Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Στο «σφυρί» 25 βρεφονηπιακοί σταθμοί της Εργατικής Εστίας- Άστεγα 2000 βρέφη στις εργατικές συνοικίες

Πάνω από 2000 βρέφη που φιλοξενούνται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς όλης της χώρας θα μείνουν χωρίς «στέγη» εξαιτίας της κατάργησης του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ). Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις από τους εργαζομένους του ΟΕΕ και πολιτικούς φορείς έχουν «χτυπήσει» το καμπανάκι του κινδύνου για τα επικείμενα προβλήματα που θα προκαλέσει η κατάργηση του Οργανισμού σε σημαντικό...
κομμάτι της κοινωνίας.

Ένα από αυτά είναι αναμφισβήτητα η κατάργηση των 25 συνολικά βρεφονηπιακών σταθμών που ανήκουν στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας και φιλοξενούν πάνω από 2000 βρέφη γονέων που αδυνατούν να πληρώσουν ιδιωτικούς σταθμούς.

Η ανάλγητη «λίστα» του Μνημονίου περιλαμβάνει την παύση της λειτουργίας του ΟΕΕ καθώς και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που συνδράμουν με ποικίλες παροχές κοινωνικής πρόνοιας τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες θέτοντας έτσι εκτεθειμένες πάνω από 1000 οικογένειες στην χώρα που την επαύριον των νέων μέτρων δεν θα έχουν «στέγη» για τα παιδιά τους ενώ εργάζονται.

Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο φαντάζει καθώς οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Οργανισμού λειτουργούν από το 1980 (στο πλαίσιο ενός μακρόπνοου σχεδίου κοινωνικής πρόνοιας), εδράζουν σε εργατικά κέντρα, όπου το βοιωτικό επίπεδο των πολιτών είναι χαμηλότερο, και φιλοξενούν παιδιά από την βρεφική έως την προσχολική ηλικία, ένα φάσμα ηλικιών που οι ιδιωτικοί σταθμοί δεν εξυπηρετούν.

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω βρεφονηπιακοί σταθμοί που δημιουργήθηκαν από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων παρέχουν δωρεάν εκπαιδευτικές υπηρεσίες και διατροφή στα παιδιά που φιλοξενούνται ηλικίας 7 μηνών έως 5 χρονών με ωράριο που εξυπηρετεί την εργαζόμενη μητέρα, δηλαδή από τις 7 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Πρόκειται για σταθμούς που «στεγάζουν» περίπου 100 παιδιά ανά περιοχή, εγκαταστάσεις 1700 τ.μ. και απευθύνονται σε γονείς με ασφαλιστικές εισφορές στα εφάμιλλα ταμεία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα παιδιά που φιλοξενούνται στους σταθμούς και οι γονείς, θα επηρεαστούν αρνητικά από την κατάργηση του Οργανισμού τόσο στην ομαλή ψυχοκοινωνική εξέλιξη των παιδιών όσο και στο τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που ανακύπτει για τους ήδη «εξουθενωμένους» από την κρίση γονείς.

Και ενώ λόγω της οικονομικής δυσπραγίας της ελληνικής οικογένειας οι γονείς αφήνουν κακήν κακώς τους ιδιωτικούς σταθμούς και προσανατολίζονται στους οικονομικότερους δημοτικούς σταθμούς, όπου επικρατεί το… αδιαχώρητο, 2.000 παιδιά από τις εγκαταστάσεις του ΟΕΕ θα βρεθούν σε μια ατέρμονη λίστα παιδικών ονομάτων για μια θέση κάπου κάποτε σε κάποιον φθηνό δημοτικό σταθμό.

Ήδη σε περιοχές όπως το Κερατσίνι, τα Τρίκαλα, όπου λειτουργούν οι μεγαλύτεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί του ΟΕΕ οι γονείς βρίσκονται ένα βήμα από το γκρεμό, τόσο λόγω της ανεργίας και της ανέχειας, όσο και της ανησυχίας για το μέλλον των παιδιών τους και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.

