Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι τη Δευτέρα το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις εκλογές στη Γαλλία. Ο πολιτικός χάρτης στην Ευρώπη φαίνεται να αλλάζει, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας.
Στη Βρετανία, το περιοδικό Economist εκτιμά ότι ο πολιτικός κατακερματισμός στην Ελλάδα εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα εγκαταλείψει ή θα αποκλειστεί από την ευρωζώνη, καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μέχρι στιγμής έχουν φανεί ανένδοτοι ως προς την υποχρέωση της Ελλάδας να τηρήσει του όρους του μνημονίου.
Για πολιτική αβεβαιότητα κάνει λόγο το BBC, ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ως ένα ηχηρό «όχι» του ελληνικού λαού στις αυστηρές απαιτήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ.
«Η ικανότητα της νέας κυβέρνησης να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα λιτότητας είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόσβαση της Ελλάδας στα κεφάλαια διάσωσης της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ» σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, συμπληρώνοντας ότι «η πολιτική αστάθεια εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη».
Για «ψήφο οργής» κάνει λόγο και ο Guardian, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι επέφεραν κλυδωνισμούς σε ολόκληρη την ευρωζώνη με τις εκλογές της Κυριακής, δίνοντας μαζική ψήφο διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας που διέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η αντίδραση των Βρυξελλών και του ΔΝΤ που εδρεύει στην Ουάσινγκτον είναι η σιωπή» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Η προοπτική πολιτικής αναταραχής και αναστάτωσης στην αγορά κάνει πολλούς να αναρωτιούνται για το νόημα των εκλογών. Το μήνυμα προς την Αθήνα είναι ξεκάθαρο: η αδυναμία εκπλήρωσης των όρων του προγράμματος διάσωσης θα οδηγήσει σε πάγωμα των κεφαλαίων και σε χρεοκοπία» συμπληρώνει η βρετανική εφημερίδα.
«Μεγαλύτερη αστάθεια αναμένεται στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος της εφημερίδας The Independent, η οποία εκτιμά ότι την Ελλάδα περιμένουν πολλές μέρες ή εβδομάδες πολιτικής αστάθειας.
«Με ένα σχόλιο που αναμένεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας και αν σχηματιστεί θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του Μνημονίου».
Η εφημερίδα εκτιμά ότι «χωρίς τα κεφάλαια διάσωσης, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας καταστροφής χρεοκοπίας, η οποία μπορεί να παρασύρει και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη με δημοσιονομικά προβλήματα, με ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας από το ευρώ».
Σε ένα ακόμη βρετανικό μέσο, τους Times, η ψήφος οργής των Ελλήνων απειλεί να προκαλέσει χάος την ευρωζώνη.
Σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης που παρακολουθεί με αγωνία τις εκλογές στην Ελλάδα, τη Γερμανία, το εκλογικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται «πολιτικός σεισμός». Για «τιμωρία των μεγάλων κομμάτων» και «κίνδυνο ακυβερνησίας» κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ, σύμφωνα με την ελληνόφωνη έκδοση της Deutsche Welle.
«Κακός ελληνικός οιωνός – το εκλογικό αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Και πάλι μαύρα σύννεφα πάνω από την Αθήνα», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Frankfurter Allgemeine Zeitung που σημειώνει ότι «τα πράγματα ήρθαν τελικά πολύ χειρότερα από ό,τι αναμενόταν».
Σύμφωνα με τη Handelsblatt, «εξτρεμιστές [εισήλθαν] στο κοινοβούλιο της Αθήνας – πολιτικός σεισμός στην Ελλάδα, στις εκλογές οι ψηφοφόροι εξέφρασαν την οργή τους για την πολιτική λιτότητας και την οικονομική κατάρρευση της χώρας».
Η γερμανική έκδοση των Financial Times αναφέρει ότι «νεοναζί μπαίνουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. (…) Οι εκλογές έφεραν την καταστροφή για τους συντηρητικούς και τους σοσιαλδημοκράτες».
«Οι Έλληνες τιμωρούν τους ευρω-μεταρρυθμιστές» είναι ο τίτλος άρθρου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας Bild. «Είναι απολύτως ασαφές εάν η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης», τονίζει.
«Σε κίνδυνο η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα», σημειώνει στην ηλεκτρονική του έκδοση το Spiegel. Όπως σημειώνει, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν και νέες εκλογές ενώ εάν προκύψει νέα κυβέρνηση που δεν θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να οδηγηθεί σε χρεοκοπία.
Το περιοδικό Focus επισημαίνει ενδεικτικά ότι «δεν υπάρχει πλέον
πλειοψηφία για το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας», ενώ το Stern τονίζει
ότι «πρέπει να συνεχιστεί η σκληρή λιτότητα», διαπιστώνει ότι τα κυβερνητικά
κόμματα τιμωρήθηκαν, αλλά υποστηρίζει ότι «παρόλα αυτά, οι ψηφοφόροι δεν
μπορούν να ελπίζουν σε ανακούφιση».