Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Μικροί και επικίνδυνοι.

Άρθρο του Δρ.Ι.Παρίση,με αφορμή την αποχώρηση Μπεγλίτη







Δρ. Ιωάννης Παρίσης, Υποστράτηγος ε.α., διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης


Γύρω στα 1950, υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, ρώτησε τον στρατηγό Τζόρτζ Μάρσαλ (πρώην Υπουργό Άμυνας, ΥΠΕΞ, Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΣ) «τι κάνει ένας υπουργός Άμυνας». Ο στρατηγός του απάντησε ότι, καταρχήν μπορεί να μη κάνει τίποτε και όλα να δουλεύουν ρολόι διότι τα κάνουν όλα οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων. Συμπλήρωσε δε ότι, αν θέλει να συνεισφέρει σε κάτι θα μπορούσε να ασχοληθεί με το θεσμικό πλαίσιο (νόμους, αποφάσεις, κλπ) προκειμένου να βελτιώσει κάποιες διαδικασίες, όπως για τους εξοπλισμούς και το προσωπικό. Επίσης, η μέγιστη προσφορά του θα ήταν αφενός να εκφράζει προς τις ένοπλες δυνάμεις την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, προς τον λαό δε το αίσθημα της ασφάλειας.

Τα ίδια περίπου απάντησε και ένας δικός μας παλιός στρατηγός όταν υπουργός Άμυνας της τελευταίας εικοσαετίας, φίλος και συμπατριώτης του, του έκανε την ίδια ερώτηση κατά την ανάληψη των καθηκόντων του. Επεσήμανε μάλιστα στον υπουργό ότι οι στρατιωτικοί είναι ένα ιδιαίτερα πειθαρχημένο σύνολο, σέβονται τη δημοκρατία και τους θεσμούς, αλλά είναι ευαίσθητοι σε προσβλητικές συμπεριφορές και απαιτούν ανάλογο σεβασμό.

Η θέση του ΥΕΘΑ θεωρείται γενικά από τους πολιτικούς ως ιδιαίτερα ευνοϊκή, αφού σ’ αυτήν δεν έχουν πολιτική φθορά, δεν αντιμετωπίζουν αντιδράσεις και απεργίες, ενώ όλα δουλεύουν μέσα σε ένα αυστηρό ιεραρχικό πλαίσιο, πειθαρχία και συνείδηση καθήκοντος. Παρά ταύτα, αρκετοί υπουργοί Άμυνας «ανακατεύονται με τα πίτουρα και τους τρώνε οι κότες»! Παίζοντας… χωρίς αντίπαλο καταφέρνουν και… βάζουν αυτογκόλ.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστική αλλά και θλιβερή περίπτωση ο απελθών κ. Μπεγλίτης. Πέτυχε να του αποδοθεί όχι απλά ο τίτλος του πλέον αποτυχημένου, αλλά και ενός επικίνδυνου ΥΕΘΑ. Μάλιστα, ενώ είχε να συγκριθεί με σχετικά… εύκολους «αντιπάλους», αν λάβουμε απλά υπόψη τους δύο αμέσως προηγούμενους προκατόχους του, τον αναιδή και προκλητικό κ. Βενιζέλο και τον ανύπαρκτο κ. Μεϊμαράκη. Τελευταίο του «κατόρθωμα» η διάλυση της ανωτάτης ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με μικρόψυχες και εν πολλοίς συμπλεγματικές αντιδράσεις και ενέργειες έδειξε από την αρχή μια ανεξήγητη εμπάθεια και αντιπάθεια προς το σώμα των στρατιωτικών, εν ενεργεία και αποστράτων. Σε τι οφειλόταν αυτή η συμπλεγματική συμπεριφορά του κ. Μπεγλίτη; Πολλοί συνάδελφοι αναζητούσαν τους λόγους. Άλλοι έψαχναν τη στρατιωτική του θητεία, μήπως του άφησε κάποιες «τραυματικές» εμπειρίες, άλλοι ανέτρεχαν στα… Φυσιογνωμικά του Αριστοτέλη, ψάχνοντας μεταξύ των εννοιών της «μικροψυχίας» και της «απρέπειας». Το γεγονός είναι ότι ο κ. Μπεγλίτης, καίτοι προερχόμενος από το διπλωματικό σώμα, δεν μπόρεσε ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα συμπεριφοράς να τηρήσει.
Καταφέρθηκε κατά των αποστράτων, κατά τρόπον ανεπίτρεπτο και απρεπή, αποδεικνύοντα έλλειψη στοιχειώδους δημοκρατικής ευαισθησίας, θέλοντας, όπως είπε, «να κόψει τον ομφάλιο λώρο» που τους συνδέει με τους εν ενεργεία συναδέλφους τους. Αλλά, αγνοεί ή κάνει πως αγνοεί, ότι οι απόστρατοι αξιωματικοί αποτελούν το ιστορικό και ηθικό υπόβαθρο των ΕΔ. Η ηθική απαξίωση και η υλική υποβάθμισή τους, μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει στα εν ενεργεία στελέχη των ΕΔ, που βλέπουν ποια αντιμετώπιση τους επιφυλάσσει η Πολιτεία.

