Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Το γράμμα ενός Αξιωματικού

Η παρακάτω επιστολή είναι γραμμένη από το χέρι ενός αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού. Ενός Έλληνα πολίτη που υπηρέτησε επί χρόνια την πατρίδα, με προσωπικό και οικογενειακό κόστος, και που... πλέον βλέπει ότι δεν μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς. Η απόγνωση από την κατάσταση που βιώνει ο ίδιος, αλλά και το σύνολο των συναδέλφων του μετά τις μισθολογικές περικοπές που υπέστησαν και ξεπερνούν το 40%, περιγράφεται σε αυτές τις γραμμές.

«Το κλίμα στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκρηκτικό λόγω των αναδρομικών μειώσεων των αποδοχών από 1ης Αυγούστου 2012 που θα υλοποιηθούν με τη μισθοδοσία Ιανουαρίου 2013 (πληρωμή 27 Δεκεμβρίου 2012), την κατάργηση των πάγιων μηνιαίων Ημερών Εκτός Έδρας (ΗΕΕ) και των 4 ΗΕΕ Νήσων - Έβρου.
»Οι μηνιαίες μειώσεις συνολικά (αποδοχές συν δόσεις αναδρομικών από 1ης Αυγούστου 2012) κυμαίνονται από 220 ευρώ έως και 1.200 ευρώ, ανάλογα με το βαθμό και το αν υπηρετεί στην παραμεθόριο ή όχι.
»Με το νέο φορολογικό προβλέπεται αύξηση της μηνιαίας φορολογικής επιβάρυνσης από 30 έως και 150 ευρώ, ανάλογα με το βαθμό και τα προστατευόμενα τέκνα (όσα περισσότερα παιδιά τόσο μεγαλύτερη επιβάρυνση λόγω κατάργησης του αφορολόγητου των τέκνων).
»Από 1ης Ιανουαρίου 2014 προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο νέο μισθολόγιο για τις Ε.Δ., εξοικονόμηση για το κράτος 88 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει νέες μειώσεις στις αποδοχές των εν ενεργεία και νέες μειώσεις στις συντάξεις των αποστράτων.
«Εκτιμώ ότι η σύνταξη του Α/ΓΕΣ το 2013 δεν θα φτάνει τα 1.500 ευρώ...
»Διάβασα ένα κείμενο και σας το παραθέτω αυτούσιο:
»"Σε τι θυσίες έχουν υποβληθεί οι βασιλιάδες της Βουλής; Μήπως μπορεί να μας ενημερώσει κάποιος πόσα παίρνει το μήνα ένας βουλευτής; Ακούγονται τρελά ποσά, όπως αποζημίωση για κάθε επιτροπή 150 ευρώ, ακόμη (στοιχεία 25/9/2012) βουλευτική αποζημίωση 5.780,60 ευρώ, επίδομα οργάνωσης γραφείου 1.169,99 ευρώ, οικογενειακή παροχή 50 ευρώ, ταχυδρομικά τέλη 1.136,64 ευρώ, έξοδα κίνησης 607 ευρώ - σύνολο ακαθάριστων αποδοχών 8.744,23 ευρώ. Κρατήσεις, υγειονομική περίθαλψη 148,68 ευρώ, για κλάδο σύνταξης 385,57 ευρώ, ειδική εισφορά αλληλεγγύης 174,88 ευρώ, ειδική εισφορά άρθ. 29 Ν. 3986/2011 88,64 ευρώ, ειδική εισφορά ΟΑΕΔ 87,44 ευρώ, υπέρ κόμματος 1.156,12, ΤΑΒ 50 και το εκπληκτικό ποσό για φόρο εισοδήματος 208,35 ευρώ - σύνολο 2.299,68 ευρώ. ΜΗΝΙΑΙΟ ΚΑΘΑΡΟ ΠΛΗΡΩΤΕΟ ΠΟΣΟ: 6.444,55 ευρώ.
»Ο φόρος 208,35 ευρώ το μήνα για καθαρές απολαβές 6.444,55 ευρώ (ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΙΣΧΟΣ)".
»Εγώ από 1ης Ιανουαρίου 2013 θα παίρνω 1.697 ευρώ από 2.493 ευρώ που έπαιρνα αρχές του 2010. Με το νέο φορολογικό θα παίρνω 120 ευρώ λιγότερα κι ας εργάζομαι πάνω από 12 ώρες ημερησίως καθημερινά και ειδικά αυτές τις ημέρες που λήγει το οικονομικό έτος.
»Το κορόιδο πέθανε... Πλέον δεν μπορώ να συντηρήσω την οικογένειά μου και να ζήσω με αξιοπρέπεια.
»Η πατρίδα που υπηρέτησα με πίστη, με σθένος, πάθος, θυσίες - κακουχίες, εξουθενωτικές μεταθέσεις, απίστευτες ώρες εργασίας πέραν του τυπικού ωραρίου, με τιμιότητα - δικαιοσύνη - πειθαρχία - ήθος, με πλήρη αφοσίωση στα καθήκοντά μου, άρχισε να με πληγώνει... κι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί... για πολύ ακόμη...»


