Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Ποιες αποδείξεις «χτίζουν» το αφορολόγητο – Τέλος το «βάσανο» της συλλογής αποδείξεων για μισθωτούς, αγρότες, συνταξιούχους



Οριστικό τέλος στο «χαρτοβασίλειο» των αποδείξεων βάζει με απόφασή του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου των πληρωμών με πλαστικό χρήμα.

Με την απόφαση ορίζονται τα εξής:

- Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες που δικαιούνται το αφορολόγητο όριο εισοδήματος δεν είναι υποχρεωμένοι να κρατάνε τις χάρτινες αποδείξεις προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900 -2.100 ευρώ που οδηγεί στο έμμεσο αφορολόγητο όριο. Οι χάρτινες αποδείξεις αντικαθίσταται από τη μηνιαία αναλυτική κατάσταση των τραπεζών όπου αναγράφονται οι συναλλαγές που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες και οι πληρωμές μέσω e-banking. Άλλωστε τα στοιχεία που αναγράφονται στις αναλυτικές καταστάσεις των τραπεζών θα επικαλεστούν οι φορολογούμενοι το 2018 κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωση προκειμένου να δηλώσουν τις δαπάνες με πλαστικό χρήμα και να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου.

- Στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (π.χ μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (π.χ. ελεύθερος επαγγελματίας), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες για να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει φέτος να πραγματοποιήσουν δαπάνες με πλαστικό χρήμα ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους ως εξής:

- 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
- 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
- 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω

Το ανώτατο ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος ανεξαρτήτως εισοδήματος είναι 30.000 ευρώ.

Δαπάνες με πλαστικό χρήμα
Σημειώνεται ότι σχεδόν όλα τα έξοδα που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά περιλαμβάνονται στη λίστα των δαπανών οι οποίες εφόσον πραγματοποιηθούν με ηλεκτρονικό χρήμα οδηγούν στην κατοχύρωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου.

Η λίστα με τις e-αποδείξεις για το 2017 περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται: τα ενοίκια, δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίες, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών. 

Τα ιατρικά έξοδα (αμοιβές γιατρών, νοσήλια, διαγνωστικά κέντρα, φάρμακα, φαρμακευτικά είδη) βρίσκονται εκτός της λίστας των δαπανών που χτίζουν το αφορολόγητο όριο καθώς για τα έξοδα αυτά προβλέπεται έκπτωση φόρου 10% εφόσον υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος.

Από τη στιγμή που σχεδόν όλες οι δαπάνες «μετράνε» για το αφορολόγητο, ακόμη και για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα είναι εύκολο να καλύψουν το 10% του εισοδήματος τους δηλαδή 1.000 ευρώ με δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν με ηλεκτρονικό χρήμα. 

Οι ηλικιωμένοι, άνω των 70 ετών, άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω, κάτοικοι χωριών με πληθυσμό μικρότερο των 500 ή κάτοικοι νησιών με πληθυσμό μικρότερο των 3.100, εξαιρούνται από το μέτρο. Ωστόσο θα πρέπει να έχουν δαπάνες με αποδείξεις, προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο.

Η λίστα

Η λίστα των δαπανών με e-αποδείξεις που εξασφαλίζουν για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες την έκπτωση φόρου περιλαμβάνει:

• Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά: Ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, κρέας, ψάρια, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, έλαια, φρούτα, λαχανικά, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά, χυμοί, νερό, αναψυκτικά κλπ.

• Αλκοολούχα ποτά και καπνός: Αλκοολούχα, οινοπνευματώδη ποτά, κρασιά, μπύρες, καπνός, τσιγάρα, πούρα, πουράκια. 

• Ενδυση και υπόδηση: Υφάσματα, ενδύματα, καθαρισμός και μεταποίηση ενδυμάτων, παπούτσια, επιδιορθώσεις υποδημάτων.

• Στέγαση: Ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, φυσικό αέριο, υγραέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, αποχέτευση, κοινόχρηστα, δημοτικά τέλη, επισκευή και συντήρηση κατοικία, εργασίες, υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή, υπηρεσίες για τη συντήρηση πολυκατοικιών.

• Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες: Έπιπλα, διακοσμητικά είδη, έπιπλα κήπου, φωτιστικά, χαλιά, μοκέτες, κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα, οικιακές συσκευές, ψυγεία, πλυντήρια, ηλεκτρικές κουζίνες, κλιματιστικά, συσκευές θέρμανσης, εργαλεία, υπηρεσίες καθαρισμού, είδη καθαρισμού κ.α.

• Μεταφορές: Ποδήλατα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα, λιπαντικά, μίσθωση γκαράζ και χώρων στάθμευση, μαθήματα οδήγησης, εισιτήρια τρένου, λεωφορείων, ταξί, αεροπλάνων και πλοίων.

• Επικοινωνίες: Κινητή και σταθερή τηλεφωνία, σύνδεση Internet, ταχυδρομικές υπηρεσίες.

• Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες: Υπολογιστές, κάμερες, μουσικά όργανα, άνθη, κατοικία ζώα, αθλητικές δραστηριότητα, θέατρα, κινηματογράφος, συναυλίες, μουσεία, βιβλία,εφημερίδες, περιοδικά, πακέτα διακοπών.

