Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ο μεγάλος θυμός! "Κοχλάζουν" οι Ένοπλες Δυνάμεις λόγω περικοπών και λάσπης!

Ο μεγάλος θυμός! `Κοχλάζουν` οι Ένοπλες Δυνάμεις λόγω περικοπών και λάσπης!
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Θυμός μεγάλος, το κυρίαρχο συναίσθημα στις ΕΔ είναι αυτό. Ένας θυμός που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και εβδομάδα την εβδομάδα ,μήνα το μήνα και τελικά χρόνο το χρόνο αυξάνεται. Και είναι ένα συναίσθημα που κυριολεκτικά “δηλητηριάζει” τις ΕΔ και απειλεί να τις βυθίσει σε τέλμα.

Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να διαχειριστούν αυτό το κλίμα “παράλυσης” στο οποίο οδηγούν οι παράλογες περικοπές. Όχι δεν πρόκειται να γίνει κανένα πραξικόπημα,όπως έλεγε ο Γ.Παπανδρέου στους Ευρωπαίους ηγέτες. Δεν πρόκειται να σπάσει το αυγό του φιδιού που φοβόταν ο Πάνος Μπεγλίτης γιατί η πλειοψηφία των στελεχών έχει απομονώσει τις θλιβερές μειοψηφίες και απόψεις.

Όμως ο θυμός, ο εκνευρισμός και το αίσθημα αδικίας που νοιώθουν όλα τα στελέχη των ΕΔ μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα “παραίτησης” ,”απάθειας” και “αδιαφορίας” ειδικά στους χαμηλόβαθμους που πλέον εξοντώνονται οικονομικά. Δεν θα διαλυθούν οι ΕΔ,γιατί το προσωπικό τους ,στην πλειοψηφία του, από τη φύση της δουλειάς και της εκπαίδευσής του έχει συναίσθηση του καθήκοντός του. Και το εκετελεί όποτε κι αν κληθεί.

Όμως το γεγονός ότι φορούν στολή και γαλόνια δεν μετατρέπει τους στρατιωτικούς σε ρομπότ. Η αγωνία επιβίωσης ,τα οικογενειακά προβλήματα που προκαλούν οι οικονομικές ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν, τα χρέη και η αβεβαιότητα για το αύριο δεν μπορούν να αφήσουν ασυγκίνητους και τους στρατιωτικούς.

Θα πείτε όσοι δεν είστε στρατιωτικοί “δικαιολογούν όλα αυτά τον θύμο”;

Με τους στρατιωτικούς συνέβη κάτι επιπλέον των οικονομικών περικοπών που υπέστησαν ,όπως και οι υπόλοιποι πολίτες. Και αυτό δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε εμείς οι πολίτες .Συκοφαντήθηκαν και λασπώθηκαν πολλές φορές με αισχρότατο τρόπο!

Η κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου ,τους στρατιωτικούς έστησε πρώτους στον τοίχο των περικοπών. Και άρχισε να τους πυροβολεί κατά ριπάς! Ρόλους “εκτελεστή” ανέλαβαν πολλοί. Ο κ.Πάγκαλος τους είπε αντιπαραγωγικούς και σε μία ένδειξη απίστευτης κακίας ,αποφάσισε εκείνες τις ημέρες -για να μην τα ξεχνάμε αυτά- να πάει ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, σε εκδήλωση των μηχανικών της ΠΑ, μόνο και μόνο για να σπείρει διχόνοια λέγοντας ότι μόνο αυτοί είναι παραγωγικοί.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τους χαρακτήρισε “αυτιστικούς” και ο Πάνος Μπεγλίτης ,μόνο που δεν κοιμόταν κάθε βράδυ και σ΄ άλλο σπίτι για να γλιτώσει…από τους πραξικοπηματίες.

Την ίδια ώρα οι διαρροές για τα “προνόμια” των στρατιωτικών έδιναν κι έπαιρναν. “Προνόμια” που είχαν κοπεί από το 2009, όπως η χρήση υπηρεσιακών αυτοκινήτων και άλλα πολλά τα οποία οι στρατιωτικοί αποδέχτηκαν στην πλειοψηφία τους αδιαμαρτύρητα.

Όμως κάθε μέρα διαπίστωναν ότι η ίδια η κυβέρνηση τους “κρέμαγε στα μανταλάκια” παρουσιάζοντάς τους στην κοινή γνώμη που επίσης δεινοπαθούσε ως …χακί κροίσους!

