Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Σκηνικό κατάρρευσης με οδηγό τις τράπεζες

Πανικός στο χρηματιστήριο Αθηνών με τις μετοχές των τραπεζών να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Φήμες και Spreads βύθισαν τον γενικό δείκτη τιμών. Πτώση για 8η συνεχόμενη συνεδρίαση

Επιδεινώνεται το κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά με τις τραπεζικές μετοχές να αυξάνουν τις απώλειες τους, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές.

Την ίδια στιγμή ξαναφουντώνει η συζήτηση περί χρεοκοπίας της χώρας με τους Financial Times να υποστηρίζουν ότι είναι αναπόφευκτη.

Με συνολικές απώλειες 8,51% έκλεισε την εβδομάδα η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία κινήθηκε σε πτωτική τροχιά για όγδοη συνεχή συνεδρίαση, στη σκιά της εκτόξευσης των ελληνικών Spreads και CDS, αλλά και εν μέσω φημών ότι δύο ελληνικές τράπεζες ενεργοποίησαν τον μηχανισμό άντλησης ρευστότητας ELA.

Τη μεγαλύτερη πτώση, από τις τραπεζικές μετοχές σημείωσαν οι μετοχές της Atebank (-8,33%), της Εθνικής (-7,64%), του Τ.Τ (-7,08%), της Πειραιώς (-6,67%), της Eurobank (-5,98%) και της Alpha Bank (-5,00%).

O γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στις 880,08 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,02%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 866,61 μονάδες, όταν σημείωνε απώλειες έως και 2,54%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 58,037 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,98%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,98% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,25%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της MIG (+7,14%), της Coca Cola 3E(+3,03%) της Βιοχάλκο (+1,56%), της ΔΕΗ (+0,37%) και της Κύπρου (+0,87%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των τροφίμων (+2,93%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+1,77%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τραπεζών (-5,22%), της Υγείας(-3,45%) και των Χημικών (-2,90%).

Ανοδικά κινήθηκαν 45 μετοχές, 84 πτωτικά και 55 παρέμειναν σταθερές.

Άμεση παρέμβαση ζητά ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ

Την παρέμβαση των αρμοδίων και των διοικήσεων που έχουν επιλεγεί από την κυβέρνηση ώστε να σταματήσει η χρηματιστηριακή απαξίωση ζητά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) κ. Α. Μωραϊτάκης, με επιστολή του προς στον υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο.

Ο κ. Μωραϊτάκης σημειώνει ότι οι χρηματιστηριακές τιμές καταρρέουν επί ένα μήνα και αν δεν γίνει κάτι οι θυσίες του ελληνικού λαού θα είναι μάταιες.



Ολόκληρη η επιστολή του προέδρου του ΣΜΕΧΑ:

"Η εμπιστοσύνη των επενδυτών για την οικονομία αντικατοπτρίζεται με την αξία των τίτλων στις χρηματιστηριακές αγορές. Σημειώνεται ότι βάσει διεθνών θεωριών επενδύσεων οι "αξίες" διατηρούνται σε όλους τους οικονομικούς κύκλους και υπεραποδίδουν στους θετικούς.

Όμως στην Ελλάδα οι χρηματιστηριακές τιμές καταρρέουν συνεχώς τον τελευταίο μήνα, ακόμη και σε μη τραπεζικές εταιρίες που δεν έχουν σχέση με την διακράτηση του δημόσιου χρέους και ενδεχόμενο "κούρεμα". Υπογραμμίζεται ότι και οι ελληνικές Τράπεζες έχουν πολύ μεγαλύτερη εσωτερική αξία από τις τρέχουσες χρηματιστηριακές αποτιμήσεις με πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και τη δυνατότητα άμεσης προσφυγής στα 30 δισ του ΤΧΣ, που δεν έχουν αξιοποιήσει ακόμη.

Κανείς αρμόδιος δεν παρεμβαίνει, ούτε και οι διοικήσεις της επιλογής της Κυβέρνησης. Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης και οι θυσίες του ελληνικού λαού θα είναι μάταιες αν δεν σταματήσει άμεσα αυτή η χρηματιστηριακή απαξίωση.

Είμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινήσεις, εάν επιθυμείτε να εμπιστευθείτε και να συμβουλευθείτε τους επαγγελματίες του χώρου και την γνώση του μεγάλου τμήματος της αγοράς, που εκπροσωπεί 1,5 εκατομμύριο επενδυτές και δεν έχει συγκρούσεις συμφερόντων, ενώ επιθυμεί διακαώς την σωτηρία της χώρας".

Αναπηρία και Σύνταξη...




Σύνταξη αναπηρίας από το ΙΚΑ.
1.- Ασφαλιστικές προϋποθέσεις.
Με τις ισχύουσες διατάξεις (ν.1902/90 άρθρ. 27 παρ. 1 περ.4), για να θεμελιώσει δικαίωμα σε σύνταξη λόγω αναπηρίας που δεν προέρχεται από ατύχημα, ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ, θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει μία από τις κατωτέρω (α-γ) κατά περίπτωση ημέρες εργασίας (ΗΕ) στην ασφάλιση:
α) Τουλάχιστον 4.500 Η.Ε. οποτεδήποτε στο παρελθόν. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται να έχει ασφαλιστικό δεσμό με το ΙΚΑ τα τελευταία χρόνια, π.χ. 300 ή 600 Η.Ε. στην τελευταία 5ετία, όπως στις δύο επόμενες β΄και γ΄ περιπτώσεις προβλέπεται. Και αν ακόμη μεταξύ της τελευταίας ημέρας ασφάλισης στο ΙΚΑ και της εμφάνισης της αναπηρίας μεσολαβεί κενό ασφάλισης, το δικαίωμα θεμελιώνεται, αρκεί ενδιαμέσως να μη μεσολάβησε ασφάλιση σε άλλο φορέα.
β) Για ασφαλισμένους, οι οποίοι κατά την εμφάνιση της αναπηρίας δεν έχουν τις προϋποθέσεις της α΄ ανωτέρω ή της γ΄κατωτέρω περίπτωσης, ο νόμος θέσπισε διαφορετικό τρόπο υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης. ΄Ορισε ότι ο ασφαλισμένος, που κατά την εμφάνιση της αναπηρίας δεν έχει συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του, δικαιούται
σύνταξη από την αιτία αυτή εάν έχει στην ασφάλιση 300 Η.Ε. Οι ημέρες αυτές αυξάνονται προοδευτικά σε 4.200 Η.Ε. με την προσθήκη ανά 120 Η.Ε. κατά μέσο όρο για κάθε έτος ηλικίας πέραν του 21ου.
Με το σύστημα αυτό, ο ασφαλισμένος ο οποίος κατά την εμφάνιση της αναπηρίας διανύει το 22ο έτος της ηλικίας πρέπει να έχει 420 Η.Ε., το 29ο έτος της ηλικίας 1260 Η.Ε., το 35ο έτος 1980 Η.Ε., το 47ο έτος 3420 Η.Ε., και το 54ο και άνω έτος της ηλικίας 4200 Η.Ε. (εγκ. ΙΚΑ 43/95). ΄Ομως, από τις κατά περίπτωση Η.Ε. ανάλογα με το έτος ηλικίας,
οι 300 πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί στα αμέσως προηγούμενα πέντε έτη από εκείνο στο οποίο κατέστη ανάπηρος.
γ) Εάν ο ασφαλισμένος δεν συγκεντρώνει μία από τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις των περιπτώσεων α΄ και β΄ ανωτέρω, δικαιούται σύνταξης αναπηρίας εάν έχει πραγματοποιήσει στην ασφάλιση τουλάχιστον 1500 Η.Ε. από τις
οποίες όμως οι 600 μέσα στα πέντε έτη τα αμέσως προηγούμενα από εκείνο που κατέστη ανάπηρος.
Ειδικώς στην παρούσα γ΄ περίπτωση, αν ο ασφαλισμένος είχε επιδοτηθεί λόγω ασθένειας ή ανεργίας ή είχε συνταξιοδοτηθεί στη διάρκεια της πενταετίας και εξ αυτού δεν συμπληρώνει τις 600 Η.Ε., η περίοδος αυτή (των πέντε ετών) επεκτείνεται για το αντίστοιχο προς την επιδότηση ή συνταξιοδότηση χρονικό διάστημα.
Ως Η.Ε. κατά περίπτωση λογίζονται αυτές που πραγματοποι- ήθηκαν στην ασφάλιση του ΙΚΑ (υποχρεωτική ή προαιρετική) ή προέρχονται από αναγνώριση, με εξαίρεση τις περιόδους επιδότησης λόγω ασθενείας και τακτικής ανεργίας της τελευταίας δεκαετίας (ανά 200) και του χρόνου σύνταξης λόγω αναπηρίας, (βλ. κεφ. ΙΙ παρ. Β. περίπτ. 3/ε και στ), που προσμετρούνται μόνο για σύνταξη λόγω γήρατος. Ειδικώς για το χρόνο στρατιωτικής υπηρεσίας με εξαγορά, προσμετρείται εφόσον ο ασφαλισμένος είναι ανατομοφυσιολογικά (ιατρική κρίση) ανάπηρος με ποσοστό πάνω από 67% και έχει πραγματοποιήσει στην ασφάλιση πάνω από 900 Η.Ε. (εγκ. ΙΚΑ 85/90 και 16/91).
Τέλος, και ο χρόνος ασφάλισης που διανύθηκε σε άλλο ομοειδή φορέα λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση των κατά περίπτωση Η.Ε. με τους κανόνες της διαδοχικής ασφάλισης.
Οι ως άνω κατά περίπτωση Η.Ε. δεν απαιτούνται, εάν η αναπηρία οφείλεται σε βίαιο συμβάν που επήλθε κατά την εκτέλεση της εργασίας ή εξ αφορμής αυτής (εργατικό ατύχημα). Στην περίπτωση αυτή η σύνταξη απονέμεται χωρίς χρονικές (ασφαλιστικές) προϋποθέσεις.
΄Οταν το βίαιο συμβάν δεν επήλθε κατά την εκτέλεση της εργασίας ή με αφορμή αυτή (εξωεργατικό ατύχημα), για τη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας αρκεί η συμπλήρωση του μισού αριθμού των Η.Ε. που περιγράψαμε ανωτέρω κατά περίπτωση.
Για τις λοιπες κατηγορίες αναπηριάς (λογω ατυχηματος κλπ) εδώ
΄Εννοια της αναπηρίας.
Ο ίδιος ν.1902/90 επέφερε ουσιαστικές αλλαγές και στην έννοια της αναπηρίας. Καθιέρωσε τις εξής τρείς βαθμίδες:
Τη βαρειά αναπηρία, ποσοστό ανικανότητας 80% και άνω.
Τη συνήθη αναπηρία, ποσοστό ανικανότητας 66,6% μέχρι 80%.
Τη μερική αναπηρία, ποσοστό ανικανότητας 50% μέχρι 66,6%.

