Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Η αχαριστία, η λάσπη και το ...σχοινί

Δεν είναι σίγουρο αν τα σημεία των καιρών είναι τέτοια ή ανέκαθεν η αχαριστία και η έπαρση αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και του τρόπου συμπεριφοράς όσων ασχολούνται με τα "κοινά" σε γενικότερο πλαίσιο.Με παραδείγματα περίτρανα βγαλμένα μέσα απο την πολιτική ιστορία του τόπου (κι όχι μόνο) βλέπουμε πώς η δίψα για εξουσία και για "καρέκλες" μετατρέπει ανθρώπους (φαινομενικά) ηθικούς σε αγνώμονες,αρχομανείς.
Ετσι επαληθεύεται η γνωστή λαική ρήση που θέλει τον άνθρωπο να δείχνει το πραγματικό πρόσωπό του μόνο όταν έχει εξουσία στα χέρια του.Είναι τουλάχιστον θλιβερό να ξεκινάει κανείς με τις καλύτερες προθέσεις τις προσπάθειες να "αλλάξει τον κόσμο" και τελικά να καταλήγει ίδιος και χειρότερος απο αυτούς που απαξίωνε και διατεινόταν πως "ποτέ δε θα τους μοιάσει".Οπωσδήποτε η εξουσία φθείρει τον άνθρωπο λίγο ή πολύ,αλλά ειδικότερα οι νέες γενιές επιβάλλεται να καταργήσουν τέτοιου είδους κατεστημένα.
Η άσκηση πολιτικής δε μπορεί να μπεί σε καλούπια,ούτε να χαρακτηρισθεί ως "καριερα",μια και αυτό το είδος ανθρώπου επικαλείται τέτοιου είδους δικαιολογίες (αμάρτησα για την καριερα μου!).Πέρα όμως απο τα πολλά καβαλημένα καλάμια που συναντάμε πλέον πολύ συχνά,άλλο ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι η αγνωμοσύνη που παρατηρείται.Σίγουρα αυτό είναι ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό,το οποίο απαντάται παντού,στις μεταξύ μας φιλίες,στις σχέσεις,ακόμα και ανάμεσα στις οικογένειες,τίποτα όμως δεν είναι χειρότερο απο το να φέρεσαι αχάριστα σε ανθρώπους που σε έχουν στηρίξει,σε έχουν βοηθήσει και γιατί όχι αναδείξει στο τέλος.

Εχουν σημειωθεί πάρα πολλές περιπτώσεις αγνωμοσύνης και έλλειψης εμπιστοσύνης απο ανθρώπους που έχουν ευεργετηθεί προς τους ευεργέτες τους,πράγμα απογοητευτικό,ανήθικο και κυνικό.Γιατί εν τέλει,όπως λέει και ο λαός,το χέρι που σε ταίζει δεν το δαγκώνεις.. 

 Η λέξη λάσπη και τα παράγωγά της (λασπο-λογία, λασπο-λόγος) είναι από τις πιο αρνητικά φορτισμένες λέξεις της νεοελληνικής πραγματικότητας. Μάλιστα υπάρχει και … διαβάθμιση :
Θετικός βαθμός : η λάσπη.
Συγκριτικός βαθμός : η λασπολογία.
Υπερθετικός βαθμός : η λάσπη στον ανεμιστήρα !
Ο λασπολόγος θεωρείται κατά-πτυστος άνθρωπος (ευτυχώς γι αυτόν, συνήθως είναι ανώνυμος κι έτσι γλιτώνει το απ’ ευθείας… φτύσιμο). Και μια που αναφερόμαστε στο απαγορευμένο «πτύειν», να μη ξεχνάμε ότι η λάσπη δε γίνεται από μόνη της. Θέλει χώμα και νερό (το σάλιο δεν επαρκεί για μεγάλη ποσότητα).







Ο φθόνος ποτέ δεν έκανε έναν άνθρωπο καλύτερο.
Οι δυνατοί έχουν θέληση και οι αδύναμοι έχουν ελπίδα.
Ο Θεός δίνει τα καρύδια, αλλά δεν τα σπάει κιόλας.
Τα μεγάλα δέντρα κάνουν περισσότερη σκιά παρά καρπό.
Φυλαχτείτε από ένα βόδι όταν βρίσκεστε μπροστά του, από ένα γαϊδούρι όταν βρίσκεστε πίσω του και από έναν "παλιόφιλο" από όποια μεριά κι αν βρίσκεστε.

