Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Τραγωδία στην Αθήνα

"Άλλο διαμαρτυρία και άλλο δολοφονία", είπε πριν απο λίγο στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά τα τραγικά γεγονότα που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας κατά την πορεία της γενικής απεργίας της 5ης Μαΐου εναντίον των σκληρών μέτρων λιτότητας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε τον θάνατο των τριών αθώων ως ωμή δολοφονική ενέργεια, στην οποία οδήγησε η ανεξέλεγκτη βία και η ανευθυνότητα. «Είναι ώρα ευθύνης», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, «και πρέπει να γίνει ώρα συναίνεσης».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι όλοι έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν, αλλά κανείς δεν έχει δικαίωμα να δολοφονεί αθώους. «Άλλο διαμαρτυρία και άλλο δολοφονία» σημείωσε ο πρωθυπουργός, που κάλεσε όλους ανεξαίρετους να καταδικάσουν κάθε μορφή βίας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι η πατρίδα περνά δύσκολες ώρες και είναι τώρα η ώρα της ευθύνης της προστασίας του πολιτεύματος, της κοινωνικής συνοχής και της ζωής των Ελλήνων.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε εμμέσως σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι ήταν λάθος η μη οργάνωση της συνόδου των αρχηγών -με υπαιτιότητα της αντιπολίτευσης- και τόνισε ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει αυτή την σύσκεψη μέσα στις επόμενες ημέρες.ΣΤη Βουλη βρίσκεται και ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μάλιστα είχε κατ' ιδίαν συνομιλία με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου είχε ενημερωθεί νωρίτερα τηλεφωνικά από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη και είχε συνεχείς επικοινωνίες με υπουργούς και συνεργάτες του τις τελευταίες ώρες.

Συγκλονισμένοι, σοκαρισμένοι, αλλά και πανικοβλημένοι είναι στην Κυβέρνηση για τη συνέχεια.

(Τελευταία ενημέρωση 17.40)

Σε τραγωδία κατέληξαν οι σημερινές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα με τον θάνατο τριών εργαζομένων, ενός άνδρα και δύο γυναικών, εκ των οποίων η μια ήταν 4 μηνών έγκυος, στον τρίτο όροφο υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin, επί της οδού Σταδίου στην Αθήνα, από φωτιά που εκδηλώθηκε μετά από ρίψη μολότοφ.

Νεκροί είναι η 30χρονη Μαρία Παρασκευοπούλου, η οποία, σύμφωνα με
μαρτυρία συναδέλφου της, εγκυμονούσε, η 35χρονη Βιβή Ζούλια και ο
47χρονος Νώντας Τσακάλης.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε γύρω στις 14:00, όταν επί της οδού Σταδίου εκινείτο ο κύριος όγκος των διαδηλωτών της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας είναι εκρηκτική, με πυρκαγιές, πετροπόλεμο και βόμβες μολότοφ. Η ένταση έχει μεταφερθεί στην οδό Σταδίου, έξω από το κτίριο της Marfin που τυλίχτηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο τρία άτομα, διαδηλωτές συγκρούονται με δυνάμεις των ΜΑΤ.

Στις φλόγες παραδόθηκαν τράπεζες, καταστήματα και οχήματα σε Αμαλίας, Σύνταγμα, Ερμού, Καραγιώργης Σερβίας. Φωτιά και στο κτίριο της νομαρχίας Αθηνών στη λεωφόρο Συγγρού .

Καίγεται επίσης η εφορία επί της Αμαλίας και παράρτημα του υπουργείου Οικονομικών. Στις φλόγες παραδόθηκε επίσης κλούβα των ΜΑΤ στο Ζάππειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νεαροί έσπασαν την τζαμαρία της τράπεζας, πέταξαν μπιτόνι με βενζίνη στο εσωτερικό της και μετά βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα το κτίριο να τυλιχτεί στις φλόγες.


