Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Αι στρατιωτικαί δυνάμεις του Δ΄ Ράιχ

Συνοπτικός, εικονογραφημένος οδη­γός της σιδηρόφρακτης στρατιάς του ενδόξου τετάρτου Ράιχ.
Υπό την διοίκηση του Στρατάρχου Φον Ράιχενμπαχ, έρχεται στην Ελλάδα για να φέρει την ανασυγκρότηση, την πρόοδο και την ευημερία, σύμφωνα με το όραμα της Φράου Μέρκελ για την «Νέα Ευρώπη» του 21ου αιώνα.
Ο πίνακας αυτός προσφέρει μια πρώτη γνωριμία με τις δυνάμεις της αλλαγής και της προόδου. Εμπρός, λοιπόν, για την Ελλάδα που όλοι ονειρευόμαστε!


ΧΑ-ΣΤΟΥΚΑΦορομπήχτες καθέτου εφορμήσεως. Κάμπτουν το φρόνημα των αντιπάλων με απανωτά φορολογικά χαστούκια.

ΠΑΝΤΣΕΡ Α.Ε.Μηχανοκίνητες ομάδες επιχειρηματιών εισβάλλουν στην ελληνική αγορά αγοράζοντας και «αξιοποιώντας» ό,τι βρουν στο πέρασμά τους.

ΣΥΜΜΑΧΙΚΟΝ ΓΕΝΙΚΟΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΝΚαταστρώνει σχέδια επιχειρήσεων και αναλαμβάνει να συντάξει τον νέο χάρτη της Ελλάδας, συντονίζοντας το μοίρασμα ανάμεσα στους Συμμάχους.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ (SS)Τραπεζίτες, οικονομολόγοι, διευθυντές, μάνατζερ. Άρτια εξοπλισμένοι, εκπαιδευμένοι και φανατισμένοι, αναλαμβάνουν όλες τις δύσκολες και «βρώμικες» δουλειές (έως και την πρωθυπουργία).

ΑΓΕΛΕΣ «ΛΥΚΩΝ»Ύπουλα Μέσα Μαζικής Υστερίας. Δημιουργούν ζώνη αποκλεισμού από την ενημέρωση, τορπιλίζοντας κάθε σκέψη αντίστασης.

Δρ. ΚΟΜΑΝΤΟΔιανοούμενοι Υπηρεσίας. Εμφανίζονται από το πουθενά για να σπείρουν τον πανικό και την σύγχυση στις γραμμές του αντιπάλου.

ΓΚΕΣΤΑΠΟΈνοπλα τμήματα περιπολούν ανά την επικράτεια εντοπίζοντας σπίτια, καταθέσεις και κάθε περιουσιακό στοιχείο των ιθαγενών.

Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣΤσαρουχοκίνητες ομάδες ιθαγενών αντιστέκονται στις δυνάμεις του Ράιχ, ψελλίζοντας ασυναρτισίες περί εθνικής ανεξαρτησίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Προσκολλημένοι στο χθες, προσπαθούν να σαμποτάρουν το έργο του εκσυγχρονισμού και της προόδου. Να τους αποφεύγετε με κάθε τρόπο.

Μειώσεις μισθών έως 20% σε δικαστές, γιατρούς και ένστολους το 2012

Τον Ιανουάριο αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο – «σκούπα» που θα μειώσει μισθούς 300.000 περίπου δικαστικών, γιατρών, ένστολων και άλλων κατηγοριών κατά 15-20%.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο «σκούπα» στο οποίο θα προσαρμόζει «προς τα κάτω» τους μισθούς των ειδικών μισθολογίων, με στόχο να τα εντάξει στη «φιλοσοφία» του νέου συστήματος αποδοχών στο δημόσιο. Κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για προσαρμογή των ειδικών μισθολογίων στην «αρχιτεκτονική» του Ενιαίου Μισθολογίου με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου.

«Πιλότο» για την αλλαγή των ειδικών μισθολογίων στους ένστολους θα αποτελέσει το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών. Το σχέδιο για τις αλλαγές στο μισθολόγιο των στρατιωτικών, που θα «συμπαρασύρει» και τους υπόλοιπους ένστολους (αστυνομικούς, λιμενικούς κτλ.), διαμορφώνεται με βάση την αρχιτεκτονική του Ενιαίου Μισθολογίου στο δημόσιο.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις μισθών, που θα φτάσουν μέχρι και 30%, θα υποστούν τα υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (με βαθμό πάνω από συνταγματάρχη), ενώ τα χαμηλόβαθμα στελέχη μπορεί να καταγράψουν μικρές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς με την ενσωμάτωση των οδοιπορικών στο μισθολόγιο (130-200 ευρώ μηνιαίως).