HAPPY HOUR









Κύπρος: Ανάλυση της βρετανικής δεξαμενής σκέψης «OpenEurope» για την καταψήφιση από την κυπριακή Βουλή της απόφασης του Eurogroup

Ως μια «πολύ σοβαρή τροπή στην κρίση της ευρωζώνης» χαρακτηρίζει την απόρριψη από την κυπριακή Βουλή του σχεδίου «κουρέματος» στις καταθέσεις, η βρετανική δεξαμενή σκέψης «OpenEurope».

Η Γερμανία και η Ευρωζώνη, επισημαίνεται, είχαν τονίσει ότι η Κύπρος δεν έχει εναλλακτικές λύσεις. Τώρα, όλοι οι εταίροι της ευρωζώνης εξαναγκάζονται σε δύσκολες διαπραγματεύσεις, σημειώνεται στην ανάλυση, η οποία επιχειρεί να ανιχνεύσει την επόμενη ημέρα.

Σε ότι αφορά τα χρονικά περιθώρια, η« OpenEurope», σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Καθημερινή», εκτιμά ότι η Κύπρος θα ξεμείνει από μετρητά στις 3 Ιουνίου, όταν θα πρέπει να αποπληρωθεί ένα διεθνές ομόλογο 1,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η λύση θα πρέπει να επιτευχθεί πολύ νωρίτερα. Οι κυπριακές τράπεζες δεν μπορούν να παραμείνουν κλειστές για πολύ, αλλά δεν μπορούν να ανοίξουν εκ νέου έως ότου ληφθεί απόφαση, αλλιώς θα υπάρξει bank run.

Σύμφωνα με την ανάλυση τα πιθανά σενάρια είναι:

1ον. Η Κύπρος ψηφίζει και εγκρίνει πάλι ένα αναθεωρημένο φόρο στις καταθέσεις. Δεν είναι εύκολο. Η νέα συμφωνία θα μπορούσε να προβλέπει την παροχή επιπλέον χρηματοδότησης (είτε από την ευρωζώνη ή τη Ρωσία) και να τεθεί σε νέα ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Μια τέτοια απόφαση πρέπει να έρθει γρήγορα.

Οι τράπεζες θα πρέπει να παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή οι επιχειρήσεις και η ευρύτερη οικονομία δεν θα μπορούσε, πρακτικά, να λειτουργήσει. Η ψηφοφορία θα πρέπει συνεπώς να λάβει χώρα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας για να αποφευχθεί άλλη μια κλιμάκωση της κρίσης.

2ον. Η ευρωζώνη τρεμοσβήνει. Με την προοπτική εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη να είναι μια πιθανότητα και το «αμετάκλητο» του ενιαίου νομίσματος να απειλείται, η Ευρωζώνη μπορεί να παρουσιάσει στην Κύπρο μια συμφωνία που θα προβλέπει την κάλυψη από την ίδια του ποσού των 5,8 δισ. ευρώ, που προέρχεται από το «κούρεμα». 'Αλλωστε το ποσό είναι μόλις το 0,06% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Το πραγματικό ζήτημα είναι πως θα διατηρηθεί η βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και από πού θα προέλθει η επιπλέον χρηματοδότηση.

Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

-Παροχή πλήρους δανείου, 17 δισ. ευρώ, αλλά με πολύ μεγάλη διάρκεια και χαμηλό επιτόκιο.

-Σύνδεση της αποπληρωμής του δανείου με τα μελλοντικά έσοδα του φυσικού αερίου.

-Χρησιμοποίηση του ESM ή άλλο όχημα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

-Αναδιάρθρωση των εγχώριων ομολόγων, με επέκταση της αποπληρωμής τους και αποδοχή απωλειών σε μερικά από τα επίσημα δάνεια.

