Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΓΑΪΔΑΡΩΝ

http://olympiada.files.wordpress.com/2011/10/donkeys.jpg?w=192&h=144Με πολύ απλά λόγια, κάτι διδακτικό που πρέπει να γίνει ευαγγέλιο για εμάς και τις επόμενες γενιές.
Μια μέρα εμφανίσθηκε σε ένα χωριό ένας άνδρας με γραβάτα. Ανέβηκε σε ένα παγκάκι και φώναξε σε όλο τον τοπικό πληθυσμό ότι θα αγόραζε όλα τα γαϊδούρια που θα του πήγαιναν, έναντι 100 ευρώ και μάλιστα μετρητά.
Οι ντόπιοι το βρήκαν λίγο περίεργο, αλλά η τιμή ήταν πολύ καλή και όσοι προχώρησαν στην πώληση γύρισαν σπίτι με το τσαντάκι γεμάτο και το χαμόγελο στα χείλη.
Ο άνδρας με τη γραβάτα επέστρεψε την επόμενη μέρα και πρόσφερε 150 ευρώ για κάθε απούλητο γάιδαρο, κι έτσι οι περισσότεροι κάτοικοι πούλησαν τα ζώα τους. Τις επόμενες ημέρες προσέφερε 300 ευρώ για όσα ελάχιστα ζώα ήταν ακόμα απούλητα με αποτέλεσμα και οι τελευταίοι αμετανόητοι να πουλήσουν τα γαϊδούρια τους.
Μετά συνειδητοποίησε ότι στο χωριό δεν έμεινε πια ούτε ένας γάιδαρος και ανακοίνωσε σε όλους ότι θα επέστρεφε μετά από μια εβδομάδα για να αγοράσει οποιοδήποτε γάιδαρο έβρισκε έναντι . 500 ευρώ! Και αποχώρησε.
Την επόμενη μέρα ανέθεσε στον συνέταιρό του το κοπάδι των γαϊδάρων που είχε αγοράσει και τον έστειλε στο ίδιο χωριό με εντολή να τα πουλήσει όλα στην τιμή των 400 ευρώ το ένα. Οι κάτοικοι βλέποντας την δυνατότητα να κερδίσουν 100 ευρώ την επόμενη εβδομάδα, αγόρασαν ξανά τα ζώα τους 4 φορές πιο ακριβά από ότι τα είχανε πουλήσει, και για να το κάνουν αυτό, αναγκάστηκαν να ζητήσουν δάνειο από την τοπική τράπεζα.
Όπως φαντάζεστε, μετά την συναλλαγή οι δύο επιχειρηματίες έφυγαν διακοπές σε έναν φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής, ενώ οι κάτοικοι του χωριού βρέθηκαν υπερχρεωμένοι, απογοητευμένοι, και με τα γαϊδούρια στην κατοχή τους που δεν άξιζαν πλέον τίποτα.
Φυσικά οι αγρότες προσπάθησαν να πουλήσουν τα ζώα για να καλύψουν τα χρέη. Μάταια. Η αξία τους είχε πατώσει. Η τράπεζα λοιπόν κατάσχεσε τα γαϊδούρια και εν συνεχεία τα νοίκιασε στους πρώην ιδιοκτήτες τους.
Ο τραπεζίτης όμως πήγε στον δήμαρχο του χωριού και του εξήγησε ότι εάν δεν ανακτούσε τα κεφάλαια που είχε δανείσει θα κατέρρεε και αυτός, και κατά συνέπεια θα ζητούσε αμέσως το κλείσιμο της ανοικτής πίστωσης που είχε με τον δήμο. Πανικόβλητος ο δήμαρχος και για να αποφύγει την καταστροφή, αντί να δώσει λεφτά στους κατοίκους του χωριού για να καλύψουν τα χρέη τους, έδωσε λεφτά στον τραπεζίτη, ο οποίος παρεμπιπτόντως . ήταν κουμπάρος του δημοτικού συμβούλου.
Δυστυχώς όμως ο τραπεζίτης αφού ανέκτησε το κεφάλαιό του, δεν έσβησε το χρέος των κατοίκων, και ούτε το χρέος του δήμου, ο οποίος φυσικά βρέθηκε ένα βήμα πριν την πτώχευση. Βλέποντας τα χρέη να πολλαπλασιάζονται και στριμωγμένος από τα επιτόκια, ο δήμαρχος ζήτησε βοήθεια από τους γειτονικούς δήμους. Αυτοί όμως του έδωσαν αρνητική απάντηση, γιατί όπως του είπαν είχαν υποστεί την ίδια ζημιά με τους δικούς τους γαιδάρους!!…
Ο τραπεζίτης τότε έδωσε στον δήμαρχο την «ανιδιοτελή» συμβουλή / οδηγία να μειώσει τα έξοδα του δήμου: λιγότερα λεφτά για τα σχολεία, για το νοσοκομείο του χωριού, για την δημοτική αστυνομία, κατάργηση των κοινωνικών προγραμμάτων, της έρευνας, μείωση της χρηματοδότησης για καινούρια έργα υποδομών. Αυξήθηκε η ηλικία συνταξιοδότησης, απολύθηκαν οι περισσότεροι υπάλληλοι του δημαρχείου, έπεσαν οι μισθοί και αυξήθηκαν οι φόροι.
Ήταν έλεγε αναπόφευκτο, αλλά υποσχόταν με αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές «να βάλει τάξη στη λειτουργία του δημοσίου, να βάλει τέλος στις σπατάλες» και να . ηθικοποιήσει το εμπόριο των γαϊδάρων.
Η ιστορία άρχισε να γίνεται ενδιαφέρουσα όταν μαθεύτηκε πως οι δυο επιχειρηματίες και ο τραπεζίτης είναι ξαδέρφια και μένουν μαζί σε ένα νησί κοντά στις Μπαχάμες, το οποίο και αγόρασαν . με τον ιδρώτα τους. Ονομάζονται οικογένεια Χρηματοπιστωτικών Αγορών, και με μεγάλη γενναιότητα προσφέρθηκαν να χρηματοδοτήσουν την εκλογική εκστρατεία των δημάρχων των χωριών της περιοχής.
Σε κάθε περίπτωση η ιστορία δεν έχει τελειώσει γιατί κανείς δεν γνωρίζει τι έκαναν μετά οι αγρότες. Εσύ τι θα έκανες στην θέση τους; Τι θα κάνεις εσύ;

Πρέπει να γνωρίζετε ότι...