Την 1η Νοεμβρίου, ο κ. Μπεγλίτης διέπραξε το μέγιστο ατόπημά του. Αποχωρώντας, φρόντισε να δυναμιτίσει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, διαλύοντας την ανωτάτη ηγεσία τους. Μια ενέργεια που στερείται δημοκρατικής, ηθικής και δεοντολογικής νομιμοποίησης. Παράλληλα προσέβαλε βαρύτατα του Αρχηγούς των Γενικών Επτελείων. Έδωσε την εντύπωση ότι ήθελε, πριν φύγει, να προλάβει να εκδικηθεί κάποιους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στη συνοχή των Ενόπλων Δυνάμεων και στην Εθνκή Άμυνα. Έδειξε μάλιστα να εκμεταλλεύεται τις φαιδρότητες και ηλιθιότητες περί επικειμένου πραξικοπήματος, κάτι που εδώ και 35 χρόνια μόνο στους αρρωστημένους εγκεφάλους κάποιων πολιτικών υπάρχει. Ένας πραγματικός υπουργός Άμυνας θα είχε προβεί σε άμεση διάψευση, θα ενημέρωνε τον ελληνικό λαό για την αλήθεια και θα προστάτευε το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την επομένη της αλλαγής της ηγεσίας, φίλος ακόλουθος άμυνας σε πρεσβεία μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας, αφού μου εξέφρασε την έκπληξή του και την απορία του για το γεγονός και αναφέρθηκε στο κακό που προκαλεί, μου είπε: «Δόθηκε η εντύπωση ότι η Κυβέρνηση της χώρας είναι εναντίον των Ενόπλων Δυνάμεων!».

Η διαπίστωση λοιπόν είναι ότι σήμερα η Δημοκρατία κινδυνεύει μάλλον από κάποιους πολιτικούς, ενώ αντίθετα προστατεύεται από τους στρατιωτικούς. Ας πάει λοιπόν στο καλό ο κ. Μπεγλίτης. Απεδείχθη λίγος και επικίνδυνος. Εμείς θα φροντίσουμε να τον ξεχάσουμε, όπως μάλλον και οι Έλληνες πολίτες.

Υπουργοί ΓΑΠ: Ήσαν όλοι τους υπέροχοι!

Γράφει η
Σοφία Βούλτεψη
Επομένως, είχε δίκιο ο κ. Παπανδρέου. Είχε δίκιο που δεν αντιλαμβανόταν ο άνθρωπος για ποιο λόγο έπρεπε να εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο.

Μπορούσε μια χαρά να παραμείνει στη θέση του, απλώς μετατρέποντας τον κ. Παπαδήμο από οικονομικό του σύμβουλο σε υπουργό του επί των Οικονομικών.

Επίσης, μπορούσε μια χαρά να τοποθετήσει στη θέση του τον κ. Πετσάλνικο. Την ίδια ακριβώς κυβέρνηση θα σχημάτιζε και εκείνος, ο οποίος επίσης θα τα κατάφερνε μια χαρά με υπουργό επί των Οικονομικών τον κ. Παπαδήμο.

Αποδεικνύεται ότι ο κ. Παπανδρέου διέθετε την καλύτερη κυβέρνηση που μπορούσε να υπάρξει.

Μερικές «διορθώσεις» χρειάσθηκαν μόνο, που θα μπορούσαν να γίνουν με έναν μίνι ανασχηματισμό και να μην περάσουμε όλη αυτή την ταραχή.

Οι άνθρωποι ΗΣΑΝ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΙ! Πιστοποιήθηκε, έλαβε την βούλα του νέου πρωθυπουργού!

Τα αστέρια λάμπουν ακόμη

Κατ’ αρχήν, αποδείχθηκε εξαιρετικά πετυχημένο το δίδυμο της αντιπροεδρίας – εξ ου και οι τίτλοι διατηρήθηκαν μια χαρά και στη νέα (λέμε τώρα) κυβέρνηση.

