η διαδικασία των ωριμάνσεων (τριετίες, πενταετίες) έχει διατηρήσει ένα ύψος στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, παρά το γεγονός ότι σε μια διετία έχουν υποχωρήσει περίπου 30% κατά μέσο όρο. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να θέσουν θέμα περικοπών των ωριμάνσεων, για όσο διάστημα θα διαρκεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μέτρο αποικιακού χαρακτήρα που θέλει η τρόικα να προωθήσει στην ελληνική αγορά εργασίας είναι η κατάργηση του πενθήμερου και η επιβολή εξαήμερης απασχόλησης σε όλους τους τομείς.

Η τρόικα θέλει να θεσμοθετηθεί ωράριο-λάστιχο, που θα αλλάζει ακόμα και σε καθημερινή βάση, ανάλογα με το είδος και τις ανάγκες τις επιχείρησης. Ετσι θα καταργηθεί η εφαρμογή ειδικού ωραρίου (π.χ., τετράωρο) για διάστημα από τέσσερις έως εννέα μήνες, όπως ίσχυε ως τώρα. Στις βασικές της προτεραιότητες περιλαμβάνεται και η άμεση μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τους εργοδότες κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και η θεσμοθέτηση ελάχιστου χρόνου ανάπαυσης 11 ώρες την ημέρα. Επίσης η τρόικα επιμένει να μειωθεί και το κόστος αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τις επιχειρήσεις να αποφασίζουν περικοπές προσωπικού.

Συγκλονιστικό μήνυμα: Κανένας πεινασμένος δεν μπορεί να είναι μάχιμος!

Σε επιστολή που έστειλε στο onalert, παραθέτει απλώς πως αυτός ο μάχιμος που υπηρετεί σε μονάδα πρώτης γραμμής καλείται να ζήσει και να υπηρετήσει τη πατρίδα. Κι όχι μόνο αυτό.

Προτείνει μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν ώστε να ανακουφιστούν αυτοί στους οποίους έχουμε εμπιστευθεί την ασφάλεια της χώρας.

Διαβάστε την επιστολή του:

«Κύριοι υπηρετώ την πατρίδα μου σε ένα απομακρυσμένο χωριό της παραμεθορίου, με λίγους κατοίκους, η σύζυγός μου είναι άνεργη, οι συνολικές μου μηνιαίες απολαβές 975€. Αν αφαιρέσω το ενοίκιο 300€, κοινόχρηστα-ΔΕΗ-ύδρευση-ΟΤΕ 150€, τα 200€ τη δόση του δανείου για την αγορά του αυτοκινήτου μου 1.000 κυβικών, μου μένουν 325€ για διατροφή, ένδυση, υπόδηση, διασκέδαση, συντήρηση –ασφάλεια αυτοκινήτου, εισιτήρια μια φορά το χρόνο να επισκεφτούμε τους γονείς μας 600 χιλιόμετρα μακριά και ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ μετά από μερικά χρόνια να δημιουργήσω κάτι για τα παιδιά μου όπως κάθε Έλληνας, ένα σπίτι.

Με τη μείωση που φημολογείται από 1 Ιουλ 2012 6 ή 7% και από 1 Ιαν 2013 άλλο ένα 5 ή 6 % ο μισθός μου θα φτάσει τα 861€ δηλαδή το ποσό πέραν των ανελαστικών δαπανών που θα μου απομένει θα είναι 211€, είναι ομολογουμένως τρέλα.

