Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Έως 4,5 δισ. ευρώ το κόστος από την απόφαση του ΣτΕ για τις συντάξεις

Απόφαση μείζονος σημασίας, όχι μόνον από δημοσιονομικής πλευράς, κυοφορείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διάσκεψης για τις περικοπές σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές, που έγιναν στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Πληροφορίες... της «Κ» αναφέρουν ότι οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί ήδη έχουν πραγματοποιήσει διασκέψεις, υπό την προεδρία του προέδρου του ΣτΕ κ. Σωτήρη Ρίζου, για το κρίσιμο θέμα της συνταγματικότητας ή μη των περικοπών.

Από τις μέχρι τώρα διασκέψεις, καθώς ακολουθούν και άλλες εντός του Μαΐου για τη λήψη της τελικής απόφασης, έχει σχηματιστεί πλειοψηφία υπέρ της άποψης ότι οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις είναι αντισυνταγματικές και οι σχετικοί νόμοι που τις προέβλεψαν πρέπει να ακυρωθούν. Αν τελικώς η θέση περί αντισυνταγματικότητας επικρατήσει και αυτή είναι η αμετάκλητη απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το δημοσιονομικό κόστος για το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει και τα 4,5 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί που τάσσονται υπέρ της αντισυνταγματικότητας των περικοπών στις συντάξεις περιορίζουν την «εμβέλεια» της απόφασης του ΣτΕ μέχρι τον Αύγουστο του 2012, σε μια προσπάθεια ελέγχου του δημοσιονομικού κόστους που θα προκύψει από τη δικαστική κρίση.

Όπως οι πανεπιστημιακοί

Υπάρχουν σκέψεις η απόφαση για τις περικοπές των συντάξεων να κινηθεί στη λογική προηγούμενης απόφασης της Ολομελείας του ΣτΕ για τις περικοπές στους μισθούς των πανεπιστημιακών, που ενώ τους δικαίωσε, δηλαδή έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές τους, αναδρομικά «δεν τους αναγνώρισε», δηλαδή δεν τους έδωσε αναδρομικά αυτά που έχασαν. Όρισε απλώς να επανέλθουν οι μισθοί τους όπως αυτοί ήταν πριν από τις περικοπές του 2012. Ωστόσο, στο Συμβούλιο της Επικρατείας διατυπώνονται και αντίθετες απόψεις, μειοψηφικές, που τάσσονται υπέρ της συνταγματικότητας των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής για τις περικοπές των συντάξεων.

Η αντιπαράθεση των νομικών επιχειρημάτων που διατυπώνονται στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι ενδεικτικές της μείζονος σημασίας της επικείμενης απόφασης για τις περικοπές στις συντάξεις και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και η απουσία ρευστότητας στα δημόσια ταμεία είναι εμφανής.

Πάντως, η απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές των συντάξεων δεν αναμένεται να εκδοθεί νωρίτερα από το τέλος Μαΐου, ενδεχομένως και αργότερα, παρά τις πληροφορίες που διέρρευσαν – σχετικές οι δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό του αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος μίλησε για έκδοση της απόφασης την επόμενη εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ για τις συντάξεις, που πιθανότητα θα διαμορφωθεί τελικά υπέρ της αντισυνταγματικότητας των σχετικών μέτρων, πέραν του δημοσιονομικού κόστους που είναι βέβαιον ότι θα προκαλέσει νέους πονοκεφάλους στο υπουργείο Οικονομικών, ενδέχεται να θεωρηθεί και «ισχυρό χαρτί» στα χέρια της κυβέρνησης, που αρνείται περικοπές σε συντάξεις και μισθούς. Δίκοπο μαχαίρι, δηλαδή.

Άλλες αποφάσεις

Το δημοσιονομικό κόστος των 4,5 δισ. ευρώ από την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ θα έρθει να προστεθεί σε προηγούμενες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές περικοπές στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια. Ακόμη και σήμερα η απόφαση του ΣτΕ για τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ, που δικαιώθηκαν για τις περικοπές στους μισθούς τους μετά τον Αύγουστο του 2012, δεν έχει πλήρως εφαρμοστεί, δηλαδή οι στρατιωτικοί-σώματα ασφαλείας δεν έχουν λάβει τα χρήματα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, μάλιστα, κάνοντας χρήση ειδικής επιτροπής που υπάρχει για τον έλεγχο της εφαρμογής των αποφάσεών του, έχει επιβάλει και πρόστιμο 200.000 στο υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης αντισυνταγματικές έχουν κριθεί και οι περικοπές σε πανεπιστημιακούς για μετά το 2012, υπό προϋποθέσεις, δηλαδή δεν τους δόθηκαν αναδρομικά, ενώ ίδια απόφαση έχει εκδοθεί και για τους δικαστές από το ειδικό δικαστήριο που προβλέπεται (Μισθοδικείο) να εκδικάζει τα μισθολογικά και γενικότερα τα οικονομικά τους αιτήματα.

Δεύτερος γύρος δικαστικών κρίσεων για τις περικοπές στους μισθούς των στελεχών ΕΔ-ΣΑ ξεκίνησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου εκδικάστηκε νέα προσφυγή τους για τον νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, με τον οποίο προβλεπόταν μερική καταβολή στις αυξήσεις των μισθών τους μετά την απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ που τους δικαίωσε. Για άλλη μια φορά το ΣτΕ καλείται να κρίνει την αντισυνταγματικότητα ή μη και αυτού του νόμου, που ήρθε να επανορθώσει στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του υπουργείου Οικονομικών τις περικοπές στους μισθούς των στελεχών ΕΔ-ΣΑ μετά τη γνωστή απόφαση δικαίωσής τους από το ΣτΕ.

Και αυτός ο νόμος, που όριζε καταβολή σε ποσοστό 50% των μισθών τους ώστε να προσεγγίζουν το ύψος τους τον Αύγουστο του 2012, κρίνεται και πάλι από το ΣτΕ και αναμένεται απόφαση περί το τέλος Ιουνίου, προσθέτοντας μία ακόμη δικαστική κρίση στις ήδη υπάρχουσες σχετικά με τις περικοπές μισθών στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, δικαστές και πανεπιστημιακούς). Όπως εκτιμάται από ανώτατους δικαστές και αυτή η προσφυγή των στελεχών ΕΔ-ΣΑ πιθανότατα μπορεί να γίνει δεκτή, καθώς η προηγούμενη δικαίωσή τους από το ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στους μισθούς τους από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι σήμερα, ουσιαστικά δεν έχει εφαρμοστεί.

Τελευταία ευκαιρία για σύνταξη γυναικών από τα 50

Τελευταία ευκαιρία για σύνταξη γυναικών από τα 50
Τελευταία ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και να «κλειδώσουν» την «έξοδο» με πλήρη σύνταξη από τα 55 ή ακόμη και από τα 50, αν έχουν ανήλικο παιδί και είναι ασφαλισμένες στο Δημόσιο, έχουν οι γυναίκες, προτού μπει φραγμός στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Ανά Ταμείο ισχύουν διαφορετικές προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, όσες ασφαλίστηκαν πριν από το 1983, στο Δημόσιο, βγαίνουν στη σύνταξη και με 24,5 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας εφόσον είχαν ανήλικο παιδί στη 15ετία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερο Τύπο, τα Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, αντίστοιχα για την ίδια κατηγορία (ασφαλισμένες πριν από το 1983) υπάρχει όριο ηλικίας που είναι το 50ό έτος για όσες είχαν ανήλικο με 17 έως 25 έτη ασφάλισης κατά περίπτωση.
Στο ΙΚΑ, η «έξοδος» από τα 50, με ανήλικο παιδί, είναι μόνο για μειωμένη σύνταξη και με την προϋπόθεση ότι οι ασφαλισμένες είχαν υπαχθεί στην ασφάλιση πριν από το 1993.
Στον ΟΑΕΕ δεν προβλέπεται ανάλογη διάταξη, αλλά οι γυναίκες αποχωρούν με τα ίδια όρια ηλικίας που ισχύουν για τους άνδρες.
Στο ΕΤΑΑ, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι έως 2 έτη χαμηλότερα (58ο και 59ο έναντι 60ού για τους άνδρες) για όσες συμπληρώνουν την 35ετία έως το 2012.
Στον ΟΓΑ δεν υπάρχουν ευνοϊκά όρια ηλικίας και οι αγρότισσες μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος μόνον όταν κλείσουν το 67ο έτος και έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης στον Οργανισμό.


Τα μυστικά της Apple, της Coca Cola και των άλλων κολοσσών. Η συνταγή για το τέλειο logo

Πώς δημιουργείται το τέλειο λογότυπο; Το συγκεκριμένο Infographic σας εξηγεί το μυστικά των success story μεγάλων εταιρειών που έχουν μείνει στη μνήμη μας μέσα από το logo τους

Το λογότυπο μιας εταιρείας είναι πολλά περισσότερα πράγματα από μια όμορφη εικόνα.
Στην ουσία, σηματοδοτεί και ορίζει εν πολλοίς και την ίδια την επιτυχία. Σε πρώτη φάση τραβάει το βλέμμα και αφού το αιχμαλωτίσει οδηγεί στην πώληση και τη δοκιμή. Στη συνέχεια βέβαια, όλα εξαρτώνται από την ποιότητα του προϊόντος ή της προσφερόμενης υπηρεσίας ενώ πολλά κρίνονται και από την επιτυχία της διαφημιστικής καμπάνιας συνολικά.
Το παρακάτω Infographic του Vladimir Gendelman, CEO της CompanyFolders.com, εξηγεί πολλά για ένα logo που πετυχαίνει διάνα τον στόχο του.
Οι βασικές "συνταγές" επιτυχίας λοιπόν για ένα σωστό λογότυπο που ενδεχομένως θα μείνει και στην ιστορία, είναι οι παρακάτω:
-Να απευθύνεται στο κοινό του με τρόπο δελεαστικό για την ηλικιακή κατηγορία για την οποία προορίζεται.
Παράδειγμα:
-Κάνε το λογότυπο σου μοναδικό, αποφεύγοντας τα κλισέ. Καλό είναι επίσης να απορρίπτονται οι παρωχημένες ή πολύπλοκες γραμματοσειρές.
-Τόλμησε να πρωτοτυπήσεις και να κάνεις κάτι διαφορετικό. Ο πελάτης πρέπει να καθηλώνεται από το λογότυπο και να εντυπωσιάζεται. Την ίδια ώρα, στόχος είναι η απλότητα και ο μινιμαλισμός. Ο συνδυασμός πρωτοτυπίας και απλότητας γεννούν το τέλειο λογότυπο.


-Το λογότυπο πρέπει να σχετίζεται με την εταιρεία και τα προϊόντα της με τρόπο συμβολικό. Επιτυχημένα παραδείγματα είναι τα logo της Apple και των Burger King.
-Βασικό στοιχείο επίσης είναι να τηρείται η ισορροπία του λευκού στην εικόνα:
-Εκμεταλλεύσου τη δύναμη του σχήματος. Ο κύκλος συμβολίζει την αρμονία και την ενότητα. Το τετράγωνο την ισορροπία και την ασφάλεια. Το τρίγωνο τη δύναμη και τη σταθερότητα καθώς και την αρρενωπότητα.
-Όπως είπαμε και παραπάνω, βασική είναι η γραμματοσειρά.
Πέραν από την αποφυγή των επιτηδευμένων, η επιτυχία εξαρτάται και από την επιλογή της γραμματοσειράς που ικανοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τον σκοπό της.
Η γραμματοσειρά που επιλέχθηκε εν τέλει για την Disney ήταν εκείνη που έδινε περισσότερο την αίσθηση της χαράς και του παιχνιδιού σε σχέση με την πρώτη που απερρίφθη λόγω της σοβαρότητας της:

-Δεν είναι ανάγκη να λες τα πάντα, κάποια στοιχεία μπορείς απλά να τα υπονοείς. Παράδειγμα το "S" στο "USA" και το βέλος στο "FedEx".
-Βασικό στοιχείο είναι επίσης το χρώμα που θα επιλεχθεί.
Το κόκκινο δίνει την αίσθηση της ζέστης και της ενέργειας, το πράσινο της φύσης και της αφθονίας, το ροζ συμβολίζει τη γυναίκα και την αγάπη, το μπλε τον επαγγελματισμό και την επιτυχία, το κίτρινο τη χαρά και την αισιοδοξία, το πορτοκαλί την κοινωνική και περιπετειώδη διάθεση, το μοβ την καινοτομία και την δημιουργικότητα και το μαύρο τη δύναμη και την εξέλιξη.

-Τέλος, καλό είναι το λογότυπο που θα φτιάξεις να προσαρμόζεται εύκολα ανάλογα με τη χρήση του σε διαφορετικές οθόνες και όταν επιλέγεται διαφορετικό επίσης χρωματικό φόντο.

Το Infographic σε μεγάλη ανάλυση:

How to Design a Business Logo

Πηγή Infographic: companyfolders
 


S

Μάρδας: Τώρα δεν έχουμε χρήματα για επιστροφές σε συνταξιούχους

Δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα χρήματα για την αποκατάσταση των συντάξεων στα επίπεδα του 2012 σε εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, σύμφωνα με σημερινή τοποθέτηση του Δημ. Μάρδα.

Μάρδας: Τώρα δεν έχουμε χρήματα για επιστροφές σε συνταξιούχους
"Αν σήμερα μου ζητούσε η κυβέρνηση να βρούμε τα χρήματα για να πληρωθούν οι συνταξιούχοι τις επιστροφές ποσών, τα οποία περικόπηκαν το 2012, θα έλεγα ότι χρήματα δεν υπάρχουν", δήλωσε στον Focus FM.

Ο Γ. Ρωμανιάς μιλώντας το πρωί στο "MEGA Σαββατοκύριακο" είπε πως η κυβέρνηση υπολογίζει στο 1,5 δισ. ευρώ το κόστος αυτής της απόφασης, διευκρινίζοντας ότι αυτή αφορά σε όλους τους συνταξιούχους.

Από τη μεριά του, ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης εκτίμησε ότι τα χρήματα που θα χρειαστεί η κυβέρνηση ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να χαρακτηρίζει αντισυνταγματική τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος αλλά και την περικοπή του δώρου και των επιδομάτων.

Ο κ. Ρωμανιάς επισήμανε επίσης ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν θα εφαρμοστεί ούτε για τις επικουρικές, ούτε για τις κύριες συντάξεις και πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για τις συντάξεις του Μαΐου.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)