Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Πώς θα υπολογίσετε τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Πώς θα υπολογίσετε τον ενιαίο φόρο ακινήτων Τα κομπιουτεράκια τους θα πρέπει να βγάλουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να υπολογίσουν τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που έρχεται σε κάθε σπιθαμή γης και κτισμάτων από το 2014, για να αντικαταστήσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Ο νέος φόρος επιβάλλεται με πληθώρα συντελεστών και παραμέτρων μεταξύ των οποίων η επιφάνεια, η αντικειμενική αξία, η παλαιότητα, ο όροφος και η ...φάτσα (πόσες προσόψεις έχει το ακίνητο), ενώ από τις δαγκάνες του γλιτώνουν ελάχιστοι, κυρίως όσοι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας (οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω και οικογενειακό εισόδημα 11.000 ευρώ απαλλάσσονται 100% ενώ για νοικοκυριά με εισόδημα έως 7.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ ανά παιδί, προβλέπεται έκπτωση 50%).
Για τις κατοικίες και άλλα κτίσματα υπάρχουν 20 κλιμάκια με την φορολογική επιβάρυνση να ξεκινάει από τα 2,3 ευρώ ανά τ.μ. για αντικειμενική αξία έως 500 ευρώ ανά τ.μ. και φτάνει στα 17 ευρώ ανά τ.μ. για τα ακίνητα με αντικειμενική αξία πάνω από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. Για το τελικό ποσό του φόρου θα υπολογίζονται: η παλαιότητα του κτιρίου, ο όροφος ή μονοκατοικία, η πρόσοψη, οι βοηθητικοί χώροι καθώς και εάν είναι ημιτελές ή όχι.
Το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ) αναμένεται να εισαχτεί στη Βουλή στις 4 Νοεμβρίου και να ψηφισθεί έως τις 14 Νοεμβρίου.
Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 και στοχεύει στην βεβαίωση εσόδων ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Σε γενικές γραμμές οι μεγάλοι χαμένοι από τον νέο φόρο είναι τα οικόπεδα, τα διατηρητέα και ιστορικά κτίρια, τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και τα ξενοίκιαστα ακίνητα που πλήττονται ιδιαίτερα από τον νέο φόρο.
Ο φόρος θα εφαρμόζεται με συντελεστές από 2,3 ευρώ έως 17 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στα κτίσματα, στα οικόπεδα θα επιβάλλεται με συντελεστές από 0,02 ευρώ έως 30 ευρώ και στα αγροτεμάχια με συντελεστές από1,5 ευρώ ανά στρέμμα.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:
Οι επιβαρύνσεις στις κατοικίες
Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τετραγωνικών μέτρων (δευτέρου ορόφου) το οποίο έχει διπλή πρόσοψη και παλαιότητας 5 ετών σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 3.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, θα πληρώσει φόρο 1623,02 ευρώ. Σήμερα για το ίδιο ακίνητο πληρώνει 1.224 ευρώ.
Ιδιοκτήτης μονοκατοικίας 160 τετραγωνικών μέτρων, μονής πρόσοψης και παλαιότητας 15 ετών σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, θα πληρώσει φόρο 3.479,0. ευρώ.
Ιδιοκτήτης ακινήτου 70 τ.μ. (πρώτου ορόφου) σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 2.000 ευρώ και ηλικίας 10 ετών θα πληρώσει το 2014 φόρο 362,25 ευρώ. Με το υφιστάμενο καθεστώς ο φόρος ανέρχεται στα 410,5 ευρώ ετησίως.
Οι επιβαρύνσεις στα οικόπεδα
Ιδιοκτήτης οικοπέδου 400 τετραγωνικών μέτρων με μοναδιαία αξία 150 ευρώ το τετραγωνικό. Ο φόρος το 2014 θα ανέλθει στα 280 ευρώ.
Ιδιοκτήτης οικοπέδου 700 τετραγωνικών μέτρων με μοναδιαία αξία 600 ευρώ το τετραγωνικό. Ο φόρος το 2014 θα ανέλθει στα 2.400 ευρώ.
Ιδιοκτήτης οικοπέδου 2.000 τετραγωνικών μέτρων με μοναδιαία αξία 1.500 ευρώ το τετραγωνικό. Ο φόρος το 2014 θα ανέλθει στα 18.000 ευρώ.
Η φορολογία στα αγροτεμάχια
Αγροτεμάχιο 400 τ.μ. στην Βουλιαγμένη με κατοικία με που βρίσκεται σε απόσταση 900 μέτρων από τη θάλασσα και έχει πρόσβαση σε τοπική οδό θα πληρώσει βασικό φόρο 0, 15 ευρώ τα 100 μέτρα που εν συνεχεία θα προσαυξηθεί επί 3,5 λόγω θέσης (ελάχιστη ΑΒΑ 3), επί 1 λόγω χρήσης (Μονοετής Καλλιέργεια), επί 1,2 λόγω πρόσοψης και επί 1 λόγω απόστασης από τη θάλασσα. Έτσι, ο τελικός φόρος για το ακίνητο αυτό θα ανέλθει στα 252 ευρώ.
Αγροτεμάχιο 5 στρεμμάτων με ελιές και σπίτι 170 τμ 13ετίας στα Μεσόγεια θα καταβάλει φόρος 302,40 για τη γη και 704,78 ευρώ για το κτίσμα, δηλαδή συνολικά 1.007,18 ευρώ. Ο ίδιος ιδιοκτήτης όμως πλήρωνε φέτος για το ίδιο ακίνητο «χαράτσι» μέσω τη ΔΕΗ περίπου 845 ευρώ και, συνεπώς, με τον ΕΝΦΑ θα επιβαρυνθεί.
Αγροτεμάχιο 100 τ.μ. στην Λευκάδα χωρίς κατοικία με ελαιόδεντρα που βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων από τη θάλασσα και είναι «τυφλό», δηλαδή δεν έχει πρόσβαση σε τοπική οδό θα πληρώσει βασικό φόρο 0, 15 ευρώ τα 100 μέτρα που εν συνεχεία θα προσαυξηθεί επί 2 λόγω θέσης (ελάχιστη ΑΒΑ 3), επί 1,8 λόγω χρήσης (Ελαιοκαλλιέργεια) και επί 3 λόγω απόστασης από τη θάλασσα. Έτσι, ο τελικός φόρος για το ακίνητο αυτό θα ανέλθει στα 1,62 ευρώ.

