Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Έκλεισε το κούρεμα – Συμμετέχει κερδίζοντας η ΕΚΤ!

Στην ύστατη σύσκεψη οι Πρωθυπουργός διαπραγματεύονταν με τον επικεφαλής του IIF Τ.Νταλάρα, τον ισχυρό άντρα της Κεντρικής Γερμανικής Τράπεζας Γιόζεφ Ακερμαν και τον Ζαν Λεμιέρ της BNP Paribas.

Η πιο τρανή απόδειξη για τη συμφωνία ήταν η ανακοίνωση του IIF ''οι επαφές με την ελληνική κυβέρνηση για την ανταλλαγή των ομολόγων και τα μέτρα που θα καταστήσουν την οικονομία της χώρας ανταγωνιστική ήταν εποικοδομητική'', που μεταφράζεται πολύ απλά πως συζητήθηκαν ακόμα και οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο διάσωσης.

Σήμερα ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα κατευθύνεται στο Παρίσι για να ενημερώσει τους διεθνείς πιστωτές αφού πλέον το χρονοδιάγραμμα γίνεται ασφυκτικό, καθώς το αργότερο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα πρέπει να έχει απευθύνει προς τις διεθνείς τράπεζες την απαιτούμενη πρόσκληση συμμετοχής στο κούρεμα.

Όλα δείχνουν πως ''κερασάκι'' στο deal θα είναι η περιορισμ΄ενη συμμετοχή της ΕΚΤ που θα βγει και κερδισμένη από πάνω.

Όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ΕΚΤ είπε το ναι και θα ανταλλάξει ελληνικά ομόλογα που αγόρασε στη δευτερογενή αγορά πολύ φθηνότερα από την ονομαστική τους αξία, μόλις τελειώσουν θετικά οι διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Μην νομίσετε πως θα βγει χαμένη η ΕΚΤ αφού σύμφωνα με πληροφορίες τα φτηνά ομόλογα που αγόρασε δεν θα τα ανταλλάξει με την τιμή αγοράς, αλλά κατά τι υψηλότερο για να βγάλει και κέρδη.

Έστω και έτσι πάντως, με την κίνηση της ΕΚΤ προκύπτει ''αλάφρωμα'' εως και 11 δις ευρώ του ελληνικού χρέους, όμως ταυτόχρονα αποφασίστηκε πως στο κούρεμα δεν θα συμμετάσχουν οι περιφερειακές ευρωπαικές κεντρικές τράπεζες.

Παγίδα με τους ημιυπαίθριους

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ Ε9
Πάνω από 600.000 φορολογούμενοι που τακτοποίησαν ημιυπαίθριους και βοηθητικούς χώρους θα πρέπει για πρώτη φορά να αναγράψουν την επιφάνεια η οποία θα ληφθεί υπόψη για τον προσδιορισμό των τεκμηρίων διαβίωσης και των εκπτώσεων για τους τόκους στεγαστικών δανείων

Οι ημιυπαίθριοι θα προσμετρηθούν στην επιφάνεια της κατοικίας και πολλοί φορολογούμενοι θα έχουν μείωση της έκπτωσης για τους τόκους, αφού η απαλλαγή της δαπάνης υπολογίζεται επιμεριστικά για επιφάνει
Οι ημιυπαίθριοι θα προσμετρηθούν στην επιφάνεια της κατοικίας και πολλοί φορολογούμενοι θα έχουν μείωση της έκπτωσης για τους τόκους, αφού η απαλλαγή της δαπάνης υπολογίζεται επιμεριστικά για επιφάνεια πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ.

«Φοροπαγίδα» για πάνω από 600.000 φορολογούμενους που τακτοποίησαν ημιυπαίθριους και βοηθητικούς χώρους κρύβει το νέο έντυπο φορολογίας εισοδήματος που θα υποβληθεί φέτος, καθώς για πρώτη φορά θα πρέπει να αναγράψουν την επιφάνεια η οποία θα ληφθεί υπόψη για τον προσδιορισμό των τεκμηρίων διαβίωσης και των εκπτώσεων για τους τόκους στεγαστικών δανείων.

Ειδικότερα, οι «τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι» θα αυξήσουν τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου και συνεπώς το εισόδημα που προκύπτει από την αντικειμενική δαπάνη για τη χρήση και συντήρηση της κατοικίας, ενώ θα μειώσουν το ποσό της έκπτωσης από τον φόρο για την πληρωμή των τόκων, αφού η απαλλαγή υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση που το δηλωθέν εισόδημα του φορολογούμενου είναι χαμηλότερο από εκείνο που προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα κ.ά.), τότε ο φόρος θα υπολογισθεί με βάση το τεκμαρτό και όχι το δηλωθέν εισόδημα.