Σύνταξη αναπηρίας ΟΑΕΕ(T.E.B.E) Παλαιών ασφαλισμένων μέχρι 31/12/1992

Θεσμικό πλαίσιο:

Β.Δ. 5/55, Π.Δ. 116/88 (Φ.Ε.Κ. 48Α΄), Π.Δ. 209/89 (Φ.Ε.Κ. 98Α΄).

Προϋποθέσεις:
- Αν ο δικαιούχος είναι ανίκανος για άσκηση του επαγγέλματός του από σωματική ή πνευματική πάθηση, διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών.
- Αν διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός του, επειδή έγινε ανάπηρος κατά την έννοια των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου και έχει χρόνο ασφάλισης – 10 – ετών, εκτός αν ασφαλίστηκε στο ταμείο για πρώτη φορά μετά την συμπλήρωση του 50ου έτους της ηλικίας του, οπότε πρέπει να έχει χρόνο ασφάλισης 15 ετών.

- Αν έγινε ανάπηρος οποτεδήποτε μετά την διακοπή της άσκησης του επαγγέλματός του και έχει χρόνο ασφάλισης 20 τουλάχιστον ετών.
- Αν διακόψει την άσκηση του επαγγέλματος από βίαιο συμβάν κατά την διάρκεια της εργασίας ή εξ αιτίας αυτής, ανεξάρτητα με το χρόνο ασφάλισής του. Αν το βίαιο συμβάν επήλθε εκτός εργασίας, απαιτείται χρόνος ασφάλισης 5 ετών.
- Αν κριθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές του ταμείου ότι η ανικανότητά του για εργασία ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 66,6%.

Παρατηρήσεις:
Η καταβολή της σύνταξης αρχίζει από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου που υποβάλλεται η αίτηση για συνταξιοδότηση. Αν ο ασφαλισμένος διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός του μετά την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας, το δικαίωμα στη σύνταξη αρχίζει από την πρώτη του μήνα του επόμενου, εκείνου που διακόπηκε η άσκηση του επαγγέλματος. Εάν όμως υπάρχει οφειλή του υποψήφιου συνταξιούχου, μεγαλύτερη των δέκα (10) μηνιαίων συντάξεων (τα εκάστοτε κατώτατα όρια Τ.Ε.Β.Ε.) από τον επόμενο μήνα της εξόφλησης αυτής εφόσον δεν εξοφληθεί αυτή εντός δύο μηνών από την κοινοποίησή της στον ενδιαφερόμενο.

Παράταση σύνταξης και σύνταξη εφ΄ όρου ζωής.
Οι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτήθηκαν λόγω αναπηρίας για ορισμένο χρονικό διάστημα δικαιούνται παράταση της συνταξιοδότησής τους, εφόσον υποβάλλουν σχετική αίτηση μέσα σε προθεσμία έξι (6) μηνών, που αρχίζει από την επόμενη ημέρα της λήξεως της χρονικής περιόδου για την οποία συνταξιοδοτήθηκαν.
Μπορεί, επίσης, να υποβάλλει αίτηση και μέσα στο τελευταίο δίμηνο της χρονικής περιόδου για την οποία κρίθηκε ανάπηρος.
Επίσης, οι ασφαλισμένοι που πέρασαν 3 (τρεις) φορές από την υγειονομική επιτροπή και πήραν σύνταξη πέντε χρόνια συνέχεια, είναι δε ηλικίας 60 ετών, καθώς και εκείνοι που πέρασαν πέντε (5) φορές από την υγειονομική επιτροπή και πήραν σύνταξη 10 χρόνια συνέχεια και είναι ηλικίας 55 ετών παίρνουν σύνταξη εφ΄ όρου ζωής, χωρίς να εξετασθούν άλλη φορά από την υγειονομική επιτροπή.

Σύνταξη αναπηρίας ΟΑΕΕ (Τ.Ε.Β.Ε.) από κοινή νόσο, νέων ασφαλισμένων από 1/1/1993

Θεσμικό πλαίσιο:

Ν. 2084/92 (Φ.Ε.Κ. 165Α΄)

Προϋποθέσεις:
- Μέχρι το 21ο έτος της ηλικίας 1 έτος ασφάλισης αυξανόμενο προοδευτικά σε 5 έτη με την προσθήκη 5 μηνών για κάθε έτος ηλικίας πέραν του 21ου .
- Ανεξαρτήτως από ηλικία με χρόνο ασφάλισης 5 ετών εκ των οποίων 2 έτη να έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στα 5 τελευταία χρόνια πριν από το έτος που κατέστη ο δικαιούχος ανάπηρος.

- Αν κατά τη διάρκεια της 5ετίας ο ασφαλισμένος έχει συνταξιοδοτηθεί, η περίοδος των 5 ετών επεκτείνεται για τον αντίστοιχο προ της συνταξιοδότησης χρόνο.
- Ανεξαρτήτως από ηλικία με χρόνο ασφάλισης 15 ετών.

Ποσοστά αναπηρίας
- Βαριά ανικανότητα 80%
- Πλήρη ανικανότητα 67 %
- Μερική ανικανότητα 50%.

Σύνταξη (εφ’ όρου ζωής)
- 55 ετών – 7 έτη συνταξιοδότησης ως ανάπηρος – 3 εξετάσεις από υγειονομική επιτροπή.
- 60 ετών – 5 έτη συνταξιοδότησης ως ανάπηρος – 2 εξετάσεις από υγειονομική Επιτροπή
- Ο επί 12ετία συνταξιοδοτούμενος ως ανάπηρος, συνεχώς ανεξάρτητα ορίου ηλικίας.
- Ο επί 20ετία συνταξιοδοτούμενος, ως ανάπηρος, διακεκομμένα αλλά από τριετίας συνεχώς συνταξιοδοτούμενος.

Και σε πίνακες:

Συντάξεις αναπηρίας από τον ΟΑΕΕ

Σύνταξη Αναπηρίας

ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ (μέχρι 31-12-1992)

Ο.Α.Ε.Ε.-Τ.Ε.Β.Ε.





Ο.Α.Ε.Ε.- Τ.Σ.Α.




Σε περίπτωση αποξένωσης από του αυτοκινήτου με οριστικό συμβόλαιο θα πρέπει :
Α) Να κριθεί με ποσοστό 67% για κάθε άλλη εργασία
Β) Να μην έχει ασφαλιστεί σε άλλο ασφαλιστικό οργανισμό κατά το ίδιο διάστημα.
O.A.E.E. - T.A.E




Ο.Α.Ε.Ε.Π.Δ.258/05




* Αν κατά την διάρκεια των πέντε αυτών ετών ο ασφαλισμένος έχει συνταξιοδοτηθεί, η περίοδος των πέντε ετών επεκτείνεται για τον αντίστοιχο προς την συνταξιοδότηση χρόνο.


ΓIA NEOYΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ (άρθρ.25 Ν. 2084/92 από 1/1/93)


Χορήγηση σύνταξης ασφαλισμένων του Τ.Σ.Α.Υ. λόγω αναπηρίας.

Θεσμικό πλαίσιο:
N. 5945/34, N. 982/79, N. 1902/90 (Φ.Ε.Κ.138Α΄), N. 2084/92(Φ.Ε.Κ. 165Α΄)

Προϋποθέσεις:
Α. Ασφαλισμένοι μέχρι 31-12-1992
α) Πέντε χρόνια πραγματική ασφάλιση ή δώδεκα στην περίπτωση που δικαιούνται συντάξεως και από άλλο φορέα. Σε περίπτωση που η ανικανότητα προήλθε από βίαιο συμβάν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος αρκεί μία μέρα ασφάλισης.

β) Δεν απαιτείται όριο ηλικίας.

