Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ο..Π.ολυμετοχικος Α.ραβικός Π.αναθηναϊκός....

Για το σπίτι.....

Λεφτα υπαρχουν....

Die Welt: 70 δισ. ευρώ το χρέος από το κατοχικό δάνειο της Ελλάδας προς την Γερμανία

Στην κυριακάτικη Die Welt δημοσιεύθηκε άρθρο για το αναγκαστικό δάνειο που υπεγράφη κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου από τις γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις κατοχής και την τότε ελληνική κυβέρνηση.

Τα βασικά σημεία του κατοχικού αναγκαστικού δανείου προβλέπουν: τη μηνιαία κάλυψη των εξόδων των δυνάμεων κατοχής Ιταλίας και Γερμανίας ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δραχμών μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας. Σύμφωνα με το δανειοδοτικό πρακτικό, εάν τα έξοδα υπερβαίνουν το ανωτέρω ποσόν, τότε το επιπλέον ποσόν θα χρεώνεται σαν δάνειο προς τις κατοχικές δυνάμεις.

Το δάνειο αυτό θυμήθηκε χθες Κυριακή η Die Welt του Βερολίνου με τίτλο «Χρωστάμε στους Έλληνες ακόμα; - Ανοιχτοί λογαριασμοί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο προς την Αθήνα».

Η εφημερίδα παραδέχεται ότι οι φωνές που επικαλούνται το κατοχικό δάνειο και τα χρέη της Γερμανίας προς την Ελλάδα δεν «φαίνεται να είναι εντελώς αβάσιμες» και σημειώνει ότι τελικά πρόκειται για δισεκατομμύρια ευρώ.

Αποκλείει βέβαια τις επανορθώσεις και τις αποζημιώσεις και επιχειρηματολογεί, κατά την πάγια γερμανική θέση, ότι αποζημιώσεις εδόθησαν, είτε με τη μορφή συμβάσεων (18.031960 / αποζημιώσεις ύψους 115 εκατομμυρίων ΓΜ στα θύματα της ναζιστικής κατοχής), είτε σε είδος (βιομηχανικά είδη και μηχανήματα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο είναι η μόνη πτυχή της κατοχικής εκμετάλλευσης της Ελλάδας που δεν αρνήθηκε ποτέ η Γερμανία, αλλά απέφυγε επιμελώς να το συζητά και να το ανακινεί με την ανοχή των ελληνικών κυβερνήσεων.

Πρόκειται για 476 εκατομμύρια Ράιχσμαρκ που όλοι σχεδόν αποδέχονται εμμέσως πλην σαφώς ότι ενδέχεται να «ζητηθούν». Το ίδιο αποδέχεται και η εφημερίδα (αναλυτής ο Σβεν Φέλιξ Κέλερχοφ) υποστηρίζοντας πως εάν το δάνειο δεν συμπεριληφθεί στις πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά χαρακτηριστεί 'κανονικό δάνειο', τότε, όπως αποφαίνεται ο αναλυτής «η Ελλάδα έχει δικαίωμα απαίτησης αποπληρωμής του δανείου».

Το πρόβλημα που εγκύπτει, όμως, είναι ότι εάν η Γερμανία πληρώσει σήμερα τα περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ (μαζί με τους τόκους 66 ετών), τότε δημιουργείται «νομικό προηγούμενο με απρόβλεπτες συνέπειες» για τη Γερμανία, σημειώνει ενδεικτικά ο αναλυτής. Και αυτό είναι μάλλον και το μοναδικό εμπόδιο αποπληρωμής του για τη Γερμανία.

Να λοιπόν που πρώτη φορά μια συντηρητική εφημερίδα της Γερμανίας, έστω και με μισόλογα, λέει αυτό που 'δεν κατάφεραν' να αρθρώσουν ούτε οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ: το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο είναι διεκδικήσιμο.

Αποστομωτική απάντηση στον Λοβέρδο από εκπαιδευτικό!‏

Το Σύνδρομο του Πάγκαλου
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, είπε ότι «το ένα εκατομμύριο δημοσίων υπαλλήλων, που ταλαιπωρούν δέκα εκατομμύρια πολίτες με την βεβαιότητα ότι ο δημόσιος τομέας είναι ισόβιος, μας έφτασαν εδώ που μας έφτασαν».(από τον Τύπο).
Είμαι μία εκ των διαρκώς καθυβριζόμενων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Υπηρετώ την Εκπαίδευση 12 χρόνια. Έχω αξιολογηθεί πολλάκις από τους μαθητές μου, τους συναδέλφους, τους προϊσταμένους μου, τις τοπικές κοινωνίες, όπου δούλεψα, ως τουλάχιστον επαρκής.
Δεν είναι δική μου ευθύνη που το Κράτος είναι ανίκανο, ως αμιγώς κομματικός μηχανισμός που είναι, να θέσει αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης και μάλιστα αδικούμαι απ΄ αυτήν τη πρακτική.