Την ίδια ώρα, με δεδομένο ότι οι ημιυπαίθριοι θα προσμετρηθούν στην επιφάνεια της κατοικίας, πολλοί φορολογούμενοι θα έχουν μείωση της έκπτωσης για τους τόκους, αφού η απαλλαγή της δαπάνης υπολογίζεται επιμεριστικά για επιφάνεια πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ.

Στο νέο έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, στον πίνακα 5, έχουν προστεθεί οι κωδικοί 206-208-210 στους οποίους οι φορολογούμενοι που έχουν «τακτοποιήσει» ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους, θα πρέπει να γράψουν την επιφάνεια των χώρων αυτών.

Εγκύκλιος
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι χώροι που έχουν τακτοποιηθεί μέσα στο 2010 καθώς και όσοι έχουν τακτοποιηθεί μέσα στο 2011 πρέπει για πρώτη φορά να συμπεριληφθούν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλεται το οικονομικό έτος 2012 και θα συνεχίζουν να δηλώνονται και τα επόμενα οικονομικά έτη. Ομοίως, οι χώροι που τακτοποιούνται μέσα στο έτος 2012, ανεξάρτητα από την ημερομηνία τακτοποίησής τους, πρέπει να περιληφθούν διορθωμένοι για όλη τη χρήση 2012 στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 και των επομένων οικονομικών ετών.

Ως χρόνος τακτοποίησης των χώρων αυτών θεωρείται η τοποθέτηση από την πολεοδομία της σφραγίδας για τη βεβαίωση της πληρότητας του φακέλου στο αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης τακτοποίησης.

Σε περίπτωση που, παρά την υποχρέωση δήλωσής τους, διαπιστωθεί ότι οι τακτοποιημένοι χώροι δεν δηλώνονται ή δηλώνονται ανακριβώς στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται μετά την τακτοποίησή τους, επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις.

Επισημαίνεται ότι δεν επιβάλλεται αναδρομικά φόρος εισοδήματος, προσαύξηση ή πρόστιμο, για τους χώρους που τακτοποιήθηκαν με τις διατάξεις του νόμου 3843/2010, αν διαπιστωθεί ότι δεν δηλώθηκαν ή ότι δηλώθηκαν ανακριβώς κατά τα προγενέστερα της τακτοποίησής τους οικονομικά έτη καθώς και ότι φόρος εισοδήματος που έχει καταβληθεί για τους χώρους αυτούς κατά τα προηγούμενα της τακτοποίησής τους οικονομικά έτη, δεν συμψηφίζεται ούτε επιστρέφεται στον φορολογούμενο.

Πέντε χιλιάδες δάνεια προς ρύθμιση καθημερινά

Σε περίπου 5.000 ανέρχονται τα αιτήματα που υποβάλλονται καθημερινά στις τράπεζες για ρύθμιση στεγαστικών, καταναλωτικών ή επιχειρηματικών δανείων, με το 90% αυτών να καταλήγει σε ρύθμιση.

Διαφορετικά το δάνειο θα βγει σε καθυστέρηση και η τράπεζα θα πρέπει να λάβει μεγαλύτερες προβλέψεις για την κάλυψή του.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του "Έθνους", οι δανειολήπτες σπεύδουν μαζικά στις τράπεζες, αξιώνοντας είτε "πάγωμα" της οφειλής για 3 ή 6 μήνες είτε αναχρηματοδοτήσεις είτε επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου.

Πολλά αιτήματα αφορούν συγκέντρωση οφειλών σε ένα δάνειο, ενώ οι περισσότερες τράπεζες για να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους διακανονισμούς ζητούν προσημείωση ακινήτου.

Στην περίπτωση αυτή, ο δανειολήπτης έχει χαμηλότερο επιτόκιο - σχεδόν ανάλογο με το επιτόκιο των στεγαστικών, αφού το δάνειο έχει εξασφαλίσεις- και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής. Το μειονέκτημα είναι ότι το ακίνητό του "δεσμεύεται" καθ' όλη τη διάρκεια του δανείου και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να το χάσει, αν δεν είναι συνεπής στις πληρωμές του.