(ΕΠΙΚΑΙΡΑ 10/01 - 16/01/2013 – Σ.Λ.)

ΑΝΕΚΔΟΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ του Γ.Σιδερή

Σχετικά πρόσφατα, μία ομάδα (group) οργανωμένου τουρισμού εξ Ελλήνων, θα επισκεπτόταν τους Αγίους Τόπους και την Αίγυπτο.
Το ταξείδι πήγαινε καλά και κάποια μέρα έφτασαν και στην Αλεξάνδρεια. Μετά τις σχετικές περιηγήσεις ο ξεναγός οδήγησε τους Έλληνες τουρίστες εκεί που ήκμασε για αιώνες η Ελληνική παροικία. Πολλές Ελληνικές πινακίδες σε παλαιά καταστήματα (για την ενημέρωσή σας και για την ιστορία, ο Ελληνισμός στην Αίγυπτο έχει περιοριστεί πλέον σε λιγότερους των 1.800, έναντι των 460.000 μεταπολεμικά).
Κάποια στιγμή διακρίνουν ένα ζαχαροπλαστείο με την Ελληνική πινακίδα, ας πούμε, ΤΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟΝ, οπότε και μπαίνουν πολλοί, πιο πολύ από περιέργεια παρά για να ψωνίσουν.
Τους καλωσορίζει με άψογα Ελληνικά ο Αιγύπτιος ζαχαροπλάστης, που στη συνέχεια τους εξηγεί ότι αρχικά μαθήτευσε σαν βοηθός και όταν αναγκάστηκε να αποχωρήσει σχεδόν διωκόμενος ο Έλληνας ιδιοκτήτης (όπως και οι πλείστοι των Ελλήνων εξ αιτίας του καθεστώτος) συνέχισε τη λειτουργία και παράδοση του ζαχαροπλαστείου με το ίδιο όνομα και με τα ίδια παρασκευάσματα (υπόψη ότι ο Αιγυπτιακός λαός διακρίνει και τιμά τους Έλληνες έναντι των υπολοίπων Ευρωπαίων).
Όλα ωραία και καλά, με ψηλά το συναίσθημα των Ελλήνων τουριστών.
Ήρθε η ώρα να δουν τα γλυκά – και τι διαπιστώνουν? Ένα ασυνήθιστο μαύρο σύννεφο να καλύπτει όλα τα εκτεθειμένα γλυκά!!! Συνειδητοποιούν ότι είναι μύγες και αυθόρμητα προσπαθούν να τις διώξουν, αλλά εις μάτην, που έλεγαν οι παλαιότεροι. Συνέχιζαν να διώχνουν τις μύγες, μέχρι που ακούνε τις φωνές του ζαχαροπλάστη, πάντα στα Ελληνικά, να ωρύεται για να σταματήσουν.
Πανικοβλημένοι μένουν μετέωροι γατί δεν ξέρουν τι έκαναν. Έρχεται πλέον κοντά και φωνάζοντας, τους εξηγεί ότι αυτό που έκαναν είναι λάθος και ότι έτσι τον «καταστρέφουν». Τώρα πλέον τα έχουν «χάσει» για τα καλά και δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν το «σφάλμα» τους.
Οπότε με την ίδια άγρια φωνή ωρύεται ότι ¨διώξατε από τα γλυκά τις ταϊσμένες μύγες και στη θέση τους θα πάνε οι νηστικές και θα ελαφρύνουν τα γλυκά¨.
Κάθε σχόλιο για συσχέτιση για τα εναλλασσόμενα κόμματα στην διακυβέρνηση, είναι δικά σας.
Γ Σιδερής

Τα καλυτερα απο το ΟΛΑ της εβδομαδας



Θεσμοθέτηση ειδικού εισαγγελέα κατά της διαφθοράς μελετά η κυβέρνηση

Τη θεσμοθέτηση ειδικού εισαγγελέα κατά της διαφθοράς μελετά η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν ταχύτερα οι υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής. Μελετάται επίσης η ανάθεση καθηκόντων ειδικών ανακριτών στο….
Πρωτοδικείο της Αθήνας για υποθέσεις πολιτικής και κρατικής διαφθοράς και σε άλλους πλην των έξι δικαστικών που ήδη χειρίζονται υποθέσεις σκανδάλων.
Προς την κατεύθυνση αυτή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε υψηλότατο κυβερνητικό επίπεδο, οι οποίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Καθημερινής της Κυριακής, φθάνουν ως τον πρωθυπουργό.
Την ίδια ώρα, οι δικαστικές αρχές ζητούν τεχνικά μέσα όπως υπολογιστές.

Αυτοκτόνησε ο γκουρού του διαδικτύου Άαρον Σουόρτζ

 
Νεκρός βρέθηκε στο διαμέρισμά του ο Άαρον Σουόρτζ, ο ακτιβιστής και ενεργός υποστηρικτής της ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών στο διαδίκτυο
 
Ένα από τα «μεγάλα μυαλά» της πληροφορικής και ενεργός υποστηρικτής της ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών στο Διαδίκτυο, ο Άαρον Σουόρτζ, βρέθηκε το Σάββατο νεκρός στο διαμέρισμά του σε ηλικία μόλις 26 ετών, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας πρόκειται για αυτοκτονία δι απαγχονισμού.
Μόλις στα 14 του χρόνια, ο Σουόρτζ ήταν ένας από τους δημιουργούς του RSS (Rich Site Summary), του εργαλείου που προσφέρει στους χρήστες του Διαδικτύου τη δυνανατότητα να παρακολουθούν το περιεχόμενο ιστοσελίδων, το οποίο ανανεώνεται συνεχώς, όπως τα ειδησεογραφικά sites και τα blogs.
Αργότερα ο Σουόρτζ αφοσιώθηκε στην πεποίθηση του ότι οι πληροφορίες πρέπει να διανέμονται ελεύθερα στο Διαδίκτυο, ενώ δήλωνε ότι «οι πληροφορίες αποτελούν εξουσία. Αλλά όπως σε κάθε εξουσία, υπάρχουν αυτοί που θέλουν να τις κρατήσουν για τον εαυτό τους».
Σε μανιφέστο που είχε εκδώσει το 2008, είχε γράψει ότι «ολόκληρη η επιστημονική και πολιτιστική κληρονομιά, που έχει δημοσιευτεί ανά τους αιώνες σε βιβλία και περιοδικά, μετατρέπεται σε ψηφιοποιημένο υλικό και κρατείται στα χέρια ορισμένων ιδιωτικών εταιρειών. Ο επιμερισμός των πληροφοριών δεν είναι κάτι ανήθικο αλλά αποτελεί μια επιτακτική ανάγκη. Μόνο εκείνοι που είναι τυφλωμένοι από την απληστία θα αρνηθούν σε κάποιον φίλο ένα αντίγραφο».
Τον Ιούλιο του 2011 ο Σούορτζ είχε συλληφθεί από τις ομοσπονδιακές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών με κατηγορίες ότι έκλεψε εκατομμύρια ακαδημαϊκά κείμενα και βιβλία από το ψηφιακό αρχείο του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).
Ο Σουόρτζ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της δίκης είχε δηλώσει αθώος, αντιμετώπιζε 35 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε περίπτωση που καταδικαζόταν.
Ο 26χρονος είχε δηλώσει αρκετές φορές ότι έπασχε από κατάθλιψη, ενώ είχε αναφέρει ότι πολλές στιγμές στη ζωή του είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.