Αν καταργηθούν και οι μισθολογικές προαγωγές θα έχω και περαιτέρω απώλεια, τότε θα πουλήσω με ζημία το αυτοκίνητο να ξεπληρώσω ένας μέρος του δανείου και έτσι θα μειωθεί η μηνιαία δόση μου στα 100€ την οποία θα πληρώνω 8 χρόνια χωρίς να έχω αυτοκίνητο, ωραία πράγματα........ Πώς να ονειρευτώ να κάνω ένα παιδί; Όταν βλέπω γύρω μου θλίψη και απόγνωση στους συναδέλφους που έχουν παιδιά; Πως ρωτάω; Πως; Πώς να ασκώ καθημερινά τα καθήκοντά μου κύριε Διοικητά απερίσπαστος , αφού η φτώχεια , η ανέχεια η εξαθλίωση και η απόγνωση έχουν κυριεύσει τη σκέψη μου, έχω απολέσει το χαμόγελό μου και τη διάθεσή μου για ζωή ; Πως στα αλήθεια ; Πως; Όλος αυτός ο θόρυβος για τις μειώσεις που έρχονται και ο φόβος του άγνωστου σεναρίου, τείνουν να κάμψουν το ηθικό και το φρόνημά μου. Γιατί άραγε ακόμη τα σενάρια συντηρούνται, ανακοινώστε επιτέλους τις μειώσεις, μην μας πεθαίνετε κάθε μέρα ....... και από λίγο... φτάνει πια η κοροϊδία και ο εμπαιγμός δεν αξίζει άλλη ταπείνωση.

Αναφορικά με το περισσότερο μάχιμος ή λιγότερος μάχιμος , σας απαντώ κανείς πεινασμένος δεν μπορεί να είναι μάχιμος... και αυτοί που έπαιρναν τα επιδόματα κινδύνου , λόγω της επικινδυνότητας των καθηκόντων τους και θα εξακολουθήσουν να τα παίρνουν μην νομίζεται ότι θα ζουν σαν βασιλιάδες , όταν δίπλα τους ο συνάδελφός τους δεν θα έχει ούτε ένα ευρώ για τον πρωινό καφέ, και θα αναγκάζονται να του τον κερνάνε ........πως στα αλήθεια θα μπορούν να χαμογελούν όταν δίπλα τους θα επικρατεί κατήφεια , θλίψη και απόγνωση;

Κύριοι της κυβέρνησης μειώνεται τους μισθούς , βγάλτε ένα νόμο για μείωση των ενοικίων που πληρώνουμε 30%, της ΔΕΗ κατά 20% και λοιπών τελών κατά 15%, μειώστε το ΦΠΑ στην εστίαση στο 10%, αυξήστε το αφορολόγητο μισθωτών- συνταξιούχων στα 12.000€, βάλτε αυτούς που φοροδιέφευγαν χρόνια και απέκτησαν περιουσίες να πληρώνουν τα φάρμακά τους και τη νοσοκομειακή τους περίθαλψη, μειώστε τα εισιτήρια, κάντε επιτέλους κάτι, αργοπεθαίνουμε........ όταν θα έρθει η περιβόητη οικονομική ανάπτυξη ενδεχομένως να μην είμαστε πολλοί από εμάς ή από τους γονείς μας παρόντες να την προϋπαντήσουμε».

Άδικο έχει ο άνθρωπος; Καθημερινά μας πίνουν το αίμα χωρίς έλεος...

Οι Έλληνες όμως ακόμα και αν λύγισαν ποτέ δεν πέθαναν! Από τις στάχτες μας ξαναγεννηθήκαμε!

Η ιστορία μας το αποδεικνύει περίτρανα...

Η Κυριακή των... κρίσιμων συναντήσεων!

Η "Μεγάλη Εβδομάδα" για την Ελλάδα ξεκινάει από σήμερα το απόγευμα με αρχή την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την Τρόικα αυτή την ώρα ενώ αργότερα θα γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών πέρασαν πριν από λίγο οι εκπρόσωποι της τρόικας που έφτασαν και πάλι στην χώρα μας και θα έχουν συναντηση με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως στην πορεία των διαπραγματεύσεων θα βρεθεί η «χρυσή τομή» με τους κ. Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς, ενώ απεύχονται ενδεχόμενη επαναφορά στο τραπέζι των συζητήσεων του ζητήματος των απολύσεων στο Δημόσιο, μια και το μέτρο της εφεδρείας δεν... πείθει την τρόικα. Δεν κρύβουν πάντως την ανησυχία τους για διαξιφισμούς εντός της κυβέρνησης και κορύφωση των αντιδράσεων από τις θιγόμενες κοινωνικές ομάδες.
Κι αυτό καθώς, όπως σημειώνουν, το πακέτο θα υιοθετηθεί στη «σκληρή εκδοχή» του. Μάλιστα όπως φαίνεται οι τροϊκανοί έχουν ήδη κάποιες αντιρρήσεις στο πακέτο των νέων μέτρων και αυτές είναι που έρχονται για να διαπραγματευτούν. ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ.
Αναφέρουν ως παράδειγμα τις περικοπές στις συντάξεις, όπου θα έχουμε τόσο την κατάργηση των δώρων σε κύριες και επικουρικές για όλους τους συνταξιούχους όσο και κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Επίσης τονίζουν πως οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια δεν κατέστη δυνατόν να αποτραπούν, ούτε καν η αναδρομική ισχύς τους από 1ης Ιουλίου 2012.

