Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Τρομάζουν τα μεγέθη στην έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα


Στα 62,2 δισ. (25,5% του ΑΕΠ) υπολογίζει πλέον η Κομισιόν τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και το 2014, προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να αποκλιμακώσει το έλλειμμά της ως ποσοστό του ΑΕΠ, από το 15,8% που έφτασε το 2009 στο 2,9% στο τέλος του 2014.

Παρά το μεγάλο ύψος του ποσού που αναγράφεται στην προκαταρκτική έκθεση της Επιτροπής για την πέμπτη αξιολόγηση του μνημονίου, περισσότερο εντυπωσιακή εμφανίζεται η επιδείνωση της κατάστασης μέσα στους περίπου τρεις μήνες που μεσολάβησαν από την προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα.

Μετά την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου η επιτροπή εκτιμούσε ότι το έλλειμμα της Ελλάδας θα μειωνόταν ως ποσοστό του ΑΕΠ, από το 15,6% του 2009 στο 2,9% το 2014, έχοντας υιοθετήσει μέτρα συνολικού ύψους 52 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 21,1% και είναι μικρότερο κατά 10 δισ. ευρώ από τη σημερινή πρόβλεψη.

Μαζί βέβαια με το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής η Κομισιόν στην έκθεσή της άλλαξε και τις προβλέψεις για τα δημοσιονομικά δεδομένα. Σημείο-κλειδί αποτελεί το γεγονός ότι για το 2012 η Επιτροπή προβλέπει στην καλύτερη περίπτωση μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα, αντί πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,8% του ΑΕΠ που προέβλεπε στην προηγούμενη έκθεσή της. Παράλληλα χειροτερεύει και την πρόβλεψή της για το πρωτογενές έλλειμμα του 2011 από 1,8% στο 2,3% του ΑΕΠ.

Πλεόνασμα το 2013

Η νέα έκθεση προβλέπει για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,4% του ΑΕΠ για την ελληνική οικονομία το 2013 και στο 5% του ΑΕΠ για το 2014.

Οι δαπάνες για τόκους, εξαιρουμένου του μεριδίου του χρέους που προέρχεται από τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες, υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 14,6 δισ. ευρώ φέτος, τα 15,1 δισ. ευρώ το 2012, τα 16,5 δισ. ευρώ το 2013 και τα 17,3 δισ. ευρώ το 2014.

Το ίδιο εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη του δημόσιου χρέους, το οποίο αναμένεται να αγγίξει το 200% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του 2013 αν συνυπολογιστούν και οι εγγυήσεις που έχει δώσει το Δημόσιο στις εμπορικές τράπεζες.

Η πορεία του χρέους

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση το δημόσιο χρέος αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική του πορεία και τα επόμενα χρόνια φτάνοντας από τα 354,7 δισ. ευρώ (162,8%) για φέτος στα 384,9 δισ. ευρώ (181,4% του ΑΕΠ) το 2012, τα 388,5 δισ. ευρώ (181,3% του ΑΕΠ) το 2013 και τα 382,1 δισ. ευρώ (173,5% του ΑΕΠ) το 2014.

Αν στα ποσά αυτά προστεθούν και οι εγγυήσεις προς τις εμπορικές τράπεζες, οι οποίες ξεπερνούν τα 85 δισ. ευρώ από το 2008 και εντεύθεν, τότε η πορεία του ελληνικού χρέους είναι ακόμη πιο απότομη. Από τα 354,7 δισ. το 2011 φτάνει στα 420,6 δισ. ευρώ (198,2% του ΑΕΠ) το 2012 για να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στα 425,5 δισ. ευρώ το 2013 φτάνοντας το 198,6% του ΑΕΠ και να αποκλιμακωθεί στη συνέχεια στο 190,9% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε 420,5 δισ. ευρώ.

Ολα αυτά βέβαια χωρίς να συνυπολογιστεί η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου ή κάποιας αναβαθμισμένης εκδοχής της, υπό την έννοια της αυξημένης συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του χρέους.

Πέρα από αυτό πάντως η επιτροπή πιέζει για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων που θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τη σταδιακή συρρίκνωσης της μαύρης τρύπας του χρέους.

Επιδείνωση στην Ευρωζώνη

Δημοσιονομική επιδείνωση στα περισσότερα κράτη-μέλη καταγράφουν τα τελικά στοιχεία για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών το 2010, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat

Αναφορικά με την Ελλάδα, το δημόσιο έλλειμμα κυμάνθηκε πέρυσι σε απόλυτους αριθμούς στις 24.125 εκατ. ευρώ έναντι 36.300 εκατ. ευρώ το 2009. Σε ποσοστό του ΑΕΠ το έλλειμμα ανήλθε σε 10,6% έναντι 10,5% που προέβλεπαν τα προσωρινά στοιχεία του περασμένου Απριλίου.