Δικαιολογητικά:
- Έντυπη αίτηση ( χορηγείται από το Τ.Σ.Α.Υ.)
- Ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο η οποία να αναφέρει την πάθηση του ασφαλισμένου και ότι δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα.
Αν ο αιτών-ούσα κριθεί από την Υγειονομική Επιτροπή του Τ.Σ.Α.Υ. ανίκανος-η για εργασία πρέπει να υποβάλει και όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη σύνταξη λόγω γήρατος και είναι τα εξής:
1.Επικυρωμένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
2.Πιστοποιητικό οικείου συλλόγου στο οποίο θα αναφέρονται τα εξής στοιχεία:
- ημερομηνία εγγραφής
- ο αριθμός μητρώου στο σύλλογο
- ότι έχει κατατεθεί πτυχίο
- η ημερομηνία διακοπής επαγγέλματος και
- η ημερομηνία διαγραφής από το σύλλογο.
Σε περίπτωση που υπάρχει εγγραφή σε περισσότερους του ενός συλλόγους χρειάζεται βεβαίωση από όλους, εκτός αν τα στοιχεία βεβαιώνονται από τον τελευταίο σύλλογο.
3. Σε περίπτωση που δεν έχει κατατεθεί πτυχίο στο σύλλογο χρειάζεται επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου. Αν το πτυχίο είναι από εκπαιδευτικό ίδρυμα αλλοδαπής χρειάζεται και αναγνώριση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (πρώην Δ.Ι.Κ.Α.Τ.Σ.Α.)
4. Αποδεικτικά ασκήσεως επαγγέλματος από το 1979 και συγκεκριμένα:
- Βιβλία εσόδων-εξόδων θεωρημένα από την εφορία ή στελέχη των μπλοκ αποδείξεων ή -υπεύθυνες δηλώσεις φαρμακοποιών για την καταχώρηση συνταγών του αιτούντος στο συνταγολόγιό τους με αύξοντα αριθμό και την χρονολογία καταχώρησης.
- Για τα διαστήματα των εμμίσθων θέσεων χρειάζεται πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών της αντίστοιχης υπηρεσίας ή αντίστοιχα βεβαίωση αν πρόκειται για ιδιωτικό τομέα.
- Αν πρόκειται για κλινικάρχη χρειάζεται βεβαίωση από την οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Ν.Α.) που να φαίνεται η ημερομηνία χορήγησης και ανάκλησης της άδειας.
- Αν ο δικαιούχος διετέλεσε επιστημονικά υπεύθυνος σε κλινική χρειάζεται εκτός από τη βεβαίωση της κλινικής και βεβαίωση από την οικεία Ν.Α. που να φαίνεται η ημερομηνία ανάκλησης της επιστημονικής υπευθυνότητας.
- Για τους φαρμακοποιούς με δικό τους φαρμακείο χρειάζεται βεβαίωση από την οικεία Ν.Α. από την οποία να προκύπτει πότε χορηγήθηκε η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, πότε ανακλήθηκε η άδεια και οι τυχόν μεταβολές στο ενδιάμεσο διάστημα.
Αν έχει γίνει συστέγαση χρειάζεται να υποβληθεί και η αποσυστέγαση (λύση του εταιρικού) με σφραγίδα Πρωτοδικείου.
5. Το ασφαλιστικό βιβλιάριο (κλάδου σύνταξης)
6. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου σχετικά με την οικογενειακή του κατάσταση (ημερομηνία τέλεσης γάμου, ημερομηνία γέννησης παιδιών κ.λ.π.)
7. Αν ο αιτών είναι μονοσυνταξιούχος χρειάζεται υπεύθυνη δήλωση ότι δεν λαμβάνει ούτε δικαιούται σύνταξη από κανένα άλλο φορέα πλην του Τ.Σ.Α.Υ.
8. Συμπλήρωση των εντύπων (επιλογής περίθαλψης, εκκαθάρισης ασφαλιστικού λογαριασμού, δελτίο αναγγελίας Α.Μ.Κ.Α.) τα οποία χορηγούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Τ.Σ.Α.Υ.
9. Βεβαίωση διακοπής επαγγέλματος από την εφορία για όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα.
Β). Ασφαλισμένοι μετά την 1-1-1993
- Αν ο ασφαλισμένος δεν έχει συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας χρειάζεται ένα έτος ασφάλισης. Το ένα έτος εργασίας αυξάνεται προοδευτικά σε 5 έτη ασφάλισης με την προσθήκη ανά 5 μηνών ασφάλισης κατά μέσο όρο για κάθε έτος ηλικίας πέραν του 21ου.
- Αν έχει 5 έτη ασφάλισης από τα οποία 2 έτη μέσα στα 5 έτη τα αμέσως προηγούμενα από εκείνο που έγινε ανάπηρος. Αν κατά τη διάρκεια των 5 αυτών ετών ο ασφαλισμένος έχει επιδοτηθεί για ασθένεια ή ανεργία ή έχει συνταξιοδοτηθεί, η περίοδος των 5 ετών επεκτείνεται για τον αντίστοιχο προς την επιδότηση ή συνταξιοδότηση χρόνο.
- Αν έχει πραγματοποιήσει 15 έτη ασφάλισης οποτεδήποτε
- Αν η αναπηρία οφείλεται σε εργατικό ατύχημα ή ατύχημα κατά την απασχόληση αρκεί έστω και μία μέρα ασφάλισης.
- Αν η αναπηρία οφείλεται σε ατύχημα εκτός εργασίας ή απασχόλησης περί του οποίου κρίνουν τα αρμόδια όργανα των φορέων ο ασφαλισμένος δικαιούται σύνταξη αναπηρίας αν έχει πραγματοποιήσει το μισό χρόνο ασφάλισης των ανωτέρω περιπτώσεων. (Ν. 2084/92 άρθρα 25 και 26).

Δικαιολογητικά:

Τα ίδια με τους παλιούς ασφαλισμένους.

Συντάξεις ανικανότητας σε δημοσίους υπαλλήλους,

Ειδικό καθεστώς εφαρμόζεται για την παροχή σύνταξης ανικανότητας σε δημοσίους υπαλλήλους, ανάλογα με την περίπτωση. Ειδικότερα:

ΠΑΛΑΙΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

Που δεν οφείλεται στην υπηρεσία

Η σύνταξη υπολογίζεται όπως, με βάση τα έτη υπηρεσίας

- Που οφείλεται στην υπηρεσία. Η σύνταξη αυτή υπολογίζεται με βάση το ποσοστό ανικανότητας και τα 800 χιλιοστά (ή το 80%) του μηνιαίου συντάξιμου μισθού (βασικός μισθός και χρονοεπίδομα) Δηλαδή: Ποσό σύνταξης=(Β.Μ. + χρον/μα) x (800/1000) x ποσ. ανικ.

Παράδειγμα: Το ποσό της σύνταξης υπαλλήλου που έπαθε ανικανότητα στην υπηρεσία και εξαιτίας της σε ποσοστό 60% με βασικό μισθό κατά το χρόνο του παθήματος 202.900 και χρονοεπίδομα 89.276 είναι: (202.900 + 89.276) x (800/1000) x (60/100) =292.176 x (480/1000) = 140.200 δρχ.

Ποσοστό ανικανότητας μικρότερο του 25% δεν παρέχει δικαίωμα σύνταξης ανικανότητας.

ΝΕΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

-Που δεν οφείλεται στην υπηρεσία.

Η σύνταξη υπολογίζεται όπως, με βάση τα έτη υπηρεσίας στην περίπτωση νέου ασφαλισμένου

-Που οφείλεται στην υπηρεσία.

Η σύνταξη υπολογίζεται με βάση το ποσοστό ανικανότητας και το ποσό της σύνταξης που αντιστοιχεί σε τριακονταπενταετή (35ετή) πραγματική συντάξιμη υπηρεσία (χρόνο ασφάλισης).

Ποσοστό ανικανότητας μικρότερο του 50% δεν παρέχει δικαίωμα σύνταξης ανικανότητας.

ΠΑΛΑΙΟΙ & ΝΕΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

Σύνταξη ανικανότητας ή σύνταξη βάσει ετών υπηρεσίας, δυνατότητα επιλογής.

Ο υπάλληλος που παθαίνει στην υπηρεσία εξαιτίας της, μπορεί να επιλέγει, αντί της σύνταξης που υπολογίζεται με βάση το ποσοστό ανικανότητας, τη σύνταξη που αντιστοιχεί στα έτη της συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας του, αν αυτή είναι μεγαλύτερη.

Ανικανότητα λόγω τρομοκρατικής πράξης ή λόγω εκτέλεσης υπηρεσίας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο.

Στις περιπτώσεις αυτές η σύνταξη υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές (βασικός μισθός και χρονοεπίδομα) του καταληκτικού ή προκαταληκτικού κλιμακίου ή βαθμού κατά περίπτωση και 35 έτη υπηρεσία. Κατά τα λοιπά ο υπολογισμός της σύνταξης είναι ο ίδιος με εκείνον που ακολουθείται για τον υπολογισμό της με βάση τα έτη υπηρεσίας.