Μαζί με το μπαράζ περικοπών οι στρατιωτικοί βίωσαν αυτή την τριετία τις απίστευτες αδικίες στις μεταθέσεις τους, τις ασύλληπτες καθυστερήσεις στην ανακοίνωσή των τοποθετησεών τους .την κομματοκρατία και τα “σουλάτσα” των “κομισάριων” κι άλλα πολλά.

Μετά απ΄ όλα αυτά ο θυμός είναι αναμενόμενος. Και η κυβέρνηση ,αλλά και η στρατιωτική ηγεσία ,καλείται να τον διαχειριστεί. Θα είναι αποστολή δύσκολη.

Σόιμπλε: Η χρηματοδότηση κρατών δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ

Την βεβαιότητά του ότι η επικείμενη απόφαση της ΕΚΤ για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δεν θα υπερβαίνει το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σόιμπλε: Η χρηματοδότηση κρατών δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ

«Είμαι βέβαιος ότι το Συμβούλιο της ΕΚΤ γνωρίζει ότι η αποστολή της τράπεζας επικεντρώνεται πρωτίστως στην διασφάλισης της σταθερότητας των τιμών», τόνισε σε συνέντευξή του προς το ειδησεογραφικό μαγκαζίνο του ZDF, «Heute Journal» (πηγή: Deutsche Welle), o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι «η χρηματοδότηση κρατών δεν συνιστά αρμοδιότητα της κεντρικής τράπεζας».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντέκρουσε δημοσιεύματα του τύπου, τα οποία θέλουν τον πρόεδρο της Bundesbank Γενς Βάιντμαν να είναι απομονωμένος στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, με την κριτική που έχει ασκήσει στα σχέδια του Μάριο Ντράγκι. Επέκρινε επίσης το γεγονός ότι βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποσπάσματα από τις διαβουλεύσεις στα όργανα της ΕΚΤ.

«Θεωρώ προβληματικό για τον θεσμό το γεγονός ότι δημοσιεύεται το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών», επισήμανε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός, διευκρινίζοντας ότι «όλες αυτές οι εικασίες, που αφορούν το ποιος συμμαχεί με ποιον εναντίον ποίου, δεν εξυπηρετεί την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας».

Ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να χρηματοδοτείται το δημόσιο χρέος των κρατών με το εργαλείο της εκτύπωσης νέου χρήματος και ότι η μοναδική λύση είναι να μειώσουν τα κράτη τα χρέη τους.

Reuters: Δέσμευση Μέρκελ για στήριξη στον Βάιντμαν
Την στήριξή της στον πρόεδρο της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζα, Γενς Βάιντμαν, δεσμεύθηκε να προσφέρει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στη συζήτηση για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως δήλωσαν χθες στο Reuters πηγές που μετείχαν σε συνάντηση της Μέρκελ και στελεχών του κόμματός της.

Ο Βάιντμαν αντιτίθεται στα σχέδια της ΕΚΤ για την αγορά χρέους χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος δανεισμού, λέγοντας ότι το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η γερμανική εφημερίδα Bild έγραψε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Βάιντμαν απείλησε με παραίτηση όσον αφορά αυτό το σχέδιο της ΕΚΤ, αλλά στη συνέχεια τον μετέπεισε η γερμανική κυβέρνηση.

Ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, βουλευτής και ειδικός σε θέματα προϋπολογισμού στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Μέρκελ, δήλωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ωστόσο κατά τη συνάντηση ότι η ΕΚΤ, διατηρώντας την ανεξαρτησία της και τηρώντας την εντολή της, μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο στην σταθεροποίηση του ευρώ.

«Εφόσον τα μέτρα βρίσκονται εντός της εντολής της όλα είναι καλά (...) αλλά αυτό (το σχέδιο) δεν μπορεί να γίνεται μακροπρόθεσμα. Διαφορετικά θα συνίσταται στη δημιουργία δημοσιονομικής πολιτικής και αυτό δεν είναι ο ρόλος της ΕΚΤ», σημείωσε ο Μπάρτλε.

«Γκάζι» για ιδιωτικοποίηση των ΤΤ και ΔΕΠΑ


"Γκάζι» πατάει το οικονομικό επιτελείο για την ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της ΔΕΠΑ.