Το χρέος έφτασε τις 329.351 εκατ. ευρώ έναντι 328.500 εκατ. ευρώ, που προέβλεπαν τα στοιχεία του Απριλίου. Σε ποσοστό του ΑΕΠ το χρέος ανήλθε στο 144,9% έναντι 142,8% που ήταν οι προβλέψεις του Απριλίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε σχέση με το 2009 το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 15,5 μονάδες.

Οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν 1,5 ποσοστιαία μονάδα (2,4 προέβλεπαν τα στοιχεία του Απριλίου), ενώ τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,5 μονάδα (1,8 μονάδα τον Απρίλιο).

Μόνο δύο χώρες (Λουξεμβούργο, Φινλανδία) της Ευρωζώνης εμφάνισαν πέρυσι έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ. Οι άλλες 14 βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης εξαιτίας του υπερβολικού ελλείμματος.

Στο σύνολο της Ευρωζώνης καταγράφηκε μέσο δημόσιο έλλειμμα 6,2% του ΑΕΠ ή 572.526 εκατ. ευρώ. Το μέσο δημόσιο χρέος ανήλθε στο 85,4% του ΑΕΠ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μέσο δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί κατά περίπου 18 μονάδες από το 2008 και κατά 5,5 μονάδες σε σχέση με το 2009.

Μετατίθεται για το 2012 η πώληση του ΟΠΑΠ

Τη μετάθεση της πώλησης για το 2012 του 34,4% που διαθέτει το Δημόσιο στον ΟΠΑΠ προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Κώστας Μητρόπουλος.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Μητρόπουλος προανήγγειλε επίσης την προώθηση πέντε αποκρατικοποιήσεων μέχρι και το τέλος του χρόνου. Ο κ. Μητρόπουλος ξεκαθαρίζει ότι για φέτος δεν εξετάζεται η πώληση του 34,5% που διαθέτει το Δημόσιο στον ΟΠΑΠ λόγω της πολύ χαμηλής τιμής αγοράς του, αφού από τα 2,31 δισεκατομμύρια που θα εισέπραττε το Ελληνικό Δημόσιο πριν από έξι μήνες από την πώληση των μετοχών του Οργανισμού, σήμερα μπορεί να εισπράξει μόνο 723 εκατομμύρια ευρώ.

Οι τιμές αγοράς αποτρέπουν το Ταμείο να προχωρήσει σε πωλήσεις μεριδίων από τις κρατικές τράπεζες όπως η Αγροτική, όπου το Δημόσιο κατέχει σήμερα ποσοστό περίπου 77%, καθώς επίσης και το 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου αφού η χρηματιστηριακή αξία των μεριδίων αυτών έχει κατρακυλήσει στα 226 και τα 75 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.

Παρ' όλα αυτά προαναγγέλλει την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης των εταιρειών διαχείρισης φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ και την ολοκλήρωση της συμφωνίας επέκτασης της σύμβασης διαχείρισης του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» με το γερμανικό όμιλο Hochtief που αναμένεται να κλείσει μέσα στο μήνα.

Ως αμέσως επόμενο στάδιο προαναγγέλλει την ολοκλήρωση της αναζήτησης προσφορών, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, για την πώληση της εταιρείας ειδικού σκοπού που δημιουργείται και η οποία θα συμπεριλάβει όλα τα δικαιώματα των κρατικών λαχείων.

Οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης

Τον κατάλογο των συμβούλων για 13 προγράμματα αποκρατικοποιήσεων, τα οποία «θα τρέξουν» φέτος και το 2012, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Οι σύμβουλοι, με βάση τις σχετικές αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής, είναι οι εξής:

- ΕΛΠΕ: UBS Limited και Nomura International PLC.

- Λάρκο: HSBC Bank PLC και Pricewaterhousecoopers Business Solutions.

- Ελληνικό: Νομικοί σύμβουλοι: Παπακωστόπουλος και συνεργάτες Π. Ελγέρης και Απ. Γέροντας. Νομικός σύμβουλος επί θεμάτων δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αλλοδαπού δικαίου: Dewey & Leboeuf LLP.