Επίδομα ανικανότητας
Το επίδομα αυτό καταβάλλεται σε όσους αποχώρησαν από την υπηρεσία λόγω σωματικής ή διανοητικής ανικανότητας και υπολογίζεται με βάση το ποσοστό ανικανότητας στο βασικό μισθό του Μ.Κ με το οποίο αποχώρησαν, όπως αυτός διαμορφώνεται κάθε φορά (άρθρο 2 παρ. 23 του Ν.3075/02)
Ανικανότητα Ποσοστό
25-45% 2%
50-55% 2,5%
60-65% 3%
70-75% 3,5%
80-95% 4%
100% 4,5%

Σύνταξη ανικανότητας
1) Για τους παλιούς ασφαλισμένους
α) Όταν η ανικανότητα δεν οφείλεται στην υπηρεσία, η σύνταξη υπολογίζεται όπως με βάση τα χρόνια υπηρεσίας
β) Όταν η ανικανότητα οφείλεται στην υπηρεσία, η σύνταξη υπολογίζεται με βάση το ποσοστό ανικανότητας και το συντάξιμο μισθό δηλαδή:
Βασικός μισθός Χ 80/100 Χ ποσοστό ανικανότητας

  • Ποσοστό ανικανότητας μικρότερο του 25% δεν παρέχει δικαίωμα σύνταξης ανικανότητας

2) Για τους νέους ασφαλισμένους
α) Όταν η ανικανότητα δεν οφείλεται στην υπηρεσία, η σύνταξη υπολογίζεται με βάση τα έτη υπηρεσίας
β) Όταν η ανικανότητα οφείλεται στην υπηρεσία, η σύνταξη υπολογίζεται με βάση το ποσοστό ανικανότητας και το ποσό της σύνταξης που αντιστοιχεί σε 35 έτη συντάξιμης υπηρεσίας

  • Ποσοστό ανικανότητας μικρότερο του 25% δεν παρέχει δικαίωμα σύνταξης ανικανότητας

Ο υπάλληλος που παθαίνει στην υπηρεσία εξαιτίας της, μπορεί να επιλέγει αντί της σύνταξης που υπολογίζεται με βάση το ποσοστό ανικανότητας, τη σύνταξη που αντιστοιχεί στα έτη της συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας του, αν αυτή είναι μεγαλύτερη.


Ειδικές κατηγορίες συνταξιοδότησης για λόγους υγείας -ΔΗΜΟΣΙΟ

  • Σωματική ή διανοητική ανικανότητα που οφείλεται στην υπηρεσία Ο υπάλληλος αποχωρεί οποτεδήποτε ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας

  • Σωματική ή διανοητική ανικανότητα που δεν οφείλεται στην υπηρεσία

Ο υπάλληλος αποχωρεί ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με 4,5 έτη υπηρεσίας. Η σύνταξη που παίρνει στην περίπτωση αυτή είναι είναι η σύνταξη που αντιστοιχεί στα χρόνια υπηρεσίας του, η οποία όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερη από την κατώτερη σύνταξη του Δημοσίου.
Η κατώτερη σύνταξη του Δημοσίου υπολογίζεται σε ποσοστό 43% του βασικού μισθού του εισαγωγικού Μ.Κ. της ΔΕ κατηγορίας, όπως ισχύει κάθε φορά. (Σήμερα είναι 316,48 €)

  • Υπάλληλοι οι οποίοι είναι παντελώς τυφλοί, παραπληγικοί ή τετραπληγικοί, καθώς και όσοι πάσχουν από υπερφωσφατασαιμία ή από Βήτα ομόζυγο μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική αναιμία και υποβάλλονται σε μετάγγιση ή από χρόνια νεωοική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση νεφρού, εφόσον για τις περιπτώσεις αυτές συντρέχει ποσοστό αναπηρίας 67%, αρκεί 15ετής πλήρης πραγματική συντάξιμη υπηρεσία (άρθρο 2 παρ.1 του Ν.3075/02)


Με το Ν.3232/04 άρθρο 5 παρ.1 στις ευεργετικές διατάξεις για συνταξιοδότηση των ανωτέρω κατηγοριών προστέθηκαν και οι πάσχοντες από αιμορροφιλία τύπου Α' ή Β' καθώς και όσοι έχουν υποστεί μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων (καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ και πάγκρεας).
Τα 15 χρόνια υπηρεσίας, για τους διορισμένους μέχρι 31-12-82 πρέπει να είναι χρόνια δημόσιας υπηρεσίας, ενώ για τους διορισμένους από 1-1-83 συμπεριλαμβάνουν και χρόνο απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, αρκεί να υπάρχουν 5 χρόνια δημόσιας υπηρεσίας.
Το ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν τα ανωτέρω πρόσωπα είναι αυτό που αντιστοιχεί σε πλασματικό χρόνο υπηρεσίας 35 ετών και καθορίζεται από τον παρακάτω τύπο :

Βασικός μισθός του Μ.Κ (του χρόνου διακοπής της ασφάλισης) Χ 80% Χ 35/35 δηλ. θα λάβουν σύνταξη το 80% του βασικού μισθού που κατέχουν κατά το χρόνο εξόδου τους από την υπηρεσία.
Για τον ακριβη προσδιορισμό της σύνταξης εδω.

(
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ :Επίδομα οικογενειακής παροχής+
Επίδομα εξομάλυνσης (Ν.3408/05 ΦΕΚ 272/4-11-05)+Επίδομα ανικανότητας(εφόσον συντρεχουν οι λογοι)

Χορήγηση επιδόματος τετραπληγικών / παραπληγικών ασφαλισμένων του δημοσίου
Αρμόδια Υπηρεσία: Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Α) Προϋποθέσεις:
Παρέχεται το επίδομα στα άτομα που:
1. Έχουν ανικανότητα βάσει γνωμάτευσης Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής
α) Ραντεβού στο Νοσοκομείο
β) Βεβαίωση του γιατρού του Νοσοκομείου που να αναφέρει την αναπηρία
γ) Υποβολή της βεβαίωσης του γιατρού και της αίτησης του ενδιαφερομένου στην Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή.
2. Δεν νοσηλεύεται ο ανάπηρος σε ίδρυμα ασυλιακής μορφής με δαπάνες του δημοσίου.
3. Είναι εν ενεργεία τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι δικαστικοί λειτουργοί, στρατιωτικοί, όργανα σωμάτων ασφαλείας, υπάλληλοι ΟΤΑ (βαρύνουν τους προϋπολογισμούς των Δήμων), ασφαλισμένοι πρώην ΤΑΚΕ, καθώς και στα μέλη των οικογενειών όλων των πιο πάνω κατηγοριών.
Εξαιρούνται:
α) οι ανάπηροι και τα θύματα πολέμου που λαμβάνουν πολεμική σύνταξη από το δημόσιο, καθόσον αυτή δεν προέρχεται από την άσκηση ενεργούς υπηρεσίας δημοσίου υπαλλήλου. Μπορούν όμως να ενταχθούν στο πρόγραμμα τετραπληγικών – παραπληγικών ανασφάλιστων
β) Οι υπάλληλοι που διορίστηκαν με τους νόμους 963/79 και 000/1979
γ) Οι συνταξιούχοι βουλευτές
δ) Οι υπάλληλοι και τα μέλη των οικογενειών τους των Ν.Π.Δ.Δ. με εξαίρεση τους συνταξιούχους και μέλη των οικογενειών πρώην Σ.Ε.Κ. και Ταχυδρομική Υπηρεσία που αποτελούσαν δημόσια Υπηρεσία
ε) Μισθωτοί με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου.

Β) Δικαιολογητικά:
1. Αίτηση του ενδιαφερομένου ή του νομίμου εκπροσώπου του.
2. Επαρκώς αιτιολογημένη γνωμάτευση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής της Νομαρχίας ή Δευτεροβάθμιας Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής σε περίπτωση ένστασης στην οποία θα βεβαιώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο πάσχει από παράλυση των άνω και κάτω άκρων (τετραπληγία) ή από παράλυση των κάτων άκρων (παραπληγία).
Για την έκδοση της απαιτείται ιατρική γνωμάτευση διευθυντή γιατρού νευρολογικής ή νευροχειρουργικής κλινικής κρατικού νοσοκομείου, προκειμένου Δε για μετατραυματική τετραπληγία – παραπληγία και διευθυντή γιατρού ορθοπεδικής κλινικής του ίδιου νοσοκομείου, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από το διοικητικό διευθυντή.
3. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 αρθρ. 8 του δικαιούχου ή του νομίμου εκπροσώπου του (συμπληρωμένη ανάλογα), στην οποία θα δηλώνονται τα εξής:
α) Ότι δεν λαμβάνει άλλη οικονομική ενίσχυση ή σύνταξη λόγω της τετραπληγίας – παραπληγίας από το δημόσιο τομέα ή από οποιοδήποτε πηγή
β) Ότι σε περίπτωση αναπροσαρμογής της τυχόν λαμβανομένης οικονομικής ενίσχυσης ή σύνταξης, της οποίας θα δηλώνει και το ποσό, θα προσκομίσει σχετική βεβαίωση
γ) Ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να ειδοποιήσει αμέσως την αρμόδια Υπηρεσία Πρόνοιας σε περίπτωση εισαγωγής του σε Ίδρυμα ασυλιακής μορφής
δ) Ότι ο παραπληγικός – τετραπληγικός βρίσκεται στη ζωή. ( Η7 δήλωση αυτή γίνεται στις περιπτώσεις που τη δήλωση υποβάλλει ο νόμιμος εκπρόσωπος). (Το έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης διατίθεται από τις υπηρεσίες Πρόνοιας)
4. Βεβαίωση υπηρεσιακής κατάστασης του άμεσα ασφαλισμένου στο δημόσιο
5. Φωτοτυπία του βιβλιαρίου υγείας του παραπληγικού τετραπληγικού (επικυρωμένη) (η επικύρωση γίνεται και από την υπηρεσία μας)
6. Επικυρωμένη φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας του δικαιούχου και του υπεύθυνου για είσπραξη, όταν ορίζεται (Η επικύρωση γίνεται και από τις υπηρεσίες Πρόνοιας)
7. Σε περίπτωση που δεν θα εισπράττει το επίδομα ο ίδιος ο δικαιούχος απαιτείται νόμιμη εξουσιοδότηση (Εξουσιοδότηση με συμβολαιογραφική πράξη ή απλή με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής). Για δικαιούχα ανήλικα παιδιά υπεύθυνη δήλωση των δυο γονέων ότι υπάρχει ο γάμος και ορισμός του ενός για την είσπραξη του επιδόματος. ( Η θεώρηση του γνησίου της υπογραφής γίνεται και από τις υπηρεσίες Πρόνοιας)
Παρατήρηση: Η υπεύθυνη δήλωση και η νόμιμη εξουσιοδότηση είναι απαραίτητο να έχουν θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής.