Το κύριο ζήτημα εδώ είναι η πολιτική. Σύμφωνα με την « OpenEurope» θα ήταν πολύ δύσκολο να περάσει από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας μια διάσωση σε χαλαρές συνθήκες. Οι χώρες αυτές, σημειώνεται, δεν θέλουν να στηρίξουν τον διογκωμένο κυπριακό χρηματοπιστωτικό τομέα, που κυριαρχείται από τα ρωσικά συμφέροντα.

3ον. Η Κύπρος έχει «άλλα σχέδια» (π.χ. Ρωσία): Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Κύπρος εξετάζει «άλλα σχέδια». Σήμερα δεν είναι σαφές τι ακριβώς είναι αυτά τα σχέδια.

Η «Open Europe» έχει υποστηρίξει στο παρελθόν, ότι η Ρωσία έχει σημαντικό συμφέρον να βοηθήσει την Κύπρο. Θα μπορούσε να κερδίσει ευνοϊκούς όρους για τις μελλοντικές συμβάσεις για την εξερεύνηση φυσικού αερίου (και ως εκ τούτου μελλοντικών εσόδων) και θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει τη γεωπολιτική πρόσβασή της στην περιοχή. Η Ρωσία ως εκ τούτου μπορεί παρέχει πρόσθετη χρηματοδότηση, ενδεχομένως και να καλύψει τα περίπου 2 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση των ρωσικών καταθέσεων. Ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ μπορεί να προτείνει σήμερα ένα φόρο 20% στις ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρος σε αντάλλαγμα μερίδιο σε μια μελλοντική κυπριακή εταιρεία φυσικού αερίου και συμμετοχή στη διοίκηση των κυπριακών τραπεζών.

Ωστόσο, η ΕΕ δεν θα ήθελε να δει ένα από τα μέλη της να έχει τόσο στενές σχέσεις με τη Ρωσία, και έτσι η Κύπρος θα μπορούσε να ενισχύσει την διαπραγματευτική της ικανότητα.

4ον. Η Κύπρος βγαίνει από την ευρωζώνη, αν δεν βρεθεί έγκαιρα λύση. Με τις μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες μη επαρκώς κεφαλαιοποιημένες η ΕΚΤ υλοποιεί την απειλή της και διακόπτει τη ρευστότητα προς τις κυπριακές τράπεζες, όχι μόνο για να μειώσει την έκθεση της, αλλά και να διασφαλίσει ότι η δράση της παραμένει αξιόπιστη για το υπόλοιπο της ευρωζώνης και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η διακοπή ρευστότητας θα μπορούσε να οδηγήσει σε bank run και την πιθανή κατάρρευση των τραπεζών. Εν όψει όλων αυτών η Κύπρος θα είναι αδύνατο να δασώσει τις τράπεζες της ή να υποστηρίξει την εγγύηση των καταθέσεων. Θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη και να εκτυπώσει το δικό της νόμισμα.

Το νέο νόμισμα θα έχει λίγη διεθνή εμπιστοσύνη. Η έλλειψη εμπιστοσύνης θα μπορούσε να επιδεινωθεί αν η Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται να εκτυπώσει τεράστια ποσά ρευστότητας για τη διάσωση των τραπεζών και τις καταθέσεις. Θα πρέπει επίσης να καλυφθεί το έλλειμμα, το οποίο αναμένεται να είναι 4,5% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, ή η Κύπρος θα πρέπει να εφαρμόσει μαζική λιτότητα.

Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο αυτό έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σπιράλ πληθωρισμού και την κατάρρευση του ΑΕΠ.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να συνδυαστεί με την επιλογή 3, σε κάποιο βαθμό. Η Ρωσία θα μπορούσε να προσφέρει στήριξη, ιδιαίτερα του τραπεζικού τομέα. Εναλλακτικά το νέο νόμισμα θα μπορούσε να συνδεθεί με κάποιο άλλο. Το τελευταίο θα συμβάλει στην αύξηση της εμπιστοσύνης στο νέο νόμισμα και την κυπριακή οικονομία.

Το βασικό σημείο κατά την «Open Europe» είναι το κατά πόσον η ΕΚΤ θα διακόψει τη ρευστότητα προς τις κυπριακές τράπεζες. Για να διακοπεί το ELA χρειάζεται μια πλειοψηφία 2/3 (15 από τους 23 ψήφους) στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Παρά το γεγονός ότι η Bundesbank και ίσως η ολλανδική και η φινλανδική κεντρική τράπεζα θα μπορούσαν να ψηφίσουν την απενεργοποίηση, αλλά μια πλειοψηφία των 2/3 δεν είναι βέβαια.