Όπως επισημαίνει η Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΟΕΕ, Αγγελική Αργυροπούλου, μιλώντας στο Newpost.gr, τα τηλέφωνα του Οργανισμού έχουν πάρει «φωτιά» από αγανακτισμένους και απελπισμένους γονείς που δεν ξέρουν τι θα απογίνουν τα παιδιά τους μετά και την κατάργηση των εν λόγω σταθμών.

«Η ανησυχία είναι μεγάλη, η ανεργία και η φτώχεια έχει πλήξει τους χαμηλοεισοδηματίες που εξυπηρετεί ο ΟΕΕ και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τα 2000 παιδιά που φιλοξενούμε. Ξαφνικά πάρθηκε η απόφαση παύσης ενός Οργανισμού που συνδράμει τους κοινωνικούς θεσμούς και οι υπουργοί τόσο χρόνια χρησιμοποιούσαν μόνο για την πολιτική προβολή τους» καταγγέλλει η κυρία Αργυροπούλου.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο ΟΕΕ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με δημόσια κονδύλια καθώς συντηρείται και λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο από τις εισφορές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο συμπεριλαμβάνεται στις «περικοπές».

Έτσι, οι εισφορές ετών των εργαζομένων που «έχτισαν» τους σταθμούς σύντομα θα… πωληθούν σε ιδιώτες, σύμφωνα με τις προσταγές του Μνημονίου, και τουλάχιστον 175 νηπιαγωγοί που εργάζονται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς θα μείνουν στο δρόμο… μαζί με τα παιδιά που φροντίζουν! Εξάλλου, μια οικογένεια με απολαβές της τάξης των 570 ευρώ, και επισήμως ο κατώτατος μισθός, δεν είναι σε θέση να πληρώνει 300 ευρώ το μήνα (εκεί υπολογίζεται ο μέσος όρος των διδάκτρων) σε ιδιωτικούς σταθμούς.

«Θα κάνουν την εργαζόμενη μητέρα αναγκαστικά άνεργη για να μεγαλώνει τα παιδιά της» καταλήγει η κυρία Αργυροπούλου, όταν σε πολλές συνοικίες της Αθήνας τα παιδιά πεθαίνουν από ασιτία στα σχολεία, σημειώνουμε εμείς.

Αναστασία Γαλάνη από newpost

Ο Μνημονιακός ΑντωνοΓιωργάκης!



Κάνει θραύση το ελληνικό γιαούρτι στις ΗΠΑ

Ben & Jerry είναι αμερικάνικη φίρμα, πασίγνωστη για τα παγωτά της.

Έκανε όμως το μεγάλο βήμα, μπαίνοντας στην αγορά των γιαουρτιών.

Με τον τρόπο αυτόν βοηθά όμως και το ελληνικό γιαούρτι, καθώς το προωθεί στην αμερικάνικη και όχι μόνο αγορά.

Μία σειρά από ελληνικά γιαούρτια λοιπόν προωθούνται πλέον από την αμερικάνικη φίρμα, στην ουσία κολοσσό της αμερικάνικης ηπείρου.

Μάλιστα, αυτά πωλούνται πλέον και σε νέες τοποθεσίες στις ΗΠΑ και όπως γράφεται θα φέρουν το νέο προϊόν να γίνει εθνικό τις επόμενες εβδομάδες.

Ήδη έχουν γίνει γνωστές οι ακόλουθες νέες γεύσεις:

Μπανάνα με φυστικοβούτυρο, Βανίλια, Βανίλια βατόμουρο και μία ακόμα.

Εδώ όμως πρέπει να γίνει μία επισήμανση.

Στις ΗΠΑ με την ονομασία "ελληνικό γιαούρτι" αναφέρονται σε όλα τα παγωμένα, τα γιαούρτια που μπαίνουν στο ψυγείο, ανεξαρτήτως προέλευσης.

Στις ΗΠΑ μόνο η ΦΑΓΕ προωθεί γιαούρτια από την Ελλάδα, ενώ υπάρχει και η εταιρεία με τον τίτλο "Tsompani", το οποίο όμως είναι τούρκικο προϊόν.