Γ) Διαδικασία:
Υποβολή δικαιολογητικών, έλεγχος αυτών.
Έκδοση απόφασης αναγνώρισης δικαιώματος και έγκριση χορήγησης επιδόματος τετραπληγικών – παραπληγικών ασφαλισμένων του Δημοσίου.
Χρόνος ισχύος διευκόλυνσης ή παροχής
2 – 5 έτη ανάλογα με την ισχύ της γνωμάτευσης της υγειονομικής επιτροπής
Απαιτούμενος χρόνος για την έκδοση της απόφασης.

Βασική σύνταξη αναπηρίας του Ο.Γ.Α.

Προϋποθέσεις:

Τα πρόσωπα τα οποία έγιναν ανάπηρα μέχρι την 31-12-2002 έχουν δικαίωμα για πλήρη βασική σύνταξη αναπηρίας εφόσον συντρέχουν οι κατωτέρω προϋποθέσεις:
- Έχουν γίνει ανίκανα για την άσκηση του συνήθους βιοποριστικού επαγγέλματός τους, σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, από πάθηση ή βλάβη που κατά πρόβλεψη της υγειονομικής επιτροπής θα διαρκέσει τρία (3) τουλάχιστον χρόνια.

- Η αναπηρία τους έχει επέλθει μετά τη συμπλήρωση του 21ου έτους και πριν από τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους.
- Έχουν απασχοληθεί, κατά κύριο βιοποριστικό επάγγελμα, σε εργασίες για τις οποίες τα πρόσωπα που τις ασκούν υπάγονται στην ασφάλιση του Ο.Γ.Α., τα πέντε (5) ημερολογιακά έτη πριν από το έτος κατά το οποίο έγιναν ανάπηροι σε ποσοστό 67%.
- Δεν λαμβάνονται υπόψη σε βάρος των ασφαλισμένων διακοπές της άσκησης του επαγγέλματός τους, οι οποίες αποδεικνύεται ότι οφείλονται σε σοβαρούς λόγους υγείας ή προσωρινές δικαιολογημένες απομακρύνσεις από τον τόπο της άσκησης των επαγγελματικών ασχολιών τους, που δεν έχουν το χαρακτήρα εγκατάλειψης της άσκησης του επαγγέλματος για το οποίο ασφαλίζονται στον Ο.Γ.Α. ή ασφάλιση σε άλλο ασφαλιστικό οργανισμό μέσα στην άνω πενταετία μικρότερη των δύο (2) ετών.
- Για εκείνους που έγιναν ανάπηροι από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική νόσο, αρκεί απασχόληση και υπαγωγή στην ασφάλιση του Ο.Γ.Α. μιας μόνο ημέρας.
- Για εκείνους που έγιναν ανάπηροι από ατύχημα εκτός εργασίας αρκεί απασχόληση και υπαγωγή στην ασφάλιση του Ο.Γ.Α. το δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία που έγινε το ατύχημα.
- Δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, ελληνικό ή ξένο, με εξαίρεση την πολεμική σύνταξη, τη σύνταξη που καταβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο στα θύματα ή αναπήρους που έπαθαν στην υπηρεσία τους και εξαιτίας αυτής, τη σύνταξη που χορηγεί το ταμείο επικουρικής ασφάλισης αρτοποιών στους ασφαλισμένους τους, τη χορηγία των Δημάρχων και Προέδρων κοινοτήτων και τη σύνταξη από το εξωτερικό, εφόσον είναι μικρότερη της σύνταξης του Ο.Γ.Α. ή έχει χορηγηθεί από χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χώρα με την οποία έχει συναφθεί διμερής σύμβαση κοινωνικής ασφάλειας.
- Η ανικανότητα δεν έχει επέλθει από πρόθεση ή εξαιτίας πλημμελήματος ή κακουργήματος που διέπραξαν και για το οποίο έχουν καταδικασθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
- Από 27/12/2001 οι περί οριστικοποιήσεως διατάξεις της κύριας σύνταξης ισχύουν για όλους τους συνταξιούχους προσωρινά ανάπηρους, ανεξάρτητα από το είδος της σύνταξης που λαμβάνουν (βασική, βασική + πρόσθετη ή μόνο πρόσθετη). Επίσης όσοι καθίστανται συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας του κλάδου δικαιούνται με τις ίδιες προϋποθέσεις και τη βασική σύνταξη.
- Επίσης, 01/01/2003 και εφεξής δεν θα χορηγείται η βασική σύνταξη αναπηρίας στα πρόσωπα τα οποία καθίστανται ανάπηρα μετά την 31/12/2002 και τα οποία δεν ασφαλίστηκαν, αν και είχαν την υποχρέωση να ασφαλιστούν, στον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών γιατί ασκούσαν επάγγελμα καλυπτόμενο από την ασφάλισή του.
- ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ: Από 01/01/2004 δικαιούται πλήρη τη βασική σύνταξη αναπηρίας, πρόσωπα που έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις και τα οποία δεν ασφαλίστηκαν στον κλάδο κύριας ασφάλισης κάνοντας, αποδεδειγμένα, χρήση του δικαιώματος επιλογής με κοινή δήλωση, ως σύζυγοι ασφαλισμένων. Στα ανωτέρω πρόσωπα θα χορηγείται και πρόσθετη σύνταξη αναπηρίας εφόσον ασφαλίστηκαν και κατέβαλαν εισφορές στον κλάδο πρόσθετης ασφάλισης τα πέντε ημερολογιακά έτη πριν από το έτος κατά το οποίο έγιναν ανάπηρα σε ποσοστό 67%. Χρόνος συνταξιοδότησης, λόγω αναπηρίας, εντός του χρονικού διαστήματος 1988 – 1997, θα λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος χορήγησης πρόσθετης σύνταξης αναπηρίας.

Δικαιολογητικά:
Όσα απαιτούνται για τη χορήγηση σύστασης αναπηρίας κλάδου κύριας ασφάλισης του Ο.Γ.Α. (βλ. κεφ. 6.10.)

Διαδικασία:
Η ίδια με αυτή που προβλέπεται για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του Ο.Γ.Α. (βλέπε κεφ. 6.10.).

Χρόνος ισχύος της παροχής:
Τρία (3) έτη τουλάχιστον ή και περισσότερο, για όσο χρόνο κρίνει η υγειονομική επιτροπή.


Συγκεντρώθηκε το 50% -μέχρι στιγμής- των ομολόγων

ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
Αντιμέτωπη με το φάντασμα της χρεοκοπίας βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα, εξατίας των φινλανδικών απαιτήσεων. Η απειλή αυτή προκαλεί γενική παράλυση στην οικονομία και κυρίως στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο αποκλεισμένο από τον δανεισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στρέφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Εκτακτο Μηχανισμό (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα «κενά» που υπάρχουν στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, αναφορικά με το σύστημα των εγγυήσεων και τη συμμετοχή των ιδιωτών, θέτουν σε αμφισβήτηση...
την αποτελεσματικότητά της, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα σενάρια χρεοκοπίας.

Ξεχασμένα ομόλογα 18 δισ.

Στο ακανθώδες θέμα των εγγυήσεων, η απαίτηση των Φινλανδών έχει προκαλέσει γενικό βραχυκύκλωμα, καθώς καθημερινά ανακύπτουν και νέα προβλήματα, τα οποία υπονομεύουν τη συμφωνία διάσωσης. Εσχάτως, «ανακαλύφθηκαν» κάτι ξεχασμένα ομόλογα, τα οποία είχαν έκδοθεί πριν από το 2004, σύμφωνα με το Βρετανικό Δίκαιο το οποίο διέπεται από την «αρχή της ίσης μεταχείρισης».

Πρόκειται για ομόλογα συνολικής αξίας περίπου 18 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν μόλις το 7% του Δημόσιου Χρέους, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν «ολική επαναφορά», καθώς η παροχή εγγυήσεων μόνο στους Φινλανδούς είναι πιθανόν να παραβιάζει την αρχή αυτή, αφού κάποιοι επενδυτές που θα λάβουν τα νέα ομόλογα θα είναι σε πιο πλεονεκτική θέση.

Ομως και το δεύτερο μέτωπο, αυτό της συμμετοχής των ιδιωτών στο πρόγραμμα βοήθειας (PSI), δεν φαίνεται να εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ε.Ε., στις οποίες όμως στηρίχθηκε όλη η «δομή» του νέου πακέτου. Στόχος του προγράμματος ήταν να ανταλλαγεί, μέσω του προγράμματος αυτού, το 90% των ομολόγων (περίπου 135 δισ. ευρώ) που λήγουν έως το τέλος του 2020.

Ομως, όπως προκύπτει από τις τράπεζες και τους θεσμικούς που έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον και περιλαμβάνονται στους καταλόγους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), μόνο το 50% των ομολόγων έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής.

Η απροθυμία συμμετοχής ανάγκασε χθες τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο να στείλει περίπου 60 επιστολές σε ομολόγους του άλλά και σε επενδυτικούς οίκους, καλώντας τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Αν τελικά η συμμετοχή των ιδιωτών αποδειχθεί κατώτερη των «προσδοκιών», προκαλείται «τρύπα» στο πρόγραμμα και οι εταίροι θα υποχρεωθούν να αυξήσουν το μέγεθος των δανείων (εγγυήσεων) που θα χορηγήσουν στην Ελλάδα, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες.