Έζησα και δούλεψα 4 χρόνια στα Ψαρά που ο υπουργός αγνοεί κατά που πέφτουν.

Έχω δουλέψει πριν το Δημόσιο 16 χρόνια στον Ιδιωτικό τομέα όπου και σε όλες τις εργασίες που έκανα αξιολογήθηκα θετικά.
Πληρώνω κανονικά τους φόρους μου 30 χρόνια, δεν χρηματοδοτήθηκα ως ΜΚΟ, δεν έλαβα κρατική επιδότηση κανενός τύπου όταν έρρεε το χρήμα, δεν πήρα δωράκι από υποβρύχιο ούτε αντάλλαξα λίμνη με τη Μονή Βατοπεδίου.

Έχω εργαστεί σε ΟΛΕΣ τις δουλειές από που πέρασα ,εκτός ωραρίου και πέραν αμοιβής, όταν υπήρξε ανάγκη (στο Δημόσιο δεν είχα ούτε καν την ηθική επιβράβευση).

Δεν έχω κάνει στη θητεία μου στο Δημόσιο ούτε μία ώρα αμειβόμενου ιδιαίτερου μαθήματος σε μαθητή.

Μού έχουν γίνει τους τελευταίους 20 μήνες, 5 περικοπές οριζόντιου τύπου στις αμοιβές μου που ως εκπαιδευτικού είναι οι χαμηλότερες στο Δημόσιο και αυτή τη στιγμή είναι χαμηλότερες του αντίστοιχου συναδέλφου σε ιδιωτικό σχολείο.

Λοιδορούμαι συστηματικά από ανθρώπους που δεν έχουν πληρώσει ποτέ φόρο, ζουν πάμπλουτα και λένε ότι "δεν γουστάρουν να με πληρώνουν πια".

Ο μόνιμος χαρακτηρισμός που μου αποδίδεται είναι "κοπρίτης".

Με το νέο μισθολόγιο θα φτάσω στα όρια της εξαθλίωσης και με την εργασιακή εφεδρεία δεν μου επιτρέπεται καν να απολυθώ απευθείας, να πάρω την αποζημίωση μου καθώς και ό,τι έχω αποδώσει για το εφάπαξ μου και να φτιάξω μια δουλειά δική μου έξω, στην αγορά.

Σήμερα ο Λοβέρδος συλλήβδην με έβαλε στους αποδιοπομπαίους τράγους που ευθύνονται για τα πάντα σ΄ αυτή τη χώρα..
Ο κος υπουργός δεν έχει αξιολογηθεί ποτέ στην Ελλάδα για το έργο το δικό του και των κυβερνήσεων του κόμματός του που διέλυσαν τη χώρα (παρακαλώ να μην μου φέρετε ως επιχείρημα ότι αξιολογείται δια της ανά τετραετίας ψήφου διότι θα καγχάσω)
Κε υπουργέ είμαι σίγουρη ότι εάν τα μέλη των κυβερνήσεων σας έδιναν στον ΑΣΕΠ η πλειονότης ούτε κλητήρες δεν θα διοριζόσασταν.

Όμως , 20 μήνες τώρα, σας αξιολογεί η τρόικα ,ο δικός σας ΑΣΕΠ, και σας έχει αξιολογήσει ως άχρηστους αλλά σας διατηρεί στην εξουσία ως βολικούς και ταπεινούς υπαλλήλους.
Αγαπητέ υπουργέ που πάσχετε από σύνδρομο αδικημένου καλλιτέχνη μελοδραματικής ταινίας, θα σας έπρεπε μία μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση καθώς και αστική αγωγή για αποζημίωση αλλά οι φοβερές συνδικαλιστικές μας ενώσεις δεν διαθέτουν μήτε τμήμα νομικής υποστήριξης, αφού χρόνια τώρα αποτελούν το αριστερό σας χέρι.

Σας παραδίδω στη χλεύη των σκεπτόμενων ανθρώπων και των έντιμων εργαζόμενων γνωρίζοντας ότι όλοι οι μικροαστοί νοικοκυραίοι θα επικροτήσουν με ζητωκραυγές τις ισοπεδωτικές επικοινωνιακές τακτικές.

Θα σας έλεγα : Ντροπή σας , αλλά η έννοια της ντροπής προϋποθέτει την ύπαρξη Αρχών και Συνείδησης που ως φαίνεται δεν διαθέτετε.

Εγώ πάντως δεν θα ξεχάσω τους δραματικούς λίβελους σας-άξιους δευτεροκλασσάτου ηθοποιού- και θα σας αναμένω όταν θα έχει παρέλθει η Εξουσία απ΄τα χέρια σας και θα φτάσει η ώρα της αληθινής λαϊκής αξιολόγησής σας.