Μετά την κρίσιμη συνάντηση στο υπουργείο θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Είναι αυτονόητο -ισχυρίζονται συνεργάτες του Α. Σαμαρά- ότι η «σύσκεψη» έγινε χωρίς λόγο θέματος, αφού ο πρωθυπουργός, που έχει στην «ατζέντα» αύριο την τρόικα, την Τρίτη τον Μ. Ντράγκι στη Φρανκφούρτη και την Παρασκευή το κρίσιμο Eurogroup, προγραμμάτιζε να λάβει ενδιάμεσα τη συμφωνία από τους άλλους αρχηγούς.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βέβαια δεν πήρε την απάντηση που περίμενε από τον κ. Σαμαρά στην προτροπή να προηγηθεί η σύσκεψη της κορυφαίας συνάντησης με την τρόικα. Και δεν ήταν τυχαία η κλιμάκωση της αντίδρασής του. Πρώτα «υπενθύμισε» δημοσίως ότι η κυβέρνηση δεν είναι μονοκομματική, άρα ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη της έγκυρης ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα, μετά πληροφορήθηκε τα περί διαρροών από το Μαξίμου, εξερράγη και έδωσε εντολή για την άτυπη ενημέρωση με τον γνωστό δεκάλογο.

Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ήθελε πολύ (και το εννοεί όταν το λέει) να επικρατήσει μια διαφορετική κουλτούρα συνεργασίας στο νέο πολιτικό σκηνικό. «Είναι αφελείς όποιοι προσδοκούν άμεσα πολιτικά οφέλη που νομίζουν ότι θα τα κεφαλαιοποιήσει η ΝΔ - η πορεία της χώρας θα είναι δύσκολη και χρειάζεται διορατικότητα και στρατηγικός σχεδιασμός», τόνισε στον «δεκάλογο», αν και εκτιμά ότι η παράταση (ο ίδιος επέμενε) θα δοθεί τελικώς μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στη χώρα.

Είναι γεγονός ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να αποδειχθεί σταθερή η κυβέρνηση συνεργασίας, να ψηφιστούν τα μέτρα αφού όμως εξεταστούν και οι «κόκκινες γραμμές» που προτείνει, όπως και η ΔΗΜΑΡ.

Δεν συζητά αλλαγή στη σύνθεση της κυβέρνησης, ούτε το σενάριο να αναλάβει ο ίδιος (και ο κ. Κουβέλης) ευθύνες αντιπροέδρου. Και δεν πρόκειται να σταματήσει -επισημάινει συνεργάτης- να χτυπά καμπανάκια προς το Μαξίμου, όταν διαπιστώνει ότι η συνεργασία των τριών αντιμετωπίζεται ως «κηδεμονία».