Η «OpenEurope» καταλήγει ότι η κρίση έχει δείξει μέχρι τώρα ότι οι κανόνες της ΕΚΤ είναι εξαιρετικά εύπλαστη, έτσι το τι ακριβώς σημαίνει η δήλωση αυτή δεν είναι σαφής, αλλά σε μια ψηφοφορία στο ΔΣ της ΕΚΤ το αποτέλεσμα θα ήταν ανοικτό.

Νέα δημοσκόπηση της Marc με ανατροπές στην κορυφή


20130320-072610.jpg
Σημαντικές ανατροπές φέρνει η μηνιαία δημοσκόπηση της Marc για την τηλεόραση του Alpha κυρίως όσον αφορά την παράσταση νίκης όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σκαρφαλώσει κατά 6,8% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση ,ένα μήνα πριν. Αντίθετα η ΝΔ σημειώνει ραγδαία πτώση της τάξης του 12,1% και περνά στην δεύτερη θέση όσον αφορά την πίστη των πολιτών ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές .
Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου η δημοσκόπηση της Marc φέρνει πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ με
23,4% με την ΝΔ να ακολουθεί΄με 22,6%. Στην τρίτη θέση της πρόθεσης ψήφου βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με ελαφρά μειωμένο το ποσοστό της στο 9,7% σε σχέση με ένα μήνα πρίν και και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 5,6% οι ΑΝ.ΕΛΛ. με 5,4% και η ΔΗΜΑΡ με 4,7%
Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Μαρτίου 20, 2013

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Κατηγορώ εσένα ηλίθιε Ευρωπαίε