Έξι εργαζόμενοι εντός του κτιρίου της τράπεζας εγκλωβίστηκαν από την πυρκαγιά. Τρείς κατέφυγαν σε μπαλκόνι, από όπου και απεγκλωβίστηκαν από άνδρες της Πυροσβεστικής. Ωστόσο, τα τρία άτομα δεν κατάφεραν να βρουν καταφύγιο και εξέπνευσαν από ασφυξία.
Πυροσβέστες εξακολουθούσαν μέχρι πριν από λίγο να ερευνούν τον χώρο. Τα τρία άτομα εξέπνευσαν, όταν ο καπνός, με μία αιφνιδιαστική στροφή του αέρα, συγκεντρώθηκε σε συγκεκριμένο σημείο του κτιρίου.
Ο θάνατος των τριών εργαζομένων προσδίδει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης. Η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας στις 15:00 ήταν αυτή της γενικευμένης έντασης με πετροπόλεμο, ρίψεις μολότοφ και συγκρούσεις στην πλατεία Συντάγματος και επεισόδια στους γύρω δρόμους και επί της οδού Σταδίου.

Στις φλόγες τυλίχθηκε και διαμέρισμα 3ου ορόφου, λίγο μετά τις 15:00, σε πολυκατοικία επί της οδού Ηλία Ζερβού 10, στα Πατήσια, από την οποία κινδύνευσαν συνολικά τέσσερα άτομα.
Εντός του σπιτιού βρισκόταν μία γιαγιά και τα εγγόνια της καθώς κι ένας ακόμη άνδρας, κατάφεραν ωστόσο να εξέλθουν από το διαμέρισμα σώοι και ασφαλείς.
Άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατέφθασαν στο τόπο του συμβάντος και σε λίγα λεπτά κατέσβησαν τη φωτιά.

Την ίδια ώρα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωνε στην Ομοσπονδιακή Βουλή της χώρας της πως το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται στην Ελλάδα, ενώ η εφημερίδα «Χουριέτ» της Τουρκίας τιτλοφορούσε «Εξέγερση στην Ελλάδα».
Μέχρις στιγμής, δεν υπάρχουν επίσημες τοποθετήσεις της Κυβέρνησης επί του τραγικού γεγονότος.

(Τελευταία ενημέρωση 17.00) Τα επεισόδια έξω από την τράπεζα συνεχίστηκαν και μετά την κατάσβεση της φωτιάς.

Μια εξήγηση που όλοι καταλαβαίνουμε...‏

Η ΧΑΪΝΤΙ είναι ιδιοκτήτρια ενός μπαρ στο Βερολίνο. Προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις της, αποφασίζει να επιτρέψει στους πιστούς της πελάτες -οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άνεργοι αλκοολικοί- να πίνουν όσο θέλουν τώρα και να πληρώνουν αργότερα. Οποτε έχουν και όπως μπορούν. Η ίδια καταγράφει λεπτομερώς όλα τα ποτά που καταναλώνονται σε λογιστικά βιβλία και έτσι, με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά, χορηγεί δάνεια στους πελάτες της.

ΜΑΘΑΙΝΕΤΑΙ πολύ γρήγορα αυτό το «σύστημα της Χάιντ» (που, στα ελληνικά, θα τη λέγαμε Χάιδω!), και πολύς κόσμος αρχίζει να πλημμυρίζει το ωραίο της μπαράκι. Εκμεταλλευόμενη την ελευθερία που νιώθουν οι πελάτες, τώρα που εκείνη τους απάλλαξε από το βάρος της άμεσης πληρωμής, η Χάιντι αυξάνει τις τιμές του κρασιού και της μπύρας, που είναι τα ποτά που καταναλώνονται περισσότερο. Ο όγκος των πωλήσεών της, βεβαίως, αυξάνεται θεαματικά.