Ποιοι εξαιρούνται και ποιοι έχουν έκπτωση
Οι εξαιρέσεις από τον φόρο προβλέπεται για ελάχιστους. Έτσι για να εξασφαλιστεί η έκπτωση κατά 50% ή πλήρης απαλλαγή, για νοικοκυριά με τρία και περισσότερα παιδιά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας θα πρέπει – κατά περίπτωση- να συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
• Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ προσαυξημένο κατά χίλια ευρώ 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,
• το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων και των γηπέδων στα οποία κατέχουν δικαιώματα τα μέλη της οικογένειας δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά προκειμένου για κτίσματα, ή τα 500 τετραγωνικά για οικόπεδα, ή τα 6.000 , προκειμένου για γήπεδα εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, και
• ο φορολογούμενος, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Έκπτωση προβλέπεται για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι, άτομα με αναπηρία και πολύτεκνοι, με οικονομική αδυναμία.
Πλήρη απαλλαγή από τον φόρο έχουν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και 3 ή περισσότερα παιδιά (δηλαδή: έως 11.000).
Όλο το νομοσχέδιο
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του το υπουργείου οικονομικών:
«Ο ενιαίος φόρος ακινήτων κινείται στην κατεύθυνση των λιγότερων χρημάτων από περισσότερους πολίτες. Ο νέος φόρος ακινήτων είναι μεσοσταθμικά μειωμένος κατά 16% σε σχέση με τον προηγούμενο φόρο.
Όμως, δεν πρόκειται για φόρο περιουσίας, αλλά για φόρο που επιβάλλεται ανά ακίνητο, αντικαθιστά το ΕΕΤΗΔΕ και τον ΦΑΠ, έχει προοδευτικότητα, βοηθά την φορολογική Διοίκηση καθώς ξέρει ακριβώς το φόρο που θα εισπράξει σε αντίθεση με το φόρο περιουσίας που αλλάζει ανάλογα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και επιβάλλεται ανεξαρτήτως του είδους του προσώπου : είτε είναι φυσικό είτε νομικό, είτε νομική οντότητα.
Επίσης, είναι χαμηλότερος από τον προηγούμενο φόρο, ενώ για τους αγρότες όπου για πρώτη φορά πληρώνουν, προκύπτει ένα ελάχιστο κόστος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των αγροτεμαχίων βρίσκεται μέσα στις 3 πρώτες ζώνες όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 1,5 έως 2,25 ευρώ ανά στρέμμα.
Αυτό δεν συνιστά υπερφορολόγηση των αγροτών, καθώς καλούνται να καταβάλλουν έναν ελάχιστο φόρο για να μπορέσει να μειωθεί η επιβάρυνση στα αστικά ακίνητα.
Αντίθετα, απαλλάσσονται από το φόρο ή πληρώνουν με μεγάλη έκπτωση οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις. Συγκεκριμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι και φτωχά νοικοκυριά) με οικονομική αδυναμία, είτε εξαιρούνται είτε έχουν πολύ σημαντικές ελαφρύνσεις. Δεν πρόκειται να πληρώσουν πολίτες που αντικειμενικά δεν μπορούν».
Κύρια χαρακτηριστικά του ενιαίου φόρου ακινήτων