- Αεροσκάφη: Grant Thornton

- ΕΥΑΘ: HSBC Bank και Eurobank [EFGr.AT] Σχετικά άρθρα EFG Equities AEΠΕΥ.

- ΕΥΔΑΠ [EYDr.AT] Σχετικά άρθρα : Εμπορική Τράπεζα [CBGr.AT] Σχετικά άρθρα της Ελλάδος, Credit Agricole CIB και Eurobank EFG Equities AEΠΕΥ.

- Καζίνο Πάρνηθας: Alpha Bank [ACBr.AT] Σχετικά άρθρα και Investment Bank of Greece.

- ΟΛΠ [OLPr.AT] Σχετικά άρθρα , ΟΛΘ και Περιφερειακοί λιμένες: Morgan Stanley Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] Σχετικά άρθρα .

- ΔΕΗ: Alpha Bank, Bank of America Merrill Lynch Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] Σχετικά άρθρα της Ελλάδος.

- ΕΛΤΑ: Lazard Freres SAS, Pricewaterhousecoopers Business Solutions.

- Μικροί Λιμένες & Μαρίνες: Investment Bank of Greece, κοινοπραξία των εταιρειών Maritime & Transport Business Solutions, KLC δικηγορική εταιρεία και Ρογκάν και Συνεργάτες.

- Περιφερειακά Αεροδρόμια: Eurobank EFG Equities AEΠΕΥ και Citigroup Global Marketslimited.

- ΟΔΙΕ Νομικός σύμβουλος Ρυλλεράκης και συνεργάτες.

Μόνιμη κάτοικος Αθηνών η Τρόικα

Ρόλο συμβούλου του υπουργού Οικονομικών θα έχουν τα στελέχη της Τρόικα, που θα εγκατασταθούν μόνιμα στην Αθήνα. Στη Σύνοδο Κορυφής η ανακοίνωση της απόφασης

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", η Σύνοδος Κορυφής ή την Κυριακή ή την Τετάρτη, αναμένεται να αποφασίσει τη μόνιμη εγκατάσταση στελεχών της Τρόικα στην Αθήνα, που θα αναφέρονται στο γραφείο του πρωθυπουργού και στους πιο υψηλά ιστάμενούς τους στην Τρόικα.

Το επιτελείο θα είναι ολιγομελές και θα τοποθετηθεί σε επιτελικές θέσεις, κυρίως στο υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται άλλωστε, ότι ήδη η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έκανε πρόσφατα λόγο για μόνιμη επιτήρηση των υπό διάσωση χωρών.

Τα στελέχη της τρόικας που θα έρθουν στην Αθήνα θα πρέπει να έχουν γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και θα αναλάβουν ενεργό ρόλο στον τομέα της δημοσιονομικής διαχείρισης και στο μεταρρυθμιστικό κομμάτι, με έμφαση σε πρώτη φάση τη Δημόσια Διοίκηση.

Το πλέον πιθανό είναι, τα νέα κλιμάκια να βρεθούν κάτω από τον έλεγχο της ομάδας δράσης της Κομισιόν, που έχει ήδη πιάσει δουλειά και τελεί υπό την καθοδήγηση του Χ. Ράιχενμπαχ, ενώ και ο ρόλος του ίδιου αναμένεται να αναβαθμιστεί.

Όπως αναφέρουν τα "Νέα", η κοινοτική αυτή επιτήρηση θα συμπληρώσει το πλαίσιο των αποφάσεων για την Ελλάδα, διασφαλίζοντας ότι το "κούρεμα" και τα νέα δάνεια που θα χορηγήσουν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι (και το ΔΝΤ) στο πλαίσιο του νέου πακέτου στήριξης θα φέρουν αποτέλεσμα.

Μετά τη δόση έρχεται "κούρεμα" 55% ή χρεοκοπία

Θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις στην ευρωζώνη, μετά τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης θα ζητήσουν από ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες απώλεια της τάξης του 50 έως 55% του χρέους. Διαφορετικά η χώρα απειλείται με χρεοκοπία

Ο ιδιωτικός τραπεζικός τομέας που έχει στην κατοχή του ελληνικά ομόλογα συμφώνησε, αργά το βράδυ της Παρασκευής, μέσω του IIF, να δεχτεί "κούρεμα" από 50% έως 55% του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας Les Echos.

Το Eurogroup έλαβε υπόψη την ανάλυση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία αναφέρει ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί σε σχέση με όσα έδειξε η αξιολόγηση του Ιουνίου, που οδήγησε στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και το αντίστοιχο κούρεμα 21%.