Σοφία Λαμπίκη

"Αγανάκτησε" και ο γιος της Αγγελοπούλου

Ευθείες βολές στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στην οικονομική τακτική εξαπέλυσε ο γιος της Γιάννας Αγγελοπούλου. Σε άρθρο του σε εφημερίδα μιλά για "κινεζοποίηση" της ελληνικής κοινωνίας. "Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε", αναφέρει

Αίσθηση προκαλεί άρθρο που δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Αthens Voice" του πρωτότοκου γιου του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου, Παναγιώτη Αγγελόπουλου και φέρει τον τίτλο "Η εποχή των Τεράτων".

Σε αυτό ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος καυτηριάζει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, κάνοντας λόγο μάλιστα για "κινεζοποίησή της" κατηγορώντας την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για πολιτική αφαίμαξης που έχει οδηγήσει σε απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και σε κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας.

Η γενικευµένη οργή για την εκποίηση της δηµόσιας περιουσίας και την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας αποκρυσταλλώθηκε στο σύνθηµα "δεν χρωστάµε, δεν πουλάµε, δεν πληρώνουµε", αναφέρει ο ίδιος, ενώ σημειώνει ότι η κοινωνία μας πλέον δεν βαδίζει σε σωστό δρόμο.

Ο γιος της κας Αγγελοπούλου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, είχε συμμετάσχει πολλές φορές και στις συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων πολιτών το περασμένο καλοκαίρι.

Αναλυτικά το άρθρο, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα και αναπαράγεται στο διαδίκτυο:

"Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΤΕΡΑΤΩΝ

Στις 25 Μάη ξέσπασε στην πλατεία Συντάγµατος ένα µαζικό πολιτικό κίνηµα αντίστασης και χειραφέτησης, που αποτέλεσε µια κρίσιµη καµπή στον «παρατεταµένο λαϊκό πόλεµο», ο οποίος ξεκίνησε µε την ψήφιση του επαχθούς Μνηµονίου και κλιµακώθηκε µε έντεκα πανεργατικές γενικές απεργίες. Στην υπό «κινεζοποίηση» Ελλάδα της διαρκούς λιτότητας και της οικονοµικής εξαθλίωσης, του εργασιακού µεσαίωνα και της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας, το κίνηµα των πλατειών εξέφρασε τη διάρρηξη των παγιωµένων σχέσεων αντιπροσώπευσης και των αστικών κοινωνικών συµµαχιών, µεταµορφώνοντας την κρίση από οικονοµική σε πολιτική.

Kαθοριστικής σηµασίας στοιχείο, συµβάλλον και στην αντιφατικότητα του κινήµατος, υπήρξε η συµµετοχή χιλιάδων ψηφοφόρων του πελατειακού δικοµµατισµού, ορµώµενων από τη δυσαρέσκεια και την απόγνωση απέναντι στην πολιτική αφαίµαξης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Ο µαχητικός Ιούνιος, κατά τον οποίο εξαπλώθηκε σε δεκάδες πλατείες της χώρας ο δηµοκρατικός θεσµός της λαϊκής συνέλευσης, χαρακτηρίστηκε από γοργές εξελίξεις όσον αφορά στην ιδεολογική ταυτότητα του κινήµατος των Αγανακτισµένων.

Οι πρώτες µέρες της κινητοποίησης, όταν αυτή αγκαλιάστηκε από τα αντιδραστικά ΜΜΕ, σηµαδεύτηκαν από έντονη εχθρότητα απέναντι στην παρέµβαση κοινωνικών συλλογικοτήτων και οργανωµένων µορφών ταξικής πάλης (κόµµατα, συνδικάτα).

Σύντοµα, όµως, αποδείχτηκε ότι για να αγωνιστούµε µε το σύνθηµα "δεν φεύγουµε αν δεν φύγουν κυβέρνηση, τρόικα, χρέος", έπρεπε το κίνηµα να ριζοσπαστικοποιηθεί, να αποκτήσει πολιτικές θέσεις και να µπολιαστεί στους χώρους εργασίας, δηλαδή να επεκταθεί η δηµοκρατική αυτοοργάνωση στο πεδίο της οικονοµίας, µε απώτερο σκοπό τον κοινωνικό εργατικό έλεγχο.

Σ´ αυτή την κατεύθυνση υπήρξαν αξιοσηµείωτα βήµατα, καθώς στις κινητοποιήσεις πρωτοστάτησαν οι υπάλληλοι σε κλάδους εντατικής εκµετάλλευσης του ιδιωτικού τοµέα, οι νέοι της επισφαλούς διανοητικής εργασίας και των µισθών πείνας, οι συνδικαλισµένοι εργάτες και οι άνεργοι.