Κατηγορίες Ακινήτων:
Κτίρια
Ακολουθήθηκε το μοντέλο ΕΕΤΑ (πρώην ΕΕΤΗΔΕ)
Έχει όμως πολλές περισσότερες φορολογικές ζώνες (20) σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ.
Η διαφορά ΕΕΤΗΔΕ –ΕΝΦΑ είναι κατά μ.ο. -16%. Η διαφορά ξεκινά από μείον 10 και φθάνει στο μείον 29% χαμηλότερα από τον προηγούμενο φόρο.
Στις 5 πρώτες ζώνες βρίσκεται το 85% των κτηρίων.
Ο φόρος αυξομειώνεται ανάλογα με συντελεστές παλαιότητας, ορόφου (αυξάνεται από τον 2ο όροφο και πάνω) και προσόψεως.
Οι μονοκατοικίες θα έχουν συντελεστή 1,03 και θα προσμετράται η ηλικία τους.
Προσοχή: μόλις το 0.6% των μονοκατοικιών θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με τον προηγούμενο.
Σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως όταν πρόκειται για οικοδομές της τελευταίας 10ετίας, επειδή η ΔΕΗ υπολόγιζε κύριους και βοηθητικούς χώρους ενιαία, και τώρα αυτό διαχωρίζεται, θα προκύπτει χαμηλότερος φόρος.
Γήπεδα εντός σχεδίου (αστικά οικόπεδα)
Υπολογίζεται η τιμή του οικοπέδου όπως υπολογίζεται και τώρα
25 οι φορολογικές ζώνες από 20ευρ/στρ – 30.000 ευρ/στρ
Τα ¾ των οικοπέδων βρίσκονται σε ζώνες που πληρώνουν μέχρι 250 ευρ/στρ
Συνήθως οι εκτάσεις στα αστικά οικόπεδα δεν είναι μεγάλες και πολλές φορές οι συνδικαιούχοι μοιράζονται τον φόρο.
Η όποια φορολογία μένει για αστικό οικόπεδο στο οποίο υπάρχει κτίσμα είναι -25%.
Νομικό πρόσωπο: ο Φόρος πλέον εκπίπτει ως δαπάνη και άρα αυτό που καταβάλλεται είναι μειωμένο κατά 26%
Σε αγροτεμάχια που έχουν μέσα κτίριο, μπορεί να χαρακτηριστεί ως βοηθητικό κτίριο και να πληρώνει 10%
Γήπεδα εκτός σχεδίου (αγροτεμάχια)
Το 90% των μην αστικών οικοπέδων βρίσκεται μέσα στις 3 πρώτες ζώνες όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 1,5 έως 2,25 ευρώ ανά στρέμμα.
Θα υπάρχουν 10 ζώνες
Θα προσμετράται και ο συντελεστής τοποθεσίας, αλλά και ο συντελεστής χρήσης ( μονοετής καλλιέργεια 1, ελαιώνας 2, πολυετής καλλιέργεια: 2,5)
Βοηθητικός χώρος σε αγροτεμάχιο : φόρος 10%
Τα μαντριά θα πληρώνουν κανονικό φόρο
Ποιοι δεν απαλλάσσονται και ουσιαστικά για πρώτη φορά φορολογούνται
Κόμματα
Συνδικαλιστικές οργανώσεις
Κτίρια Νοσοκομείων που αξιοποιούνται εμπορικά
Ακίνητα και εκτάσεις επιταγμένες από το στρατό
Τράπεζα της Ελλάδος
Ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου
Απαλλαγές - Ευπαθείς ομάδες
50% έκπτωση στο φόρο για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα (7.000 + 1000 για κάθε παιδί)
100% απαλλαγή για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και 3 ή περισσότερα παιδιά (δηλαδή: έως 11.000)
Νομικά πρόσωπα
Αναβολή της πληρωμής του φόρου αν έχει χαμηλό τζίρο (δηλαδή όταν ο τζίρος δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του φόρου
Αναβολή της πληρωμής του φόρου αν έχει υποστεί 30% μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.»