Tεστ γνώσεων και δεξιοτήτων για 650.000 δημοσίους υπαλλήλους – Σε “διαθεσιμότητα” όσοι δεν περάσουν τα τεστ


- Τα τεστ θα γίνουν ακόμη και σε όσους διορίστηκαν μέσω ΑΣΕΠ

- Όσοι πάρουν χαμηλή βαθμολογία θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και μετά θα απολυθούν

- Ποια είναι τα κριτήρια για την παραμονή και τι θα περιλαμβάνουν τα τεστ

Γραπτό τεστ και βαθμολόγηση των τυπικών προσόντων και του προσωπικού φακέλου θα περιλαμβάνει η αξιολόγηση του προσωπικού στην οποία θα υποβληθούν σταδιακά από φέτος όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι (ακόμα και αυτοί που πέρασαν μέσω ΑΣΕΠ), σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Με βάση τα νέα μειωμένα οργανογράμματα των κρατικών δομών αλλά και τις ανάγκες σε προσωπικό, αμέσως μετά την αξιολόγηση θα ξεκινήσουν σαρωτικές μετακινήσεις προσωπικού ανά την επικράτεια, από φορείς που καταγράφουν πλεόνασμα σε υπηρεσίες όπου υπάρχουν ελλείψεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Έθνος της Κυριακής” θα προηγηθεί η αξιολόγηση όσων υπαλλήλων υπηρετούν σε υπουργεία που έχει οριστικοποιηθεί το οργανόγραμμά τους (μετά τον Νοέμβριο) καθώς και μεγάλων κατηγοριών εργαζομένων στο Δημόσιο, όπως για παράδειγμα όσοι έχουν προσληφθεί εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών (π.χ. ΑΣΕΠ). Στόχος της συγκεκριμένης επιλογής είναι να πραγματοποιηθεί σταδιακά η διαδικασία προκειμένου να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αξιολόγηση 650.000 περίπου υπαλλήλων αποτελεί ένα δαιδαλώδες, χρονοβόρο και κοστοβόρο έργο που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περισσότερο από έναν χρόνο και σταδιακά θα αναμορφώνεται. Για παράδειγμα, αν και έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο αξιολόγησης μέσω συνέντευξης, ενδέχεται να αξιοποιηθεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων π.χ. ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
Οσοι δημόσιοι υπάλληλοι λάβουν τις χαμηλότερες βαθμολογίες μετά από τη συνολική τους αξιολόγηση και διαπιστωθεί ότι δεν μπορούν να υπηρετήσουν πουθενά αλλού στο Δημόσιο, θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για έναν χρόνο, λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους και μετά θα απολυθούν.
Μέσω της αξιολόγησης σε συνδυασμό με τη συνταξιοδοτική ωρίμανση (εάν γίνει αποδεκτή από την τρόικα αφού θα παρέχει κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση σε όσους θα ολοκλήρωναν τον εργασιακό τους βίο το 2016 και 2017) θα αποχωρήσει από τις κρατικές υπηρεσίες περίπου το 6% των υπαλλήλων μέχρι το 2015 (35-40.000 εργαζόμενοι) προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Το γραπτό τεστ στο οποίο θα υποβληθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο (πανεπιστημιακής, τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), εκτός των υπαλλήλων που έχουν γνώσεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης, θα πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ και θα απλοποιηθεί στο πρότυπο του τεστ δεξιοτήτων που είχε διοργανώσει η ανεξάρτητη αρχή το 2008. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα χρειαστούν τη βοήθεια φροντιστηρίων αφού δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη ύλη στην οποία θα εξεταστούν.
Οι δεξιότητες και οι ικανότητες του προσωπικού που θα αξιολογηθούν με γραπτή εξέταση (για υπαλλήλους ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ).
Για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα συνυπολογιστούν κυρίως η προϋπηρεσία, η συμπεριφορά στο εργασιακό περιβάλλον και κοινωνικά κριτήρια (π.χ. οικογενειακή κατάσταση).
Η γραπτή εξέταση θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Ο αρμόδιος υπουργός Α. Μανιτάκης έχει επικοινωνήσει με τον επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής Γ. Βέη προκειμένου να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία που διαθέτει το ΑΣΕΠ σχετικά με τη διενέργεια διαγωνισμών όπως το τεστ δεξιοτήτων. Πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να απλοποιήσει το γραπτό τεστ, το οποίο θα καταλαμβάνει το 20-25% της τελικής βαθμολογίας.