«Γκάζι» πατάει το οικονομικό επιτελείο για την ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της ΔΕΠΑ.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εξετάστηκε χθες σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, καθώς και της νέας διοίκησης του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, του προέδρου Τ. Αθανασόπουλου και του διευθύνοντος συμβούλου Γ. Εμίρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιζητεί μία «εντυπωσιακή» κίνηση εντός του φθινοπώρου και προς την κατεύθυνση αυτή στην κορυφή της λίστας των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκονται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η ΔΕΠΑ.

Οσον αφορά το ΤΤ θα εξεταστεί με τους επικεφαλής της τρόικας το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησής του ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πώλησή του. Για τη ΔΕΠΑ θα προχωρήσει η φάση κατάθεσης των μη δεσμευτικών προσφορών. Επίσης προωθούνται οι πωλήσεις των Κρατικών Λαχείων, της ΛΑΡΚΟ και του IBC.

Εξάλλου, εν όψει της άφιξης της τρόικας την Παρασκευή, συζητήθηκε και το ζήτημα των περίπου 70 εκκρεμοτήτων που πρέπει να αρθούν μέσω νομοθετικής παρέμβασης για να ξεμπλοκαριστεί η πώληση δημόσιων εταιρειών και η αξιοποίηση κρατικών ακινήτων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συγκροτηθεί σε σώμα το ΔΣ του Ταμείου μετά και την επικύρωση από τη Βουλή της τοποθέτησης της νέας διοίκησής του.

Με κριτήρια και σε δόσεις

Το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει κατάργηση του ΚΒΣ, νέο ποινολόγιο για τους φοροπαραβάτες, εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο και χορήγηση επιδόματος θέρμανσης

Τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε δύο δόσεις βάσει τεσσάρων κριτηρίων (κοινωνικά, γεωγραφικά, εισοδηματικά και εμβαδόν κατοικίας) προωθεί η κυβέρνηση, καθώς από τον Οκτώβριο εξισώνεται ο φόρος σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Το ζήτημα συζητήθηκε χθες στην πρώτη συνάντηση για τη φορολογική μεταρρύθμιση, του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση (Απ. Βεζυρόπουλο από τη ΝΔ, Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ και Α. Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ).

Το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του μήνα και θα έχει ψηφισθεί από τη Βουλή το αργότερο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Θα προβλέπει την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, το νέο ποινολόγιο για τους φοροπαραβάτες, την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο και τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να «κλειδώσει» την επόμενη Τετάρτη, με το υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει τα εξής:

Το επίδομα θα χορηγηθεί στους δικαιούχους σε δύο δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη με την αρχή της χειμερινής σεζόν, δηλαδή στις 15 Οκτωβρίου. Η πληρωμή του θα γίνει σε μετρητά και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που προέβλεπε παλαιότερο σχέδιο. Το συνολικό ύψος της δαπάνης που έχει αποφασιστεί να διατεθεί για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης φθάνει τα 120-150 εκατ. ευρώ.

Το επίδομα θα καταβληθεί με τέσσερα κριτήρια - κοινωνικά, γεωγραφικά, εισοδηματικά και ανάλογα με την επιφάνεια της κατοικίας. Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και λοιποί πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι κατοικούν σε περιοχές της χώρας στις οποίες η μέση θερμοκρασία κατά τους μήνες Οκτώβριο-Απρίλιο είναι πολύ χαμηλή. Πρόσθετη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος στις παραπάνω κατηγορίες δικαιούχων θα είναι η διαμονή σε κατοικία με επιφάνεια μικρότερη από κάποιο συγκεκριμένο όριο, το οποίο ενδέχεται να καθοριστεί γύρω στα 100 τετραγωνικά μέτρα.

Οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης εξισώνονται στο 80% του σημερινού ύψους του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης. Αυτό σημαίνει ότι από τον Οκτώβριο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης θα πωλούνται στα 1,4 ευρώ το λίτρο.

Το ΣΔΟΕ γνωρίζει 54.000 Έλληνες καταθέτες με εμβάσματα στο εξωτερικό

Δίωρη συνάντηση με την ηγεσία του ΣΔΟΕ είχε αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς, αποτελούμενη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Νίκο Τσούκαλη, τον βουλευτή Ηρακλείου, Γιάννη Μιχελογιαννάκη και τον Σάκη Παπαθανασίου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

Από το ΣΔΟΕ συμμετείχαν ο νέος Ειδικός Γραμματέας, Στέλιος Στασινόπουλος και τα διευθυντικά στελέχη, Ν. Λέκκας και Θ. Φλωράτος.

Στη συνάντηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, συζητήθηκαν λεπτομερώς ''όλες οι παράμετροι που διαχρονικά εξέθρεψαν τη γάγγραινα της φοροδιαφυγής και την καταλήστευση του δημόσιου πλούτου από ιδιωτικά και όχι μόνο συμφέροντα που εξέθρεψε το πελατειακό σύστημα''.

Τα εμβάσματα ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ

Η αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ ζήτησε να ενημερωθεί για το περιεχόμενο του CD που έχει στη διάθεσή του το ΣΔΟΕ με τα ονόματα των προσώπων που έχουν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό, καθώς και για τη διαδικασία ελέγχου και διασταυρώσεων όλων των συναλλαγών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, αναφέρει η ΔΗΜΑΡ, το CD περιέχει 54.000 ονόματα με εμβάσματα συνολικά άνω των 20 δισ. ευρώ.

Στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ τονίζεται ακόμη ότι ''τα στελέχη του ΣΔΟΕ εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την απροθυμία της Τράπεζας της Ελλάδος και των ελληνικών τραπεζών να ανταποκριθούν έγκαιρα στα αιτήματα του ΣΔΟΕ, προβάλλοντας, όπως είπαν, αδικαιολόγητα προσκόμματα''.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εθίγησαν τα σοβαρότατα ζητήματα φοροδιαφυγής, όπως το λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών και άλλων προϊόντων, εξωχώριων εταιρειών (Offshore), σκαφών αναψυχής, επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες.

Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ καταλήγει πως η διοίκηση του ΣΔΟΕ ενημέρωσε για τον έλεγχο πολιτικών προσώπων, αλλά και για την τεράστια έλλειψη προσωπικού και υποδομών της υπηρεσίας προκειμένου να εκπληρώσει τις άμεσες αρμοδιότητές τους.

Η αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς ανέλαβε την υποχρέωση να προωθήσει όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να καταστεί πιο αποτελεσματικό το έργο του ΣΔΟΕ.

Νέα αποκάλυψη: Στις 21.000 ευρώ ο μισθός του προέδρου του ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Σε σημαντικές αποκαλύψεις προχώρησε η βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας Φεβρωνία Πατριανάκου, σχετικά με τους υπέρογκους μισθούς υψηλά υφιστάμενων προσώπων, ακόμα και εν μέσω οικονομικής κρίσης και κατόπιν δραματικών μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις.

Μάλιστα, την ώρα που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έχει αποποιηθεί της αποζημίωσης του και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχώρησε στη μείωση των αποδοχών τόσο του ίδιου, όσο και των υπολοίπων μελών της κυβέρνησης, τα μέλη του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου παίρνουν μισθούς-μαμούθ.

Η ίδια μιλώντας στη Βουλή σημείωσε ότι: "Οι απολαβές των μελών του Δ.Σ του Ταμείου είναι προκλητικά πολλαπλάσιες ακόμη και εκείνων του πρωθυπουργού", αποκαλύπτοντας ότι ο πρόεδρος Παναγιώτης Θωμόπουλος λαμβάνει 21.000 ευρώ το μήνα και ο πρώτος αντιπρόεδρος 15.500 ευρώ.

Στις αποκαλύψεις της βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, που προκάλεσαν αίσθηση στη Βουλή, απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει τις αμοιβές των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

500.000 συνεπείς φορολογούμενοι γέμισαν τα άδεια κρατικά ταμεία

Περίπου 500.000 φορολογούμενοι κατέβαλαν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος και ακόμη 500.000.000 ευρώ έχουν πληρωθεί μέσω πιστωτικών καρτών, ανεβάζοντας κατά 85% τις εισπράξεις για το δημόσιο.

Όπως αναφέρει το "Έθνος", η άνοδος αυτή έχει ως αποτέλεσμα να γεμίσουν τα... άδεια κρατικά ταμεία και να περιοριστεί η "μαύρη τρύπα" των φορολογικών εσόδων στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τη δόση του φόρου εισοδήματος που καταβλήθηκε στις 31 Αυγούστου εισπράχθηκαν έσοδα της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ.

Περίπου 500.000 φορολογούμενοι έχουν καταβάλει εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης, ενώ περίπου 500 εκατ. ευρώ έχουν πληρωθεί μέσω πιστωτικών καρτών.

Κατώτερα του στόχου τα έσοδα του οκταμήνου

Ωστόσο, παρά τη θέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου τα καθαρά έσοδα βρίσκονται κάτω από τον στόχο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το οκτάμηνο τα καθαρά έσοδα παρουσίασαν μείωση κατά 0,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ωστόσο, η επίδοση αυτή είναι οριακά καλύτερη από την αντίστοιχη του επταμήνου. Στο επτάμηνο τα καθαρά κρατικά έσοδα παρουσίαζαν μείωση κατά 1,5% έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 4,3%.

Οσον αφορά τα έσοδα από τον φόρο προστιθέμενης αξίας, διατηρήθηκε και τον Αύγουστο η πτωτική πορεία τους. Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2011 παρουσίασαν μείωση κατά περίπου 6,5%. Η υποχώρηση αυτή συνδέεται άμεσα με τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και της κατανάλωσης λόγω της ύφεσης της οικονομίας.

Πτωτικά κινούνται και οι εισπράξεις από τα τελωνεία. Τον Αύγουστο ήταν μειωμένες κατά 9%, ενώ στο οκτάμηνο κατέγραψαν πτώση 7%.

Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να εισπραχθούν 23 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 7 δισ. ευρώ πρέπει να προέλθουν από φόρο εισοδήματος και τα 16 δισ. ευρώ από ΦΠΑ και άλλους έμμεσους φόρους.

Δυσοίωνο το μέλλον του ΕΟΠΥΥ

Χωρίς αποφάσεις ολοκληρώθηκε χθες η κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ και τα προβλήματα χιλιάδων ασφαλισμένων που βιώνουν μία Οδύσσεια προκειμένου να βρουν φάρμακα ή γιατρούς του Οργανισμού. Οι συμβεβλημένοι γιατροί βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, τα φαρμακεία δεν εκτελούν τις συνταγές του ΕΟΠΥΥ και το μέλλον του Οργανισμού μοιάζει πιο δυσοίωνο από ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά πως το έλλειμμα του οργανισμού στο τέλος του έτους θα φτάσει στο 1,5 δισ. ευρώ!

H Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργίες αντιδρώντας στην περικοπή των αποδοχών του κλάδου. Ειδικότερα οι γιατροί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία στις 12 Σεπτεμβρίου οπότε και τα νοσοκομεία θα παγώσουν και θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Επίσης από τις 17 Σεπτεμβρίου θα γίνει πανελλαδική επίσχεση εργασίας ενώ στις 6 Οκτωβρίου έχει προγραμματισθεί Πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων χθες στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος δήλωσε πως αν και γίνονται προσπάθειες για να μειωθούν οι δαπάνες, οι συνταγογραφήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, σημειώνοντας ότι μόνο τον Ιούλιο καταγράφηκαν πάνω από 4 εκατ. συνταγές. Ενδεικτικά μόνο την προηγούμενη Παρασκευή εν όψει της απεργίας των φαρμακοποιών οι συνταγογραφήσεις ξεπέρασαν τις 600.000.

Πάντως, ο κ. Λυκουρέντζος έδωσε εντολή να αποδοθεί άμεσα από τον ΕΟΠΥΥ το ποσό των 8 εκατ. ευρώ στους 500.000 ασφαλισμένους, το οποίο τους οφείλεται για είδη που προμηθεύτηκαν (αναπηρικά αμαξίδια κ.ά.)

Ο υπουργός λίγο αργότερα, μετά την κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε (με τη συμμετοχή Στουρνάρα, Βρούτση, Σταϊκούρα και Σαλμά) δήλωσε ότι «εργαζόμαστε για να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν οι πολίτες τις υπηρεσίες υγείας και να ανταποκριθούμε στις ανεξόφλητες υποχρεώσεις σε φαρμακοποιούς, γιατρούς και προμηθευτές». Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Λυκουρέντζο, θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, που θα ανακοινωθούν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Κρίσιμη συνάντηση Στουρνάρα με δικαστικούς

Ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα έχουν σήμερα τα προεδρεία των δικαστικών ενώσεων με κρίσιμο θέμα τις νέες περικοπές στις αποδοχές τους που όπως φαίνεται αυτή τη φορά θα ανέλθουν στο 25%.

Από τη συνάντηση αυτή θα εξαρτηθεί το μέλλον των κινητοποιήσεων των δικαστικών λειτουργών οι οποίοι, όπως διεμήνυσαν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που πραγματοποίησαν στο Άρειο Πάγο δε θα δεχθούν νέες μειώσεις στις αποδοχές τους καθώς ήδη είχαν απώλειες της τάξεως του 35%.

Επιπλέον, όπως τονίζουν, υπάρχει και θέμα συνταγματικότητας, καθώς οποιαδήποτε νέα μείωση στα μισθολόγια τους αντίκειται στις συνταγματικές επιταγές που προστατεύουν το ειδικό μισθολόγιό τους, αναγνωρίζουν τη δικαστική εξουσία ως ισότιμη με τη νομοθετική και την εκτελεστική.

Επεισοδιακή διαμαρτυρία στη Σχολή των ΜΑΤ

'Ανοιξε η κεντρική πύλη της σχολής των ΜΑΤ, στην περιοχή Γουδή, την οποία είχαν αποκλείσει, από νωρίς το πρωί, συνδικαλιστές αστυνομικοί οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή δεδουλευμένων νυχτερινών επιμισθίων και οφειλές ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Οι ένστολοι απέκλεισαν την είσοδο της σχολής, παρεμποδίζοντας τη μετακίνηση των δυνάμεων των ΜΑΤ που πρόκειται να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ.

Ύστερα από μικροένταση που επικράτησε, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, στο σημείο μετέβη εισαγγελέας, ενώ αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Νίκο Παπαγιαννόπουλο.

Αφού έλαβαν την υπόσχεση ότι θα παρέμβει ο ίδιος προσωπικά ώστε να λάβουν τα χρήματα που ζητούν, οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν ομαλά δίνοντας ραντεβού στο Καλλιμάρμαρο, στις 17.30 το απόγευμα, στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες διαμαρτυρόμενοι για τις προωθούμενες περικοπές στα ειδικό μισθολόγια.

Θεσσαλονίκη: Εικόνες κατοχής στη διαμαρτυρία των συνταξιούχων

Εικόνες από την κατοχή «ζωντάνεψαν» το πρωί μπροστά στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη, όπου συνταξιούχοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις περικοπές στις παροχές υγείας και τις συντάξεις. Αφού έστησαν ένα καζάνι πάνω σε μία φιάλη γκαζιού μαγείρεψαν και μοιράστηκαν το κατσαμάκι , έναν χυλό από καλαμποκάλευρο, που το έτρωγαν στην κατοχή.

«Είναι η πέμπτη φορά που μας κόβουν τις συντάξεις. Ήρθαμε σήμερα συμβολικά εδώ να κάνουμε αυτό το κατοχικό έδεσμα, γιατί εκεί μας οδηγούν. Φάρμακα μας κόβουν, συντάξεις μας κόβουν, γιατρούς δεν έχουμε, δεν πάει άλλο. Πού θα φτάσει αυτή η κατάσταση; Το επόμενο βήμα είναι να μας αφαιρέσουν και τη ζωή μας. Θεωρούν ότι οι συνταξιούχοι είναι κόστος. Το προσδόκιμο ζωής ανέβηκε, θεωρούν ότι ζούμε πολλά χρόνια και θέλουν να μας αφαιρέσουν και τη ζωή ακόμα» λέει πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σαλονικιός.

Παράλληλα καταγγέλει τη στάση του υπουργού Υγείας λέγοντας ότι στην προχτεσινή συγκέντρωση των συνταξιούχων τους αποκάλεσε τραμπούκους και ψεύτες. «Να δείτε μόνο τι γίνεται το πρωί εδώ στον ΕΟΠΥΥ. Οι συνταξιούχοι πληρώνουν εξολοκλήρου για τα φάρμακα και έρχονται στον ΕΟΠΥΥ με τις αποδείξεις να πάρουν τα λεφτά τους. Σε 29 νομούς της χώρας δεν έχουν πάρει τα λεφτά τους από την προηγούμενη φορά του Ιουνίου» προσθέτει ο κ Σαλονικιός.

Η «μαγείρισσα» της διαμαρτυρίας ,Μαρία Μουρατίδου, δίνει τη συνταγή για το κατσαμάκι λέγοντας: «Το κατσαμάκι γίνεται με λίγο λάδι, αλάτι, νερό και αλεύρι από καλαμπόκι. Το κάνω εγώ στο σπίτι μου το απόγευμα όταν δεν έχω τίποτα να μαγειρέψω. Κάνω κατσαμάκι και τρώμε, μας αρέσει. Αλλά το θέμα είναι ότι εκεί φτάνουμε. Το κατσαμάκι το έζησα στην κατοχή, την φτώχεια την έζησα τότε και τώρα τη ζω για δεύτερη φορά. Με τη σύνταξη που παίρνουμε ενισχύουμε τα παιδιά μας. Έχω ένα παιδί άνεργο, της κόρης μου της ήρθε φόρος 570 ευρώ. Που να βρει να τα δώσει που παίρνει 500 ευρώ. Θέλει να παντρευτεί και δεν έχει πόρους ζωής να παντρευτεί. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που το έχουμε όλοι, το έχει κι ο γείτονάς μου κι ο διπλανός μου κι ο συγγενής μου και όλοι».

Νέο φοροσόκ: Ενοικιαστές στα σπίτια τους οι Έλληνες

Ενοικιαστές στα ίδια τους τα σπίτια θα γίνουν οι Έλληνες πολίτες τα επόμενα χρόνια, με το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει την επιβολή ενιαίου φόρου κατοχής ακίνητης περιουσίας σε 5,6 εκατομμύρια φυσικά και 1 εκατομμύριο νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο" ο ενιαίος φόρος θα αντικαταστήσει το "χαράτσι" που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Ο νέος φόρος, θα επιβάλλεται και σε ακίνητα που σήμερα φοροαπαλλάσσονται, όπως οι αγροί και οι λοιπές εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης ή εκτάσεις στις οποίες έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά.

Τα μόνα ακίνητα που δεν θα φορολογηθούν θα είναι οι αγροτικές εκτάσεις, που ανήκουν σε αγρότες και καλλιεργούνται.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:

1. Επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων σε όλες τις περιοχές που είναι ενταγμένες σε σχέδια πόλεων ή οικισμών. Σε όσες περιοχές εντός σχεδίων πόλεων οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων προσδιορίζονται για τα μεν κτίσματα με βάση τις τιμές εκκίνησης ελαχίστου κόστους κατασκευής οικοδομής ανά τ.μ. για τα δε οικόπεδα με βάση τις εκτιμήσεις των κατά τόπους ΔΟΥ, θα καθοριστούν αντικειμενικές αξίες.

2. Κατάργηση του "χαρατσιού" και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος δεν έχει ακόμα εισπραχθεί ούτε για το 2010, ούτε για το 2011, ούτε για το 2012.

3. Οι παραπάνω φόροι, αντικαθίστανται από έναν ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας. Έτσι, θα καθιερωθεί το ΕΤΑΚ (Ενιαίο Τέλος Ακινήτων), το οποίο θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Από το ΕΤΑΚ θα εξαιρείται μόνο η αγροτική γη που ανήκει στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Τα έσοδα που θα εξασφαλίζει το Δημόσιο κάθε χρόνο από την επιβολή του νέου αυτού φόρου θα πρέπει να είναι 3 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή όσο (υποτίθεται ότι) αποδίδουν κάθε χρόνο το "χαράτσι" και ο ΦΑΠ, που καταργούνται.

Άνοδος παντού λόγω ΕΚΤ- +1% πάνω το Χ.Α

Καταπράσινα είναι τα χρηματιστήρια τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, ενώ το ευρώ στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου ανέβηκε στα 1,26100.

Στις 11.01 ο Γενικός Δείκτης στις 681,96 μονάδες με +1,02% και τζίρο στα 6,71 εκ.ευρώ.

Στις 10.49 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 677,56 μονάδες με +0,37% και τζίρο στα 4,22 εκ.ευρώ.

Στις 10.40 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 676,86 μονάδες με άνοδο +0,27% και τζίρο στα 3,22 εκ.ευρώ.

Την ίδια ώρα το Λονδίνο ήταν στο +0,40%, η Φραγκφούρτη στο +0,57% και το Παρίσι στο +0,44%.

Τα spreads για την Ελλάδα έπεσαν στις 2.050 μονάδες βάσης, την Ιρλανδία στις 440, την Πορτογαλία στις 759, την Ισπανία στις 485 και την Ιταλία στις 400.

Πήραν μόνο υπόσχεση για επίδομα 1.000 ευρώ οι εργαζόμενοι στον Σκαραμαγκά

Λόγια, λόγια, λόγια ... λένε ότι εισέπραξαν και πάλι οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγία Σκαραμαγκά.

Σιγή ιχθύος τηρεί η ιδιοκτήτρια εταιρεία, ενώ και οι υφυπουργοί με τους οποίους είχαν συνάντηση στο Πεντάγωνο δεν είχαν κάτι νέο να τους ανακοινώσουν πλην, όπως είπαν ένα μικρό ποσό, ένα επίδομα την τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ, που αντιστοιχεί σε 1.000 για κάθε έναν από τους εργαζόμενους, οι οποίοι παραμένουν επί έξι μήνες απλήρωτοι.

Νωρίτερα έμεινε κλειστή για πάνω από μια ώρα στο ύψος του Πενταγώνου η λεωφόρος Μεσογείων καθώς οι εργαζόμενοι την απέκλεισαν διαμαρτυρόμενοι για την εκ περιτροπής εργασία που τους εχει επιβληθεί με μια ημέρα εργασίας ανα εβδομάδα από τη νεα διοίκηση, αλλά και τα δεδουλευμένα τους.

Εν τω μεταξύ, ζημία ύψους 57 εκατ. ευρώ γνωστοποίησε για το 2011 η εταιρεία «Ελληνικά Ναυπηγεία», η οποία διαχειρίζεται τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό της, τα έσοδα της εταιρείας τον περασμένο χρόνο ήταν ύψους 26,32 εκατ. ευρώ, έναντι 21,35 εκατ. ευρώ το 2010, αυξημένα κατά 23%, αλλά πολύ χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του έτους 2009 (216,55 εκατ. ευρώ).

Το αποτέλεσμά της προ αποσβέσεων, τόκων και φόρων (EBITDA) ήταν ζημία 37,45 εκατ. ευρώ, ενώ το αποτέλεσμά της προ φόρων ήταν ζημία 46,55 εκατ. ευρώ. Μετά τον συνυπολογισμό φόρων και τελών το καθαρό αποτέλεσμα της επιχείρησης ήταν ζημία 57 εκατ. ευρώ.

Τα ίδια κεφάλαια των «Ελληνικών Ναυπηγείων», τα οποία ως γνωστόν υπολειτουργούν, είναι αρνητικά (-295,62 εκατ. ευρώ).

Παράταση 8-10 χρόνια στα δάνεια των Δήμων

Νομοθετική ρύθμιση με εντολή του πρωθυπουργού προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για την παράταση αποπληρωμής των χρεών των δήμων στο Ταμείο Παρακαταθηκών κατά 8 με 10 χρόνια όπως αποκάλυψε, μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.Ο υπουργός αποκάλυψε, επίσης, ότι τα χρέη των δήμων προς τις τοπικές κοινωνίες- αγορά ανέρχονται σήμερα στα 800 εκατομμύρια ευρώ και η κυβέρνηση με την εκταμίευση της επόμενης δόσης θα καλύψει τα χρέη αυτά με την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Και οι δύο πρωτοβουλίες αναμένεται να αποφέρουν έμπρακτη ρευστότητα στους δήμους, που θα φθάνει τα 90 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Η προαναγγελία της επικείμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας έγινε από τον υπουργό στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη και Σοφίας Σακοράφα για τη μείωση των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα προβλήματα στην υλοποίηση των προγραμμάτων αυτεπιστασίας των δήμων, λόγω των σκληρών περικοπών. Και οι δύο βουλευτές χαρακτήρισαν τραγική την κατάσταση για χιλιάδες γονείς και ανέργους που αναζητούν διέξοδο μέσα από τα προγράμματα αυτεπιστασίας και προέβλεψαν ότι σύντομα αυτή η πολιτική θα ανατραπεί από τον ελληνικό λαό.

Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε, ωστόσο, ότι αν αυτή η «φιλομνημονιακή» πολιτική την οποία καταγγέλλουν σήμερα δεν υπήρχε, τότε δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες. Απαντώντας στις καταγγελίες ότι σήμερα υπάρχουν σχολεία στα οποία έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά η σχολική χρονιά εκταμιεύθηκε το 50% του ποσού που είχε προϋπολογιστεί για τη συντήρηση των σχολείων (από τα 80 εκατομμύρια έχουν απορροφηθεί ήδη 40 εκατομμύρια ευρώ) και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση σε ότι έχει να κάνει με ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και ειδικά με τη μαθητιώσα νεολαία θα το πράξει.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)