Αυτό ίσως δημιουργήσει προβλήματα καθώς όπως αναφέρθηκε πριν, δεν γίνεται διαφοροποίηση στο τι είναι ελληνικό γιαούρτι.

Ελληνικό γιαούρτι στις ΗΠΑ

Όπως και να χει, σημασία έχει πως το προϊόν αναμένεται να σαρώσει.

Οι ενδείξεις είναι παντού θετικές και τώρα οι καταναλωτές το περιμένουν πως και πως μέσα στο επόμενο διάστημα.

Μάλιστα κάποιοι πόσταραν σχετικά και στη γνωστή σελίδα facebook, στο προφίλ του Ben & Jerry.

Σε δύο δόσεις το πακέτο βοήθειας

Με μήνυμα-φωτιά και πρωτοφανή εκβιαστικά διλήμματα προσήλθε στο χθεσινό Eurogroup η Γερμανία (και οι σύμμαχοί της), συνδέοντας πλέον ευθέως την ημερομηνία των εκλογών και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με την ολοκλήρωση των συνομιλιών για το PSI και την έγκριση του δεύτερου πακέτου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Υπό την απειλή μάλιστα να καθυστερήσει μέρος ή και το σύνολο του δεύτερου δανείου προς την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «έδειξε» και στους υπόλοιπους εταίρους την ανάγκη παράτασης της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, εκφράζοντας ανοιχτά αμφιβολίες για την ικανότητα του πολιτικού συστήματος της χώρας μας να διαχειριστεί την κρίση.

Η «εναλλακτική» επιλογή που αφήνει ο Β. Σόιμπλε είναι να διευκολυνθεί μεν τώρα η χώρα μας για την εξυπηρέτηση του χρέους με την κάλυψη της λήξης των ομολόγων των 14,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, αλλά το PSI και η δεύτερη δανειακή σύμβαση να παραπεμφθούν για έγκριση μετά... τις εκλογές, όταν όμως το πολιτικό σκηνικό θα είναι ιδιαίτερα ρευστό και δεν θα μπορεί εύκολα να προσφέρει εγγυήσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή του.

Βάζοντας «το μαχαίρι στον λαιμό» και κλιμακώνοντας τις πιέσεις στην Αθήνα, το Βερολίνο, καθώς και άλλες κοινοτικές πρωτεύουσες, κυρίως οι χώρες με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα (Ολλανδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο) απείλησαν ότι η αναβολή αποφάσεων για τη χώρα μας θα μπορούσε να καλύψει την περίοδο έως τις εκλογές στην Ελλάδα, διασφαλίζοντας παράλληλα, στο μέτρο του δυνατού, την αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας.

Απαιτώντας δηλαδή να έχει λόγο για τις εκλογές και την κυβέρνηση, ο Β. Σόιμπλε εξέφρασε έντονο σκεπτικισμό για την αναγκαιότητα να διεξαχθούν εκλογές τον Απρίλιο, θεωρώντας ότι θα πρέπει να επιβληθεί ένα «μοντέλο Μόντι» στην Ελλάδα, με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τεχνοκράτες. Η γερμανική πλευρά ισχυρίστηκε ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική ρευστότητα και για τον λόγο αυτό απείλησε ότι οι αποφάσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση θα μπορούσαν να ληφθούν μετά τις εκλογές.

Το σχέδιο
Το γερμανικό σχέδιο αποσκοπεί ουσιαστικά στον «τεμαχισμό» της συνολικής απόφασης, ώστε να καλύπτονται μεν οι δανειακές ανάγκες της χώρας διεθνώς, αλλά να αφήνει εκτεθειμένη την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές υποχρεώσεις. Η εξέλιξη αυτή παραπέμπει σαφώς σε εσωτερική στάση πληρωμών για κάποιο διάστημα με την αναστολή καταβολής μισθών και συντάξεων.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει πρακτικά ότι είτε θα ενεργοποιηθεί το PSI με την έγκριση από τους Ευρωπαίους εταίρους του ποσού των σχεδόν 30 δισ. που απαιτούνται για την υλοποίηση του PSI και κατόπιν θα διασυνδεθεί το υπόλοιπο πακέτο βοήθειας για μετά τις εκλογές, είτε το πολύ δυσμενέστερο σενάριο της καταβολής από τα «ρέστα» του πρώτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας του ποσού που απαιτείται για την κάλυψη των 14,5 δισ. ευρώ των ομολόγων που λήγουν στις 20 Μαρτίου και παραπομπή του PSI αλλά και της δανειακής σύμβασης για το δεύτερο πακέτο διάσωσης για μετά τις εκλογές στην Ελλάδα.