Read more: http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/361331/pos-tha-ypologisete-ton-eniaio-foro-akiniton#ixzz2ife4phlW

Προνόμια χωρίς τέλος! Αφορολόγητο έως και 75% για τους βουλευτές!

«Έχασε τη μιλιά του» ο Γιώργος Μαυραγάνης όταν η συνάδελφος του από τη ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη, του ζήτησε να αποκαλύψει κι άλλες κατηγορίες πολιτών, εκτός των βουλευτών, που απολαμβάνουν προκλητικά μεγάλο αφορολόγητο.

Μάλιστα η κ. Γιαννακάκη έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία – που βεβαίως προκαλούν το κοινό, περί δικαίου αίσθημα – αλλά ο υφυπουργός Οικονομικών περιορίστηκε να απαντήσει πως… δεν ήρθε προετοιμασμένος για να απαντήσει επ’ αυτού.

«Η φορολόγηση, και βάσει του Συντάγματος, πρέπει πρώτα και κύρια να είναι δίκαια κατανεμημένη και να μην δημιουργεί ανισότητες. Μιλώ για κατηγορίες, όπως είναι για παράδειγμα οι Βουλευτές. Βλέπουμε ότι το αφορολόγητό εισόδημα των Βουλευτών υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις το 50% και εκτός από αυτό παρέχονται και πάρα πολλά επιδόματα στους Βουλευτές, τα οποία δεν φορολογούνται» ξεκίνησε το… «σφυροκόπημα» η κ. Γιαννακάκη και κάλεσε ευθέως το υπουργείο Οικονομικών να απαντήσει πόσες και ποιες είναι αυτές οι εισοδηματικές κατηγορίες, πέρα από τους βουλευτές, που έχουν υψηλό αφορολόγητο και ποιο είναι το ύψος των εσόδων που χάνει το κράτος, ζητώντας παράλληλα να αρθεί αυτό το ειδικό φορολογικό καθεστώς.

Ο υφυπουργός Οικονομικών απέφυγε να σηκώσει το γάντι και μίλησε γενικά για τις φοροελαφρύνσεις σε κάποιες κοινωνικά αδύναμες ομάδες, όπως οι αγρότες, οι τυφλοί, ανάπηροι πολέμου κ.α., στις οποίες ομάδες βέβαια, δεν ανήκουν οι βουλευτές.