ΕΝΑΣ νέος και δυναμικός σύμβουλος πελατών σε μια τοπική τράπεζα, αναγνωρίζει ως μελλοντικά πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησης το ποσό που θα προκύψει από την αποπληρωμή της πίστωσης που παίρνουν οι πελάτες και αυξάνει το δανειοληπτικό όριο της Χάιντι. Δεν έχει, ο τραπεζικός σύμβουλος, κανέναν λόγο ανησυχίας, καθ' ότι υπάρχουν ως εγγύηση τα ίδια τα χρέη των αλκοολικών. Στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας, ειδικοί τραπεζικοί μετατρέπουν αυτό το περιουσιακό στοιχείο σε τραπεζικά προϊόντα με τις ονομασίες «Πιοτ-ομόλογα», «Αλκ-ομόλογα» και «Εμετ-ομόλογα». Αυτά τα προϊόντα εμπορεύονται κατόπιν στις παγκόσμιες αγορές. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι σημαίνουν αυτές οι... περίεργες ονομασίες των ομολόγων και πώς αυτά είναι εγγυημένα. Ομως, καθώς οι τιμές τους αυξάνονται διαρκώς, μεγαλώνει η ζήτησή τους και γίνονται μπεστ-σέλερ τραπεζικά προϊόντα.

ΜΙΑ μέρα, παρ' όλο που οι τιμές συνεχώς ανεβαίνουν, ένα στέλεχος της τράπεζας, με ειδικότητα σε θέματα «μάνατζμεντ ρίσκου», αποφασίζει και η απόφασή του γίνεται δεκτή, ότι ήρθε καιρός, σιγά-σιγά, η τράπεζα να αρχίσει να απαιτεί την αποπληρωμή των χρεών που συσσωρεύτηκαν από τους πότες στο μπαρ της Χάιντι. Ομως, οι αλκοολικοί άνεργοι αδυνατούν, βεβαίως, να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, αφού είναι άνεργοι οι άνθρωποι, κάτι που δεν έκρυψαν ποτέ, ούτε από τη Χάιντι, ούτε από τους τραπεζίτες. Ταυτόχρονα και ως συνέπεια αυτού, η Χάιντι δεν μπορεί να είναι συνεπής προς τις δανειοληπτικές της υποχρεώσεις και κηρύττει χρεωκοπία.

ΤΟ «Ποτ-ομόλογο» και το «Αλκ-ομόλογο» χάνουν το 95% της αξίας τους. Το «Εμετ-ομόλογο» πάει λίγο καλύτερα και πέφτει μόνον κατά 80%. Οι προμηθευτές του μπαρ της Χάιντι είχαν δώσει στην πελάτισσά τους, τον καιρό που όλα ήταν καλά κι ωραία, πολύ ελαστικούς όρους για την αποπληρωμή των χρεών της προς αυτούς, αλλά έχοντας επενδύσει και οι ίδιοι σε αυτά τα τραπεζικά ομόλογα, είναι τώρα μπροστά σε μια νέα, διαφορετική κατάσταση. Ο προμηθευτής των κρασιών χρεωκοπεί και εκείνος που της πουλούσε μπύρες εξαγοράζεται από έναν ανταγωνιστή του. Η τράπεζα, έπειτα από μαραθώνιες και δραματικές διαβουλεύσεις όλων των πολιτικών κομμάτων, σώζεται με γενναία χρηματική ένεση από το κράτος, το οποίο αποφασίζεται να βρεις τους πόρους αυτούς από έναν καινούργιο φόρο, που θα βαραίνει μόνον εκείνους που δεν καταναλώνουν αλκοόλ.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, μια εξήγηση που μπορούμε όλοι να καταλάβουμε...

Καιρός γαρ εγγύς...‏

Τετάρτη, 05 Μαΐου 2010

Περισσότεροι από 150.000 διαδηλωτές στην Αθήνα!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgHD7q-LoFw_KWd4TIC9YYTs2ANIH7_i_pVmqjEFqsTj8Zh9morlVyM4xgM8cTDdkUt6hcV0f3nVT4tWJ6a0GEZHfj4yEsHVo_6M89ZIJJFlb5Dax0yC0kN3D7XZFhb1wmc-oRIFiDRwn8/s320/%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE+%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1.jpg
Πάνω από 150.000 κόσμος λένε οι πληροφορίες ότι μετέχουν στην πορεία της Αθήνας και μάλιστα έξω από την βουλή είναι διαδηλωτές που φωνάζουν:


"Τρεις και εξήντα παίρνετε και τον κόσμο δέρνετε" ενώ πριν από λίγο έψαλλαν και τον εθνικό ύμνο ανοίγοντας την Ελληνική σημαία.