...το 1936, η Ελλάδα του Ιωάννη Μεταξά, αρνήθηκε να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δανείου που είχε συνάψει με τη βελγική τράπεζα Societe Commerciale de Belgique.
Η κυβέρνηση του Βελγίου προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο του Διεθνούς δικαίου, που είχε ιδρύσει η Κοινωνία των Εθνών, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αθετεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η Ελλάδα απάντησε ότι αδυνατεί να εκπληρώσει τις δανειακές της
υποχρεώσεις, διότι δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση του Λαού και της χώρας!
Στο υπόμνημά της, η Ελληνική κυβέρνηση έλεγε: "Η Κυβέρνηση της Ελλάδος, ανήσυχη για τα ζωτικά συμφέροντα του Ελληνικού λαού και για τη διοίκηση, την οικονομική ζωή, την κατάσταση της υγείας και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας, δεν θα μπορούσε να προβεί σε άλλη επιλογή. Όποια κυβέρνηση κι αν ήταν στην θέση της, θα έκανε το ίδιο" (Yearbook of the International Law Commission, 1980,v.l.,sel.25).
Το επιστέγασμα ήρθε με το υπόμνημα που κατέθεσε στο Διεθνές Δικαστήριο ο νομικός εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης το 1938, όπου τόνισε τα αυτονόητα: Ενίοτε μπορεί να υπάρξει μια έκτακτη κατάσταση "η οποία κάνει αδύνατο για τις Κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους δανειστές και προς τον Λαό τους. Οι πόροι της χώρας είναι ανεπαρκείς για να εκπληρώσουν και τις δύο υποχρεώσεις ταυτόχρονα. Είναι αδύνατον να πληρώσει μια Κυβέρνηση το χρέος και την ίδια στιγμή να παρασχεθεί στον λαό η κατάλληλη διοίκηση και οι εγγυημένες συνθήκες για την ηθική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα δύο. Και φυσικά, το καθήκον του Κράτους να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των βασικών δημοσίων υπηρεσιών, ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ έναντι της πληρωμής των χρεών της. Από κανένα κράτος δεν απαιτείται να εκπληρώσει, μερικά ή ολικά, τις χρηματικές του υποχρεώσεις, αν αυτό ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών του κι έχει σαν αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση της διοίκησης της χώρας (σας θυμίζει κάτι;). Στην περίπτωση που η αποπληρωμή των χρεών θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ζωή και τη διοίκηση, η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διακόψει ή και να μειώσει την εξυπηρέτηση του χρέους!"
Με αυτά τα επιχειρήματα λοιπόν, το Διεθνές δικαστήριο δικαίωσε την Ελλάδα, δημιουργώντας νομικό προηγούμενο, στο οποίο μάλιστα το 2003 στηρίχθηκε η Αργεντινή και ο αείμνηστος πρόεδρος της, Νέστωρ Κίχνερ, ο οποίος επέλεξε να διαγράψει μονομερώς το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους της χώρα του, αντί να την υποδουλώσει στο ΔΝΤ!
--------
Επειδή σε κάποιους αρέσει να λένε, ότι λέμε ψέματα, ότι δεν υπάρχουν αυτά και ότι είναι κακόβουλες φήμες, κλπ, κλπ, κλπ, σας δειχνουμε και το βιβλίο που το λέει αυτό και το επίσημο λίνκ στο site του Διεθνούς Δικαστηρίου (Τόμος 2, Μέρος 1), για να το κατεβάσουν οι άπιστοι θωμάδες. Έχει ενδιαφέρον όλο το κομμάτι από το δεύτερο μισό της σελίδας 24, που λέει για την Βουλγαρία, μέχρι και την 27+, αν πάλι θέλετε να διαβάσετε μόνο την αναφορά που λέει παρακάτω, διαβάστε το δεξί μισό της σελίδας 25, (στο τέλος του αριστερού μέρους στη σελίδα 26, ο δικηγόρος των Βέλγων, συμφώνησε ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν γίνεται να πληρώσει η Ελλάδα, και αν και το χρέος αν και δεν παραγράφεται, παγώνει). Τελικά όπως οι ασθενείς αναγκάζονται και γίνονται γιατροί, μπας και την γλυτώσουν, έτσι κ εμείς θα γίνουμε δικηγόροι διεθνούς δικαίου ...

Nῦν ἀπολύεις τὸν δοῦλόν σου, δέσποτα...

Ήταν κουτσό άλογο, τον χρησιμοποίησαν ως Δούρειο Ίππο, και τώρα του συμπεριφέρονται σαν να είναι ψοφίμι. Απόδειξη ο διάλογος που είχε ο Παπανδρέου με την Μέρκελ και το Σαρκοζύ, προχθές στις Βρυξέλλες. Πίστεψε ο θλιβερός ιός της Μαργαρίτας πως ήταν δυνατό, τα ίδια ηλίθια τεχνάσματα και οι ίδιοι φτηνοί εκβιασμοί, που έχουν πέραση στις 153 κότες της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του, θα έπιαναν και στους δανειστές.
«Μου ασκείται μεγάλη πίεση. Ίσως αναγκαστώ να πάω σε εκλογές» είπε σε δραματικούς τόνους ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τους Άνγκελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζύ. «Κάνε ότι νομίζεις...» του απάντησαν και τον έλουσε κρύος ιδρώτας.
Και που είσαι ακόμα Γιώργο μας. Τα άσχημα πέρασαν, τα χειρότερα έρχονται.
Δημήτρης Μακρής

Αρον άρον εφεδρεία

Χωρίς να τηρηθεί κανενός είδους πρόσχημα, με αμφίβολης νομιμότητας διαδικασίες και πριν καν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το πολυνομοσχέδιο για την εφεδρεία άρχισε να εφαρμόζεται με άνωθεν εντολή και με χαρακτηρισμό «επείγον».

Το υπουργείο Υποδομών, με περίσσια μυστικότητα και γραπτή επιστολή «εσωτερικής κατανάλωσης», έσπευσε να ειδοποιήσει την περασμένη Παρασκευή τις διοικήσεις 14 οργανισμών να καταθέσουν άρον άρον μέχρι τις 26 Οκτωβρίου -μέχρι αύριο, δηλαδή- τα ονόματα αυτών που φεύγουν μέσω της εφεδρείας.

Το έγγραφο με θέμα «Εφαρμογή των νέων διατάξεων για την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και την εργασιακή εφεδρεία», υπογεγραμμένο και πρωτοκολλημένο κανονικά, φαίνεται πως έχει συνταχθεί στις 21 Οκτωβρίου -δηλαδή λίγες ώρες μετά την επεισοδιακή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Απευθύνεται στα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα των Γενικών Γραμματειών Δημοσίων και Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Εργων, ζητώντας από τις διοικήσεις τους να αποστείλουν «άμεσα και όχι αργότερα από την 26-10-2011» τις καταστάσεις του προσωπικού που εμπίπτει στις ρυθμίσεις του σχετικού νόμου.

Ζήτημα νομιμότητας

Στη λίστα με τους 14 φορείς συμπεριλαμβάνονται, εκτός από εταιρείες όπως ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων και η «Αττικό Μετρό», η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ που είναι εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένοι οργανισμοί αποτελούν απλά την πρώτη «φουρνιά» αφού, εντός των ημερών, το υπουργείο αναμένεται να ειδοποιήσει και τους υπόλοιπους φορείς του Δημοσίου να προχωρήσουν στην κατάρτιση λίστας εφεδρείας. Πάντως, οι περισσότερες διοικήσεις έχουν ήδη δώσει ανεπίσημη προφορική εντολή στις υπηρεσίες τους να εξετάσουν πόσοι και ποιοι από το προσωπικό εμπίπτουν στα άρθρα 33 και 34 του νόμου.

Το συγκεκριμένο έγγραφο προώθησε στη δημοσιότητα το Συντονιστικό οργανισμών του Δημοσίου (ΠΟΣΠΕΡΤ, ΕΙΝ, ΠΟΘΑ, ΠΟΜΕΕΑ, ΟΣΕΤΕΕ, των Σωματείων ΟΣΚ, ΙΓΜΕ, ΟΔΔΥ, ΕΟΜΜΕΧ, ΕΘΙΑΓΕ, ΟΠΕΓΕΠ, ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΛΟΓΑΚ, ΗΔΙΚΑ, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ΘΕΜΙΣ, ΟΚΑΑ, ΕΛΟΤ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΜΟΔ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Αττικό Μετρό, Γ.Γ. Τουρισμού), κάνοντας λόγο για «κυβερνητική αθλιότητα» και «αγριότητα». «Είναι παράλογο αυτό που συμβαίνει. Εδώ τίθεται όχι μόνο ζήτημα νομιμότητας, αλλά και λογικής: πριν καν το πολυνομοσχέδιο βγει στο ΦΕΚ, πριν δοθούν οι πιστοποιήσεις από τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, πώς το υπουργείο ζητά να δοθούν λίστες με ονόματα;», αναρωτιέται ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΣΚ, Μανώλης Δανδουλάκης.

Δεν είναι λίγοι, πάντως, οι εργαζόμενοι σε οργανισμούς του Δημοσίου που μιλούν για «καθεστώς τρομοκρατίας». Καταγγέλλουν ότι οι ίδιοι και πολλοί συνάδελφοί τους έχουν δεχτεί τηλεφωνήματα από προϊσταμένους των υπηρεσιών τους, που ρωτούν πόσα χρόνια έχουν στην υπηρεσία και πόσα ένσημα έχουν συμπληρώσει. Εντούτοις, οι περισσότερες διοικήσεις μάλλον δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε λίστα «πλεονάζοντος προσωπικού» μέχρι να οριστικοποιηθεί το ζήτημα της εφεδρείας. Για παράδειγμα, στην εταιρεία «Εγνατία Οδός Α.Ε.», η διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις με νομικούς για το συγκεκριμένο πρόβλημα, ενώ στην ΕΥΑΘ διατείνονται πως η εντολή του υπουργείου Υποδομών δεν αφορά την εταιρεία, «καθώς είναι Α.Ε. εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και ανήκει σε άλλη κατηγορία».