Αυτό εκνεύρισε την κ. Γιαννακάκη, η οποία εξέθεσε ακόμη περισσότερο τον… «κλάδο» της αλλά και τους… δικαστές, καταγγέλλοντας το ειδικό φορολογικό καθεστώς που ισχύει και για τους λειτουργούς της Θέμιδος…

«Κύριε υπουργέ, λυπάμαι, αλλά πρέπει να πω ότι μάλλον ο Γιώργος Σεφέρης, όταν έλεγε «Ελλάδα, η χώρα των παράλληλων μονολόγων», πρέπει να είχε υπ’ όψιν τέτοιες συζητήσεις. Θεωρείτε ότι απαντήσατε στην ερώτησή μου;» ρώτησε με νόημα και συνέχισε σε ακόμη πιο αποκαλυπτικούς τόνους…

«Βάσει, λοιπόν, του πόθεν έσχες των Βουλευτών για το 2011, όπως αυτό είναι αναρτημένο στο διαδικτυακό ιστότοπο της Βουλής, φαίνεται ότι το μη φορολογητέο ποσοστό της βουλευτικής αποζημίωσης υπερβαίνει το 50% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 75%.
Θα ήθελα να σας πω και εγώ μια άλλη κατηγορία, γιατί εσείς μου αναφέρατε τους αγρότες και τους αναπήρους πολέμου. Βάσει του ν. 3842/2010, στο ίδιο φορολογικό καθεστώς με αυτό των Βουλευτών έχουν ενταχθεί και οι δικαστές. Συγκεκριμένα, λοιπόν, σας ενημερώνω ότι το φορολογητέο εισόδημα των Βουλευτών, το οποίο φορολογείται, κυμαίνεται ανάμεσα στις 18.000 ευρώ και τις 30.000 ευρώ, ενώ το αφορολόγητο αντιστοιχεί περίπου σε 65.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το χωρίο του άρθρου 5 παράγραφος 1 του Ζ’ Ψηφίσματος του Συντάγματος του 1975, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, από τη βουλευτική αποζημίωση πρέπει να αφαιρείται ποσό ίσο με το 25% του ακαθαρίστου ποσού της ως τεκμαρτό ποσό για την κάλυψη των δαπανών μίσθωσης γραφείων κ.λπ.
Όμως, βλέπουμε -και ο καθένας από εδώ το ξέρει, όταν παίρνει το εκκαθαριστικό του- ότι δίνονται επιδόματα και για την εκμίσθωση των γραφείων και επίδομα κίνησης και για ταχυδρομικά τέλη, τα οποία μάλιστα και δεν φορολογούνται.
Άρα, προκύπτει ότι το σκανδαλώδες καθεστώς της φορολόγησης ή μη φορολόγησης των Βουλευτών δεν εδράζεται σε κανένα νόμο ή τουλάχιστον, δεν εδράζεται σε αυτό το νόμο τον οποίο σας είπα εγώ, με βάση αυτό το χωρίο του Συντάγματος» κατέληξε η κ. Γιαννακάκη, τονίζοντας πως πρόκειται για «ηθικό και δημοσιονομικό σκάνδαλο».

Πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση της ΔΗΜΑΡ υπέρ της φορολογικής ισότητας και της φορολόγησης όλου του ποσού της βουλευτικής αποζημίωσης βάσει της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων. Μήπως όμως είναι η ώρα, εφόσον πραγματικά στηρίζει αυτή τη θέση, να λάβει η ίδια μια πρωτοβουλία, όπως π.χ. πρόταση νόμου…; Και στη συνέχεια να δει όλος ο ελληνικός λαός ποιοι βουλευτές, ποια κόμματα, πραγματικά πιστεύουν στην ίση φορολογική μεταχείριση όλων των πολιτών…!