Για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν, η συνολική ζημιά από την ανταλλαγή των ομολόγων εκτιμάται ότι φτάσει τα 5 δισ. ευρώ. Στο πρόγραμμα είναι πιθανόν να συμμετάσχουν ακόμη και το Ταχ. Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα παρ' όλο που αρχικώς είχαν εξαιρεθεί από αυτό για διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Τα δυσμενή αυτά αποτελέσματα θα αποτυπωθούν στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, η κατάσταση των τελευταίων ημερών έχει επιδεινώσει δραματικά τη ρευστότητα στην αγορά. Σύμφωνα με πληρορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται από τις εποπτικές αρχές ή τις ίδιες τις τράπεζες, στις αρχές της εβδομάδας τέθηκε σε λειτουργία ο Μηχανισμός Εκτακτης Βοήθειας (ELA), χορηγώντας ρευστότητα σε Eurobank και Πειραιώς.

Πάντως μέχρι χθες δεν είχε αποσταλεί στις τράπεζες το Κείμενο Συμφωνίας για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, παρ' όλο που το χρονοδιάγραμμα που έχουν στη διάθεσή τους είναι ιδιαίτερα πιεστικό. Η σχετική προθεσμία για να απαντήσουν λήγει στις 9 Σεπτεμβρίου, επιλέγοντας στην ουσία ποια από τις εναλλακτικές που έχει δώσει το σχέδιο του International Institute of Finance επιλέγουν συνέχεια της προηγούμενης λογιστικής εγγραφής, οπότε το άμεσο κόστος είναι χαμηλότερο.

Πρόσβαση στα ΑΕΙ από ΙΕΚ, κολλέγια

ΜΕ ΜΙΚΡΟΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Η ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑ ΚΑΤΕΥΝΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Με μικρές βελτιωτικές αλλαγές στο σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ, την ύστατη στιγμή, κυρίως στα θέματα διοίκησης και στη βάση της ενίσχυσης της ακαδημαϊκής παρουσίας, αλλά και με επιλεκτικά «δώρα», όπως η εξομοίωση των πτυχίων πολυτεχνικών σχολών με μάστερ, επιχειρεί η υπουργός Παιδείας να γεφυρώσει το χάσμα με την πανεπιστημιακή κοινότητα. «Δεν αρκούν για τη συναίνεση» δηλώνουν οι πρυτάνεις, πετώντας μάλιστα το γάντι στην κυβέρνηση, διαμηνύοντας πως...
«δεν είναι εποχή για πολώσεις».

Σήμερα, άλλωστε, παραμονή της έναρξης της συζήτησης του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής, συνεδριάζουν εκτάκτως τόσο η Σύνοδος των πρυτάνεων όσο και η ΠΟΣΔΕΠ, το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών (σ.σ. τελευταία στιγμή η συζήτηση στη Βουλή μετατέθηκε από σήμερα Δευτέρα στην αυριανή συνεδρίαση).

Μέχρι να ψηφιστεί το σχέδιο (Τετάρτη ή Πέμπτη), οι διοικήσεις των ΑΕΙ και οι πανεπιστημιακοί αναμένουν περισσότερα από την υπουργό Παιδείας, η οποία, προς το παρόν τουλάχιστον, περιορίζεται στις εξής προσφορές:

* Πλειοψηφική παρουσία των καθηγητών στα Συμβούλια των Ιδρυμάτων έναντι των εξωπανεπιστημιακών.

* Αναβάθμιση της Συγκλήτου με ενίσχυση αρμοδιοτήτων σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά θέματα και διεύρυνση του αριθμού των μελών της.

* Απόσυρση των περί εισαγωγής σε σχολές με τη διατήρηση των τμημάτων ως βασικών εκπαιδευτικών μονάδων. Εγκαταλείπεται, συνεπώς, και το σχέδιο για ύπαρξη προπαρασκευαστικού έτους στα ΑΕΙ.

* Εξομοίωση των πτυχίων πολυτεχνικών σχολών με μάστερ.

Μικροδιορθώσεις

Μικροδιορθώσεις που δεν αλλάζουν το πνεύμα των αλλαγών. Μεταξύ αυτών:

- η απόφαση του Συμβουλίου για την παύση του πρύτανη πρέπει να είναι «αιτιολογημένη»,

- ο σύντομος κύκλος σπουδών αποδίδει, όχι τίτλο, αλλά «πιστοποιητικό κατάρτισης»,

- οι πόροι των ΑΕΙ μπορούν να προέρχονται από οποιαδήποτε «νόμιμη» πηγή κ.ά.

Την ίδια στιγμή, όμως, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μοιράζει κι αλλού δώρα.

* Σβήνει όλα τα εμπόδια στην πρόσβαση των αποφοίτων όλων των φορέων μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΙΕΚ, κολλέγια κ.ά.) στα ΑΕΙ. Προβλέπει κατατακτήριες εξετάσεις σε προγράμματα σπουδών των ανώτατων ιδρυμάτων όχι μόνο για τους πτυχιούχους άλλων ΑΕΙ (σ.σ. η διαδικασία πλέον θα ταυτίζεται με την αναγνώριση πιστωτικών μονάδων), αλλά και για τους αποφοίτους «ανώτερων σχολών διετούς και υπερδιετούς κύκλου σπουδών». Οι όροι θα ρυθμίζονται στο πλαίσιο του Οργανισμού κάθε Ιδρύματος.

Με αυτό τον τρόπο εξυπηρετείται και το απώτερο σχέδιο για την περιβόητη κινητικότητα στις διάφορες βαθμίδες εκπαίδευσης, το οποίο με τη σειρά του θα εξυπηρετήσει την εφαρμογή του ήδη προαναγγελθέντος Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

* Ανοίγει την πόρτα των ΑΕΙ στους πολιτικούς, αφού τους κάνει δεκτούς στα Συμβούλια, προσθέτοντας στα ενδεδειγμένα προσόντα των εξωτερικών μελών την ευρεία αναγνώριση (και) στην «πολιτική ζωή». Δεν διευκρινίζεται, άρα δεν τίθεται ζήτημα διάκρισης ανάμεσα σε εν ενεργεία ή συνταξιούχους πολιτικούς, οι οποίοι, σε κάθε περίπτωση, θα έχουν λαμβάνειν και την κατ' αποκοπήν αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στα Συμβούλια των ΑΕΙ.

Με όλα αυτά τα δώρα και τα αντίδωρα η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, επιχειρεί να περάσει το σχέδιο νόμου χωρίς να αλλοιώσει το βασικό πυρήνα των αλλαγών αλλά και χωρίς να πολώσει το κλίμα τη δύσκολη τρέχουσα περίοδο, λίγο πριν ανοίξουν όλα τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα αλλά και τα σχολεία και μαζί τους ένα μεγάλο μέτωπο Παιδείας απέναντι στην κυβέρνηση.

Αρκούντως επιβαρυντικές χαρακτηρίζονται και οι εσωκομματικές αντιδράσεις, μερικές από τις οποίες έφτασαν στη Βουλή. Προχθές, δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι κ. Σπ. Βούγιας και Κ. Καρτάλης, κατέθεσαν τροπολογίες επί βασικών διατάξεων του σχεδίου, κυρίως για τα Συμβούλια και τις διαδικασίες ανάδειξης του πρύτανη.

Πάντως, το διήμερο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των πανεπιστημιακών από χθες, η έκτακτη Σύνοδος των πρυτάνεων και η συνεδρίαση της ΠΟΣΔΕΠ σήμερα, δείχνουν τις επίσης αμετακίνητες θέσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και την ψυχρή υποδοχή των αλλαγών. Ηδη πρυτάνεις χαρακτηρίζουν επουσιώδεις τις τροποποιήσεις που έγιναν στο παρά πέντε της τελικής διαδικασίας, έστω κι αν πρόκειται για καλά προμελετημένες παραχωρήσεις. Οι δε πανεπισημιακοί συντονίζονται σε εντονότερη δράση. Την Τετάρτη οργανώνουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας μαζί με εκπαιδευτικούς από όλες τις βαθμίδες, ενώ από χθες οργανώνονται εκδηλώσεις συζητήσεις με προσκεκλημένους Ελληνες καθηγητές εξωτερικού αλλά και πρυτάνεις.

Αναλυτικά οι αλλαγές

1 Τροποποίηση στη σύνθεση του Συμβουλίου του Ιδρύματος με πλειοψηφική παρουσία των εσωτερικών μελών έναντι των εξωτερικών (εξωπανεπιστημιακών). Τα οχτώ εσωτερικά μέλη του 15μελούς Συμβουλίου των Πανεπιστημίων γίνονται εννέα (οχτώ καθηγητές και αναπληρωτές, ένας φοιτητής), ενώ τα επτά εξωτερικά μειώνονται σε έξι. Αντιστοίχως, στα 11μελή Συμβούλια των ΤΕΙ η αναλογία από 6+5 γίνεται 7+4. Εκτιμάται πως με αυτές τις πλειοψηφίες θα διασφαλίζεται η ανάδειξη του πρύτανη από την ακαδημαϊκή κοινότητα του κάθε Ιδρύματος. Παράλληλα, διευρύνεται το δικαίωμα υποψηφιότητας για συμμετοχή στο Συμβούλιο και στην κατηγορία των αναπληρωτών καθηγητών. Την ίδια στιγμή, όμως, ανοίγει η πόρτα και στους πολιτικούς. Δεκτοί ως εξωτερικά μέλη θα είναι και όσοι έχουν ευρεία αναγνώριση και στην «πολιτική ζωή».