Πρώτο βήμα για «κλείδωμα» της συμφωνίας

Τον δρόμο προς τη θετική κατάληξη παίρνει η υπόθεση για την έγκριση του νέου δανειακού προγράμματος και την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Πρώτο αποφασιστικό βήμα έγινε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Ακολουθεί η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την προσεχή Δευτέρα. Πρόκειται για μια πορεία μετ' εμποδίων, αφού οι κοινοτικοί εταίροι επιμένουν στη συγκρότηση ασφυκτικού μηχανισμού επιτήρησης. Στις Βρυξέλλες προκαλεί προβληματισμό το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην Ελλάδα

Το πρώτο βήμα έγινε χθες το βράδυ στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup προκειμένου να «σφραγιστεί» η συμφωνία για την Ελλάδα την ερχόμενη Δευτέρα, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες.

Ομως ο δρόμος προς την τελική συμφωνία είναι στρωμένος με... αγκάθια, καθώς οι κοινοτικοί εταίροι επιμένουν σε ασφυκτικό μηχανισμό επιτήρησης με τμηματική εκταμίευση του νέου δανείου από ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους και παράλληλα ζητούν εξασφαλίσεις ότι το οικονομικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί κατά γράμμα κι από τη Βουλή που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές.

Επίσης μέσα σε χρόνο ρεκόρ θα πρέπει να εξευρεθεί μοντέλο πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας, καθώς, σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που παρουσίασε η τρόικα στην τηλεδιάσκεψη, με την υλοποίηση του PSI και το δάνειο των 130 δισ. ευρώ το χρέος θα διαμορφωθεί στο 129% του ΑΕΠ το 2020, πολύ υψηλότερα από τον στόχο του 120%.

Πιο αναλυτικά, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας θα ληφθούν «οι απαιτούμενες αποφάσεις». O υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα εγκριθεί το πρόγραμμα και θα ανάψει το «πράσινο φως» για τη δημόσια ανακοίνωση του PSI την ίδια ημέρα.

Κατά την τρίωρη συζήτηση των υπουργών Οικονομικών αποσαφηνίστηκαν τα μέτρα ύψους 325 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος.

Παράλληλα όμως τέθηκε το ζήτημα αν η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος. «Το θέμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρωζώνη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος. «Ετέθη το ζήτημα της στάσης των άλλων κομμάτων και γενικότερα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των κοινωνικών εταίρων», προσέθεσε ο υπουργός και διευκρίνισε πως «κάθε δημοκρατικό πολίτευμα έχει τις ιδιομορφίες του και, στο πλαίσιο της εθνικής και λαϊκής μας κυριαρχίας, εμείς θα κάνουμε ως Ελληνες πολίτες τις επιλογές».

Για τις δεσμεύσεις
Οπως τόνιζαν αργά χθες το βράδυ από το υπουργείο Οικονομικών, κατά την τηλεδιάσκεψη «δεν ετέθη ζήτημα έγγραφων δεσμεύσεων των υπόλοιπων κομμάτων», πλην δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

«Είναι προφανές ότι τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα που συνεργάζονται στην κυβέρνηση Παπαδήμου είναι οι δύο δυνάμεις πάνω στις οποίες μπορεί να βασιστεί ούτως ή άλλως αυτή τη στιγμή η εφαρμογή του προγράμματος. Δεν υπάρχει και άλλη λύση» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Οσον αφορά τώρα στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η έκθεση της τρόικας δείχνει αποκλίσεις από τον στόχο.