Ο κόσµος χάραξε το δρόµο µε λαϊκές συνελεύσεις, απεργιακές φρουρές και καταλήψεις διαρκείας (∆ήµος Αθήνας, νοσοκοµείο Ιεράπετρας, σούπερ µάρκετ Dia, ∆ΕΚΟ), ενώ η επιγενόµενη απονοµιµοποίηση των γραφειοκρατικών ηγεσιών των ΓΣΕΕ-Α∆Ε∆Υ αύξησε την επιρροή των πρωτοβάθµιων σωµατείων βάσης και της ριζοσπαστικής-αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Η γενικευµένη οργή για την εκποίηση της δηµόσιας περιουσίας και την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας αποκρυσταλλώθηκε στο σύνθηµα "δεν χρωστάµε, δεν πουλάµε, δεν πληρώνουµε".

Αναµφίβολα, οι ηµεροµηνίες που σφράγισαν την πρωτοφανή δυναµική του αγώνα ήταν 15-28-29 Ιουνίου, όταν οι γενικές απεργίες συναντήθηκαν µε τις λαϊκές συνελεύσεις. Η επιµονή του κόσµου, ο οποίος, παρά την κυβερνητική απόφαση για σκληρή αστυνοµική καταστολή, ανασυντασσόταν και παρέµενε στο Σύνταγµα, κατέδειξε τον πολιτικό µετασχηµατισµό του κινήµατος και την οριστική ρήξη του µε τη µνηµονιακή συναίνεση.

Αποµαζικοποιηµένη λόγω της ιδεολογικής τροµοκρατίας κράτους και κεφαλαίου, που συµπυκνώθηκε στις απειλές «Μεσοπρόθεσµο ή χρεοκοπία/τανκς», η Κάτω Βουλή των πλατειών συνέχισε τις εργασίες της.

Οι παραπάνω εµπειρίες συνθέτουν την πολύχρωµη τοιχογραφία της λαϊκής εξέγερσης, που µολονότι δεν κατόρθωσε να αποτρέψει την εισαγωγή της χώρας στην προκρούστεια κλίνη του Μεσοπρόθεσµου, εγκαινίασε µια νέα, ποιοτικά διαφορετική, πολιτική πραγµατικότητα, µε θεµέλιό της το αίτηµα για άµεση δηµοκρατία και "ισότητα, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια".

Για τη συνέχιση του αγώνα είναι επιτακτική ανάγκη η δηµιουργία ενός ηγεµονικού πολιτικού µετώπου, µιας κρίσιµης µάζας κοµµάτων, συνελεύσεων, σωµατείων και πολιτών, που θα παλέψει για την πολιτική-κοινωνική χειραφέτηση και θα εκπονήσει ένα µεταβατικό πρόγραµµα εκτάκτου ανάγκης για την υπεράσπιση των λαϊκών συµφερόντων.

Βασικοί άξονες πρέπει να είναι η στάση πληρωµών και η διαγραφή του χρέους σε ρήξη µε την Ε.Ε., η αναδιανοµή του εισοδήµατος εις βάρος του κεφαλαίου και υπέρ της µισθωτής εργασίας, η υπεράσπιση του δηµόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών (υγεία, παιδεία), η εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών επιχειρήσεων και η χάραξη βιοµηχανικής πολιτικής µε στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανακούφιση των εργαζοµένων, η θέσπιση αποκεντρωµένων αµεσοδηµοκρατικών θεσµών και η κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας.

Η βίαιη έκρηξη οργής της φτωχής και αποκλεισµένης νεολαίας της Αγγλίας και οι επερχόµενες κοινωνικές συγκρούσεις προοιωνίζουν το ευρωπαϊκό φθινόπωρο θερµό, και καθιστούν επίκαιρα τα λόγια του Αντόνιο Γκράµσι:"Ο παλιός κόσµος πεθαίνει και ο καινούργιος πασχίζει να γεννηθεί. Ζούµε στην εποχή των τεράτων".

ΟΤΑΝ ΛΕΙΠΕΙ Η ΝΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ.!

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΟΤΑΝ ΛΕΙΠΕΙ Η ΝΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ.!

ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΑΡΧΙΜΑΦΙΟΖΟΣ.!

Μυξοκλαίνε με κροκοδείλια δάκρυα οι αδίστακτοι του FOCUS, γιατί δήθεν οι Έλληνες φάγανε τα λεφτά των Γερμανών..!