2 Αναβάθμιση της Συγκλήτου με ανάθεση καθοριστικών αρμοδιοτήτων (έγκριση έργων, λήψη αποφάσεων) σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά θέματα αλλά και αύξηση του αριθμού των μελών της από 20 σε 21 ή 31, αν ο αριθμός των σχολών υπερβαίνει τις οχτώ.

Μεταξύ των ενισχυμένων αρμοδιοτήτων της Συγκλήτου είναι η χάραξη εκπαιδευτικής και ερευνητικής πολιτικής του Ιδρύματος, η χάραξη για τη διασφάλιση της ποιότητας, η έγκριση για την εκτέλεση των χρηματοδοτούμενων ερευνητικών, εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών και αναπτυξιακών έργων που διαχειρίζεται το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, την ίδρυση του οποίου προβλέπει το σχέδιο νόμου, η έγκριση κανονισμών σπουδών, προγραμμάτων σπουδών κ.ά.

3 Απόσυρση της διάταξης περί εισαγωγής σε σχολές και ύπαρξη προπαρασκευαστικού έτους. Το τμήμα παραμένει βασική εκπαιδευτική μονάδα, ενώ δεν ισχύει η πρόταση για προπαρασκευαστικό έτος. Διατηρούνται, ωστόσο, τα προγράμματα σπουδών (που είχαν συνδεθεί με την αναδιάρθρωση), γεγονός που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μεγάλη σύγχυση.

4 Εξομοίωση των πτυχίων Πολυτεχνικών Σχολών με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (πάγιο αίτημα των αντίστοιχων Ιδρυμάτων). Οπως αναφέρεται στο κείμενο: «Για προγράμματα σπουδών Πανεπιστημίων πενταετούς ή υπερπενταετούς διάρκειας, με εισήγηση της συνέλευσης του τμήματος προς την κοσμητεία, σύμφωνη γνώμη της κοσμητείας και απόφαση της Συγκλήτου, είναι δυνατή η μετατροπή τους σε ισοδύναμα προγράμματα σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου, χωρίς να είναι απαραίτητη η χορήγηση τίτλου σπουδών πρώτου κύκλου. Ολοι οι φοιτητές μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών εγγράφονται αυτομάτως στο δεύτερο κύκλο σπουδών, για τον οποίο δεν επιτρέπεται η επιβολή διδάκτρων. Με την επιτυχή περάτωση του δεύτερου κύκλου σπουδών απονέμενεται τίτλος σπουδών δεύτερου κύκλου».

5 Πρόβλεψη για κατατακτήριες εξετάσεις με σκοπό την εισαγωγή στα ΑΕΙ των πτυχιούχων όλων των φορέων μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, στον Οργανισμό κάθε Ιδρύματος προβλέπεται, μεταξύ πολλών άλλων, «η δυνατότητα, οι όροι και η διαδικασία κατάταξης πτυχιούχων ΑΕΙ και ανώτερων σχολών διετούς και υπερδιετούς κύκλου σπουδών σε προγράμματα σπουδών του ιδρύματος και, προκειμένου για την κατάταξη πτυχιούχων ΑΕΙ, η διαδικασία αναγνώρισης πιστωτικών μονάδων».

«Δεν είναι αρκετά»

Θεοδόσης Πελεγρίνης, πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών:

«Είναι θετικό το γεγονός ότι η υπουργός με τις προτάσεις της δείχνει διάθεση συναίνεσης, αλλά οι αλλαγές που προτείνει δεν είναι αρκετές. Και βέβαια εμείς, τα πανεπιστήμια, έχουμε πάντοτε τη διάθεση να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια να βρεθεί ένας κοινός τόπος, ούτως ώστε τα ΑΕΙ να λειτουργήσουν όπως όλοι θέλουμε να λειτουργήσουν».

Γιάννης Μυλόπουλος, πρύτανης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:

«Είναι θετικό το γεγονός ότι η υπουργός εισάκουσε την έκκληση του ΑΠΘ για συναίνεση αναγνωρίζοντας ότι καμιά μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι εφικτή αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη αυτών που θα κληθούν να την εφαρμόσουν. Ομως οι αλλαγές που ήδη έχει επιφέρει δεν αρκούν προκειμένου να επιτευχθεί η συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και πανεπιστημίων.

Η οικονομική κρίση ζητεί συνέργειες, συνεννόηση και συναίνεση, δεν είναι εποχή για πολώσεις και οξύνσεις και η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια για το άνοιγμα ενός ακόμη μετώπου μεταξύ κυβέρνησης και πανεπιστημίων αυτή τη φορά.

Οι προτάσεις μας έχουν κατατεθεί και μένει στην κυβέρνηση να αποδείξει και έμπρακτα ότι θα προχωρήσει σε μια μεταρρύθμιση στην οποία θα έχει τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας. Να σημειώσω ότι δεν έχουμε αντιθέσεις με την κυβέρνηση, έχουμε θέσεις για τη μεταρρύθμιση».

Δύο χρόνια διορία στους αιώνιους

Δύο χρόνια διορία στους αιώνιους φοιτητές δίνει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να λύσουν το θέμα της αποφοίτησής τους. Από την άλλη, αφαιρεί το δικαίωμα χορήγησης δωρεάν βιβλίων σε όσους παρακολουθούν δεύτερη φορά ένα μάθημα και σε όσους θέλουν να σπουδάσουν δεύτερη επιστήμη. Επί πληρωμή, από φέτος.

Οπως αναφέρεται στις μεταβατικές διατάξεις, σε ό,τι αφορά τους αιώνιους:

Μεταβατικές διατάξεις

«Οσοι φοιτητές έχουν συμπληρώσει στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας μικρότερης από αυτήν της προηγούμενης παραγράφου, θεωρείται ότι έχουν απολέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα όταν συμπληρώσουν φοίτηση διάρκειας ίσης με το διπλάσιο αριθμό εξαμήνων απ' όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον Οργανισμό του Ιδρύματος».

Για τα συγγράμματα

«Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου δεν χορηγούνται δωρεάν έντυπα διδακτικά συγγράμματα σε φοιτητές:

α) που παρακολουθούν πρόγραμμα σπουδών για τη λήψη δεύτερου πτυχίου και

β) για μαθήματα που παρακολουθούν για δεύτερη φορά, για τα οποία τους έχει ήδη χορηγηθεί δωρεάν σύγγραμμα».

Στον αέρα το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI!


Οι τρεις γνωστές τράπεζες (Deutsche Bank - BNP Paribas – HSBC) δεν αποδέχονται το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών (PSI)!
Δεν έχει υπογραφεί ΚΑΜΙΑ σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο και είναι έτοιμες ώστε αύριο που θα ανακοινωθούν από το ελληνικό δημόσιο (Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους - ΟΔΔΗΧ) οι τεχνικοί όροι και προδιαγραφές του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, να καταγγείλουν και τη σχετική ανακοίνωση.
Οι σχέσεις του ελληνικού δημοσίου με της εν λόγω τράπεζες χειρίζεται ο...πολύs κύριος Χριστοδούλου…
Άραγε η πολιτική ηγεσία γνωρίζει το εκρηκτικό σημείο που βρίσκονται οι σχέσεις του ελληνικού δημοσίου με τις τρεις τράπεζες, που πρέπει να εκτελέσουν το πρόγραμμα και τις επιπτώσεις που θα έχει για την εθνική οικονομία η δημοσιοποίηση των διαφωνιών;

Αναβαθμίστηκε η εφαρμογή του Taxisnet για την προσωρινή δήλωση απόδοσης φόρου

Σε λειτουργία έχει τεθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η αναβαθμισμένη υπηρεσία προσωρινής δήλωσης απόδοσης φόρου.

Περιλαμβάνει τις εξής υπηρεσίες:

• Εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις: μισθοί μελών διοικητικού συμβουλίου ΑΕ και εταίρων ΕΠΕ που δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, παρακράτηση φόρου για προμήθειες μεσιτείες, αμοιβές σε μη επιτηδευματίες, παρακράτηση φόρου για αμοιβές που καταβάλλουν δημόσιες υπηρεσίες, παρακράτηση φόρου για αμοιβές διαμεσολάβησης πωλήσεων αμοιβαίων κεφαλαίων και παρακράτηση φόρου στα κέρδη που εισπράττει φορολογούμενος, κάτοικος Ελλάδας, από αλλοδαπή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης.

• Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες

• Εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα: παρακράτηση φόρου από αμοιβές ελευθέριου επαγγέλματος και προκαταβολή φόρου επί των ποσών αναφοράς των εργολαβικών και μερισμάτων των δικηγόρων.

• Λοιπά Εισοδήματα: παρακράτηση φόρου σε αμοιβές τρίτων όταν εκδίδεται απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης, παρακράτηση φόρου από εκμεταλλευτή ΤΑΧΙ και παρακράτηση φόρου και τελών χαρτοσήμου σε εισοδήματα.

Χαμένοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο

Σε μισθολόγιο πολλών ταχυτήτων οδηγεί η εφαρμογή του θεσμού της προσωπικής διαφοράς. Διαβάστε ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν στις αποδοχές τους

Σε μισθολόγιο πολλών ταχυτήτων οδηγεί η εφαρμογή του θεσμού της προσωπικής διαφοράς, στην οποία προσανατολίζονται τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, με στόχο να μην υπάρξουν υπερβολικές μειώσεις μισθών στους σημερινούς υψηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο θεσμός της προσωπικής διαφοράς θα αναπληρώσει τις απώλειες εισοδήματος που θα προκύψουν στους υπηρετούντες σήμερα δημοσίους από την περικοπή όλων των επιδομάτων του Δημοσίου, πλην τεσσάρων: του οικογενειακού, του επιδόματος ειδικών συνθηκών, του επιδόματος θέσης και του κινήτρου απόδοσης, το οποίο όμως θα δίνεται ως μπόνους μετά την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Με βάση το μηχανισμό, η σταδιακή μείωση των επιδομάτων, σε διάστημα επταετίας, θα αντισταθμιστεί από ετήσιες αυξήσεις των μισθών -πέραν της εισοδηματικής πολιτικής και των ωριμάνσεων-, που θα έχουν ως αποτέλεσμα, στο τέλος της περιόδου, το εισόδημα των υπηρετούντων σήμερα δημοσίων υπαλλήλων να παραμένει αλώβητο.

Με βάση το μηχανισμό του νέου μισθολογίου, η σταδιακή μείωση των επιδομάτων σε διάστημα επταετίας θα αντισταθμιστεί από ετήσιες αυξήσεις των μισθών.

Μάλιστα, για να μπορεί να υποστηριχτεί η ενίσχυση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, στο νέο μισθολόγιο θα υπάρξει πρόβλεψη ότι μαζί με τις μετατάξεις υπαλλήλων από υπουργείο σε υπουργείο θα μεταφέρεται και το δικαίωμα της προσωπικής διαφοράς.

Το σύστημα αυτό δεν αντιμετωπίζει τις μισθολογικές ανισότητες στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα διατηρεί υπαλλήλους με ίδια προσόντα και πολλές ταχύτητες αμοιβών.

Οι νέοι

Στο κάτω μέρος της κλίμακας, οι πλέον χαμένοι θα είναι οι νεοεισερχόμενοι του δημόσιου τομέα, οι οποίοι θα είναι ελάχιστοι, αφού οι νέες προσλήψεις θα γίνονται με τον κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Στις νέες προσλήψεις θα υφίστανται μόνο το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα ειδικών συνθηκών, το επίδομα θέσης και το κίνητρο απόδοσης, το οποίο όμως θα δίνεται ως μπόνους έπειτα από αξιολόγηση.

Παράλληλα, στη μισθολογική τους εξέλιξη θα λαμβάνονται πλέον υπόψη 11 μισθολογικά κλιμάκια, αντί των 18, και κατά συνέπεια θα εισπράττουν ολιγόποσες "ωριμάνσεις", δηλαδή αυξήσεις μισθών εκτός εισοδηματικής.

Τι ισχύει με τους υπηρετούντες

Στη μέση κλίμακα θα βρίσκονται υπηρετούντες υπάλληλοι, για τους οποίους θα εφαρμόζεται η «προσωπική διαφορά», αλλά για μικρά επιδόματα, τα οποία συμπληρώνουν το μισθό τους.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι στην πλήρη απαλοιφή της προσωπικής διαφοράς και της ενσωμάτωσης των επιδομάτων τους στους μισθούς τους, θα παίρνουν τα ίδια χρήματα με σήμερα.

Ένταξη επιδομάτων στους μισθούς

Στο πάνω μέρος της κλίμακας και στην τρίτη και υψηλότερη ταχύτητα εισοδημάτων του Δημοσίου παραμένουν όσοι σήμερα ευεργετούνται με υψηλά επιδόματα, όπως το ΔΙΒΕΕΤ (εφοριακοί) και ΔΕΤΕ (τελωνειακοί), τα οποία φτάνουν ανάλογα με το κλιμάκιο και το 50% των συνολικών αμοιβών τους.

Με το σχεδιασμό που γίνεται, το σύνολο του επιδόματος θα ενταχθεί σταδιακά στους μισθούς, διατηρώντας τους πολύ μπροστά μισθολογικά σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους στο δημόσιο τομέα.

Μια ασφαλιστική δικλίδα για τη συγκράτηση του μισθολογικού κόστους είναι η εφαρμογή της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, που θα μειώσει κυρίως το αριθμό των παλιών και πιο υψηλά αμειβόμενων υπαλλήλων, κατά περίπου 150.000 υπαλλήλους μέχρι και το τέλος του 2015.

Ο μόνος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι τελευταίοι είναι να υπάρξει πλαφόν ανώτερης αμοιβής σε κάθε ένα κλιμάκιο μισθολογικής εξέλιξης, το οποίο θα υπερβαίνει τις σημερινές τους αμοιβές. Τότε θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν περικοπές στο εισόδημά τους.

Μια οριζόντια περικοπή για τους υπηρετούντες υπαλλήλους είναι και το γεγονός ότι, πλέον, αντί για κλιμάκωση, θα έχουμε αποκλιμάκωση των επιδομάτων, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας. Αντί δηλαδή να αυξάνονται ανάλογα με την υπηρεσία, θα μειώνονται.

Όλα αυτά συζητήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, τη συμμετοχή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Ρέππα, του υφυπουργού, Ντίνου Ρόβλια, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο στόχος είναι το σχέδιο του νέου μισθολογίου να είναι έτοιμο μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε και θα περάσει από την κρίση των ελεγκτών της τρόικας.

Οι στόχοι του οικονομικού επιτελείου

H μείωση του αριθμού των υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα ως το τέλος του 2015 και η αντικατάστασή τους από υπαλλήλους μερικής απασχόλησης ή άλλου είδους ελαστικής μορφής εργασίας είναι μια από την ελπίδες που διατηρεί το οικονομικό επιτελείο για τη συγκράτηση -σε μόνιμη βάση- του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.

Στην κατάψυξη οι μισθοί των εργαζόμενων

Μία στις δύο εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα δεν έδωσε αύξηση στους εργαζόμενους της μέσα στο 2011, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά και οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο

Μηδενικές είναι οι μισθολογικές αυξήσεις στους εργαζόμενους το 2011 για μια στις δυο εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της KPMG, ενώ δεν προβλέπεται να βελτιωθεί η κατάσταση μέσα στην επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τo 49% των εταιρειών του δείγματος έδωσε μηδενικές αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων για το 2011, ενώ για το 2012 η πρόβλεψη για μηδενικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους ανέρχεται στο 25% του δείγματος.

Η μέση αύξηση το 2011 (εξαιρουμένων των εταιρειών που έδωσαν μηδενικές αυξήσεις) διαμορφώθηκε στο 2,5% ενώ στο ίδιο ποσοστό ανέρχεται και η αντίστοιχη μέση πρόβλεψη για το 2012.

Η μέση αύξηση το 2011 για το σύνολο του δείγματος (συμπεριλαμβανομένων και των μηδενικών αυξήσεων), διαμορφώθηκε στο 1,2% ενώ η αντίστοιχη μέση πρόβλεψη για το 2012 ανέρχεται στο 1,5%.

Οι κλάδοι που φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο το 2011 είναι αυτοί του Αυτοκινήτου, της Υψηλής Τεχνολογίας και του Λιανεμπορίου, αφού το ποσοστό των εταιρειών που έδωσε μηδενικές αυξήσεις σε αυτούς τους κλάδους ανέρχεται στο 86%, 64% και 54% του δείγματος αντίστοιχα.

Τέλος, από την έρευνα προκύπτει ότι το 13% του δείγματος δήλωσε ότι έχει προχωρήσει το 2010 ή ότι θα προχωρήσει μέσα στο 2011 σε μειώσεις βασικών αποδοχών.

Αναλυτικότερα τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2011 το 49% των εταιρειών έδωσε μηδενικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους, το 20% έδωσε μηδενικές αυξήσεις σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, ενώ το υπόλοιπο 31% έδωσε αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων.

Η μέση αύξηση που δόθηκε για το σύνολο του δείγματος ήταν 1,2% (συμπεριλαμβανομένων των μηδενικών αυξήσεων) ενώ για το 51% του δείγματος που έδωσε αύξηση σε όλους ή σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, η μέση αύξηση ήταν 2,5%.

Χωρίς αύξηση και το 2012

Για το 2012 το 25% των εταιρειών προβλέπει ότι θα δώσει μηδενικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους, το 36% θα δώσει αυξήσεις σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, ενώ το υπόλοιπο 39% δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει κάποια πρόβλεψη για τις αυξήσεις του 2012.

Για το 61% του δείγματος που μπορεί να κάνει προβλέψεις για τις αυξήσεις του 2012, η μέση αύξηση που προβλέπεται να δοθεί είναι 1,5% (συμπεριλαμβανομένων των μηδενικών αυξήσεων), ενώ για το 36% του δείγματος που αναμένεται να δώσει αύξηση σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, η μέση πρόβλεψη είναι 2,5%.

Το 13% των εταιρειών του δείγματος έχει μειώσει τις βασικές αποδοχές εργαζομένων το 2010 ή σκοπεύει να το κάνει μέσα στο 2011. Στην πλειοψηφία τους οι εταιρείες αυτές είναι ελληνικές.

Στην έρευνα παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία για τις μισθολογικές αυξήσεις που δόθηκαν το 2011 και τις προβλέψεις για αυξήσεις του 2012 τόσο στο σύνολο της ελληνικής αγοράς όσο και ανά κλάδο δραστηριότητας.

Επίσης, αποτυπώνονται οι τάσεις σχετικά με τις μειώσεις βασικών αποδοχών των εργαζομένων. Τα δεδομένα, τα οποία συλλέχθηκαν τον Ιούλιο του 2011, αφορούν δείγμα 115 εταιρειών από διάφορους κλάδους της ελληνικής αγοράς.


tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)