Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Η κρίση, οι θυσίες του κόσμου και τα προνόμια των βουλευτών!

Φαήλος Κρανιδίωτης

Το προνόμιο που έχεις όταν ανήκεις στον αληθινό κόσμο της εργασίας και δεν έχεις υποκύψει στον «βάκιλλο» του ιδρυματισμού της εξουσίας, είναι ότι έχεις την πρέπουσα απόσταση για να βλέπεις καθαρά τα πράγματα.
Ακόμη και πολίτες που δεν ταυτίζονται ιδεολογικά με τον πρωθυπουργό ή διαφωνούν με συγκεκριμένες επιλογές του, αναγνωρίζουν την προσπάθεια που κάνει. Παραδέχονται ότι αν κάποιος δουλεύει σκληρά, αυτός σίγουρα είναι πρωτίστως ο ίδιος.
Ποτέ δεν τον βλέπουν σε κοσμικές συνάξεις, ζει μια λιτή ζωή από πεποίθηση, χωρίς προκλήσεις. Πηγαίνει πρώτος στη δουλειά και συχνά φεύγει τελευταίος.

Τι είναι όμως αυτό που κυρίως λείπει, για να νομιμοποιηθεί στη λαϊκή συνείδηση η προσπάθεια που γίνεται, με όσα λάθη κι αν έχει; Το παράδειγμα.

Ακούραστα θα το επαναλαμβάνουμε: Το παράδειγμα δεν είναι απλώς άλλος ένας τρόπος διοίκησης, είναι ο μόνος τρόπος διοίκησης. Κι αυτό το παράδειγμα δεν αρκεί να το δίνει μόνο ο πρωθυπουργός, αλλά το σύνολο των ταγών, όπου κι αν βρίσκονται.

Φαντάζεστε τον Αλέξανδρο να έπινε αχόρταγα το νερό του, που είχε μέσα στο κράνος ο στρατιώτης, στο πέρασμα της Γεδρωσίας ερήμου, αντί να το έχυνε λέγοντας το αθάνατο «αφού δεν πίνει ο στρατός, δεν πίνει κι ο Αλέξανδρος»; Φαντάζεστε γονείς να ντερλικώνουν τον άμπακο και τα παιδιά τους να τους κοιτούν πεινασμένα; Φαντάζεστε δειλούς αξιωματικούς με δυο πήχεις ξύγκι να ζητούν γενναιότητα και καρτερία από τους υποσιτισμένους στρατιώτες τους;

Σήμερα απαιτούμε από τους απλούς ανθρώπους εγκαρτέρηση και πίστη, νομιμοφροσύνη και θυσίες. Τους ζητάμε να ζουν με 700 ή και σκάρτα 500 ευρώ. Με παιδιά, ευθύνες, δάνεια. Από πλήθη πολιτών ζητάμε ν' αντέξουν την ανεργία, την έκπτωση εργασιακών κατακτήσεων δεκαετιών, υποσχόμενοι ότι σε μια επόμενη στροφή θα φανεί ένα καλύτερο μέλλον. Τους ζητάμε να υπομείνουν αγόγγυστα, να πιστέψουν, να μην επιτρέψουν να ξεχαρβαλωθεί η κοινωνία και να κλείσουν τ' αυτιά τους στους τυχοδιώκτες, που τους χαϊδεύουν τα χαμηλότερα ένστικτα και προσπαθούν να εξωθήσουν ολόκληρες κατηγορίες Ελλήνων στο χάος της ανομίας.

Πόση νομιμοφροσύνη μπορείς να ζητήσεις από τον άνεργο ή τον κουτσουρεμένο μισθωτό, όταν παντελονιάζεις επτά ολοστρόγγυλα χιλιάρικα τον μήνα; Πόση καρτερία μπορείς να περιμένεις απ' τον απλό άνθρωπο, όταν δικαιούσαι έξι μετακλητούς κι αποσπασμένους κι εκεί στοιβάζεις τη γυναίκα σου, τα παιδιά σου, τα μπατζανάκια, τα βαφτιστήρια και τους κολλητούς σου ή ανταλλάσσεις τέτοιες «εξυπηρετήσεις» με άλλους συναδέλφους σου; Π.χ., εγώ προσλαμβάνω την γκόμενά σου κι εσύ προσλαμβάνεις τον γιο μου κι όλα ωραία. Πόσο συνεγείρει νομιμοποιητικά τον κόσμο να εξακολουθούμε με 10.000.000 πληθυσμό να έχουμε πενταπλάσιους υπαλλήλους στη Βουλή, απ' όσους έχει η Γερμανία με δεκαπλάσιο πληθυσμό; Οσο και οι 25 κηπουροί που είχαν προσληφθεί σε κεντρικό κρατικό νοσοκομείο, που δεν έχει. κήπο!

