Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Η έκθεση για την Μακεδονία‏

Κατέρρευσε και το «ισχυρό χαρτί» του Παπαδήμου

Ούτε αυτός θεωρείται αξιόπιστος!
Η εντελώς εξοργιστική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τις συνεχιζόμενες πιέσεις για έγγραφες δεσμεύσεις – δηλώσεις νομιμοφροσύνης, καθίσταται ακόμη εξοργιστικότερη εξαιτίας του αμέριμνου τρόπου με τον οποίο την αντιμετωπίζει ο Γ. Παπανδρέου.

Αν και το μπλοκάρισμα τις έκτης δόσης, που είχε αποφασιστεί και βρισκόταν στον δρόμο, οφείλεται αποκλειστικά στη δική του τουλάχιστον αψυχολόγητη ενέργεια να συμφωνήσει στις 27 Οκτωβρίου και να αθετήσει, δια του δημοψηφίσματος, την υπογραφή του τέσσερις ημέρες αργότερα, ο ίδιος παριστάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει.

Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει καν πει αν θα βάλει την υπογραφή του - προφανώς η σιωπή του μπορεί να εκληφθεί ως αποδοχή του εκβιασμού.

Αντίθετα, συνέχιζε μέχρι χθες τις επαφές του με υπουργούς και (πρωτοκλασάτους) βουλευτές, υποστηρίζοντας (με επίσημη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ) ότι αυτές περιλαμβάνουν, κυρίως, συζητήσεις για τον καλύτερο συντονισμό και απόδοση της κυβέρνησης!

Δηλαδή συζητά για το PSI, ενώ, με δική του ευθύνη, η έκτη δόση παραμένει στον αέρα και η χώρα τελεί υπό εκβιαστική ομηρεία.

Αν δεν έλθει η έκτη δόση, υπάρχει έστω και η παραμικρή περίπτωση να αποδώσει η παρούσα κυβέρνηση;

Προφανώς, όχι! Επομένως, το πρώτιστο μέλημα είναι αυτό και επ’ αυτού έπρεπε να βρουν λύσεις ο ίδιος και οι συνομιλητές του, που θεωρούν πως, με τις κωλυσιεργίες και την απόλυτη απραξία τους, πέταξαν το μπαλάκι στη Νέα Δημοκρατία.

Μέχρι στιγμής, ουδείς από την πλευρά της προηγούμενης (και νυν) κυβέρνησης έχει πει κάτι σχετικό. Αντίθετα, τους βλέπουμε να τοποθετούνται σε θέση εκκίνησης στην κούρσα διαδοχής.

Την ίδια ώρα, ακόμη και τώρα ο κ. Παπανδρέου επιμένει πως η ιδέα περί δημοψηφίσματος ήταν ιδιαιτέρως… ευφυής, αφού οδήγησε στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Αλλά η υπό τον κ. Παπαδήμο κυβέρνηση συνεργασίας, που τόσο πολυπόθητη είχε εμφανιστεί, μέχρι στιγμής δεν μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα.

Επομένως, δώρον άδωρον! Διότι η νέα κυβέρνηση σχηματίστηκε για να λύνει τα προβλήματα με τους δανειστές.

Και για να υπάρχει αξιόπιστος συνομιλητής τους!

Χθες, όμως, ο κ. Παπαδήμος, κατά την κοινή συνέντευξη με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο, κάθε άλλο παρά έδωσε την εικόνα πρωθυπουργού που εκπροσωπεί μια χώρα και παίρνει πάνω του όλες τις πρωτοβουλίες.

Αυτό που εμφανίστηκε, ήταν η εικόνα ενός αδύναμου πρωθυπουργού που, όπως είπε, ασφαλώς ο ίδιος θα παράσχει τις περί μεταρρυθμίσεων ενυπόγραφες εγγυήσεις που αποφάσισε το Eurogroup – μετά το… ζεμάτισμα Παπανδρέου – αλλά, πρόσθεσε, και «τα ελληνικά κόμματα είναι απαραίτητο να εκφράσουν, μέσω επιστολής, τη δέσμευσή τους στην κυβέρνηση».

Αυτό σημαίνει πως ούτε ο ίδιος θεωρεί αρκετή την θηριώδη εντολή που έλαβε με την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Κυρίως, όμως, δεν θεωρείται ισχυρός ούτε από τους δανειστές – εταίρους, οι οποίοι δείχνουν να τον αντιμετωπίζουν – αν και οι ίδιοι τον επέβαλαν – ως προσωρινό διεκπεραιωτή.

Προσπαθώντας να αιτιολογήσει αυτήν την (ταπεινωτική) στάση, έδειξε να μεταφέρει τους ισχυρισμούς των εταίρων μας, σύμφωνα με τους οποίους οι υπογραφές είναι αναγκαίες επειδή το πρόγραμμα είναι μακροπρόθεσμο και η κυβέρνηση βραχυπρόθεσμη.

Είπε δηλαδή πως οι υπογραφές χρειάζονται «προκειμένου να εξαλειφθούν η αβεβαιότητα και οι αμφιβολίες σχετικά με τις μελλοντικές ενέργειες των κομμάτων που μπορεί να είναι στην εξουσία».

Και επομένως θεωρεί, όπως είπε, «απαραίτητη την επιστολή από τους ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, όμως εκείνοι θα αποφασίσουν με ποιόν τρόπο θα γίνει η επιβεβαίωση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει».

Εν ολίγοις ούτε ο ίδιος αισθάνεται ισχυρός, ούτε οι δανειστές τον θεωρούν ισχυρό.

Το γεγονός αποτελεί από μόνο του ικανό λόγο για να παραιτηθεί (χθες).

Ο κ. Παπαδήμος ανέλαβε την κυβέρνηση για να υπάρχει κάποιος που θα θεωρούν οι εταίροι αξιόπιστο συνομιλητή και ο οποίος θα μιλά την γλώσσα τους και θα μπορεί να τους πείσει.

Αν αυτή η προϋπόθεση δεν πληρούται, τότε ποιος ο λόγος γι’ αυτήν την (άνευ εκλογών) περιπέτεια;

Για να δηλώσει ο κ. Χρυσοχοΐδης (χθες) παρών στην μάχη της διαδοχής και να γίνουν υφυπουργοί ο Ροντούλης και ο Γεωργιάδης;

Κι’ αν, όπως είπε, οι βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, είναι η επίτευξη συμφωνίας επί του δεύτερου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας μέχρι τα τέλη της χρονιάς, καθώς και η ολοκλήρωση του σχεδίου ανταλλαγής του ελληνικού χρέους, τότε τι του χρειάζονταν οι πενήντα υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί;

Προφανώς τίποτε και η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.

Και τι νόημα έχει να μας λέει (χθες) ο κ. Παπαδήμος ότι οι προοπτικές για το PSI είναι εξαιρετικές, αλλά να μην μπορούμε να πάρουμε την δόση από το προηγούμενο δάνειο;

Και τι νόημα έχει να λέει ο κ. Μπαρόζο (χθες) πως η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα, όμως και η Ελλάδα πρέπει να θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της και πως χρειάζεται εθνική συναίνεση και να αποφεύγονται τα πολιτικά παιχνίδια, όταν το κόμμα με το οποίο συνομιλούσε μέχρι χθες αυτή τη στιγμή ασχολείται μόνο με την διαδοχή στην ηγεσία του και ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ; Δηλαδή με πολιτικά παιχνίδια;

Και μόνο που ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον Real Fm και στον Ν. Χατζηνικολάου, είπε ότι «δικαιούται κι’ αυτός με τη σειρά του» να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ η χώρα ολόκληρη βρίσκεται στον αέρα και ο ίδιος συνεχίζει να οργανώνει συνεντεύξεις Τύπου για… φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, (που το ανακοινώνει ξανά και ξανά χωρίς μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα), είναι για να βγαίνει κανείς από τα ρούχα του.

Επίσης, τι νόημα έχει να λέει ο κ. Μπαρόζο πως η έκτη δόση πρέπει να εκταμιευθεί το συντομότερο δυνατό και πως το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας πρέπει να έχει συμφωνηθεί έως το τέλος του χρόνου, όταν όλα αυτά εξαρτώνται από μια δέσμευση που έχει ήδη δοθεί;

Αντίθετα, και χθες η Κομισιόν, δια του εκπροσώπου της Ολιβιέ Μπαγί, επέμεινε ότι η παροχή έγγραφων δεσμεύσεων είναι όρος για την καταβολή της 6ης δόσης προς την Ελλάδα, καθώς η ευρωζώνη εξακολουθεί να αναμένει έγγραφες και ξεκάθαρες δεσμεύσεις από τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας σχετικά με την τήρηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Χθες, η Νέα Δημοκρατία έδωσε στη δημοσιότητά επιστολή του Α. Σαμαρά της 13ης Νοεμβρίου προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βίλφρεντ Μάρτενς.