Με... μυστικότητα το έγγραφο που εστάλη σε 14 οργανισμούς

Με... μυστικότητα το έγγραφο που εστάλη σε 14 οργανισμούς

Απειλούν την Ελλάδα με ανεξέλεγκτη χρεοκοπία

Το θρίλερ σχετικά με το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους συνεχίζεται. Μεγάλο "κούρεμα" ζητούν Γερμανία και ΔΝΤ. Αρνούνται οι τραπεζίτες και υποσ

Την οξύτατη αντίδραση των μεγάλων τραπεζών που κατέχουν το ελληνικό χρέος, προκάλεσαν οι πληροφορίες για γερμανικό σχέδιο που προβλέπει κούρεμα μέχρι 60%.

Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ με non paper για το ελληνικό χρέος, που δόθηκε στη δημοσιότητα προβλέπει επίσης κούρεμα 60% και την Ελλάδα εκτός αγορών μέχρι το 2021.

Το ΔΝΤ κάνει αναφορά στην πιο αργή ανάκαμψη της οικονομίας, στην καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων, την καθυστέρηση στην εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος και στην καθυστερημένη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Ενώ, όμως Γερμανία και ΔΝΤ πιέζουν για εθελοντικό κούρεμα έως 60%, οι τράπεζες δεν δείχνουν διατεθειμένες να υποστούν τόσο μεγάλη ζημιά

"Υπάρχουν και όρια"

Στα σενάρια περί κουρέματος 60%, απάντησαν με αιχμηρή ανακοίνωση οι μεγάλες τράπεζες μέλη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IFF).

Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του IFF, Τσαρλς Νταλάρα, υπάρχουν όρια στο επίπεδο κουρέματος του ελληνικού χρέους, ώστε να μπορεί να θεωρείται "εθελοντικό" και άρα να μην προκληθεί πιστωτικό γεγονός.

"Οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, ωστόσο, υπάρχουν όρια σε αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως εθελοντικό", αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Νταλάρα.

Τη Δευτέρα, υπήρξαν πληροφορίες ότι ΕΕ και τράπεζες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, αν και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.

Πάντως τα όσα ανακοίνωσε ο Τσαρλς Νταλάρα δείχνουν ότι μάλλον υπάρχει σημαντικό χάσμα σχετικά με το κούρεμα, ενώ ο χρόνος τελειώνει.

"Μια προσέγγιση που δεν θα βασιζόταν στη συνεργασία και θα αφορούσε μονομερείς ενέργειες θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία, γεγονός που θα απομόνωνε την ελληνική οικονομία από τις διεθνείς αγορές επί πολλά χρόνια".

"Συνεχίζουμε να μελετάμε τις επιλογές που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μια ρεαλιστική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και θα είχαν ως αποτέλεσμα την επανεμφάνιση της ανάπτυξης και των επενδύσεων" προσθέτει ο κ. Νταλάρα και καταλήγοντας τονίζει ότι το IFF υποστηρίζει την αναζήτηση εποικοδομητικών λύσεων από τις οποίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν όχι μόνο οι επενδυτές αλλά και η Ελλάδα.

Πάνω από 400.000 ευρώ κόστισαν τα επεισόδια

Την καταβολή αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας που υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια των τελευταίων επεισοδίων, ζητεί ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το ΕΒΕΑ προέβη σε καταγραφή των ζημιών με ειδικά συνεργεία και διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 62 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και 9 τραπεζικά καταστήματα, έχουν υποστεί ζημιές στις κτηριακές τους εγκαταστάσεις, ενώ σε ορισμένες από αυτές σημειώθηκαν και κλοπές εμπορευμάτων, το συνολικό κόστος των οποίων, κατά δήλωση των επιχειρηματιών, ξεπερνά τις 400.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επισημαίνει στην επιστολή του ότι: "Ο επιχειρηματικός κόσμος καταδικάζει για ακόμα μια φορά, την οποιαδήποτε μορφή βίας και εκφράζει την έντονη αγανάκτησή του, για τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν και έπληξαν για πολλοστή φορά το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

Η επιχειρηματική κοινότητα και ειδικά οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στο κέντρο της Αθήνας, βάλλονται από παντού, από την οικονομική κρίση, από τη μειωμένη κατανάλωση, από τους μειωμένους τζίρους, από την ανυπαρξία αναπτυξιακών προσπαθειών και από τις ζημιές και φθορές που προκαλούνται σε κάθε διαδήλωση και πορεία.

Έχοντας υπόψη μας, την τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνει όλη η αγορά και γνωρίζοντας τις υπάρχουσες νομοθετικές διατάξεις, ζητούμε την εφαρμογή των σχετικών νόμων για την αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων και πληγέντων επιχειρηματιών και την άμεση έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, βάσει του άρθρου 20 του Ν. 3775/21.7.2009, το οποίο προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που υφίστανται ζημιές κατά τη διάρκεια επεισοδίων».

Το πιστωτικό επεισόδιο Λαυρεντιάδη

Ντόμινο αρνητικών εξελίξεων για την άλλοτε κραταιά αυτοκρατορία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προκάλεσε η αποκάλυψη της λαθροχειρίας στην Proton Bank, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τον επιχειρηματία για τη χρηματοδότηση κάθε δουλειάς του.

Χωρίς λόγια Χωρίς λόγια Η Proton ξετινάχτηκε, όμως ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος τη δάνειζε λαθραία με κρατικό χρήμα -εμφανιζόμενος ως θεματοφύλακας της συστημικής ισορροπίας-, η Τράπεζα της Ελλάδος διεξήγαγε ελέγχους διαρκείας και διαπίστωνε κραυγαλέες παραβάσεις -όμως έκανε τον μαρμαρωμένο βασιλιά-, μέχρι που ο λογαριασμός της κρατικοποίησης έφθασε να είναι 1,1 δισ. ευρώ.

Ηδη στα επίσημα έγγραφα στα οποία εκτιμήθηκε η «τρύπα» της Proton Bank προαναγγέλλεται το «τσουνάμι» που έρχεται σε μεγάλο πλέγμα των εταιρειών Λαυρεντιάδη, των συνεταίρων του, των «μπροστινών του» ή ακόμα και κάποιων ανυποψίαστων συνεργατών του. Ολα περιγράφονται με τη φράση: «Εταιρείες συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη - Ενιαίος Κίνδυνος». Πρώτη εταιρεία στη λίστα, η Alapis, ενώ ακολουθούν εταιρείες φαρμάκων, χημικών, καλλυντικών, απορρυπαντικών, κτηνιατρικών ειδών, ζωοτροφών, αποσχισθέντες κλάδοι και θυγατρικές αλλά και εκδοτικές δραστηριότητες χρεωμένες στους Π. και Γ. Κυριακίδη.

Ο λαβύρινθος Λαυρεντιάδη από τα -κατόπιν εορτής- πορίσματα περιγράφεται τώρα ως πιστωτική απειλή και σε διάστημα λιγότερο από τρεις μήνες -από την παρέμβαση της Αρχής κατά του βρόμικου χρήματος- καταγράφηκαν δύο ηχηρά μπαμ, αυτό της Proton και το χθεσινό της Alapis, ενώ μάλλον έπεται και συνέχεια οδυνηρή, κυρίως για όσους συναλλάσσονται με τον όμιλο ή εργάζονται σ' αυτόν. Ολα δείχνουν ότι και οι δύο υποθέσεις έχουν ισχυρές ποινικές απολήξεις για τον αρχιτέκτονα-ηθικό αυτουργό και για τα εκτελεστικά όργανά του. Ο ίδιος εισαγγελέας, ο κ. Ι. Δραγάτσης, που κρατά ανοιχτή την υπόθεση της Proton Bank (με κατηγορίες υπεξαίρεσης, απάτης, ξεπλύματος και απιστίας) κατά του Λ. Λαυρεντιάδη, ερευνά εδώ και καιρό την πιθανότητα τέλεσης και αδικημάτων χρηματιστηριακής απάτης (κακουργήματα) από τον άλλοτε επονομαζόμενο και «βασιλιά της χλωρίνης» και λοιπούς συνεργάτες του. Αυτά σχετίζονται με την Alapis, τη Νεοχημική και ίσως και την ΕΛΦΕ, με τη δεύτερη να έχει επιστραφεί στον Λ. Λαυρεντιάδη κακήν κακώς από το περίφημο αμερικανικό Carlyle Group.

Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει τη συνδρομή του ΣΔΟΕ, το οποίο επί χρόνια δεν είχε καν αναζητήσει πώς ο Λ. Λαυρεντιάδης έγινε... τόσο golden που σάρωνε με εξαγορές ό,τι έβρισκε μπροστά του, έφτιαχνε business stories, τις πουλούσε, προσέλκυε μετόχους, έβρισκε αχυράνθρωπους και ξεφορτωνόταν μετοχικά πακέτα με χρηματοδότηση της Proton, μέχρι που οι αφελείς μέτοχοι ανακάλυπταν άνθρακα αντί για θησαυρό.

Και σ' αυτές τις διαδρομές του Λ. Λαυρεντιάδη το Χρηματιστήριο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απουσίαζαν προκλητικά, αν δεν κράταγαν... φανάρι.

Οσο για την πολιτική τάξη (το δικομματικό σύστημα εξουσίας διευρυμένο δεξιά και αριστερά), καθημερινά αποδεικύνει πως έχει λόγους, γι' αυτό και σιωπά για τον «τυφώνα Λαυρεντιάδη», που διετέλεσε άλλωστε και μέγας χορηγός, με υπουργούς, βουλευτές και πολιτευτές να συνωθούνται για ένα φωτογραφικό ενσταντανέ μαζί του.

Η συνέχεια θα κριθεί πλέον από τη στάση της Δικαιοσύνης, ίσως και από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία που επιταχύνει τις κακές εξελίξεις. Προς στιγμήν ο Λ. Λαυρεντιάδης είναι η χαρά των νομικών και όσων τον συνδράμουν για να βρει ποινική διέξοδο, καθώς είναι αποδεδειγμένα πολυεκατομμυριούχος, αφού επέστρεψε μεμιάς 51 εκατ. ευρώ στην Proton Bank με αντάλλαγμα την αμνηστία. *

Πάνε για «κούρεμα» και οι συντάξεις

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ • ΜΟΝΟ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΥΨΟΥΣ 205 ΔΙΣ. ΘΑ ΑΦΟΡΑ Η ΡΥΘΜΙΣΗ

Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα εξαιρεθούν από το «κούρεμα» αλλά θα κληθούν κι αυτά να συμμετάσχουν εθελοντικά στο νέο πρόγραμμα, σύμφωνα με τα όσα είπε χθες σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος.

Και στη μέση Μέρκελ Και στη μέση Μέρκελ Το γεγονός αυτό θέτει σε κίνδυνο τα αποθεματικά των Ταμείων και δημιουργεί προϋποθέσεις μετακύλισης των απωλειών στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους, σε αντίθεση με τις τράπεζες, που είναι απόλυτα διασφαλισμένες από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης στο οποίο θα ενταχθούν. Ο κ. Βενιζέλος χθες συνομίλησε με τους επικεφαλής τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, αλλά όχι με διοικητές Ταμείων.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, που ρωτήθηκε χθες εδώ στις Βρυξέλλες, είπε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν διπλή ιδιότητα: στο πλαίσιο της κοινωνικής τους πολιτικής θα προστατευθούν από το κράτος, οπότε είναι διασφαλισμένα ως προ την πληρωμή των συντάξεων, οι οποίες, όπως διαβεβαίωσε, δεν θα μειωθούν. Ομως στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής πολιτικής δεν μπορούν να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα της ελάφρυνσης...

Στο μεταξύ, αυτό το πρόγραμμα της ελάφρυνσης ή «κουρέματος», που αναμένεται να αποφασιστεί εκτός απροόπτου στην αυριανή επαναληπτική σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα αφορά όχι το σύνολο του χρέους της χώρας, αλλά το ιδιωτικό χρέος της χώρας, που ανέρχεται περίπου στα 205 δισ. ευρώ, ανεξαρτήτως χρονικής λήξης των ομολόγων (μέχρι το 2035).

Το ποσοστό του «κουρέματος», σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, μπορεί να φθάσει και το 50%, καθώς φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος η θέση της Γερμανίας, που υποστηρίζεται από ένα ισχυρό μπλοκ χωρών τις οποίες επηρεάζει, όπως είναι η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Αυστρία.

Το πλαίσιο της λύσης που αναζητείται, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου, θα έχει τα εξής στοιχεία:

Η ελάφρυνση, ή απομείωση ή «κούρεμα», του ελληνικού χρέους να έχει εθελοντικό χαρακτήρα, γιατί, όπως είπε, αυτή είναι η απόφαση του συμβουλίου κορυφής.

Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα ως μέλος της ευρωζώνης δεν μπορεί να κάνει μονομερείς ενέργειες και το «κούρεμα» χωρίς εθελοντικό χαρακτήρα είναι μονομερής ενέργεια (σ.σ. κι αυτό σημαίνει χρεοκοπία). Σημείωσε ότι για το λόγο αυτό την πρωτοβουλία την έχει η ευρωζώνη και υπογράμμισε ότι, σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θέλει λύση θεσμικά και νομικά ασφαλή. Αυτό σημαίνει μια λύση που δεν θα ενεργοποιήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου. «Δεν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός από τη λύση, ακόμη και η Γαλλία θεωρεί ότι αυτό είναι αδιανόητο», είπε...

Σημείωσε επίσης ότι ο διάλογος με τις τράπεζες για να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ανάλογη αισιόδοξη δήλωση έκανε χθες στις Βρυξέλλες και ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ.

Οσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος είχε χθες με τους επικεφαλής τεσσάρων εξ αυτών (της Εθνικής, της Alpha Bank, της Eurobank και της Πειραιώς) τηλεδιάσκεψη από τις Βρυξέλλες. Είπε σε δημοσιογράφους ότι το κράτος είναι προνομιούχος μεγαλομέτοχος και εγγυητής των τραπεζών, η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο, η επανακεφαλαιοποίησή τους είναι διασφαλισμένη, το ίδιο και η ρευστότητά τους. Τόνισε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την καλή λειτουργίας τους, «αλλά είναι άλλο το έθνος και άλλο το συμφέρον των τραπεζών».

Θα απομειωθεί ή θα «κουρευτεί» μόνο το ιδιωτικό χρέος, που είναι ύψους 205 δισ. ευρώ. Το ποσοστό «κουρέματος» μπορεί να φθάσει στο 50%, αλλά χθες ούτε διέψευδαν ούτε επιβεβαίωναν τις πληροφορίες αυτές. «Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να πει κάτι τέτοιο δημόσια...» έλεγαν.

Στόχος είναι το χρέος να γίνει βιώσιμο το συντομότερο δυνατό. Ο υπουργός, που ρωτήθηκε χθες σε ποια επίπεδα και πότε θα γίνει βιώσιμο, αρνήθηκε να μπει στο θέμα αναλυτικά. «Θέλουμε το χρέος στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο», είπε και παρέπεμψε σε δημοσιεύματα που επικαλούνται πληροφορίες σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι με ένα «κούρεμα» της τάξης του 50%, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί μόλις στο 120% του ΑΕΠ το 2020. *

Τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για την απόλυση

Άκυρη και Καταχρηστική Απόλυση
Με βάση τις σχετικές διατάξεις για την καταγγελία συμβάσεως και την πλούσια νομολογία, όπως έχει διαμορφωθεί ενδεικτικά αναφέρουμε και τις παρακάτω περιπτώσεις ακυρότητας της απόλυσης:

α. Μη καταβολή της αποζημίωσης μαζί με έγγραφο της απόλυσης: Σε περίπτωση παράλειψης καταβολής αποζημίωσης έστω και μίας (1) δόσης επέρχεται ακυρότητα της απόλυσης.