Μήπως είναι ώρα να πάρουν όλοι θέση…;

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο με την αύξηση της ηλικίας;

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο με την αύξηση της ηλικίας;Οι ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας οδηγούν ολοένα και περισσότερους ηλικιωμένους ξανά στον εργασιακό στίβο. Την ίδια στιγμή που ο αριθμός των ηλικιωμένων έχει διπλασιαστεί από το 1990, φαίνεται η αγορά εργασίας να προτιμά την πρόσληψη νέων ανθρώπων, ιδιαίτερα για μια θέση που απαιτεί καινοτόμες ιδέες. Ποιος είναι, όμως, στα αλήθεια πιο κατάλληλος, όταν το ζήτημα είναι η καινοτομία και η δημιουργικότητα, ο νέος, ή ο ηλικιωμένος;

Ένας μεγάλος όγκος ερευνητικών δεδομένων από τα ψυχολογικά εργαστήρια αναφέρει ότι μετά από τη μέση ηλικία, οι νευρικές συνάψεις που λαμβάνουν, επεξεργάζονται και μεταφέρουν πληροφορίες, γίνονται ολοένα πιο αδύναμες, με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερος χρόνος εκμάθησης νέων πληροφοριών, ενώ παράλληλα η σκέψη γίνεται πιο αργή και ο χρόνος αντίδρασης πιο μικρός. Οι ερευνητές επίσης αποκαλύπτουν ότι τα άτομα που είναι μεγαλύτερα σε ηλικία δυσκολεύονται περισσότερο να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, ξεχνούν πιο συχνά ακόμα και πολύ οικείες λέξεις και ονόματα, ενώ παράλληλα η προσοχή τους αποσπάται πιο εύκολα, ονειροπολούν περισσότερο και κάνουν πιο συχνά λάθη.

Οι ειδικοί όμως στις παρατηρήσεις τους σχετικά με το «γνωστικό γήρας», όπως περιγράφεται παραπάνω, αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα των ερευνών είναι πιθανόν επηρεασμένα από τις προκαταλήψεις των συγγραφέων και από άλλα σφάλματα της εμπειρικής μελέτης. Επισημαίνουν άλλωστε, ότι η έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών που παρατηρήθηκε στο εργαστήριο δεν γίνεται να γενικευτεί στον πληθυσμό, όπου υπάρχουν πολλές σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα άτομα ίδιας ηλικίας.

Πρόσφατη μελέτη μάλιστα, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο, ο εγκέφαλος βελτιώνεται σε διάφορους τομείς με την αύξηση της ηλικίας. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το εύρημα ότι οι αναπτυγμένες ικανότητες του εγκέφαλου που «γηράσκει» σχετίζονται με θεμελιώδη στοιχεία δημιουργικότητας και καινοτομίας.

Υπάρχουν λοιπόν συγκεκριμένα νευρικά κυκλώματα που ενισχύονται με την αύξηση της ηλικίας, με αποτέλεσμα την ενθάρρυνση της καινοτόμου σκέψης και δράσης.

Αρχικά, ενθαρρύνεται η ενσυναίσθηση, η οποία συνιστά το θεμέλιο του σχεδιασμού των ανθρωποκεντρικών διαδικασιών. Για να προχωρήσει κανείς σε εύστοχο σχεδιασμό είναι απαραίτητο να κατανοήσει τις ανάγκες των ατόμων στους οποίους απευθύνεται ο σχεδιασμός.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ενώ οι νεότεροι έχουν την τάση να συνδέονται με τους άλλους μέσα από τις δικές τους ανάγκες, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έχουν πολύ μεγαλύτερη ικανότητα να αντιλαμβάνονται τις ανάγκες και τα αισθήματα των άλλων. Η αναπτυγμένη ενσυναίσθηση λοιπόν, και η δυνατότητα των ηλικιωμένων να συνθέτουν τις πληροφορίες που λαμβάνουν από αυτή, τους καθιστά ικανούς να δουν τη συνολική εικόνα μιας κατάστασης, έξω από τα προκαθορισμένα μοτίβα.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που οι νέοι έχουν μια κοφτερή μνήμη, οι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούν τη μνήμη με τελείως διαφορετικό τρόπο, έτσι ώστε να ανασκευάσουν τη συνολική εικόνα με τη βοήθεια της πολύτιμης εμπειρίας τους.

