Σε νέα περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, τη δεύτερη εντός οκταμήνου, προχωρεί η κυβέρνηση. Η διπλή απώλεια για τον κάθε δικαιούχο θα φτάσει τελικά μέχρι και 23.000 ευρώ. Η επώδυνη ρύθμιση θα πλήξει και όσους υπέβαλαν ήδη αίτηση συνταξιοδότησης. Στον ίδιο δρόμο οδηγούνται άλλοι 22 φορείς πρόνοιας.
Κατά 22,67% η μείωση στο βοήθημα, που θα έχει αναδρομική ισχύ. Το μέτρο αναμένεται να επηρεάσει 52.000 άτομα που βρίσκονται στη λίστα αναμονής. Οδηγός η ρύθμιση για το Δημόσιο και για 22 ακόμα Ταμεία
«Ψυχρολουσία» για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, καθώς το εφάπαξ μειώνεται κατά 22.67% και μάλιστα για δεύτερη φορά σε οκτώ μόλις μήνες. Μεγάλες περικοπές θα ακολουθήσουν και σε 22 ακόμα ταμεία πρόνοιας, αφού το καταβαλλόμενο εφάπαξ θα συνδεθεί άμεσα με τις εισφορές που έχουν δώσει οι εργαζόμενοι.
Τη μείωση του βοηθήματος στους δημοσίους υπαλλήλους ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, με τους συνδικαλιστές να χαρακτηρίζουν την απόφαση «αιτία πολέμου». Αξίζει να σημειωθεί πως για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι η δεύτερη μείωση που μπαίνει σε εφαρμογή. Πέρυσι τον Νοέμβριο μειώθηκε το βοήθημα κατά 20% και τώρα έρχεται και νέα περικοπή στο καταβαλλόμενο εφάπαξ.
Σε σχέση με το αρχικό ποσό του βοηθήματος -δηλαδή πριν από τις δύο περικοπές- οι δημόσιοι υπάλληλοι χάνουν σωρευτικά έως και 23.000 ευρώ! Αρκεί να αναφερθεί πως μόνο από την περικοπή που ανακοινώθηκε χθες οι απώλειες κυμαίνονται από 2.657,9 έως 10.821,09 ευρώ.
Οι ρυθμίσεις θα επηρεάσουν και όσους έχουν ήδη κάνει αίτηση και είναι στην αναμονή για να εισπράξουν το βοήθημα. Στα συρτάρια του ταμείου στοιβάζονται 52.000 αιτήσεις και εκδίδεται το βοήθημα σε όσους κατέθεσαν τα χαρτιά τους τον Ιούλιο του 2010.
Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει «πιλότο» και για τις περικοπές στο εφάπαξ βοήθημα σε άλλα 22 ταμεία, που καταβάλλουν υψηλότερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν ταμεία που χορηγούν έως και 83% υψηλότερο εφάπαξ σε σχέση με αυτό που αναλογεί στις εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι.
Ποιοι θα πληρώσουν
Σε όλους αυτούς τους φορείς πρόνοιας θα υπάρξουν μεγάλες περικοπές, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ άμεσα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων τα ταμεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των φαρμακευτικών εργασιών, των νομικών, των εργοληπτών, των υπαλλήλων του ΙΚΑ κ.ά.
Στον αντίποδα υπάρχουν 12 φορείς πρόνοιας που χορηγούν χαμηλότερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τα ταμεία των εργαζομένων στα λιπάσματα του ΟΤΕ, του ΟΣΕ, της Εμπορικής Τράπεζας (όπου τον Νοέμβριο μειώθηκε το βοήθημα) και των συμβολαιογράφων (όπου η απόκλιση φτάνει το 126.53%).
Μάλιστα το «μοντέλο» σύνδεσης εισφορών και παροχών θα? επεκταθεί και στους φορείς που χορηγούν μερίσματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως έρχονται περικοπές και στα μερίσματα που χορηγούν τα μετοχικά ταμεία (π.χ. των δημοσίων υπαλλήλων).
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ενημέρωσε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ότι 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από την επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης θα διατεθεί για την άμεση αποπληρωμή του εφάπαξ των υπαλλήλων του Δημοσίου. Με βάση τις εκτιμήσεις, το ποσό αυτό αρκεί για την καταβολή περίπου 33.000 εφάπαξ στους δικαιούχους.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ Η ΑΝΑΜΟΝΗ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΑ 7 ΕΤΗ
Με καθυστέρηση δύο χρόνων το βοήθημα
Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς αυτή τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα 52.000 αιτήσεις για το εφάπαξ. Ενδεικτικό του αδιεξόδου είναι πως 650 άτομα έχουν πεθάνει, περιμένοντας την έκδοση του βοηθήματος.Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ταμείου αυτό τον μήνα εκδίδεται το βοήθημα σε όσους υπέβαλαν αίτηση τον Ιούλιο του 2010. Σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα, όσοι υποβάλλουν τώρα τα χαρτιά τους θα πάρουν το βοήθημα μετά από επτά έτη.
«Μαύρη τρύπα»
Το ταμείο έχει κυριολεκτικά ξεμείνει από ρευστό, με αποτέλεσμα η «μαύρη τρύπα» να φτάνει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την έκδοση περίπου 550 εφάπαξ τον μήνα, με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες αιτήσεις να στοιβάζονται στα συρτάρια του ταμείου.Για το θέμα αυτό έχει κατατεθεί σειρά προτάσεων, όπως είναι η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, η επιβολή νέων εισφορών και η αύξηση του αριθμού των ασφαλισμένων (π.χ. με την υποχρεωτική υπαγωγή στο ταμείο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των μετακλητών υπαλλήλων). Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ είχε προτείνει να κατευθυνθεί για τη στήριξη του ταμείου μέρος των χρημάτων από την επιβολή των ειδικών εισφορών στις συντάξεις. Τελικά το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να προχωρήσει στη μείωση του βοηθήματος.
ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ
Χαμένοι οι εργαζόμενοι με πολλά έτη ασφάλισης
Νέο «χτύπημα» έρχεται στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο είχε περικοπεί και πέρσι τον Νοέμβριο. Η περσινή μείωση ήταν της τάξης του 20% και φέτος έρχεται μία ακόμα περικοπή που φτάνει το 22.67%.
Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν πολλά έτη ασφάλισης και είναι στις κατηγορίες τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι έπαιρναν και το μεγαλύτερο εφάπαξ, με αποτέλεσμα να έχουν τις σημαντικότερες απώλειες.
Παράδειγμα
Ενδεικτικά αναφέρεται πως δημόσιος υπάλληλος με 30 έτη ασφάλισης (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) πριν από τα μέτρα έπαιρνε εφάπαξ 48.251 ευρώ.
Μετά την περικοπή του Νοεμβρίου, το βοήθημα που θα πάρει περιορίστηκε στα 38.600,8 ευρώ.
Τώρα με τη νέα περικοπή -όποτε αποχωρήσει- θα πάρει 29.850 ευρώ. Δηλαδή μέσα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο είδε το εφάπαξ του να περιορίζεται κατά 18.401 ευρώ.
Την ίδια στιγμή δημόσιος υπάλληλος με 35ετία (τεχνολογικής εκπαίδευσης) πριν από τα μέτρα έπαιρνε εφάπαξ 57.176,54 ευρώ. Με τη μείωση του Νοεμβρίου το βοήθημα έπεσε στα 45.741,23 ευρώ και τώρα θα περιοριστεί στα 35.371,69 ευρώ.