Στάινμπρουκ: Ανεπίτρεπτη η αλαζονεία προς τον ελληνικό λαό

 
Τι δήλωσε ο ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός για την ελληνική οικονομία
 
«Η γερμανική αλαζονεία ειδικά έναντι του ελληνικού λαού είναι ανεπίτρεπτη» γράφει στο άρθρο του στην εφημερίδα Die Welt, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, υπογραμμίζοντας ότι σφίγγει όλο και περισσότερο η θηλιά στην ελληνική οικονομία, χωρίς να διαφαίνεται διέξοδος στον ορίζοντα.
Σε κοινωνική κατάθλιψη η Ελλάδα
Ο Πέερ Στάινμρουκ υπενθυμίζει στους αναγνώστες της συντηρητικής εφημερίδας τις θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός, χαρακτηρίζοντας δραματική την κατάσταση στην Ελλάδα. «Εάν μεταφέρουμε αυτές τις περικοπές σε γερμανικές διαστάσεις τότε κάνουμε λόγο για περικοπές ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ», γράφει ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος, τονίζοντας ότι η μονομερής πολιτική λιτότητας έχει προκαλέσει στην Ελλάδα κοινωνική κατάθλιψη.
«Το ποσοστό των αυτοκτονιών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια», διευκρινίζει ο Στάινμπρουκ, υποστηρίζοντας ότι υποτιμάται στη Γερμανία η κοινωνική διάσταση της κρίσης.
«Η οικονομική ισχύς υπέρ της αλληλεγγύης»
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προειδοποιεί το Βερολίνο να μην ανεχθεί την αποδυνάμωση των άλλων χωρών. «Οι Ευρωπαίοι γείτονές μας επιθυμούν μια ισχυρή Γερμανία, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που είναι αντίθετοι σε μια ισχυρή Γερμανία, η οποία με το οικονομικό της βάρος και την πολιτική της επιρροή θα μπορούσε να προκαλέσει αποφάσεις, με τις οποίες οι πιο αδύναμες χώρες δεν μπορούν να συμφιλιωθούν», γράφει ο Πέερ Στάινμπρουκ.
Τέλος, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός καλεί τη Γερμανία να χρησιμοποιήσει την οικονομική της ισχύ προκειμένου να διατηρηθεί η αλληλεγγύη στην Ευρώπη. Αυτό είναι προς το εθνικό συμφέρον της Γερμανίας, επισημαίνει ο κ. Στάινμπρουκ, προσθέτοντας ότι η εξωστρεφής γερμανική οικονομία ευνοείται όταν η οικονομική κατάσταση των γειτόνων της είναι καλή.

Στα 170 εκατ. οι οφειλές του δημοσίου προς ΔΕΗ


Τα 170 εκατομμύρια ευρώ φτάνουν οι οφειλές του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τη ΔΕΗ, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής. Η λίστα με τους κακοπληρωτές του Δημόσιου -που ωστόσο εξακολουθούν να ηλεκτροδοτούνται κανονικά- περιλαμβάνει 320 κρατικούς φορείς μεταξύ των οποίων βρίσκονται υπουργεία, δήμοι και περιφέρειες, πανεπιστήμια και νοσοκομεία. Πρώτο στη λίστα των κακοπληρωτών είναι το υπουργείο Εσωτερικών με χρέος της τάξης των 58,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου
Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθούν – πιθανότατα και αύριο, Κυριακή – οι τελικές αποφάσεις για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, που θα εφαρμοστούν αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου.
Η κυβέρνηση δεν κατέληξε ούτε χθες, Παρασκευή, σε συμφωνία, καθώς επιδιώκει να διευρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο τους δικαιούχους φθηνότερου τιμολογίου, χωρίς να επιβαρύνει υπέρμετρα τους υπόλοιπους καταναλωτές.
Η τελική απόφαση θα πρέπει να είναι έτοιμη τη Δευτέρα, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την λήψη απόφασης απο το Eurogroup που συνεδριάζει την ίδια ημέρα, σχετικά με την καταβολή της επόμενης δόσης στη χώρα μας.

Το γράμμα μιας ‘’γνωστής-άγνωστης’’ *

«Κοίταξε με καλά, βγάλε μου την κουκούλα που μου φόρεσαν εισαγγελείς, μπάτσοι και τα δελτία των 8. Αν σηκώσεις το κεφάλι θα με δεις. Εγώ είμαι. Με ξέρεις. Πιθανόν  με έχεις δει να κάνω μάθημα στο παιδί σου ή στις ουρές του ΟΑΕΔ ή στα διπλανά ταμεία της ΔΕΗ.