Διαβάζοντας την επιστολή, διαπιστώνει κανείς πως οι δεσμεύσεις που ζητούνται έχουν ήδη δοθεί.

Ιδού η επιστολή:

«Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2011
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Όπως σας ανέφερα ήδη, θεωρώ απαραίτητο να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα.

Οι πρόσφατες εξελίξεις έθεσαν σε μεγάλο κίνδυνο τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η Νέα Δημοκρατία παρενέβη ενεργά για να εξουδετερώσει όλους τους επικείμενους κινδύνους: Το δημοψήφισμα απορρίφθηκε, από τον κ. Γ. Παπανδρέου ζητήθηκε να παραιτηθεί από Πρωθυπουργός, και μια νέα μεταβατική Κυβέρνηση σχηματίστηκε με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας και του κόμματος του ΛΑ.Ο.Σ.

Αυτή η Κυβέρνηση θα προωθήσει την επικύρωση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου 2012.

Πιστεύουμε ότι ο νέος Πρωθυπουργός, κ. Λ. Παπαδήμος, - Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έως την προηγούμενη χρονιά - και η ευρεία πολιτική βάση της νέας Κυβέρνησης, θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στην Ευρώπη. Η νέα Κυβέρνηση απολαμβάνει ισχυρής κοινοβουλευτικής στήριξης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με εξαίρεση τους βουλευτές των κομμάτων της αριστεράς.

Πιστεύουμε επίσης ότι οι εκλογές θα εξομαλύνουν την κατάσταση στην Ελληνική κοινωνία, εκτονώνοντας τις πολιτικές πιέσεις και αποτρέποντας σοβαρές κοινωνικές αναταραχές.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση των τριών Πολιτικών Αρχηγών υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια: Συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.

Ο νέος Πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευτεί να εκπληρώσει αυτό το έργο.

Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να στηρίξει το νέο Πρωθυπουργό.

Η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά προσηλωμένη στην επιτυχία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη.

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφορικά με την εξάλειψη του ελλείμματος και την αντιστροφή της δυναμικής του χρέους. Επίσης υποστηρίζει εργαλεία που ήδη εφαρμόζονται (αν και ανεπιτυχώς), και ειδικότερα την περικοπή των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

άσει των στοιχείων από την μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού, πιστεύουμε ότι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, αφού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες Ευρωπαϊκές προβλέψεις για την Οικονομία, η Ελλάδα το 2012 θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα βρίσκεται 5 συνεχή έτη σε ύφεση!

Πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε αυτά τα θέματα, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το Πρόγραμμα. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να επιτευχθεί ταχεία ανάκαμψη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν, να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί.

Αποδίδουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες εφαρμογής οι οποίες πρέπει να εξορθολογιστούν και να αναβαθμιστούν.

Η δέσμευση του Ελληνικού λαού και της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ είναι ισχυρή και αμετάκλητη.

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και να διασφαλίσει την κοινωνική της συνοχή.

Είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε».

Με τι παίζουν;

Κατόπιν αυτού, είναι προφανές ότι η Γερμανία προσπαθεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε οικιοθελή αποχώρηση από την ευρωζώνη – οπότε ίσως να βρεθεί προ εκπλήξεων (η Γερμανία) και να απαιτηθούν επιτέλους και οι γερμανικές οφειλές.

Όσο για τις χθεσινές δηλώσεις Βενιζέλου, σύμφωνα με τις οποίες «κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις ανάγκες τις χώρας», όταν ο ίδιος υποστήριζε τα του δημοψηφίσματος, τι ακριβώς έκανε; Με τι έπαιζε;

Και ο κ. Παπανδρέου, παριστάνοντας τον αρχηγό και κάνοντας διάφορες επαφές, με τι ακριβώς παίζει;

Εφεδρεία: Άμεσες μετακινήσεις υπαλλήλων για αποφυγή προβλημάτων στη λειτουργία των υπηρεσιών του δημοσίου

Με κατεπείγουσα εγκύκλιό του, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας καλεί τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων να...προβούν άμεσα σε μετακινήσεις υπαλλήλων, που είναι αναγκαίες ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, από το πρώτο κύμα αποχωρήσεων λόγω εργασιακής εφεδρείας.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, για να αποφευχθούν δυσλειτουργίες στις υπηρεσιακές μονάδες, καλούνται οι γενικοί γραμματείς να ενεργήσουν προληπτικά και να καλύψουν προκαταβολικά τα κενά, με εσωτερικές μετακινήσεις, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αδυναμίας λειτουργίας οποιασδήποτε υπηρεσίας του δημόσιου τομέα.

Οι μετακινήσεις πρέπει να διενεργηθούν εντός της εβδομάδας, λόγω της αποχώρησης του πρώτου κύματος «εφέδρων» και όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου, οι γενικοί γραμματείς και οι διευθύνσεις των υπουργείων και των φορέων θα έπρεπε να είχαν μεριμνήσει για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών.

Προφητική η τελευταία συνέντευξη του Νεοκλή Σαρρή στον "παρατηρητή"


από τον Μάκη Βραχιολίδη
Κάποιοι λένε πως αν οι πολιτικοί μας τηρούσαν όσα διακηρύσσει ο Νεοκλής Σαρρής, με τον ακέραιο, ευθύ, τολμηρό λόγο του, τότε τα πράγματα δεν θα είχαν φτάσει σε αυτό το χάλι για την χώρα μας.

Την ώρα που η Ελλάδα περνά την πιο κρίσιμη καμπή της μεταπολεμικής ιστορίας της, ο λόγος του Νεοκλή Σαρρής είναι περισσότερο επίκαιρος και αναγκαίος από ποτέ. Γνωστός καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου αλλά και Πρόεδρος του ιστορικού κόμματος της ΕΔΗΚ, στην συνέντευξή του είναι αποκαλυπτικός: Περιγράφει την σκληρή για την Ελλάδα πραγματικότητα, έτσι όπως δεν την έχουν «κατανοήσει ούτε οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, αλλά ούτε και οι ενδιαφερόμενοι, όσοι δηλ. στελεχώνουν το πολιτικό σύστημα στη χώρα. Μαζί με την οικονομική κατάρρευση επέρχεται η κατάρρευση του πολιτικού μας συστήματος» τονίζει ο Νεοκλής Σαρρής, για να συμπληρώσει: «Η Ελλάδα υποβιβάζεται σε μια τριτοκοσμική χώρα». Ο καθηγητής δεν διστάζει να υπογραμμίσει ότι «η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο των ξένων δυνάμεων, αν μάλιστα μπούμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τότε θα βρεθούμε κάτω από μία στυγνή, άτεγκτη κηδεμονία».
Επονομάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε «τσαντίρι στημένο στην άμμο, που στην πρώτη θύελλα σύρεται από την μία πλευρά στην άλλη, αφού αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να προασπίσει ούτε τα δικά της συμφέροντα».
Δεν διστάζει να καυτηριάσει την πολιτική της Γερμανίας, η οποία ενώ είναι υπόλογος έναντι της Ελλάδας για τις ζημιές που προκάλεσε επί γερμανικής κατοχής, αλλά και έναντι της Ευρώπης για την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, βγαίνει και από πάνω: Διασύρει ενορχηστρωμένα την Ελλάδα κι εμείς αντί να την βάλουμε στην θέση της… εκλιπαρούμε για έναν καλό λόγο από την Γερμανία»!!!
Έμπειρος στα θέματα των σχέσεων της Ελλάδος με την Τουρκία, ο Νεοκλής Σαρρής, χαρακτηρίζει διαχρονικά ραγιαδίστικη την πολιτική της Ελλάδος απέναντι στην γείτονα, μια Ελλάδα η οποία δεν τολμά να αντιτάξει ούτε έναν ισχυρό λόγο προς την Τουρκία. Ο Νεοκλής Σαρρής ο οποίος μεταφράζει για την χώρα μας το ογκώδες βιβλίο του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου, το οποίο και θα παραδώσει στην δημοσιότητα σε ένα μήνα, υπογραμμίζει ότι το βιβλίο οραματίζεται την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όπως δε υπογραμμίζει, «η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να κατακτήσει την Ελλάδα, ούτε την Κύπρο. Επιδιώκει να τις μετατρέψει σε δορυφόρες χώρες. Αυτές είναι διακηρυγμένες αρχές και από τον κ. Νταβούτογλου τις οποίες και προωθεί».