Σα δεν ντρέπονται!!! Αντί να σκύβουν τα κεφάλια για τα κακουργήματα του λαού τους, πού κατασφαγίασε ένα εκατομμύριο (1.000.000) Έλληνες πατεράδες, μανάδες και αδέλφια μας πριν από λίγες δεκαετίες, και ξεκλήρισε ολόκληρες επαρχίες, πόλεις και χωριά.! Αντί, αυτοί, οι μεγαλύτεροι και χειρότεροι μπαταξήδες του Κόσμου (!) όπως η Ιστορία τους καταγγέλλει, πού μόνο στη μικρή Ελλαδίτσα μας από τις αποζημιώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με τους ανατοκισμούς χρωστάνε πάνω από πεντακόσια δισεκατομμύρια Ευρώ, να εξοφλήσουν, έστω αυτά τά ελάχιστα από τα οφειλόμενα.! Αντί, να μας ευγνωμονούν γιατί συγκατανεύσαμε (δυστυχώς άνευ όρων.!) να επανενωθούν, συγχωρώντας τους μεγαλόκαρδα για άλλη μια φορά! Αντί να αποδίδουν αιώνιο φόρο τιμής στα φτωχαδάκια μας, πού, ανεξίκακα, αμέσως μετά τον Πόλεμο, πήγαν και δούλεψαν σαν σκλάβοι στις φάμπρικες και τα εργοτάξιά τους, ενώ αυτοί θάπρεπε με κατεβασμένα τα μούτρα να έλθουν ΤΣΑΜΠΑ και να ξανακτίσουν τον Τόπο μας, πού με τους Ναζί και τους Γκεσταπίτες τους ρημάξανε, χωρίς σε τίποτε να τους φταίξουμε!!! Παρουσιάζονται αδικημένοι και ψευτοκλαίνε..!

Αλλά, δεν φταίνε αυτοί, πού πάντοτε, εχθροί μας και εκμεταλλευτές μας και φίλοι των χειρότερων εχθρών μας ήσαν και είναι!!! Φταίει η ΗΓΕΣΙΑ μας, πού αντί αντρίκεια να τους εγκαλέσει παγκόσμια και να τους αναγκάσει και τα χρέη τους να πληρώσουν και ένα τεράστιο Συγγνώμην να ζητήσουν, κάθεται και τους γλύφει και τους αφήνει να μας ξεφτιλίζουν ως Ιστορία, ως Λαό και ως πρόσωπα.! Φταίει η ΗΓΕΣΙΑ μας, γιατί αυτούς τους A(Γ)ΡΕΙΟΥΣ δεν τους καθίζει στο εδώλιο της Ιστορικής Αλήθειας και δεν τους απαγγέλλει το δριμύτατο κατηγορητήριο πού τους πρέπει, μπροστά στο οποίο οι κατηγορίες στη Δίκη της Νυρεμβέργης ωχριούν!!!

Ας γνωρίζουν όμως αυτοί οι κύριοι του FOCUS ότι, τα πραγματικά κακουργήματα δεν παραγράφονται και πολύ σύντομα θα κληθούν, οι όντως ένοχοι, να τα πληρώσουν με τόκο και επιτόκιο!!!


Γεώργιος Ντόνας

Οικονομολόγος

Δώδεκα χρόνια από το ιστορικό ρεκόρ του ΧΑΑ

ΚΑΙ ΔΙΗΓΩΝΤΑΣ ΤΑ...
Σαν σήμερα πριν από 12 χρόνια, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών είχε απογειωθεί στο ιστορικά υψηλό των 6.484 μονάδων.

Δώδεκα χρόνια από το ιστορικό ρεκόρ του ΧΑΑ
Οι ενεργοί κωδικοί επενδυτών έφθασαν το 1,5 εκατ. Η πτώση θα αρχίσει μετά δύο ημέρες και θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Υπολογίζεται ότι 100 δισ. ευρώ άλλαξαν χέρια. Μεγάλοι χαμένοι ήταν οι μικροεπενδυτές.

Δείχνουν την πόρτα σε 100.000 συμβασιούχους

Σαρωτικό κύμα αποχωρήσεων 100.000 δημοτικών υπαλλήλων. Περίπου 120 φορείς του Δημοσίου πρέπει έως την ερχόμενη Δευτέρα να έχουν έτοιμες τις λίστες εφεδρείας με το 10% του προσωπικού τους. Πόσους πλήττουν τα μέτρα

Τη δεξαμενή για άλλες 100.000 απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων - που ζητεί η τρόικα πέραν των 150.000, οι οποίες θα προκύψουν κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων και περιορισμού των προσλήψεων- πρόκειται να καθορίσει τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση.

Στο στόχαστρο μπαίνουν άμεσα, εκτός από τους απασχολούμενους σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, οι εργαζόμενοι στις 1.500 δημοτικές επιχειρήσεις και τα 5.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι 54.000 υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και οι 37.000 συμβασιούχοι.

Συνολικά η διαδικασία αυτή θα επηρεάσει, όπως προβλέπει και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, 1.500 δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς στους οποίους απασχολούνται περίπου 200.000 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 20.000 θα τεθούν σε εφεδρεία.