Με λένε Μαρία, Ελένη, Ειρήνη, Γεωργία, Ελευθερία… Ποτέ δεν ρώτησες το όνομα μου, αλλά δεν πειράζει, συνεχίζω να ελπίζω πως θα έρθουν μέρες που δεν θα είμαι πλέον για σένα μια «γνωστή άγνωστη». Συνεχίζω να ελπίζω ότι...
κάποια μέρα θα νοιώθεις τη θέρμη του σώματος μου, όταν θα με κρατάς γερά στην «αλυσίδα». 
Ξέρω, λίγο πριν κλείσεις τα μάτια σου τη νύχτα δεν θα με σκεφτείς, θα κάνεις υπολογισμούς για το νοίκι, το χαράτσι, το γάλα του παιδιού, την επίσκεψη στο γιατρό... Ξέρω, σε σκέβρωσε το κρύο, η μιζέρια και  η ανεργία. Έπαψες πλέον να χαμογελάς, τσιγκουνεύτηκες ακόμη και τις ευχές για το νέο έτος. Τα ξέρω όλα αυτά γιατί τα ζω και εγώ, καθημερινά.
Όταν αποφάσισα να μπω στη βίλα Αμαλίας ήξερα ότι θα με συλλάβουν. Όταν με συνέλαβαν ήξερα ότι το μόνο όπλο μου θα είναι το χαμόγελο στα μάτια μου, η υψωμένη μου γροθιά, το «σ’ αγαπώ» γραμμένο στη σκόνη της κλούβας κι αυτός ο στίχος που χρόνια έχει σφηνώσει στο μυαλό μου: «Το ζήτημα δεν είναι να είσαι αιχμάλωτος, το να μην παραδίνεσαι, αυτό είναι».
 Όταν με κρατούσαν στην ΓΑΔΑ ήξερα ότι δεν θα ήσουν απ’ έξω, ένας από τους 2.000 που ενώνει τη φωνή του μαζί με τους υπόλοιπους μέσα στο κρύο, για αυτό και σου γράφω από το κρατητήριο τα παρακάτω: «Η καρδιά, η θέληση για αγώνα και η επιθυμία για έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας αποδεικνύονται πιο δυνατά από τους στρατούς τους. Δεν θα καταφέρουν ποτέ να μας νικήσουν, γιατί όσες δυνάμεις καταστολής κι αν επιστρατεύσουν δεν μπορούν να καταπνίξουν την αντίσταση, την αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη».
 Στα λέω όλα αυτά, στα απευθύνω μεγαλόφωνα με πράξεις «ακραίες», ίσως «θεαματικές», μόνο και μόνο γιατί συνεχίζω να πιστεύω. Ναι, αν και εκ πεποιθήσεως αποστρέφομαι θεούς και δαίμονες, συνεχίζω να πιστεύω, σε σένα, σε εμένα, σε «εμάς», σε ένα κόσμο καλύτερο. Αυτά είναι τα μόνα μου «εικονίσματα» κι αρνούμαι να τα αποκαθηλώσω. 
Μα αυτό δεν αρκεί, πρέπει να πιστέψεις και εσύ, πρώτα από όλα σε εσένα, και μετά στο «εμείς». Και όλοι «εμείς» να θυμηθούμε ή να μάθουμε να συλλαβίζουμε από την αρχή ότι κανένας στρατός δεν είναι ανίκητος, παρά την υπεροπλία του. Οι  φωνές από το Σικάγο, την Κομμούνα, την Ισπανία, την παγωμένη Ρωσία, τα χωριά των Ζαπατίστας αυτό μας υπενθυμίζουν. Ας τις ακούσουμε και ας μην μείνουμε μετεξεταστέοι στο μάθημα της Ιστορίας….
Με φυλακίζουν ακριβώς γιατί με πράξεις και με λόγια σου στέλνω αυτό το μήνυμα, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο «ιός της αντίστασης» είναι μεταδοτικός.
Μην τους αφήσεις να σε λυγίσουν, μην τους αφήσεις να μας νικήσουν …
ΥΓ: Ελπίζω την επόμενη φορά να είσαι εκεί»
*Το κείμενο είναι αποκύημα νοσηρής και άνομης φαντασίας και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τις σκέψεις της «γνωστής-άγνωστης» στην φωτογραφία, αν και αυτή αποτέλεσε την κύρια πηγή έμπνευσης του.  