Αναμένεται να καταργηθούν όλα τα ειδικά επιδόματα και να παραμείνουν μόνο τρία: το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, το επίδομα Ειδικής Απασχόλησης και το επίδομα Θέσης Ευθύνης. Σχεδιάζεται να αποδοθεί στους ανώτατους αξιωματικούς επίδομα ευθύνης 560 ευρώ, στους κατώτερους αξιωματικούς 140 ευρώ και στους υπαξιωματικούς 130 ευρώ.

Σε αντιστοιχία με το νέο βαθμολόγιο που επικρατεί στον δημόσιο τομέα, το οποίο συνδέεται άμεσα με τους μισθούς των υπαλλήλων, αναμένεται να καταργηθεί στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αντίστοιχα στους υπόλοιπους ένστολους το καθεστώς των μισθολογικών προαγωγών και να συνδεθούν οι αποδοχές με τον διοικητικό βαθμό που κατέχουν. Το γεγονός αυτό θα επιφέρει «πάγωμα» μισθών σε όσους δεν κρίνονται ικανοί να «ανέβουν» βαθμό και σηματοδοτεί την «κατάργηση» ή τον περιορισμό της «αυτόματης» ωρίμανσης των μισθών με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας.

Οι μεγάλοι «χαμένοι» των παρεμβάσεων στα ειδικά μισθολόγια που θα απολέσουν έως και το 30% των μισθών τους θα είναι όσοι κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις ή έχουν πολλά χρόνια προϋπηρεσίας. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η προμελέτη για το μισθολόγιο που είχε παραδοθεί στο υπουργείο Εσωτερικών το 2010, η μέση συνολική αμοιβή ενός γενικού διευθυντή στο Δημόσιο ήταν 3.526 ευρώ, την ίδια στιγμή που οι μέσες συνολικές αμοιβές των Αρχηγών Σωμάτων ξεπερνούσαν τις 5.000 ευρώ. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι με την παρέμβαση στα ειδικά μισθολόγια δεν θα επιδιωχθεί η εξίσωση των μισθών με το Δημόσιο, αλλά η άρση των ανισοτήτων.

Οι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων θα καταγράψουν και αυξήσεις στους βασικούς μισθούς μέχρι και 10% με την ενσωμάτωση επιδομάτων (π.χ. οδοιπορικά) στον βασικό μισθό, αλλά οι υψηλόβαθμοι θα υποστούν σημαντικές περικοπές με την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση γιατρού του ΕΣΥ ο οποίος έχει τη θέση διευθυντή και διαθέτει προϋπηρεσία 27 χρόνια. Οι συνολικές αποδοχές που έχει σήμερα, μετά την κατάργηση του επιδόματος γάμου και τη χορήγηση οικογενειακής παροχής μόνο εάν διαθέτει ανήλικο τέκνο, και μετά τις περικοπές που έχει υποστεί στα επιδόματα φτάνουν τα 4.481 ευρώ (2.054 ευρώ βασικός μισθός, 291 ευρώ επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης, 219 ευρώ πάγια αποζημίωση για συμμετοχή σε σεμινάρια και 1.916 ευρώ για εφημερίες). Με το νέο μισθολόγιο αναμένεται να απολέσει τουλάχιστον 638 ευρώ από την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων.

Εάν αλλάξει -όπως αναμένεται- ο τρόπος υπολογισμού του χρονοεπιδόματος και μειωθεί το ποσό των εφημεριών στο 60% των βασικών αποδοχών, τότε οι τελικές αποδοχές που θα λαμβάνει θα είναι μειωμένες κατά 30% περίπου, «αγγίζοντας» το ποσό των 3.136 ευρώ.

