Γκολαντιές. menou
- Home
- Φορολογικό
- Νέες Συντάξεις ΕΦΚΑ
- Νέες Συντάξεις Δημοσίου
- Νέες Συντάξεις Ιδιωτικού Τομέα
- Νέες Συντάξεις Χηρείας
- Επικουρικές Συντάξεις
- Προσωπική Διαφορά
- Ασφαλιστικό ΙΚΑ
- Ασφαλιστικό ΔΕΚΟ-Αυτοαπασχολούμενων
- Συνταξιοδοτικό
- Στρατιωτικοί
- 6μηνα
- Σωματα Ασφαλείας
- Ιατροί/ΕΤΑΑ
- Eκπαιδευτικοί
- Δικηγόροι-Μηχανικοί
- Aποδείξεις Εφορίας
- Υπολογ.ΣύνταξηςΙΚΑ
- ΕΚΑΣ
- Εργασιακό
- Μητέρες
- Τεκμήρια
- Εντυπα ΙΚΑ
- ΦΠΑ Δικηγόρων
- Τaxisnet
- Oρια ΟΑΕΕ
- Πλασματικά
- Φ.Π.Α.
- Δημόσιο
- Φορολογικό
- Τεκμηρια
- Μισθοι-Συνταξεις 2011
- Δημόσιο και 65
- ΙΚΑ και Ενσημα
- Σύνταξη και Αναπηρία
- Διαδικασία Συντ/σης
- Αναγνώριση
- Μεταβίβαση
- Ερωταπαντήσεις
- About
Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013
Η εθνική μας αποταμίευση
Δυστυχώς, οι αποταμιευτικές μας δυνατότητες ήταν ελάχιστες το 2009, ως δεξαμενή που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον κεϋνσιανό οικονομικό κύκλο, ενώ η στρόφιγγα του εξωτερικού δανεισμού έκλεισε λόγω του τεράστιου ελλείμματος της χώρας. Λαϊκιστί, μάς έκοψαν την τροφή και δεν είχαμε το απαραίτητο λίπος να συντηρηθούμε.
Η Ελλάδα, στα χρόνια που πέρασαν, επέλεξε την περισσότερη κατανάλωση, από το σπάταλο κράτος ως και τον τελευταίο επιχειρηματία πολίτη. Δυστυχώς, τα χρήματα αυτά δεν επενδύθηκαν αλλά απορροφήθηκαν από την ιδιωτική κατανάλωση. Πολλά από αυτά ξοδεύτηκαν σε μικροεπενδύσεις αποκομμένες από το διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον με χρονικό ορίζοντα αυτό της αρπαχτής, άλλα σπαταλήθηκαν άσκοπα και άλλα μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό.
Οι πολιτικές ευθύνες στο ζήτημα της εθνικής μας αποταμίευσης είναι υπαρκτές σε 2 καίρια χρονικά διαστήματα. Το πρώτο είναι η περίοδος άνθισης του χρηματιστηρίου, επί εποχής Σημίτη. Τότε, ακόμη και ο τελευταίος Έλληνας επένδυσε τις αποταμιεύσεις του στο χρηματιστήριο, το οποίο με φρενήρεις ρυθμούς ξεπέρασε ακόμη και το φράγμα των 6.000 μονάδων. Ο Έλληνας τζόγαρε με την ανοχή του κράτους, την υποκίνηση πολλών κυβερνητικών παραγόντων αλλά ακόμη και του ίδιου του τότε πρωθυπουργού που γαρακτήρισε το χρηματιστήριο καθρέφτη της οικονομίας ενώ αυτό, εν προκειμένω, αποδείχθηκε μεγεθυντικός φακός. Οι αποταμιεύσεις του μέσου Έλληνα χάθηκαν, ο πλούτος σωρρεύτηκε και μεγάλο κομμάτι του, μέσω των διεθνών επενδυτών, μεταφέρθηκε έξω από τη χώρα. Επρόκειτο για μία οικονομική αφαίμαξη άνευ προηγουμένου, η οποία, παρ᾽ όλα αυτά, δεν άλλαξε την ποιότητα ζωής του Έλληνα. Οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης [3,6 o μ.ο την περίοδο 1999-2007] συντήρησαν την ευημερία, έδωσαν λαβή στον περαιτέρω δανεισμό από τις τράπεζες, ο οποίος αντικατέστησε τις αποταμιεύσεις και έγινε για το εξοχικό, τις σπουδές των παιδιών, ακόμη και τις διακοπές του Έλληνα πολίτη με τα περίφημα διακοποδάνεια.