Η εξέταση θα περιλαμβάνει δύο κατηγορίες ερωτήσεων:

Τα «SOS».
Οι βασικές γνώσεις οι οποίες θα ζητηθούν είναι σχετικές με την Ιστορία της ανθρωπότητας και τη γεωγραφία του πλανήτη, τους θεσμούς, τα όργανα και το πλαίσιο λειτουργίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οργάνωση και τη διοίκηση του κράτους, τον πολιτισμό, τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα κ.λπ.
Ως δεξιότητες θεωρούνται μεταξύ άλλων η ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας και η ικανότητα κατανόησης γραπτού λόγου, η αριθμητική αντίληψη και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων με απλούς υπολογισμούς, η αναλυτική σκέψη και η κριτική ικανότητα, ο επαγωγικός και διαγραμματικός συλλογισμός, η ικανότητα κατηγοριοποίησης, ταξινόμησης και επεξεργασίας πληροφοριών, η ταχύτητα και ακρίβεια αντίληψης, η παρατηρητικότητα, η αντίληψη του χώρου κ.λπ.
Οι ειδικές ερωτήσεις θα αφορούν πρακτικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι ανά κλάδο. Για παράδειγμα, θα υπάρχουν διαφορετικές πρακτικές ερωτήσεις για την καταγραφή και αντιμετώπιση φορολογικών παραβάσεων για τους υπάλληλους των Εφοριών, ενώ οι Επιθεωρητές Εργασίας θα κληθούν να απαντήσουν σε πρακτικά ερωτήματα της ειδικότητάς τους.
Η διάρθρωση των ερωτημάτων θα οριστικοποιηθεί μεταξύ της Ομάδας Δράσης της ΕΕ και στελεχών του ΑΣΕΠ και του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).
Η βαθμολογία - Τα κριτήρια για την παραμονή
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» η αξιολόγηση του προσωπικού θα πραγματοποιηθεί με τη βαθμολόγηση κριτηρίων τα οποία είναι: Οι σπουδές, στις οποίες θα υπολογίζονται και τα πτυχία που διαθέτει και δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο εργασίας. Η επιμόρφωση που έχει λάβει ο υπάλληλος με τη συμμετοχή του σε σεμινάρια ή εκπαιδευτικά προγράμματα. Η εμπειρία που διαθέτει από προηγούμενη προϋπηρεσία. Στη συγκεκριμένη κατηγορία θα συνυπολογίζεται και η εμπειρία που τυχόν διαθέτει από τον ιδιωτικό τομέα. Η γνώση ξένων γλωσσών. Ο ατομικός φάκελος του υπαλλήλου. Αρνητικά θα κριθεί κάποιος που έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πειθαρχικό αδίκημα, ή καταγράφεται στον φάκελό του ότι απέχει αδικαιολόγητα από τη θέση του για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πιθανές ερωτήσεις
Σύμφωνα με τους διαγωνισμούς που έχουν γίνει μέχρι στιγμής σε τεστ δεξιοτήτων και βασικών γνώσεων ενδεικτικά ερωτήματα αποτελούν:
Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής χρησιμοποιεί για τη μόνιμη αποθήκευση δεδομένων, προγραμμάτων, εγγράφων και κάθε μορφής αρχείων:
α) την κύρια ή κεντρική του μνήμη.
β) τον σκληρό του δίσκο.
γ) τη μνήμη του επεξεργαστή.
δ) την κάρτα ήχου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι ελεύθερη:

α) η θρησκεία κάθε κράτους το οποίο αναγνωρίζει στην επικράτειά του τη θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
β) κάθε γνωστή θρησκεία.
γ) μόνο η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
δ) μόνο η χριστιανική θρησκεία και η μωαμεθανική θρησκεία.

Το κείμενο .................. το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των εθνών.

α) πραγματεύεται
β) διαλέγεται
γ) υπεραμύνεται
δ) υπερθεματίζει

Προγραμματίζεται η αεροπορική σύνδεση 13 πόλεων ανά δύο με μία πτήση μετ' επιστροφής την ημέρα. Πόσες προσγειώσεις αεροσκαφών θα πραγματοποιούνται την ημέρα και στις 13 πόλεις;

α) 52
β) 156
γ) 169
δ) 312

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)