β. Καταχρηστική απόλυση
Όταν το δικαίωμα του εργοδότη να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας ασκείται καταχρηστικά, όταν δηλαδή υπερβαίνει τα όρια της καλής πίστης, των χρηστών ηθών και του κοινωνικού ή οικονομικού σκοπού του δικαιώματος.
Πολλές περιπτώσεις απόλυσης έχουν κριθεί από τα Δικαστήρια σαν καταχρηστικές.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Απόλυση που γίνεται για την ικανοποίηση από τον εργοδότη αισθήματος εκδίκησης προς τον εργαζόμενο που είναι άσχετο με την εκτέλεση της σύμβασης εργασίας. Καταχρηστικές είναι και οι απολύσεις που γίνονται λόγω νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης του εργαζόμενου, ή λόγω δικαστικής διεκδίκησης των αξιώσεών του, ή λόγω αρνήσεώς του να δεχθεί παράνομη απαίτηση του εργοδότη, ή για πολιτικούς λόγους κλπ.
Καταχρηστική έχει κριθεί επίσης η προσφυγή από τον εργοδότη στο δυσμενέστερο για τον εργαζόμενο μέσο, την απόλυση, για πειθαρχική παράβαση ενώ ήταν δυνατόν να αντιμετωπισθεί με ηπιότερα μέτρα, όπως με τις προβλεπόμενες από τον Κανονισμό της επιχείρησης ποινές.
Γενικά καταχρηστική είναι κάθε απόλυση που δεν δικαιολογείται από το καλώς εννοούμενο συμφέρον του εργοδότη ή από άλλες αντισυμβατικές ενέργειες του εργαζόμενου, από τις οποίες επηρεάζεται ο κανονικός ρυθμός της εργασίας.

γ. Απόλυση αντίθετη με απαγορευτικές διατάξεις
Σε ορισμένες περιπτώσεις η νομοθεσία απαγορεύει ρητά την απόλυση. Τέτοιες περιπτώσεις είναι κυρίως οι εξής:

  • Συνδικαλιστικά στελέχη: Απαγορεύεται η απόλυση των συνδικαλιστικών στελεχών χωρίς απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής.
  • Έγκυες εργαζόμενες:1. Η παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 1483/1984 (Α΄ 153) αντικαθίσταται ως εξής: «1. Απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας εργαζόμενης από τον εργοδότη της, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και για το χρονικό διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό, εκτός εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία. Η προστασία από την καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας ισχύει τόσο έναντι του εργοδότη, στον οποίο η τεκούσα προσλαμβάνεται, χωρίς να έχει προηγουμένως απασχοληθεί αλλού, πριν συμπληρώσει δεκαοκτώ (18) μήνες από τον τοκετό ή το μεγαλύτερο χρόνο που προβλέπεται στην παρούσα, όσο και έναντι του νέου εργοδότη, στον οποίο η τεκούσα προσλαμβάνεται και μέχρι τη συμπλήρωση των ανωτέρω χρόνων. Ως σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης στην εργασία της εγκύου που οφείλεται στην εγκυμοσύνη.» άρθρο 36, Ν.3996/2011
  • Αδειούχοι εργαζόμενοι: Είναι άκυρη η απόλυση εργαζομένου που έγινε κατά την διάρκεια της ετήσιας άδειας αναπαύσεως που του χορηγήθηκε.
  • Στρατευμένοι μισθωτοί: Δεν αποτελεί λόγο λύσης σύμβασης εργασίας, η στράτευσή τους. Υπάρχουν προστατευτικές διατάξεις γι' αυτούς που στρατεύονται ή αποστρατεύονται και δεν επιτρέπεται να απολυθούν, ακόμα και για ένα χρόνο μετά την αποστράτευσή τους. Η κύρωση για το μη σεβασμό των διατάξεων, είναι η ειδική πρόσθετη αποζημίωση, ίση με μισθούς 6 μηνών επιπλέον της αποζημίωσης για την απόλυση.
  • Οι προσληφθέντες αναγκαστικά με τις διατάξεις για ην προστασία ατόμων με ειδικές ανάγκες, πολυτέκνων, πολεμιστών, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης κλπ, δεν επιτρέπεται να απολυθούν χωρίς απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής.

Ενέργειες Εργαζόμενου σε περίπτωση Άκυρης Απόλυσης: Ο εργαζόμενος που απολύεται από την εργασία του με άκυρη καταγγελία μπορεί να προσφύγει στα Δικαστήρια και να ζητήσει να αναγνωρισθεί η ακυρότητα της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του και να του καταβληθούν οι μισθοί υπερημερίας από τον εργοδότη που δεν αποδέχεται τις προσφερόμενες υπηρεσίες του.

Ποιες είναι οι προθεσμίες
Η σχετική αγωγή πρέπει να γίνει μέσα σε διάστημα 3 μηνών από την κοινοποίηση του εγγράφου της απόλυσης, αλλιώς το δικαίωμα παραγράφεται και η αγωγή απορρίπτεται ως απαράδεκτη.
Αν η ακυρότητα της απόλυσης οφείλεται στη μη κοινοποίηση εγγράφου, η 3μηνη προθεσμία αρχίζει από την ημέρα που ο εργοδότης σταμάτησε να αποδέχεται τις υπηρεσίες του εργαζόμενου. Πάντως, η με επιφύλαξη είσπραξη της αποζημίωσης δεν αποτελεί παραίτηση του εργαζόμενου από το δικαίωμα ακυρότητας της απόλυσης ή της επιδίωξης μεγαλύτερης αποζημίωσης.

Ερωταπαντησεις

- Λύνεται αυτόματα η σύμβαση εργασίας;

H σύμβαση εργασίας σύμφωνα με τη νομοθεσία μας, λύνεται αυτόματα : - με το θάνατο του εργαζόμενου - με το θάνατο του εργοδότη, αν ο εργαζόμενος εξυπηρετούσε προσωποπαγείς ανάγκες του (π.χ. γραμματέας) αλλιώς μπορεί να καταγγελθεί η σχέση εργασίας από τους διαδόχους του εργοδότη - με τη λήξη του συμφωνημένου χρόνου εργασίας - με την καταδίκη του εργαζόμενου για σοβαρό αδίκημα, την απώλεια της ελληνικής ιθαγένειας, την κατάργηση της θέσης του ή την ανάληψη από αυτόν άλλης θέσης στον δημόσιο τομέα - με πειθαρχική ποινή απόλυσης, αν αυτό προβλέπεται από κανονισμό που ισχύει με νόμο.

- Πότε ο εργοδότης μπορεί να απολύσει τον εργαζόμενο;

Ο εργοδότης μπορεί να καταγγείλει την αορίστου χρόνου σύμβαση εργασίας του εργαζόμενου με ορισμένες προϋποθέσεις. Ακόμη μπορεί, αλλά μόνο για σπουδαίο λόγο, να καταγγείλει πρόωρα την σύμβαση εργασίας του εργαζόμενου ορισμένου χρόνου (σπουδαίος λόγος μπορεί να είναι η παράβαση υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σύμβαση, αδικαιολόγητη απουσία, ανικανότητα ή ανεπάρκεια στην εκπλήρωση των καθηκόντων του).

- Έχει δικαιώματα ο εργαζόμενος με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, όταν καταγγέλλεται η σύμβασή του;

Αν δεν υπάρχει σπουδαίος λόγος, σε περίπτωση καταγγελίας σύμβασης ορισμένου χρόνου, ο εργαζόμενος δικαιούται να αξιώσει τους μισθούς που θα ελάμβανε μέχρι την λήξη του χρόνου της σύμβασής του. Βέβαια αν η σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου διήρκεσε και μετά τον καθορισμένο χρόνο διάρκειας της, θεωρείται ότι στην περίπτωση αυτή ανανεώθηκε αόριστα, οπότε πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση. Το ίδιο θα γίνει αν υπάρχουν διαδοχικές κατά σειρά συμβάσεις ορισμένου χρόνου και κριθεί ότι αυτό έγινε για να καταστρατηγηθούν οι περί αποζημίωσης διατάξεις.

- Ο εργαζόμενος μπορεί να καταγγείλει την σχέση εργασίας του;

Ο εργαζόμενος μπορεί να παραιτηθεί ή να αποχωρήσει οικειοθελώς από την εργασία του με ρητή δήλωση ή και σιωπηρά. Στην περίπτωση αυτή ο εργαζόμενος δεν δικαιούται αποζημίωση, αλλά ενδεχόμενα μόνο την ετήσια άδειά του και τις αποδοχές για την άδεια που δεν πήρε, καθώς και το επίδομα αδείας του.