Το δεύτερο χρονικό διάστημα στο οποίο οι πολιτικές ευθύνες υπάρχουν και είναι σημαντικές, είναι αυτό της κρίσης. Η Ελλάδα χρεοκόπησε, κι όμως η μείζων Αξιωματική Αντιπολίτευση επέλεξε το δρόμο του λαϊκισμού και όχι της αλήθειας. Δυστυχώς, το οικονομικό σχέδιο που συμφωνήθηκε με τους εταίρους, παρά τις όποιες στρεβλώσεις, πολεμήθηκε από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο της χώρας, δημιουργήθηκε ένα αντιμνημονιακό μέτωπο άνευ προηγουμένου, το οποίο έπεισε τον Ελληνικό λαό ότι υπάρχει και άλλος δρόμος ενώ η λιτότητα παρουσιάστηκε ως επιλογή. Ο επικυρίαρχος λαϊκισμός ήταν τόσο μεγάλος που η ΝΔ του Σαμαρά αρνείτο να αποδεχθεί το πραγματικό -δικό της- έλλειμμα του 15,6% το 2009, μέχρι και τρία χρόνια μετά! Οι δε υπόλοιπες αντιπολιτευτικές δυνάμεις, κινούμενες μεταξύ ουτοπίας και παραλογισμού, έψαχναν να καταδικάσουν αυτούς που φούσκωσαν εσκεμμένα το έλλειμμα και εκπλήρωσαν το σχέδιο ξένων δυνάμεων να μας οδηγήσουν στο τρισκατάρατο μνημόνιο.
Η πολιτική αστάθεια η οποία συντηρήθηκε και γιγαντώθηκε περισσότερο από εσωτερικούς πολιτικούς παράγοντες και οι συνεχείς αναφορές σε οικονομικά αδιέξοδα, κραχ, επιστροφή στη δραχμή, λάθος πολιτικές που εφαρμόστηκαν, οδήγησαν και τον τελευταίο αποταμιευτή να μη δει την κρίση ως ευκαιρία και να μεταφέρει το κομπόδεμά του στο εξωτερικό. Ο πολιτικός πανικός αλλά κυρίως η δίψα και η βιασύνη για εξουσία του Αντώνη Σαμαρά στοίχισαν στην Ελλάδα την απώλεια μίας δεξαμενής, της μόνης που θα μπορούσε να επενδύσει στη χώρα, καθώς η αστάθεια παράλληλα απέτρεπε κάθε ξένη επένδυση ενώ ο δανεισμός από τις αγορές ήταν πλέον αδύνατος.
Η Ελλάδα έμεινε χωρίς πηγή χρηματοδότησης, χωρίς απάντηση στη συνεχή αλλά αναγκαία λιτότητα που θα μείωνε το έλλειμμα σε ένα αξιοπρεπές ποσοστό. Αν η Ελλάδα κρατούσε την Ακαθάριστη Εθνική Αποταμίευση στο 22% και ίσως ακόμη ψηλότερα [πετάξαμε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στα σκουπίδια] και αν η Μείζων Αξιωματική Αντιπολίτευση είχε σταθεί με την ελάχιστη υπευθυνότητα την πρώτη διετία της κρίσης, η ανάκαμψη θα μπορούσε να είχε θέσει, σήμερα, τα θεμέλιά της. Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν στο βαθμό που απαιτείτο αλλά και η αρνητική ψυχολογία της μάζας συνετέλεσαν να φτάσουμε στο σημείο να αδυνατούμε πια να ορθοποδήσουμε χωρίς κάποιο οικονομικό σχέδιο τύπου Μάρσαλ.
Σήμερα, ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, πέρα από επιβεβλημένο, δυστυχώς, δεν είναι αρκετό για την οικονομική βιωσιμότητα της χώρας. Επειδή όμως η ζωή της Ελλάδας δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη φυσική πορεία του ανθρώπου και να τελειώσει κάποια στιγμή, θα πρέπει ακόμη και σήμερα να τεθούν οι σωστές βάσεις για την περαιτέρω διαχείριση της κρίσης, όποια και αν είναι η κατάληξη. Δυστυχώς, το υπάρχον πολιτικό σύστημα ανεπαρκεί να θέσει τα πραγματικά ζητήματα στο τραπέζι. Η συγκυβέρνηση αρνείται να αποδεχθεί πως ο πελατειασμός μάς έφτασε ως εδώ και συνεχίζει να τον τρέφει, θεωρώντας αυτόν λύση για την παραμονή της στην εξουσία. Η μείζων και ελλάσων αντιπολίτευση αναλώνεται σε κραυγές και αντιδράσεις πεζοδρομίου και είναι εξίσου -αν όχι- περισσότερο επικίνδυνη από την εθελοτυφλούσα συγκυβέρνηση.