Σημειώνεται δε, πως προκειμένου να βοηθηθούν οι πολίτες και να υπάρχει περιθώριο για επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, έχει αυξηθεί το ανώτατο όριο της ηλικίας του δανειολήπτη στη λήξη του δανείου στα 80-85 έτη σήμερα από 70-75 έτη που ίσχυε ως τώρα.

Άνω του ενός εκατομμυρίου τα δάνεια που θα ρυθμιστούν το 2012

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών, φέτος θα πάνε σε ρύθμιση περισσότερα από 1 εκατομμύριο στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, ενώ μέχρι το τέλος του 2011 είχαν ρυθμιστεί δάνεια ύψους 22 δισ. ευρώ.

Από τα 5.000 αιτήματα που δέχονται σήμερα οι τράπεζες, το 50% αφορά οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, το 20% τη ρύθμιση στεγαστικών δανείων και το 30% δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, συνωστισμός παρατηρείται και στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, καθώς έχουν κατατεθεί περισσότερες από 8.000 αιτήσεις για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όπως προβλέπει ο γνωστός νόμος Κατσέλη.

Ενώ σε διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού, που αποτελεί υποχρεωτικό βήμα πριν από την προσφυγή στο δικαστήριο, βρίσκονται άλλοι 15.000 δανειολήπτες.

Μέχρι τώρα τα Ειρηνοδικεία της Αττικής έχουν εκδώσει περίπου 300 αποφάσεις.

Οι μισές από αυτές τις αποφάσεις έχουν δικαιώσει τους δανειολήπτες, καθώς τα δικαστήρια προχώρησαν σε διακανονισμό της οφειλής και σε πολλές περιπτώσεις η ρύθμιση συνοδεύτηκε με "κούρεμα" (μικρό ή μεγαλύτερο) του αρχικού χρέους.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα το Ειρηνοδικείο Πειραιά απάλλαξε συνταξιούχο δημόσιο υπάλληλο από οφειλή ύψους 121.000 διαγράφοντας το 83,5% του συνολικού χρέους του, το Ειρηνοδικείο Αθήνας διέγραψε το 70% οφειλής δανειολήπτριας, η οποία σε διάστημα 19 ετών θα πρέπει να καταβάλει 54.000 ευρώ στην τράπεζα έναντι συνολικών οφειλών 176.000 ευρώ, και το Ειρηνοδικείο Χαλκίδας απέρριψε πρόταση τράπεζας να εκποιηθεί δεύτερο ακίνητο που είχε ο δανειολήπτης προκειμένου να εξοφληθεί η οφειλή.

"Εξαφανίστε από εδώ τους Ναζί"

Τον γύρο του κόσμου κάνουν εικόνες από τις χθεσινές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας, όπου απεικονίζονται πολίτες να καίνε την γερμανική σημαία μαζί με μια ναζιστική.

Όπως αναφέρει η γερμανική Bild, σε πρωτοσέλιδό της μερικές εκατοντάδες διαδηλωτών ήθελαν να προκαλέσουν τις εντυπώσεις, με το να κάψουν την γερμανική σημαία, μαζί με μία ναζιστική φωνάζοντας "Εξαφανίστε από εδώ τους Ναζί".

Η εφημερίδα κάνει λόγο για αύξηση των "αντιγερμανικών συναισθημάτων", ενώ τονίζει πως "τα αρνητικά συναισθήματα των Ελλήνων απέναντι στην Γερμανία γιγαντώνονται, ειδικά μετά την πρόσφατη πρόταση για διορισμό επιτρόπου".

Κλείδωσαν μείωση 22% στον κατώτατο μισθό και 15% στις επικουρικές

Τα πλαίσια έχουν γίνει πλέον ασφυκτικά, ενώ η τρόικα ανά... ώρα βάζει και νέες απαιτήσεις στο τραπέζι. Η αλλαγή του σκηνικού από ώρα σε ώρα φάνηκε από τις απανωτές αναβολές στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό καθώς και το κείμενο στο οποίο έπρεπε να συμφωνήσουν άλλαζε διαρκώς.

Οι διαρροές πάνε και έρχονται, το κείμενο, λένε, σβήνεται και γράφεται, όμως (για μια ακόμη φορά) όλοι λένε ότι σήμερα όλα τελειώνουν. Οι αρχηγοί καλούνται να συμφωνήσουν στα νέα μέτρα-φωτιά που αλλάζουν τη ζωή όλων με ανατροπές πρωτοφανείς σε εργασιακά κυρίως θέματα.