Από το ΠΑΣΟΚ δεν έχω απαιτήσεις. Πρώτοι διδάξαντες στο φαρδύ, ασύδοτο, ξέχειλο και μπατιρημένο κράτος, με τα επιδόματα... έγκαιρης προσέλευσης και τις στρατιές από παχιούς παχιούς κι αχαΐρευτους συμβούλους. Ούτε από τη ΔΗΜ.ΑΡ., που όλο ανησυχεί για την «προοδευτική» παρθενία της, έχω απαιτήσεις. Απαιτήσεις έχω από την παράταξη που θέλει να εκφράσει τη νοικοκυροσύνη, τον πατριωτισμό των Ελλήνων. Μπορεί να υπέπεσε κι αυτή κάποιες φορές στις πασοκικές μικροπολιτικάντηκες ευκολίες, αλλά στο DNA της Κεντροδεξιάς δεν αρμόζει η έλλειψη συλλογικού παραδείγματος της εξουσίας.

Στις φαμίλιες που μεγαλώνουν οι Ελληνες οι γονείς δίνουν στα παιδιά τους το παράδειγμα. Στερούνται για να προσφέρουν σε αυτά και στους ανήμπορους παππούδες τους. Δεν τιμωρούν τα καλά παιδιά κι ανταμείβουν τα κακά. Κι είναι γνωστό ότι μεγαλώνοντας κάνεις, συνήθως, αυτό που έβλεπες μικρός. Αν έβλεπες εργατικότητα και Δικαιοσύνη, γίνεσαι εργατικός και δίκαιος. Οποιος έχει κουμαντάρει τη φαμίλια του έχει διοικήσει έστω διμοιρία ή μια τόση δα επιχείρηση, ξέρει τη θεμελιακή αξία του παραδείγματος.

Μερτικό σε αυτή την κατάσταση έχει όλο το πολιτικό φάσμα. Ολοι λίγο πολύ βολέψανε τους δικούς τους κι 7.000 τον μήνα κονομάνε κι οι συριζαίοι «αντιεξουσιαστές» βουλευτές κι οι ημετέροι, που δεν τους φτάνουν, γιατί πρέπει να παίρνουνε φοντάν δώρο στους ψηφοφόρους. Ως απλό μέλος της παράταξης κι εργαζόμενος, βλέπω το βλέμμα των ανθρώπων όταν κουνάνε απαξιωτικά πάνω κάτω το κεφάλι τους. Τώρα, λοιπόν, όχι αύριο, πρέπει να πετσοκοπούν άγρια οι βουλευτικοί και κυβερνητικοί μισθοί, να μείνουν με δυο συνεργάτες έκαστος, όχι έξι, και να 'ρθει ο αριθμός των υπαλλήλων της Βουλής στα μέτρα που φτάνει το πάπλωμά μας. Θα 'ναι πολύ νοικοκυραίικο, κεντροδεξιό και πατριωτικό. Ετσι θα μπορούμε όλοι να κοιτάμε ο ένας τον άλλον στα μάτια.

κυριακάτικη δημοκρατία

Το Δημόσιο είναι το πρόβλημα και όχι το... «λάθος»

Αν μεγαλώσουμε ακόμα περισσότερο τον ήδη μεγάλο, σπάταλο και δυσλειτουργικό δημόσιο τομέα, μπορεί ο λανθασμένος πολλαπλασιαστής να μας οδηγήσει παροδικά σε κάποια υψηλότερα επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας, όμως τα επίπεδα αυτά θα τα πληρώσουμε αργότερα