Γι΄ αυτό και, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα καταλήγει στο συμπέρασμα πως αφενός θα πρέπει η ΕΚΤ να λάβει μέρος στην αναδιάρθρωση του χρέους και ότι αφετέρου θα πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού προς την Ελλάδα από τον επίσημο τομέα (ΔΝΤ και ΕΕ) τουλάχιστον μέχρι το 2020.

Επίσης συζητείται και η ανάληψη μεγαλύτερων ζημιών από τους ιδιώτες πιστωτές.

Στόχος η κάλυψη 325 εκατ. €
Πρόσθετες περικοπές

Με πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις αναμένεται να καλυφθεί ο στόχος εξοικονόμησης δαπανών 325 εκατ. ευρώ.

Μεγάλο μέρος του πακέτου θα προκύψει από τις μειώσεις αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή δύο μήνες νωρίτερα, δηλαδή τον Ιούλιο. Παράλληλα, πρόσθετες περικοπές θα γίνουν στη φαρμακευτική δαπάνη και στις λειτουργικές δαπάνες του υπουργείου Αμυνας.

ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
Απαιτούνται διευκρινίσεις για την εφαρμογή του προγράμματος

Την πεποίθηση ότι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα είναι σε θέση να λάβει όλες τις απαιτούμενες αποφάσεις για την Ελλάδα εξέφρασε ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των χωρών-μελών του ευρώ που πραγματοποιήθηκε χθες.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι απαιτούνται ακόμη κάποιες διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τους ειδικούς μηχανισμούς που θα προβλεφθούν για την ενίσχυση του ελέγχου της εφαρμογής του προγράμματος και να διασφαλιστεί ότι προτεραιότητα θα δίνεται στην εξυπηρέτηση του χρέους, κάτι που σύμφωνα με τον Ζ. - Κ. Γιούνκερ θα ενισχύσει τη βιωσιμότητά του.

Επίσης ανέφερε ότι κατά την τηλεδιάσκεψη σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» στα ζητήματα που εκκρεμούσαν σχετικά με το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας. Οπως διευκρίνισε, το Eurogroup έλαβε «ισχυρές διαβεβαιώσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση» και η τρόικα ολοκλήρωσε και παρουσίασε την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Ακόμη σημείωσε ότι η περαιτέρω τεχνική επεξεργασία που έγινε μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας οδήγησε στον εντοπισμό των απαιτούμενων πρόσθετων μέτρων ύψους 325 εκατ. ευρώ και στη διαμόρφωση ενός λεπτομερούς καταλόγου προαπαιτούμενων δράσεων, μαζί με ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους.

Η Ελλάδα χρειάζεται συμβουλές και όχι δικτατορία

"Οι Γερμανοί που είναι απρόθυμοι να αποδεσμεύσουν χρήματα για ένα δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, θα πρέπει να θυμηθούν τι λεηλάτησαν από τη χώρα στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου", δήλωσε σήμερα κορυφαίος ευρωβουλευτής στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, Γαλλο-Γερμανός ηγέτης των Ευρωπαίων Πρασίνων, έκανε τη δήλωση αυτή μιλώντας στο Στρασβούργο μια ημέρα αφού οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν έχει δώσει ακόμη επαρκείς εγγυήσεις για να αξίζει ένα πακέτο στήριξης 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.

"Όταν αναγκάζεις ανθρώπους να γονατίζουν, πρέπει να είσαι ειλικρινής μαζί τους", δήλωσε ο Κον-Μπεντίτ στη διάρκεια μιας συναισθηματικά φορτισμένης κοινοβουλευτικής συζήτησης, απευθυνόμενος απ' ευθείας στη Γερμανία, που φέρεται ότι επέμεινε να αναβληθούν οι αποφάσεις για τη στήριξη της Ελλάδας.

Ο Κον-Μπεντίτ αναφέρθηκε στη λεηλασία των χρημάτων της ελληνικής κεντρικής τράπεζας από τις δυνάμεις των Ναζί τον καιρό του πολέμου και επισήμανε πως, "με τους τόκους, είναι 81 δισεκατομμύρια ευρώ αυτά που χρωστούνται" στην Αθήνα. "Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος να δούμε την Ευρώπη και την ιστορία της".