- Πώς γίνεται η απόλυση;

Προϋποθέσεις έγκυρης καταγγελίας της σύμβασης εργασίας είναι : - Η γνωστοποίηση γραπτώς της καταγγελίας στον εργαζόμενο - Η καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης (βλ. παρακάτω) εφόσον ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει τουλάχιστον δίμηνη εργασία - Η αναγγελία της απόλυσης στον ΟΑΕΔ μέσα σε 8 ημέρες από την κοινοποίηση του εγγράφου της καταγγελίας στον εργαζόμενο, αλλιώς ο εργοδότης έχει ποινικές συνέπειες. Δεν θίγεται το κύρος της καταγγελίας από την παράλειψη αυτή. - Η γνωστοποίηση του λόγου της καταγγελίας, ώστε να διαπιστώνεται ότι δεν προσκρούει σε απαγορευτικές διατάξεις ή ότι ασκείται καταχρηστικά.

- Αν ο εργαζόμενος υπογράψει το έγγραφο της καταγγελίας και λάβει την αποζημίωση μπορεί να προσβάλλει την απόλυσή του;

O εργαζόμενος αν δεν υπογράψει ότι έλαβε γνώση του εγγράφου της απόλυσης, απλώς δυσκολεύει την κατάσταση, γιατί τότε ο εργοδότης θα κοινοποιήσει το έγγραφο μέσω δικαστικού επιμελητή. Το γεγονός ότι, ο εργαζόμενος παραλαμβάνει το έγγραφο της καταγγελίας ή την αποζημίωση, αν είναι δυνατόν προσθέτοντας την φράση πριν την υπογραφή του «με επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μου» δεν του στερεί το δικαίωμα να προσβάλει το κύρος της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του. Σκόπιμο βέβαια είναι να προσέχει ο εργαζόμενος να μην υπάρχουν φράσεις άσχετες στο έγγραφο, όπως π.χ. αποδέχομαι την απόλυσή μου κ.ά. Αν στο έγγραφο υπάρχει ανάλογη φράση να μην υπογράψει.

Ασθένεια

- Μπορεί ο εργοδότης να απολύσει τον εργαζόμενο όταν έχει άδεια ή απουσιάζει λόγω ασθένειας από την εργασία του;

Απαγορεύεται η απόλυση του εργαζόμενου όταν τελεί σε άδεια ή και διαθεσιμότητα. Σε περίπτωση μικρής διάρκειας ασθένειας του μισθωτού δεν μπορεί να γίνει απόλυσή του, όπως και προκειμένου για γυναίκα στη διάρκεια της λοχείας.

- Πώς αμείβονται οι υπερωρίες;

Οι μισθωτοί που απασχολούνται υπερωριακά, σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται, για κάθε ώρα νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης ως τη συμπλήρωση 120 ωρών ετησίως, αμοιβή ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 50%. Για πάνω από 120 ώρες ετησίως δικαιούται προσαύξηση 75%. Στην περίπτωση μη νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης δικαιούνται το ωρμίσθιο προσαυξημένο κατά 150%.

- Ποια είναι η «βραχείας διάρκειας» ασθένεια;

Ο εργοδότης οφείλει ν' ανεχθεί την ασθένεια του εργαζόμενου, που διαρκεί: - Ένα (1) μήνα για όσους εργάζονται μέχρι 4 χρόνια - Τρεις (3) μήνες για όσους εργάζονται από 4 μέχρι 10 χρόνια - Τέσσερις (4) μήνες για όσους εργάζονται από 10-15 χρόνια - Έξι (6) μήνες για όσους εργάζονται από 15 χρόνια και πάνω. - Έτσι σε καμιά περίπτωση ο εργοδότης δεν μπορεί να θεωρήσει οικειοθελή αποχώρηση την απουσία του εργαζόμενου στα παραπάνω πλαίσια και για τον λόγο αποδεδειγμένης ασθένειας ή λοχείας. - Βέβαια, δεν σημαίνει ότι κάθε μεγαλύτερη απουσία του εργαζόμενου για λόγους ασθένειας θεωρείται και οικειοθελής αποχώρησή του, από την εργασία του. Για να κριθεί κάτι τέτοιο πρέπει να αποδειχθεί παράλληλα η θέλησή του να απομακρυνθεί από την εργασία του. - Τα θέματα αυτά είναι σημαντικά για τον εργαζόμενο, γιατί στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν αποδεχθεί τις υπηρεσίες του μετά την λήξη της ασθένειάς του ή των λόγων αποχής από την εργασία του, μπορεί να διεκδικήσει τη διατήρηση της θέσης του και τους μισθούς υπερημερίας ή την καταβολή της αποζημίωσης για την καταγγελία της σχέσης εργασίας του.

Απαγόρευση απόλυσης

- Επιτρέπεται να απολύεται έγκυος γυναίκα;

Η απόλυση εγκύου εργαζόμενης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και ένα χρόνο μετά τον τοκετό ή για μεγαλύτερο διάστημα, αν είχε επιπλοκές λόγω του τοκετού, απαγορεύεται. Επιτρέπεται μόνο για σπουδαίο λόγο, άσχετο με τη μείωση της αποδοτικότητάς της εξαιτίας της εγκυμοσύνης και πρέπει να γνωστοποιείται και στην Επιθεώρηση Εργασίας.

- Συνδικαλιστές μπορούν να απολυθούν;

Η απόλυση ορισμένων προστατευομένων στελεχών απαγορεύεται χωρίς απόφαση της ειδικής επιτροπής (αποτελούμενης από εκπροσώπους του κράτους των εργαζομένων και της εργοδοσίας) και μόνο για ορισμένους περιοριστικούς λόγους όπως αναφέρεται σε ειδικό κεφάλαιο.

- Εκτός των εγκύων και των αδειούχων, ποιοι άλλοι δεν επιτρέπεται να απολυθούν;

Όσοι στρατεύονται δεν μπορούν να απολυθούν κατά την περίοδο της στράτευσής τους και ένα χρόνο μετά την αποστράτευσή τους, χωρίς την άδεια της ειδικής διοικητικής επιτροπής. Αν δεν τηρηθούν αυτές οι διαδικασίες ο μισθωτός έχει αξίωση πρόσθετης αποζημίωσης έξι μηνών επιπλέον για την απόλυσή του.

- Ποιοι άλλοι εργαζόμενοι προστατεύονται από το νόμο και δεν μπορούν να απολυθούν;

Η απόλυση ορισμένων προστατευομένων στελεχών απαγορεύεται χωρίς απόφαση της ειδικής επιτροπής (αποτελούμενης από εκπροσώπους του κράτους των εργαζομένων και της εργοδοσίας) και μόνο για ορισμένους περιοριστικούς λόγους όπως αναφέρεται σε ειδικό κεφάλαιο.

- Συνδικαλιστές μπορούν να απολυθούν;

Όσοι έχουν προσληφθεί αναγκαστικά με νόμους για την προστασία ατόμου με ειδικές ανάγκες, πολυτέκνων, πολεμιστών, αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης κ.λ.π. δεν επιτρέπεται να απολυθούν χωρίς απόφαση της αρμόδιας ειδικής επιτροπής. Ακόμη σε ορισμένες περιπτώσεις και για μισθωτούς δημοσίων υπηρεσιών ή επιχειρήσεων που ο κανονισμός έχει σχετική ρύθμιση, απαιτείται η συγκατάθεση του υπηρεσιακού ή Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Ομαδικές απολύσεις

- Τι είναι ομαδικές απολύσεις;

Ομαδικές απολύσεις θεωρούνται όσες γίνονται: Από επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζόμενους, για λόγους που δεν αφορούν το πρόσωπο των απολυομένων. Αν υπερβαίνουν κάθε ημερολογιακό μήνα τα όρια που καθορίζει ο νόμος, δηλαδή α/ τους 4 εργαζόμενους για επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 200 άτομα και β/ ποσοστό 2-3% του προσωπικού μέχρι και 30 άτομα για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 200 άτομα.