Ξένες τράπεζες πείθουν Έλληνες να διώξουν τις καταθέσεις τους

Για καλοστημένη κομπίνα, που εκμεταλλεύεται το φόβο χιλιάδων Ελλήνων για το μέλλον των καταθέσεών τους, κάνει λόγο η Guardian. Ξένες τράπεζες με έδρα την Αθήνα παρέχουν διευκολύνσεις σε πελάτες για να "βγάλουν" τα χρήματά τους στο εξωτερικό
Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για επιβολή έκτακτου φόρου στις καταθέσεις στο εξωτερικό, φαίνεται πως λίγοι είναι εκείνοι που υπάκουσαν στις προειδοποιητικές εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών, αφού σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας "Τhe Guardian" το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία άνευ προηγουμένου φυγή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες.

Η τάση βέβαια αυτή φαίνεται ότι έρχεται να προσθέσει άλλο...
ένα λιθαράκι στην ήδη επιδεινωμένη οικονομική κατάσταση της χώρας.

Σύμφωνα με ανώτατες τραπεζικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, μπορεί οι Έλληνες φοβούμενοι μελλοντικό οικονομικό κραχ, να καταφεύγουν σε ξένα τραπεζικά συστήματα, ωστόσο, και οι ξένες τράπεζες που έχουν παραρτήματα στην Ελλάδα παρακινούν τους Έλληνες να διώξουν τις καταθέσεις τους από τη χώρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, μόνον οι επενδυτές "έβγαλαν" από τις εγχώριες τράπεζες, περίπου 12 δις ευρώ, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας των ημερών εκείνων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Θεόδωρου Πελαγίδη, "αυτό που βιώνουμε είναι μία από τις επιπτώσεις της κρίσης. Αυτό είναι μέρος της ύφεσης, ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας. Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η μόλυνση έχει έρθει στις τράπεζες και φοβούνται πως θα χάσουν τις καταθέσεις τους. Κατά μέσο όρο γύρω στα 4-5 δις ευρώ των κεφαλαίων, κάνουν φτερά από το τραπεζικό σύστημα κάθε μήνα".

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν προβεί στο παρελθόν σε ανάλογες κινήσεις, μεταφέροντας τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού, όπως αυτών της Κύπρου, αλλά και του Λονδίνου.

Το παιχνίδι των ξένων

Ξένες τράπεζες με υποκαταστήματα στην Αθήνα, λέγεται πως ενθαρρύνουν τους πολίτες να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Η "The Guardian", αναφέρει πως ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος UBS, και η Credit Suisse, απλοποίησαν τις διαδικασίες προκειμένου οι Έλληνες να ανοίγουν λογαριασμούς σε Γενεύη αλλά και Ζυρίχη.

Εκτιμάται ότι 40 δισεκατομμύρια ευρώ, που ανέρχονται στο 17% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας, έχουν αποσυρθεί από το τραπεζικό σύστημα κατά το προηγούμενο έτος.

Στο άρθρο επίσης φιλοξενείται και παλαιότερη δήλωση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, ο οποίος είχε πει πως η εκροή κεφαλαίων από την χώρα μας έχει σταθεροποιηθεί λόγω της πολιτικής συνεργασίας και ανάληψης της πρωθυπουργίας της χώρας από τον τεχνοκράτη Λουκά Παπαδήμο.

Όπως σημειώνεται οι μαζικότερες εκροές κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες έγινε όταν ο τέως πρωθυπουργός, και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, έκανε την αναγγελία διεξαγωγής δημοψηφίσματος, μία κίνηση που συγκλόνισε όχι μόνον τον ελληνικό λαό, αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τις παγκόσμιες αγορές που φοβήθηκαν μία ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδος από την Ε.Ε.

"Δεν είναι μόνο η φυγή κεφαλαίων. Οι άνθρωποι θέλουν να νοιώθουν τις καταθέσεις τους ασφαλείς, την ώρα που το οικογενειακό εισόδημα μειώνεται και έχουν να πληρώσουν ολοένα και μεγαλύτερους λογαριασμούς", εκμυστηρεύεται τραπεζικό στέλεχος.

20.000 νεόπτωχοι Έλληνες στους δρόμους της απόγνωσης

Κρίση, ανεργία, λιτότητα και φτώχεια μαστίζει τους Έλληνες. Χιλιάδες συνωστίζονται σε συσσίτια για ένα πιάτο φαΐ ενώ ολοένα αυξάνεται ο αριθμός των συνανθρώπων μας που δεν έχουν που να κοιμηθούν
Δραματική είναι η αύξηση των ανθρώπων που δεν έχουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους καθώς η ανεργία φέρνει ολοένα και περισσότερο κόσμο στα πρόθυρα της εξαθλίωσης.