Ο ίδιος επιτέθηκε επίσης στους "Ταλιμπάν νεοφιλελεύθερους" αξιωματούχους της ΕΕ επειδή επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να κόψει τις συντάξεις, αντί για τις αμυντικές δαπάνες, ώστε να καλύψει ένα δημοσιονομικό κενό 325 εκατομμυρίων ευρώ για το 2012.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης Χάνες Σβόμποντα συμφώνησε με τον Κον-Μπεντίτ στο επιχείρημα ότι η αποκαλούμενη τρόικα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είναι υπερβολικά "τιμωρητική" έναντι της Αθήνας.

"Η Ελλάδα χρειάζεται συμβουλή, όχι δικτατορία", δήλωσε ο Σβόμποντα.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ένας βρετανός ευρωσκεπτικιστής που κέρδισε δημοσιότητα κάνοντας απερίφραστες επιθέσεις εναντίον ηγετών της ΕΕ, χαρακτήρισε τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο "μαριονέτα Παπαδήμο".

Όμως ο συντηρητικός ηγέτης Ζοζέφ Ντολ ανταπάντησε ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας λειτούργησαν στη Λετονία, ενώ ο Γερμανός φιλελεύθερος Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ επιτέθηκε στην ελληνική πολιτική τάξη επειδή απέτυχε να φέρει σε πέρας τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε.

"Ο διογκωμένος κρατικός μηχανισμός πρέπει να περιοριστεί ... το κράτος είναι διογκωμένο επειδή κάποιοι απλώς παρκάριζαν τους φίλους και τους συγγενείς τους σε υπουργεία", δήλωσε.

Ο Δανός υπουργός αρμόδιος για υποθέσεις της ΕΕ Νικολάι Βάμεν, μιλώντας για λογαριασμό της τρέχουσας προεδρίας της ΕΕ, απέρριψε οποιαδήποτε πρόταση για χαλάρωση της στάσης έναντι της Ελλάδας, παρά την ύφεση που επιδεινώνεται στη χώρα και για την οποία οι επικριτές λένε ότι οφείλεται στα επιβεβλημένα από την ΕΕ μέτρα λιτότητας.

"Σφίξαμε τις ζώνες μας, είναι απαραίτητο και πρέπει να συνεχίσουμε με όλα τα οικονομικά μέτρα και να τα εφαρμόσουμε ... για να αποκατασταθούν οι καλές οικονομικές συνθήκες", δήλωσε ο Βάμεν αναφερόμενος στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις της ΕΕ που εισήγαγαν μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία.

Η ισχυρή οικονομία της Γερμανίας

Με ρυθμούς 3% αυξήθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Γερμανίας το 2011, ενώ μόλις την Τρίτη, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι στο 7% βρίσκεται η ύφεση για την Ελλάδα την ίδια χρονιά.

Μόνη εξαίρεση για τη Γερμανία είναι το τέταρτο τρίμηνο, οπότε υποχώρησε κατά 0,2% έναντι του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής (Destatis).

Σύμφωνα με το Destatis, μολονότι το ΑΕΠ υποχώρησε κατά το τέταρτο τρίμηνο έναντι του τρίτου, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2010 παρουσίασε άνοδο 1,5%. Στη διάρκεια του 2010 η Γερμανία κατέγραψε άνοδο ΑΕΠ κατά 3,7%.

Ρυθμούς ανάπτυξης 1,7% σημείωσε και το ΑΕΠ της Γαλλίας συνολικά για το 2011, αλλά μόνον 0,2% για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών (INSEE).

Όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο η κατανάλωση των νοικοκυριών παρουσίασε σχετική επιβράδυνση στο τέλος του έτους, ενώ οι επενδύσεις εκ μέρους των επιχειρήσεων επιταχύνθηκαν.