Κατά δεύτερον ήταν πετυχημένο το σύνολο του οικονομικού επιτελείου. Πρώτος και καλύτερος, ο κ. Βενιζέλος. Με τις τρομερές διαπραγματεύσεις του, που κατέληξαν στην παροχή εγγυήσεων προς τη Φιλανδία (οι οποίες αν και δόθηκαν παρουσιάστηκαν ως… επιτυχία), με τον τρόπο που εφάρμοσε (λέμε τώρα) τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, με τις κολοτούμπες περί ΔΕΗ, με τις πομφόλυγες περί «σκληρού ευρωπαϊκού μετώπου υπέρ της Ελλάδος» και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός – μεταξύ των οποίων και η αγόρευση υπέρ του δημοψηφίσματος.

Πετυχημένοι και οι κύριοι Σαχινίδης και Οικονόμου, που κατατρόπωσαν την φοροδιαφυγή, αύξησαν τα έσοδα και προχώρησαν τις αποκρατικοποιήσεις, γεμίζοντας την Ελλάδα χρήμα.

Με τις δικές του κολοτούμπες ο τελευταίος, που στις 30 Μαρτίου ζητούσε να καταγγελθεί η δανειακή σύμβαση και φαντάζομαι πως τώρα θα βοηθήσει τον κ. Παπαδήμο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν χρειαζόταν τίποτε άλλο το οικονομικό επιτελείο – ήταν ό,τι τελειότερο μπορούσαμε να ελπίσουμε. Μια ενίσχυση χρειαζόταν μόνο, γι’ αυτό και προστέθηκε ένας ακόμη υφυπουργός, ο κ. Γιάννης Μουρμούρας από τη Νέα Δημοκρατία.

Επίσης, είχαμε την καλύτερη σύνθεση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Δεν κουνήθηκε άνθρωπος: Ρέππας, Ρόβλιας, Τζωρτζάκης.

Είπαμε, κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά μην χαλάσουμε και τις παρέες.

Άλλωστε, ο κ. Ρέππας ήταν εκ των πιο ένθερμων υποστηρικτών – να μην πούμε και εμπνευστών – της ιδέας περί δημοψηφίσματος.

«Το θέμα δεν είναι να φύγει από την πρώτη γραμμή της μάχης ο πρωθυπουργός, αλλά να σταθούν και οι άλλοι στην πρώτη γραμμή της μάχης, όπως αυτός συνεχίζει», έλεγε ο άνθρωπος στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», στα τέλη του Οκτωβρίου. Προσθέτοντας ότι «το κύρος του πρωθυπουργού παραμένει ένα ισχυρό όπλο».

Μέσα έπεσε και σ’ αυτό. Όπως και με το δημοψήφισμα που πραγματικά υπήρξε μια... ιδέα κύρους και αξιοπιστίας.

Άλλωστε, δεν είναι ο μόνος που επιβραβεύθηκε για τη στάση του ως προς το δημοψήφισμα.

Ένθερμοι υποστηρικτές του παραλογισμού ήσαν και οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης και Παπουτσής, οι οποίοι επίσης δεν κουνήθηκαν από τη θέση τους.

Είναι να απορεί κανείς γιατί απομακρύνθηκαν ο κ. Καστανίδης και ο κ. Μπεγλίτης.

Είμαι βέβαιη πως αν δεν ήταν αναγκαίο, λόγω επικειμένων εκλογών, να αλλάξει ο υπουργός των Εσωτερικών, θα επιβραβευόταν και ο κ. Καστανίδης.

Και αν ο κ. Μπεγλίτης δεν προχωρούσε στη γνωστή κίνηση μισαλλοδοξίας, με την καρατόμηση και των τεσσάρων αρχηγών την προηγουμένη της «παραίτησης» Παπανδρέου, θα έπαιρνε και αυτός το βραβείο του.

Το υπουργείο των Εσωτερικών σε ένα κόμμα

Στο υπουργείο των Εσωτερικών πήγε ο κ. Τάσος Γιαννίτσης – μερικές φορές η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε φαντασία, αλλά προφανώς έπρεπε να γίνει και κάποιο χατίρι στον κ. Παπαδήμο.

Οι νόμοι που ως υπουργός Εργασίας έφερε και ψηφίστηκαν (1998 – 2000) απέτυχαν να περιορίσουν την ανεργία, ενώ δικής του έμπνευσης ήταν ο νόμος για τις ενοικιάσεις εργαζομένων – για να μην μιλήσουμε για το φιάσκο του ασφαλιστικού.