We blame you, you know, μου είπε ένας Άγγλος στο Λονδίνο. Εννοούσε πως οι Έλληνες κάνουμε ζημιά στις οικονομίες των άλλων χωρών της Ευρώπης. Με την κυκλοφορία της συλλογής "Local Stranger" στο εξωτερικό, θα πέφτω συχνά πάνω σε τέτοιου είδους ατάκες ξένων δημοσιογράφων.
Τι να απαντήσω; Τι να του πω; Πως οι αποικιοκράτες παππούδες του συμπεριφέρονταν στους Kύπριους δικούς μου σαν να ήταν ζώα, επειδή ήταν βοσκοί και δεν είχαν μπάτλερ; Πως η βασίλισσά του, αυτή η γιαγιά με τα καταπληκτικά καπέλα, όταν ήταν νέα υπέγραφε με το χέρι της θανατικές καταδίκες παιδιών 19 και 20 χρονών που πάλευαν να ελευθερώσουν τον τόπο τους; Να του πω για την εξωτερική πολιτική της χώρας του, που τεχνητά προκάλεσε το μίσος μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, άνοιξε με το ζόρι την όρεξη στην Τουρκία για την Κύπρο και με τη βοήθεια της αστείρευτης δικής μας λεβεντομαλακίας δημιούργησε το Κυπριακό πρόβλημα, με χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους και πρόσφυγες;
Να του πω για τον εμφύλιο εδώ στην Ελλάδα και για τον ρόλο που έπαιξε η εξωτερική πολιτιτική της χώρας του; Για τη σύμπραξη με τους ηττημένους Γερμανοτσολιάδες και κάθε λογής δοσίλογους εναντίων όσων αγωνίστηκαν για την ελευθερία στο βουνό; Για το πώς εκμεταλλεύτηκαν την εγκεφαλική σκλήρηνση και τον επαρχιωτισμό της εδώ κομμουνιστικής ηγεσίας προκειμένου να ξεφορτωθούν μια και καλή το πιο δημιουργικό και αλτρουιστικό κομμάτι της χώρας; Πως από τότε επικράτησαν εδώ οι βολεψάκιδες, οι παρτάκιδες και οι ελληνάρες χωρίς Ελλάδα - αυτοί που όταν λένε «αγαπώ την πατρίδα μου» εννοούν στην καλύτερη περίπτωση «αγαπώ τον εαυτό μου» ή ακόμα «μισώ όλους τους άλλους» - φέρνοντας τη χώρα σήμερα στην καταστροφή;
Ας μη μιλήσω για τη Γερμανία, μη σας κουράζω με τα αυτονόητα.
"We blame you!" Έλα τώρα Robert, behave yourself να πούμε, μην κάνεις σαν παιδί! Κι εγώ σας κατηγορώ άμα είν' έτσι.
Οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις σας ανέθρεψαν και στήριξαν τη διαφθορά μας, προκειμένου να μας πουλήσουν σε διπλή τιμή τα άχρηστα, μισοχαλασμένα όπλα, τα φάρμακα και τις τηλεπικοινωνίες τους. Έστησαν Ολυμπιάδες. Η δική μας κόστισε διπλάσια από του Σίδνευ, το είπε τότε υπουργός μας, υπερήφανος, σε ξένο κανάλι. Κι όταν ρωτήθηκε ο υπουργός στη συνέχεια: «Εννοείτε πως αυτά πληρώνονται με ξένα κεφάλαια;» απάντησε παρεξήγημένος (έχουμε και μια αξιοπρέπεια!), «Όχι! Αποκλειστικά με δικά μας χρήματα. Θα μάθουμε πόσα ακριβώς μετά το πέρας των αγώνων»! Τα πλήρωσε το κράτος, δηλαδή εμείς, δηλαδή τα εγγόνια μας. Κι εμείς φωνάζαμε «Ζήτω» και «Γεια». Και στήναμε ωραίες τελετές έναρξης και λήξης. Γραφείο τελετών!
"We blame you!" Και οι δύο παππούδες μου σκοτώθηκαν στον πόλεμο. Δεν άκουσα ποτέ τους γονείς μου που μεγάλωσαν πάμφτωχοι και ορφανοί, ούτε τις πρόσφυγες, χήρες γιαγιάδες μου να κατηγορούν συνολικά τους Γερμανούς, τους Άγγλους, τους Τούρκους ή τους Βούλγαρους. Είχαν μια σιωπή, μια βαθιά γνώση πως ο άνθρωπος, από όπου και αν κατάγεται, κρύβει μέσα του τον άγγελο μα κρύβει και το θηρίο. Το ταϊζει κρυφά, το κρύβει πίσω από χαμόγελα και ανέξοδες καλοσύνες, το καταπιέζει όταν ενοχλεί την καθημερινότητα και το ελευθερώνει όποτε οι συνθήκες το επιτρέπουν. Εκτός κι αν η καλλιέργεια και η ηθική του υπερισχύσουν. Μα, να ανοίξω φιλοσοφική συζήτηση;