Ο κόσμος έχει εξεγερθεί προ πολλού απλά δεν το πήραν χαμπάρι στην Βουλή. Καλά το φωνάζουν:

"Να καεί, να καεί το μπο... η βουλή"

Περικοπές ... «ένεκα γάμου μετ' ευπόρων συζύγων»‏

Άραγε η ΙΣΤΟΡΙΑ, διδάσκει????

Η γενική κατρακύλα των τελευταίων 30 ετών σε όλες τις διαστάσεις του χώρου της Εθνικής Άμυνας, επιταχύνεται επικίνδυνα, με αφορμή εντελώς πρωτόγνωρα μέτρα περικοπών και οικονομιών (μείωση θητείας, κατάργηση ασκήσεων, φορολόγηση επιδομάτων, μειώσεις μισθών, υποβάθμιση παρελάσεων, εξάντληση και μη ανανέωση αποθεμάτων ανταλλακτικών). Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, του Υπουργού και Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, όλα αυτά τα μέτρα -κατά έναν μαγικό τρόπο- δεν έχουν κανέναν αντίκτυπο στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα των Ενοπλών Δυνάμεων!

Αν κάνουμε μια αναδρομή στην ελληνική ιστορία, θα διαπιστώσουμε ότι παρόμοια κατάσταση έχουν γνωρίσει οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και στο παρελθόν. Συγκεκριμένα το 1926 και κατά την διάρκεια της Δικτατορίας Παγκάλου, το ελληνικό Δημόσιο, άρχισε να χάνει τον έλεγχο σε σχέση με τις κρατικές δαπάνες. Μόλις 4 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την ανάγκη περίθαλψης 1,25 εκατομμυρίου προσφύγων, για τους οποίους ακόμη δεν είχε λάβει το μεγάλο δάνειο που ανέμενε από την Κοινωνία των Εθνών, η οικουμενική κυβέρνηση Αλεξάνδρου Ζαΐμη που ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 1926, αποφάσισε την λήψη αυστηρών μέτρων για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός 1927-1928. Για την εξέταση του θέματος, καταρτίστηκε Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον κ. Βουρλούμη, η οποία είχε ως αποστολή την κατάθεση εισηγητικής έκθεσης με την λήψη μέτρων σε όλα τα υπουργεία προς επίτευξη οικονομιών.

Πράγματι στις αρχές Φεβρουαρίου κατατέθηκε στον Υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Καφαντάρη, η έκθεση, σύμφωνα με την οποία το 66% των περικοπών θα προέρχονταν από τα Υπουργεία Στρατιωτικών και Ναυτικών, των οποίων οι προϋπολογισμοί αντιπροσώπευαν ποσοστό άνω του 35% του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού!

Για το Υπουργείο Στρατιωτικών, ορισμένες εκ των προτάσεων περιορισμού των τακτικών και εκτάκτων δαπανών, που υποβλήθηκαν αφορούσαν:

. Μείωση αξιωματικών, αντί των προβλεπομένων 6.669 στις 5.000.
. Απόλυση όλων των μη υπηρετούντων εφέδρων αξιωματικών.
. Μείωση στελεχών βοηθητικών σωμάτων.
. Εκποίηση πλεοναζόντων κτηνών.
. Κατάργηση επιδόματος σε οικογενειάρχες αξιωματικούς, 5% για κάθε τέκνο, οριζομένου επιδόματος 5% για όλα τα τέκνα.
. Περικοπή όλων των επιδομάτων, που θεσπίστηκαν κατά την πολεμική και μεταπολεμική περίοδο (εξαιρέσει αυτό των υπηρετούντων στην μεθόριο, το αεροπορικό και των καθηγητών στρατιωτικών σχολών).
. Μείωση αποδοχών αξιωματικών κατά 7%.
. Περικοπές στο ελάχιστο, των εξόδων παραστάσεως στο εξωτερικό.
. Αποστολή μεγάλου αριθμού κληρωτών σε 3μηνη άδεια.
. Περιορισμός των παραγγελιών, στις απολύτως απαραίτητες.
. Συνεννόηση με τους οίκους, με τους οποίους έχει συμβληθεί το Κράτος, για ευκολίες πληρωμής.
. Κατάργηση του Ε' Σώματος Στρατού, V Μεραρχίας Πεζικού Κρήτης και VII Μεραρχίας Πεζικού Χαλκίδας.
. Περιορισμός δύναμης συνταγμάτων πεζικού σε 2 τάγματα, με το 3ο να διατηρεί πυρήνα αξιωματικών.
. Κατάργηση Επιθεωρήσεων Υγιειονομικού, Κτηνιατρικού, Ελέγχου, Στρατολογίας και Μεταγωγικού.

Αντίστοιχα, στο Υπουργείο Ναυτικών, προτάθηκαν:
. Μείωση του αριθμού των ναυτών από 7.200 σε 4.200.
. Περιορισμός θητείας κληρουχιών, σε 20 μήνες.
. Πρόωρη απόλυση κληρουχιών.
. Αναβολή κλήσης κληρωτών θαλάσσης κλάσης 1926Β, κατά 6 μήνες.
. Απόλυση ορισμένων πολιτικών υπαλλήλων.
. Μείωση του αριθμού υπηρετούντων λιμενοφυλάκων.
. Μείωση οργανικών θέσεων διαφόρων υπηρεσιών.
. Μείωση των ημερομισθίων εργατών, στα συνεργεία Ναυστάθμου,
. Περιορισμός αριθμού στελεχών.
. Εκ περιτροπής θέση επί 4-6 μήνες του 1/8 των αξιωματικών (για τους μαχίμους από τον βαθμό υποπλοιάρχου και άνω, για τους μη μαχίμους για όλους τους βαθμούς), σε διαθεσιμότητα, οπότε και θα ελάμβαναν μειωμένο μισθό κατά 30%.
. Μείωση αποδοχών αξιωματικών (αρχικελευστές έως υποναύαρχοι κατά 7%, κελευστών και λοιπών στελεχών κατά 5%).
. Περιορισμός ανωτάτου ορίου τροφοδοτικής μερίδας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, σε 45 αντί των 65 δραχμών.
. Αναστολή λειτουργίας για ορισμένο διάστημα των Σχολών Αεροπορίας, Υποβρυχίων, και μη εισαγωγή κανενός μαθητή στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και Σχολής Δοκίμων Μηχανικών, από το νέο έτος.
. Σύμπτηξη διαφόρων υπηρεσιών.
. Κατάργηση του Σταθμού Ασυρμάτου Θάσου, αναστολή λειτουργίας των ασυρμάτων Θεσαλλονίκης, Άνδρου, Μήλου, Ρίου, Σάμου, Χίου.
. Παύση προαγωγών, κατά το νέο οικονομικό έτος.
. Περιορισμός διαμονής στο εξωτερικό.
. Προκήρυξη δημοπρασίας για την εκποίηση των παλαιών θωρηκτών ΥΔΡΑ, ΣΠΕΤΣΑΙ, ΨΑΡΑ.
. Παροπλισμός θωρηκτού ΛΗΜΝΟΣ.
. Μη επισκευή του τορπιλλοβόλου ΒΕΛΟΣ, επισκευαζομένων στον Ναύσταθμο, μόνο των τορπιλλοβόλων
ΣΦΕΝΔΟΝΗ, ΘΥΕΛΛΑ.
. Εκτέλεση γυμνασίων από την Μοίρα Γυμνασίων (αποτελούμενη από ελαφρά σκάφη) στον Πειραιά και το Κερατσίνι, ώστε με την περιορισμένη δράση της να επέλθει οικονομία στην καύσιμη ύλη.
. Παύση νέων προμηθειων υλικού.