Η κρίση μας έμαθε μια νέα "κοινωνική τάξη", τους νεόπτωχους και νεοάστεγους, όπως ονομάστηκαν, άνθρωποι της διπλανής πόρτας που η κρίση τους έσπρωξε στο περιθώριο.

Όπως αναφέρει το "Έθνος", 20.000 άνθρωποι κοιμούνται στο δρόμο, στο αυτοκίνητό τους, σε...
αποθήκες και ξενώνες, νέοι άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους αλλά και εργαζόμενοι που απολύθηκαν λίγο πριν πάρουν σύνταξη.

Η ζωή τους άλλαξε από τη μια στιγμή στην άλλη. Σπίτι, δουλειά και φίλοι, εξαφανίστηκαν λόγω της απουσίας χρημάτων και τώρα πια ανήκουν στην τάξη των νεόπτωχων και εκλιπαρούν για ένα πιάτο ζεστό φαγητό, ψάχνοντας συνέχεια στις αγγελίες για να βρουν μια δουλειά.

Χιλιάδες συμπολίτες μας συνωστίζονται στα συσσίτια μη μπορώντας να ζήσουν μόνοι τους. Κάθε ιστορία αυτών των ανθρώπων είναι μοναδική και αντικατοπτρίζει τη φτώχεια που μαστίζει την Ελλάδα αρκεί να κοιτάξει κανείς γύρω του, και θα δει πόσοι άνθρωποι ψάχνουν κάθε μέρα τον επιούσιο στα σκουπίδια και γυρνάνε στα σοκάκια της πόλης σαν φαντάσματα.

Πολλοί από τους ανθρώπους που κοιμούνται στα παγκάκια, είναι μέλη μεσοαστικών οικογενειών. Όπως ο 31χρονος Γρηγόρης ο οποίος είναι πρώην υπάλληλος security και μένει στο αυτοκίνητό του. Ο νεαρός δεν έχει επαφή με την οικογένειά του και θέλει να σταθεί στα πόδια του μόνος του.

" Όπως έπεσα θα ξανασηκωθώ. Έχω διάθεση για δουλειά. Θα συνεχίσω να αναζητώ και ελπίζω ότι κάποια στιγμή, όχι πολύ αργά για μένα, κάτι θα βρω", λέει και καταλήγει "με πνίγει η αδικία αλλά τι να κάνω".

Παρόμοια είναι η ζωή και για τον 49χρονος Στάθη που δούλευε στις απολυμάνσεις, αλλά τώρα πια δεν βρίσκει ούτε μεροκάματο. Έμεινε στο δρόμο για τρεις μήνες και μόλις τώρα βρήκε ένα δωμάτιο για να κοιμάται. "Νιώθω ζωντανός νεκρός, θέλω να βρω μια δουλειά", δηλώνει ο ίδιος στην εφημερίδα.

"Οι νεόπτωχοι", λέει ο Γιάννης Ξανθούλης, "είναι απόγονοι των μικρομεσαίων. Είναι οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης που αποτελούν τον κορμό της κοινωνίας".

"Κατασκευαστές" εξαπατούσαν ιδιοκτήτες σπιτιών

Μισό εκατομμύριο ευρώ είχαν καταφέρει να αποκομίσουν τέσσερις Ελληνες, που ...αναλάμβαναν εργασίες για λογαριασμό κατασκευαστικών εταιρειών.

Σε βάρος των τεσσάρων Ελλήνων σχηματίστηκε δικογραφία για "απάτη", "πλαστογραφία" και "υπεξαίρεση". Πρόκειται για τρεις άνδρες, ηλικίας 30, 29 και 30 ετών και μια 26χρονη γυναίκα, οι οποίοι "πιάστηκαν" από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άνω Πόλης – Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης.

Οπως προέκυψε από τις έρευνες των αστυνομικών, η 26χρονη είχε ιδρύσει δυο κατασκευαστικές εταιρείες. Στη μία συμμετείχαν και οι δυο 30χρονοι και στην άλλη ως ιδιοκτήτης εμφανιζόταν ο 29χρονος. Αντικείμενο των εταιρειών ήταν οι ανακαινίσεις, κατοικιών, οι τοποθετήσεις κουφωμάτων και άλλες παρόμοιες εργασίες.