Κύριε καθηγητά, βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, κατά την οποία ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου μίλησε ευθέως για μειωμένη εθνική κυριαρχία, προβληματίζοντας με τις δηλώσεις του τον ελληνικό λαό. Θεωρείτε πράγματι ότι έχουμε μειωμένη εθνική κυριαρχία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ή η δήλωση αυτή έγινε σκόπιμα για να μας προετοιμάσει για επικείμενες υποχωρήσεις στην εθνικά μας δίκαια;

ΣΑΡΡΗΣ: Αναμφίβολα η οικονομική καχεξία δεν είναι ο καλύτερος πρεσβευτής των εθνικών μας δικαίων. Μία χώρα που είναι οικονομικά καθημαγμένη και κοινωνικά διαλυμένη, είναι επόμενο να μην είναι σε θέση να προασπίσει σθεναρά τα εθνικά της δίκαια. Εκφράζω την αμφιβολία εάν τυχόν ο Πρωθυπουργός ήταν σε θέση να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της αλήθειας που ξεστόμισε.
Η Ελλάδα ευρίσκεται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα και ευρίσκεται λόγω της ασύγγνωστης αβελτηρίας των εκάστοτε κυβερνήσεων. Κυβερνήσεων των δύο μεγάλων κομμάτων. Μαζί με την οικονομική κατάρρευση, επέρχεται και η κατάρρευση του πολιτικού μας συστήματος, κάτι που δεν έχουν κατανοήσει ούτε οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, αλλά ούτε και οι ενδιαφερόμενοι, όσοι δηλ. στελεχώνουν το πολιτικό σύστημα στη χώρα.
Λόγω της ασύγγνωστης αυτής αβελτηρίας, της εγκληματικής αβελτηρίας που επέδειξαν τα δύο μεγάλα κόμματα, η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως ένας μοχλός για αλλότριους σκοπούς, που δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα αλλά ευρύτερες γεωοικονομικές και γεωστρατηγικές πολιτικές. Για παράδειγμα: καταδεικνύεται η Ε.Ε. σε μια πανάκια η οποία θα έλυνε ως διά μαγείας όλα τα προβλήματα: οικονομικά, εξωτερικής πολιτικής κ.λ.π. Σε αυτήν εστήριξαν οι Έλληνες πολιτικοί όλες τις ελπίδες τους, προκειμένου να αράξει η χώρα στο ασφαλές λιμάνι της Ενώσεως. Καταδεικνύεται όμως ότι η Ε.Ε. δεν είναι εις θέσιν ούτε τα σύνορά μας να προασπίσει ούτε να προσδώσει κύρος σε μια εξωτερική πολιτική που στόχο έχει την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, αλλά ούτε την οικονομία της ίδιας της χώρας μπορεί να σώσει. Συνεπώς η Ε.Ε. αποδεικνύεται σαν μια φενάκη, η οποία καλύπτει την ανυπαρξία της ως μίας Ευρωπαϊκής οντότητας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ότι εμπαίζει την Ελλάδα: Μας πίεσε να πάρουμε μέτρα προκειμένου να μας στηρίξει και τώρα που τα πήραμε, η κ. Μέρκελ και ο κ. Μπαρόζο μας λένε ότι βοήθεια δεν μας δίνουν, ότι το πρόβλημα είναι δικό μας και όχι δικό τους και μας συστήνουν να πάμε στο Δ.Ν.Τ. Τελικά τι Ένωση είναι αυτή που αρνείται να στηρίξει ένα μέλος της;

ΣΑΡΡΗΣ: Πολύ φοβάμαι ότι η Κυβέρνηση με τα παπαγαλάκια της, προσπαθεί να μας πείσει ότι η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα είναι μια λύση! Βεβαίως, θα είναι μια μεγάλη αποτυχία. Η Ελλάδα υποβιβάζεται σε μια τριτοκοσμική χώρα, είτε μας αρέσει είτε όχι. Αν το Νομισματικό Ταμείο δεν επιβάλλει όρους περισσότερο επαχθείς από αυτούς που ήδη έχει επιβάλλει η Κυβέρνηση, ακόμη και σε αυτή την απίθανη περίπτωση, θα έχουμε κατ’ ουσίαν μια αποχώρηση της Ε.Ε. σε κρίσιμο θέμα που ήταν της αρμοδιότητάς της και αυτόματα θα επέλθει η υπερέχουσα εξουσία των ΗΠΑ. Ως γνωστόν, το Δ.Ν.Τ. κινείται στον αστερισμό της Υπερατλαντικής συμμαχίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύεται σαν ένα τσαντίρι στημένο στην άμμο, που στην πρώτη θύελλα σύρεται από την μία πλευρά στην άλλη. Και αυτό το τσαντίρι στεγάζει εθνικά συμφέροντα, μολονότι η Ελλάδα απεμπολεί την έννοια «εθνικός» από παντού. Ο όρος «εθνικός» τελεί υπό διωγμόν και έξωση.

Τελικά κύριε καθηγητά την χώρα αυτή δεν την κυβερνά ο Παπανδρέου; Ψηφίσαμε ΠΑΣΟΚ αλλά ποιοι μας κυβερνούν; Ο Όλι ρεν και άλλοι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

ΣΑΡΡΗΣ: Η Ελλάδα ήταν ήδη μία χώρα με μειωμένη κυριαρχία. Τώρα παράγινε το κακό. Αν μάλιστα μπούμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως σας είπα, τότε θα μπούμε κάτω από μία στυγνή, άτεγκτη κηδεμονία. Πείτε μου, τι διαφέρει ένα προτεκτοράτο από μια τέτοια χώρα; Η Ελλάδα γεννήθηκε ως προτεκτοράτο των μεγάλων Δυνάμεων και συνεχίζει να είναι προτεκτοράτο. Κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται αυτός ο σκληρός ορισμός τον οποίο είχα δώσει πριν από πολλά χρόνια για την Ελλάδα.

Δεν διακρίνω καμία αισιοδοξία στα λόγια σας κύριε Σαρρή.

ΣΑΡΡΗΣ: Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Για να είμαι αισιόδοξος πρέπει να αισιοδοξώ για την επόμενη γενιά. Ως Πανεπιστημιακός δάσκαλος, σας το λέω ότι οι σημερινοί νέοι δεν μπορούν να συλλάβουν την δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία και το κράτος.Έχουν κατορθώσει… εργαζόμενοι από διαφορετικές πολιτικές να εξουδετερώσουν όλα τα αντανακλαστικά της κοινωνίας και δη των νέων ανθρώπων. Υπήρξαμε όλοι νέοι. Οι προηγούμενες γενιές είχαν τσαγανό. Ότανο τσαγανός όμως είναι σκέτη άρνηση, σκέτος αναρχισμός, δεν λύνει το πρόβλημα. Αυτοί που καταστρέφουν, δεν προσφέρουν τίποτε άλλο πέρα από την καταστροφή. Έχω πάει σε πολλά Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αυτή η ρύπανση και η καταστροφή που επικρατεί στα δικά μας Πανεπιστήμια, δεν συναντάται πουθενά αλλού. Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση των νέων ανθρώπων. Σε τι να ελπίζω λοιπόν κύριε Βραχιολίδη; Σε ένα θαύμα; Θαύματα στην εποχή μας γίνονται πολύ δύσκολα.

Η Κυβέρνηση ψήφισε εν μία νυκτί το νομοσχέδιο για τους μετανάστες. Θα δίνει την ιθαγένεια στους μετανάστες με συνοπτικές διαδικασίες. Ήδη διατυπώθηκε η άποψη ότι οι 200.000 μουσουλμάνοι της Θράκης και οι 500.000 μουσουλμάνοι που αναμένεται να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια, θα κατεβάσουνι σε μελλοντικές εκλογές μουσουλμανικό κόμμα υπό την αιγίδα της Τουρκίας, με ό,τι δυσάρεστα επακόλουθα μπορεί να φέρει αυτό για την χώρα μας.