Οι τροϊκανοί μάλιστα απαιτούν τα μέτρα να περάσουν άμεσα από τη Βουλή, ώστε ουσιαστικά τη Δευτέρα που λήγει το τελεσίγραφο (13 Φεβρουαρίου είχαν ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων) τα μέτρα να είναι εφαρμόσιμα. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου Dpa, η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ εκτιμά ότι έως το βράδυ της Πέμπτης οι διαπραγματεύσεις για το νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας θα έχουν ολοκληρωθεί.

Οι πληροφορίες που είδαν το... φως αν και πλέον είχαν πλησιάσει μεσάνυχτα χθες λένε ότι τελικά ως προς τα δημοσιονομικά έχουν βρεθεί τα περιβόητα 3 δισ. που απαιτούν οι τροϊκανοί. Με βάση αυτές τις πληροφορίες έρχονται περικοπές 1,1 δισ. ευρώ από τον τομέα της υγείας, περίπου 400 εκατ. ευρώ από τον τομέα της άμυνας, περίπου 400 εκατ. ευρώ από τις περικοπές σε καταναλωτικές και ελαστικές δαπάνες του Δημοσίου, περίπου 400 εκατ. ευρώ από τη νέα μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, περίπου 45 εκατ. ευρώ από την περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων και περίπου 75 εκατ. ευρώ από τη μείωση του εκλογικού επιδόματος.
Δεν έχει οριστικοποιηθεί το ύψος των περικοπών στις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ, το οποίο θα κυμαίνεται από 200- 440 εκατ. ευρώ
Στα έξοδα του κράτους περιλαμβάνονται και οι αμοιβές εργαζομένων και έτσι μπήκαν στο στρόχαστρο τα εργασιακά των υπαλλήλων σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες που ελέγχονται από το Δημόσιο, όπου ουσιαστικά αίρεται η μονιμότητα

Μισθοί-εργασιακά

Όλα δείχνουν ότι διασώζεται ο 13ος και 14ος μισθός, ενώ μειώνονται τελικά κατά 22% οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Η μείωση θα αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Διατηρούνται οι ωριμάνσεις (διετίες, πολυετίες), καθώς και τα βασικά επιδόματα (οικογενειακά, ανθυγιεινής εργασίας), τα οποία αναπροσαρμόζονται με το ύψος της κατώτερης αμοιβής μετά τη μείωση.

Η «μετενέργεια», το δικαίωμα δηλαδή του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων για έξι μήνες μετά τη λήξη τους, παραμένει σε ό,τι αφορά το βασικό μισθό και τα βασικά επιδόματα, όπως ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ωστόσο, το εξάμηνο γίνεται τελικά τρίμηνο και από αυτό εξαιρούνται οι νεοεισερχόμενοι.

Μετά τη λήξη των κλαδικών συμβάσεων θα ακολουθούν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης.

Καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει πρόνοια, ώστε η διαπραγμάτευση να γίνεται με βάση τον κατώτερο μισθό που προβλέπεται από την κλαδική σύμβαση και όχι από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις είναι κατά 8% έως 40% υψηλότερες από την Εθνική Συλλογική.

Συντάξεις:

Το βασικό σενάριο για τις συντάξεις προβλέπει τη μεσοσταθμική μείωση 15% στις επικουρικές πάνω από 150 ευρώ με όφελος περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ .

Σε αυτό το σενάριο αντιδρά η Νέα Δημοκρατία και ζητά μειώσεις πάνω από τα 300 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις, αλλά σε αυτό το σενάριο αντιδρά και η τρόικα γιατί το δημοσιονομικό όφελος θα είναι μόλις 38 εκατομμύρια ευρώ.

Η τρόικα θέτει επίσης άλλα δύο σενάρια:

Στο πρώτο ζητά να αυξηθεί πέρα του 15% το ποσοστό της μείωσης για τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ είτε να μειωθούν και οι κύριες συντάξεις. Εάν δεν μειωθούν αρκετά οι επικουρικές τότε η τρόικα ρίχνει στο τραπέζι και μείωση των κύριων συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ έτσι ώστε να εξασφαλιστούν 600 εκατομμύρια ευρώ.

Συνοπτικά τα τέσσερα σενάρια για τις συντάξεις:

1. Μείωση 10% στις κύριες και 5% στις επικουρικές συντάξεις.

2. Μείωση 5% στις κύριες και 10% στις επικουρικές.

3. Μεσοσταθμική μείωση 15% μόνο στις επικουρικές συντάξεις.

4. Μείωση 20% στις κύριες πάνω από 1.200 ευρώ.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)