Εντάξει, τώρα δεν θα χρειαστεί να κάνει τέτοια πράγματα. Θα οργανώσει τις εκλογές!

Όταν υπουργός των Εσωτερικών αναλαμβάνει άνθρωπος που, μεταξύ άλλων, έχει δηλώσει (30 Απριλίου 2009, Ημερησία) «όσο αργότερα οι εκλογές, τόσο χειρότερα για τη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ έχει εμπειρία και στελέχη με ικανότητες για να αντιμετωπίσει την κρίση», υπάρχει κάθε λόγος για να προβληθεί βέτο στην τοποθέτησή του στο κατ' εξοχήν εκλογικό υπουργείο.

Και μάλιστα, θα έχει δίπλα του ακοίμητους φρουρούς. Την Φώφη Γεννηματά, απαραίτητη σε όλες τις κυβερνήσεις, που θα βοηθήσει κι’ αυτή όσο μπορεί με τις… γνώσεις της στη διενέργεια των εκλογών.

Όταν μπαίνει στο υπουργείο που θα κάνει τις εκλογές η Φώφη, που δεν μπόρεσε να διαβάσει τον εκλογικό νόμο για τον εαυτό της και τελικά έμεινε εκτός Βουλής, προφανώς πρόκειται περί κοροϊδίας.

Στη θέση του και ο κ. Κουκουλόπουλος. Θα βοηθήσει κι’ αυτός στο εκλογικό εγχείρημα...

Όταν θεωρείται βέβαιο ότι πάμε για εκλογές - ή μήπως όχι; - και έχει σχηματιστεί συμμαχική κυβέρνηση, τότε το πλέον αρμόδιο υπουργείο δεν παραδίδεται σε ένα κόμμα, χωρίς οι εταίροι να εξασφαλίσουν και την δική τους παρουσία εκεί.

Αλλά, όπως βλέπουμε, στο υπουργείο που θα φέρει σε πέρας τις εκλογές, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝΤΑΙ! Είναι να απορεί κανείς!

Οι υπουργοί άλλαξαν στα ανώδυνα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, με τους κ.κ. Δήμα και Αβραμόπουλο από τη Ν.Δ.

Και τα αποκαλώ «ανώδυνα» όχι για να τα μειώσω, αλλά επειδή στα υπουργεία αυτά δεν χωρούν διαφοροποιήσεις από τις εθνικές γραμμές.

Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο Άμυνας μετέχουν και τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Φανταστείτε τι έχει να γίνει στο Πεντάγωνο. Με πολιτική ηγεσία αποτελούμενη από... τέσσερα άτομα, δεν θα προλαβαίνουν να βαράνε προσοχές εκεί μέσα!

(Με την ευκαιρία, ένα από τα πρώτα μελήματα του κ. Αβραμόπουλου πρέπει να είναι η ανάκληση των τελευταίων αποστρατειών, αλλά και η ανάκληση αποστρατειών στο ΝΙΜΤΣ, που επίσης πρόλαβε και έκανε ο κ. Μπεγλίτης πριν φύγει, αφήνοντας το νοσοκομείο χωρίς στρατιωτικούς γιατρούς).

Κατά τα λοιπά, το σχήμα κάτω από τον κ. Δήμα παραμένει το ίδιο, ενώ με στενοχωρεί κάπως η πορεία του κ. Ραγκούση που από υπερπρωθυπουργός κατέληξε αναπληρωτής υπουργός στο Άμυνας.

Οι ογκόλιθοι

Για το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δεν το συζητώ.

Παρέμεινε ολόκληρο στη θέση του, με την προσθήκη του Άδωνι Γεωργιάδη στον τομέα της Ναυτιλίας, την οποία (ταλαίπωρη Ναυτιλία) παρέλαβε - δηλώνοντας ήσυχος διότι στο τιμόνι βρίσκεται ο κ. Χρυσοχοΐδης! - χωρίς να τίθεται πλέον ζήτημα δημιουργίας αυτόνομου υπουργείου.

Επομένως, οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης, Ξυνίδης και Μωραΐτης κρίνονται επίσης απολύτως επιτυχημένοι.

Η ανάπτυξη ρέει εκ των μπατζακίων μας, η γραφειοκρατία χτυπήθηκε αλύπητα και δεν προλαβαίνουμε να υποδεχόμαστε επενδύσεις.

Υπήρξε δε τόσο μεγάλη η επιτυχία, που την ημέρα κατά την οποία στην Ελλάδα βρισκόταν ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρέσλερ και πλειάδα Γερμανών επιχειρηματιών, ο υπουργός δεν μπορούσε να μπει στο υπουργείο του, διότι τελούσε υπό κατάληψη!