Ο ένας από τους δυο 30χρονους εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος των εταιρειών στους υποψήφιους πελάτες και με την ιδιότητα αυτή πήγαινε στα σπίτια τους για να προβεί σε προεργασίες και να εισπράξει την προκαταβολή.

Με το πρόσχημα αυτό, οι κατηγορούμενοι είχαν καταφέρει από τον Ιούλιο του 2008 έως και τον Νοέμβριο να αποσπάσουν από 30 υποψήφιους πελάτες τους 534.976 ευρώ, χωρίς να αποπερατώσουν καμία από τις εργασίες που είχαν αναλάβει.

Η σε βάρος τους δικογραφία υπεβλήθη στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ ο ένας 30χρονος συνελήφθη, καθώς σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Έρχεται και η 2η δόση για το χαράτσι

Οκτώ στους δέκα καταναλωτές έχουν πληρώσει το χαράτσι, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα έσοδα του δημοσίου από το τέλος ακινήτων θα υπερβούν τον αρχικό στόχο, καθώς αναμένεται να φτάσουν τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ.

Δημοσκόπηση - σοκ για την κατάρρευση του κομματικού συστήματος

Δημοσκόπηση - σοκ για την κατάρρευση του κομματικού συστήματος

Σκηνικό πλήρους ανατροπής στο πολιτικό τοπίο φέρνουν στην επιφάνεια τα ευρήματα της δημοσκόπησης, που διενεργήθηκε από τη Marc ΑΕ για λογαριασμό του «Εθνους της Κυριακής».

Καθώς υφίστανται τις επώδυνες συνέπειες της κρίσης, οι πολίτες αποδίδουν ευθύνες στο κομματικό σύστημα και προσβλέπουν στη δημιουργία νέων πολιτικών φορέων.

Υπέρ της συγκρότησης σχηματισμών διαφορετικής αντίληψης τάσσεται το 75% των ερωτηθέντων, δηλαδή τρεις στους τέσσερις πολίτες. Αναζητούν το καινούργιο για να μην επαληθευτούν οι φόβοι ότι επέρχεται το οικονομικό και κοινωνικό κραχ.

Η τάση είναι εξίσου ισχυρή και στα δύο κόμματα εξουσίας. Ομως συνεπαίρνει και τα μικρότερα κόμματα, που έτσι κι αλλιώς εμφανίζονται ενισχυμένα στις παρούσες συνθήκες.

Ο Λουκάς Παπαδήμος θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός. Ενας στους δύο δηλώνει εκ των προτέρων ότι θα τον υπερψηφίσει, αν θελήσει να συμμετάσχει στις εκλογές ως επικεφαλής συνδυασμού.

Το ποσοστό, που συγκεντρώνει, είναι πολύ μεγαλύτερο απ' ό,τι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ παρουσιάζουν στην πρόθεση ψήφου.

Ζητούν συνεργασία
Η προσδοκία να επιτύχει στην αποστολή της η παρούσα κυβέρνηση εκφράζεται κατ' απόλυτη πλειοψηφία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση στο ερώτημα για τη διάρκεια που θα μπορούσε να έχει η κυβέρνηση Παπαδήμου. Οι περισσότεροι (40,3%) πιστεύουν ότι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν με την εξάντληση της τετραετίας.

Η φιλοσοφία των ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων, επάνω στην οποία έχουν οικοδομηθεί τα εκλογικά συστήματα της μεταπολίτευσης, έχει φθαρεί χαρακτηριστικά στην κοινή γνώμη.

Στο 62% εξακοντίζεται το ποσοστό αποδοχής των κυβερνήσεων συνεργασίας. Ισχυρότερη παρουσιάζεται στον χώρο των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (69,9%) και της ήσσονος αντιπολίτευσης (70,7%). Αλλά και στη Νέα Δημοκρατία σχεδόν οι μισοί (47,5%) αποδέχονται την ιδέα.

Τείνει να δημιουργηθεί διάθεση για υπέρβαση του κομματικού φανατισμού, που κυριάρχησε στην πορεία του νεοελληνικού κράτους από τη σύστασή του ακόμα.