Η εμπειρία λοιπόν είναι ακριβώς το δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα των ηλικιωμένων. Ένα άτομο με φτωχή εμπειρία και περιορισμένα ερεθίσματα προτείνει μονόπλευρες λύσεις που δεν απευθύνονται στην ευρεία εικόνα ενός πολυδιάστατου προβλήματος. Είναι πολύ συχνό βέβαια οι ηλικιωμένοι να ξεχνούν κάποιες από τις πολύτιμες εμπειρίες τους, σύντομα όμως θυμούνται αυτό που χρειάζονται. Άλλωστε κανείς δεν χρησιμοποιεί όλο το δυναμικό του εγκεφάλου, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ένα ακόμα στοιχείο που χαρακτηρίζει τον εγκέφαλο των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων με περισσότερη λογική και λιγότερο ρίσκο, σε σύγκριση με τους νεότερους, οι οποίοι έχουν πολύ συχνά άγνοια κίνδυνου. Οι ειδικοί όμως, τονίζουν ότι εδώ πρόκειται για δίκοπο μαχαίρι. Από τη μια οι νέοι παίρνουν πιο ριψοκίνδυνες αποφάσεις, οι δε ηλικιωμένοι πολλές φορές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν νέα προβλήματα με παλιές λύσεις, επειδή αυτές εμπιστεύονται περισσότερο. Ο Αϊνστάιν όμως έλεγε, ότι δεν μπορεί κανείς να λύσει ένα πρόβλημα σκεπτόμενος όπως το δημιούργησε.

Είναι απαραίτητο λοιπόν, το άτομο να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στη σοφία, τη λογική και την ανάληψη ρίσκου που μπορεί να οδηγήσει σε μια καινοτόμο και δημιουργική λύση. Τα ηλικιωμένα άτομα εδώ υπερτερούν σε σχέση με τα νεότερα γιατί έχουν αναπτυγμένη τη λογική και τη σοφία που χρειάζεται να εξισορροπήσουν, ενώ τα νεότερα απλά προχωρούν σε ριψοκίνδυνες αποφάσεις από άγνοια και όχι από επιλογή.

Ενώ λοιπόν τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα αναφορικά με το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μου μεγαλώνει σε ηλικία, οι ερευνητές επισημαίνουν ένα σκόπελο που είναι στο χέρι του ατόμου εάν θα το προσπεράσει, ή όχι. Πρόκειται για τη ίδια τη πεποίθηση του ατόμου, σχετικά με το κατά πόσο μπορεί ακόμα να προσφέρει, να είναι δημιουργικό και παραγωγικό. Η αυτοπεποίθηση φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τα επιτεύγματα ενός ατόμου.

Οι ερευνητές λοιπόν καταλήγουν πως ο εγκέφαλος του ηλικιωμένου έχει πολλά να προσφέρει σε επίπεδο καινοτομίας και δημιουργικότητας και είναι πολύ σημαντικό οι ηλικιωμένοι άνθρωποι να ενθαρρύνονται ώστε να παραμείνουν δημιουργικοί. Συστήνουν λοιπό την ενεργοποίηση των νευρώνων, την τακτική φυσική άσκηση, την ενασχόληση με διαφορετικές δραστηριότητες, την ευελιξία στην εξαγωγή των συμπερασμάτων, την εξοικείωση με την αμφισημία και τη διαφορετικότητα, την εξέταση διαφορετικών οπτικών, τα ταξίδια και την εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Τονίζουν όμως, πως συχνά είναι δύσκολη η αναζήτηση νέων περιβαλλόντων που να υποστηρίζουν και να ενισχύουν την ανάγκη για δημιουργία και καινοτομία, εξαιτίας της δύναμης της συνήθειας που τους δένει σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον πολλά χρόνια. Όλα όμως είναι θέμα επιλογής και είναι σημαντικό οι ηλικιωμένοι να κατανοήσουν ότι την έχουν.

Πηγή: cnn

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)