Επιβραβεύθηκε κι’ αυτός. Κυρίως για την περίφημη φράση του στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο: «Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις»!

Ε, όταν είσαι αποφασισμένος να... αποφασίσεις, τότε είναι βέβαιο ότι κάποτε - σε κάποια κυβέρνηση - θα αποφασίσεις να... αποφασίσεις!

Ακούνητο και το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου παραμένει κρυμμένος ο πρώην «τσάρος» (λέμε τώρα) Γ. Παπακωνσταντίνου.

Έχει, λέει, αναλάβει το project ΗΛΙΟΣ. Και είναι τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον του, που προχθές, δεν έστερξε να παρευρεθεί στο συνέδριο για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με την συμμετοχή σημαντικών Γερμανών επιχειρηματιών, που τελούσε υπό την σκέπη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

«Μα γιατί δεν ήλθε ο αρμόδιος υπουργός;», ρωτούσαν οι Γερμανοί. «Θέλαμε να μας ενημερώσει για το project ΗΛΙΟΣ, για να δούμε τι θα κάνουμε».

Αυτοί ήθελαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήθελε και ο υπουργός…

Μια χαρά τα πήγε και το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας – αν και κοντεύει να βγει η χρονιά χωρίς βιβλία στα σχολεία – που έμεινε ακλόνητο, με την προσθήκη του κ. Αρβανιτόπουλου, που αν και διευθυντής του πολιτικού γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα... αναπληρώνει την κ Διαμαντοπούλου, η οποία σύντομα δεν θα έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή της, καθώς θα ασχολείται (πάλι) με τα εσωκομματικά μαγειρέματα του κόμματός της.

Επίσης, μια χαρά τα πήγε και το υπουργείο Εργασίας – αν και η ανεργία σκαρφάλωσε σε επίπεδα ρεκόρ. Οπότε, στις θέσεις τους και εδώ υπουργός και υφυπουργός.

Εξαιρετικά επιτυχημένο και το επιτελείο του υπουργείου Υγείας, όπου επίσης έμειναν στη θέση τους όλοι, με εξαίρεση τον κ. Αηδόνη, που απλώς έπεσε θύμα της ανάγκης να υπάρξει και εκεί μια «προσθήκη συνεργασίας».

Κανένα πρόβλημα και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – ακλόνητοι υπουργός και υφυπουργός με μια ακόμη «προσθήκη συνεργασίας».

Τα (επίσης εκλογικά) υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη ήσαν σίγουρα τα πιο επιτυχημένα που έχει γνωρίσει η υφήλιος. ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΠΟΤΕ. Ούτε προσθήκες, ούτε συνεργασίες.

Να μην ανησυχούν όσοι ενδιαφέρονται για αλλαγές στον εκλογικό νόμο και ρίψη ληγμένων στις διαδηλώσεις.

Όσον αφορά στο υπουργείο Υποδομών, όπου εγκαταστάθηκε ο κ. Βορίδης, να υποθέσουμε ότι το θέμα με τους ταξιτζήδες θεωρείται λήξαν ή θα υπάρξει παρέμβαση του πρωθυπουργού – αφού καταφέραμε να απασχολεί το θέμα την Μέρκελ, κι’ ας μην ισχύει τέτοιος νόμος στη Γερμανία;

Να υποθέσουμε επίσης πως η τοποθέτηση του κ. Βορίδη ήταν ένα δωράκι προς τα (ελεγχόμενα από το ΠΑΣΟΚ) συνδικαλιστικά σωματεία του χώρου;

Ή μήπως να υποθέσουμε το αντίθετο: Ότι δηλαδή οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ ήταν ένα δωράκι προς τον ΛΑΟΣ;

Δυστυχώς, χρειάζεται να φθάσουμε πολύ χαμηλά, στο τέλος του καινούργιου «μικρού και ευέλικτου» κυβερνητικού σχήματος, για να πάρουμε μια ανάσα, με το δίδυμο Νικητιάδη – Αλιβιζάτου στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό.

Και επιτέλους: Αν πρόκειται για μια μεταβατική κυβέρνηση ειδικού σκοπού, τι χρειάζονται τόσοι υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί;

Συμπέρασμα: Ήσαν όλοι τους υπέροχοι και δεν μπορούσαμε να τους αποχωριστούμε. Εμείς τους είχαμε παρεξηγήσει.