Όχι. Τότε; Ας πάω στα «επουσιώδη». Να πω για τις αηδίες που η δική σας show-business μάς πούλησε δεκαετίες τώρα; Για τόσες ανοησίες της ποπ, της ροκ και των «charts» που μας τάισαν με το ζόρι; Που για κάθε τραγούδι της προκοπής αναγκαστήκαμε να αγαπήσουμε κι ένα σακί σκουπιδοτράγουδα και να συνδέσουμε τις εφηβείες και τις ζωές μας μαζί τους; «Και τι με νοιάζει, θα μου πει, αν εσύ έχαφτες τις αηδίες που σου πουλούσαν οι δισκογραφικές και τα ραδιόφωνα; Ας μην τις άκουγες. Είναι ανάγκη να σας φταίνε πάντα οι άλλοι;»
Καλά, θα πω για τα δικά μας: Έχεις δίκιο Robert, ότι κι αν πεις λίγο είναι. Η πρώτη μας βουλή είχε μέσο όρο 200 βαφτιστήρια ανά βουλευτή. Ήμασταν χαλασμένοι εξ αρχής. Ο εμφύλιος μεταξύ των Ελλήνων κατά την επανάσταση στοίχησε περισσότερους νεκρούς απ' ότι ο αγώνας ενάντια στους Οθωμανούς. Βαφτίσαμε τον Ιταλό Καποδίστρια Έλληνα και μετά τον σκοτώσαμε γιατί δεν είχε τα κουσούρια μας. Όσο αίμα κι αν χύσαμε, όσους Θούριους κι αν ψάλαμε, όσες ηρωικές Εξόδους κι αν επιχειρήσαμε, τελικά εσείς μάς κάνατε κράτος, για να κάνουμε τις δουλειές σας. Το ένα από τα τρία πρώτα κόμματα της νέας μας χώρας, αυτό που ουσιαστικά επικράτησε, λεγόταν «Αγγλικό». Αυτό τα λέει όλα. Ποια ιδεοληψία μάς έκανε να πιστέψουμε πως μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι; Χάσατε ευγενή παιδιά εδώ Robert, το ξέρω. Ποιητές, ουτοπιστές, οξφορδιανούς αρχαιογνώστες, έφηβους φιλέλληνες, Έλληνες εξ αναγνώσεως, Πλατωνιστές όταν κανείς δεν είχε ακούσει για Πλάτωνα στα λημέρια μας για αιώνες. Εμείς ήμασταν αναλφάβητοι Αρβανίτες, Βλάχοι, Τουρκόγυφτοι, Τουρκόφωνοι, Πομάκοι, Σλαβομακεδόνες, Τσάμιδες. Εσείς βυθίσατε στο Ναβαρίνο, εσείς μας δώσατε κράτος, εσείς μας κάνατε Έλληνες. Εμείς απλώς κερδίσαμε το κύπελο στο ποδόσφαιρο και βγήκαμε να δείρουμε Αλβανούς.
Μπα, όχι, αυτά τα λέμε μεταξύ μας, δεν είναι για ν' ακούγονται παραέξω, μετατρέπονται αυτομάτως σε υπερβολές και σε ψέματα όταν βγαίνουν απ' το σπίτι. Θα του πω άλλα:
Μη νομίζεις πως περνούσαμε ζωή και κότα τόσα χρόνια Robert! Δεν ήταν παράδεισος το να κοιμάσαι σε ράντζο στο διάδρομο, εγχειρισμένος. Ούτε το να είσαι άτομο με αναπηρία και να σού είναι αδύνατον να κινηθείς στις πόλεις μας. Ούτε το να πληρώνεις «περαίωση» στην εφορία, θεωρούμενος απατεώνας εξ ορισμού. Ούτε το να οδηγείς και να πεθαίνεις στους δρόμους μας. Ούτε το να γεννάς με καισαρική για να βγάλει κάνα φράγκο παραπάνω ο μαιευτήρας και να ταϊζει γάλα σκόνη το παιδί σου για να πάρει προμήθεια. Ούτε το να μη βρίσκεις το δίκιο σου στα δικαστήρια. Ούτε το να κυβερνιέσαι από όσους μας κυβέρνησαν. Ούτε το να ζεις στην ασχήμια όπου ο καθένας έχτιζε ότι να 'ναι όπου να 'ναι. Ούτε το να είσαι παιδί χωρίς παιδεία και χωρίς χρόνο, με πέντε ιδιαίτερα τη μέρα, με άγχος και κατάθλιψη. Ούτε γέρος χωρίς ουσιαστική