"Τώρα χρειάζεται μεγαλύτερο κούρεμα για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος", αναφέρει η έκθεση σύμφωνα με το Bloomberg.

Το κείμενο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Σύμφωνα ωστόσο με τις πηγές, η τρόικα προτείνει κούρεμα 50% έως και 55% για να κατέβει το δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής Les Echos η σχετική ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου θα γίνει κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

Να σημειωθεί ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν το πράσινο φως για την έκτη δόση του δανείου (8 δισ. ευρώ) , η οποία θα εκταμιευθεί μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου, μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου των σκληρών θυσιών από τον ελληνικό λαό.

"Ζητούν όμως μεγαλύτερη προσπάθεια ειδικά στις μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις", προσθέτει διπλωματική πηγή στην εφημερίδα.

"Άλλωστε, η τρόικα που βρέθηκε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο", συνεχίζει η εφημερίδα, "έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εκτροπή του ελλείμματος".

Σημειώνεται ότι σήμερα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός για να συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Το βράδυ του Σαββάτου νέα συνάντηση αναμένεται να έχουν και η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί.

Επιβεβαιώνουν τα σενάρια κουρέματος

Επιβεβαίωσαν την πληθώρα δημοσιευμάτων του Τύπου για συζητήσεις περί κουρέματος του ελληνικού χρέους που θα αγγίξει το 50% ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και η Μαρία Φέκτερ.

Προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του EcoFin στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του Eurogroup και η Αυστριακή Υπουργός Οικονομικών δήλωσαν ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις για μείωση της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατά 50% και άνω, επιβεβαίωσαν ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ομολογιούχους, αποφεύγοντας ωστόσο οποιαδήποτε αναφορά σε ποσοστά μείωσης.

"Η Ελλάδα δεν είναι το κεντρικό πρόβλημα της ευρωζώνης"

Την ικανοποίησή του για την έγκριση που έδωσε χθες Παρασκευή το Eurogroup στην εκταμίευση της έκτης δόσης επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος σήμερα Σάββατο στη συνεδίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες.

"Η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης είναι ένα πολύ καλό, θετικό και εποικοδομητικό βήμα", δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας πως "το θέμα τώρα είναι να εφαρμόσουμε μια απόφαση της "21ης Ιουλίου plus".

"Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν αποτελεί ένα κεντρικό πρόβλημα για την Ευρωζώνη. Το θέμα τώρα είναι να λάβουμε μια γενικότερη και πιο εποικοδομητική απόφαση για την Ευρωζώνη συνολικά", κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Κυριακή, Τετάρτη στην Ευρώπη και στις κάλπες τον Νοέμβρη

«Ολοι βλέπουμε ότι έκλεισε ένας κύκλος. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτό το μοτίβο...» μας έλεγε χθες υπουργός της κυβέρνησης, μεταφέροντας τόσο το κλίμα που επικράτησε στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπ-της πριν από την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσε το βάρος αυτής της υπερψήφισης.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στο ίδιο το υπουργικό συμβούλιο είναι η φράση που είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, ότι δηλαδή δεν αντέχει να ξανάρθει στη θέση να συζητάει πάλι το υπουργικό συμβούλιο τα ίδια πράγματα και να συμμετέχει σε τέτοιες αποφάσεις σκληρών μέτρων. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση είναι αιχμάλωτη της τρόικας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της, η οποία συρρικνώθηκε αισθητά και αντιδρά.

Ως ορόσημο βάζουν υπουργοί και βουλευτές τις συνόδους κορυφής της Κυριακής και της Τετάρτης, ελπίζοντας ότι σε αυτές θα ληφθεί μια καλή απόφαση για το ελληνικό χρέος. Αμέσως μετά, υποστηρίζουν ότι χρειάζονται πολιτικές πρωτοβουλίες και αυτές θα πρέπει να τις αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Η Βάσω Παπανδρέου επί της ουσίας έθεσε αυτή τη διάσταση ως όρο για να δώσει θετική ψήφο στο πολυνομοσχέδιο και το είπε στον πρωθυπουργό.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντως υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή για τον Γ. Παπανδρέου υπάρχουν μόνο η Κυριακή και η Τετάρτη (ημέρες που θα γίνει η σύνοδος κορυφής) και στο μυαλό του υπάρχει μόνο πώς θα ληφθεί μια καλή απόφαση για το ελληνικό χρέος, αν ληφθεί. Οπως προκύπτει από τις συζητήσεις μας με κυβερνητικά στελέχη και στελέχη του Μαξίμου, η μόνη ελπίδα του κ. Παπανδρέου είναι να εξασφαλίσει μια καλή απόφαση στη σύνοδο κορυφής για το χρέος ούτως ώστε να κερδίσει όσο πιο πολύ χρόνο γίνεται και να ελέγξει τις εξελίξεις.