Η μικροψυχία μας δεν επέτρεψε να δούμε τα τρομερά επιτεύγματά τους και τις σπουδαίες ικανότητες και αρετές τους, οι οποίες ελπίζουμε να αναδειχθούν επιτέλους με την βοήθεια του κ. Παπαδήμου!

Τότε, ίσως καταφέρουμε να επαναφέρουμε και τον κ. Παπανδρέου…

Πρόγραμμα - φωτιά έχει η νέα κυβέρνηση

Η κατάθεση του προϋπολογισμού, η επίσημη έναρξη του PSI και η έγκριση της έκτης δόσης από το Eurogroup είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών για την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο να εξασφαλίσει την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης του δανείου από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ

Ο υπ. Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, καλωσορίζοντας χθες το νέο υφυπουργό, αναφέρθηκε στους στόχους του υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής τελετής για την εγκατάσταση του νέου υφυπουργού Οικονομικών, Γιάννη Μουρμούρα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι σε πρώτη φάση στόχος θα είναι να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας. Οπως είπε μέχρι την Τρίτη θα έχουν διευθετηθεί και οι ελάχιστες διαχειριστικές και διοικητικές λεπτομέρειες. Απαιτείται πολιτική επιβεβαίωση των δεσμεύσεων της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι θα πρέπει μέσα στην εβδομάδα να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο το κείμενο του προϋπολογισμού του 2012 αφού πρώτα βέβαια εγκριθεί και από τα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας, ειδικά στο κομμάτι των δημόσιων δαπανών. Τόνισε δε ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε το κείμενο του προϋπολογισμού να κατατεθεί στην Βουλή αν είναι δυνατό ως την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο προϋπολογισμός βρίσκεται μέσα στις προαπαιτούμενες ενέργειες για την εξασφάλιση της έκτης δόσης του δανείου. Την ερχόμενη Πέμπτη, 17 του μήνα, θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης η έγκριση της δόσης από άτυπο Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η έγκριση της δόσης από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης είναι απαραίτητη για να γίνει και η αντίστοιχη έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, που αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα την Δευτέρα 21 του μήνα.

Στο μεταξύ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι θα πρέπει το αργότερο τη Δευτέρα ή την Τρίτη να έχει ολοκληρωθεί η πρόσκληση για τη συμφωνία του PSI που αφορά τους ιδιώτες οι οποίοι θα συμμετέχουν στη διαγραφή του 50% του ελληνικού χρέους που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, που θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου. Τέλος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μεταβολή της συμφωνίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι λίγα τα πράγματα που μπορούμε να βελτιώσουμε ή να μεταβάλουμε».

Σε ιδιαίτερα ήπιους τόνους παρά τις παλαιότερες πολιτικές αντιπαραθέσεις - συγκρούσεις πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων χθες το βράδυ η τελετή παράδοσης παραλαβής.

Μάκης Βορίδης, νέος υπ. Υποδομών.

Νέος υπουργός ανέλαβε ο κ. Μάκης Βορίδης, το μοναδικό στέλεχος του ΛΑΟΣ που παίρνει υπουργικό θώκο, ενώ παραμένει ως υφυπουργός ο κ. Γιάννης Μαγκριώτης.

Παραδίδοντας το υπουργείο ο κ. Ιωάννης Ραγκούσης, ύστερα από μια σύντομη θητεία που διήρκεσε πέντε περίπου μήνες, τόνισε ότι η Ελλάδα διέρχεται την πιο κρίσιμη περίοδο σε καιρό ειρήνης.

Οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες, αλλά μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι. Δύο χρόνια τώρα η κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες και να επιλύσει τα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί στη χώρα από το 1974 και μετά. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να παραδώσουμε μια Ελλάδα στις επόμενες γενιές απαλλαγμένη από το πολύ μεγάλο βάρος που η σκοτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης με το κομματικό κράτος και τις πελατειακές σχέσεις, είχε συσσωρεύσει.

Υπήρξε πρόοδος, αλλά κάναμε και λάθη, τόνισε ο κ. Ραγκούσης σημειώνοντας ότι η μεγάλη πρόκληση του συσσωρευμένου δημόσιου χρέους οδήγησε την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή την πρόκληση των καιρών και να αξιοποιήσει δυνάμεις από την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΛΑΟΣ, ώστε το κομματικό σύστημα να μεταβεί σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.

Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα κινηθεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Δεν έχει να επιλύσει μεγάλα ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα, γιατί εκείνο που έχει να κάνει είναι να υλοποιήσει τη δέσμη των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

«Με φανατισμό»

Την ευχή να πετύχει η νέα κυβέρνηση στο έργο της εξέφρασε χθες, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής, του υπουργείου Εξωτερικών, ο απερχόμενος υπουργός Σταύρος Λαμπρινίδης, τονίζοντας πως θα σταθεί στο πλευρό της «με φανατισμό».