περίθαλψη και σύνταξη, να περιμένεις να πεθάνεις μπροστά στην τηλεόραση. Ούτε και το να είσαι Αιγυπτιώτης, Κύπριος, Μικρασιάτης, Ηπειρώτης, Ίμβριος ή Πόντιος ήταν πάντα ευχάριστο. Γι' αυτό μη λες πως γλεντούσαμε τη ζωή μας τόσα χρόνια με δανεικά. Τα δανεικά τα έδιναν οι διαφθορείς των κυβερνήσεων και των εταιρειών σου και τα έτρωγαν οι διεφθαρμένοι δικοί μας δικοί τους. Και θησαύριζαν οι δυνατοί μέσα απ' τη μιζέρια και τον εξευτελισμό μας και σήμερα θέλουν κι άλλο.
Τώρα, το πώς γίνεται αυτή η πλούσια και αδιάφθορη χώρα σου, ενώ ρούφηξε το αίμα αποικιών τόσα χρόνια, να χρωστά κι αυτή, το γιατί σού κόβονται οι παροχές στην παιδεία, οι κοινωνικές ασφαλίσεις, οι μισθοί και η πρόνοια, το γιατί έχεις χρόνια τώρα άστεγους κάτω απ' τις γέφυρες, πεινασμένους στο δρόμο και αναλφάβητους το 2012, αυτό είναι άλλο, τεράστιο, παγκόσμιο θέμα που καλό θα ήταν να ψάξουμε όλοι μαζί. Δεν πηγάζει από την κατάσταση στην Ελλάδα. Μη μας κατηγορείς λοιπόν για όσα δεν φταίμε.
Αν θέλεις να μας κατηγορήσεις, κατηγόρησέ μας για την έλλειψη οργανωμένης άμυνας απέναντι σε μια επίθεση πρωτοφανή αλλά αναμενόμενη. Κατηγόρησέ μας που βρεθήκαμε ανέτοιμοι, επαρχιώτες αδικτύωτοι, αυτιστικοί, ομφαλοσκόποι, χασομέρηδες, μια πόλη ανοχύρωτη μπροστά στην προαναγγελθήσα επέλαση του τέρατος. Και κατηγόρησε και λίγο τον εαυτό σου, που αντί να συμπονέσει τον δοκιμαζόμενο φτωχόκοσμο της Ελλάδας, γλύφει μισοκοιμισμένος την καραμέλα που του πουλούν οι αγορές, τα περιοδικά των εκδοτών και οι ρατσιστικές αναλύσεις των καναλιών, περιμένοντας τη σειρά του. Σου λένε κάθε μέρα για την ελληνική τεμπελιά, για την ελληνική διαφθορά, για την ελληνική ψευτιά. Την αλήθεια που δεν σου λένε θα σου την πούμε εμείς: Ετοιμάσου να χάσεις όσα νομίζεις πως έχεις. Γιατί θα τα χάσεις όλα!
Και μην πεις "αυτά δεν γίνονται!" Κι εμείς τέτοια λέγαμε. Και σήμερα βρεθήκαμε χωρίς γη κάτω απ' τα πόδια μας. Αύριο θα έρθει η σειρά σου. Όταν λοιπόν θα σου στερούν τη σύνταξή σου, τα χρήματα που κέρδισες με ιδρώτα και με απουσία από τα παιδιά σου και τους έδωσες να σου φυλάξουν, όταν δεν θα 'χεις γιατρό να γιατρευτείς, σπίτι να κοιμηθείς, πρόνοια να προνοήσει, φαϊ να φας, τραγούδι να τραγουδήσεις, τότε να μας κατηγορήσεις διπλά. Γιατί εμείς ανοίξαμε την Κερκόπορτα.
Η ευθύνη μας δεν είναι μόνο πως δημιουργήσαμε χρέος, πως κλέψαμε τον τόπο μας, πως χτίσαμε αυθαίρετα, πως πληρωθήκαμε μαύρα, πως πήραμε και δώσαμε φακελάκια, πως ψηφίσαμε ζώα, πως λαδώσαμε, πως παντρευτήκαμε σε πισίνες με πυροτεχνήματα και λιμουζίνες ενώ χρωστούσαμε, πως κάψαμε πεντοχίλιαρα στα σκυλάδικα, πως θελήσαμε το βουλευτή και τον καλλιτέχνη να εκπροσωπούν τη φτηνότερη και πιο αντιαισθητική πλευρά μας. Εννοείται πως φταίμε για όλα αυτά και άλλα. Όμως η πραγματικά μεγάλη ενοχή μας απέναντί σου είναι πως κάναμε την αρχή για να ρουφήξουν σε λίγο και το δικό σου αίμα.
Η υποχρέωση μας σήμερα είναι να παλέψουμε για τα παιδιά σου. Και η δική σου υποχρέωση είναι να παλέψεις για τα δικά μας. Μόνο έτσι γίνεται.
Τα υπόλοιπα είναι ανοησίες.
Ακούς εκεί we blame you! Ηλίθιε!