Οι απόψεις για το ποιες μπορεί να είναι οι πολιτικές πρωτοβουλίες ποικίλλουν:

1Ορισμένοι, όπως π.χ. ο κ. Καστανίδης, μιλούν για μια νέα νομιμοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, άποψη που παραπέμπει σε δημοψήφισμα. Ωστόσο αυτή η λύση δεν βρίσκει πολλούς υποστηρικτές στην κυβέρνηση. Προχθές στο υπουργικό διαφώνησαν με αυτή τη λύση οι Πάνος Μπεγλίτης και Δημ. Ρέππας.

2Αλλοι, κυρίως βουλευτές (Β. Παπανδρέου, Μ. Ανδρουλάκης, Ν. Σαλαγιάννης και αρκετοί άλλοι), βρίσκουν ως λύση μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης. Ομως με δεδομένο ότι από τις υπάρχουσες κοινοβουλευτικές δυνάμεις καμία δεν δείχνει προθυμία να μπει σε μια τέτοια κυβέρνηση, το σενάριο παρουσιάζει αδυναμία υλοποίησης. Η εναλλακτική εκδοχή μιας κυβέρνησης με προσωπικότητες εκτός της ενεργού πολιτικής φαίνεται να σκοντάφτει στο ποιοι θα την υποστηρίξουν στη Βουλή, αφού όλα τα κόμματα πλην ΠΑΣΟΚ έχουν ζητήσει πρόωρες εκλογές.

3Οι πρόωρες εκλογές είναι η έσχατη λύση. Συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι αυτή η λύση δεν είναι στο μυαλό του και αυτό το έχει καταστήσει σαφές σε υπουργούς με τους οποίους έχει συνομιλήσει. Ομως το πιθανότερο είναι να μην εξαρτάται από τον ίδιο το πότε θα κάνει εκλογές, αλλά να προσφύγει σε αυτή τη λύση αναγκαστικά λόγω του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται. Η λύση των εκλογών βρίσκει υποστηρικτές και μέσα στο ίδιο το υπουργικό συμβούλιο, όπως ο Κ. Σκανδαλίδης.

4Υπάρχει όμως και η άποψη ότι πρέπει να δοθεί βάρος πλέον στο ίδιο το κόμμα για να ανασυγκροτηθεί και να μη διαλυθεί κάτω από το βάρος μιας παρατεταμένης κυβερνητικής κρίσης και αιχμαλωσίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αν είναι να γίνουν εκλογές, ο καλύτερος χρόνος είναι μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και πριν από την τακτική σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου. Κι εξηγούν ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού μεσολαβεί ένας ουδέτερος χρόνος μέχρι τον Δεκέμβριο, χωρίς άλλες εκκρεμότητες ή νέα μέτρα.

5Τέλος, υπάρχει και η άποψη, η οποία εκφράστηκε και με επιστολή που έστειλαν χθες το βράδυ στον πρωθυπουργό 28 βουλευτές, η κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε εκλογές, αλλά «στην υλοποίηση των απαραίτητων αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος».

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο. «Είναι αδύνατον τούτη η κυβέρνηση και τούτη η κοινοβουλευτική ομάδα να πάρει νέα σκληρά μέτρα, απλώς δεν θα περάσουν» λένε βουλευτές και η Βάσω Παπανδρέου το κατέστησε σαφές προχθές στη Βουλή αναφερόμενη στη δική της στάση, ότι είναι η τελευταία φορά που ψηφίζει. Το ίδιο ισχύει και για πολλούς άλλους.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχουν αρχίσει να διαφαίνονται οι προσωπικές στρατηγικές. Το άρθρο των Διαμαντοπούλου, Λοβέρδου, Ραγκούση αποδόθηκε από άλλους υπουργούς σε μια προσπάθεια να πάρουν θέση για την επόμενη μέρα στη μεταπαπανδρεϊκή εποχή και τους εξαπέλυσαν τα πυρά τους.

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος, προχθές στο υπουργικό, τα 'βαλε με τον «ακαταπόνητο εκσυγχρονισμό που τα βάζει με τις συντεχνίες», ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι είναι αυτισμός να λέμε ότι δεν είναι θυμωμένος ο κόσμος.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)