Διάχυτος παρουσιάζεται ο φόβος που διακατέχει την κοινή γνώμη από τον καταιγισμό στις εσωτερικές και τις διεθνείς εξελίξεις.

Το 64,4% θεωρεί, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, ότι τα όσα συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Σημαντικό μέρος των ελπίδων του για την έξοδο από την κρίση και την πορεία προς την ανάπτυξη εναποθέτει ο Ελληνας πολίτης στην παρούσα κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της.

Τρεις στους τέσσερις Ελληνες προσβλέπουν στη συγκρότηση νέων κομμάτων για τη μεταμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Την πεποίθηση ότι καινούργιοι κομματικοί φορείς μπορούν να διαδραματίσουν εξυγιαντικό ρόλο, εκφράζει το 75% των ερωτηθέντων.

Στη βελτίωση των σημερινών κομμάτων εναποθέτει ελπίδες μόνο το 14,7%. Το αίτημα της ανανέωσης σαρώνει ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, από το ΠΑΣΟΚ (76,0%) και τη Νέα Δημοκρατία (70,6%) μέχρι τον χώρο των μικρότερων κομμάτων, όπου δεσπόζουν οι φορείς της Αριστεράς.

Ισχυρό είναι το λαϊκό έρεισμα που διαθέτει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, την ώρα που τα κόμματα και οι ηγέτες τους διέρχονται περίοδο δεινής κρίσης.

Θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός σε σύγκριση:

  • Με τον Αντώνη Σαμαρά σε ποσοστό 54,3% έναντι 21,7%.
  • Με τον Γιώργο Παπανδρέου σε ποσοστό 71,8% έναντι 3,8%.

Στο δίλημμα μεταξύ Α. Σαμαρά και Γ. Παπανδρέου, η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του πρώτου με ποσοστά 38,3% και 10,7%, αντίστοιχα. Oμως υπάρχουν τα ενδιαφέροντα στοιχεία της επιφύλαξης και του δισταγμού. Το 51,0% κατατάσσεται στην κατηγορία «Δεν απαντώ».

"Δέστε τις ζώνες σας, έρχεται χρονιά γεμάτη αναταράξεις"

Για δύσκολο 2012 με τους ηγέτες των κρατών-μελών να παραμένουν ανήμποροι στην επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης και για πρωτόγνωρα κοινωνικά φαινόμενα κάνει λόγο ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος σε άρθρο του

Αυστηρή προειδοποίηση για ένα δύσκολο έτος, απηύθυνε ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί με την φράση "Δέστε τις ζώνες σας! Το 2012 θα είναι μια χρονιά γεμάτη αναταράξεις", τονίζοντας παράλληλα ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία είναι ξεκάθαρες.

"Ύφεση στην Ευρώπη, αναιμική ανάπτυξη στην καλύτερη περίπτωση στις ΗΠΑ και μια απότομη επιβράδυνση στην Κίνα", βλέπει ο ίδιος μέσα από άρθρο του.

Ο Ρουμπινί υποστηρίζει ότι οι οικονομίες της Ασίας είναι εκτεθειμένες στην Κίνα, η Λατινική Αμερική επηρεάζεται από την υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων, ενώ η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη είναι εκτεθειμένες στην Ευρωζώνη.

Σε αυτήν τη φάση, η ύφεση στην Ευρωζώνη είναι σίγουρη, αν και το βάθος και η διάρκειά της δεν μπορούν να προβλεφθούν.

Ωστόσο, "η συνεχιζόμενη πιστωτική ασφυξία, τα προβλήματα χρέους, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και η δημοσιονομική λιτότητα συνεπάγονται ότι θα βιώσουμε μια σοβαρή ύφεση", υπογραμμίζει.

Και συνεχίζει: "Οι ηγέτες του πλανήτη θα είναι δύσκολο να ξαναβάλουν μπροστά την ανάπτυξη. ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία αναβάλλουν για αργότερα τις σοβαρές οικονομικές, δημοσιονομικές και χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για μια βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη".