Η Φαντασία στην εξουσία..

Μεταξύ των προταθέντων μέτρων για την εξοικονόμηση πόρων, ως μέγα αναδείχθηκε από την Οικονομική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η μείωση των αποδοχών των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Μεταξύ των επιχειρημάτων που επιστράτευαν οι συντάξαντες την Έκθεση, διαβάζουμε χαρακτηριστικά ότι οι μισθολογικές περικοπές επιβάλλονταν: «Διότι η χορηγία επιδομάτων κατ' εξαίρεσιν εις τους αξιωματικούς, καθιστά τούτους αντιπαθείς εις τον λαόν, κατόπιν μάλιστα της τελευταίας στρατιωτικής δικτατορίας όσον και εάν δεν ευθύνωνται δι' αυτήν τα 9/10 των αξιωματικών και πλέον»!

Εκτός όμως της φροντίδας της δημόσιας εικόνας των αξιωματικών στην ελληνική κοινωνία, η Έκθεση εμβαθύνοντας στην κοινωνιολογική μελέτη, διαπίστωνε και μια ιδιαίτερη έλξη που ασκούσε το Σώμα των Αξιωματικών στις τάξεις του γυναικείου πληθυσμού, το οποίο αποδεικνύονταν ιδιαίτερα προσοδοφόρο γι' αυτούς, επιτρέποντας συνεπώς την λήψη πρόσθετων οικονομικών μέτρων. Συγκεκριμένα, για τα επιδόματα οικογενειακής φύσεως, όπως επ' ακριβώς αναγράφονταν στην Έκθεση: «Θεωρούμε τα επιδόματα οικογενειακής φύσεως ως αδικαιολόγητα δια τους αξιωματικούς, διότι γεννούν διακρίσεις μεταξύ εγγάμων και αγάμων και διότι, εκτός εις εξαιρετικάς περιστάσεις, ως είναι οι πόλεμοι, δεν δικαιολογούνται επιδόματα χάριν γονέων, συζύγων, τέκνων, δεδομένου ότι η οικονομική κατάστασις πολλών βελτιούται ένεκα γάμου μετ' ευπόρων συζύγων»!

Διαίρει και βασίλευε

Οι ηγεσίες των δύο αυτών πολεμικών υπουργείων, προερχόμενες από τις τάξεις του στρατεύματος, αντιλαμβανόμενες την αντίδραση του Σώματος των Αξιωματικών, προσπάθησαν να συνδυάσουν τις μειώσεις στις αποδοχές, με παράλληλες μειώσεις σε αυτές των υπολοίπων υπαλλήλων του Δημοσίου. Όπως ήταν φυσικό, αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς η εκτελεστική επιτροπή της Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων, υπέβαλλε μακροσκελές υπόμνημα στην Βουλή, με αναλυτικούς πίνακες, υποστηρίζοντας ότι ούτε οι υπάλληλοι ήσαν υπεράριθμοι, ούτε αμοίβονταν υπερβολικά. Στον Αθηναϊκό Τϋπο της εποχής, για μέρες ανταλλάσονταν υπομνήματα από τις τάξεις των Δημοσίων Υπαλλήλων και του Σώματος των Αξιωματικών για το ποιος υπεραμοίβονταν ή όχι. Τελικά, από τις παραπάνω εισηγήσεις, η μείωση των αποδοχών των αξιωματικών, δεν εφαρμόστηκε ακριβώς, αλλά τα υπόλοιπα μέτρα, έλαβαν την μορφή χιονοστιβάδας.

Οι περικοπές αυτές που ξεκίνησαν από τα μέσα του 1926 σε σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα και επεκτάθηκαν σταδιακά σε όλους τους τομείς της άμυνας, έλαβαν μια περισσότερο ισοπεδωτική μορφή στην διάρκεια της διακυβέρνησης Βενιζέλου 1928-1932 και συνεχίστηκαν περισσότερο καταστροφικές έως τα τέλη του 1935. Η μείωση των δαπανών ήταν οπωσδήποτε απαραίτητη, αλλά όχι στον βαθμό που επιβλήθηκε αυτή, καθώς ουσιαστικά ο Ελληνικός Στρατός μετά την Μικρασιατική Καταστροφή δεν είχε επανεξοπλιστεί ακόμη επαρκώς.

