Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Αναρτώνται στο TaxisNet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Αναρτήθηκαν στο TaxisNet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
Άρχισε από νωρίς το πρωί της Τετάρτης (21/10/2015) η σταδιακή ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο TaxisNet και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πληρωμή του.
Η διαδικασία ανάρτησης άρχισε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και όπως ενημερώνει το Taxis είναι σε εξέλιξη.
Για να βρει κάποιος το εκκαθαριστικό πρέπει να πάει στο Taxis είτε στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, είτε στην εφαρμογή του Ε9.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η «σταδιακή ανάρτηση» των πρώτων εκκαθαριστκών στο σύστημα Taxis έγινε σήμεραεννέα δηλαδή ημέρες πριν από τη λήξη της καταβολής της πρώτης δόσης του φετινού ΕΝΦΙΑ.
Αν καθυστερήσει ο φορολογούμενος να πληρώσει έστω και μία ημέρα, θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις 0,73% για κάθε μήνα που θα περνάει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της κάθε δόσης.
Τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕNΦΙΑ) καλούνται να πληρώσουν πάνω από 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Στόχος της κυβέρνησης είναι η άντληση εσόδων ύψους 2,650 δισ. ευρώ.
Το ποσό του φόρου είναι ίδιο με πέρυσι. Ωστόσο, η μηνιαία επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι γιατί ο φόρος θα καταβληθεί σε πέντε -και όχι σε έξι- δόσεις.
Οι επόμενες τέσσερις δόσεις θα πληρωθούν αντίστοιχα στα τέλη των επόμενων μηνών, με την τελευταία να πρέπει να καταβληθεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Οι αλλαγές
Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή υπάρχουν ορισμένες σημαντικές αλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ, με βασικότερη αυτήν της πληρωμής ακόμη και για 1 ευρώ φόρο αντί για 5 ευρώ που ίσχυε πέρυσι. Έτσι υπάρχει περίπτωση να πληρώσει κάποιος φόρο που πέρυσι ήταν εκτός των σχετικών ορίων.
Επίσης με ΕΝΦΙΑ θα επιβαρυνθούν όσοι διατηρούν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ από το 2016 με ΕΝΦΙΑ θα επιβαρυνθούν και όλα τα ακίνητα που διαθέτουν Έλληνες στο εξωτερικό.
Αξίζει να τονιστεί ότι και εφέτος θα εξαιρεθούν από τον ΕΝΦΙΑ ορισμένες κατηγορίες πολιτών με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ άλλοι θα έχουν έκπτωση 50% ή 20% κατά περίπτωση.
Ποιοι δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή
Έκπτωση 20% προβλέπεται για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθ' όλη τη διάρκεια του 2014. Αυτό αποδεικνύεται από το Έντυπο Ε2 αλλά και από το ρολόι της ΔΕΗ.
Οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες δεν ήταν ενεργές καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνονται από τα αρχεία του ΔΕΔΔΗΕ. Οι αριθμοί των παροχών διασταυρώνονται με τους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι αναγράφονται στο έντυπο Ε9 του οικείου έτους και στο έντυπο Ε2 που έχει υποβληθεί ως και την 9η Οκτωβρίου 2015. Η πληροφορία του κενού ακινήτου, καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνεται από το έντυπο Ε2 το οποίο έχει υποβληθεί ως και την 9η Οκτωβρίου 2015.
Έκπτωση 50% χορηγείται σε οικονομικά αδύναμους εφόσον συντρέχουν σωρευτικά τα εξής:
α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν είναι πάνω από 150 τ.μ.
γ) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν ξεπερνά το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Έκπτωση 100% χορηγείται σε τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω εφόσον υπάρχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν είναι πάνω από 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν είναι πάνω από 150 τ.μ.
Παγίδα για ανέργους και πολύτεκνους
Ωστόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων υπάρχει μια παγίδα που μπορεί να οδηγήσει χιλιάδες φτωχούς, ανέργους, πολύτεκνους και αναπήρους να χάσουν τις εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπολογίζονται στα συνολικά εισοδήματα και αφορολόγητα επιδόματα, όπως είναι το επίδομα ανεργίας, το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα τριτέκνων - πολυτέκνων, η διαφορά του τεκμαρτού εισοδήματος με το πραγματικό, το ΕΚΑΣ χαμηλοσυνταξιούχων, το φοιτητικό επίδομα, οι αποζημιώσεις απόλυσης, οι μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%.


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/635553/anartithikan-sto-taxisnet-ta-ekkatharistika-toy-enfia#ixzz3pBPgOSKa

Δεν γλιτώνουν τον ΦΠΑ τα σχολεία

"Κλείδωσε" το σχήμα επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος το οποίο συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη του ΚΥΣΟΙΠ και ΚΥΣΚΟΙΠ υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Δυστυχώς το τελικό σχήμα που επιλέγεται επιβαρύνει γονείς και προκαλεί πλήγμα στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και μάλιστα με αμφίβολα εισπρακτικά αποτελέσματα. 
Ειδικότερα, σύμφωνα με το κυβερνητικό στέλεχος το σχήμα που επιλέγεται για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει ως εξής: 
- στην προσχολική εκπαίδευση, δηλαδή σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς ο συντελεστής θα είναι μηδέν 
- στα φροντιστήρια, στα ΙΕΚ, στις σχολές χορού κτλ ο συντελεστής ΦΠΑ θα είναι 6%, όσο είναι δηλαδή σήμερα στα φάρμακα και τα βιβλία. 
- ο συντελεστής στα ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια θα είναι 13%. 
Το σχήμα αυτό του ΦΠΑ στην εκπαίδευση θα οριστικοποιηθεί μετά από επαφές που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής της τρόικας των θεσμών οι οποίοι φτάνουν σήμερα στην Αθήνα και θα παραμείνουν έως την Παρασκευή. 
Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποφασίστηκε το καλοκαίρι ως ισοδύναμο για να επιστρέψει ο ΦΠΑ στο βοδινό κρέας από το 23% στο 13%. Προβλεπόταν ότι το μέτρο θα φέρει πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία περίπου 300 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι υπολογισμοί αυτοί είχαν βασιστεί σε μια λανθασμένη παραδοχή. Δεν είχαν υπολογιστεί οι εκπτώσεις ΦΠΑ για τις δαπάνες των επιχειρήσεων της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος των 300 εκατ. ευρώ δεν επιτυγχάνεται στο οποίο φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση και το πιθανότερο είναι να συνοδευτεί και από άλλα μέτρα (π.χ. περικοπή δαπανών). 
Η επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης αλλά και στους γονείς οι οποίοι με στοιχεία υποστηρίζουν ότι το μέτρο δεν θα έχει καμία εισπρακτική επιτυχία αλλά θα καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης με μείωση τζίρου, απώλεια θέσεων εργασίας και πτώση της ποιότητας των υπηρεσιών της εκπαίδευσης. 
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο. 

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)