• Εκπαίδευση: Δίδακτρα για προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

• Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, κυλικεία.

• Άλλα αγαθά και υπηρεσίες: Κουρεία, κομμωτήρια, κοσμήματα, ρολόγια, είδη για μωρά, οίκοι ευγηρία και ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, υπηρεσίες για βοήθεια στο σπίτι, ασφάλιση κατοικία, υγείας, οχημάτων.

Δαπάνες που εξαιρούνται
Από το χτίσιμο του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα εξαιρούνται:

- Η δαπάνη ενοικίου,
- Τα τέλη κυκλοφορίας
- Αγορά οχημάτων (αυτοκινήτων, δίκυκλων)
- Αγορά σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.
- Δαπάνη για αγορά κατοικίας, οικοπέδου
- Πληρωμή φόρων
- Δόσεις στεγαστικών δανείων
- Αγορά επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κλπ).

Βαρύς ο λογαριασμός για το φετινό εκκαθαριστικό

Βαρύς ο λογαριασμός για το φετινό εκκαθαριστικό: Ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο

Το «λογαριασμό» των φόρων που συμφώνησε πέρυσι με την Τρόικα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος (για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης) θα βρουν μπροστά τους οι πολίτες επιστρέφοντας από την πασχαλινή ανάπαυλα. 

Πρόκειται για τις αυξήσεις που θα επιβαρύνουν τα εκκαθαριστικά του 2017 τα οποία βασίζονται στη φορολογητέα ύλη του 2016. 

Οι επιβαρύνσεις σε σύγκριση με τα εκκαθαριστικά του 2016 (εισόδημα 2015) θα είναι μεγάλες για ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια καθώς και για τους μισθωτούς οι οποίοι το 2016 είχαν εισόδημα και από ελεύθερο επάγγελμα. Απώλειες θα καταγράψουν και οι χαμηλόμισθοι από την πρώτη, μικρή σχετικά, μείωση του αφορολόγητου που «κλείδωσε» το 2016. 

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα επιβαρυνθούν φέτος με φορολογικούς συντελεστές 22% ως 45% για τα εισοδήματα του 2016 σε σύγκριση με τους συντελεστές 26% ως 33% που ίσχυαν πέρυσι. Επιπλέον η προκαταβολή φόρου που θα πληρώσουν αυξάνεται από 75% σε 100%. 
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν με συντελεστή 15% (αντί 11%) για εισόδημα από ενοίκια ως 12.000 ευρώ. Για εισόδημα από 12.000 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι αυξημένος από το 33% στο 35%, ενώ για εισόδημα πάνω από 35.000 ο συντελεστής θα είναι 45% αντί 33%. 

Έτσι, για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης με εισόδημα 15.000 ευρώ από ενοίκια το 2016 θα πλήρωνε 2.310 ευρώ, ενώ φέτος θα πληρώσει φόρο εισοδήματος 2.850 ευρώ, δηλαδή 540 ευρώ παραπάνω. 

Σοβαρές επιβαρύνσεις θα δουν και οι μισθωτοί που έχουν εισόδημα και από ελεύθερο επάγγελμα. Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα 20.000 ευρώ συν 10.000 ευρώ από ελεύθερο επάγγελμα πλήρωσε το 2016 φόρο 4.900 ευρώ, ενώ φέτος θα πληρώσει 500 ευρώ παραπάνω, ήτοι 5.400 ευρώ. 

Και οι χαμηλόμισθοι 


Τις επιβαρύνσεις από το «λογαριασμό» της πρώτης αξιολόγησης δεν θα αποφύγουν ούτε οι χαμηλόμισθοι. Έτσι ένας άγαμος με εισόδημα 700 ευρώ το μήνα θα πληρώσει το 2017 περίπου 200 ευρώ φόρο παραπάνω σε σύγκριση με το 2016 με βάση τις αλλαγές που ψηφίστηκαν πέρυσι. 

Η καταληκτική προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις θα είναι η 30η Ιουνίου και όχι η 30η Απριλίου που προέβλεπε έως τώρα ο νόμος. 

Χάρτινες αποδείξεις τέλος 


Για το 2017 οι φορολογούμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να κρατούν χάρτινες αποδείξεις. 
Αυτό προβλέπει απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα χτίζουν πλέον το αφορολόγητο που δικαιούνται με βάση τα προκαθορισμένα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα ή/και e-banking. 

Το αφορολόγητο θα «χτίζεται» σχετικά εύκολα καθώς στις δαπάνες θα περιλαμβάνονται σχεδόν όλα τα έξοδα για αγορές αγαθών και υπηρεσιών. Συγκεκριμένα οι πολίτες θα πρέπει να δικαιολογούν με «πλαστικό» χρήμα ή/και e-banking τα παρακάτω ποσά: 

-Το 10% του ετησίου εισοδήματος, για εισόδημα ως 10.000 ευρώ, 

-Το 15% του κλιμακίου εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και 

-Το 20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα. 

Στην απόφαση του κ. Πιτσιλή ορίζεται επίσης ότι στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (π.χ μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται ( π.χ ελεύθερος επαγγελματίες), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου. 

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)