ΣΑΡΡΗΣ: Η ελληνική ιθαγένεια δεν είναι σαν την «αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή». Δεν μπορεί να αποκτάς αυτομάτως την ελληνική ιθαγένεια! Αν μη τι άλλο πρέπει να ξέρεις την ελληνική γλώσσα. Κι όμως, είδα κατάπληκτος μια βιντεοσκόπηση από πορεία που είχαν οργανώσει πολιτικά κόμματα μεταξύ των οποίων και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους μετανάστες, για το νομοσχέδιο. Εκεί βγήκε κάποιος μετανάστης ο οποίος ούρλιαζε μιλώντας στην γλώσσα του, μετά είπε δυο προτάσεις σε πολύ κακά αγγλικά και διαμαρτύρετο γιατί τον υποχρέωναν να μάθει την ελληνική γλώσσα, προκειμένου να πάρει την ελληνική ιθαγένεια! Αυτός δηλαδή ήθελε την ιθαγένεια χωρίς καν να μάθει τα ελληνικά! Πριν από λίγο καιρό, κάποιοι από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν κ.α. διαδήλωναν στην οδό Σταδίου, με την Ισλαμική κραυγή«Αλάχου Εκμπέρ». Οι Έλληνες δεν έχουν αντιληφθεί τι κίνδυνος ελλοχεύει στην χώρα με τέτοιου είδους ισλαμικές ιαχές; Πέρα βρέχει! Αν όμως γινόταν μια αντίστοιχη συγκέντρωση από ακραίους Ορθοδόξους χριστιανούς, με το «Σώσον Κύριε τον Λαόν σου» για παράδειγμα, θα είχε ξεσηκωθεί στο πόδι ο τύπος, μιλώντας για την μαύρη αντίδραση στο κέντρο της Αθήνας. Ενώ στην πραγματικότητα, υπάρχει αντίδραση στο κέντρο της Αθήνας από το Ισλάμ που σηκώνει κεφάλι και κανείς δεν ενδιαφέρεται. Το ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει το κύρος της για να γίνει ο προστάτης και παραστάτης όλων αυτών των μουσουλμάνων στις Βαλκανικές και Ευρωπαϊκές χώρες, είναι πασίδηλο.

Δεν υπάρχει ούτε εθνικό μέτωπο; Η φιλοπατρία του Έλληνα που πήγε;

ΣΑΡΡΗΣ: Η κοινωνική και η εθνική συνοχή στην πατρίδα, έχουν δεχθεί πλήγματα καίρια. Έχουν διαλυθεί. Αυτή η ιδεολογική κατάσταση που καλύπτει τον χώρο εξουσίας και τον χώρο της αντιεξουσίας, διαπιστώνω ότι είναι ίδια. Και τι εννοώ: Κάποτε οι αντιεξουσιαστές, οι οποίοι εμφανίζονται κυρίως με την μορφή τρομοκρατίας, χρησιμοποιούσαν μία ρητορεία η οποία είχε μέσα της τόσο κοινωνικά στοιχεία, όσο και εθνικά. Τα λέγανε «πατριωτικά». Παράδειγμα η «17 Νοέμβρη». Σήμερα, η νέα γενιά τρομοκρατίας έχει μία ρητορεία η οποία ταυτίζεται με την ρητορεία της εξουσίας. Όπως για παράδειγμα υπέρ των μεταναστών. Δηλαδή οι αντιλήψεις της εξουσίας περάσανε και στην αντιεξουσία.Έχουμε με άλλα λόγια και την εξουσία και την αντιεξουσία σε μια μονοδιάστατη αντίληψη, η οποία ουσιαστικά διαλύει την Ελλάδα. Ποιες δυνάμεις μπορούν να αντιδράσουν σε αυτό; Δεν υπάρχουν δυνάμεις. Και όποιες υπάρχουν, είναι είτε περιθωριακές ή περιθωριοποιούμενες και λοιδορούμενες.

Η ερώτηση μοιάζει με ρητορική αλλά δεν είναι δεδομένου ότι είσθε Πρόεδρος του κόμματος της ΕΔΗΚ: Αν ήσασταν στην θέση του Πρωθυπουργού, τι θα αντιτάσσατε απέναντι στην Τουρκία; Πώς θα συνομιλούσατε με τους Τούρκους;

ΣΑΡΡΗΣ: Θα κοίταζα να τοποθετήσω τις σχέσεις σε ίσο επίπεδο. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει στην χάραξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Μία ζώνη η οποία συνδέει τρόπον τινά την Ελλάδα με την Κύπρο. Και δεν το κάνει η Κυβέρνηση γιατί είναι ραγιάς, φοβάται την Τουρκία. Όλα αυτά περνάνε ως μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα τα κάνει επάνω της μόλις βλέπει την Τουρκία. Δυστυχώς, τρία είναι τα κακά που έχουμε: Πρώτον, η ελληνική πολιτική έχει φοβία έναντι της Τουρκίας. Δεύτερον, έχει φοβία έναντι των ξένων, διότι πιστεύει ότι οι ξένοι κυβερνούν αυτή την χώρα. Όταν ένα κόμμα έρθει στην εξουσία, πιστεύει ότι έχει πάρει το πράσινο φως από τα ξένα κέντρα εξουσίας. Και τρίτον, υπάρχει η ανικανότητα των πολιτικών που έχουν χειρισθεί κρίσιμα εθνικά θέματα.

είπε:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας υπήρξε δικό της έργο. Και η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση της Αμερικής στα κράτη που συνιστούσαν την τέως Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Και την ενίσχυση της Αμερικάνικής επιρροής στα Βαλκάνια. Τα Βαλκάνια διαλύθηκαν από τους Γερμανούς και μετά τα παρέδωσαν στους Αμερικανούς. Αυτά όμως τα θέματα δεν τα θέτει η Ελλάδα σε κανέναν και απλώς εκλιπαρούμε για έναν καλό λόγο από την Γερμανία. Η Γερμανία είναι υπόλογος έναντι της Ελλάδας. Δεν έφεραν την Γερμανία ενώπιον των ευθυνών της για τις τεράστιες ζημίες που έκαναν τα ναζιστικά στρατεύματα στην χώρα μας και για την επιστροφή του κατοχικού δανείου το οποίο ουσιαστικά δεν εξοφλήθη. Ενώ είναι υπόλογος η Γερμανία, βγαίνει και από πάνω! Όταν δε τους στριμώξεις, η απάντησή τους είναι παιδαριώδης και προπετής:«Παρητήθη ο Καραμανλής των αποζημιώσεων», λένε. Ως γνωστόν προφορική παραίτηση δεν ισχύει. Πώς είναι δυνατόν να παραιτηθείς; Ή λένε το άλλο: «Εμείς σας έχουμε αποζημιώσει τόσα χρόνια που ερχόμαστε στην χώρα σας και αφήνουμε το συνάλλαγμά μας στην Ελλάδα».Αυτά που λένε οι Γερμανοί είναι ηλίθια και κανείς δεν στρέφεται να τους πει «είστε ηλίθιοι». Αντί τούτου, δεχόμαστε ενορχηστρωμένο υβρεολόγιο από την Γερμανία. Ο Τολστόϊ είχε πει: «Ξύσε τον Ρώσο θα βρεις τον Μουζίκο. Ξύσε τον Γερμανό θα βρεις τον Ναζί».

Ρυθμίσεις δανείων αποφάσισε το Ταμείο Παρακαταθηκών.


Ρυθμίσεις για Στρατιωτικους και δημοσίους υπαλλάηλους που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια κάνει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων,από το οποίο ο Μπεγλίτης και ο Παπουτσής είχαν ζητήσει εδώ και περίπου ένα μήνα να προχωρήσει σε διευκολύνσεις για τους στρατιωτικούς και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.Συνεπώς θεωρείται αυτονόητο ότι οι ρυθμίσεις που αποφάσισε το Ταμείο Παρακαταθηκών για 180.000 δημοασίους υπαλλήλους θα αφορούν και τους στρατιωτικούς.




Τι προβλέπεται

:

- “Πάγωμα” των δόσεων για 24 μήνες

- Καταβολή του μισού ποσού της δόσης ως και για πέντε χρόνια


- Επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου (περισσότεροι φόροι αλλά μικρότερη δόση) ως και για μια δεκαετία.

- Αναστολή πληρωμής των δόσεων για όσους είναι υπό σύνταξη


- Επιμήκυνση του ορίου ηλικίας στα 85 των δανειοληπτών έτη 

Δηλαδή, ανάλογα με το εισόδημα (θα μπουν κριτήρια) υπάρχει πλέον δυνατότητα σε όποιον αδυνατεί να πληρώσει για πέντε χρόνια να καταβάλει τη μισή δόση.

Υπάρχει και πρόβλεψη για το 50% του ποσού να μην αποδεσμεύεται από το εφάπαξ ή την αποζημίωση λόγω απόλυσης αλλά να καταβάλλεται το ποσό από τον φορές.

Ακόμη και αν δεν είναι αρκετό το εφάπαξ για την αποπληρωμή υπάρχει δυνατότητα στον δανειολήπτη για να εξοφλήσει όλο το ποσό να το κάνει σε 48 άτοκες δόσεις ή έντοκα μέχρι τη λήξη του δανείου.