«Λάθος» ανέκραξε το ΔΝΤ ή «Λάθως» (όπως λένε και οι τοίχοι στην Αθήνα). Ο ίδιος ο αμαρτωλός εξηγεί το Λάθως του σε ερευνητικό δοκίμιο (Growthforecasterrorsandfiscalmultipliers, IMF working paper 13/1). Η εισαγωγή του κειμένου αυτού διαβάζεται ανεξάρτητα από τους 13 πίνακες και είναι προσιτή σε οποιονδήποτε που έχει περάσει «Μάκρο» 3ου έτους. Γι' αυτόν τον λόγο ας μου επιτραπεί ένας σχολιασμός επί των σχολίων.
Πολλοί από αυτούς που κατακεραυνώνουν το ΔΝΤ φθάνουν πολύ κοντά στο να υιοθετούν τα λεγόμενα «bootstrap economics». Αν κάποιος τραβήξει με δύναμη τα κορδόνια των παπουτσιών του προς τα πάνω, γιατί να μην μπορεί να υπερνικήσει τη δύναμη της βαρύτητας και να απογειωθεί σαν μπαλόνι στον αέρα; Αν ο πολλαπλασιαστής είναι 1,5 (και βάλε) για πάντα, και το δούμε ανάποδα (δηλαδή τι γίνεται με την τόνωση της ζήτησης), τότε βάζοντας 10 ευρώ στην οικονομία καταλήγεις με 15, βάζοντας 100 με 150 κ.ο.κ. Αυτά μπορεί να μετρούν τη βραχυπρόθεσμη κατάσταση και την ταχύτητα προσαρμογής, αλλά δεν μπορεί να παραμένουν για να χαρακτηρίσουν τη μόνιμη κατάσταση επ' άπειρον.
Και για να μην ξεχνιόμαστε: το μόνιμο πρόβλημα της Ελλάδας παραμένει ο μεγάλος, σπάταλος και δυσλειτουργικός δημόσιος τομέας. Αν τον μεγαλώσουμε περισσότερο, μπορεί ο λανθασμένος πολλαπλασιαστής να μας οδηγήσει παροδικά σε κάποια υψηλότερα επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας, όμως τα επίπεδα αυτά θα τα πληρώσουμε αργότερα όταν χρειαστεί να αποκαταστήσουμε τις διαρθρωτικές ισορροπίες. Και μάλιστα θα τα πληρώσουμε με ανώμαλη προσγείωση, επειδή ο πολλαπλασιαστής στην ύφεση είναι ακόμα πιο δηλητηριώδης σε σύγκριση με «κανονικές εποχές». Μακροχρόνια και σαν θέμα διαρθρωτικό, όσο μεγαλώνεις το ελληνικό κράτος ο «πολλαπλασιαστής» είναι, ήταν και θα παραμένει διαιρέτης.
Το μέγεθος του πολλαπλασιαστή έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα προσαρμόζεται μια οικονομία μετά από ένα μακροοικονομικό σοκ - δηλαδή συμπίεση της ζήτησης που προκαλείται από περιστολή δαπανών ή/και αύξηση φόρων.
Ολοι οι οικονομολόγοι γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι μια παράμετρος που παραδόθηκε από τον Θεό, αλλά διαφέρει μεταξύ «κανονικών εποχών» και εποχών ύφεσης: Αυτό συμβαίνει επειδή στην ύφεση κάποιος που του περιορίζουν το εισόδημα δεν μπορεί να δανειστεί για να συνεχίσει να ξοδεύει αυτά που ξόδευε.
Επίσης γνωρίζουμε ότι ο πολλαπλασιαστής διαφέρει από χώρα σε χώρα: αν οι παραγωγικές σχέσεις είναι παγιωμένες και δεν υπάρχει ευελιξία, τότε δεν μπορεί να προσαρμοστεί η πραγματική οικονομία και θα έχεις μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση.
Πιο τεχνικά, όταν οι πραγματικές σχέσεις είναι καμπύλες και εσύ υπολογίζεις μια γραμμική προσέγγιση, όσο πιο μακριά βρίσκεσαι από το «κανονικό» - όσο πιο βαθιά η ύφεση, τόσο πιθανότερο είναι να πέσεις έξω.
Τέλος, και σημαντικότερο, όσο μεγαλύτερη η επίπτωση στο κλίμα της αγοράς -στα «ζωικά πνεύματα» κατά τον Keynes-, τόσο χειρότερο το αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία.
Γι' αυτά τα γνωστά μας έδωσαν και δύο χρόνια παράταση (μόλις πριν από 2 μήνες) σε μια εποχή που το λάθος ήταν κρυμμένο στο World Economic Outlook του 2012.
Το πρόβλημά μας δεν είναι το «λάθως» του ΔΝΤ. Το πρόβλημά μας είναι η έλλειψη ρευστότητας, η απουσία ευελιξίας, η καθυστέρηση στις συνοδευτικές μεταρρυθμίσεις, η καταστροφολογία και ο μηδενισμός. Είναι αυτά που οδήγησαν (και διατήρησαν) τον δικό μας πολλαπλασιαστή στο χειρότερο άκρο της στατιστικής κατανομής.
Ενας καλός συνήγορος υπεράσπισης υπογραμμίζει τα θετικά και αποσιωπά τα αρνητικά του πελάτη του. Αν τραβήξει την προσοχή στο αδιόρθωτο του χαρακτήρα του, τότε ίσως να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Ο καλός συνήγορος ξέρει πότε να σιωπά. Ιδίως αν ο άσος της διαπραγμάτευσης κινδυνεύει να αποδειχθεί μουντζούρης.
Οι τροποποιήσεις πρέπει να αφορούν μέτρα που επέφεραν αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα
Η Αντιγόνη Λυμπεράκη είναι καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειo Πανεπιστήμιο και αντιπρόεδρος της «Δράσης»

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)