Για οκτώ ολόκληρους μήνες «έκρυβε» στο συρτάρι τη λίστα Λαγκάρντ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

ΚΑΤΑΘΕΣΗ - «ΦΩΤΙΑ» ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ 
Επί οχτώ μήνες έκρυβε στο συρτάρι του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τη λίστα Λαγκάρντ, σύφωνα με κατάθεση του συνεργάτη του πρώην υπουργού, Αναστάσιου Μπάνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Real News, ο κ. Μπάνος μέχρι τις 24 Ιανουαρίου του 2011, οπότε και έγινε σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού στην οποία συμμετείχαν ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Ηλίας Πλασκοβίτης, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και η διευθύντρια του γραφείου του Γ. Παπακωνσταντίνου, Χρύσα Χατζή, είχαν δοθεί μόνο μερικά ονόματα για έλεγχο στον κ. Καπελέρη.
«Δεν του είχε δοθεί το ψηφιακό μέσο, αλλά ονόματα που περιλαμβάνονταν εκεί. Ο έλεγχος που είχε διενεργήσει ο κ. Καπελέρης έδειξε ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν δικαιολογούσαν το ύψος των φερόμενων καταθέσεων στην ελβετική τράπεζα.
Παρά το γεγονός όμως ότι από το φορολογικό προφίλ των δέκα μόνο προσώπων που ήλεγξε ο κ. Καπελέρης προέκυπτε όργιο φοροδιαφυγής, η λίστα ξανακρύφτηκε στο συρτάρι του Γ. Παπακωνσταντίνου, που ροκάνιζε χρόνο με διαδικαστικά θέματα», δηλώνει ο κ. Μπάνος στην κατάθεσή του.
Αποκαλύπτει επίσης πως σε εκείνη τη σύσκεψη αφού συζητήθηκε η προοπτική διακρατικής συμφωνίας με την Ελβετία για την παροχή στοιχείων, τέθηκε το θέμα της αξιοποίησης της λίστας και το ενδεχόμενο να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από τις ελβετικές Αρχές, το οποίο δεν προκρίθηκε καθώς δεν είχαν προκύψει ποινικά αδικήματα.
«Τα στοιχεία αυτά δεν μπορούσαν από μόνα τους να αποτελέσουν μοναδική βάση για επιβολή φόρου. Μπορούσαν όμως και έπρεπε να αποτελέσουν βάση για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα και φορολογηθέντα εισοδήματα. Ρωτήθηκα για το ποιο όργανο θα μπορούσε να κάνει τον έλεγχο. Η απάντηση μου ήταν ότι ο έλεγχος μπορούσε να διενεργηθεί είτε από το ΣΔΟΕ, είτε από ειδικό κλιμάκιο ελέγχου».
Παρόλα αυτά ο υπουργός περιορίστηκε στην απόφαση «ναι, να διενεργηθεί έλεγχος» αλλά όπως τονίζει ο κ. Μπάνος, θα αποφάσιζε ο ίδιος αργότερα αν τον έλεγχο θα έκανε το ΣΔΟΕ ή το κλιμάκιο ελέγχου.
Για να λάβει τη σχετική απόφαση ο υπουργός χρειάστηκε να περάσει άλλο ένα τετράμηνο, με τη λίστα να παραμένει πάντα στο συρτάρι του. Ο Αν. Μπάνος ενημέρωσε, όπως του είπε ο υπουργός, τον γενικό διευθυντή Ελέγχου για τις διατάξεις που αφορούσαν τη σύσταση ειδικών κλιμακίων αλλά δεν έγινε καμία άλλη ενέργεια.
Λίγες ημέρες πριν από την αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Οικονομικών, τον Ιούνιο του 2011 ο Αν. Μπάνος ρώτησε αν υπήρχε κάποια εξέλιξη, για να πάρει την απάντηση από τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι η λίστα «θα» δοθεί στο ΣΔΟΕ.
Ο Αν. Μπάνος κλείνει την κατάθεσή του τονίζοντας ότι ο ίδιος ουδέποτε είχε οπτική επαφή με τα στοιχεία που περιέχονταν στο ψηφιακό αρχείο και ότι ποτέ ξανά δεν συζήτησε, δεν άκουσε και δεν ερωτήθηκε σχετικά με τη λίστα.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)