Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

ΓΙΑ ΤΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ»



  • ΟΧΙ στην περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού
  • Ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων όπως στις Τράπεζες
  • Εθνικό σχέδιο για τις συντάξεις
  • Πέντε (5) προτάσεις

Παρά την τραγική κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων,
παρά τις ΔΩΔΕΚΑ κατά σειρά μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων (σωρευτική μείωση 40% περίπου) και
παρά τις απώλειες από τις συνδυασμένες μνημονιακές πολιτικές του συστήματος ύψους περίπου 70 δις (βλ. την από 8-10-2015 ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ), με τελευταία την εξαέρωση της αξίας των μετοχών του χαρτοφυλακίου τους με την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών,
η κυβέρνηση προχωρεί στη δέσμευσή της προς τους δανειστές για περικοπή της κρατικής τους χρηματοδότησης ύψους 450 εκατ. € για το 2015 και 1,8 δις € για το 2016 και για παντελή αυτοχρηματοδότηση των επικουρικών συντάξεων (γ’ Μνημόνιο ν. 4336/2015 σελ. 1020 και «Κρατικός προϋπολογισμός 2016» σελ. 42).
Έτσι υλοποιεί και τη ρήτρα της ανταγωνιστικής υποτίμησης που κληρονόμησε από το β’ Μνημόνιο (ν. 4046/2012 σελ. 713). Η δέσμευση αυτή δημιούργησε «τεχνικό» ζήτημα αφού χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχε η ανάγκη των νέων μειώσεων των συντάξεων.
Δυστυχώς η κρίση στο Ασφαλιστικό Σύστημα αντιμετωπίζεται και σήμερα προς την λάθος κατεύθυνση.
Με τους πρόσφατους εφαρμοστικούς νόμους 4337/2015 και 4354/2015 έγιναν καίριες θεσμικές παρεμβάσεις στην παροχή των νέων συντάξεων (νέα όρια ηλικίας, νέος τρόπος υπολογισμού σύνταξης, καθολική απαγόρευση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ακόμη και για τις κατηγορίες που υπάρχουν υπέρτεροι εθνικοί, κοινωνικοί ή δημογραφικοί λόγοι).
Έτσι, με τη συμπλήρωση των ολοκληρωμένων μνημονιακών ρυθμίσεων, αλλάζει το θεσμικό καθεστώς και υπολογίζεται ότι, από το 2022 και μετά, καμιά σύνταξη δεν θα ξεπερνά τα 1000-1100 €, ανεξαρτήτως ύψους καταβαλλομένων εισφορών.
Όμως η εξίσωση των συντάξεων προς τα κάτω (αμετάκλητη αρχή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής) οδηγεί αναπόδραστα στην απαξίωση της συνάρτησης Εργασιακού-Ασφαλιστικού και σε δυσμενείς προσδοκίες για την οικονομία, αφού στην καθημαγμένη ζωή των πατέρων και των παππούδων τους οι νέοι βλέπουν και την κατάληξη του δικού τους εργασιακού βίου!
Η ρεαλιστική πρόταση σήμερα αποτελείται από τις παρακάτω πρωτοβουλίες:
1.Ακύρωση της δέσμευσης για μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 2,3 δις €, που σωρευτικά κατά τη μνημονιακή περίοδο έχει μειωθεί από τα 19 στα 11 δις €.
2.Κάλυψη των ελλειμμάτων των Ταμείων με ανακεφαλαιοποίηση από το περίσσευμα της διαδοχικής ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, προς αναπλήρωση μέρους των απωλειών τους από τις πολιτικές των Μνημονίων.
3.Συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής για το Ασφαλιστικό από ανεξάρτητους επιστήμονες, αρμόδιους φορείς και Ινστιτούτα, καθ’υπέρβαση φυσικά της μνημονιακής «λογικής».
4.Απαγόρευση περαιτέρω μείωσης σε συντάξεις και συνταξιοδοτικές αποδοχές κάθε είδους.
5.Ουδεμία αύξηση εισφορών εργαζομένων.
Δυστυχώς στις δεσμεύσεις για το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό κρίθηκε η μάχη της διαπραγμάτευσης.
Το ελληνικό κοινωνικό ζήτημα επιδεινώθηκε και αυτό θα το χρεωθεί κάθε παρούσα και μέλλουσα προοδευτική εναλλακτική εξαγγελία, όπως άλλωστε στο πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων του διαχρονικού άυλου και υλικού πλούτου της χώρας χάθηκε, προς το παρόν, ο πυρήνας μιας άλληςπροοδευτικής θεώρησης για τη συγκρότηση ενός κρίσιμου πυλώνα δημόσιας και κοινωνικής οικονομίας.-
Αλέξης Π. Μητρόπουλος
Πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚΚ

Πώς η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων είναι αναπόφευκτη

Πώς η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων είναι αναπόφευκτη
Όλα για τα κόκκινα δάνεια. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και η αδιαπραγμάτευτη ευθύνη των τραπεζικών διοικήσεων, καθώς θα πρέπει ιδανικά από το καλοκαίρι να έχουν εξυγιάνει ένα μεγάλο μέρος του δανειακού τους χαρτοφυλακίου για να «συμμαζέψουν» τα βιβλία τους.
Ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη να μειωθεί το... βουνό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ξεπέρασε πέρυσι τα 100 δισ. ευρώ, και πρωτίστως των επιχειρηματικών, καθώς οι τράπεζες εφέτος θα έρθουν αντιμέτωπες με ένα ακόμη πανευρωπαϊκό stress test. Και πλέον, δεν θα υπάρχουν κεφάλαια από δανειακές συμβάσεις και Μνημόνια για να τις διασώσουν, αλλά θα τεθεί σε εφαρμογή πλήρως το bail in, που προβλέπει και «κούρεμα» ανασφάλιστων καταθέσεων.
Τα εξειδικευμένα funds φτιάχνουν ήδη θέσεις στην ελληνική αγορά για να αναλάβουν τη διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων, καθώς τον Φεβρουάριο η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η κυβέρνηση θα έχουν έτοιμο το πλαίσιο αδειοδότησης των ειδικών εταιρειών που θα αγοράσουν τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις.

Bad banks

Η αρχή αναμένεται να γίνει από τα «κόκκινα» δάνεια ύψους 9,6 δισ. ευρώ, των τραπεζών που έχουν οδηγηθεί τα τελευταία χρόνια σε εκκαθάριση, εμπορικές και συνεταιριστικές. Από την διαδικασία της εκκαθάρισης έχουν ανακτηθεί περί τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ, με βάση εκτιμήσεις από τους αρμόδιους φορείς, το ποσό θα μπορούσε να υπερβεί τα 2,2 δισ ευρώ, με μία στοχευμένη και εξειδικευμένη διαχείριση. Να σημειωθεί ότι τα ποσά που εισπράττονται από τους εκκαθαριστές, πάνε κατευθείαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αποτελούν δηλαδή δημόσιο έσοδο.
Σύμφωνα με αρμόδιες τραπεζικές πηγές, η ΤτΕ προχωρά στην ενοποίηση των bad banksπου βρίσκονται σε εκκαθάριση, ενώ έχει δεχθεί ήδη και προσφορές από τρία εξειδικευμένα funds, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διαδικασία ενοποίησης.

Τα distress funds

Στελέχη της αγοράς αλλά και των τραπεζών περιγράφουν το 2016 ως τη χρονιά των μεγάλων επιχειρηματικών ανακατατάξεων, όπου οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις αλλά και τα λουκέτα ισχυρών ομίλων θα είναι μέσα στην «ατζέντα» στο πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων από τα ξένα funds, distress και μη.
Για να μπουν στην ελληνική αγορά οι εξειδικευμένοι φορείς, θα πρέπει να πάρουν πάσο εισόδου. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα ελέγχει, θα αξιολογεί και θα αδειοδοτεί τις εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών. Ενώ ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας, ο οποίος θα είναι έτοιμος μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα καθορίζει και τα θέματα συμπεριφοράς/ συμμόρφωσης αυτών των εταιρειών διαχείρισης απέναντι στους δανειολήπτες.
Προϋπόθεση για να λειτουργήσουν τα distress funds στην Ελλάδα στο κομμάτι της επιχειρηματικής πίστης, θα είναι η δέσμευσή τους να επενδύσουν κεφάλαια στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που θα αναλάβουν. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, οι τράπεζες θα εξακολουθήσουν να είναι οι «κυρίες» των δανείων και οι εταιρείες θα αναλάβουν το κομμάτι της διαχείρισης. Θα μπορούν δηλαδή να προτείνουν και προχωρούν σε ρύθμιση, αλλά και στην αναχρηματοδότηση του οφειλέτη.

Πώληση σε discount

Ωστόσο, θα υπάρχουν και οι περιπτώσεις – στην πλειονότητά τους σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, όπου θα πουληθούν τα δάνεια. Ο νόμος που θέτει τις βάσεις για την αγοροπωλησία «κόκκινων» δανείων δεν ξεκαθαρίζει σε ποιο ποσοστό της ονομαστικής τους αξίαςμπορούν να πουληθούν τα «κόκκινα» δάνεια.
Η τιμή πώλησης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 10 και 40 σεντς ανά ευρώ, δηλαδή από 10% έως 40% της ονομαστικής αξίας του δανείου, ανάλογα με τις εξασφαλίσεις που υπάρχουν. Αντίστοιχα, τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια, χωρίς εξασφαλίσεις, έχουν τιμή πώλησης από 8%-15%, δηλαδή 80 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ της ονομαστικής αξίας του καταναλωτικού δανείου.
Μάλιστα, υπάρχουν προβληματισμοί για το εάν σημερινοί ιδιοκτήτες μεγάλων επιχειρήσεων θα μπορέσουν μέσω τρίτων εταιριών να αγοράσουν σε χαμηλή τιμή τα δάνεια τους πετυχαίνοντας ουσιαστικά «κούρεμα» των οφειλών τους χωρίς η εταιρεία τους να αλλάξει χέρια...

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)