Ο κ. Λαμπρινίδης εξέφρασε επίσης τη χαρά του που παρέδωσε στον κ. Σταύρο Δήμα, που έχει όπως είπε το «κύρος και το θάρρος της γνώμης του» και με τον οποίον «είχε την τιμή να συνεργαστεί» στο παρελθόν. Απ' την πλευρά του, ο κ. Δήμας είπε ότι πρέπει ν' αρχίσει αμέσως η προσπάθεια για την αποκατάσταση του διεθνούς κύρους της χώρας.

«Βαθύτατη κρίση»

Τη βούληση να δουλέψει με όλες του τις δυνάμεις, όπως είπε χαρακτηριστικά, για να επιτύχουν οι στόχοι της νέας κυβέρνησης, υπογράμμισε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτσης, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη στο ΥΠΕΣ από τον Χ. Καστανίδη.

Ο κ. Γιαννίτσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει σε μια στιγμή «βαθύτατης κρίσης» χάρη σε πρωτόγνωρες για τον τόπο υπερβάσεις, προκειμένου να δημιουργήσει ελπίδα και να διασφαλίσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Α. Σαμαράς: Σταθερές οι απόψεις μας για τα μέτρα

«Οι απόψεις μας για την εφαρμοζόμενη πολιτική ισχύουν, δεν είναι πουκάμισα να αλλάζουν» τόνισε, χθες το βράδυ, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας, πάντως, ότι στηρίζει τη «μεταβατική» -όπως υπογράμμισε- κυβέρνηση και εύχεται να πετύχει στο έργο της.

Αντώνης Σαμαράς, πρόεδρος της Ν.Δ.: «Τελικά άνοιξε ο δρόμος για νέες εκλογές άμεσα. Κι αυτό πια είναι μια συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συμπλήρωσε ότι το κόμμα του εκπλήρωσε και τους τέσσερις στόχους που είχε θέσει, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν θέλησε περισσότερα υπουργεία, πέρα από το Εξωτερικών και Αμυνας. «Δεν θέλησα συγκυβέρνηση και όλοι καταλαβαίνουν γιατί», είπε.

Οι στόχοι που έθεσε η Ν.Δ., όπως είπε ο κ. Σαμαράς, ήταν: Να μη γίνει δημοψήφισμα, να αλλάξει πρωθυπουργός, να δημιουργηθεί μεταβατική κυβέρνηση που θα ξεμπλοκάρει την έκτη δόση και θα προχωρήσει τη νέα δανειακή σύμβαση, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το ταχύτερο.

«Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, πετύχαμε και τους τέσσερις στόχους: Τελικά άνοιξε ο δρόμος για νέες εκλογές άμεσα. Κι αυτό πια είναι μια συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων. Με συγκεκριμένη ημερομηνία, 19 Φεβρουαρίου» τόνισε.

Οι εκλογές, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, «είναι βαλβίδα ασφαλείας, για να εκφραστεί η κοινωνία», ενώ σημείωσε ότι η Ν.Δ. «κατάφερε ό,τι δεν έχει κάνει ποτέ κόμμα αντιπολίτευσης: Να αλλάξει κυβέρνηση και πρωθυπουργό στο μέσο της τετραετίας. Αντί να έχουμε άλλα δύο χρόνια κυβέρνηση Παπανδρέου, θα έχουμε σε τρεις μήνες εκλογές».

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεναν χθες ότι η Ν.Δ. θα στηρίξει με ουσιαστικό τρόπο την κυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στα διεθνή θέματα, καθώς και σε θέματα άμυνας. Οπως επισήμαναν, αυτός ήταν και ο λόγος που οι κ.κ. Σταύρος Δήμας και Δημήτρης Αβραμόπουλος αποτελούσαν ανυποχώρητες επιλογές του κ. Αντώνη Σαμαρά για τα δύο κομβικής σημασίας υπουργεία, επειδή εκτιμά ότι σε αυτούς του δύο τομείς αναμένονται σημαντικές διεθνείς εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Εμφαση από τα ξένα μέσα ενημέρωσης

Με έκτακτα τηλεγραφήματα κάλυψαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από διεθνή δίκτυα, όπως το BBC και το Al Jazeera, που διέκοψαν την κανονική ροή του προγράμματός τους.