Αν και πάλι ο δανειολήπτης δεν μπορεί να πληρώσει τότε με απόφαση του Δ.Σ. του ταμείου θα αναστέλλεται για 24 μήνες η αποπληρωμή. 

Όσοι είναι στο ... κενό για τους μήνες που περιμένουν να βγει η σύνταξη έχουν τη δυνατότητα να μην καταβάλλουν δόσεις.

Όταν όμως βγει η σύνταξη θα πρέπει να καταβάλουν όλες τις δόσεις που δεν πλήρωσαν, άτοκα.

Παράλληλα όποιος το επιθυμεί μπορεί από σήμερα κιόλας να κάνει δήλωση επιμήκυνσης του δανείου για όσα έτη επιθυμεί μέχρι και το 85ο έτος της ηλικίας του.

Είναι ήδη σε ισχύ οι διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα επιμήκυνσης:
ως 10 χρόνια για στεγαστικά (μέγιστη διάρκεια 40 έτη)
ως 10 χρόνια στα επισκευαστικά ( μέγιστη διάρκεια 26 έτη)
ως 5 χρόνια στα μικρά επισκευαστικά και βλαβών (μέγιστη διάρκεια 15 έτη)

Ρυθμίζουν τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων

ΝΕΕΣ ΕΥΝΟΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Βαθιά ανάσα στους δημοσίους υπαλλήλους που, στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, αγωνιούν για τις δόσεις των στεγαστικών δανείων τους, δίνει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Οι οφειλές τους ρυθμίζονται με τρόπο ευνοϊκό. Σε περιπτώσεις που απαιτείται, λαμβάνονται υπόψη η περιουσιακή κατάσταση και το συνολικό εισόδημα του δανειολήπτη

Ρυθμίζουν τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων

"Πάγωμα" των δόσεων στα στεγαστικά δάνεια για 2 χρόνια, πληρωμή της μισής δόσης για 5 χρόνια, και επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου μέχρι τα 85 χρόνια του δανειολήπτη είναι οι νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για τα στεγαστικά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων.

Η απόφαση του ΤΠΔ έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια και αποτελεί μία μεγάλη ανάσα για τους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις μειώσεις στις αποδοχές τους λόγω του ενιαίου μισθολογίου αλλά και όλους εκείνους που θα βγουν σε καθεστώς εφεδρείας και έχουν δάνεια στο Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων.

Υπολογίζεται ότι 180.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δανειοδοτηθεί από το Ταμείο και τα συνολικά τους υπόλοιπα για στεγαστικά δάνεια σήμερα υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αποφάσισε πως:

Ανάλογα με το συνολικό εισόδημα και την περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη να μπορεί για διάστημα μέχρι 5 χρόνια να καταβάλλει το μισό της δόσης του δανείου.

Ρυθμίζουν τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων

Ωστόσο στην περίπτωση αυτή (δηλαδή για τα 5 χρόνια) υπάρχει πρόβλεψη ότι το ποσό που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο 50% της δόσης να μην "αποδεσμεύεται από το εφάπαξ βοήθημα ή την αποζημίωση λόγω απόλυσης", αλλά να καταβάλλεται από τον φορέα προς πίστωση της εξυπηρέτησης του δανείου.

Στην περίπτωση που το εφάπαξ δεν επαρκεί για την πλήρη εξόφληση του οφειλόμενου ποσού, τότε ο δανειολήπτης θα μπορεί να το καταβάλει σε 48 δόσεις άτοκα, ή έντοκα μέχρι την πλήρη λήξη του δανείου.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον παρά την επιμήκυνση ο δανειολήπτης εξακολουθεί να μην μπορεί να καλύψει τις δανειακές του υποχρεώσεις, είναι δυνατόν (με απόφαση του ΔΣ του Ταμείου Παρακαταθηκών) να "παγώσει" η εξυπηρέτηση του δανείου μέχρι 2 χρόνια.

Ο δανειολήπτης (δημόσιος υπάλληλος) που αποχωρεί από την υπηρεσία του λόγω συνταξιοδότησης μπορεί να μην πληρώνει τις μηνιαίες δόσεις του δανείου του μέχρι να του καταβληθεί η σύνταξη. Ομως μόλις εισπράξει τη σύνταξη του θα πρέπει να καταβάλει άμεσα όλο το ποσό των δόσεων χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση (δηλαδή δεν επιβαρύνεται με τόκους υπερημερίας), διαφορετικά το ΤΠΔ ζητά να "μην αποδεσμεύεται το εφάπαξ".

Οριο ηλικίας
Παρατείνεται το όριο ηλικίας στη λήξη της επιμήκυνσης για τα ενυπόθηκα στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια στο 85ο έτος της ηλικίας του δανειολήπτη, ώστε να μειωθούν οι μηνιαίες δόσεις των δανείων.

Ας σημειωθεί ότι τα παραπάνω τίθενται άμεσα σε ισχύ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από σήμερα να υποβάλλουν αιτήσεις για υπαγωγή στις ρυθμίσεις. Μάλιστα ο χρόνος υποβολής των σχετικών αιτημάτων προς το ΤΠΔ παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012.

Υπενθυμίζουμε ότι ότι με προηγούμενες αποφάσεις του το ΤΠΔ έχει σε ισχύ προγράμματα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, που είναι μέχρι 10 χρόνια στα στεγαστικά δάνεια (με μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τα 40 χρόνια), μέχρι 10 χρόνια στα ενυπόθηκα επισκευαστικά με μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τα 26 χρόνια και κατά 5 χρόνια τη διάρκεια αποπληρωμής στα δάνεια μικροεπισκευών-μικροβελτιώσεων με μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τα 15 χρόνια.

Τι συζήτησαν Βενιζέλος - Ράπανος
Είσπραξη δόσης από τη μισθοδοσία και διετής περίοδος χάριτος

Ρυθμίσεις για τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων έχει ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών και από τις τράπεζες, ενώ χθες στη Βουλή ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των εγγυήσεων του Δημοσίου προς τον τραπεζικό τομέα στα 60 δισ. ευρώ (από 30 δισ. ευρώ), διότι όπως είπε "το τραπεζικό σύστημα πρέπει να είναι εγγυοδοτημένο με απέραντη ρευστότητα".

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση που είχε ο κ. Βενιζέλος με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Βασίλη Ράπανο ζήτησε ρυθμίσεις στη "λογική" του ΤΠΔ και από τις εμπορικές τράπεζες.

Από την πλευρά του ο κ. Ράπανος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, απάντησε πως οι τράπεζες έχουν σε ισχύ προγράμματα ρυθμίσεων για δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, ανέργους και συνταξιούχους. Ωστόσο συζητούνται τα εξής σενάρια: Διετής περίοδος χάριτος με πληρωμή μόνο τόκων. Να επιμηκύνεται η διάρκεια αποπληρωμής μέχρι το 85ο έτος της ηλικίας του δανειολήπτη.

Και ακόμα εξετάζεται η είσπραξη της δόσης από τη μισθοδοσία του υπαλλήλου μέσω πάγιας εντολής (με τη συναίνεσή του). Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, υπολογίζονται στις 200.000 τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων στις τράπεζες (εκτός από τα δάνεια του ΤΠΔ). Αναφέρουμε ότι οι ρυθμίσεις των τραπεζών αφορούν:

  • Αναστολή πληρωμής δόσεων για στεγαστικά και καταναλωτικά, για τους δικαιούχους επιδόματος ΟΑΕΔ.
  • Παράταση της διάρκειας αποπληρωμής στεγαστικών. Η διάρκεια αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου μπορεί να παραταθεί μέχρι και 12 χρόνια, με μέγιστη συνολική διάρκεια τα 40 έτη, εφόσον το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη.
  • Ρύθμιση οφειλών από πιστωτική κάρτα σε άτοκες δόσεις (μέχρι 24 δόσεις).
  • Ρύθμιση οφειλών από καταναλωτικά δάνεια.
  • Προγράμματα ρυθμίσεων για στεγαστικά δάνεια με περίοδο χάριτος 6 ή 12 μηνών, ή με πληρωμή μόνο τόκων για διάστημα ενός έτους.
  • Προγράμματα που απευθύνονται σε δημοσίους υπαλλήλους ή συνταξιούχους του Δημοσίου και παρέχουν τη δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας, ή προσφέρουν περίοδο χάριτος ή πληρωμής μόνο τόκων.

Οι διευκολύνσεις που παρέχει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

1. "Πάγωμα" δόσεων για μία διετία

2. Καταβολή μισής δόσης για 5 χρόνια

3. Αναστολή πληρωμής δόσεων για τους υπό συνταξιοδότηση

4. Στα 85 έτη το όριο των δανειοληπτών

5. Επιμήκυνση αποπληρωμής μέχρι 10 χρόνια

Εχει ζωή η ευρωζώνη;

Εχει θέση η Ελλάδα μέσα σ' αυτήν;

Στην αρχή ήταν η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία. Ακολούθησαν η Ισπανία, η Ιταλία. Τώρα η κρίση χτύπησε την πόρτα της Γαλλίας, του Βελγίου, της Αυστρίας... Τα δομικά προβλήματα της ευρωζώνης έχουν αναδειχθεί σε όλο τους το μεγαλείο, θέτοντας πλέον σε αμφισβήτηση ακόμη και την ύπαρξη του ενιαίου νομίσματος και δείχνοντας με τον πλέον καθαρό τρόπο ότι οι λύσεις που επελέγησαν από τους ευρωπαίους ηγέτες, όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν την κρίση αλλά συνέβαλαν στην επέκτασή της.

Ο κόμπος έφθασε στο χτένι, αφού τα spreads των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Γαλλίας και της Αυστρίας εκτινάχθηκαν στα μέσα της εβδομάδας, θέτοντας επιτακτικά το ερώτημα για το μέλλον της ευρωζώνης και εντείνοντας την ανησυχία για το αν η Ελλάδα, που είναι ο αδύνατος κρίκος, έχει μέλλον στο ευρώ.

Παρά την παγκόσμια ανησυχία, η πολιτική διάσταση για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά η κρίση παραμένει, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να έχουν εντελώς διαφορετική προσέγγιση.

* Η Γαλλία υποστηρίζει ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει απεριόριστες δυνατότητες αγοράς ομολόγων και δανεισμού, τυπώνοντας χρήμα ώστε να σταματήσουν οι πιέσεις των αγορών στα κρατικά ομόλογα. Αυτή την άποψη συμμερίζονται και οι Αμερικανοί, αφού η δική τους κεντρική τράπεζα έχει κάνει το ίδιο. Η Γαλλία έχει προτείνει επίσης ως εναλλακτική λύση να μετρατραπεί ο προσωρινός ευρωπαϊκός μηχανισμός (EFSF) σε τράπεζα, εξασφαλίζοντας κεφαλαια από την ΕΚΤ.

* Κατηγορηματικά αντίθετη με τέτοιου είδους εμπλοκή της ΕΚΤ είναι η Γερμανία, η οποία επιθυμεί περιορισμένες αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από την κεντρική τράπεζα (όπως κάνει τους τελευταίους μήνες) αλλά είναι αντίθετη στο τύπωμα χρήματος και στον απευθείας δανεισμό χωρών. Επικαλείται δε το καταστατικό της ΕΚΤ, στο οποίο προβλέπεται ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να δανείζει χώρες, παρά μόνο τράπεζες και διεθνείς οργανισμούς.

Με βάση αυτή την πρόβλεψη βρίσκεται στο τραπέζι η πρόταση για δανεισμό του ΔΝΤ από την ΕΚΤ και στη συνέχεια το Ταμείο να μπορεί να δανείζει ευρωπαϊκές χώρες. Από το Βερολίνο συνεχίζουν να υπάρχουν ενστάσεις για δύο λόγους: α) φοβούνται την αύξηση του πληθωρισμού, παρότι πολλοί οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα δεν είναι ο πληθωρισμός αλλά η ύφεση και β) πιστεύουν ότι οι νομισματικές λύσεις θα χαλαρώσουν τη δημοσιονομική λιτότητα και την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές.

Η Αγκελα Μέρκελ τόνισε σε ομιλία της στο Βερολίνο ότι «μόνο πολιτικές λύσεις μπορούν να μας βγάλουν από τη σημερινή κατάσταση. Οι πολιτικοί κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να επιλύσει την κρίση της ευρωζώνης». Η γερμανίδα καγκελάριος προχώρησε περισσότερο καλώντας τις εθνικές κυβερνήσεις να είναι έτοιμες για δημοσιονομική πολιτική που θα υπακούει περισσότερο σε αποφάσεις που θα λαμβάνονται στις Βρυξέλλες. Σ' αυτό το πλαίσιο η βρετανική «Daily Telegraph», δημοσιεύει στοιχεία γερμανικού εγγράφου το οποίο κάνει λόγο για «ευρωπαϊκό υπερκράτος». Επίσης θα δημιουργηθεί «ειδικό σώμα» με αποστολή την επέμβαση στις οικονομίες προβληματικών κρατών.

Σύμφωνα με την πρόταση, θα υπάρχει ενιαία δημοσιονομική πολιτική, ενώ για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες θα προβλέπονται αυστηρές ποινές. Ηδη κουβεντιάζεται και η πρόβλεψη για έξοδο από την ευρωζώνη με πρώτη υποψήφια της Ελλάδα.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών (ιδίως ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία) δίνουν και παίρνουν. Μια πρώτη γεύση για το πού καταλήγουν οι συζητήσεις θα δοθεί σε συνεδρίαση του Eurogroup ώς το τέλος Νοεμβρίου, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., στις 9 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα με τη διαμόρφωση της νέας δομής της ευρωζώνης, αλλάζει το πολιτικό τοπίο και στον ευρωπαϊκό Νότο. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεργασίας έχει επωμιστεί το καθήκον να περάσει με μεγάλη πλειοψηφία τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Στην Ιταλία η, επίσης συμμαχική, κυβέρνηση του Μ. Μόντι πέρασε με την ψήφο της κεντροαριστεράς νέο πακέτο λιτότητας ενώ στην Ισπανία, ο πιθανότερος νικητής των σημερινών εκλογών, ηγέτης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος Μ. Ραχόι μιλάει για μεγάλες περικοπές ώστε να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,4% το 2012. Δεσμεύτηκε ωστόσο ότι δεν θα περικόψει τις συντάξεις.

Η μέχρι τώρα πορεία έχει δείξει ότι η Ε.Ε. κινείται πάντα με συμβιβασμούς, οι οποίοι δεν έχουν αποδειχθεί επαρκείς ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση. Η γερμανική εμμονή, ότι η μόνη συνταγή είναι η δημοσιονομική πειθαρχία έχει ως αποτέλεσμα την επέκταση της φωτιάς με κίνδυνο να οδηγηθεί σε διάλυση η ευρωζώνη, παρασύροντας σε νέα καταστροφή την παγκόσμια οικονομία ή να δημιουργηθεί ευρωζώνη δύο ταχυτήτων. Θεμελιώδη ερωτήματα, που ήταν εκτός ατζέντας τα προηγούμενα χρόνια ξανάρχονται στην επιφάνεια. «Εχει μέλλον η ευρωζώνη;». «Εχει μέλλον η Ελλάδα στο ευρώ;». Οι απαντήσεις δεν είναι ούτε αυτονόητες, ούτε μονοσήμαντες. Στο 10σέλιδο αφιέρωμα της «Κ.Ε.» διαπρεπείς οικονομολόγοι από χώρες της Ε.Ε., τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, με τις διαφορετικές απόψεις τους φωτίζουν κρίσιμες πτυχές της σημερινής κρίσης και διατυπώνουν προτάσεις για το ευρωπαϊκό μέλλον, αλλά και για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας το οποίο άλλοι βλέπουν εντός κι άλλοι εκτός ευρώ.

Η Εθνική ζήτησε από τους υπαλλήλους κούρεμα μισθών 20%

ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ * ΑΝΤΙΔΡΑ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Συντονισμένη επίθεση στις αμοιβές των εργαζομένων ξεκίνησαν οι τράπεζες ενάμιση χρόνο μετά το πρώτο Μνημόνιο και με αφορμή και το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους, που προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων.

Χθες η διοίκηση της Εθνικής κάλεσε το Σύλλογο Υπαλλήλων (ΣΥΕΤΕ) και ζήτησε μείωση των αποδοχών κατά περίπου 20% σε σχέση με τα καταβαλλόμενα. Στόχος, η «εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και ο περιορισμός του μισθολογικού κόστους στα 600 εκατ.». Σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, ο πρόεδρος της Εθνικής Β. Ράπανος και ο διευθύνων σύμβουλος Α. Ταμβακάκης επικαλέστηκαν το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων για να υποστηρίξουν την πρόταση για μείωση των μισθών. Να σημειωθεί ότι μέσα στο 2011 οι υπάλληλοι της ΕΤΕ έχουν υποστεί μειώσεις στις καταβαλλόμενες αποδοχές μέσω περιορισμού πολλών επιδομάτων, τα οποία καταβάλλονταν εκτός σύμβασης.