- Ποιοι καλύπτονται από το νόμο για τις ομαδικές απολύσεις;

Προστατεύονται με ειδικές διατάξεις του νόμου για ομαδικές απολύσεις: Οι εργαζόμενοι υπάλληλοι και εργατοτεχνίτες με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα ή και σε επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα που λειτουργούν με τις αρχές της ιδιωτικής οικονομίας.

- Εξαιρούνται ορισμένοι εργαζόμενοι από το νόμο για ομαδικές απολύσεις;

Οι διατάξεις του Ν.1387/83 για τις ομαδικές απολύσεις δεν εφαρμόζονται: - Για εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή έργου ή συγκεκριμένων εργασιών αυτού, εκτός και αν οι απολύσεις γίνουν πριν από τη λήξη της σύμβασης εργασίας ή την αποπεράτωση του έργου ή συγκεκριμένων εργασιών αυτού. - Για το προσωπικό του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ που απασχολείται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. - Για εργαζόμενους που απολύονται λόγω διακοπής των εργασιών της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης. - Για εργαζόμενους απασχολούμενους σε εργοληπτικές επιχειρήσεις, λόγω αναστολής ή διακοπής των εργασιών από αιτίες που οφείλονται αποδεδειγμένα στον κύριο του έργου αν αυτός είναι το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ. - Για πληρώματα πλοίων.

- Ποιες είναι οι διατυπώσεις που πρέπει να τηρηθούν για να γίνουν ομαδικές απολύσεις;

Ο εργοδότης οφείλει πριν προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, προκειμένου να ερευνηθεί η δυνατότητα αποφυγής των απολύσεων ή μείωσης τους. Ειδικότερα ο εργοδότης υποχρεούνται: - να γνωστοποιήσει εγγράφως στους εκπροσώπους των εργαζομένων τους λόγους για τους οποίους, σχεδιάζει να προβεί σε ομαδικές απολύσεις και να αναφέρει τον αριθμό κατά φύλλο και ηλικία ειδικότητα όσων θέλει να απολύσει και τον αριθμό των απασχολούμενων. - να παρέχει κάθε πληροφορία που διευκολύνει στην διατύπωση εποικοδομητικών προτάσεων. - να υποβάλει αντίγραφα όλων των σχετικών εγγράφων στο Νομάρχη ή στον Επιθεωρητή Εργασίας.

- Ποιοι είναι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων;

Εκπρόσωποι των εργαζομένων στην προκειμένη περίπτωση είναι οι εκπρόσωποι του σωματείου που έχει μέλη τουλάχιστον το 70% των εργαζομένων ή την πλειοψηφία των υπό απόλυση. Στην περίπτωση που στον ίδιο εργασιακό χώρο υπάρχουν περισσότερα από ένα σωματεία χωρίς κανένα από αυτά να καλύπτει το ποσοστό 70%, γίνεται αναλογική εκπροσώπηση. Αν δεν υπάρχει σωματείο που να καλύπτει τις προϋποθέσεις αυτές εκλέγονται τριμελείς ή πενταμελείς επιτρόπους από τους εργαζόμενους με μυστική ψηφοφορία κατόπιν Γενικής Συνελεύσεως.

- Υπάρχει προθεσμία στις διαβουλεύσεις εργοδότη και εργαζομένων;

Η προθεσμία για την διεξαγωγή των διαβουλεύσεων είναι 20ήμερη ή αρχίζει από την υποβολή της πρόσκλησης του εργοδότη για διαβουλεύσεις. Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων διατυπώνεται σε πρακτικό το οποίο και υποβάλλεται στο Νομάρχη ή τον Υπουργό Εργασίας. Εάν υπάρξει συμφωνία σε ομαδικές απολύσεις πραγματοποιούνται μέσα σε 10 μέρες από της συμφωνίας. Αν δεν υπάρξει συμφωνία ο Υπουργός ή ο Νομάρχης μέσα σε 10 μέρες από της υποβολής του πρακτικού εκδίδει απόφαση με την οποία μπορεί να παρατείνει τις διαβουλεύσεις για 20 ακόμη ημέρες, μετά από αίτημα των ενδιαφερομένων ή να μην εγκρίνει τις απολύσεις. Εάν δεν εκδοθεί απόφαση μέσα στην παραπάνω προθεσμία ο εργοδότης μπορεί να προχωρήσει στις απολύσεις στην έκταση που τις δέχτηκε κατά τις διαπραγματεύσεις.

- Αν δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις αυτές είναι νόμιμες οι ομαδικές απολύσεις;

Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν αυτές οι προϋποθέσεις οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι εργαζόμενοι που απολύονται κατά παράβαση αυτών των διατάξεων μπορούν να ζητήσουν από το Δικαστήριο την ακύρωση της απόλυσής τους και τους μισθούς υπερημερίας τους.

- Μπορούν να γίνουν ομαδικές απολύσεις χωρίς να τηρηθούν οι παραπάνω διατυπώσεις;

Αν διακοπεί η λειτουργία μιας επιχείρησης ή εκμετάλλευσης δεν υπάρχει υποχρέωση τήρησης των παραπάνω διαδικασιών, προκειμένου να γίνουν ομαδικές απολύσεις.

Βλαπτική μεταβολή

- Αν ο εργοδότης αλλάξει τους όρους εργασίας έχει κανένα δικαίωμα ο εργαζόμενος;

Ο εργοδότης που αυθαίρετα μεταβάλει τους όρους εργασίας του εργαζόμενου κατά τρόπο που να προκαλείται υλική ή ηθική ζημία σε αυτόν, θεωρείται ότι προκαλεί με την συμπεριφορά του «βλαπτική μεταβολή» των όρων εργασίας του εργαζομένου. - Τα Δικαστήρια έχουν κρίνει ως βλαπτική μεταβολή; Την μετάθεση του εργαζόμενου σε άλλο κατάστημα ή παράρτημα της επιχείρησης, που δεν προβλέπεται από την σύμβαση εργασίας, την μετακίνηση σε άλλο τμήμα με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών. - Την ανάθεση κατώτερων καθηκόντων με αποτέλεσμα την ηθική μείωση του εργαζομένου. - Τη μεταβολή του ωραρίου απασχόλησης πέραν του νομίμου. - Την μεταβολή του είδους της εργασίας. - Τη μείωση των ωρών εργασίας με αντίστοιχη μείωση μισθού. - Την συστηματική καθυστέρηση καταβολής των αποδοχών κ.α. - Την τοποθέτηση νεότερου προϊσταμένου με μειωμένα προσόντα. - Την αλλαγή ασφάλισης στο ΙΚΑ.

-Ποια είναι τα δικαιώματα του εργαζομένου σε περίπτωση βλαπτικής μεταβολής των συνθηκών εργασίας του;

Στην περίπτωση αυθαίρετης μεταβολής των όρων της σύμβασης εργασίας ο εργαζόμενος δικαιούται επιλεκτικά: - Να θεωρήσει τη μεταβολή σαν άκυρη καταγγελία και να ασκήσει μέσα στην νόμιμη 3μηνη προθεσμία αγωγή για ακύρωση της απόλυσης και καταβολή των μισθών υπερημερίας ή την επιδίκαση της αποζημίωσής του. - Να επιμείνει στην τήρηση των όρων της σύμβασής του και να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, χωρίς να αποδεχθεί τις προτεινόμενες διαφορετικές υπηρεσίες. - Να διατηρήσει τις επιφυλάξεις του και να προσφύγει στα Δικαστήρια για να ζητήσει την αναγνώριση της βλαπτικής μεταβολής και να ζητήσει αποζημίωση για ηθική βλάβη εξαιτίας της προσβολής της προσωπικότητάς του.