Στην 9ετία που διέρρευσε, η αδιαφορία για την πολεμική προπαρασκευή της χώρας, είχε ως αποτέλεσμα την τελεία ξεχαρβάλωση των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων, από απόψεως υλικού, καθώς οι αποθήκες επιστράτευσης ήσαν άδειες ακόμη και από τα στοιχειωδέστερα υλικά επιμελητείας. Η κατάντια αυτή άρχισε να αίρεται μόνο από τα τέλη του 1935 και εντατικοποιήθηκε μετά την επιβολή της Δικτατορίας Μεταξά. Ήταν όμως αργά. Τα τεράστια κενά, δεν ήταν δυνατόν να καλυφθούν έγκαιρα έως το 1940, αφού αν και πολλές φορές η χρηματοδότηση ήταν διαθέσιμη, οι πολεμικές βιομηχανίες του εξωτερικού δεν αναλάμβαναν ελληνικές παραγγελίες. Η έλλειψη ενδιαφέροντος και απλής πρόνοιας, επί τόσο χρόνο από τις πολιτικές ηγεσίες της χώρας, ακόμα και για την στοιχειωδέστερη συντήρηση του πολεμικού μηχανισμού, επέδρασε εν μέρει αρνητικά και στις ελληνική πολεμική εμπλοκή του 1940-1941.

Όσον αφορά την σημερινή κατάσταση, απλά σημειώνουμε ότι διανύουμε τον 7ο χρόνο από την έναρξη περικοπών το 2004, οι οποίες κλιμακώνονται επικίνδυνα κατά τα πρότυπα του παρελθόντος. Για τον απλό πολίτη όμως, οι διαθεσιμότητες πολεμικών πλοίων και αεροπλάνων που εξαρτάται από την διατήρηση αποθεμάτων ανταλλακτικών, δεν ανακοινώνονται, ώστε να μην αντιληφθεί την καταστροφή που έχει επέλθει στο τομέα ασφαλείας της χώρας, που με τόσο κόπο είχε χρηματοδοτήσει μετά την ταπεινωτική κρίση των Ιμίων.

"Οταν μου πειράζουν την πατρίδα μου και θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα ενεργήσω κι' ό,τι θέλουν ας μου κάμουν". Μακρυγιάννης

George Papandreou best of

Το νέο σύστημα φορολογίας‏


Putin Comes To Greece‏

BRIEF: PUTIN COMES TO GREECE
Applying STRATFOR analysis to breaking news

Greek Prime Minister George Papandreou on May 3 invited Russian Prime Minister Vladimir Putin to visit Greece in the near future. Papandreou
made the offer in a telephone conversation during which he spoke with
Putin about economic and energy cooperation. The conversation and
invitation comes after Papandreou's visit to Russia in February. The
enhanced cooperation between the two prime ministers occurs amid a Greek
economic crisis of Homeric proportions. Russia may sense an opportunity
given Greece's financial problems. Moscow in particular wants
cooperation with Greece for two key energy projects: South Stream, which
would pipe natural gas from Russia under the Black Sea into Europe, and
the trans-Balkan Burgas-Alexandroupolis pipeline, which would give
Russia an oil terminal in the Aegean sea. Moscow also wants Greece's
cooperation on pushing NATO into a more accommodating policy towards
Russia, and in consolidating its sphere of influence in Eastern Europe.
Russia attempted a similar policy during Iceland's economic collapse by
offering a 5 billion euro loan to the country. This time around,
however, Greece is in far worse shape than Iceland was, and Russia
cannot pretend that it can use its purse to help Greece outright. The
ultimate question is therefore about what Moscow is willing to put on
the table for Athens.

SSAS83 CLUB!!!

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)