Η Ελλάδα χρειάζεται κάτι νέο και χρειάζεται να δημιουργηθεί χθες.
"Είμαι κι εγώ Έλληνας" - Το μήνυμα Ομπάμα στην Μέρκελ παρουσία του Α. Σαμαρά
Σήμερα εν έτει 2013, στο ζενιθ της ελληνικής οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεων της, και με τη χώρα μας "δεμένη" στο άρμα του Βερολίνου η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς ήδη εκλαμβάνεται ως μια προσπάθεια της Αθήνας αλλά και της Ουάσιγκτον να σταλούν ξεκάθαρα μηνύματα προς την Άνγκελα Μέρκελ.
Σαμαράς και Ομπάμα θα έχουν την ευκαρία να γνωριστούν καλύτερα και να διερευνήσουν προθέσεις εκατέρωθεν. Κέρδη και ζημίες θα "μετρηθούν" λίαν συντόμως
Μηνύματα που αφορούν βεβαίως την εφαρμοζομένη σκληρή πολιτκής λιτότητας στη χώρα μας που κρατούν καθηλωμένη την ανάπτυξη και την απασχόληση, και ενώ η Ουάσιγκτον μέσω του ΔΝΤ σηκώνει σημαντικό βάρος
της εξόδου της χώρας από την κρίση αναγνωρίζοντας μάλιστα πρόσφατα το αδιέξοδο του μείγματος της ελληνικής συνταγής.
"Είμαι ένας Έλληνας" λοιπόν; Δύσκολο να το πει έτσι ευθέως ο Αμερικάνος Πρόεδρος προκειμένου να δείξει την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα, όπως ο Τζον Κένεντι στην ιστορική ομιλία του όταν είπε την φράση "Είμαι ένας Βερολινέζος", ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα το εννοήσει παρέχοντας σημαντική -προφορική- πολιτική στήριξη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και τις θυσίες του ελληνικού λαού και χωρίς παράλληλα να αποκλείονται και ενέσεις αμερικάνικης επενδυτικής βοήθειας.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η συνάντηση Ομπάμα - Σαμαρά στις 10 το βράδυ της 8ης Αυγούστου στο Λευκό Οίκο πραγματοποιείται αφού η Αθήνα σε ενεργειακό επίπεδο απεγκλωβΊστηκε απο τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των Ρώσων, δίνοντας έτσι τα απαραίτητα διαπιστευτήρια.
Σημειωτέον επίσης ότι παρά την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται οικονομικά η χώρα μας, εξακολουθεί να αποτελεί εστία πολιτικής σταθερότητας την ώρα που η Μεσόγειος φλέγεται (Τουρκία, Συρία, Αίγυπτος...) γεγονός που καθιστά την χώρα μας σημαντικό γεωστρατηγικό στήριγμα και σύμμαχο για την προώθηση της αμερικάνικης πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή σε συνδυασμό με την διπλωματία των αγωγών, καθώς ΗΠΑ - Ισραήλ - Ελλάδα - Κύπρος αποτελούν πλέον τον βασικό ενεργειακό άξονα.
Και αν σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο η στήριξη είναι δεδομένη τα εθνικά θέματα ίσως αποτελέσουν σημαντικό αγκάθι στο τετ-α-τετ Σαμαρά-Ομπάμα καθώς η Ουάσιγκτον πιέζει στην κατεύθυνση λύσεων εδώ και τώρα τόσο στο Κυπριακό και στην οριοθέτηση της ΑΟΖ όσο και στο Σκοπιανό, με την Αθήνα και την ελληνική κυβέρνηση να είναι ιδιαίτερως επιφυλακτική εν ώρα οικονομικής κρίσης να συμφωνήσει άρον-άρον σε λύσεις για θέματα στα οποία η ελληνική κοινή γνώμη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη.
Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν το ταξίδι Σαμαρά στη Ουάσιγκτον λίγο πριν ο ίδιος αλλά και ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκινήσουν τις διακοπές τους ήταν χρήσιμο ή όχι, παραμονές μάλιστα των γερμανικών εκλογών αλλά και της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ. Το σίγουρο είναι ότι Σαμαράς και Ομπάμα θα έχουν την ευκαρία να γνωριστούν καλύτερα και να διερευνήσουν προθέσεις εκατέρωθεν. Κέρδη και ζημίες θα "μετρηθούν" λίαν συντόμως.
tweeter
Our Banner
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ
Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô