Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

«ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣ-ΚΛΗΣΗ»


Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων ΣΣΑΣ, χαιρετίζει την αξιέπαινη πρωτοβουλία των ομάδων-οργανώσεων Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Συμπαράστασης στους δοκιμαζόμενους Έλληνες συμπολίτες μας και… καλεί το σύνολο των Μελών του (Αποφοίτους Τμημάτων Υγειονομικού-Νομικής-Οικονομικού του Α.Π.Θ.και της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων), όπως πλαισιώσουν/στελεχώσουν, σε εθελοντική βάση, τις ομάδες αυτές (ομάδες-δράσεις όπως: «Όλοι μαζί μπορούμε», «Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής», «Προγράμματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμων-Κοινοτήτων-Ενοριών» κλπ).

Eκ μέρους του Δ.Σ.
Ι. Αντωνιάδης
Πρόεδρος

''Χρεοκοπία σε έναν χρόνο, το καλύτερο σενάριο''


Οι Financial Times θεωρούν σίγουρη την ελληνική χρεοκοπία και παρουσιάζουν τόσο το σενάριο της δραχμής όσο και το σενάριο πτώχευσης εντός ευρωζώνης.
Διαβάστε όλο το άρθρο.

''Κανένας δεν πιστεύει πραγματικά σε αυτή τη συμφωνία, ούτε καν εκείνοι που την διαπραγματεύτηκαν. Ο μηχανισμός ξεκινά να δουλεύει, αλλά η Ελλάδα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα χρεοκοπήσει. Το ερώτημα είναι πότε και πώς.

Ο Paul Krugman παρατήρησε στο blog του στους New York Times ότι η Ελλάδα βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα σε ένα πρόγραμμα λιτότητας που θα επιδεινώνει εσαεί το πρόβλημα του χρέους και μία χρεοκοπία που δεν είναι εφικτή μέχρις ότου η χώρα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα (δηλαδή πλεόνασμα στον προϋπολογισμό χωρίς να συνυπολογίζονται οι τόκοι του χρέους). Αυτό όμως, δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το 2013. Κατά συνέπεια, γράφει, το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να τηρήσει στάση αναμονής.

Όλα αυτά είναι σωστά. Η Ελλάδα όμως, θα μπορούσε να κάνει περισσότερα: θα μπορούσε να προετοιμαστεί για μία συνολική εξωτερική χρεοκοπία τον επόμενο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα εμμείνει φέτος στην πολιτική λιτότητας ώστε να πλησιάσει το πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο μηδέν. Και θα πρέπει επίσης να εφαρμόσει κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσει να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα που θα φέρει η χρεοκοπία.

Εάν λάβουμε υπόψη την ηρωική εκτίμηση ότι με τη συμφωνηθείσα εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, το ελληνικό χρέος θα σταθεροποιηθεί στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020, όπως είναι ο στόχος της συμφωνίας, η χρεοκοπία πρακτικά θα συνεπάγεται «ιδιωτικοποίηση του θεσμικού τομέα».

Θα πρέπει να περιλαμβάνει τα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) και τα ομόλογα που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι διάφορες εθνικές κεντρικές τράπεζες. Η Ελλάδα θα πρέπει να κηρύξει πτώχευση και σε ορισμένα ή στα περισσότερα από τα εναπομείναντα ομόλογα του ιδιωτικού κλάδου.

Με τον όρο πτώχευση εννοώ την άρνηση πληρωμής στο εξωτερικό, αλλά όχι κατ’ ανάγκη σε όλο το εσωτερικό της χρέος. Ο στόχος θα πρέπει να είναι η μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ στο 60%.

Εάν η χρεοκοπία οδηγήσει και σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τότε η Ελλάδα θα παρουσιάσει το δικό της νόμισμα, σε ονομαστική ισοτιμία ένα προς ένα έναντι του ευρώ. Η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί σημαντικά. Ο ελληνικός εξαγωγικός κλάδος μεταποίησης, που αντιστοιχεί σε μόλις 7% του ΑΕΠ, θα κέρδιζε σημαντικά, αλλά όχι αρκετά για να βγει η χώρα από την κρίση. Ο τουρισμός αντιστοιχούσε σε 18% του ΑΕΠ το 2008, αλλά οι ελληνικοί προορισμοί έχουν γίνει πολύ ακριβοί και για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, οι τιμές θα πρέπει να υποχωρήσουν, ιδανικά, κατά περίπου 50%. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, βάσει της οποίας μειώνονται οι μισθοί και οι τιμές.

Το άθροισμα του τουρισμού και των εξαγωγών, σε συνδυασμό με την προοπτική ισχυρής ανάπτυξης των εξαγωγών καθώς θα βελτιώνονται και οι όροι του εμπορίου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιτυχία της στρατηγικής της εξόδου από το ευρώ, αλλά μόνο στην περίπτωση που η χώρα είναι καλά προετοιμασμένη και η στρατηγική εκτελεστεί άψογα.

Η ειρωνεία είναι πως η Ελλάδα και πάλι θα πρέπει να επιβάλει μεταρρυθμίσεις παρόμοιες με αυτές που τώρα ζητούν οι ξένοι πιστωτές της. Η κυβέρνηση θα πρέπει να μπορέσει να εισπράξει φόρους. Θα πρέπει να πατάξει την διαφθορά. Θα πρέπει να εξασφαλίσει ουσιαστική ευελιξία στην αγορά εργασίας. Τα εργατικά συνδικάτα πρέπει να εμποδιστούν από την διαπραγμάτευση αυξήσεων στους μισθούς που θα εκμηδενίσουν τα οφέλη της υποτίμησης. Η Ελλάδα χρειάζεται διψήφια μεγάλη πραγματική υποτίμηση η οποία θα απαιτήσει και προσαρμογή των μισθών. Η κυβέρνηση ενδεχομένως να χρειαστεί να συμπληρώσει αυτή την στρατηγική με μία πλήρη εισοδηματική πολιτική.

Μία πιο ήπια εκδοχή της πτώχευσης θα ήταν ένα πρόγραμμα που θα επέτρεπε την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ελάχιστη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδεχθεί την διαγραφή των χρεών της προς την Αθήνα.

Βραχυπρόθεσμα, το δεύτερο πρόγραμμα θα επιδεινώσει την ύφεση. Κάποια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι δεν είναι εφικτό και πως θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα άλλο που θα περιλαμβάνει διαγραφή του χρέους.

Η Ελλάδα χρειάζεται επίσης ανάπτυξη. Η πτώχευση εντός ευρωζώνης δεν θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Για να υπάρξουν πιθανότητες επιτυχίας σε αυτή την στρατηγική, θα πρέπει να κατασκευαστεί από το εξωτερικό μία κινητήριος δύναμη ανάπτυξης. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την μορφή ενός μεγάλου ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος. Εάν κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας εκτελεστεί άψογα, τότε θα είναι το λιγότερο επιβλαβές σενάριο. Προϋποθέτει όμως, τον αστάθμητο παράγοντα της καλής θέλησης και ετοιμότητας για θυσίες από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Από τις δύο επιλογές, η πρώτη είναι η πιο πιθανή, η δεύτερη η πιο επιθυμητή. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αποφασίσει τώρα πιο δρόμο θα ακολουθήσει. Η προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης όμως, θα πρέπει να είναι να ετοιμάσει το έδαφος και για τα δύο σενάρια. Μπροστά μας βρίσκεται ένας ακόμη χρόνος κατήφειας. Εάν όμως, πάνε όλα καλά, τότε η Ελλάδα θα έχει επιτέλους αποκτήσει κάποια περιθώρια ελιγμών''.

«Πυρετός» απεργιών στην Υγεία

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του εφαρμοστικού νόμου πραγματοποιούν αύριο οι γιατροί όλης της χώρας, ενώ θα απέχουν και από την εργασία τους την Παρασκευή λόγω κινητοποίησης οι οδοντίατροι

Επί ποδός βρίσκεται ο ιατρικός κόσμος, εκφράζοντας τη διαφωνία του στα μέτρα του Μνημονίου.

Με απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), οι γιατροί όλης της χώρας πραγματοποιούν αύριο απεργία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του εφαρμοστικού νόμου για το νέο Μνημόνιο.

Οι γιατροί αντιδρούν στις ρυθμίσεις για το ΕΣΥ, τη δραστική ουσία, τα γενόσημα και άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου. Το προεδρείο του ΠΙΣ χαρακτηρίζει επικίνδυνη την πολιτική που ασκείται στον τομέα της υγείας, εκτιμώντας ότι μοναδική επιδίωξη της κυβερνητικής πολιτικής είναι η περικοπή των δαπανών υγείας, με κάθε τρόπο.

Στις 6 αύριο το απόγευμα ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) διοργανώνει, στην Πλατεία Συντάγματος, συναυλία διαμαρτυρίας με τον Μανώλη Μητσιά, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Σε αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων προχωρούν από την Πέμπτη οι φαρμακοποιοί της Αττικής και της Αχαΐας. Την απόφαση έλαβαν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Αττικής, Πειραιά και Αχαΐας, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά εξαιτίας των χρεών που έχουν τα Ταμεία προς τα μέλη τους.

Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι τα χρέη αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό. Οι υποσχέσεις περί εξόφλησης των χρεών του Δημοσίου και του ΟΑΕΕ κατά ένα μέρος τον Ιανουάριο έπεσαν στο κενό.

Τα προεδρεία των συλλόγων κάνουν λόγο για καθημερινά κατασχετήρια, επισημαίνοντας ότι οι φαρμακοποιοί αδυνατούν πλέον να χορηγήσουν με πίστωση οτιδήποτε, καθώς οι προμηθευτές τους απαιτούν εξόφληση τοις μετρητοίς.

Τη «σκυτάλη» των κινητοποιήσεων παίρνουν οι οδοντίατροι. Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία καλεί τα μέλη της σε απεργία την Παρασκευή, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του κλάδου στις κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας επισημαίνει ότι στο όνομα της οικονομικής ελευθερίας, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον ιδιωτικό τομέα παραδίδεται στα κεφαλαιουχικά συμφέροντα και τα οδοντιατρεία μεταβάλλονται σε σούπερ μάρκετ. Οι οδοντίατροι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των κυβερνητικών μέτρων.

Τετραήμερο ανατροπών για την Ελλάδα

Ενόψει της ψήφισης των κρίσιμων ρυθμίσεων για τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, συγκαλεί το υπουργικό Συμβούλιο για να τονίσει την κρισιμότητα των στιγμών.

Η κυβέρνηση δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, πριν από την επίσημη επικύρωση της νέας δανειακής σύμβασης στη Σύνοδο Κορυφής και την υλοποίησή της.

Από τη Βουλή θα περάσουν σήμερα Τρίτη οι ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, τις περικοπές 12% - 20% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ αύριο έρχονται προς ψήφιση οι βαθιές αλλαγές του υπουργείου Υγείας για τη συνταγογράφηση στα φάρμακα και το ωράριο των φαρμακείων.

Ειδικά για τις ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας, πληροφορίες που επικαλούνται "Τα Νέα" αναφέρουν ότι θα αφορούν την υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας των φαρμάκων, την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Το νομοσχέδιο-σκούπα των υπουργείων Εργασίας και Υγείας θα ψηφιστεί από τη Βουλή μεθαύριο Πέμπτη και πριν ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο συνέρχεται το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Ο Λουκάς Παπαδήμος θα τονίσει στους υπουργούς την κρισιμότητα των ψηφοφοριών στην Βουλή αλλά και την ανάγκη κάθε υπουργείο να προχωρήσει απαρέγκλιτα τον προγραμματισμό που απορρέει από το νέο πρόγραμμα.

Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να αποφασιστεί η έναρξη ισχύος των περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις από την 1η Μαρτίου. Με την ίδια πράξη νομοθετικού περιεχομένου του Υπουργικού Συμβουλίου θα δοθεί προθεσμία έως τις 14 Μαΐου στους κοινωνικούς εταίρους να καταλήξουν σε συμφωνία για κλαδικές συμβάσεις, οι οποίες θα είναι σύμφωνες με τους εφαρμοστικούς νόμους.

Επίσης θα ρυθμίζονται οι αλλαγές στο καθεστώς του ιδιωτικού τομέα που αφορούν τη μείωση του χρόνου της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας σε τρεις από έξι μήνες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει χαμηλότερα τους μισθούς έως και 40%.

Για τα θέματα που αφορούν την αυστηρή τήρηση του νέου προγράμματος ανά υπουργείο θα τοποθετηθεί και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός Οικονομικών θα εξειδικεύσει τους στόχους που έχουν τεθεί σε κάθε υπουργείο χωριστά και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν οριστεί.

Ένα ακόμη θέμα που θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο είναι ο νέος οικοδομικός κανονισμός, με εισηγητή τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Σηφουνάκη.

Στις επόμενες τέσσερις ημέρες θα πρέπει να εκδοθούν δεκάδες εγκύκλιοι που θα ρυθμίζουν μεταξύ άλλων την κατάργηση της μετενέργειας, το πάγωμα των ωριμάνσεων στις συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα, την κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας, το κλείσιμο ΟΕΚ και ΟΕΕ, τα έργα του ΠΔΕ που θα περικοπούν, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και το άνοιγμα 20 κλειστών επαγγελμάτων.

Οι ψηφοφορίες της Τρίτης και της Τετάρτης αναμένεται να κρίνουν και την επιστροφή ή όχι των διαγραφέντων από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Η Standard and Poor's υποβάθμισε την Ελλάδα

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's υποβάθμισε απόψε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην κατηγορία SD, που ισοδυναμεί με επιλεκτική χρεοκοπία.

Ο οίκος είχε ανακοινώσει από το καλοκαίρι ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε μερική χρεοκοπία όταν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς κρίνεται ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των ομολόγων της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βαθμολογία SD ισοδυναμεί με μερική χρεοκοπία. Ωστόσο, ο Standard & Poor's διευκρίνισε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία CCC όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απομείωσης του χρέους, γύρω στα μέσα Μαρτίου.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)