Η ορκωμοσία της κυβέρνησης Παπαδήμου εναλλασσόταν στα ηλεκτρονικά πρωτοσέλιδα των διεθνών μέσων ενημέρωσης με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και την έγκριση των μέτρων που ζητούν οι Βρυξέλλες από τη Γερουσία.

Η ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης βρισκόταν στην κορυφή του ηλεκτρονικού πρωτοσέλιδου του BBC, το οποίο ανέφερε ότι, ύστερα από οκτώ ημέρες πολιτικής αναταραχής, αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση και το πλέον πιεστικό καθήκον της είναι η έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης και η αποφυγή της χρεοκοπίας.

Στην «πρώτη γραμμή» του δικτυακού τόπου του CNN, αναφερόταν ότι η Ελλάδα ορκίζει νέα κυβέρνηση ενότητας υπό τον οικονομολόγο Λουκά Παπαδήμο, καθώς η χώρα επιχειρεί να ανακτήσει πολιτική και οικονομική σταθερότητα, έπειτα από ημέρες αβεβαιότητας. Η φωτογραφία των Λουκά Παπαδήμου και Γιώργου Παπανδρέου κατά την παράδοση - παραλαβή βρισκόταν «ψηλά» στο δικτυακό τόπο της ισπανικής El Pais.

«Ελλάδα και Ιταλία αναζητούν λύση στους τεχνοκράτες», έγραψαν οι New York Times.

Τι είπε ο Λ. Παπαδήμος στο υπουργικό συμβούλιο


Για μεγάλες προκλήσεις, οι πρώτες από τις οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα στην εβδομάδα που έρχεται έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Και πρόσθεσε ότι η επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης απαιτεί πολλές και σύνθετες ενέργειες μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε επίσης στο βασικό έργο της κυβέρνησης, όπως συμφωνήθηκε από τα κόμματα και, αναφερόμενος στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που απορρέει από τις συμφωνίες της 26ης Οκτωβρίου, τόνισε ότι αυτό σημαίνει τρία πράγματα:

Πρώτο, τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Δεύτερο, την ολοκλήρωση του αναθεωρημένου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής που συνδέεται με τη χρηματοδότηση που θα λάβει η χώρα, και

Τρίτο, την εφαρμογή όλων των προγραμμάτων στη διάρκεια της θητείας αυτής της κυβέρνησης.

Ανέφερε επίσης, ότι το έργο της κυβέρνησης δεν αφορά μόνο στη μείωση του ελλείμματος και στη συγκράτηση του χρέους και ότι το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τη σταθεροποίηση, σε σύντομο διάστημα, της πραγματικής οικονομίας, τη συγκράτηση της ανεργίας και τη θεμελίωση της ανάκαμψης της οικονομίας με σταδιακή αύξηση της απασχόλησης.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πίστη του ότι η νέα κυβέρνηση θα συντελέσει στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας, με αποτελεσματικότερο τρόπο, με το μικρότερο δυνατό κόστος προσαρμογής και όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε και στη μείωση των ελλειμμάτων το προηγούμενο διάστημα, την οποία χαρακτήρισε σημαντική, αλλά επισήμανε ότι η μείωσή τους ήταν ανεπαρκής και σε αυτό απέδωσε την αύξηση του χρέους.

Επισήμανε στα μέλη της κυβέρνησης πως αν υπάρξουν αδυναμίες και καθυστερήσεις στην πορεία εφαρμογής του προγράμματος, το συνολικό έργο δεν θα είναι αποτελεσματικό.

Μπαρόζο - Γιούνκερ: Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Την πεποίθησή τους πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωζώνη εξέφρασαν, μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Μπαρόζο - Γιούνκερ: Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της

"Είμαι πεπεισμένος ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία διαθέτει μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, δεν θα αφήσει να πλανάται η σκιά της αμφιβολίας για την δέσμευσή της να βγάλει την Ελλάδα από τη σοβαρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και ότι θα τιμήσει το σύνολο των δεσμεύσεών της προς τη ζώνη του ευρώ" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κ. Γιούνκερ.

Kαι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, σε δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη νέα ελληνική κυβέρνηση, δηλώνοντας πεπεισμένος πως οι ελληνικές αρχές θα κάνουν όλα όσα έχουν υποσχεθεί.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ότι μπορούσε για να αποφύγει το διαμελισμό της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι η λύση δεν είναι η διάσπαση. "Η λύση δεν είναι να διασπάσουμε την Ευρώπη, αλλά να την φέρουμε ακόμα πιο κοντά", υπογράμμισε.

O K.Λουκόπουλος στο contra channel

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)