Κατάρρευση, χρεοκοπία, ελπίδα... Ελλάδα

Το 75% των πολιτών γυρνά την πλάτη στον δικομματισμό και θέλει νέα κόμματα, το 40% θέλει εκλογές στο τέλος της 4ετίας, το 47% θα ψήφιζε κόμμα Παπαδήμου. Τεράστια η διαφορά μεταξύ του πρωθυπουργού και των Σαμαρά - Παπανδρέου

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc ΑΕ για λογαριασμό του "Έθνους της Κυριακής", τρεις στους τέσσερις πολίτες είναι υπέρ της συγκρότησης σχηματισμών διαφορετικής αντίληψης, αναζητώντας κάτι καινούριο για να μην επαληθευτούν οι φόβοι, ότι επέρχεται οικονομικό και κοινωνικό κραχ.

Ο Λουκάς Παπαδήμος θεωρείται πιο κατάλληλος για πρωθυπουργός, ενώ ένας στους δύο πολίτες δηλώνει εκ των προτέρων ότι θα τον υπερψηφίσει, εάν θελήσει να συμμετάσχει στις εκλογές ως επικεφαλής συνδυασμού.

Το ποσοστό μάλιστα που συγκεντρώνει, είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ Λ. Παπαδήμου και Αντ. Σαμαρά, ο πρώτος λαμβάνει ποσοστό 54,3% ως καταλληλότερος πρωθυπουργός και ο δεύτερος 21,7%, ενώ δεν απαντά το 24%.

Μεταξύ Λ. Παπαδήμου και Γ. Παπανδρέου στην ίδια ερώτηση, ο πρωθυπουργός λαμβάνει ποσοστό 71,8% και ο τέως πρωθυπουργός 3,8%, με ένα ποσοστό 24,4% να μην απαντά.

Μεταξύ Αντ. Σαμαρά και Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 38,3%, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ 10,7% και το 51% δεν απαντά.

Ως προς την εικόνα της κυβέρνησης, το 40,4% απαντά θετικά στην ερώτηση "εάν η κυβέρνηση συνεργασίας με τον Λ. Παπαδήμο είναι θετική ή αρνητική εξέλιξη για τη χώρα μας", το 16,6% "μάλλον θετικά", το 9% "μάλλον αρνητικά", το 27,7% "αρνητικά" και ένα ποσοστό 6,8% δεν απαντά.

Θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό έχει το 35,7% των ερωτηθέντων, μάλλον θετική το 27%, μάλλον αρνητική το 10,4%, αρνητική το 19,3% ενώ ένα ποσοστό 7,6% δεν απαντά.

Στην ερώτηση "εάν θέλουν να πετύχει η προσπάθεια της νέας κυβέρνησης", το 83,6% απαντά "ναι", το 12% "όχι" και το 4,4% δεν απαντά.

Ακόμη, στην ερώτηση, εάν επιθυμούν η θητεία του Λ. Παπαδήμου να έχει και συνέχεια μετά τη λήξη της θητείας αυτής της κυβέρνησης, το 13,2% θέλει να πολιτευτεί με κάποιο από τα υπάρχοντα κόμματα, το 35,3% να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική, το 30,5% να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος και το 21% δεν έχει άποψη.

Πρώτος και σε δημοτικότητα ο πρωθυπουργός

Όσον αφορά στην δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού, ο κ. Παπαδήμος έρχεται πρώτος με το 62,7% να έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη και το 29,7% αρνητική ή μάλλον αρνητική.

Ακολουθεί ο Φ. Κουβέλης, με το 47,3% να έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη και το 44,7% αρνητική ή μάλλον αρνητική.

Ο Γ. Δημαράς έρχεται τρίτος σε δημοτικότητα, με ποσοστό 36,8% να δηλώνει πως έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη και το 52,4% αρνητική ή μάλλον αρνητική.

Ακολουθεί ο Αλ. Τσίπρας, με το 35,5% και 62,4% να έχουν θετική και αρνητική γνώμη αντίστοιχα, ο Αντώνης Σαμαράς με 31,4% και 66% θετική και αρνητική γνώμη αντίστοιχα, ο Γ. Καρατζαφέρης με 27,5% υπέρ και 70,5% κατά, η Αλ. Παπαρήγα με 24,3% και 72,6% κατά, η Ντ. Μπακογιάννη με 19% υπέρ και 78,5% κατά και τελευταίος έρχεται ο τέως πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με το 15,6% να δηλώνει ότι έχει θετική ή μάλλον θετική και το 83,7% αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)