- Πότε είναι άκυρη η απόλυση;

Σύμφωνα με το νόμο και τη νομολογία έχει κριθεί ότι η απόλυση είναι άκυρη: - Όταν δεν καταβληθεί η αποζημίωση μαζί με το έγγραφο της απόλυσης ή στην περίπτωση που προβλέπεται η πληρωμή της αποζημίωσης με δόσεις καθυστερήσει η πληρωμή μιάς δόσης. - Όταν το δικαίωμα του εργοδότη να καταγγείλει την σύμβαση εργασίας ασκείται καταχρηστικά, δηλαδή υπερβαίνει τα όρια της καλής πίστης, των χρηστών ηθών και του κοινωνικού ή οικονομικού σκοπού του δικαιώματος πχ καταχρηστική είναι η απόλυση όταν γίνεται για λόγους εκδίκασης προς τον εργαζόμενο και για άσχετο λόγο με την εκτέλεση των καθηκόντων του εργαζόμενου. Καταχρηστική είναι επίσης η απόλυση που γίνεται για λόγους συνδικαλιστικής δράσης του εργαζόμενου. Στην περίπτωση απόλυσης εργαζόμενου συνδικαλιστή, εφόσον του επιδίδεται η καταγγελία χωρίς άδεια απόλυσης, πρέπει να διαμαρτύρεται και να δηλώνει την συνδικαλιστική του δράση στον εργοδότη που παριστάνει πάντα ότι τάχα δεν την γνωρίζει και να αρνείται να παραλάβει την καταγγελία πριν κοινοποιήσει δήλωση γνωστοποίησης της συνδικαλιστικής του ιδιότητας, αφού συμβουλευτεί δικηγόρο. Κι αυτό γιατί τα Δικαστήρια συνήθως δέχονται ότι αν ο εργοδότης δεν γνώριζε την συνδικαλιστική ιδιότητα του εργαζόμενου η απόλυση είναι έγκυρη. Καταχρηστική επίσης είναι η απόλυση του εργαζόμενου όταν γίνεται λόγω διεκδίκησης των αξιώσεων του ή άρνησής του να δεχθεί παράνομη απαίτηση του εργοδότη. Καταχρηστική γενικά κρίνεται η απόλυση όχι μόνο όταν δεν δικαιολογείται από κάποιο σοβαρό λόγο αλλά οφείλεται και σε επιλήψιμα κίνητρα του εργοδότη η απόδειξη των οποίων μπορεί να προκύπτει από τη διαπίστωση της απουσίας σοβαρού λόγου για την απόλυση.

- Ποια είναι τα δικαιώματα του εργαζόμενου αν η απόλυσή του είναι άκυρη;

Ο εργαζόμενος που απολύεται από την εργασία του με άκυρη καταγγελία μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο και να ζητήσει να αναγνωρισθεί η ακυρότητα της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του και να του καταβληθούν οι μισθοί υπερημερίας από τον εργοδότη που δεν αποδέχεται τις προσφερόμενες υπηρεσίες του.

- Υπάρχει προθεσμία για την άσκηση αυτής της αγωγής;

Υπάρχει σύντομη προθεσμία τριών μηνών από την κοινοποίηση του εγγράφου της απόλυσης για την άσκηση της αγωγής ακυρώσεως της απόλυσης. Αν η αγωγή ασκηθεί μετά το τρίμηνο απορρίπτεται ακόμη και αν ο λόγος ακυρώσεως είναι προφανής και σπουδαίος. Αν δεν κοινοποιηθεί έγγραφο απόλυσης η προθεσμία των τριών μηνών προσφυγής στο Δικαστήριο αρχίζει όταν ο εργοδότης σταμάτησε να αποδέχεται τις υπηρεσίες του εργαζόμενου.

Αποζημίωση απόλυσης

- Πότε καταβάλλεται η αποζημίωση;

Η αποζημίωση καταβάλλεται μαζί με την κοινοποίηση της απόλυσης, μόνο στην περίπτωση που η αποζημίωση υπερβαίνει τους μισθούς 6 μηνών, ο εργοδότης δικαιούται να καταβάλει άμεσα το ποσόν που αντιστοιχεί σε 6 μισθούς και το υπόλοιπο σε τρίμηνες δόσεις, κάθε μία δόση όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερη από μισθό έξι μηνών.

- Ποια τα δικαιώματα του εργαζομένου αν δεν του καταβάλλεται πλήρης ή καθόλου αποζημίωση;

Αν ο εργοδότης δεν καταβάλλει την αποζημίωση η καταγγελία της σύμβασης είναι άκυρη. Σε κάθε περίπτωση ο εργαζόμενος δικαιούται μέσα σε 6 μήνες από τότε, που του κοινοποιήθηκε η απόλυσή του να ζητήσει την πληρωμή της αποζημίωσης ή του συμπληρωματικού ποσού αν του καταβλήθηκε ελλιπής.

- Πώς υπολογίζεται η αποζημίωση;

Η αποζημίωση του εργαζομένου σε περίπτωση απόλυσης καθορίζεται με βάση την ιδιότητά του αν δηλαδή είναι υπάλληλος ή εργατοτεχνίτης και του χρόνου διάρκειας της εργασιακής του σχέσης. Ο υπολογισμός της αποζημίωσης γίνεται με βάση τις τακτικές αποδοχές του τελευταίου μήνα ανάλογα με το καθεστώς της πλήρους μερικής απασχόλησης του μισθωτού. Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός καθώς και κάθε άλλη παροχή σε είδος και σε χρήμα που δίνεται τακτικά. Στις τακτικές αποδοχές περιλαμβάνονται και τα δώρα εορτών και επίδομα αδείας προσθέτοντας 1/6 στις μηνιαίες συνολικές αποδοχές.

- Πότε δεν οφείλεται αποζημίωση στον εργαζόμενο;

Αποζημίωση δεν οφείλεται στον μισθωτό: - Αν απολυθεί πριν συμπληρώσει δίμηνο εργασίας από την πρόσληψή του. - Αν παραιτηθεί ο εργαζόμενος. - Αν ο εργαζόμενος αθετεί συστηματικά τις υποχρεώσεις του, προκειμένου να εξαναγκάσει τον εργοδότη να τον απολύσει και να του καταβάλει την αποζημίωση. - Αν ο μισθωτός μηνυθεί από τον εργοδότη για αδίκημα που διαπράχθηκε κατά την εκτέλεση της εργασίας του ή του απαγγέλθηκε αδίκημα τουλάχιστον πλημμέλημα που επηρεάζει δυσμενώς την σχέση εργασίας του ή καταδικάστηκε για τέτοιο αδίκημα. - Βέβαια αν ο εργαζόμενος αθωωθεί, ο εργοδότης οφείλει να του καταβάλει την αποζημίωση όταν του κοινοποιηθεί το απαλλακτικό βούλευμα ή η αθωωτική απόφαση, αλλιώς αναβιώνει η εργασιακή σχέση και ο μισθωτός δικαιούται να του καταβληθούν οι μισθοί λόγω υπερημερίας ως προς την αποδοχή της εργασίας του ή η αποζημίωση απόλυσης. - Σε περίπτωση διακοπής των εργασιών της επιχείρησης για λόγους ανωτέρας βίας (καταστροφή από σεισμό, πυρκαγιά κ.λ.π., βαριά ασθένεια του εργοδότη) οφείλεται ποσοστό 2/3 της νόμιμης αποζημίωσης. Αν ο μισθωτός απολυόμενος είναι υπάλληλος και πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη γήρατος, δικαιούται ποσοστό 50% της νόμιμης αποζημίωσης. Αν λαμβάνει και επικουρική σύνταξη το ποσοστό αποζημίωσης καθορίζεται στο 40%.

- Φορολογείται η αποζημίωση;

Από το ποσόν της καταβαλλόμενης αποζημίωσης ένα ποσόν μέχρι 20.000 ευρώ είναι αφορολόγητο. Για το ποσό αποζημίωσης που ενδεχομένως είναι παραπάνω υπάρχει φόρος 20%. Δηλ. τα πρώτα 20.000 είναι αφορολόγητα και το πέραν αυτού ποσό αποζημίωσης φορολογείται με ποσοστό 20%.

- Υπάρχει ανώτατο όριο στο ποσό της αποζημίωσης στον Ιδιωτικό Τομέα;

Ναι, κατά το ποσοστό που οι αποδοχές του απολυόμενου εργαζόμενου υπερβαίνουν το 8πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη πολλαπλασιαζόμενο επί 30.

- Υπάρχει ανώτατο όριο στο ποσό της αποζημίωσης στο Δημόσιο Τομέα;

Όταν εργοδότης είναι το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ ή Τράπεζα ή Οργανισμός Κοινής Ωφέλειας ή επιχορηγούμενη επιχείρηση από το Κράτος η αποζημίωση που ισχύει είναι 15.000 ευρώ.


tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)