Στην πρώτη γραμμή εισέρχονται, όμως, τώρα, όπως επισημαίνουν "Τα Νέα", και 5.000 ΝΠΔΔ τα οποία λαμβάνουν κάποιας μορφής κρατική χρηματοδότηση. Για τα νομικά αυτά πρόσωπα αναμένεται να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την επέκταση της εργασιακής εφεδρείας και θα οδηγήσει στην έμμεση απομάκρυνση άλλων 10.000 εργαζομένων.

Το κύμα των νέων περικοπών θα πλήξει και τους συμβασιούχους, με επικρατέστερο σενάριο την περαιτέρω μείωση κατά 50% του αριθμού τους και για το 2012, αντί του 10% που αρχικώς είχε οριστεί.

Αυτό σημαίνει ότι 18.500 υπάλληλοι ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου θα δουν την πόρτα της εξόδου.

Εκτός από τις ΔΕΚΟ, για τις οποίες έχει ξεκινήσει η διαδικασία καθορισμού πλεονάζοντος προσωπικού, στο κύμα της εφεδρείας μπαίνουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι με σχέση ιδιωτικού δικαίου.

Μετά τη μείωση των δημοτικών επιχειρήσεων από 6.000 σε 1.500 λόγω Καλλικράτη, προβλεπόταν πως οι εργαζόμενοι σε αυτές (οι 12.000 από τους 16.000 απασχολούνται ως αορίστου χρόνου) είτε θα παρέμεναν στα νέα σχήματα είτε θα μεταφέρονταν στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων.

Με τα νέα δεδομένα ανοίγει ωστόσο παράθυρο για ένταξη της πλειονότητας αυτών σε καθεστώς εφεδρείας μέσω της άμεσης κατάργησης των προσωποπαγών θέσεων, στις οποίες ως επί το πλείστον υπηρετούν.

Αλλά και στον στενό δημόσιο τομέα, επισφαλής θεωρείται η θέση σε πρώτη φάση των υπαλλήλων που μεταφέρθηκαν από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως έγινε με τις μετατάξεις προσωπικού από τον ΟΣΕ και την ΕΘΕΛ.

Δεν κουνιέται ρόδα

Χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς θα μείνει αύριο η Αττική μετά την απόφαση των σωματείων για 24ωρη απεργία. Πρόκειται για την πρώτη κοινή ολοήμερη κινητοποίηση στις συγκοινωνίες, η οποία αναμένεται να προκαλέσει πρωτοφανές κυκλοφοριακό έμφραγμα στο Λεκανοπέδιο.

Ανοιχτό δε παραμένει το ενδεχόμενο να συνταχθούν μαζί τους και οι ιδιοκτήτες ταξί.

Μάλιστα, το σωματείο εργαζομένων στη λειτουργία του Μετρό (ΣΕΛΜΑ) έχει ήδη αποφασίσει 24ωρες κυλιόμενες απεργίες, κάτι για το οποίο θα πάρουν θέση τα άλλα σωματεία τη Δευτέρα.

Οι εργαζόμενοι σε σταθερές και οδικές συγκοινωνίες (Μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, προαστιακός, λεωφορεία και τρόλεϊ) αντιδρούν στο ενδεχόμενο της εργασιακής εφεδρείας, που αν εφαρμοστεί με το ποσοστό του 10% θα σημάνει την έξοδο για 1.200 άτομα. Τονίζουν δε ότι ήδη λόγω μετατάξεων και συνταξιοδοτήσεων το συγκοινωνιακό έργο δεν εκτελείται επαρκώς, πολλώ δε μάλλον εάν η κυβέρνηση θέσει τόσους εργαζόμενους εκτός μέσω εφεδρείας ή απολύσεων.

Σήμερα το μεσημέρι θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους για κινητοποιήσεις και οι ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι, παρ' όλο που βρίσκονται σε στάση αναμονής και δεν αναμενόταν να απεργήσουν μέσα στην εβδομάδα, ενδέχεται να συμμετάσχουν στο 24ωρο χειρόφρενο. Μάλιστα, ο πρόεδρός τους Θύμιος Λυμπερόπουλος συναντάται σήμερα το πρωί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Μετρό γι' αυτό το λόγο.

Ταυτόχρονα ολόκληρος ο κλάδος των μεταφορών βρίσκεται σε αναβρασμό, αφού εκτός από το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ταξί εκκρεμούν οι εξηγήσεις και οι λεπτομέρειες για τη «φωτιά» που άναψε ο Γ. Ραγκούσης στους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης. Σύμφωνα με τα όσα είπε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση και πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος, ανατρέποντας το νόμο Ρέππα που έδινε περιθώριο τριετίας.

Και οι ελεγκτές

Εν τω μεταξύ, και οι εναέριες μεταφορές πρόκειται να αναστατωθούν αφού οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Κυριακή, ενώ έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ όποτε κι αν αυτή γίνει. Εάν το δικαστήριο δεν χαρακτηρίσει παράνομη την απεργία της Κυριακής, κανένα αεροπλάνο δεν θα πετάξει από και προς τη χώρα μας.

Αύριο λόγω της απεργίας στα ΜΜΜ δεν θα ισχύσει ο δακτύλιος.

Ιδιαίτερα σκληρό το νέο πακέτο μέτρων

Εξοντωτικό πακέτο μέτρων συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, στη διάρκεια της νέας τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, που πλήττει νοικοκυριά, δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Προβλέπει εξίσωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, αθρόες απολύσεις στο δημόσιο (200.000 μέχρι το 2015) νέες εισφορές σε συντάξεις, που θα κλιμακώνονται για τους νέους συνταξιούχους, αλλά και μειώσεις μισθών στο δημόσιο μέχρι 40%.

Διάχυτος είναι ο φόβος της κυβέρνησης για τον κοινωνικό αντίκτυπο των μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αργά το βράδυ επιτεύχθηκε κατ΄ αρχην συμφωνία για το πακέτο των μέτρων, που θα αφορούν το 2011, αλλά και τους προϋπολογισμούς μέχρι και το 2014. παραμένουν όμως εκκρεμότητες, οι οποίες θα συζητηθούν το σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, στη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην οποία θα μετέχει και ο ΥΠΟΙΚ, Ευ. Βενιζέλος, ενώ οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να συνταχθεί το κείμενο των συμπερασμάτων. Εφόσον δεν παρουσιαστεί καμία άλλη εμπλοκή, το κλιμάκιο των ελεγκτών θα εισηγηθεί θετικά για την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου, που ανέρχεται σε 8 δισ. ευρώ.

Διάχυτος είναι ο φόβος στην κυβέρνηση για ισχυρές αντιδράσεις για τα νέα μέτρα και ιδιαίτερα για τις απολύσεις στο δημόσιο, για την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα και για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Νέα σημαντική επιβάρυνση θα υποστούν τα νοικοκυριά (ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα), με την εξίσωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης που κατ' απαίτηση της τρόικας, θα εφαρμοστεί από φέτος και όχι σταδιακά.

Αυτό σημαίνει ότι από τις 15 Οκτωβρίου και για ολόκληρη τη χειμερινή περίοδο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα εκτοξευτεί στο 1,35 - 1,40 ευρώ το λίτρο, από 0,80 - 0,85 ευρώ το λίτρο, που ήταν την περυσινή χειμερινή περίοδο και θα αυξήσει την επιβάρυνση των νοικοκυριών κατά 500-600 ευρώ, ανά τόνο πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα είχε προβλέψει αντί της εξίσωσης, την αύξηση του φόρου φέτος κατά 5 λεπτά το λίτρο, αλλά δεν θα εφαρμοστεί.

Το όφελος για το δημόσιο θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς δεδομένου ότι φέτος θα εισπραχθούν επιπλέον 400 εκατ. ευρώ και 320 εκατ. ευρώ, το 2012, αλλά σημαντικό όφελος θα προκύψει από την πάταξη του λαθρεμπορίου πετρελαίου. Σε εκκρεμότητα είναι η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Νέες περικοπές στις συντάξεις

Εφιαλτικά σενάρια για άμεσες μειώσεις την 1η Νοεμβρίου με μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών, συζητήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι ξένοι ελεγκτές πιέζουν για οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, που φτάνουν έως 30% και για «ψαλίδι» στις επικουρικές έως 50%.

Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται να επιβληθεί να νέος κλιμακωτός φόρος τύπου ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις, αρχίζοντας και από τις κατώτατες αν δεν εξασφαλίζεται με άλλο τρόπο η εξοικονόμηση των 2,2 δισ. ευρώ που ζητεί η τρόικα. Μεγαλύτερη επιβάρυνση προτείνεται για όσους είναι μικρότεροι σε ηλικία από 60 ετών και έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, ζήτησε από τους υπουργούς μείωση κατά 30% των οργανικών θέσεων στο Δημόσιο.

Επίσης, ένα άλλο μέτρο σκληρό που φέρεται ότι εξετάζεται, είναι η επιβολή νέου πλαφόν στο ύψος των συντάξεων στα 1.700- 1.800 ευρώ από 2.773 που είναι σήμερα. Το μέτρο υπολογίζεται θα αγγίξει γύρω στους 150.000 συνταξιούχους και θα εξοικονομήσει 150 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις επικουρικές, από την 1-1-2012 θα περικοπούν στα ελλειμματικά και στα προβληματικά ταμεία, ενώ γενικά δεν θα υπερβαίνουν το 20% των συντάξιμων αποδοχών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος.

Οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν την επεξεργασία των στοιχείων όχι μόνο για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2011 και την προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2012, αλλά και για τα έτη 2013 και 2014, δηλαδή για το σύνολο της διάρκειας του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Μείωση προσωπικού και μισθών στο Δημόσιο

Η δραστική μείωση του προσωπικού στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ήταν για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης μεταξύ του κ. Βενιζέλου και των μελών της τρόικας. Συγκεκριμένα τα μέλη της τρόικας ζήτησαν η υπόσχεση για αποχωρήσεις από τις 150 .000 που έχουν συμφωνηθεί ως το 2015 να αυξηθούν στις 200.000 για το ίδιο διάστημα ώστε να επιταχυνθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

Η θέση του υπουργού Οικονομικών περί των μη απολύσεων, αλλά της επέκτασης της εργασιακής εφεδρείας σε ένα αριθμό υπαλλήλων μεγαλύτερο των 20.000 μάλλον δεν πέρασε και η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε απολύσεις τουλάχιστον στον δημόσιο τομέα. Χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας με επιστολή προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ζητούσε μείωση κατά 30% όλων των οργανικών μονάδων των υπουργείων και των εποπτευόμενων από αυτά οργανισμών.

Πάντως στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας το σκηνικό είναι ακόμη θολό. Πάντως θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι πριν από το τέλος του χρόνου σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θα πρέπει να μπουν περισσότερα από 10.000 άτομα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ορισμένοι εκ των οποίων στη λήξη του 12μήνου θα απολυθούν.

Όσοι απομείνουν στο δημόσιο θα υποστούν δραστικές μειώσεις με το νέο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο και θα προβλέπει καταργήσεις επιδομάτων, που αντιστοιχούν σε μέση μείωση τελικών αποδοχών 30-40%.

Στο μεταξύ από την «εσωτερική» συγχώνευση οργανικών μονάδων την τρόικα επείγουν και μεγαλύτερες συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών. Τα στελέχη της τρόικας θύμισαν στο υπουργό Οικονομικών τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για τη συγχώνευση και το κλείσιμο περίπου 350 οργανισμών τη στιγμή που ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις για την κατάργηση των πρώτων 60 που αποφασίστηκε να πάψουν να λειτουργούν. Ένα σημαντικό θέμα το οποίο θα επανεξεταστεί και κατά την έλευση της τρόικας στην Αθήνα είναι και η επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε στα μέλη της τριμερούς επιτροπής ότι οι αποκρατικοποιήσεις συνεχίζονται κανονικά και απλώς θα πρέπει να περάσει ένα μικρό χρονικό διάστημα πριν μπουν χρήματα στα ταμεία. Παρόλα αυτά όμως η τρόικα επέμενε σε κάποιες άμεσες εντυπωσιακές κινήσεις είτε στην κινητή είτε στην ακίνητη περιουσία στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων ώστε να αλλάξει και το κλίμα για την Ελλάδα.

Προειδοποίηση

Η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση και θα αποφύγει τη χρεοκοπία, μόνον εφόσον η κυβέρνηση τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της τρόικας, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο Ολι Ρεν.

Μικρή άνοδος επιτοκίου στα έντοκα

Ποσό ύψους 1,625 δισ. ευρώ, με μικρή άνοδο του επιτοκίου άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο κατά τη χθεσινή δημοπρασία των τρίμηνων εντόκων γραμματίων, παρά το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα στις αγορές, που προκαλούν τα σενάρια χρεοκοπίας.


Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας ανακούφισε το υπουργείο Οικονομικών που έβλεπε τα κρατικά ταμεία να αδειάζουν, καθώς καθυστερεί η εκταμίευση της 6ης δόσης. Στην περίπτωση που η δημοπρασία αποτύγχανε, το Δημόσιο θα βρισκόταν στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να εξοφλήσει τους κατόχους των εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας που λήγουν εντός του Σεπτεμβρίου και είναι ύψους 2 δισ. ευρώ.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,56%, από 4,50% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία της 16ης Αυγούστου και δεδομένων συνθηκών θεωρείται ικανοποιητικό.

Συνολικά, εντός του Σεπτεμβρίου λήγουν έντοκα ύψους 4 δισ. ευρώ (τρίμηνα και εξάμηνα) ενώ είχε αντληθεί και ποσό ύψους 1,455 δισ. ευρώ, με την έκδοση των εξάμηνων εντόκων γραμματίων. Συνολικά δηλαδή με τις δύο εκδόσεις εντόκων καλύφθηκε ποσό 3,08 δισ. ευρώ, ενώ αύριο με την αποδοχή και των μη ανταγωνιστικών προσφορών, μπορεί να αντληθεί ποσό επιπλέον ποσό ύψους 375 εκ. ευρώ.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)