53η ακριβότερη πρωτεύουσα η Αθήνα παρά την κρίση

Την 53η θέση από της 63η όπου βρισκόταν το 2010 κατέλαβε το 2011 η Αθήνα, μεταξύ των ακριβότερων πρωτευουσών του κόσμου, σύμφωνα με έρευνα του Economist Intelligence Unit.

Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσίευσαν τα "Νέα", συγκρίνει το κόστος ζωής, λαμβάνοντας υπόψιν τις τιμές 160 προϊόντων και υπηρεσιών, σε 131 πόλεις του κόσμου.

Ανάμεσα στα προϊόντα και τις υπηρεσίες περιλαμβάνονται τρόφιμα, είδη ένδυσης, ενοίκια, ιδιωτικά σχολεία, κόστος μέσων μεταφοράς, διασκέδαση και άλλα.

Σύμφωνα με οικονομολόγους, η άνοδος αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο, στην ανελαστικότητα των τιμών, που την περασμένη χρονιά ήταν αποτέλεσμα των αυξήσεων του φόρου προστιθέμενης αξίας, των ειδικών φόρων κατανάλωσης, αλλά και των δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Υψηλό κόστος ζωής ανεξαρτήτως ΔΝΤ

Πρώτη στη λίστα με τις ακριβότερες πρωτεύουσες είναι η Ζυρίχη, ενώ την δεκάδα συμπληρώνουν το Τόκιο, η Γενεύη, η Οσάκα, το Όσλο, το Παρίσι, το Σίδνεϊ, η Μελβούρνη, η Σιγκαπούρη και η Φρανκφούρτη.

Σημειώνεται, πως κοιτάζοντας την πρώτη 20άδα, εύκολα διαπιστώνει κανείς, ότι μία νέα αρχή στην Αυστραλία, που για κάποιους ήταν αντίδοτο στην κρίση, δεν είναι και η σοφότερη επιλογή ως αντίδοτο.

Κι αυτό γιατί, η μπορεί η αγορά εργασίας να είναι ανοιχτή, τα στοιχεία όμως της έρευνας για το κόστος ζωής, αποκαλύπτουν μία μάλλον ασύμφοφη καθημερινότητα σε πέντε μεγάλες πόλεις της.

Υπεύθυνη για την ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής είναι η άνοδος στις ισοτιμίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, που σημειώνουν ότι εκτός από αυτόν τον παράγοντα, σημαντικό ρόλο ώστε να χαρακτηριστεί μία πόλη ως ακριβή ή φθηνή, παίζουν οι δομικοί παράγοντες - γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες, υψηλό κόστος μεταφοράς - οι οποίοι εντείνουν την έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

Έτσι εξηγείται, εν μέρει, γιατί πόλεις όπως η Αθήνα, το Δουβλίνο, η Λισαβώνα, η Μαδρίτη και η Ρώμη διατηρούν υψηλό το κόστος ζωής, παρά την οικονομική ύφεση.

Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση για τους συνταξιούχους

Μία εφαρμογή από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
Μία πληροφοριακή εφαρμογή για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων έχει αναπτύξει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Έτσι, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (Νομαρχίες) και Περιφέρειες στις οποίες λειτουργούν Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα παρέχουν ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο στους συνταξιούχους:

1) Βεβαιώσεις για την καταβληθείσα σύνταξη (για φορολογική χρήση)

2) Αντίγραφο τριμηνιαίου εκκαθαριστικού σημειώματος

3) Βεβαίωση για καταβολή κράτησης υγειονομικής περίθαλψης

4) Πιστοποιητικά συνταξιοδοτικής κατάστασης (για δάνεια κ.λπ)

5) Βεβαίωση ΕΚΑΣ

6) Εντολές πληρωμής (επανέκδοση)

Περαιτέρω, έχει δοθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εντολή για την αποδοχή διαφόρων αιτήσεων από συνταξιούχους του Δημοσίου και την άμεση διαβίβασή τους, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην Υπηρεσία Συντάξεων.

Παράλληλα έχουν αποσταλεί στις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου έντυπα με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη διεκπεραίωση συνταξιοδοτικών υποθέσεων, καθώς και σχετικά υποδείγματα αιτήσεων.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)