Φράσεις που έπαψαν να ακούγονται πλέον στις συζητήσεις μας

Μέχρι πριν τρία χρόνια, τις χρησιμοποιούσαμε πολύ συχνά.
Σήμερα έχουν εξαφανιστεί από την καθημερινότητά μας, λίγο πριν εξαφανιστούμε και εμείς..!


-Γέμισα την.....δεξαμενή πετρέλαιο για όλο τον χειμώνα.


-Που να βρεις τέτοια ώρα ταξί.

http://4.bp.blogspot.com/-Z0DTzhlWI6U/UMOrv9OAOPI/AAAAAAACq3w/dVKFmcMQgso/s400/32294_525866494092820_859433778_n.jpg-Με πήραν τηλέφωνο από την τράπεζα και μου είπαν ότι εγκρίθηκε το δάνειο σπιτιού.

-Φούλαρα το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου.


-Σήμερα ο προϊστάμενος μου ανακοίνωσε αύξηση μισθού.

-Ήμουνα για ψώνια στα μαγαζιά. -Σήμερα στην δουλειά μας έδωσαν το ετήσιο μπόνους.

-Μου ήρθε το εκκαθαριστικό της εφορίας. Έχω επιστροφή!

-Βρήκα δουλειά!

-Το ΜΕΓΚΑ είναι το πιο έγκυρο κανάλι!

-Προτιμήσαμε να πάρουμε σπίτι με δάνειο. Οι δόσεις πια είναι σαν ενοίκιο.


-Άνοιξα λογαριασμό καταθέσεων, στην τράπεζα.
http://1.bp.blogspot.com/-IH_DqrtsfsE/UMOrwoj0NhI/AAAAAAACq30/V3O2YDWF2C0/s400/429474_530907263588182_2013749972_n.jpg
-Ευτυχώς στην Αθήνα δεν έχουμε άστεγους, όπως έχουν οι άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

-Άσε, κερνάω εγώ σήμερα.

-Αν κόψεις λεφτά από τον Έλληνα θα ξεσηκωθεί.

-Κανείς δεν θα το τολμήσει να του περικόψει μισθό και επιδόματα, γιατί θα γίνει χαμός.

-Είναι ατίθασος ο Έλληνας. Και υπερήφανος.


-Έγραψα το παιδί στο ιδιωτικό σχολείο, στο φροντιστήριο, στα αγγλικά και το χορό.

-Έχω πάντα φυλαγμένα στο σπίτι δυο τρείς χιλιάδες ευρώ, για μια άμεση ανάγκη.

-Καλές δουλειές! (σε εγκαίνια μαγαζιού).

-Πάω κάθε μέρα στη δουλειά με το αυτοκίνητο. (δύο στα δύο) Τι να το κάνω το ποδήλατο;

-Μα δεν βλέπεις ότι το γάλα έχει λήξει. Πέτα το μην πάθουμε τίποτα.


-Τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς σου; (σε ανυποψίαστα παιδάκια)

-Σου έχω αφήσει λεφτά για να για να πληρώσεις το ΤΕΒΕ.

-Πετάξου ως το φαρμακείο για να πάρεις το φάρμακο που πρέπει.

-Με καλύπτει η συλλογική σύμβαση εργασίας.
http://1.bp.blogspot.com/-mQEZEavmQ74/UMOrwi8cI0I/AAAAAAACq34/WxWHkCPVfUQ/s400/401741_487036164652185_2001775348_n.jpg
-Θα λείψουμε για τριήμερο.

-Ήμουνα σε συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη. Ήταν πολλοί επώνυμοι εκεί. Είδαμε και τον Μανώλη Καψή.

-Χαθήκαμε τι έγινε;


-Έχω πολύ δουλειά τις τελευταίες μέρες. Πνίγομαι.

-Απολύθηκε, αλλά τουλάχιστον, μετά από τόσα χρόνια, πήρε καλή αποζημίωση.

-Τι να πουν και οι Ισπανοί με 20% ανεργία;

-Βρήκε και δεύτερη δουλειά για συμπλήρωμα. (για τον νιόπαντρο ανιψιό)

-Σε δύο χρόνια βγαίνω στην σύνταξη. (λόγια ενός αφελούς 62χρονου)


-Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη. (Η ειρωνεία εδώ και για την πολλή δουλειά αλλά και για τον αφέντη)

Και. .Είστε τυχεροί παιδί μου, που δεν ζήσατε πείνα και κατοχή.
..

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)