«Η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη», ανέφερε αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ, Γ. Γιαννακόπουλος. Επιμένοντας ότι απαιτούνται μέτρα ενίσχυσης των τραπεζών (tier 1 στο 9%) και μέσα από ευρωπαϊκές πηγές, έτσι ώστε «να χρηματοδοτηθεί η πραγματική οικονομία και να αποτραπεί το βάθεμα της ύφεσης και η φτωχοποίηση του λαού».

Να σημειωθεί ότι η Εθνική είναι η τρίτη, κατά σειρά, τράπεζα που ζητεί μείωση αποδοχών κατά 20%. Είχαν προηγηθεί οι Γάλλοι της Εμπορικής (Credit Agricole) και της Γενικής (Societe Generale) χωρίς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να έχουν καμφθεί οι αντιρρήσεις των εργαζομένων, όπως εκφράζονται μέσα από τους οικείους συλλόγους.

Να αναφερθεί επίσης ότι μέσα στο έτος επιβλήθηκαν ορισμένες περικοπές στις συνολικές μισθολογικές αμοιβές των τραπεζοϋπαλλήλων. Αλλά σε γενικές γραμμές, όλο αυτό το διάστημα της επιτήρησης από την τρόικα και παρά τις... πρόνοιες του Μνημονίου για περιορισμό του μισθολογικού κόστους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι τραπεζοϋπάλληλοι ήταν ο μοναδικός κλάδος εργαζομένων που δεν είχε υποστεί σημαντική μείωση αποδοχών, με εξαίρεση τη δημόσια Αγροτική.

Στους λοιπούς τραπεζοϋπαλλήλους, πέραν του διετούς παγώματος των αποδοχών, δεν επιβλήθηκαν ευθείες μειώσεις, όπως εξάλλου και στις άλλες μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (όπου δεν υπογράφηκε ειδική επιχειρησιακή σύμβαση ή παράνομες ατομικές συμβάσεις εργασίας με αμοιβές κάτω από τους κλαδικούς μισθούς).

«Εχουμε χάσει 12%»

Ο ΣΥΕΤΕ, όπως και ο Σύλλογος της Εμπορικής έως τώρα, μοιάζει απίθανο να δεχτεί την υπογραφή σύμβασης μείωσης αποδοχών. Πόσω μάλιστα όταν ο κ. Γιαννακόπουλος σημειώνει με έμφαση ότι «χάσαμε ήδη 12% μέσα στην 3ετία από τον πληθωρισμό, λόγω των φόρων και της ασυδοσίας στην αγορά, ενώ οι αποδοχές μας ήταν "παγωμένες", χωρίς να ποσοστικοποιούμε τις έκτακτες εισφορές, το χαράτσι και την εφάπαξ φορολογία».

Να σημειωθεί ότι οι όροι και οι προβλέψεις των κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων παραμένουν ως ατομικές συμβάσεις εργασίας (μετενέργεια) και αυτές είναι ισχυρές. Ωστόσο, οι εν λόγω προβλέψεις δεν ισχύουν για τους (τυχόν) νεοπροσλαμβανόμενους, οι οποίοι θα αμείβονται με τις προβλέψεις της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων (830 ευρώ εισαγωγικός μισθός) ή ακόμη χειρότερα με τον κατώτατο μισθό της ΓΣΕΕ (751 ευρώ). *

Οικονομικός αποκλεισμός των Ελλήνων εισαγωγέων!

Του ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ
Ελλείψεις βασικών καταναλωτικών αγαθών παρατηρούνται στην ελληνική αγορά, λόγω του ιδιότυπου οικονομικού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στις ελληνικές επιχειρήσεις. Η αδυναμία των περισσότερων ελληνικών επιχειρήσεων να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες τραπεζικές εγγυήσεις προκαλεί σοβαρές δυσχέρειες.

Ακόμα και πάγωμα εισαγωγών κάθε είδους: από πρώτες ύλες, όπως το πετρέλαιο (μοναδικός προμηθευτής, πλέον, είναι το Ιράν), μέχρι τρόφιμα και άλλα καταναλωτικά προϊόντα.

Όταν οι ελληνικές τράπεζες εκδίδουν εγγυητικές, αυτές αφορούν ποσά που δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ. Ακόμη και αυτές, όμως, συνήθως δεν γίνονται δεκτές από εταιρείες του εξωτερικού, εξαιτίας της γενικευμένης διεθνούς δυσπιστίας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σε αυτό το περιβάλλον, οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες, πλέον, να πληρώνουν τοις μετρητοίς στις διεθνείς συναλλαγές τους (εισαγωγές εμπορευμάτων και πρώτων υλών). Σύμφωνα με επιχειρηματίες, πέραν των εγγυητικών επιστολών, από τις ελληνικές επιχειρήσεις απαιτούνται και ρήτρες δραχμής. Όπως, για παράδειγμα, ζήτησε από τους συνεργάτες του στην Ελλάδα ο μεγάλος τουριστικός οργανισμός TUI Nordic.

Στην απόρριψη των εγγυητικών επιστολών που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες το τελευταίο εξάμηνο, ήρθε να προστεθεί, τις τελευταίες εβδομάδες (υπό τον φόβο ελληνικού χρεοστασίου), το πάγωμα κάθε είδους εξασφάλισης από τους οργανισμούς εξαγωγικών πιστώσεων. Οι οποίοι, μέχρι σήμερα, εγγυούνταν για τις συναλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο γερμανικός οργανισμός εξαγωγικών πιστώσεων Euler- Hermes, όσο και ο αντίστοιχος γαλλικός COFACE, έκοψαν τις πιστώσεις όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και προς την Ισπανία και την Πορτογαλία, θεωρώντας τες χώρες υψηλού κινδύνου.

Αυτό σημαίνει ότι οι οργανισμοί αυτοί αρνούνται να ασφαλίσουν όσες εταιρείες θέλουν να συνάψουν συμφωνίες, με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις παραπάνω χώρες, προκειμένου να αποφύγουν να αναλάβουν αυτές τον εμπορικό κίνδυνο, σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας ή υπερημερίας. Η επιφυλακτικότητα των ξένων έχει επηρεάσει τις συναλλαγές τους ακόμη και με εξαιρετικά υγιείς και φερέγγυες ελληνικές εταιρείες, με τις οποίες διατηρούσαν μακροχρόνιες εμπορικές σχέσεις.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, είναι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις να έχουν προχωρήσει σε άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε κάποια ισχυρή χώρα του ευρωπαϊκού βορρά. Έτσι, οι προμηθευτές τους θα βλέπουν ότι τα χρήματα έρχονται από μεγάλη τράπεζα του εξωτερικού και όχι από την Ελλάδα. Αυτό δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους προμηθευτές τους και διευκολύνει τις συναλλαγές τους. Εξίσου σημαντικό είναι το πρόβλημα για τις σχετικά καινούργιες εταιρείες, οι οποίες επιδιώκουν να κλείσουν συμφωνίες με νέους πελάτες.

Εκεί, οι ξένοι απορρίπτουν τις εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τραπεζών, κάνοντας τη σύναψη συμφωνίας εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η παραπάνω εξέλιξη δείχνει ξεκάθαρα ότι οι ξένοι δεν εμπιστεύονται τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, και πολλοί από αυτούς θεωρούν πως με τον τρόπο αυτό προεξοφλούν τη χρεοκοπία της. Το σίγουρο είναι ότι έτσι αυξάνουν τα προβλήματα στην αγορά και επιτείνεται η οικονομική δυσπραγία σε ορισμένους κλάδους που εξαρτώνται από τις εισαγωγές.

Στη γωνία και οι εξαγωγείς, καθώς τους αρνούνται προκαταβολές

ΠΡΟΒΛΗΜΑ αντιμετωπίζουν και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς λόγω των δυσκολιών στην προμήθεια πρώτων υλών (εξαιτίας της αδυναμίας τους να εκδώσουν εγγυητικές επιστολές ή να βρουν μετρητό) παρεμποδίζεται η παραγωγική τους δραστηριότητα. Η έλλειψη εγγυητικών επιστολών προκαλεί επιπλέον προβλήματα στην πώληση του τελικού προϊόντος τους, καθώς έδιναν εγγυητικές ως ένα είδος ενέχυρου στους πελάτες τους για την καλή παράδοση του εμπορεύματος.

Επιπλέον, τους ζητείται η προεξόφληση της παραγγελίας τους, χωρίς, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, έτσι να επιτυγχάνουν κάποια έκπτωση. Ισχυρό πλήγμα, κυρίως όσον αφορά τη φήμη τους στο εξωτερικό, δέχονται και τα αγροτικά εξαγώγιμα προϊόντα, τα οποία πλέον αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από τους εμπορικούς ετέρους στο εξωτερικό. Τη συγκεκριμένη κατάσταση επιβεβαιώνουν αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Palmos Analysis, για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με αυτά, ανάμεσα σε 136 εξαγωγικές επιχειρήσεις της πόλης, το 47% δηλώνει επιδείνωση των πιστωτικών όρων, λόγω της κρίσης, το 33% μείωση των παραγγελιών και το 9% ακύρωση παραγγελιών.

Το 36% μείωσε την εξαγωγική του δραστηριότητα (το ποσοστό ήταν 47%, τον Ιούνιο 2010), ενώ το 31% την αύξησε (το ποσοστό ήταν 14%, τον Ιούνιο 2010). Από όσους επιχειρηματίες δήλωσαν ότι μειώθηκε η εξαγωγική τους δραστηριότητα: Το 76% θεωρεί ότι αυτό οφείλεται στη γενικότερη αναξιοπιστία της χώρας.

Το 51%, στο αυξημένο κόστος παραγωγής. Το 29%, στους επαχθέστερους όρους συναλλαγής, που επίσης οφείλονται στο «κακό όνομα» της χώρας. Και το 7%, στην επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας, λόγω προβλημάτων στην ποιότητα των προϊόντων. Επίσης, οι Έλληνες εξαγωγείς βρίσκουν στον δρόμο τους προσκόμματα από τους πελάτες τους και τις τράπεζες του εξωτερικού, εξαιτίας της κακής οικονομικής εικόνας της χώρας.

Στην έρευνα του ΕΒΕΘ, το 21% δηλώνει ότι δεν έχει μεταβληθεί ο τρόπος που αντιμετωπίζονται από τις τράπεζες του εξωτερικού, ενώ το 42% δηλώνει ότι η συμπεριφορά των ξένων τραπεζών επιδεινώθηκε. Σταθερή είναι η αντιμετώπιση εκ μέρους των πελατών του εξωτερικού για το 33% των εξαγωγικών επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης, ενώ για το 48% η αντιμετώπιση εκ μέρους των πελατών επιδεινώθηκε. Υπήρξε, βέβαια, και ένα 2% που είδε τη συμπεριφορά των ξένων πελατών να βελτιώνεται.

Μερική λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να δώσει η ενεργοποίηση, εντός του Νοεμβρίου, του νέου προγράμματος του ΕΤΕΑΝ, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό την παροχή εγγυήσεων σε εγγυητικές επιστολές τραπεζών. Ωστόσο, η ενεργοποίηση του προγράμματος κολλάει και αυτή στις ελληνικές τράπεζες. Με τους φορείς των εξαγωγέων να ζητούν την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και την παροχή εγγυήσεων από αυτήν.

Μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΔ

Στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου μεταβιβάστηκαν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων

Μεταξύ άλλων πρόκειται για τις συμμετοχές του δημοσίου στις τράπεζες Εθνική, Alpha Bank [ACBr.AT] Σχετικά άρθρα , Πειραιώς, όπως και στον ΟΠΑΠ, τον ΟΛΠ [OLPr.AT] Σχετικά άρθρα , τον ΟΛΘ, την ΕΥΔΑΠ [EYDr.AT] Σχετικά άρθρα , την ΕΥΑΘ, περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση, μεταβιβάζονται και περιέρχονται χωρίς αντάλλαγμα στην ανώνυμη εταιρεία, με την επωνυμία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» (Ταμείο), τα ακόλουθα:

- Κατά πλήρη κυριότητα, οι ακόλουθες κινητές αξίες εταιρειών, μαζί με τα σχετικά δικαιώματα ψήφου, οι οποίες ανήκουν στην κυριότητα του Δημοσίου και περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015:

α) 3.306.202 μετοχές της εταιρίας ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΕ, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,619% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

β) 11.793.750 μετοχές της εταιρίας ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,234% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

γ) 14.953.429 μετοχές της εταιρείας ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε., οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,308% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

δ) 5.775.000 μετοχές της εταιρίας ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 23,1% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

ε) 2.348.640 μετοχές της εταιρείας ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 23,3% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

στ) 29.074.500 μετοχές της εταιρίας ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΕΥΣΕΩΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ ΑΕ, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 27,3% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

ζ) 14.520.000 μετοχές της εταιρείας ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΕΥΣΕΩΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 40% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

Τα ακόλουθα περιουσιακής φύσεως δικαιώματα, δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης, κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα, άυλα δικαιώματα και δικαιώματα λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης υποδομών:

α) Κρατικά Αεροδρόμια: Την παραχώρηση σε τρίτους μέσω συμβάσεων παραχώρησης των δικαιωμάτων που αφορούν στη διοίκηση, διαχείριση, λειτουργία, ανάπτυξη, επέκταση, συντήρηση και εκμετάλλευση όλων των κρατικών αεροδρομίων, των οποίων η οργάνωση, η λειτουργία και η διοίκηση ανήκει στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης επί των κινητών και των ακινήτων που σχετίζονται με τη λειτουργία τους, καθώς και των χώρων εμπορικής ή άλλης χρήσης που βρίσκονται μέσα ή κοντά στα κρατικά αυτά αεροδρόμια και υπό τους όρους που καθορίζει η ανωτέρω διάταξη.

β) Νότια Καβάλα: Τα υφιστάμενα και μελλοντικά περιουσιακής φύσεως δικαιώματα του Δημοσίου, δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης, κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα, άυλα δικαιώματα και δικαιώματα λειτουργίας, που απορρέουν από την από 23 Νοεμβρίου 1999 σύμβαση μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρίας ΚΑΒΑΛΑ OIL Α.Ε., πλην των δικαιωμάτων που αφορούν στην Περιοχή Εκμετάλλευσης «Νότια Καβάλα», συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης επί του εναπομείναντος στην εν λόγω Περιοχή κοιτάσματος φυσικού αερίου, για χρονικό διάστημα έως και 50 έτη μετά τη λήξη της προαναφερθείσας σύμβασης.

Τα περιουσιακής φύσεως δικαιώματα του Δημοσίου και το δικαίωμα παραχώρησης της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου που προκύπτει εκ του σχεδόν εξαντληθέντος κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», για τη μετατροπή του ως χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου.

γ) Τα οικονομικής φύσεως δικαιώματα του Δημοσίου, υφιστάμενα και μελλοντικά, που απορρέουν από τις ακόλουθες συμβάσεις παραχώρησης:

- μεταξύ του Δημοσίου και της παραχωρησιούχου εταιρίας ΜΩΡΕΑΣ ΑΕ,

- τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της παραχωρησιούχου εταιρίας ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ,

- τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της παραχωρησιούχου εταιρίας ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ,

- τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του δημοσίου και της παραχωρησιούχου εταιρίας ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ.

δ) Το δικαίωμα του Δημοσίου που σχετίζεται με τις ακόλουθες συμβάσεις παραχώρησης, για περαιτέρω παραχώρηση, για το χρονικό διάστημα μετά τη λήξη των εν λόγω συμβάσεων, και για έως 25 χρόνια:

- Τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της παραχωρησιούχου εταιρίας ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ.

- Τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της παραχωρησιούχου εταιρίας ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ.

Παρέχεται η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να συνομολογήσει με το Ταμείο συμβάσεις, με τις οποίες το τελευταίο θα ασκεί για λογαριασμό του Δημοσίου τα δικαιώματα ψήφου, που απορρέουν από την ιδιότητά του Δημοσίου ως κυρίου, των μετοχών των κατωτέρω αναφερομένων εταιρειών μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης των ακόλουθων εταιριών που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής:

- Για την εταιρεία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΑΕ, δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

- Για την εταιρεία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΛΑΥΡΙΟΥ ΑΕ, δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

- Για την εταιρεία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΑΕ, δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

- Για την εταιρεία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΕ, δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

- Για την εταιρεία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΒΟΛΟΥ ΑΕ, δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

- Για την εταιρεία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΕ, δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

- Για την εταιρεία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΕ, δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

- Για την εταιρεία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΑΕ, δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

- Για την εταιρεία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΑΕ, δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

- Για την εταιρεία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΕ, δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

- Για την εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

- Για την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ, δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

- Για την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ ΑΕ, δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε μετοχές ποσοστού 90% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)